Филтер
 • Заказана XXIV седница Општинског већа

  31. август 2015.

  Opština RumaXXIV седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати у уторак, 1.9.2015. године, са почетком у 12.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о Општинској управи општине Рума.

  2. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2015. годину.

  3. Нацрт Годишњег Програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Рума за 2015. годину.

  4. Нацрт Одлуке о доношењу измене и допуне Плана детаљне регулације " Румска петља" у Руми.

  5. Нацрт Одлуке о доношењу плана детаљне регулације " Становање у атару-Циглана".

  6. Разматарање захтева за давање сагласности на Одлуку о расподели добити Надзорног одбора  ЈУП"ПЛАН" Рума за 2014. годину.

 • Јавни позив за пружање једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа из избегличких и расељеничких породица

  31. август 2015.

  Фонд за пружање помоћи и избеглим, прогнаним и расељеним лицима расписује Јавни позив за пружање једнократне финансијске помоћи ученицима средњих школа из избегличких и расељеничких породица на територији АП Војводине.

  Пријаве се могу подносити непосредно Фонду или путем поште на адресу:

  Фонд за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима,
  Булевар Михајла Пупина 25, 21000 Нови Сад.

  Формулари ће бити објављени на сајту Фонда www.fondajnfort.rs.

  Конкурс траје од 1.9.2015. до 30.9.2015. године.

  Све додатне информације могу добити на број телефона Фонда 021/475-4295 или у канцеларији Повереништва за избеглице и миграције Рума, Главна 107, канцеларија број 1 или на број 478-800, локал 222.

 • Нова акција Дома здравља "Рума" - Превенција остеопорозе

  31. август 2015.

  Aparat za merenje koštane gustineДом здравља "Рума" покренуо је акцију борбе против остеопорозе, болести од које болује 10 одсто популације, а чак 90 одсто оболелих су жене. Захваљујући донацији локалне самоуправе која је недавно румском Дому здравља купила мобилни ултразвучни остеодензитометар - апарат за ултразвучно одређивање коштане густине, сада је могуће обићи сва насељена места Општине Рума и урадити превентивне прегледе.

  У понедељак 31. августа и уторак 1. септембра дежурне екипе Дома здравља "Рума" боравиће од 16 часова у Платичеву (Ресторан Касина), док ће се у среду и четвртак од 17 часова прегледи обављати у Хртковцима (стара амбуланта). За петак је опет заказана посета Платичеву, а прегледи ће се обавити у сеоској амбуланти од 14 часова.

  Остеопороза је болест која не боли, а настаје због губитка коштане масе са годинама старости. Не показује никакве симптоме.

  У 2013. години код жена из Општине Рума од 50 до 80 година, 281 жена је имала прелом од тога 114 прелом кука и бутне кости. 4.200 евра је просечна цена коштања лечења и рехабилитације прелома кука без компликација.

 • Рукометашице "Словена" друге на Међународном турниру у Кикинди

  31. август 2015.

  ZRK "Sloven"Младе рукометашице ЖРК "Словен" из Руме имале су сјајан наступ на десетом по реду Међународном меморијалном турниру “Проф. др Мичурин Берар”, који је протеклог викенда одигран у Кикинди.

  Румљанке су на турниру, на коме су играле девојчице рођене 1999 године и млађе, наступиле са екипом 2000. и 2001. годиште и освојиле друго место. У неизвесном финалном мечу боље од играчица "Словена" су биле искусније рукометашице румунског "ЦСМ Букурешта".

  У такмичењу по групама Румљанке су биле боље од екипа из Грчке, Црне Горе и Србије, док су у полуфиналу савладане рукометашице Темерина.

 • Почиње 43. Ликовна колонија "Борковац"

  31. август 2015.

  Ликовна колонија Борковац43. ликовна колонија “Борковац” почиње у уторак 1. септембра и трајаће до 7. септембра 2015. године. Завичајни музеј Рума се одлучио да ове године у фокусу ликовне колоније буде уметничка фотографија. Најављен је долазак 10 фотографа који ће бити смештени у објекту Завичајног музеја на Борковцу.

  Као и претходних година резултати рада са 43. колоније моћи ће да се погледају на изложби, која ће се тим поводом уприличити  у Завичајном музеју у Руми.

   

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  31. август 2015.

  ObaveštenjeЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. септембра.

   

   

   

 • Угашен пожар на румској депонији

  28. август 2015.

  Obilaz deponijeЗахваљујући енергичној и правовременој реакцији Штаба за ванредне ситуације Општине Рума и надлежних служби пожар на румској депонији је угашен и пре него што је било првобитно планирано.

  Румску депонију је данас обишао и председник Општине Рума Слађан Манчић, како би се лично уверио у тренутно стање на терену.

  "Пожар који је у протеклих неколико дана претио да доведе до неке еколошке катастрофе у смислу дима и смрада и који је могао да угрози становништво нашег града, је угашен. Приводимо крају посао засипања земљом дела депоније од једног хектара који је био у пламену. Има још појединих места где избијају чепови, где се дим појављује из дубине, али мислим да ће до краја данашњег дана све то бити санирано", изјавио је председник Манчић.

  Slađan MančićОн се у име локалне самоуправе захвалио свима који су учествовали у гашењу пожара.

  "У овом моменту могу само да се захвалим свима и у Штабу и оперативном тиму који смо организовали, "Комуналцу" и свим фирмама који су у рекордном року, готово за два дана, завршили читав посао. Преко 6.000 кубика земље је посуто по површини депоније. Сада појачавају још тај слој евентуално због неких чепова и неких пропуста који могу да доведу ваздух до неког новог жаришта, али у суштини посао је добро обављен", истакао је Манчић.

  Поред ЈП "Комуналац" на гашењу депоније је било ангажовано још пет фирми: "Сремпут", "Катаго", ЗПР "Сава" Хртковци, "Летач" и "ББ Ђурић".

 • Наступ Вокалног састава Гимназије у Музеју

  28. август 2015.

  Вокални састав Гимназије "Стеван Пузић" из Руме представиће се румској публици у недељу, 30. августа, у лапидаријуму Завичајног музеја Рума. Почетак наступа је у 20 часова.

   

   

   

 • Вечерас почињу "Игре на води"

  28. август 2015.

  На румском базену "Борковац" вечерас у 21 час почињу "Игре на води". Полуфинала су на програму вечерас и сутра, а велико финале биће одржано 30. августа.

  Екипе, које ће се састојати од осам чланова, такмичиће се у 6 до 9 дисциплина, у зависности од броја пријављених екипа. Котизација по екипи износи 5.000 динара. Сав новац ће ући у наградни фонд.

  Поред игара на базену, екипе ће се такмичити и у једној копненој игри, а биће изабрани и мис и мистер турнира који ће добити наградно путовање - викенд у Будимпешти.

 • Нови јавни позиви за избегла и интерно расељена лица

  28. август 2015.

  Општина Рума и Повереништво за избеглице и миграције расписују два јавна позива за избегла и интерно расељена лица:

  1. Јавни позив за доделу једнократне финансијске помоћи

  2. Јавни позив за доделу помоћи у виду огревног дрвета

  Рок за подношење захтева је од 1.9.2015. до 15.9.2015. године.

  За све информације обратити се Повереништву за избеглице и миграције, Главна 107 или на телефон 478-800, локал 222.

 • Пруга Рума-Голубинци готова до средине септембра

  27. август 2015.

  PrugaРеконструкција пруге Рума - Голубинци на железничком Коридору 10 биће завршена до средине септембра, када ће бити спремна за пуштање у саобраћај, саопштила је компанија руских железница "РЖД Интернешнал".

  Ту деоницу је посетио потпредседник Руских железница Александар Цељко који је високо оценио квалитет радова, као и ниво узајамне сарадње руских и српских градитеља.

  Реконструкцијом поменуте деонице повећаће се интензитет и безбедност саобраћања и скратиће се време путовања између насељених места.

 • Два јавна позива за доделу помоћи избеглим и интерно расељеним лицима

  27. август 2015.

  Opština RumaОпштина Рума и Повереништво за избеглице Oпштине Рума расписaли су почетком августа два јавна позива.

  -Јавни позив за доделу помоћи за економско оснаживање и осамостаљивање породица избеглих лица са територије Општине Рума.

  - Јавни позив за доделу помоћи за економско оснаживање и осамостаљивање интерно расељених лица са Косова и Метохије на територији Општине Рума.

  Конкурси су отворени до 3.9.2015. године.

  За све информације обратити се Повереништву за избеглице и миграције општине Рума, Главна 107, канцеларија број 1 или позвати на 478-800, локал 222.

 • "Музика за сва времена" - Светлана Палада и Александар Дујин

  27. август 2015.

  PlakatРумско "Културно лето" се ближи се крају. Но, Румљане и ове седмице очекују квалитетни програмски садржаји, а потврда тој тези је и најављени наступ Александра Дујина и Светлана Паладе. Музичко вече под називом "Музика за сва времена" одржаће се у дворишту Завичајног музеја у Руми, у петак 28. августа, са почетком у 20:30 часова. Улаз је слободан.

   

   

 • "Шарени Срем"

  27. август 2015.

  Удружење грађана Сирмиа из Платичева и Удружење Сремаца 45 из Руме организују од 28. до 30. августа 7. "Шарене сремске вечери". Од ове године манифестација ће носити назив "Шарени Срем" јер ће се део програма реализовати по дану.

   

   

 • Заседао Штаб за ванредне ситуације - Локализован пожар на румској депонији

  26. август 2015.

  Štab za vanredne situacijeШтаб за ванредне ситуације Општине Рума заседао је данас у Градској кући, а главна тема седнице био је пожар на депонији у Руми. Комадант Штаба и председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да је ситуација под контролом, као и да су предузете све неопходне мере како би се овај проблем што пре решио.

  "Општина Рума је на време реаговала и ангажовала све надлежне службе, те је пожар локализован. Нема разлога за панику и не постоји опасност од проширења пожара. Механизација је испресецала остале делове депоније тако да је могућност од проширења пожара искључена. Нема отвореног пламена, већ део депоније тиња, тако да је највећи проблем дим и непријатан мирис. У случају неког јачег ветра он би се осетио у самом граду, ми у кратким временским интервалима добијамо информације о метеоролошким променама тако да ћемо испратити ситуацију у потпуности. Засипање депоније земљом је у току и потребно је само стрпљење. Очекујем да ће се за три дана цео посао завршити", сматра Манчић.

  Deponija požarНа седници Штаба се могло чути и да постоје индиције да је пожар подметнут.

  "Пре десетак дана смо очистили огромну депонију која се налазила на прилазном путу ка постојећој депонији. Померили смо и рампу и практично онемогућили стварање нове депоније на прилазном путу. Не бих желео да нагађам да ли је пожар подметнут, тиме ће се бавити надлежне службе. Заједно са ЈП "Комуналац" мораћемо пронаћи бољи начин да се ова депонија квалитетније обезбеди, како се ове ствари не би понављале у будућности", рекао је Манчић.

  Из Штаба су апеловали на грађане, првенствено на сакупљаче секундарних сировина да у наредна два, три дана не долазе на депонију, како се не би излагали диму и евентуално угрозили своје здравље.

  Ради ефикаснијег деловања Штаб је данас образовао и Стручно оперативни тим за заштиту од пожара, експлозија и техничко-технолошких несрећа, који ће пратити ситуацију на румској депонији.

 • Едукација представника ауто-школа у Срему

  26. август 2015.

  Agencija za bezbednostiАгенција за безбедност саобраћаја је у сарадњи са Сремским управним округом и Општином Рума организовала данас у Градској кући едукацију за представнике ауто-школа.

  На предавање су позване све ауто-школе са територије Срема, а присутност на семинарима Агенције за безбедност један је од услова да школе задрже лиценцу за рад.

  Испред локалне самоуправе представнике ауто-школа је поздравио начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

   

  Auto-škola"Локална самоуправа у Руми је поносна што је домаћин данашњег скупа. Едукацији присуствују и представници Полицијске управе Сремска Митровица, а наравно ми као локална самоуправа смо обезбедили простор да се ова едукација реализује. Оно што је важно јесте да је ово почетак едукација које ће бити спровођене на територији Сремског управног округа и заправо ово је важно и са аспекта безбедности саобраћаја и са аспекта обука будућих возача", сматра Љубишић.

  Дарко Петровић помоћник директора Агенције за безбедност саобраћаја напомиње да се едукацијом жели постићи већа професионалност запослених у ауто-школама.

 • Међународни турнир у боћању

  26. август 2015.

  Boćarski klub Dalmatinac RumaТродневни међународни турнир у боћању "Жене у акцији" почиње сутра у Руми.

  На турниру учествује осам женских екипа из Србије, Русије, Хрватске и Словеније. Такмичење се одржава на теренима за боћање БК "Далматинац" у румском насељу Кудош. Први мечеви почињу сутра од девет часова, док су борбе за медаље на програму у суботу.

  Организатор турнира је Боћарски савез Србије, а покровитељ Министарство омладине и спорта.

 • Изложба "Тајна срећних огледала"

  25. август 2015.

  У Завичајном музеју Рума, у среду, 26. августа, у сали легата Феђе Соретића, са почетком у 20 часова, биће организовано отварање изложбе Тајна срећних огледала, ауторке Сање Рибић из Лаћарка, у асамблаж техници. Публици ће се обратити директорка музеја, кустос историчар, Снежана Јанковић и Биљана Петровић, књижевница и новинар. У музичко поетском делу програма посетиоци ће чути Квин Тете и Јефимију, Марију Нинковић и Слободанку Бебу Врсајковић.

   

 • Подршка образовању ромске деце

  25. август 2015.

  Deca - Gradski trg RumaОпштина Рума је на недавно завршеном конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, добила 130.000 динара за суфинансирање подршке образовању ромске деце узраста од 5. до 8. разреда основе школе.

  Рума је једна од 14 локалних самоуправа којој су додељена средства, а Уговор је јуче у Новом Саду потписао начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  Поред поменутих 130.000 динара исти износ за подршку образовању ромске деце издвојила је и Општина Рума.

  Dušan LjubišićСвих 105 основаца припадника ромске националне заједнице узраста од 5. до 8. разреда основе школе добиће комплет уџбеника за школску 2015/16. годину. Општина Рума ће за 50 ученика из социјално угрожених породица обезбедити и бесплатан школски прибор.

  "Образовање је кључна ствар за решавање проблема са којим се суочава ромска национална заједница. Стога ми је изузетно драго што смо добили средства на овом конкурсу и што ћемо заједно са новцем из општинског буџета омогућити лакше школовање за наше основце. Општина Рума издваја значајна средства за социјална давања, а посебно када је реч о осетљивим друштвеним групама. У потпуности пружамо подршку ромској националној заједници и чинимо напоре да олакшамо њихову потпуну интеграцију у друштво. Као што сам рекао прва степеница је образовање и зато настојимо да обезбедимо што боље услове за школовање ромске деце", истакао је Љубишић.

   

 • Културно лето 2015 - Представа "Бетон махала"

  25. август 2015.

  Beton mahalaЧетвртак, 27. август / 20.00 часова / Велика дворана КЦ-а / Цена улазнице - 250 динара

  Радно време благајне Културног центра: понедељак - субота од 10.00 до 12.00 и од 19.00 до 22.00, недељом од 19.00 до 22.00

  Представа "Бетон махала" по тексту и у извођењу групе младих из Новог Пазара, у режији Бранислава Трифуновића и Рифата Рифатовића

 • Формиран Привредни савет Општине Рума

  24. август 2015.

  Privredni SavetДанас је у Градској кући у Руми одржана прва конститутивна седница Привредног савета Општине Рума, радног тела чији ће примарни задатак бити да додатно ојача сарадњу локалне самоуправе и привреде.

  Привредним саветом ће председавати Душко Беић, а у састав Савета су ушли и Душан Баковић, Душан Бараћ, Ђуро Дрвеница, Војислав Ђапић, Бранислав Заграђанин и Зоран Јовичић.

  Данашњој конститутивној седници су присуствовали и председник Општине Рума Слађан Манчић и начелник Општинске управе Душан Љубишић.

  "Општина Рума је отворена за сарадњу. Имамо чврсту вољу да заједничким снагама унапредимо привредни амбијент, који се у Општини Рума креће узлазном путањом. Да постоји повећана привредна активност ми пре свега осетимо кроз општински буџет. Ја сам већ неколико пута поновио да је пуњење буџета добро, да локална самоуправа никоме не дугује ни динар. Буквално како која фактура стигне ми је одмах платимо. Долазак три велике компаније(Hutchinson, Everrest и Cinnovation group) у нашу општину, је резултат одличне сарадње са премијером Вучићем и Владом Србије која субвенционише инвеститоре. Такође, те три фабрике би у својим завршним фазама требале да запосле две хиљаде радника, а наш циљ и јесте да омогућимо свим незапосленим грађанима наше општине да се запосле", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Одржана XXIII седница Општинског већа

  24. август 2015.

  Sednica VećaНа дневном реду седнице Општинског већа данас су се нашла два Решења о употреби буџетске резерве.
  Како би Општина Рума могла да конкурише за средства Управе за капитална улагања АП Војводине, било је потребно у буџету отворити нову позицију у висини од 4.340.000 динара.

  "Конкурисаћемо са пројектом асфалтирања Партизанске улице у Буђановцима. Нисмо планирали да је радимо ове године, тако да нисмо имали ни предвиђену позицију, што је један од услова да бисмо конкурисали. Одлучили смо се да кроз употребу средстава текуће буџетске резерве направимо ту позицију, комплетирамо документацију и конкуришемо. Средства у износу од око 4,3 милиона динара су 20 одсто вредности целокупне инвестиције и учешће румске општине. Ако добијемо средства идемо у реализацију тог пројекта, ако не, нико не може да нам приговори да нисмо хтели да конкуришемо или да смо пропустили конкурс", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Први човек локалне самоуправе се осврнуо и на обавештење Путева Србије, да су спремни да за санацију путне инфраструктуре у Општини Рума издвоје 100 милиона динара.

 • Кадети Партизана одбранили титулу у Хртковцима

  24. август 2015.

  Učesnici turniraРукометаши београдског "Партизана" победници су овогодишњег 15. Међународног меморијалног турнира "Др Миодраг Пожега". Црно бели су у финалу надиграли бањалучки "Борац" резултатом 25:17.

  Одличан резултат остварили су играчи хртковачке "Слоге" који су заузели треће место.

  Према оценама тренера девет екипа које су се такмичиле на овогодишњем турниру проглашени су и најбољи играчи турнира у Хртковцима.

  За најбољег голмана проглашен је Лазар Вера из „Борца“, најбоље лево крило је Тони Кларић из екипе „Нексе“, најбоље десно крило је Младен Лазић из „Слоге“, док је најбољи десни бек Арсеније Бубић из екипе „Борца“, а леви бек Немања Видаковић из хртковачке „Слоге“.

 • Мићунов угао: Radiohead

  24. август 2015.

  PlakatУторак, 25. август / 20.30 / Двориште Завичајног музеја "Рума"

  Организатор: Vorky Team

  Тридесет година након оснивања, и са преко 30 милиона продатих албума иза себе, чланови ове групе су још увек депресивни. И пре и после славе стално су се мењали, повремено налазећи територије изван признатих жанровских мапа. О новом албуму који спремају, о пар иновативних спотова и неколико модерних класика који су обележили каријеру бенда говоре некритични обожавалац М. Милосављевић и критични М. Ристић.

  http://vorkyteam.blogspot.com/

   

 • Одржана "Штрапаријада" у Жарковцу

  24. август 2015.

  Друга по реду "Штрапаријада" у Жарковцуокупила је неколико хиљада љубитеља коња и преко 20 такмичарских екипа из целе Србије који су навијали за своје љубимце, док су вукли балване траком дужине 100 метара лимитираним временом на пет минута.
  Организатори из коњичког клуба "Вранац" Жарковац кажу да су задовољни посећеношћу, која показује да је људима потребан нови вид забаве. Министарсво пољопривреде је финансијски подржало ову манифестацију тврдећи да је ово добра прилика да се стари занати протекли из руралних крајева прикажу на туристички начин.
  "Штрапаријаду" је свечано отворио председник скупштине Општине Рума др Александар Мартиновић, који се нада да ће следеће године "Штрапаријада" прерасти у међународну манифестацију, пошто се већ најављују потенцијални учесници из других држава.

  Коњи су се такмичили у извлачењу различитих тежина лаком и тешком категоријом, и као самци и у паровима. Поред туристичке и такмичарске, ова штрапаријада је имала и едукативну компоненту приказом начина живота и опреме која се користила у том занату, а био је организован и културно-уметнички програм.

  {youtube}Ak6CF8v5sCI{/youtube}

 • Заказана XXIII седница Општинског већа

  22. август 2015.

  Opština RumaXXIII седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати у понедељак, 24.8.2015. године, са почетком у 08.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1.Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 1.800.660,00 динара.

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 4.340.000,00 динара.

  3. Разматрање жалбе АД "Руматранс" из Руме.

  4.Текућа питања.

 • Почео Међународни рукометни турнир у Хртковцима

  21. август 2015.

  Вечерас је у Хртковцима свечано отворен 15. Међународни меморијални турнир „Др Миодраг Пожега“.

  Организатори су се ове године одлучили да на турниру учествује девет најквалитенијих екипа из региона, са играчима рођеним 1998. године.

  Част да свечано отвори овогодишњи турнир припала је председнику Општине Рума Слађану Манчићу.

  „Могу слободно да кажем да је турнир у Хртковцима по много чему јединствен. Где то још у земљи или иностранству имате један међународни турнир који је бесплатан за све екипе. Мени је изузетно драго што се овако квалитетан турнир одржава баш у нашој општини и што на њему учествују најбоље екипе у региону. У Хртковцима влада велико интересовање за рукомет, то доказује и публика која је присутна на свим мечевима. Верујем да ћемо сви уживати овог викенда. Желим свим екипама спортску срећу и наравно нека победи најбољи“, рекао је на отварању турнира председник Манчић.

  Овогодишњи промотер турнира је директор свих репрезентативних селекција репрезентације Србије Владица Спасојевић.

   

 • Непалска ивестиција пуни општински буџет

  21. август 2015.

  Vladislava Stamenović i Slađan MančićФирма "In-conect doo" из Нове Пазове, која је заступник непалске компаније "Cinnovation group", уплатила је јуче депозит и тиме је стекла услове да учествује на лицитацији земљишта у Блоку 4 Радне зоне "Румска петља".

  Непалска компанија планира да купи 9,5 хектара земљишта у Блоку 4 чија је вредност прoцењена на око 51.000.000 динара. Лицитација је заказана за понедељак 24. август, а уплаћени депозит износи 10.301.000 динара.

  Поводом инвестирања непалске компаније данас је у Градској кући одржана конференција за медије на којој је говорио председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Продаја земљишта непалској компанији је лепа финансијска инјекција за општински буџет, али и јасан показатељ да почиње реализација ове инвестиције. Ово је веома значајан податак за све грађане Општине Рума који су незапослени. Ја ћу подсетити да према Елаборату ова компанија планира запошљавање 409 радника, ми смо добили уверавања да ће након осам месеци ту радити 500 људи. Према трогодишњем плану непалске компаније у Руми би посао могло добити око 1.200 радника. Међутим, сада је у првом плану запошљавање 500 радника, а надамо се да ће им пословање омогућити да остваре зацртане циљеве. Дакле, отварањем погона кинеско- данске компаније "Еverrest production", затим француског "Хачинсона", те "Cinnovation group" ми ћемо успети да грађанима Општине Рума омогућимо запошљавање у реалном сектору. Поменуо бих и да су нас из "Албона" обавестили да ће ускоро запослити 60 радника", изјавио је председник Манчић.

  CinnoationНепалска компанија "Cinnovation group" ће у Руми производити тестенине: нудле, супе, крекере... У питању је компанија која је део конгломерата "Бинод групе", чији је власник непалски мултимилијардер Чодри Бинод. Председник Манчић је напоменуо да ће се полагање камена темељца уприличити током септембра. "Господин Бинод није у могућности да 30. августа дође у Србију, за када је првобитно било планирано полагање камена темељца. Очекујемо тај свечани чин током наредног месеца, након што се и са премијером Србије Александром Вучићем усагласе термини. Верујем да ће непалски инвеститор, попут "Everrest", у рекордном року изградити фабрику, те да ће производња почети на пролеће наредне године", казао је први човек локалне самоуправе.

  Поред 9,5 хектара које ће Нeпалци купити, Општина Рума ће им продати и додатних два хектара земљишта које тренутно није саставни део Радне зоне "Румска петља".

 • Музичка школа организује пријемни испит за одсек хармоника

  21. август 2015.

  Основна музичка школа "Теодор-Тоша Андрејевић" Рума, од 24. до 28. августа, у времену од 9.00 до 12.00 часова, организује пријемни испит за упис ученика у први разред хармонике и припремни разред.

  За све информације обратити се на телефоне: 022/474-042, 060/4322630.

   

 • Формиран Координациони тим у Општини Рума

  21. август 2015.

  Opština RumaНа последњој седници Општинског већа образован је Координациони тим за израду плана имплементације и извештавање о спровођењу статешких планова и њихове реализације(Тим).

  Координациони тим броји 15 чланова, а њиме ће председавати заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

  Поред ње у састав Тима су ушли чланови Општинског већа (3 члана), директори јавних предузећа (6) и начелници Општинске управе (5).

  Задаци Тима су да предлаже, ажурира и модификује Инплементацију акционих планова, да прати спровођење и реализацију, да даје иницијативе везане за економски развој и прати синхронизацију локалних акционих планова са постојећим и актуелним развојним трендовима.

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  21. август 2015.

  Поводом информација о неисправности воде за пиће у насељима Грабовци и Витојевци, ЈП "Водовод" Рума обавештава грађане да је вода која се испоручује исправна за пиће и у складу са важећим Правилником о хигијенској исправности воде за пиће.

  Квалитет воде редовно се контролише у интерној лабораторији ЈП "Водовод" Рума и у Заводу за заштиту здравља из Сремске Митровице.

   

 • Турнир у Хртковцима окупља најбоље младе рукометаше са Балкана

  20. август 2015.

  Turnir u HrtkovcimaНа спортском терену "Врања" у Хртковцима сутра почиње 15. Меморијални међународни турнир "Др Миодраг Пожега".

  Као и ранијих година турнир ће почети у 16 часова, а свечано отварање, уз велики ватромет, је заказано за 21 час.

  Промотер овогодишњег турнира је директор свих мушких селекција Рукометног савеза Србије Владица Спасојевић.

  Спасојевић напомиње да без оваквих, условно речено, малих а великих турнира нема ни озбиљних ствари у спорту, нема ни врхунских играча и да он своје најдраже успомене из играчких дана носи управо са неких оваквих или сличних турнира.

  Vladica Spasojević"Ово је турнир за генерацију играча 98. годишта који већ сад са завршетком кадетског првенства за 96. прелазе у кадетску генерацију гледано по критеријумима Европске рукометне федерације и овај турнир је на неки начин већ почетак изборног процеса за ту кадетску репрезентацију. Долази оно најбоље што Србија у овом моменту у тој генерацији има и добра је прилика да видимо где су ти наши играчи у односу на играче из Словеније, Хрватске, Републике Српске. Морам рећи да бањалучки "Борац" третирамо као наш клуб и неку своју базу, јер доста играча из Републике Српске у млађим категоријама наступа у репрезентацији Србије", изјавио је Спасојевић.

  Он је изразио и захвалност људима из хртковачке "Слоге" који на прави начин промовишу српски рукомет.

  "Ја очекујем занимљиве утакмице, врло висок квалитет рукомета за тај узраст јер не знам да у Србији постоји квалитетнији турнир у овом узрасту. Надам се да ће људи из "Слоге" имати и у будућности, као и до сада, свесрдну помоћ Општине Рума, а ми ћемо се потрудити да још активније укључимо Рукометни савез Војводине, Рукометни савез Србије и мноштво рукометних радника који су везани за Руму, Шабац, Хртковце и уопште Срем и да ће ово бити све већа и озбиљнија манифестација", поручио је Спасојевић.

   

 • Велика јесења берза ситних животиња

  20. август 2015.

  Лого УдружењаУдружење за одгој и заштиту ситних животиња општине Рума организује у недељу, 23. августа,  Велику јесењу берзу ситних животиња. Берза ће бити одржана у дворишту Основне школе "Вељко Дугошевић", а почетак је у 6.00 часова.

   

   

 • Веће одобрило помоћ цркви у Краљевцима, Градском позоришту и ГТО "Бранко Радичевић"

  20. август 2015.

  Opštinsko većeНа последњој XXII седници Општинског већа Општине Рума одобрена је Одлука о додели новчаних средстава цркви у Краљевцима.

  "На конкурсу за верске заједнице поделили смо 1.800.000 динара од укупно обезбеђена два милиона. Дакле, десет одсто средстава смо оставили управо за овакве ситуације, када је потребно извршити мања улагања у верске објекте. На захтев свештеника из цркве у Краљевцима Општинско веће је одобрило да се издвоји 180.000 динара како би се извршили неопходни радови", казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Веће је одобрило и пренос средстава Градском позоришту "Рума" у износу од 280.000 динара ради покровитељства над пројектом "Страхови и стрепње - 365 разлога зашто (не)желим да одем".

  За покровитељство Другог међународног фестивала великих тамбурашких оркестара, Општина Рума ће Градском тамбурашком оркестру "Бранко Радичевић" пренети 90.000 динара.

 • Завршетак изградње саобраћајница на "Румској петљи"

  19. август 2015.

  Radovi Rumska petljaРадови на изградњи саобраћајница у Радној зони "Румска петља" приводе се крају.

  Ове радове, које заједнички финансирају локална самоуправа и Министарство привреде, данас су обишли председник Општине Рума Слађан Манчић и директорица Дирекције за изградњу Руме Владислава Стаменовић.

  "У наредна два дана биће завршено афлатирање и уређење канала поред пута. Тиме ћемо заокружити једну целину на "Румској петљи" и омогућити будућим инвеститорима инфраструктурно опремљене парцеле. Саобраћајнице су укупне дужине од 1,2 километара. Вредност радова је око 53 милиона динара", изјавио је председник Манчић.

  Sladjan MancicПредседник Манчић је поновио став да је "Румска петља" и сада веома атрактивна за инвеститоре, међутим, да је додатно инфраструктурно опремање добар сигнал за све оне који желе да улажу у Општину Рума.

  Директорица Стаменовић је истакла да постоји интересовање инвеститора и да ће након новоизграђених саобраћајница између блокова 1 и 5, 5 и 6, Општина Рума наставити са опремањем преосталих блокова са недостајућом инфраструктуром.

 • Општина Рума издвојила 1,8 милиона динара за румску Гимназију

  19. август 2015.

  Branislava KonjevićПоследња у низу школа у румској општини у којој се спроводе радови на унапређењу услова и адаптацији школског простора је румска Гимназија "Стеван Пузић". Општина Рума је за замену дотрајале столарије у овој школи издвојила 1.800.000 динара буџетских средстава.

  "Промењено је укупно 30 прозора на девет учионица. Изабрали смо најкритичније учионице, махом у приземљу и на првом спрату где се стари прозори најчешће нису ни могли отворити. Нови ПВЦ прозори су врхунског квалитета, што је и била наша жеља. Такође, како би спремно дочекали наше ученике до краја овог месеца завршићемо молерске радове унутар зграде. Окречени су ходници, санитарни чворови, а наредне године ће се кречити и учионице", изјавила је директорица румске Гимназије Бранислава Коњевић.

  PVC stolarijaРумску Гимназију ће у новој школској години похађати 431 ђак, од чега њих 116 започиње своје школовање у средњој школи.

  "Задовољни смо уписом. Интересовање у неколико последњих година је велико за нашу школу и то нас веома радује. Немамо технолошких вишкова, сви професори ће имати норму", казала је директорица Коњевић.

  Она је напоменула да школа сваке године модернизује и прати технолошки напредак.

 • Јавни позив за регресирање трошкова превоза ученика средњих школа

  19. август 2015.

  Одељење за друштвене делатности Општинске управе општине Рума расписује Јавни позив зарегресирање трошкова превоза ученика средњих школа са територије Општине Рума у школској 2015/2016. години.

  Рок за подношење Захтева је од 03.08.2015. године до 20.08.2015. године.

  Захтеви се преузимају на сајту Општине Рума (www.ruma.rs) или у Одељењу за друштвене делатности Општинске управе општине Рума,ул. Главна 107, а предају се на писарници, ул. Орловићева бр. 5.

  Преузмите Јавни позив и Захтеве

 • Асфалтирање приступног пута у Хртковцима

  18. август 2015.

  Као и што је најављено у Хртковцима су у току радови на асфалтирању прилазног пута ка новоизграђeној спортској сали ОШ "Милош Црњански". Радове је данас обишао председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Мислим да је пут оно основно, без обзира колико објекат вреди и где је направљен, ако нема адекватног приступног пута, онда то није права целина. Са овим путем и платоом испред завршава се процес око изградње ове спортске сале. Остаје још да одрадимо посао око енергетске ефикасности, што хала не задовољава. Ови радови коштају око милион динара и финасирају се из буџета", рекао је председник Манчић.

  Први човек локалне самоуправе се осврнуо и на предстојећи меморијални рукометни турнир у Хртковцима.

  "У петак почиње традиционални рукометни турнир у Хртковцима, који је заиста прерастао у озбиљан, међународни турнир, на коме се игра квалитетан рукомет. Отварање је у 21 час и позвао бих све љубитеље спорта из наше општине да испрате тродневни турнир. Без обзира што се турнир игра на отвореном, ови послови око Спортске сале ће у будућности допринети развоју рукомета и осталог спорта у Хртковцима", казао је Манчић.

 • Срушена кућа у Руми која је представљала опасност по безбедност грађана

  18. август 2015.

  Из безбедносних разлога начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић издао је налог за рушење једног стамбеног објекта у улици Станка Пауновић Вељка у Руми.

  Реч је о кући која већ дуже време представља претњу за безбедност, те је њено рушење било неминовно.

  "Ово су оне ситуације у којима је Општина дужна да реагује да би спречили настанак штете. Безбедност и здравље људи су овде угрожени и просто Општина је дужна у оваквим ситуацијама да реагује. Наиме, већ у недељу, током олује која се десила на територији Општине Рума, ова кућа која је већ била у рушевном стању, где постоји Решење о рушењу из маја месеца, се срушила. Срећа је да није било жртава, ни материјалне штете, али на основу налаза нашег инспектора, ја сам већ јуче потписао хитно Решење да се овај објекат уклони. Разлог уклањања је небезбедност коју она проузрокује и за комшије и за случајне пролазнике. Оваквих кућа има доста на територији општине Рума. Проблем конкретно код ове куће је што има велики број власника, доста њих не живи на територији Општине Рума и нису заинтересовани да ову кућу доведу у стање које би било безбедно, те смо ми у оваквим ситуацијама и законом овлашћени да реагујемо. Ова кућа није безбедна неколико година уназад. Сама чињеница да је кров урушен током олује и да је почела да се натапа водом, односно кишом, черпић од чега је кућа саграђена, довела је и нас у ситуацију да морамо да реагујемо", изјавио је начелник Љубишић.

 • Завршено реновирање месних канцеларија у Буђановцима и Грабовцима

  18. август 2015.

  Румска локална самоуправа је кренула у процес сређивање месних канцеларија. Начелник Општинске управе Душан Љубишић обишао је данас месне канцеларије у Буђановцима и Грабовцима, где су управо завршени радови на адаптацији просторија.

  "Ми смо ове године идентификовали три месне заједнице које ћемо комплетно реновирати. То су: Буђановци, Грабовци и Краљевци. Радови на адаптацији просторија у Буђановцима и Грабовцима су завршени, а до краја године реновираћемо и просторије у Краљевцима. Проценили смо да је стање објеката у поменуте три месне заједнице доста лоше и да је санација преко потребна. За радове у Буђановцима и Грабовцима смо издвојили близу 600.000 динара", казао је начелник Љубишић.

  Први човек Општинске управе је истакао да ће у наредних пет година све месне канцеларије у Општини Рума бити потпуно реновиране.

  "Ми имамо план да у наредних пет година обновимо све месне канцеларије у Општини Рума. Као што смо ове године обезбедили средства за уређење поменуте три, тако ћемо и у наредним годинама издвајати средства како би све месне канцеларије у Општини Рума довели у пристојно стање. Желимо да и становници наше општине који живе на селу имају исте услове као и људи у Руми", поручио је Љубишић.

  Шеф месне канцеларије у Буђановцима Синиша Павковић напомиње да су сада створени нормални услови за рад, а да ће највећи бенефит имати мештани овог села.

 • Културно лето 2015 - Представа "Бетон махала"

  18. август 2015.

  Beton mahalaЧетвртак, 27. август / 20.00 часова / Велика дворана КЦ-а / Цена улазнице - 250 динара

  Радно време благајне Културног центра: понедељак - субота од 10.00 до 12.00 и од 19.00 до 22.00, недељом од 19.00 до 22.00

  Представа "Бетон махала" по тексту и у извођењу групе младих из Новог Пазара, у режији Бранислава Трифуновића и Рифата Рифатовића

  Позоришну представу “Бетон махала”, изводи осам младих глумаца  новопазарске Драмске трупе “Јој, ево их ови”. Текст за представу написали су: Џана Љајић, Ема Муратовић, Ајтана Дражанин, Драга Костић, Лејла Бучан, Амар Ћоровић, Недим Незировић и Петар Костић, који и тумаче све улоге.

  Идеја за ову представу настала је током Фестивала позоришта младих који се већ две године одржава у Новом Пазару, у организацији Канцеларије за младе.Представа критикује школство, двојезичност, политичаре, породицу, односе међу људима. Критички се осврће на стање у Новом Пазару, друштву, политици, школству... На свој начин виде и двојезичност у овом крају, породицу, односе и подељеност међу младима. Желе, како често истичу, да јавно проговоре о ономе о чему сви ћуте.

 • Унапређење безбедности саобраћаја на територији Општине Рума

  18. август 2015.

  Bezbednost u saobraćajuУ току 2014. године у Општини Рума остварен је приход од новчаних казни за прекршаје предвиђене пописима о безбедности саобраћаја на путевима у износу од 9.373.076,25 динара. У извештају који је јуче усвојен на седници Општинског већа се наводи да је за унапређење безбедности саобраћаја на територији Општине Рума утрошено укупно 7.619.598,69 динара. За поправљање саобраћајне инфраструктуре је издвојено 4.686.538,13 динара, док је остатак утрошен за остале активности у вези унапређења безбедности на путевима, попут постављања саобраћајне сигнализације, техничког опремања и набавке возила за саобраћајну полицију.

  Неутрошена средства у износу од 1.753.477,56 преносе се у ову годину и уврштена су у Програм трошења средстава изречених по прописима о безбедности саобраћаја на територији Општинe Рума за 2015. годину. Програм је такође добио подршку чланова Већа на јучерашњем заседању.

  Доношењем Програма трошења средстава у циљу унапређења безбедности саобраћаја обезбеђује се транспарентност и доступност информација о улагањима у безбедност саобраћаја свим грађанима Општине Рума.

  Укупно планирана средства за ову годину износе 14.253.477,56 динара. Половина средстава у износу од 7.126.738,78 ће се искористити за поправљање саобраћајне инфраструктуре, а исти износ је намењен и за остале активности у вези унапређења безбедности на путевима.

 • XXII Седница Општинског већа - Извештај о буџету

  17. август 2015.

  Sednica VećaЧланови Општинског већа Општине Рума усвојили су на данашњем заседању Извештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 01.01.2015. до 30.06.2015. године. Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић сматра да је Извештај јасан показатељ стабилности буџетског пословања у текућој години.

  "Како је и предвиђено Законом о буџетском систему, дужни смо након 6 месеци да поднесемо извештај, дакле за први шестомесечни период буџетске 2015. године и може се закључити по извештају Одељења за привреду и буџет да је пуњење буџета износило близу 40% у првих 6 месеци што у односу на претходне године заиста показује један раст и да имамо буџетску стабилизацију ове буџетске 2015. године. Оно што је важно јесте да у другој половини 2015. године очекујемо раст прихода од продаје имовине која је била у претходном периоду и оно што очекујемо наредних неколико месеци, дакле и онај први ребаланс што је рађен је био заправо узрокован тиме. У суштини смо задовољни како се буџет пуни и заправо све оне буџетске обавезе које имамо према буџетским корисницима испуњавамо на време и у складу са задатим роковима.

  Dušan LjubišićНачелник Љубишић је образложио и Предлог Одлуке о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији Општинске управе Општине Рума, који се такође нашао на дневном реду Општинског већа.

  "У питању је редовна текућа измена Правилника о систематизацији, нека шеста или седма у последњих две године. Ја се надам и да је ово последња измена старог Правилника, заправо већ на следећој седници Општинског већа очекујемо предглог нове Одлуке, чиме ће се започети реорганизација Општинске управе. Та Одлука би требала да се нађе крајем августа пред одборницима у Скупштини", рекао је Љубишић.

  Веће је подржало и Одлуку отуђењу три службена моторна возила из јавне својине Општине Рума, као и Одлуку о набавци два службена возила (од чега једно за пољопривредну службу Општинске управе).

 • Средства за унапређење услова становања и економске одрживости

  17. август 2015.

  Potpisivanje ugovoraУ оквиру пројекта Унапређење услова становања и економске одрживости: свеобухватна помоћ за избеглице и интерно расељена лица у Општини Рума, данас су у Градској кући у Руми потписани уговори са 29 породица које су добиле помоћ.

  "24 породице добијају помоћ у грађевинском материјалу из средстава Европске уније, а 5 породица помоћ у грађевинском материјалу из средстава Републике Србије. Укупна вредност овог пројекта је 8,2 милиона динара и грађевински материјал је распоређен корисницима према њиховим потребама. Услов је био да грађани већ имају своје стамбене објекте и ово је сада само помоћ у адаптирању тих постојећих стамбених објеката", казала је Марија Стојчевић, заменица председника Општине Рума.

  Испорука материјала ће се обављати од 19.08.2015.године.

 • 15. Међународни меморијални турнир "Др Миодраг Пожега"

  17. август 2015.

  Vladica Spasojević i Željko DošenНајбоље рукометне екипе са простора бивше Југославије и овог лета ће боравити у Хртковцима, где ће се предстојећег викенда играти традиционални Меморијални турнир "Др Миодраг Пожега".

  15. издање Меморијалног турнира ће се одржати од 21. до 23. августа, а први на терен Спортског центра "Врања", у петак од 16 часова, излазе млади рукометаши "Синђелића" и Међународног рукометног кампа "Растимо". Свечано отварање турнира, уз велики ватромет, је у петак у 21 час.

  Данас је у Градској кући у Руми одржана и конференција за медије на којој су говорили директор турнира Жељко Дошен и Владица Спасојевић директор свих рукометних селекција Србије. Ове године на турниру ће учествовати 9 најбољих екипа из региона, са играчима рођеним 1998. године. Поред домаћина "Слоге" из Хртковаца учестоваће и "Шкофја Лока" (Словенија), "Нексе" из Нашице и РК "Вировитица" (Хрватска), "Борац" из Бањалуке (Република Српска) и домаће екипе "Металопластика" Шабац, београдски "Партизан" и "Синђелић" и Међународни рукометни камп "Растимо" Нови Сад, који ће наступити са играчима из Грчке.

  Rukometni turnir HrtkovciДиректор турнира Жељко Дошен напомиње да ће гости из Словеније, Хрватске, Републике Српске и наше земље бити смештени и у кампу ОШ "Милош Црњански" у Хртковцима. За ову прилику ангажовано је преко 60 волонтера, који ће се, као и ранијих година, потрудити да се гости осећају пријатно у Хртковцима, каже Дошен.

  "Због ограничених смештајних капацитета ове године смо се одлучили да на турниру учествује само девет најбољих екипа из региона. Интересовање је било далеко веће, што је једна велика сатисфакција за хртковачку "Слогу". Дугујемо велику захвалност председнику Општине Рума Слађану Манчићу и локалној самоуправи која финансијски подржава овај турнир. Такође, хвала и Покрајинском секретаријату за спорт и омладину који је издвојио 150.000 динара, као и Рукометним савезима Војводине и Србије који су нам омогућили стручну помоћ, бесплатне судије и лопте са којим ће се играти турнир. Ово је иначе једини турнир у окружењу који је бесплатан за учеснике, клубови су у обавези само да довезу екипу у Хртковце, а све друге трошкове, као што су смештај и исхрана, сноси РК "Слога" уз подршку спонзора. Тиме је овај турнир стекао велику популарност у земљи и изван ње и зато сваке године овде имамо оне најбоље и најквалитетније", истакао је Дошен.

 • Недеља кинеског филма на отвореном

  17. август 2015.

  У дворишту Завичајног музеја Рума вечерас почиње Недеља кинеског филма на отвореном свечаним отварањем у 20.00 часова. Манифестацију ће отворити саветник за културу Амбасаде НР Кине господин Сји Хонг. Филмска недеља ће започети филмом из 2010. године - Накнадни удар, режисера Фенг Сјаоганга. Наредних шест вечери очекују нас углавном филмови новије продукције из 2013, 2014. и 2015. године, са почетаком у 20.30. Улаз je слободан. Организатор манифестације je Завичајни музеј Рума у сарадњи са Амбасадом НР Кине.

 • Јавни позив новинарским и медијским удружењима

 • Заказана XXII седница Општинског већа

  14. август 2015.

  XXII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати у понедељак, 17.8.2015. године, са почетком у 12.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о давању сагласности на Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији Општинске управе Општине Рума

  2. Предлог Одлуке о отуђењу службених моторних возила из јавне својине општине Рума

  3. Предлог Одлуке о набављању службених моторних возила у јавну својину општине Рума

  4. Нацрт Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 01.01.2015-30.06.2015. године

  5. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 36.000,00 динара

  6. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 63.036,66 динара

  7. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 2.000.000,00 динара

   

 • Културно лето 2015 - "Тужно сања котобања"

  14. август 2015.

  Dvoršte Zavičajnog muzejaУ вечерашњем програму Културног лета дошло је до измена па ће уместо најављеног Ралета Дамјановића, вечерас у дворишту Завичајног музеја у Руми, бити одржано музичко - поетско вече са Радивојем Прокопљевићем Проком. Организатор музичко - поетске поетске вечери под називом "Тужно сања котобања" је Градска библиотека "Атанасије Стојковић".

  Гости: Оркестар 'Ладан шприцер и глумац Милан Мића Дудић.

  Почетак је заказан за 20:30 часова, а улаз је слободан.

   

 • Поетско вече - Рале Дамјановић

  14 август 2015.

  Фото: Културни центар КрушевацВечерас у дворишту Завичајног музеја у Руми биће одржано поетско вече са познатим рецитатором, романописцем и новинаром Ралетом Дамјановићем. Поетско вече је саставни део Културног лета 2015. Почетак је заказан за 20 часова, а улаз је слободан.

  Организатор поетске вечери је Градска библиотека "Атанасије Стојковић".

   

   

 • Међународни бокс турнир за жене

  13. август 2015.

  Konferencija za medijeНајвећи бокс турнир за жене на Балкану биће одржан у Руми од 4 - 9 јануара 2016-те године. Данас је тим поводом у Градској кући у Руми организовано потписивање Уговора између Слађана Манчића, председника Општине Рума и Јована Панића, председника УО Војвођанског боксерског савеза. Ово је Пети КУП НАЦИЈА 2016. Међународни турнир за жене у олимпијском аматерском боксу АИБА и ЕУБЦ ( А класе).

  "Желимо да промовишемо спорт на најбољи могућ начин, као и да покажемо да смо добри домаћини, који ће позитивно приказати свој град и своју општину. Оно што нас је препоручило људима из Војвођанског боксерског савеза јесу услови које нуди наша спортска хала. Она задовољава тражене спортске стандарде, а ми имамо и изузетно добре смештајне капацитете. Морамо узети у обзир да је турнир међународни и да се овде очекује преко 20 репрезентација, а тим државама ми ћемо представити све своје потенцијале. Учесници ће своје трошкове сносити сами, а боравиће ту 10 - ак дана, што значи да ово за румску општину има велик економски значај. Већ од септембра крећемо са припремама за организовање такмичења. Русија и Казахстан су већ потврдиле учешће, а за Русију знамо да је највећа сила у женском боксу. На Европском првенству у Мађарској Рума ће бити представљена као домаћин", рекао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Boks spektaklЈован Панић, председник УО Војвођанског боксерског савеза се захвалио председнику Општине Слађану Манчићу што ће наш град бити домаћин најпрестижнијег турнира у Европи што се тиче олимпијског женског бокса. "Турнир који је сврстан у високу А категорију светских такмичења је једини у боксу на Балкану који носи А префикс. Овај турнир обухватиће до 30 репрезентација са 4 континента. Ту су велесиле које традиционално учествују: Русија, Мађарска, Украјина, Енглеска, Француска. Ту су још: Казахстан, Индија, Кина, Алжир, Тунис, а са америчког континента такође имамо потврде учешћа. Незванично, ово је светски КУП. Наступаће сениорке, младе и јуниорке. Следећа година је олимпијска, а женски бокс је последњи у лепези који се нашао у програму на прошлим олимпијским играма у Лондону. Ово ће бити увертира за следећу Олимпијаду, а ми са око 250 такмичарки очекујемо обарање свих рекорда на овом турниру. Сатница ће бити накнадно утврђена, као и други детаљи, а људи из Општине Рума ће нам помагати. Захвалио бих се и локалним клубовима у Руми који су у нашем саставу Словен и Златни гонг", рекао је Панић.

 • Јавни радови 2015 - Потписани уговори, ангажовано 59 лица

  13. август 2015.

  Načelnici Damjančuk i LjubisićОд понедељка 17. августа почињу јавни радови у Општини Рума које финансира Национална служба за запошљавање.

  Тим поводом данас су у Дому пензионера у Руми потписани и уговори са људима који ће бити ангажовани на јавним радовима.

  Реч је о укупно 59 незапослених лица, а учешће у позиву узели су локална самоуправа, јавна предузећа (Комуналац и Центар за социјални рад) и Удружење Рома из Буђановаца, изјавио је Светислав Дамјанчук, начелник Одељења за друштвене делатности Општине Рума.

   

  Javni radovi 2015"У овом позиву највише смо ангажовали особе са инвалидитетом, њих 25. Јавни рад у Комуналцу ће обављати седам лица, док је Удружење Рома из Буђановаца упослило шест радника који ће се бавити проблемом сеоске депоније. Јавни рад ће спроводити и Центар за социјални рад кроз пројекте помоћи и неге у кући, а ту је персонална асистенција за особе са инвалидитетом. Јавни радови се реализују од 17. августа до 17. новембра 2015. године. Плата износи 15.000 динара, а ангажована лица добијају још 1.500 динара на име путних трошкова. Укупна средства обезбеђена за овај пројекат износе 4.950.000 динара" истакао је Дамјанчук.

  Vesna Pavlović"Центар за социјални рад је аплицирао преко Националне службе за запошљавање за јавни рад персонална асистенција. То је услуга социјалне заштите која се спроводи први пут", прича Весна Павловић, директорица Центра за социјални рад Рума. "Биће ангажовано десет персоналних асистената који ће пружати услуге особама са инвалидитетом, пре свега телесним инвалидитетом у обављању свакодневних послова. Једном кориснику биће распоређен један асистент, који ће му правити друштво у шетњи и помагати му. Ово је нешто потпуно ново код нас, а услуга као таква се више од десет година спроводи у већим срединама широм Србије. Ово је услуга социјалне заштите, законски дефинисана, али у Руми је пилот пројекат, а ми ћемо настојати да је уведемо и на дуже стазе, као и да је усавршимо", казала је Весна Павловић, директорица ЦЗСР Рума.

 • Отворена изложба Планинарског клуба "Борковац"

  13. август 2015.

  Planinarski klub "Borkovac" RumaСиноћ је у Великом холу Културног центра Рума отворена изложба фотографија и видео записа Планинарског клуба "Борковац" Рума. Изложба садржи 33 фотографије које су настале на акцијама клуба у периоду од 2007. до 2015. године. Поставку можете погледати до 23. августа.

   

   

 • Конкурс за зборник поезије и кратке прозе

  12. август 2015.

  Поводом шест месеци рада, портал за популаризацију савременог уметничког изражаја младих Румстердам расписао је конкурс за учешће у електронском зборнику поезије и кратке прозе. Позив је отворен до 29. августа.

  Књижевни конкурс отворен је за све ствараоце до 35 година старости, а који инспирацију за књижевни ангажман траже у непосредном окружењу испитујући феномене, проблеме и питања из њихове свакодневице, наводи се у позиву.

  Аутори и ауторке могу учествовати са једним радом, који није до сада објављен у штампаном или електронском облику.

  На конкурс се могу слати радови писани на српском или сродним језицима који се разумеју без превода, обима до 20 000 словних знакова.

  Заинтересовани своје радове могу послати путем мејла kreativci@rumsterdam.com. Радови треба да буду у пдф формату, потписани путним именом и презименом. Уз пријаву, потребно је доставити и биографију аутора, дужине до 100 речи.

 • Дечија представа "Црвенкапа"

  12. август 2015.

  Позориште Пан Театар - Београд

  Четвртак, 13. август / 19.00 часова / Двориште Завичајног музеја

  Организатор – Културни центар Рума

  У представи се са децом друже браћа Грим, који покушавају, уз дечију помоћ, да напишу бајку "Црвенкапа". Да ли је Црвенкапа стварно Црвенкапа или је Жутокапа, да ли је Вук стварно тако зао или је он једна смотана кукавица... На та и још многа друга питања ће браћа Грим дати одговоре у овој контакт представи, прожетој песмама и игром.

  Текст и режија: Миодраг Милованов
  Сценографија: Душан Павловић
  Костими: Снежана Петровић
  Музика: Војислав Савић

  Играју: Миодраг Милованов, Оливера Викторовић Ђурашковић, Данијела Стојковић, Тијана Печенчић

 • Почетак јавних радова

  11. август 2015.

  Načelnik LjubišićПотписивање уговора са лицима која ће бити запослена путем јавних радова биће уприличено у четвртак у 9:00 сати у Дому пензионера Рума. Заинтересована лица се ангажују на основу Уговора о привременим и повременим пословима, за шта ће им у наредна три месеца бити обезбеђена плата.

  ,,Ово јесте добра прилика за све оне који не раде, да буду ангажовани, да дају одређен допринос и буду плаћени за то", истакао је данас представницима медија Душан Љубишић, начелник Општинске управе Рума.

  Подсетићемо да се ови јавни радови, које је расписала Национална служба за запошљавање реализују од 17. августа до 17. новембра 2015. године.

   

 • Нови кров за вогањску цркву

  11. август 2015.

  Реконструкција верских објеката

  На територији румске општине увелико су отпочели радови на обнови црквених објеката. Обнова крова вогањске цркве од великог је значаја за то село румске општине. Ако кров прокишњава, страда све остало. ,,Средства која смо ми одобрили цркви биће утрошена на прави начин. Кров ће бити обновљен, а црква самим тим сачувана", рекао је Слађан Манчић, председник Општине Рума на питање новинара о улагањима у верске објекте. Подсетићемо, средства су одобрена за цркве: Сошествија Светог духа у Руми, или Грчка црква (1 милион динара), Црква Светог крижа у Руми (300. 000,00 динара), Храм преноса моштију Светог оца Николаја Вогањ (500. 000,00 динара).

  Црква Сошествија Светог духа у Руми такође има руиниран кров, у чију обнову ће бити уложена средства издвојена по конкурсу Општине Рума за верске заједнице и њихове програме и пројекте. Црква Светог крижа у Руми добиће нову фасаду, капију и ограду, а у плану су и браварски радови. Уговори са корисницима средстава су потписани првих дана августа.

 • Конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања

  11. август 2015.

  Начелник Општинске управе Општине Рума расписао је 29. јула Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години.

  Пријаве се подносе у року од 15 дана од дана објављивања Јавног позива.

   

  Преузмите текст Јавног позива:

   

   

 • Конкурс намењен интерно расељеним лицима са Косова и Метохије отворен до петка

  11. август 2015.

  Зграда Општине Рума - Повереништво за избеглицеОпштина Рума распала је крајем јула конкурс за интерно расељена лица са Косова и Метохије за доделу помоћи у грађевинском материјалу за поправку или адаптацију сеоске куће са окућницом за породична домаћинства која су била корисници програма куповине куће са окућницом.

  Конкурс је отворен до петка 14. августа 2015. године.

  За све информације, обратити се у Повереништво за избеглице и миграције општине Рума, Главна 107, канцеларија број 1.

 • У биоскопу: Малци

  11. август 2015.

  Четвртак, 13.8.2015. /17.00 и 19.00
  Петак, 14.8.23015. /17.00

  Велика дворана КЦ-а / Цена улазнице - 250 динара

  Режија:  Pierre Coffin, Kyle Balda
  Улоге: Pierre Coffin, Steve Carell, Sandra Bullock, Jon Hamm, Hiroyuki Sanada, Chris Renaud

  Прича о Малцима почиње од почетка времена. Почели су као једноћелијски жути организми, а развијали су се вековима и увек су служили најгрознијим господарима. Стално неуспешни у задржавању ових господара, од Ти Рекса до Наполеона, Малци су остали без господара коме би служили и пали су у депресију.
  Али један Малац по имену Кевин, има план и он ће, уз помоћ безобразног тинејџера Стјуарта и дражесног Боба отићи у свет да нађе новог злог шефа којег ће његова браћа следити. Овај тројац ће кренути на узбудљиво путовање које ће их на крају довести до следеће потенцијалне господарице, Скарлет О’Пакић (Дубравка Мијатовић), првог највећег женског зликовца на свету. Они ће путовати од хладног Антарктика до Њујорка ’60-их, а завршиће у Лондону где ће се сусрести с највећим изазовом до сад: спашавањем Малаца од истребљења.

 • У биоскопу: Немогућа мисија - Отпадничка нација

  11. август 2015.

  Четвртак, 13.8.2015.
  Петак, 14.8.23015.

  Велика дворана КЦ-а / 21.00 / Цена улазнице - 250 динара

  Режисер: Christopher McQuarrie
  Улоге: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Jeremy Renner

  Пошто је јединица за немогуће мисије расформирана, а Итан (Том Круз) искључен из збивања, тим ће се
  суочити са мрежом високо обучених специјалних агената, Синдикатом. Ови врхунски оперативци су одлучни у томе да створе нови светски поредак...

 • Јавни радови

  10. август 2015.

  Javni radovi RumaНационална служба за запошљавање је објавила конкурс за укупно 4 јавна рада, за локалну самоуправу, јавна предузећа и установе. Од 17. августа ће и кренути овај циклус и то за послове ЈП Комуналац, Центар за социјални рад (за лица са инвалидитетом) и Општинску управу (помоћ у кући и брига о инвалидним лицима, такозвана персонална асистенција). Радови ће трајати до 17. новембра. ,,Особе које су се пријавиле, њих око 60 радиће у наредна три месеца, по Уговору о привременим и повременим пословима док се потписивање уговора очекује током ове недеље, тачније у четвртак, потврдио је Светислав Дамјанчук, начелник Одељења друштвених делатности Општине Рума. Плата износи 15 000, 00 динара, а ангажована лица добијају још 1 500, 00 динара на име путних трошкова. Укупан износ који се покрива републичким средствима је око 4 милиона динара", каже начелник Дамјанчук.

  Општински јавни радови, као други циклус који следи ће бити реализовани од 1. септембра 2015 - те године, са 9 милиона 850 хиљада динара, колико се издваја за тај конкурс. Локална самоуправа се пријављује са 4 јавна рада, такође су укључени и Центар за социјални рад и Комуналац. Око 137 радника са нивоом образовања од основне школе до факултета наћи ће запослење. ,,Ово је добра прилика за наше суграђане да превазиђу своје егзистенцијалне проблеме, а за неке од њих је ово добар пут за стицање услова за пензију", истакао је Светислав Дамјанчук, начелник Одељења друштвених делатности.

 • Чишћење депоније

  10. август 2015.

  Грађане Руме је дуго мучио проблем депоније у улици ,,15. августа". Нехигијенско окружење, несхватљива појава за град величине Руме, смеће које се приближило кућама. Непријатне мирисе није потребно ни спомињати у том контексту. Најбитније за грађане у овом тренутку је то да је дат налог за чишћење, тако да је санација ове површине започела, потврдио је Слађан Манчић, председник Општине Рума. "Проблем је био тако велик, лично нисам могао да верујем да таква депонија на скретању из Јеленачке улице ту постоји док ми се људи нису обратили пре недељу дана. На лицу места сам се уверио, али ни тада ми није било јасно како је могуће да већ десет или више година то нико није чистио, а смеће је стигло готово до кућа. Када ми је из ЈП Комуналац саопштена цена радова на чишћењу ове депоније од 1. 190 000, 00 динара сматрао сам да је превисока. Ипак, видео сам да је депонија огромна, одмах је дат налог и надлежни већ од јутрос раде. Рампа која се тамо налази ће бити померена ближе стамбеним блоковима, да се онемогући ново стварање смећа, али апелујем на све грађане да не одлажу отпад на такав начин. Ово је ипак град од око 30.000 становника и не само што се ствара трошак у буџету, већ се ствара нехигијенско окружење. Најбитније је у овом тренутку то да ће овај простор бити чист и уређен", казао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествовао на међународном фестивалу фолклора „Орловски мозаик“

  10. август 2015.

  Ансамбл народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме се вратио са још једног успешног иностраног фестивала. Овог пута су посетили Русији и учествовали на међународном фестивалу фолклора „Орловски мозаик“, где је поред мноштва руских ансамбала ове године учествовала и група из Белорусије.

  Посетили су војно историјски музеј града Орела који има богату историју ратовања, а где се поред мноштва реликвија и експоната налазе и одликовања овог града као града хероја. Затим су уследили наступи Дечијој кореографској школи у Орелу који је имао назив „Корени дрвета мога “, наступ на огромној градској железничкој станици у Орелу, наступ на отвореном у Дечијем парку у Орелу. Централно дешавање се одиграло 5 августа на градском тргу у Орелу где су сви ансамбли пре званичног почетка програма правили велико коло пријатељства и сви заједно извели задату кореографију. По завршетку концерта који је носио назив „Ја волим ову земљу“ уследио је прелеп ватромет пред сигурно 6-7 хиљада људи који су изашли да прославе дан ослобођења свог града. Још један наступ је уследио у новосаграђеном делу града где се прослављао празник улице. Поред нашег ансамбла наступио је и домаћи ансамбл града Орела пред многобројном публиком.

 • Културно лето - Изложба Милана Кличковића

  10. август 2015.

  Zavičajni muzej RumaИзложба вајарских радова Милана Кличковића биће одржана у уторак 11. августа у Завичајном музеју Рума. Изложба је део програма "Културног лета 2015", а вајарски радови Милана Кличковића биће изложени у Сали легата Миливоја Николајевића. Почетак изложбе је заказан за 20 часова. Улаз је слободан.

   

 • Румфест - Вино, Ватерполо и Ван Гог

  9. август 2015.

  Van GoghНи изузетно топло време није омело Румљане да и ове године на Градском тргу уживају у  „Румфесту“, традиционалној манифестацији којана најбољи начин афирмише Срем као простор у којем се одвајкада добро и квалитетно јело и пило.

  Туристичка организација Општине Рума, под покровитељством румске општине и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, по пети пут је органмизовалафестивал фрушкогорских вина и сремских гастрономских прерађевина и специјалитета.

  Већ традиционално овим поводом на Градском тргу јуче је формирана Винска улица,у којој су винари и месари нудили на дегустацију и продају своје традиционалне производе, а било је ту и слатких ђаконија удружења жена и сремских медара.

  RumfestКао изненађење у програм манифестације ушла је и ватерполо утакмица Србија - Хрватска, након које су се наши делфини попели на кров света, освојивши пету титулу светског првака.

  Потпуно угођај заокружен је рок концертом бенда Ван Гог, тако да је цела манифестација званично завршена тек сат након поноћи.

  ВД директор ТОО Рума Бошко Неговановић се у име организатора захвалио свим посетиоцима манифестације. „Ни висока температура од чак 38°C није спречила наше суграђане да уживају у овогодишњој манифестацији. Уосталом и где би се то боље и лепше могло величати вино и гастрономска понуда него овде у Срему. Управо је овде цар Проб пре 17 векова укинуо монопол италијанских винара и засадио прве винограде у Југоисточној Европи од племенитих сорти лозе, на падинама Фрушке Горе. Зато Фрушку гору и зовемо мајком свих винограда у Југоисточној Европи. Хвала  свим учесницима који заједно са нама промовишу оно најлепше са ових простора, надам се да смо и ове године то успели. Нема бољег начина да манифестацију приведемо крају него дружењем са Ван Гогом“, казао је Неговановић.

 • Концерт Ван Гога у Руми

  7. август 2015.

  Van Gogh - Zvanični Twitter profil bendaУ оквиру овогодишњег "Румфеста", манифестације коју уз покровитељство Општине Рума организује Туристичка организација Општине Рума, одржаће се концерт, једног од најпопуларнијих српских рок бендова, групе Ван Гог.

  Ван Гог је тренутно на турнеји Лицем у лице на којој промовише последњи албум под називом "Неумерен у свему".

  Организатори позивају Румљане да сутра испуне Градски трг и уживају у јединственом наступу бенда "Ван Гог“, који ће наредне године прославити три деценије постојања.

  Концерт на Градском тргу почиње у 21 час.

 • Општини Рума одобрена значајна средства за решавање проблема избеглица

  6. август 2015.

  Општина Рума је од стране Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије(КИРС) већ неколико пута похваљена за ангажман на пољу решавања проблема избеглица и интерно расељених лица. Локална самоуправа је до сада сваки пројекат КИРС-а подржала и сопственим финансијским учешћем, чиме је допринела ефикаснијем и квалитетнијем збрињавању избеглица. Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да ће локална самоуправа и у наредном периоду подржати све пројекте из ове области.

  Тренутно је у току Регионални програм стамбеног збрињавања који се спроводи у Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској и Црној Гори. Укупна вредност пројекта износи 584 милиона евра, од чега је за Србију предвиђено 335,2 милиона евра.

  Општина Рума и у овом пројекту узима значајно учешће, јер ју је КИРС, у одлуци о додели средстава за куповину сеоских кућа са окућницом и пакета грађевинског материјала, високо рангирао.

  Од укупно 21 локалне самоуправе Општина Рума се на ранг листи Комесаријата нашла на првом месту и одобрен јој је износ од 154.000 евра. Та средства биће довољна за куповину 14 кућа, од чега је 9.500 евра намењено за саму куповину, а 1.500 евра се додељује за мању количину грађевинског материјала и уређивање самог објекта.

  Максималан износ од 126.000 евра Општини Рума је одобрен и поводом конкурса за доделу пакета грађевинског материјала. Од укупно 33 локалне самоуправе по бодовима Рума се налазила трећем месту, чиме је обезбеђено 14 пакета вредности од по 9.000 евра.

 • Емисија о румској пољопривреди

  6. август 2015.

  Rumski vasar: Foto: JP KomunalacНаша општина у "Знању имању"

  Емисија за пољопривреднике "Знање имање" гарантује ове недеље квалитетан садржај, за који се екипа РТС-а побринула боравећи три дана у Руми. Датуми за снимање емисије, које је одредила уредница Јасмина Никитовић Стојчић били су 2, 3 и 4-ти август, а термин за емитовање је 9. август, недеља, са почетком у 11 часова, на Првом програму РТС-а. Садржину ове емисије чине припреме за излазак на вашар, понуда и потражња, шта и колико румски пољопривредници производе. Да би у свему била убедљивија, новинарка Јелена Вукобрат је ишла у посету великом броју произвођача са територије румске општине, који се баве различитим гранама пољопривреде. Окупила је воћаре, ратаре, сточаре у намери да сазна колико су задовољни приносом, аграрном политиком, али и могућностима за бављење пољопривредом које имају на локалном нивоу. На лицу места је разговарала са њима, у њиховом газдинству где је видљив производ, а где се ни расположење домаћина не може сакрити. Све је осмишљено тако да се гледаоцу пружи истинита и проверена информација, у духу ове добро познате информативне емисије за пољопривреднике, која се тематски управо и бави приказом нашег села и домаћина. С друге стране, није занемарена ни реч челника локалне самоуправе позваних да говоре о субвенцијама и сопственим напорима да се наш аграр мења на боље.

  Све о нашем селу, нашем вашару који одолева времену, али и о нашем туристичком потенцијалу уопште - гледајте у емисији "Знање имање" у недељу 9. августа.

 • Заокружене листе у школама

  6. август 2015.

  PazljivkoНова школска година у Руми

  На територији Општине Рума у први разред уписано је 448 ђака првака, што је за 18 мање него прошле године. Посматрано по школама појединачно "Душан Јерковић" уписује 4 одељења, а "Змај Јова Јовановић" 3 разреда, школа "Вељко Дугошевић" такође 3, док ће "Иво Лола Рибар" имати једно одељење у матичној румској школи и по једно у Добринцима и Краљевцима. Платичево и Кленак имаће по 2 одељења првака у новој школској години, а сва остала села на територији наше општине ће имати по један разред. На територији Општине Рума не постоји ни једно подручно одељење неке од постојећих школа, које није уписало ни једног ђака.

  Гимназија "Стеван Пузић" у Руми уписала је 4 одељења, ССШ "Бранко Радичевић" 7, а "Миленко Брзак Уча" (техничка) 4, исто колико и Пољопривредна школа "Стеван Петровић Бриле", тако да укупан број уписаних средњошколаца у Руми износи 456, што је за 10 мање него прошле године.

  Велик број средњошколаца из Руме определио се за Медицинску школу "Драгиња Никшић" у Сремској Митровици, због заинтересованости за тај позив, а мањи део се одлучио за Митровачку гимназију, због појединих смерова који у Руми нису на располагању. У Одељењу друштвених делатности ипак постоји задовољство уписаним бројем основаца и средњошколаца, обзиром да је у Србији тренутно такав наталитет да се овај број не може сматрати битнијим падом.

 • Најава 5. Румфеста

  6. август 2015.

  Плакат - 5. РумфестДруге августовске суботе наш град ће поново бити у знаку Румфеста, манифестације која афирмише наш завичај као простор у којем се одвајкада добро и квалитетно јело и пило. Туристичка организација општине, под покровитељством румске општине и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство, по пети пут организује фестивал фрушкогорских вина и сремских гастрономских прерађевина и специјалитета. За ту прилику, ће на Главном градском тргу осванути Винска улица у којој ће винари и месари нудити на дегустацију и продају своје традиционалне производе. Ову понуду допуниће и вредне сремске домаћице са разним врстама сланих и слатких колача, карактеристичних за манифестацију под називом „Сремски колач“ која се почетком марта одржава у нашем граду.
  Свој допринос овој манифестацији даће и овог пута чланови Удружења Европски вински витезови Свети Георгије, најбројнијег и најактивнијег удружења, који овакве прилике користе за афирмацију и ширење винске културе и пропагирање умерености у пијењу, кроз коју се у вину ужива свим чулима.
  Финале овогодишњег Румфеста биће концерт групе „Ван Гог“ која би својом музиком требало да задовољи млађу публику, али и припаднике старијих генерација.
  Будући да је за 8. август најављено лепо време, за очекивати је да ће Румфест пети пут заредом окупити велики број Румљана и гостију из околних места на пријатно и весело дружење у режији Туристичке организације општине Рума.

  Субота, 8. август 2015. V РУМФЕСТ
  10.00 Винска улица
  19.00 Промоција учесника “Румфеста” и сеоских туристичких манифестација
  20.30 час. Свечано отварање Румфеста, Удружење Европски вински витезови „Свети Георгије“
  21.00 Концерт групе „Ван Гог“

   

 • Изложба слика Душка Јерковића

  6. август 2015.

  Душко ЈерковићУ Завичајном музеју Рума, у оквиру низа програма овогодишњег Румског културног лета, организује се самостална сликарска изложба нашег суграђанина Душка Јерковића. Као талентовани самоуки стваралац, први пут се нашој публици представио пре више од три и по деценије у простору ове исте институције. Сада излаже најновија дела као и мали избор из претходног стваралаштва, радове са мотивима његове трајне инспирације – Срема.

  Ова занимљива изложба отвара се вечерас у 20 часова и остаје доступна љубитељима сликарства до уторка, 25. августа.

 • Дан жалости

  5. август 2015.

  Zastava SrbijeСирене за јавно узбуњивање поводом Дана сећања на страдање и прогон Срба

  Поводом обележавања Дана сећања на страдање и прогон Срба данас 5. августа у 12 сати биће активиране сирене за јавно узбуњивање у трајању од 60 секунди. Акцијасе спроводи у сарадњи са општинама, повереницима цивилне заштите, привредним друштвима и другим правним лицима на чијим се објектима налазе сирене за јавно узбуњивање.
  Дан сећања на страдање и прогон Срба обележава се поводом одавања почасти трагично страдалом српском народу у акцији хрватске војске „Олуја”. Јучерашњој државној манифестацији посвећеној обележавању сећања на све страдале Србе код моста Сремска Рача придружила се колона возила у којима су се налазили грађани са територије општине Рума.

  "Данас Србија коначно има снаге да каже шта је била ,,Олуја" највећа етничка промена састава становништва после Другог светског рата. Рат јесте готов и више га неће бити, али то не значи да ће Србија пристати да заборави сопствену историју, све победе и све поразе, а поготово да заборави своје жртве и свој народ", рекао је јуче на државној манифестацији премијер Владе Републике Србије Александар Вучић.

 • Општина без дивљих депонија

  5. август 2015.

  Divlja deponijaЧишћење депонија на територији Општине Рума

  ,,Депоније се уређују по плану начелника Одељења за урбанизам у Руми. Месне заједнице Вогањ и Путинци су тај посао завршиле. Чистимо првих седам депонија по оном плану добијених покрајинских средстава у износу од око 800.000,00 динара. Ми у Општини Рума имамо око 11 милиона динара на тој позицији, што је довољно средстава. Све депоније у свим месним заједницама ће врло брзо бити очишћене. Пре само неколико месеци смо их уређивали, али се оне врло брзо изнова стварају, што је одраз наше културе. У догледно време ће све бити очишћено. За дивљу депонију у улици ,,15.августа" смо добили понуду ,,Комуналца" на 1 милион 120 хиљада динара и ја сам у разговору са директором тог јавног предузећа око усклађивања цене, како би врло брзо посао био завршен и у тој улици", каже Слађан Манчић, председник Општине Рума.

   

 • Лепше и уређеније школе

  4. август 2015.

  Sladjan MancicРадови на школи у Витојевцима

  У подручном одељењу школе "Миливој Петковић Фећко" у Витојевцима рађена је замена столарије у две учионице. "Одобрили смо суму од 220.000,00 динара не би ли се у овој школи у којој столарија није мењана двадесетак година коначно заменила, каже Слађан Манчић, председник Општине Рума. Стварно је била у лошем стању. Сада ће, стављањем ПВЦ столарије бити створени далеко бољи услови за рад. На згради матичне школе која се налази у Платичеву су такође завршени радови - замењени су олуци и окречена је. Укупна вредност свих радова је 1 милион 100 хиљада динара. Такође сам дао сагласност да се одобре средства у износу од 1.800.000,00 динара за замену столарије на згради румске гимназије "Стеван Пузић". На тендеру је постигнута нешто нижа цена од 1.600.000,00 и убрзо ће цео један спрат у овој школи добити нови сјај. То подразумева и енергетску ефикасност као и бољу изолацију", казао је председник Манчић.

 • Наступ нашег КУД-а

  3. август 2015.

  КУД ,,Десанка Максимовић" Хртковци у Модричи

  Хртковачки КУД наступио је протеклог викенда на шестом сајму руралне привреде ,,Таревци 2015" у Таревцима, Општина Модрича. Овим је настављена добра сарадња, која је започела ове године кроз пројекат прекограничне сарадње. Подсетићемо, наша и босанска општина су партнери на пројекту који треба да омогући бољу заштиту од поплава. Конкурсна документација је предата, а резултати ће ускоро бити познати. Док се на то чека, две општине развијају сарадњу у области културе и на свим осталим пољима.

  ,,Живот је чудан чаробњак, он једноставно исконструише оно што ни један генијални ум не би могао направити. Говорим о томе како се чудно склапају пријатељства и познанства", казао је, најављујући хртковачки фолклор Мустафа Мустајбеговић из Канцеларије за европске пројекте Општине Модрича.

  Наступ је протекао сјајно, а манифестација која се одржава шести пут за редом била је веома посећена. Организатор је Задруга Таревци, Удружење 4 Т Модрича, Општина Модрича са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Министарство трговине и туризма Републике Српске.

 • Румско културно лето 2015 - Путујући биоскоп

  4. август 2015.

  Плакат - Путујући биоскоп 2015Од 5. до 10. августа / Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 / Улаз бесплатан

  Goethe Institut из Београда, у сарадњи са Ворки тимом Рума и Културним центром Рума, приказује циклус филмова најновије немачке продукције.

  Више информација о филмовима можете прочитати на блогу Ворки тима.

   

 • Културно лето - Румски балкони: Видети и бити виђен

  3. август 2015.

  У оквиру Културног лета 2015 у дворишту Завичајног музеја у Руми, у уторак 4. августа, биће одржано предавање на тему “Румски балкони: Видети и бити виђен”. Предавач је Драгомир Јанковић, музејски саветник, а почетак је заказан за 20:30 часова. Улаз је слободан.

   

   

   

 • Бесплатан кориснички инфо сервис

  3. август 2015.

  Logo JP Gas RumaЈП ''Гас Рума'' је увео нови кориснички центар у коме потрошачи могу да добију све потребне информације из делокруга пословања јавног предузећа.

  Број телефона корисничког центра је 0800-003-007. Радно време корисничког центра је од 7 до 15 часова од понедељка до петка. Позивање је бесплатно из мреже фиксне телефоније Телекома Србије.

  Бесплатан кориснички инфо центар почeo je са радом 01.08.2015. године.

 • Вечерас RU: FOAM FEST

  1. август 2015.

  RUI FOAM FESTРумски FoamFest, највећи фестивал електронске музике у Срему, одржаће се вечерас, на добро познатој локацији – спортским теренима „Брег“, са почетком у 21 час.

  Они који су већ посећивали овај музичко-визуелни спектакл знају да Еко организација, организатор ове манифестације, не пропушта прилику да приреди незабораван и јединствен спектакл кроз склоп сјајне музике, врхунске визуелизације и огромне количине пене за купање, која представља савршену забаву за вреле летње дане.

  На великој бини овогодишњег фестивала, обожаваоце електронске музике чека право уживање! Поред бројних домаћих мајстора ове музике, моћи ће да присуствују и наступу два светски позната извођача – Ники Белучи и Банг Ла Декс!

  Поред Ники Белучи и Банг Ла Декс, у суботу ће наступити и популарни домаћи ди џејеви.

  Организацију фестивала је подржала и Општина Рума.

 • Јавни позив за регресирање трошкова превоза ученика средњих школа

  3. август 2015.

  Одељење за друштвене делатности Општинске управе општине Рума расписује Јавни позив зарегресирање трошкова превоза ученика средњих школа са територије Општине Рума у школској 2015/2016. години.

  Рок за подношење Захтева је од 03.08.2015. године до 20.08.2015. године.

  Захтеви се преузимају на сајту Општине Рума (www.ruma.rs) или у Одељењу за друштвене делатности Општинске управе општине Рума,ул. Главна 107, а предају се на писарници, ул. Орловићева бр. 5.

  Преузмите Јавни позив и Захтеве

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001