Филтер
 • Конкурс за суфинансирање пројеката у области јавног информисања

  29. јул 2015.

  Начелник Општинске управе Општине Рума расписао је 29. јула Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години.

  Пријаве се подносе у року од 15 дана од дана објављивања Јавног позива.

   

  Преузмите текст Јавног позива:

   

   

 • Конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица

  20. јул 2015.

  Национална служба за запошљавање и Општина Рума расписују Јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица у 2015. години.

  Пријава за спровођење јавног рада подноси се у једном примерка, Филијали Национaлне службе Сремска Митровица према месту спровођења јавног рада, односно према седишту послодавца, непосредно или путем поште, на прописаном обрасцу који се може добити у испостави Рума, општини Рума и Филијали, или преузети са сајта Националне службе: www.nsz.gov.rs

  Јавни конкурс је отворен од дана објављивања. Последњи рок за пријем пријава за учешће на јавном конкурсу је до 2.8.2015. године.

  Све додатне информације могу се добити у Филијали Националне службе у Пословном центру тел. број 022/638-827.

   

 • XX седница Општинског већа - средства за верске заједнице и стипендирање средњошколаца

  13. јул 2015.

  Opštinsko veće Opštine RumaПредлогом Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за 2015. годину, за програме и активности цркава и верских заједница на територији Општине Рума, износ од 1.8 милиона динара је распоређен на три цркве. "Храм силаска Светог Духа на апостоле" у Руми је добио милион динара, православна црква у Вогњу 500.000 динара, а РКЖ "Узвишење светог крижа" из Руме 300.000 динара.

  "Средства која смо сада издвојили на конкурсу су на нивоу прошлогодишњих. Због задовољавајућег прилива средстава у општински буџет верујемо да постоји простор да се распише још један конкурс. Право повећање прихода очекујемо у трећем кварталу, након чега ће уследити и нови ребаланс и ту планирамо определити нових два милиона за цркве и верске заједнице", изјавио је председник Манчић.

 • Асфалтирање улица у Кленку

  31. јул 2015.

  Radovi u KlenkuНакон што је почетком месеца уређен центар села, у Кленку се изводе нови радови. Поново је реч о путној инфраструктури, конкретно се асфалтирају Мачванска улица  и улица 29. новембра. Радове су данас обишли председник Општине Рума Слађан Манчић и директорица Дирекције за изградњу Руме Владислава Стаменовић.

  „Радови на реконструцији Мачванске улице у Кленку и дела улице 29. новембар су почели пре око десетак дана. Постојећи асфалт у овим улицама, који није у завидном стању, се пресвлачи новим слојем. Укупна дужина је око 1,4 километара и очекујемо завршетак радова најкасније за три дана. Вредност радова је око 10 милиона динара и игром случаја цео износ финансирамо из општинскогг буџета“, казао је први човек румске општине Слађан Манчић.

  Radovi u KlenkuДиректорица Дирекције за изградњу Руме Владислава Стаменовић је појаснила да је пројекат реконструције асфалта у поменуте две улице подржала Република још 2011. године, али да су тада средства утрошена ненаменски. „Министарство регионалног развоја и локалне самоуправе је у оквиру мера подршке месним заједницама, пре четири године издвојило 2,7 милиона динара за овај посао. Међутим, тада није дошло до реализације пројекта. У међувремену је Министартво затражило да оправдамо средства или да иста вратимо, што свакако није у интересу локалне самоуправе и због тога смо решили да из буџета финансирамо цео посао“, изјавила је директорица Стаменовић.

 • Развој туризма

  31. јул 2015.

  Румски туризам у успону, надмашени досадашњи резултати!

  Статистички подаци говоре да је румска општина у 2015-ој години (на основу података за првих 6 месеци) веома успешна у погледу развоја туризма. Очекивања су таква да ће прошлогодишњи тренд бити не само настављен, него и премашен, сматрају у ТО Општине Рума. Забележено је безмало 6 000 туриста само у првој половини године, а туристичке прилике свуда говоре да друга половина године обично буде још успешнија. Ако се узме у обзир и то да је базен Борковац отворен тек 4. јула, дакле у другој половини године, онда је за очекивати да ће овогодишњи биланс бити бољи него 2014-е године. Подсетићемо да је од 2010 - 2014 године Рума фрапантно повећала број туриста, са њих 410 на годишњем нивоу на 12 000 колико их је било прошле године, што је повећање за 4 000 посто. Занимљиво је и то да се у Руми бележи све већи број страних туриста. Србија има тренд од 52 посто домаћих туриста, а 48 посто страних, док је Рума ретка средина са 62 посто страних туриста и то већ у првој половини ове године. Овоме у највећој мери доприноси јак смештајни капацитет, без којег посетиоци сигурно не би тако често свраћали, али ни ноћили на територији наше општине. Пораст броја туриста је од 2010-те године наовамо управо и повезан са отварањем хотела и ресторана са смештајем којег раније није било.

 • Нови конкурс Повереништва за избеглице

  31. јул 2015.

  Општина Рума и Повереништво за избеглице општине Рума расписују Јавни позив за доделу помоћи за економско оснаживање и осамостаљивање породица избеглих лица са територије Општине Рума.

  Конкурс траје од 3.8.2015. до 3.9.2015. године.

  За све информације обратити се Повереништву за избеглице и миграције општине Рума, Главна 107, канцеларија број 1 или позвати на 478-800, локал 222.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  31. јул 2015.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. августа.

   

   

 • Наставак радова на изградњи саобраћајница у индустријској зони "Румска петља"

  30. јул 2015.

  Vladislava Stamenović i Slađan MančićПредседник Општине Рума Слађан Манчић и директорица Дирекције за изградњу Руме Владислава Стаменовић обишли су данас радове у индустријској зони "Румска петља".

  Општина Рума и Министарство привреде заједнички финансирају наставак радова на изградњи саобраћајница на "Румској петљи". Раде се две деонице између блокова 1 и 5 и блокова 5 и 6. Ове две саобраћајнице су укупне дужине од 1,2 километара.

  Вредност радова износи нешто преко 53 милиона динара, а након тендера, које је спровело Министарство привреде, радови су поверени предузећу "Војводина пут".

  Radovi "Rumska petlja""Део радне зоне уз аутопут се полако попуњава, а ми настављамо да опремамо преостали део зоне, како бисмо спремно дочекали инвеститоре, од којих су се неки већ и најавили. Радови на саобраћајницама су у једном моменту били мало успорени, јер се јавио проблем са нивоом подземних вода, сада је тај проблем превазиђен и очекујем завршетак саобраћајница до краја августа", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Опремањем Радне зоне "Румска петља" ће се омогућити инвеститорима да послују нормално и ефикасно. Иначе постоји велико интересовање за ово место од стране потенцијалних улагача. Ускоро нам стиже значајан инвеститор из Непала. Већ је подигнут производни погон кинеско-данске фирме ,,Everrest production" и опремањем те зоне сигурно ћемо привући још инвеститора", каже Владислава Стаменовић, директорица Дирекције за изградњу Општине Рума.

  Паралелно уз ове саобраћајнице, ради се и гасовод у дужини од 10 километара и за тај посао је издвојена близу трећина средстава од поменутих 53 милиона динара.

 • 30. јул - Светски дан борбе против трговине људима

  30. јул 2015.

  Плакат Црвеног крстаУједињене Нације су 2014. године прогласиле 30. јул за Светски дан борбе против трговине људима. Црвени крст Србије се од проглашења овог дана укључио у светску кампању којом се промовише емпатија, подршка и нада за све жртве трговине људима широм света.

  Црвени крст Србије активно је посвећен раду на борби против трговине људима од децембра 2005. године када је постао члан Националног тима и једно је од водећих Националних друштава у Европи у спровођењу Програма борбе против трговине људима. Циљеви имплементације Програма  Црвеног крста Србије у потпуности су у складу са стратешким циљевима усвојеним у Стратегији Владе Републике Србије за борбу против трговине људима и Националним акционим планом за борбу против трговине људима у чијој изради је Црвени крст почетком ове године учествовао

  Трговина људима као облик модерног ропства је злоупотреба људских бића и повреда њихових основних људских права, ради стицања материјалне користи. Најчешћи облици трговине људима су: сексуално искоришћавање, радна експоатација, принудни брак, лажно усвајање, принудно просјачење, трговина органима, принуда на вршење кривичних дела и др.

 • Економско оснаживање интерно расељених лица са Косова и Метохије

  30. јул 2015.

  Општина Рума и Повереништво за избеглице општине Рума расписују Јавни позив за доделу помоћи за економско оснаживање и осамостаљивање интерно расељених лица са Косова и Метохије на територији Општине Рума.

  Конкурс траје од 3.8.2015. до 3.9.2015. године.

  За све информације обратити се Повереништву за избеглице и миграције општине Рума, Главна 107, канцеларија број 1 или позвати на 478-800, локал 222.

 • Данас у биоскопу: Малци и Градови на папиру

  30. јул 2015.

  Малци 3Д (синхронизовано)

  Велика дворана КЦ-а / 17.00 и 19.00 / цена улазнице 250 динара

  Изворно име: Minions
  Режија: Kyle Balda, Pierre Coffin

   

  Градови на папиру

  Велика дворана КЦ-а / 21.00 / цена улазнице 250 динара

  Глумци: Nat Wolff, Cara Delevingne

  Режија: Jake Schreier

  www.kcruma.co.rs

 • Румско културно лето

  30. јул 2015.

  ,,Има једна земља"

  Публика је синоћ на летњој позорници Завичајног музеја у Руми имала прилику да види монодраму ,,Има једна земља", која је базирана на књизи „Писма из Србије”, афористичара Бојана Љубеновића. Комад је рађен у режији и извођењу Јовице Јашина, првака зрењанинског позоришта.

  Представа је део овогодишњег програма “Румског културног лета”, а обилује апсурдима који описују Србију, Србе и Српкиње. Аутор не даје одговоре зашто је нешто тако, али констатује да је то земља у којој су јавне набавке тајна, у којој су новинари слободни да напишу све што им се нареди, у којој су најпаметнији они што се праве луди, где банке пљачкају грађане, а не обрнуто...

  На веома сатиричан начин, у стилу Радоја Домановића, аутор говори о земљи у којој сви презиру политику, а имају бар две партијске књижице и где се у затвор одлази преко везе.

  Публика се забавила иако Јашин са овом монодрамом није први пут наступио у Руми.

  Бојан Љубеновић, сатиричар и уредник рубрике ТРН награђен је за своју књигу ,,Писма из Србије" наградом ,,Типар".

 • Меркатор заинтересован за улагање у Општину Рума

  29. јул 2015.

  Izgradnja fabrikeНа данашњој конференцији за медије председник Општине Рума Слађан Манчић је говорио и о интересовању "Меркатора", о реализацији инвестиције "Хачинсон", реконструкцији Градске пијаце, али и о новом ребалансу.

  "Општина Рума је по много чему изузетно атрактивна за инвеститоре. Постоји интересовање "Меркатора" да у Руми отвори велики продајни центар и ми смо му послали буквално све могуће расположиве локације на периферији града. Међу локацијама поред општинског земљишта има и државног, али и приватног. Овим поводом сам био на састанку и у Влади Србије и тамо ми је предочено да ће њихови тимови обићи терен и врло брзо након тога ћемо видети за које парцеле су се одлучили", казао је председник Манчић уз констатацију да се инвестициона клима у Општини Рума мења знатно на боље.

  "По доласку значајних инвеститора у румску општину као што су "Cinnovatoin group", "Everrest production" и "Хачинсон" ми стварамо услове да у наредном периоду много више земљишта продајемо, него што ћемо бесплатно уступати, на основу претходно урађеног Елабората. Долазак ових инвестора, поготово непалске компаније у Руму не би био могућ да није било снажне подршке Владе Републике Србије. Ми смо касније у преговорима на локалном нивоу успели да убедимо Непалце да купе општинско земљиште, али за сам долазак инвеститора пресудна је улога Владе РС", закључио је Манчић.

  Он се осврнуо у на инвестирање француског "Хачинсона" у Руму.

 • Нове могућности за грађане Руме

  29. јул 2015.

  Predsednik Slađan MančićКаса тежа за око 50 милиона динара

  Продаја непокретне имовине на територији Општине Рума у протеклих месец дана била је тема конференције за медије коју је сазвао председник Општине Рума Слађан Манчић. "Данас је продата зграда у Главној улици 119 од 12,52 ара, коју Румљани зову "Плава зграда", бивше седиште Српске радикалне странке и Демократске странке. Она је продата фирми "С&M Инвест" из Руме за 22 милиона 274 хиљаде динара. У претходних месец дана на тај начин је остварено око 50 милиона динара прихода, укључујући и парцеле у Индустријској улици и на Румској петљи које су такође продате. Мала парцела у Индустријској улици од око 26 ари је продата "Калцедонији" и већ је исплаћена у износу од 1,4 милиона динара. Парцела од 1,6 хектара на Румској петљи продата је словеначкој "Карби" ДОО за 8 милиона 369 хиљада динара домаћој фирми "Ру метал трејд" површине 2,6 хектара за више од 14 милиона динара. Кроз одређене планове и ребаланс сума од 50 милиона динара утрошиће се на прави начин, у побољшање инфраструктуре и живот грађана у свим сферама. Било да је реч о улагању у школе, спорт, здравство, али биће то само оно што нам је неопходно" рекао је представницима сремских медијских кућа Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  "Све ово доказује колико је Рума интересантна инвеститорима. У Главној улици број 119 нићи ће једна лепа пословно-стамбена зграда, а у ту сврху ће бити упослена одређена радна снага. Вишеструка је корист од овог што је наведено, а све то важи и за парцеле које су поменуте. "Ру метал трејд" ће проширити посао, а "Карба" ће запослити 30-ак људи у производњи ПВЦ столарије. 22. августа се закључује оглас за отуђење 9,5 хектара у Блоку 4 за непалску компанију "CINNOVATION GROUP", а продаја те парцеле донеће више од 50 милиона динара у буџет Руме. Тако се грађанима отварају нове могућности за инвестиције које су дуго планиране, али још нису реализоване", нагласио је први човек румске општине.

  Важно је напоменути да ће Општина Рума од продаје земљишта на "Румској петљи" приходовати и додатних 20 одсто цене од сваке продате парцеле, јер је инвеститор, по важећој законској регулативи, толико дужан још да плати за промену намене земљишта.

 • Ноћно купање

  29. јул 2015.

  Ноћно купање на базену Борковац

  Базен Борковац организује вечерас ноћно купање у периоду од 21:00 сат до поноћи. Како сазнајемо од Добрице Макуљевића, директора Спортског центра Рума ово је нешто што се дешава први пут од отварања, а купачи ће имати прави угођај ноћног купања уз светла у великом и малом базену и рефлекторе који покривају цео комплекс. Карте ће се продавати по редовној цени, а потпуно исто као и осталих дана посетиоцима ће бити доступни храна и пиће.

 • Замена столарије у Музичкој школи

  29. јул 2015.

  Muzička školaУ Основној музичкој школи “Теодор-Тоша Андрејевић“ у Руми, данас су почели радови на замени столарије у дворишном делу зграде. Вредност радова је 212.555,00 динара и они се финансирају из буџета Општине Рума. У току трајања распуста обавиће се и други, ситни радови, а у циљу што боље припремљености за почетак нове школске године.

  Готово све образовне установе у румској општини користе овај летњи распуст да реновирају и адаптирају своје просторије, а све радове финансира локална самоуправа.

 • Успешна акција добровољног давања крви

  29. јул 2015.

  Transfuziomobil na Gradskom trguЦрвени крст Рума и Еко организација су јуче, на Градском тргу, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије, организовали акцију добровољног давања крви. У питању је акција која се шесту годину спроводи у Руми.

  На Градском тргу био је постављен Трансфузиомобил у којем је, од укупно 143 пријављених, крв дало 105 особа, од чега њих 21 представљају нове даваоце.

  Хумани људи који су јуче на Градском тргу дали крв су награђени са једнодневном улазницом за румски базен.

  У оквиру летње кампање добровољног давања крви коју организује Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије Трансфузиомобил ће обићи више десетина градова и општина у Србији.

 • Конкурс за интерно расељена лица са Косова и Метохије

  28. јул 2015.

  Главна 107, општина РумаОпштина Рума расписује конкурс за интерно расељена лица са Косова и Метохије за доделу помоћи у грађевинском материјалу за поправку или адаптацију сеоске куће са окућницом за породична домаћинства која су била корисници програма куповине куће са окућницом.

  Конкурс почиње 30.7.2015. и траје до 14.8.2015. године.

  За све информације, обратити се у Повереништво за избеглице и миграције општине Рума, Главна 107, канцеларија број 1.

   

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествује на фестивалу "Орловски мозаик" у Русији

  28. јул 2015.

  ANIP Branko Radičević RumaИзвођачки састав АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме путује у Русију 31. јула, ради учествовања на међународним фестивалу фолклора „Орловски мозаик“.

  Oни ће бити смештени у граду Орел у ком се налази и дечија кореографска школа. Предстоји им дуг пут и сигурно доста успешних наступа јер се увек труде да свој град и земљу на фестивалима овог типа представе у најбољем могућем светлу. Представиће се играма Срема, Баната, Топлице и Димитровграда, сплетовима песама и народних мелодија.

  У оквиру фестивала су предвиђене и разне радионице које се односе на народну игру и песму, а предавачи су са катедрe за народну игру и песму московског државног универзитета.

  Ово је и прилика да АНИП успостави сарадњу са институцијама културе у Орелу, те да се упознају са манифестацијом „Дани словенске писмености“ која би била спона између наша два града.

 • Културно лето 2015 - Представа "Има једна земља" у лапидаријуму Завичајног музеја

  28. јул 2015.

  Monodrama Ima jedna zemljaУ дворишту Завичајног музеја у Руми, у среду 29. јула од 20 часова, одиграће се монодрама „Има једна земља” у режији и извођењу првака зрењанинског позоришта Јовице Јашина.
  Овај комад базиран је на књизи „Писма из Србијеафористичара Бојана Љубеновића, а име носи по најпознатијем од 103 писма колико их се укупно налази у књизи.
  Главни јунак овог комада је Љубеновићев измишљени странац на привременом раду у Србији, који своје ближње у иностранству на сатиричан и духовит начин „извештава” о српским обичајима, парадоксима и заблудама.

  Представа је део овогодишњег програма “Румског културног лета”.

   

 • Културно лето 2015 - Пројекција руског филма "Три приче" (први део)

  27. јул 2015.

  Уторак 28. јул / 20.00 / Велики хол КЦ-а / улаз слободан

  "Три приче" представља значајно остварење и напредак у православној кинематографији. Гледаоцима је у три дела филма приказана прича која храни душу. Приче су испричане искрено, топло и с хумором. 
  Прва прича – "Необично послушање" неће вас само насмејати, већ ће вас натерати да се заједно с главним јунаком замислите о греху гордости и вредностима хришћанске понизности и скромности.
   
  Организатори: Ворки тим Рума и Храм силаска Светог Духа на апостоле
   
  Више информација на блогу Ворки тима
   
 • Акција добровољног давања крви на Градском тргу

  27. јул 2015.

  PlakatЕко организација у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и Црвеним крстом Рума организује акцију добровољног давања крви у Руми. Организатори позивају суграђане да се укључе у тзв. Летњу кампању и дају крв, у уторак, 28. јула 2015.године, на Градском тргу у Руми, у периоду од 11,00 до 17,00 часова, где их очекује Трансфузиомобил Института за трансфузију крви Србије и волонтери Црвеног крста Рума.

  Црвени крст Србије и Институт за трансфузију крви Србије током лета, ради ублажавања сезонских несташица крви, спроводе заједничку летњу кампању добровољног давања крви, поред редовних акција давања крви.
  Сваке године подршку овим акцијама добровољног давања крви пружају локалне самоуправе и медији, а промотери акције су угледне и познате личности.

  Овогодишња, једанаеста Летња кампања почела је 08. јуна и част да је свечано отворе имали су грађани Тутина. Свечано затварање је предвиђено у Пожаревцу у оквиру Љубичевских коњичких игара 05. септембра.

 • Реорганизација

  24.јул 2015.

  До фебруара 2016-те године - реорганизација Општинске управе

  Данас је у Градској кући у Руми одржан састанак Радне групе задужене за реорганизацију Општинске управе. ,,Циљ је да се кадровски и технички потенцијал доведу у најбољи могућ ред у оквирима оног што је расположиво, каже Душан Љубишић, начелник Општинске управе. У овом тренутку управа броји свега 4 одељења. Са тако малим бројем смо буквално шампиони у Србији. Примера ради суседна Општина Стара Пазова броји 10 одељења, а Ириг који је знатно мањи од нас као општина има 5 одељења. Сремска Митровица има 8 Градских управа. Рећи ћу само да реорганизација Општинске управе није спроведена више од 20 година, а законске одредбе су се мењале и омогућавале временом проширење надлежности. Само измене закона су у протеклих десетак година донеле низ нових послова, што поверених, што изворних и намеће се само по себи повећање броја одељења, али у оквирима постојећих капацитета. Управа ће се практично само прилагодити новонасталом послу. Радна група је дефинисала доношење нове Одлуке, која се очекује већ на наредном скупштинском заседању, а по којој ће бити 6 одељења додајући и Кабинет председника Општине Рума као седма организациона јединица. Нова одељења ће бити Локална пореска администрација и Одељење за инспекцијске послове, које ће објединити инспекцијске службе. Очекујемо да ће ова реорганизација довести до бољег пружања услуга грађанима, а то је најбитнији производ. Рок је фебруар 2016-те године", казао је Љубишић.

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини

  24. јул 2015.

  Расписан је Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње производних, складишних и пословних објеката и пратећих објеката уз пословање у складу са Планом детаљне регулације "Румска петља" у Руми. Оглас о јавном надметању је отворен од 24.7.2015. до 22.8.2015. године, а пријаве за учешће достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме", најкасније до 22.8.2015. године, до 15.00 часова.

  Преузмите Оглас

   

 • Безбедност саобраћаја у Руми

  24.јул 2015.

  Спорији саобраћај кроз Борковац!

  Најзначајније за грађане у овом тренутку је Закључак са данашње седнице Комисије за безбедност саобраћаја о увођењу ограничења брзине на деоници од уласка у излетиште Борковац на 30 километара на час. У правцу базена, кроз шуму од сада ће то бити максимална брзина кретања, а ова мера је усвојена због повећане фреквенције саобраћаја до које је дошло након отварања базена. Комисија је такође донела и Закључак да стручне службе на терену процене у којим деловима ,,Орловићеве" улице, која води на Борковац је потребно ставити лежеће полицајце, а све са циљем да се то што пре уради, сазнајемо од председавајућег Комисијом Душана Љубишића, начелника Општинске управе Општине Рума.

  Битна ствар за становнике Никинаца и Платичева је Закључак Комисије да се поставе саобраћајни знаци на сва искључења са магистралног пута М-21 за забрану теретног саобраћаја, за возила тежине преко 7 тона. Тако се растерећују локални путеви и спречава њихова девастација.У Руми је све чешће недозвољено паркирање, како се могло чути током заседања Комисије. С тим у вези ЈП ,,Комуналац" почеће да примењује ,,канџу" за непрописно паркирана возила и то већ током ове године.

  Усвојен је Извештај о утрошку средстава по Програму трошења средстава за унапређење безбедности саобраћаја на територији Општине Рума за 2014.годину, као и План и програм коришћења истих средстава за 2015.годину. Како су трошена средства од наплате казни, известио је Душан Бараћ, начелник Одељења за привреду и буџет Општине Рума. Подсетио је на куповину возила и рачунара за Полицијску станицу у Руми у износу од 323.000,00 динара. У сваком случају у 2015. годину пренет је износ од 1 милион 753 хиљаде динара неутрошених средстава, која су усмерена за опрему, сигнализацију, инвестициона улагања, израду пројеката и студија.

  Шта учинити да се заустави непрекидно скретање камиона у улицу ,,Аугуста Цесарца", где то није дозвољено? Ово је ситуација која представља велику сметњу грађанима, а Комисија је наложила да се проблем реши. Све то и још много питања која пристижу што директно на адресе чланова Комисије, на адресу Општинске управе, или посредством Система 48 теме су које чланови разматрају на својим седницама. Како ову Комисију чине представници локалне самоуправе, полиције, Дирекције за изградњу, ЈП План, саобраћајне инспекцијске службе и уопште сви релевантни фактори у решавању наведених проблема, аутоматски се сваки од проблема који искрсну прослеђује надлежним органима на решавање. Само неки од Закључака, примера ради постављање лежећих полицајаца сачекаће Општинско веће због процедуре усвајања и примене.

 • Румљани уживали у наступу КУД-а "Александар Велики"

  24. јул 2015.

  Синоћ је пред бројном публиком на Градском тргу наступио КУД "Александар Велики" из Солуна. Наступ гостију из Грчке је део овогодишњег програма "Румског културног лета".

   

   

 • Радови у "Економској" школи

  23. јул 2015.

  Mirko ZrnićУ Средњу стручну школу "Бранко Радичевић" овог летњег распуста локална самоуправа ће за молерско-фарбарске радове и санацију крова уложити преко пола милиона динара.

  У наредних неколико дана у популарној "Економској" школи у Руми кречиће се фискултурна сала и свлачионице, наставнички и ученички тоалети, као и неколико учионица и кабинета који нису окречени прошле године, казао је директор ССШ "Бранко Радичевић" Мирко Зрнић. Вредност радова је 380.000 динара, а сва средства је обезбедила Општина Рума из општинског буџета.

  "Адаптација фискултурне сале ће обрадовати око 1.000 ученика, јер поред наших ђака салу користе и ученици Гимназије "Стеван Пузић". Ми смо раније поправили и калорифере у фискултурној сали тако да ће овај простор у потпуно новом руху дочекати ученике у септембру. Одмах по завршетку молерско-фарбарских радова, кренућемо у реконструкцији дела крова који прокишњава и који лане није реконструисан. И тај посао финансира Општина Рума у износу од 200.000 динара. До краја летњег распуста заменићемо и канализационе цеви у угоститељском и фризерском салону, а планирамо и да урадимо предњу фасаду на згради школе", рекао је директор Зрнић.

 • Седница Општинског већа

  23.јул 2015.

  Непалска компанија ускоро у Руми

  Данас је у Градској кући одржана двадесетпрва седница Општинског већа.

  ,,Одлуком о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности парцеле у оквиру румске катастарске општине заправо се стварају потребни услови за долазак непалског инвеститора. Расписује се оглас о отуђењу земљишта од 9,5 хектара у Блоку 4 на Румској петљи, а управо за то земљиште је заинтересована CINNOVATION GROUP из Непала. Оглас ће потрајати 30 дана, а Пореска управа одређује вредност земљишта на 540 динара по квадратном метру, објаснио је новинарима после седнице Општинског већа Слађан Манчић, председник Општине Рума. Битно је не само да инвеститор долази, него и да ће платити за поменутих 9,5 хектара. У плану је и накнадно проширење, односно куповина још једног и по хектара који ће бити убачен у радну зону, а преосталих 6-7 хектара у том блоку ће им бити додељени за проширење производње. С финансијске тачке гледишта, битна је ствар да ће продаја парцеле донети око пола милиона евра у наш буџет, каже Слађан Манчић, председник Општине Рума. Крајем августа, ако све буде ишло по плану почеће и изградња фабрике нудли и супа, како би већ следеће године ту посао нашло 500 људи", додао је он.

  Што се тиче рада Базена Борковац, једна буџетска апропријација је на Општинском већу усвојена у вези са његовим радом, јер било је с једне стране изненађујуће доброг пословања од када је базен отворен, а с друге стране и непланираних расхода. Решава се проблем финансирања рада спасилачке службе и обезбеђења, износом од милион динара, објаснио је Душан Бараћ, начелник Одељења запривреду и буџет.

   

 • Општина Рума суфинансира противградне стрелце

  22. јул 2015.

  Slađan MančićОпштина Рума је издвојила додатних 6.000 динара за накнаду противградним стрелцима. Локална самоуправа се одлучила да новчано стимулише стрелце, како би се одржала функционалност противградне заштите на територији Општине Рума.

  "Желимо да помогнемо противградне стрелце. Ти људи обављају један веома одговоран посао, али је њихова месечна накнада изузетно мала и од Оперативног центра они добијају по 2.400 динара. Зато смо се одлучили да помогнемо и Општинско веће је на данашњој седници подржало Предлог о суфинансирању, тј. да за сваког стрелца издвојимо још по 6.000 динара. То су такође скромна средства, међутим, знамо да су добродошла", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • У биоскопу - "Глупљи и тупљи да"

  23. јул 2015.

  Од 23. до 29. јула

  Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 сата / Цена улазнице - 200 динара

  Режија: Bobby Farrelly, Peter Farrelly
  Улоге: Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen Turner, Laurie Holden

  Синопсис: Кажу да смо с временом све мудрији и да време лечи све, али не у њиховом случају! Глупост већа него икада поновно стиже у биоскопе предвођена оригиналном глумачком екипом (Џим Кери и Џеф Денијелс) и ауторском поставом (браћа Фарели) које гарантују урнебесну забаву и гомилу нових оригиналних фора у њиховом препознатљивом стилу!

 • Јавни увид у План детаљне регулације "Становање у атару - Циглана"

  22. јул 2015.

  На основу члана 50. Закона о планирању и изградњи (“Сл. гласник РС” број 72/09, 81/09 - исп. 64/2010 - Одлука УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 Одлука УС, 50/2013 - Одлука УС, 132/2014 и 145/2014) Одељење за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе Општине Рума

  О Г Л А Ш А В А

  ЈАВНИ УВИД У ПЛАН ДЕТАЉНЕ РЕГУЛАЦИЈЕ

  СТАНОВАЊЕ У АТАРУ - ЦИГЛАНА” У КАТАСТАРСКОЈ

  ОПШТИНИ РУМА

  Јавни увид у Плана детаљне регулације “Становање у атару - Циглана” у Руми ( у даљем тексту: План детаљне регулације ) траје 30 дана и то од 17. јула 2015. године до 17. августа 2015. године.

  План детаљне регулације биће изложен на јавни увид сваког радног дана од 8,00 часова до 13,00 часова у просторијама Јавног урбанистичког предузећа “План” Рума ул. 27 Октобра бр. 7А у Руми.

  Примедбе на План детаљне регулације заинтересована лица могу доставити у писаном облику Одељењу за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе Општине Рума ул. Орловићева бр. 5 Рума, закључно са 17. августом 2015. године.

   

 • Јавни увид у Измене и допуне плана детаљне регулације "Румска петља" у Руми

  22. јул 2015.

  На основу члана 50. Закона о планирању и изградњи (“Сл. гласник РС” број 72/09, 81/09 - исп. 64/2010 - Одлука УС, 24/2011, 121/2012, 42/2013 Одлука УС, 50/2013 - Одлука УС, 132/2014 и 145/2014) Одељење за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе Општине Рума

  О Г Л А Ш А В А

  ЈАВНИ УВИД У ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ ПЛАНА ДЕТАЉНЕ

  РЕГУЛАЦИЈЕ “ РУМСКА ПЕТЉА “ У РУМИ

  Јавни увид у Измене и допуне Плана детаљне регулације “Румска петља” у Руми ( у даљем тексту: Измене и допуне плана) траје 30 дана и то од 17. јула 2015. године до 17. августа 2015. године.

  Измене и допуне Плана биће изложене на јавни увид сваког радног дана од 8,00 часова до 13,00 часова у просторијама Јавног урбанистичког предузећа “План” Рума ул. 27 Октобра бр. 7А у Руми.

  Примедбе на измене и допуне плана заинтересована лица могу доставити у писаном облику Одељењу за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе Општине Рума ул. Орловићева бр. 5 Рума, закључно са 17. августом 2015. године.

 • Нови пројекат из области цивилног друштва

  22. јул 2015.

  Општина Рума ће по други пут бити партнер у оквиру позива Европске уније Европа за грађане. У питању је пројекат ACT IN - ACTive Communities for Social INclusion. Општи циљ пројекта је да се повећа укљученост цивилног сектора у имплементирању мера и политика ЕУ у вези са инклузијом особа са сметњама у развоју и остарелих лица. Носилац пројекта је општина Цестица из Хрватске, а поред Руме, партнери на пројекту ће бити Хеининген, Немачка; Циркулане, Словенија; Вараждин, Хрватска; Чаковец, Хрватска. Износ пројекта је 82.000,00 евра при чему Рума добија 20.000,00 евра за реализацију пројектних активности. Почетак пројекта је предвиђен за 16.10.2015. год. када је планиран пут у Немачку.

 • XXI седница Општинског већа

  22. јул 2015.

  XXI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 23.7.2015. године са почетком у 8.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о суфинансирању противградних стрелаца
  2. Предлог Одлуке о избору организације која ће вршити процену тржишне вредности катастарске парцеле бр. 12161/3 к.о. Рума
  3. Нацрт Одлуке о изради Плана генералне регулације Руме
  4. Предлог Одлуке о употреби средстава од донација за отклањање последица поплава
  5. Текућа питања.

 • Волонтерски камп "Искра"

  22.јул 2015.

  Први пут ове године у Путинцима ће бити организован међународни радни волонтерски камп под називом "Искра" и то у периоду од 27. јула до 13.августа. Камп организује Одред извиђача Рума у сарадњи са младим истраживачима Србије, Министарством омладине и спорта и Основном школом "Доситеј Обрадовић" у Путинцима. Камп је осмишљен са јасним циљевима - да анимира младе да остану на селу, да се утиче на подизање еколошке свести и развој села. 35 младих волонтера радиће на изградњи јединствене еколошке отворене учионице од природних материјала (земља, дрво, камен) и уређењу села. Општина Рума подржава овај камп, а Општинска управа већ је дала сагласност за изградњу еколошке отворене учионице на локацији ОШ "Доситеј Обрадовић".

 • По 170.000 динара за 13 избегличких породица

  21. јул 2015.

  Potpisivanje ugovoraПредседник Општине Рума Слађан Манчић потписао је данас у Градској кући Уговоре са 13 породица у оквиру пројекта економског оснаживања избеглих лица.

  Општина Рума је заједно са Комесаријатом за избеглице Републике Србије издвојила по 170.000 динара за сваку породицу, а средства ће се утрошити за набавку пословних и пољопривредних пакета.

  "Неко је добио средства за проширење делатности, неко за започињање приватног посла. Углавном је то алат за занатске радње, мања пољопривредна механизација, имамо и опремање фризерских салона, подизање пластеника или пак куповину стоке. Заједно са Комесаријатом смо издвојили 2.210.000 динара. Надам се да ће ова помоћ унапредити пословање и обезбедити финансијску стабилност за ове породице. Општина Рума је до сада учествовала у бројним позивима за помоћ избеглим и расељеним лицима. Доста тога је учињено, али ћемо и у будућности радити да што више избеглих лица збринемо", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Расписан конкурс за јавне радове

  21. јул 2015.

  Slađan MančićУ Општини Рума су у току два конкурса, један за јавне радове, а други за стручну праксу. Оба начина за проналажење посла су стимулативна у финансијском смислу, јер омогућавају људима без запослења да буду ангажовани и да за то примају одређену надокнаду.

  "Што се тиче јавних радова, Национална Служба за запошљавање и Општина Рума расписали су конкурс о расположивим средствима. Ми смо поделили 7 милиона динара, а републичка средства износе око 2,9 милиона динара и тај конкурс траје већ два дана. Износ јавног рада на месечном нивоу је лимитиран на 15.000 динара, плус 2.000 динара за додатну обуку и 1.500 за евентуални путни трошак, то је 18.500 динара на месечном нивоу. Мислим да ће бити места за око 135 људи који су заинтересовани да три и по месеца обављају јавне радове на територији наше општине, кроз одређене делатности. Битна ствар је да могу и јавна предузећа да конкуришу, могу и удружења и приватне фирме. То ће у овом прелазном периоду људима добро доћи, јер ће они који су без посла ипак имати сигурну надокнаду и на тај начин премостити финансијске проблеме", казао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

 • Културно лето: Креативна радионица

  21. јул 2015.

  Петак, 24. јул / 18.00 часова / Велики хол Културног центра

  Музичка радионица (свирање, певање, плес), цртање, сликање, колажи, грнчарска радионица (посуда из руке, слободно обликовање ...)

  Изложба радова насталих током радионице, уз пригодан коктел и музички перформанс учесника радионице је у 20.00 часова.

   

 • Грчки КУД "Александар Велики" наступа у Руми

  21. јул 2015.

  KUD Aleksandar VelikiУ четвртак 23. јула на Градском тргу у Руми ће наступити КУД "Александар Велики" из Солуна. Наступ гостију из Грчке је део овогодишњег програма "Румског културног лета". Почетак је заказан за 20 часова.

   

   

 • Књижевно вече "Сремски квартет"

  21. јул 2015.

  Sremski kvartetУ оквиру "Културног лета 2015", у среду 22. јула, у Дворишту Завичајног музеја биће одржано књижевно вече са Ђоком Филиповићем. Почетак књижевне вечери под називом "Сремски квартет" је заказано за 20 часова.

   

   

 • На помолу решење хртковачког проблема обалоутврде

  20. јул 2015.

  Sastanak u Gradskoj kućiРума и Модрича, градови сарадници на пројекту прекограничне сарадње припремили су и послали документацију за конкурс који преко ЕУ може донети око 400.000 евра за сваког партнера, за заштиту од поплава. Прошлогодишње поплаве утицале су да се још интензивније ради на решавању овог проблема, тако да се оба града сада на основу послате пријаве надају позитивном исходу.

  У Руми би био формиран Штаб цивилне заштите за реаговање у ванредним ситуацијама, а обалоутврда у Хртковцима дошла би напокон на ред. Тај део је проблематичан, јер је временом река односила локалитет и чак дошла до забрињавајуће близине кућа у селу. Људи се плаше да им не стигне до домова, а Општинска управа у Руми дошла је сада, предајом пријаве са Модричом као партнером у завршну фазу у идејном смислу. Остаје још само да се причека на резултате конкурса, а након тога тек треба да се уђе у реализацију пројекта.

   

 • Мићунов угао: Цензура и отпори (у) популарној музици - СФР Југославија

  20. јул 2015.

  Ворки тим Рума представља Мићунов угао, тема: Цензура и отпори (у) популарној музици - СФР Југославија

  Завичајни музеј Рума / четвртак 23. јул 20.00 / улаз слободан

  Говори: Мићун Ристић

  После Другог светског рата неколицина наших џезера је морала да органима Удбе објашњава своју љубав према „продукту капиталистичке културе“. Политички патронат над музиком је почео да попушта 1949. У време кад су укус формирали фестивали забавне музике заустављена је каријера Вице Вукова, због националистичког испада. Након експлозије рокенрола на врху се расправљало о омладинској култури и одлучено је да јој се каже да. Наравно, одговорна лица су прегледала текстове пред сваки (медијски покривен) наступ, а због вербалног деликта се ишло и у затвор. У другој половини 70-их рокери су почели да праве и озбиљније проблеме, па су под удар цензуре доспели Булдожер, Рибља чорба, Бијело дугме, Прљаво казалиште, Азра, Laibach...

  Пројекат "Филмске вечери 2015" је под покровитељством Општине Рума.
  Техничка подршка Завичајни Музеј Рума.

  http://vorkyteam.blogspot.com/

 • Цистерна са водом на центру Руме

  19. јул 2015.

  ЦистернаПо налогу команданта Штаба за ванредне ситуације општине Рума, Слађана Манчића, од данас ће Јавно предузеће "Водовод" стационирати цистерну са пијаћом водом на центру Руме. Она ће се ту налазити све док трају врућине.

   

   

 • Концерт „Партибрејкерса“ на Градском тргу

  18. јул 2015.

  Anton i CaneЛегендарни рокенрол састав „Партибрејкерс“, одржао је синоћ на Градском тргу у Руми концерт за памћење. Спој класичног рокенрола са блуз рифовима и аутентичним и језгровитим текстовима већ три деценије краси рад „Брејкерса“.

  Група „Партибрејкерс“ чију незаустављиву енергију годинама одржавају Цане и Антон, за Румљане је свирала бројне хитове из свог богатог музичког опуса.

   

 • Одржан састанак са председницима месних заједница

  17. јул 2015.

  Sastanak sa MZПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас редован састанак са представницима месних зеједница. На састанку су анализирани радови који су се одвијали у месним заједницама на територији румске општине у првих шест месеци текуће године, али су разматрани и будући планови.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да је локална самоуправа до сада, са разних позиција, издвојила око 50 милиона динара, као и да су захваљујући тој суми урађени бројни радови на унапређењу путне инфраструктуре, стварању бољих услова у школама, адаптацији и одржавању многих објеката, попут сеоских Домова културе.

  "Урађено је заиста доста тога у свим месним заједницама на територији Општине Рума, међутим, ни то није довољно и зато настављамо са трендом улагања. Зато сам и сазвао овај састанак и на њему смо расправљали и о будућим пројектима, али и ситним улагањима, каква су најчешће потребна свим месним заједницама. Уложили смо доста заједничких напора како би завршили неке приоритетне радове и у градским и сеоским месним заједницама. Камен који смо добили од Железница Србије је искоришћен на најбољи могући начин, а сада чекамо и последњу испоруку од близу 5.000 кубика ", рекао је председник Манчић.

 • Упозорење на високе температуре

  17. јул 2015.

  Обавештавају се грађани Општине Рума да је РХМЗ издао упозорење на високе температуре за подручје Србије од 17. до 25. јула. За викенд и током идуће седмице биће веома топло, са дневном температуром од 34 до 38°C. Најтоплије биће у недељу, 19. јула, са максималном температуром у већини места око 39°C.

  Препоручује се избегавање директног излагања сунцу, уношење довољно течности, ношење лагане и комотне одеће и обуће, лака исхрана, опрез у саобраћају и придржавање савета лекара.

  Kada su visoke temperature vazduha, pored uzimanja dovoljno tečnosti, preporučuje se i nošenje lagane i komotne odeće i obuće, laka mediteranska ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdravlje/SAVET-LEKARA-Zbog-paklenih-vrucina-izbegavajte-sunce-i-pijte-dosta-tecnosti.a-263230.267.html#sthash.M64zL8Mx.dpuf
  Kada su visoke temperature vazduha, pored uzimanja dovoljno tečnosti, preporučuje se i nošenje lagane i komotne odeće i obuće, laka mediteranska ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdravlje/SAVET-LEKARA-Zbog-paklenih-vrucina-izbegavajte-sunce-i-pijte-dosta-tecnosti.a-263230.267.html#sthash.M64zL8Mx.dpuf
 • Општина Рума подржала пројекат "Помоћ за треће доба"

  17. јул 2015.

  Dr Snežana Bojanić Stojić i Slađan MančićОпштина Рума и Дом здравља "Рума" партнерски ће кренути у реализацију пројекта "Помоћ за треће доба". У питању је пилот пројекат, који је вредан 253.000 динара, а подразумева бесплатне превентивне прегледе за лица старија од 70 година, са подручја Друге МЗ Рума.

  Тим поводом данас су у Градској кући председник Општине Рума Слађан Манчић и директорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић потписали Уговор о спровођењу пилот пројекта.

  Први човек румске општине Слађан Манчић је истакао да локална самоуправа свесрдно помаже све оне пројекте који су у интересу грађана Општине Рума.

  "Са задовољством подржавамо сваку идеју која има за циљ унапређење услова живота или здравствене заштите грађана наше општине. Чекамо резултате са терена, па ћемо сходно томе проширити ове активности на остале месне заједнице, како у граду тако и у селима румске општине", поручио је председник Манчић.

  На подручју Друге месне заједнице Дом здравља је регистровао 501 особу старију од 70 година.

  Директорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић напомиње да ће се превентивни кућни прегледи обављати у наредних шест месеци. Подаци добијени на овај начин би били полазиште за планирање пројекта на нивоу града, али не више као временски ограниченог већ одрживог у склопу Службе за кућно лечење, која би имала посебан геронтотим. Број геронтотимова би зависио од процењене динамике и посете старим особама.

 • Седам деценија "Напретка"

  16. јул 2015.

  Napredak ŽarkovacУ недељу 19 -ог јула биће обележена седамдесета годишњица постојања ФК "Напредак" Жарковац. Све ове деценије уназад фудбалери су на свој начин доприносили угледу села и после толико времена заслужују достојан јубилеј.

  Сви мештани су позвани на сеоско игралиште око 17:00 часова када ће пригодним програмом бити обележен дугогодишњи рад и континуитет једног клуба. У Савету МЗ Жарковац кажу да ће то бити јединствена прилика да посетиоци чују приче некадашњих истакнутих спортских радника и људи који су увелико загазили у осму деценију живота, а некада су носили "Напредак" на својим плећима.У том смислу публици ће се обратити Радован Вучетић, некадашњи председник клуба и Лазар Лазић, некадашњи капитен. Ревијалну утакмицу на игралишту тог дана у вечерњим сатима одиграће ветерани ФК "Напредак" Жарковац, а потом ће уследити прослава јубилеја уз вечеру и дружење.

 • RuFoamFest - POOL PARTY

  16. јул 2015.

  Pool partyНајпосећенија журка у региону, сада и на води.

  Базен Борковац, субота 18. јул 2015. године, почетак у 22 сата.

  Директно са Exita на најлепши базен у Србији. Специјални ефекти, cube stage, промоције, најбоља музика, купање и још пуно тога.
  Цена улазнице износи 300 динара.

  Спремите сва своја чула и наоружајте се добрим расположењем.

   

 • Слава у Платичеву

  16. јул 2015.

  Hala PlatičevoУ периоду од четвртка 23. јула до недеље 26. јула низом активности у Платичеву ће бити обележена сеоска слава Свети Архангел Гаврило. У организацији ФК "Платичево" у четвртак 23. јула почеће турнир у малом фудбалу. Турнир се игра на отвореном терену поред Спортске хале, а финале је на програму 25. јула од 21 час.

  Пријаве екипа су у току и трајаће до 23. јуна. Котизација по екипи износи 3.000 динара, а за најбоље екипе обезбеђене су новчане награде.

  У суботу 25. и недељу 26. јула у Платичеву биће одржан и концерт народне музике(Мала сала, почетак у 19 часова), а наступиће оркестар Дејана Аличића из Шапца.

  26. јула од 18 часова биће одиграна и фудбалска утакмица између домаћег “Јединства“ и ФК “Хртковци“.

 • У биоскопу - Земља странаца

  16. јул 2015.

  Oд 16. до 22. јула / Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице 200 динара

  Режија: Kim Farrant
  Главне улоге: Nicole Kidman, Joseph Fiennes, Hugo Weaving, Lisa Flanagan, Meyne Wyatt, Maddison Brown

  Синопсис: Породица Паркер се досељава у аутралијски пустињски град Нетгари, који се налази далеко од других урбаних центара. Супружници Кетрин и Метју падају у очај, када открију да су њихово двоје деце Томи и Лили, мистериозно нестали непосредно пре него што је огромна пешчана олуја ударила град. Предвођени локалним полицајцем, становници града се придружују потрази, док се град Нетгари гуши у црвеној прашини и тами. Док температура расте, шансе да су деца преживела смањују се из дана у дан. Кетрин и Метју наћи ће се на ивици провалије, борећи се за опстанак своје деце и надајући се да ће успети да промене њихову неизвесну судбину. Део трилер, део психолошка драма, Земља странаца експлодира са талентом и уверљивим тоном приповедача - редатељке Ким Фарант, којој је ово први дугометражни филм.

 • Светски дан слушања

  16. јул 2015.

  Ворки Тим Рума организује манифестацију Светски дан слушања, у суботу, 18. јула, у Културном центру Рума. Програм:

  19.00 Медитација
  - Медитација слушања - научите како да слушате своју околину
  - Медитација воде - научите како да помогнете исцељење планетарних вода
  - водитељ медитација Љиљана Летић

  20.00 Филмови, звуци, композиције, фотографије итд.
  - Филмови, кратки филмови који су инспирисани водом из Србије и света
  - Звуци, снимљени звуци воде на разним локацијама Србије, света…
  - Композиције, мелодије настале инспирисане водом
  - Фотографије, фотографије румљанина Миће Игњатовића инспирисане водом
  - Вода и музика, и још …

  http://vorkyteam.blogspot.com

 • Нове аутобуске линије: Вогањ - Базен Борковац

  15. јул 2015.

  Bazen RumaКако би што више грађана користило аутобуски превоз до базена уведене су две додатне линије са поласцима из Вогња. Ред вожње:

  Вогањ          Тивол       код ОШ В.Дугошевић        Центар код кула
  10:15            10:20              10:25                                10:30

  14:25            14:30              14:35                                14:40

  Повратак са базена је у 19 часова.

   

 • Састанак "Система 48"

  15. јул 2015.

  Sastanak Sistema 48У оквирима Општинске управе Општине Рума покренута је иницијатива, која долази од самог начелника Душана Љубишића, а тиче се "Система 48" и његовог бољег и оперативнијег рада. С тим у вези је у Градској кући одржан састанак, који је начелник Љубишић сазвао са представницима јавних предузећа и две установе: Дом здравља и Центар за социјални рад. Позвани су искључиво запослени који директно одговарају на питања грађана и који су у обавези да испоштују задати рок од 48 сати да својим суграђанима одговоре на питања о проблемима који их муче.

  "Иницијатива има за циљ да се "Систем 48" подигне на виши ниво, пре свега у комуникацији са људима који су оперативно задужени у својим јавним предузећима и установама. Они треба такође да буду укључени у разговоре о свим потенцијалним проблемима о којима грађани говоре. Грађанин који се обрати неком од јавних предузећа са питањем које је обично комуналне природе треба да добије тражени одговор. Иако искрсну одређени проблеми и застоји у пракси, ипак све углавном функционише како треба. Трудићемо се да у наредном периоду буде још боље, а по потреби ће бити одржавани састанци. Нећемо одређивати рокове, али ће састанци постати редовна пракса, а на њих ће и убудуће бити позивани оперативци", истакао је начелник Љубишић.

 • Путиначка слава Свети Архангел Гаврило

  16. јул 2015.

  Putinci trgИ ове године Месна заједница Путинци организује прославу сеоске славе, Свети Архангел Гаврило, који се иначе обележава 26. јула. Посетиоце очекује богат и садржајан културно - уметнички и музички програм који стартује већ од 18-ог јула. Тог дана у 10:00 сати почиње ликовна колонија у којој учествују уметници из целог Срема, а њихове слике ће бити изложене у вечерњим сатима испред Ловачког дома, док у 21:00 сат на истом месту почиње рок концерт. За све посетиоце славе наступиће познат румски састав "UnPlagD".

  25-ог јула, дан уочи славе у 18:00 часова је планирано вечерње богослужење. После тога, на платоу испред зграде Месне заједнице, у 18:45 стартује сплет народних игара у којем ће наступити фолклорни ансамбли из суседних места. На дан славе 26-ог јула у 9:30 биће организовано сечење славског колача у Цркви Светог архангела Гаврила, на које су позвани сви мештани Путинаца.

 • Овог викенда "Жетва Краљевци"

  16. јул 2015.

  У недељу 19. јула биће одржана прва по реду манифестација под називом "Жетва Краљевци" у организацији Месне заједнице и Удружења жена "Краљевчанке". Између 15.00-16.00 часова за посетиоце ће бити доступна поставка на штандовима, а између 16.00 и 17.30 госте ће забављати тамбураши, након тога до 19.00 сати следе рецитал и фолклор, а затим проглашење победника и уручење награда уз свечану вечеру. Организатори позивају све грађане Срема да дођу и на лицу места виде како се проводило време на селу у сезони жетве, какви су обичаји везани за тај део године, као и каква је трпеза тих дана када људима треба довољно енергије. Ово је први пут да се организује манифестација са таквом тематиком и на такав начин у организацији једног Удружења жена. Циљ је, како је у конкурсној документацији "Краљевчанки" и наведено да се све оно што је печат једног села сачува од заборава.

   

 • Планирана искључења струје за 15. јул

  14. јул 2015.

  Од 8.30 до 11.00:

  - Главна од бр. 166 до бр. 182

  - Железничка од бр. 1 и 2 до бр. 5 и 12

  Од 11.30 до 14.00:

  - ЈНА од бр. 93 и 98 до бр. 151 и 154

  - С.П. Вељка од бр. 79А и 90А до бр. 125 и 140

  - Партизанска од бр. 7 и 10 до бр. 24и 27

  Од 8.00 до 14.00:

  - Павловачка од бр. 44 и 41 до бр. 78 и 49

  - Нушићева од бр. 49 и 46 до бр. 75 и 64

   

 • Рума на старим плановима - развој насеља

  16. јул 2015.

  Muzejske večeriУ оквиру "Културног лета 2015" вечерас, у дворишту Завичајног музеја у Руми, биће одржано предавање на тему "Рума на старим плановима - развој насеља". Предавач је Ђорђе Бошковић, виши кустос Завичајног музеја у Руми.

  Почетак предавања је заказан за 20:30 часова, а улаз је бесплатан.

   

 • АНИП "Бранко Радичевић" учествовао на „Балкан Фолк Фесту“ у Бугарској

  14. јул 2015.

  Дечије групе Ансамбла народних игара и песама „Бранко Радичевић“ из Руме ових дана су боравиле у бугарском летовалишту Златни Пјасци. Повод за одлазак је био међународни фестивал фолклора „Балкан Фолк Фест“ који се одржава већ девету годину за редом. Група од око 50-ак деце је боравила у Хотелу „Зора“, а својим наступима је одушевљавала бугарску публику. Представили су се играма Топлице, Пирота и Димитровграда. Поред наше групе гостовале су и групе из Републике Српске, Пољске, Чешке, Грузије итд. Бројна познанства, склопљена пријатељства, незаборавна дружења после наступа и прегршт успомена понели су Румљани са још једног путовања.

 • Долазак непалске компаније

  14. јул 2015.

  Potpisivanje ugovora u Vladi RSИнвестиција о којој се дуго говорило сада улази у реализацију. Непалска група, која се бави низом привредних и економских делатности и распрострањена је у целом свету, одабрала је Руму као дестинацију за улагање. Све је и озваничено у Министарству привреде Владе Републике Србије, када је потписан Уговор између Жељка Сертића, министра привреде и Зорана Дражете, који је на челу фирме "In Connect" .

  "Близина аутопута, железнице, луке у суседној Сремској Митровици, као и расположив број потенцијалних радника утицали су да инвеститор дође баш у Руму", истакао је Дражета.

  "У петак је потписан Уговор о инвестиционом улагању непалске компаније "Cinnovation group" у Руму. Вредност инвестиције је око 9,5 милиона евра. Управо смо одредили парцелу од неких 10,5 хектара по ширини Блока 4. Чим се уради парцелација и уписивање у катастар, расписујемо оглас на основу којег ће то земљиште бити плаћено по цени од 540 динара по квадратном метру и надамо се да ће 30. августа бити положен камен темељац, јер Непалци поново долазе у Србију 28. августа", рекао је новинарима Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Само у првој фази свог рада, непалска компанија ће запослити 409 радника, а како посао буде одмицао тако ће се број запослених кретати ка једној хиљади.

 • Резиме досадашњег рада базена Борковац

  14. јул 2015.

  Bazen Borkovac"Ако се по јутру дан познаје, можемо бити изузетно задовољни. Ни један дан није био испод нивоа од око 1 000 продатих улазница. Показало се да Румљанима ипак треба таква разонода, а и време нам је ишло на руку ових дана. Број посетилаца у наредном периоду може бити само већи", испричао је први човек румске општине Слађан Манчић, на питање новинара о томе како је у првих десетак дана функционисао базен Борковац и какво је било интересовање грађана.

   

                                                   

                              {youtube}1yLFdGmpUuk{/youtube}

   

 • XX седница Општинског већа - градски и приградски превоз

  13. јул 2015.

  Opštinsko većeЧланови Општинског већа усвојили су на данашњем заседању Предлог Одлуке о утврђивању линија у јавном градском и приградском саобраћају на територији Општине Рума. Реч је о једној у низу Одлука које се баве тематиком јавног превоза и са којом се жели увести ред у овој области.

  "Са предложеним линијама смо покрили територију целе Општине Рума. Оно што је такође важно напоменути ми ћемо у септембру урадити Елаборат о градском и приградском саобраћају, када ће се на детаљан начин анализирати све аутобуске линије у Општини Рума. Током лета због распуста и годишњих одмора не може се стећи прави увид у број путника, тако да смо тај посао оставили за јесен. Након Елабората биће спроведен и тендер за превозника на територији Општине Рума ", рекао је Манчић.

 • "Партибрејкерс" у Руми

  16. јул 2015.

  PartibrejkersМузички програм Румског културног лета не одступа од задатог квалитета. После Звонка Богдана бина на Градском тргу чека на "Партибрејкерс", култну рок групу из Београда, која се сматра једном од најбољих на простору бивше Југославије.

  Састав ће наступити у Руми 17. јула у 21:00 сат, а као предгрупа пред публику ће изаћи бенд "Кофеин".

  Легендарни Цане подсетиће посетиоце Румског културног лета који су то хитови из времена када се живело у стилу рок музике. Млади нараштаји можда ће први пут уживо чути извођење "Крени према мени", "Хипнотисана гомила", "Она све зна" и друге.

  Организатор концерта је Културни центар Рума, који према речима директора Бошка Богичевића у први план ставља квалитет сваког програма који се припрема за грађане.

 • Наставак пројеката Помоћи и неге у кући и Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју

  13. јул 2015.

  Dnevni boravakУ складу са Одлуком о социјалној заштити у Општини Рума и Уредбом о изменама Уредбе о поступку за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно радно ангажовање код корисника јавних средстава Владе РС, Центар за социјални рад Oпштине Рума наставља са активностима пружања подршке и помоћи појединцу и породици ради побољшања, односно очувања квалитета живота и отклањања тј. ублажавања ризика неповољних животних околности.

  Поменуте активности Центра за социјални рад Oпштине Рума односе се на продужетак пружања услуга Помоћ и нега у кући и Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју.

 • Шљунчење путева у Стејановцима

  13. јул 2015.

  Đorđe DukićРадови на шљунчењу путева у Стејановцима приводе се крају. Улице Фрушкогорска и Брилова су насуте и спојене, а каменом је насут и један засебан део Фрушкогорске улице. Председник Савета МЗ Стејановци Ђорђе Дукић истиче да су за мештане села ови радови изузетно значајни.

  "Пољоривредници ће сада моћи да користе ове околне путеве чиме ће и безбедност у саобраћају у самом селу бити на далеко већем нивоу, јер се на улице не износи блато са њива. Неприступачан је био и прилаз сеоском стадиону, сада је и тај пут насут туцаником. До сада су насуте три деонице пута укупне дужине од око 550 метара. Очекујемо да са делом камена који је Општина Рума добила од Железница Србије, спојимо Миканову улицу и пут ка гробљу. Остатак ћемо искористити и да наспемо све остале прилазне путеве у селу", казао је Дукић.

 • Румљани уживали у концерту Звонка Богдана

  11. јул 2015.

  Foto: Nenad VukelićСиноћ је у Руми, на препуном Градском тргу наступио Звонко Богдан. Хитови су се низали, а публика је певала заједно са легендарним извођачем. Тијо ноћи, моје злато спава, а онда се обрео У тем Сомбору, па наставио у стилу Од Баната према Срему ниско облаци.....завршивши са текстом који дира у срце Ко те има тај те нема.

  Концерт наравно није протекао без Три метера сомота, Ако хоћеш Сремац бити девет дана мораш пити и десети наставити.....

   

 • Потписан Уговор о инвестиционом улагању Cinnovation Group-e у Руми

  10. јул 2015.

  Данас је у Влади Републике Србије потписан Уговор са непалском компанијом који означава почетак реализације инвестиције, која само у првој фази упошљава 409 радника.

   

   

   

 • Заказана XX седница Општинског већа

  10. јул 2015.

  XX седница Општинског већа општине Рума ће се одржати у понедељак, 13.7.2015. године, са почетком у 14.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о стипендирању ученика средњих школа

  2. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за 2015. годину, за програме и активности цркава и верских заједница на територији Општине Рума

  3. Предлог Одлуке о утврђивању линија у јавном градском и приградском саобраћају на територији Општине Рума

  4. Разматрање захтева Општинског удружења пензионера

  5. Разматрање захтева Међуопштинске организације слепих и слабовидих

  6. Разматрање захтева СУБНОР-а Oпштине Рума

  7. Текућа питања.

   

 • Боља противградна заштита у Општини Рума

  10. јул 2015.

  Primopredaja raketaОпштина Рума је данас уручила Министарству унутрашњих послова 14 противградних ракета. Примопредаја ракета је обављена у Радарском центру "Фрушка Гора".

  За куповину 14 противградних ракета Општина Рума је издвојила 474.936,00 динара са ПДВ-ом. Купљене су високо дометне ракете "TRAYAL D8", које ће МУП накнадно дистрибуирати противградним станицама у Општини Рума.

  У нашој општини постоји 12 противградних станица, а број ракета по станици тренутно се креће у распону од две до четири.

 • Међуопштинска сарадња

  10. јул 2015.

  У оквиру међуопштинске сарадње на подручју региона Срема, данас је у Сремској Митровици уприличен састанак свих начелника Општинских управа. Теме састанка су биле: број запослених у управама, Нацрт закона о одређивању максималног броја запослених у јавном сектору, пружање услуга, електронска управа, развијање вишефункционалних услужних центара за грађане.

   

 • Братимљење домова здравља на помолу

  10. јул 2015.

  Румски Дом здравља данас је посетила делегација Здравственог центра Ужице. Ради се о узвратној посети, са циљем размене искустава у раду са пацијентима. Госте из Ужица примили су др Снежана Бојанић Стојић, директор Дома здравља Рума и др Александар Мартиновић, председник Скупштине Општине Рума, која је и оснивач наше здравствене установе. Циљ са којим је делегација стигла из Ужица јесте да се преузме позитивно искуство у самосталном раду здравствене установе, јер код њих још није дошло до раздвајања Здравственог центра.

  "Ми смо у првој посети Ужицу видели како ради већи Дом здравља од нашег. Оно што између осталог можемо дати као добар пример јесте да ми имамо сјајну подршку оснивача, а то је СО Рума, док код њих још увек није дошло до преласка под локалну самоуправу. Зато је са нама данас др Александар Мартиновић, који је председник СО Рума. Врло бисмо тешко функционисали да немамо такву помоћ, пре свега у финансијском смислу. На јесен се спрема један скуп директора домова здравља у Србији, а ми директори који смо "у ватри" дали бисмо своје мишљење о сарадњи са локалном самоуправом. Циљ је како пружити што више услуга грађанима, односно пацијентима, које они неће плаћати. Ево примера нашег "путујућег" остеодезитометра који је финасирала локална самоуправа, дакле то је новац грађана. Није у реду да било какву партиципацију узимамо и нећемо то ни чинити, јер није поштено. Дакле, шта све у оквиру постојећих законских могућности можемо да учинимо, а да нам свима буде добро", испричала је др Снежана Бојанић Стојић, директор Дома здравља Рума.

  Примаријус др Милош Божовић, директор Здравственог центра Ужице каже да је код њих актуелан процес раздвајања Здравственог центра. "Имамо 10 домова здравља и три болнице, а у нашем саставу је и Дом здравља Ужице. Ово је добро искуство за нас, по Закону о здравственој заштити примарне установе су већ требале да пређу под окриље локалне самоуправе, као што је то случај у Руми. Зато нам је ова размена искуства значајна, да видимо како функционишу они који су већ самостални."

 • Потписано шест Уговора за економско оснаживање избеглих лица

  10. јул 2015.

  Данас је у Градској кући потписано шест Уговора за економско оснаживање, финансирано од стране Делегације Европске Уније, Општине Рума и Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије. Организације које су сарадници на пројекту су Новосадски хуманитарни центар и Ептиса. Корисници су избегла лица са територије Општине Рума: Баљак Дубравка - Рума, Крњета Никола - Вогањ, Бокан Звонко - Буђановци, Дудуковић Александар - Рума, Чулетић Милорад - Хртковци, Угреновић Никола - Стејановци. Максималан износ помоћи по кориснику је 236. 000,00 динара без ПДВ-а, а укупан износ помоћи за свих 6 корисника је 1.209.480,00 динара без ПДВ-а.

  "Реч је о доходовним активностима, за економско оснаживање тих породица. Три Уговора су везана за привреду, оно чиме се ти људи баве - куповина алата, апарата за варење и слично. Друга три Уговора су из сфере пољопривреде (системи за наводњавање и слично). Мислим да ће тим породицама то доста да значи, јер вредност тих донација је између 150 и 220 хиљада динара", казао је Слађан Манчић, председник Општине Рума честитавши свима који су овог пута добили помоћ.

  "Добио сам путем Конкурса за унапређење економског развоја систем за наводњавање у вредности од око две хиљаде евра. Значиће ми много, бавим се ратарством и повртарством и даће бог да буде и бољи принос", прича Милорад Чулетић који је пре 20 година дошао из Хрватске.

   

   

 • Пријатељска утакмица Србија - Египат

  10. јул 2015.

  SC "Ruma" plakatЈуниорска рукометна репрезентације Србије одиграће сутра у Руми и другу пријатељску утакмицу, у оквиру припрема Светско првенство које се игра у Бразилу од 19. јула до 1. августа.

  Наша селекција угостиће најбоље младе играче Египта. Меч почиње у 22 часа, а улаз је бесплатан.

  Организатори позивају Румљане да дођу у халу и дају подршку талентованој генерацији српских рукометаша од које се на предстојећем Светском првенству доста очекује.

 • Ускоро асфалтирање улице Мише Убоје у Руми

  10. јул 2015.

  Ulica Miše UbojeНакон неколико година одлагања, радови на асфалтирању и завршетку канализације у улици Мише Убоје у Руми биће коначно реализовани. То је потврдио и председник Општине Рума Слађан Манчић, који је дао сагласност Дирекцији за изградњу Руме да обави све процедуралне радње, како би се у најскоријем временском периоду расписао тендер.

  "Вредност радова је процењена на 40 милиона динара. 32 милиона динара је обезбеђено за асфалтирање улице, а 8 милиона (износ је такође са ПДВ-ом) ће коштати изградња канализације. Верујем да ће тендер показати да ће сами радови коштати и нешто мање од пројектованог износа. Људи који живе у улици Мише Убоје дуги низ година чекају на реализацију овог пројекта. Много пута је то обећавано, међутим, никада до конкретне реализације није дошло. Ми нисмо желели даље одлагање овог пројекта и очекујем да се до краја јесени сви радови заврше", казао је председник Манчић.

  Реализација овог пројекта биће финансирана у целости из општинског буџета. Пошто је вредност радова процењена на 40 милиона динара, оглас ће бити расписан у трајању од 30 дана.

 • Оглас - Отуђење непокретности у јавној својини Општине Рума у поступку јавног надметања

  10. јул 2015.

  OglasОглас - Отуђење непокретности у јавној својини Општине Рума у поступку јавног надметања

  Предмет отуђења су :

  непокретности које се налазе у Руми, Улица Главна 119 и то :

  -катастарска парцела број 258/1 њива 1. класе ,градско грађевинско земљиште у површини од 06ари08м2,

  -катастарска парцела број 258/2 земљиште под зградом- објектом , градско грађевинско земљиште у површини од 02 ара 12м2 и

  -катастарска парцела број 258/3 земљиште под зградом објектом, градско грађевинско земљиште, у површини од 03ара 67м2 ,уписано у ЛН 12113 к.о.Рума све  уписано као јавна својина Општине Рума.

  2.Непокретности се отуђују као једна целина у поступку јавног надметања ради изградње објекта вишепородичног становања са пословањем .

  Почетна цена отуђења у складу са Одлуком Општинског већа Општине Рума број 06-20-10/2015 – II од 23.03.2015.године износи 185.000,00 еура у динарској противвредности прерачунатој по средњем курсу НБС што износи 22.234.299,00 динара.

 • Средства за унапређење путне инфраструктуре и развој спорта

  9. јул 2015.

  Načelnik LjubišićОпштина Рума је добила средства на конкурсу за суфинансирање развоја саобраћаја и путне инфраструктуре, који је ове године спровео Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова.

  Уговор је у име Општине Рума јуче у Новом Саду потписао начелник Општинске управе Душан Љубишић. Средства ће, како каже, бити искоришћена за израду пројекта техничке документације за изградњу раскрсница са кружним током на укрштању улица Павловачка, Моше Пијаде и Милоша Црњанског.

  "То је део града на излазу из Руме према Павловцима. Укупна вредност пројекта је два милиона динара, а половину средстава обезбедиће локална самоуправа. Уговор је јуче потписан и чим средства буду пребачења кренућемо у реализацију пројекта", рекао је начелник Љубишић.

  Јуче је у Управи за капитална улагања АП Војводине потписан Уговор о додели средстава за финансирање и суфинансирање пројеката у области развоја спорта.

  "На овом конкурсу смо добили 630.000 динара. Средства ће бити искоришћена за куповину спортских реквизита, тј. опремање фискултурних сала шест основних и једне средње школе у Општини Рума. У питању су школе "Иво Лола Рибар" и "Вељко Дугошевић" у Руми, те основне школе у Путинцима, Платичеву, Хртковцима и Кленку, као и ССШ "Бранко Радичевић". Познато је колико ђаци воле физичко васпитање, а сада ће настава из овог предмета бити подигнута на један виши ниво", закључио је Љубишић.

 • "Адриана текс" купује две нове парцеле у Руми

  9. јул 2015.

  Predsednik Opštine Ruma Slađan MančićКомпанија "Адриана текс ДОО" купиће од Општине Рума парцелу поред садашње фабрике, чиме ће се створити услови за проширење пословног простора у Руми и отварање нових радних места. Тим поводом председник Општине Рума Слађан Манчић и директорица компаније "Адриана текс" Јасна Прапотник потписали су Уговор о отуђењу грађевинског земљишта непосредном погодбом по тржишној цени.

  "Парцела није велика, њена површина је 26 ари. Међутим, само писмо о намерама и заинтересованост "Адриане текс" да у перспективи прошири производне капацитете у Руми радује све нас у Општини Рума. Поред општинске земље, овај инвеститор планира и куповину земљишта у власништву Републике. Тај посао ће ићи преко "Републичке Дирекције за имовину Републике Србије, а реч је о парцели површине од око 60 или 70 ари. Са те две парцеле "Адриана текс" ће за један хектар проширити свој посед, што је више него довољно за изградњу нове производне хале", изјавио је председник Манчић.

  Adriana teksНа основу Уговора "Адриана текс", која послује у оквиру италијанске компаније "Калцедоније", ће у наредних осам дана у општински буџет уплатити 1.406.000 динара.

  Председник Манчић је напоменуо да је проширење производних погона најбоља могућа порука свим будућим инвеститорима о повољној пословној клими, која влада у Општини Рума. Он је подсетио и да је француски "Хачинсон", са којим је јуче потписан Уговор о отуђењу грађевинског земљишта, оставио могућност за запољшавање више људи него што је то првобитно бизнис планом било предвиђено.

 • Француски филмски караван 6

  9. јул 2015.

  ПлакатВорки тим Рума и Француски филмски институт у Србији позивају вас на четири пројекције у оквиру новог циклуса Француског филмског каравана - Злочини и мистерије.

  Од 12. до 15. јула / Велики хол Културног центра Рума / 21.00

  Улаз слободан

  Програм:

  • недеља, 12. јул - Крива
  • понедељак, 13. јул - Пупупиду
  • уторак, 14. јул - Последња пројекција
  • среда, 15. јул - Црна серија, епизоде Зар убијају и диск-џокеје и Када град уједа

  Више информација о филмовима на блогу Ворки тима Рума.

   

 • Општина Рума и "Хачинсон" потписали уговор о уступању грађевинског земљишта - прва запошљавања крећу већ крајем месеца

  8. јул 2015.

  Potpisivanje ugovoraПредседник Општине Рума Слађан Манчић и један од директора француске компаније "Хачинсон" Оливије Рејмонд Андре Шато потписали су данас у Градској кући Уговор о преносу својине над грађевинским земљиштем, у индустријској зони "Запад", у корист инвеститора.

  Општина Рума ће инвеститору из Француске уступити 7,8 хектара земљишта на коме ће "Хачинсон" изградити производни погод од близу 6.000 квадратних метара. Земљиште се даје бесплатно на основу претходно урађеног Елабората о оправданости уступања грађевинског земљишта.

  "Хачинсон" ће у Руми производити гумена црева за расхладне уређаје на аутомобилима и њима ће снабдевати реномиране произвођаче попут Мерцедеса, Фиата, Сузукија и Реноа. У овој фабрици делова за аутоиндустрију посао ће добити 200 незапослених становника из Општине Рума.

  Rukovanje nakon potpisivanja ugovora"Радови на фабрици су већ почели и врло брзо Рума ће добити 200 нових радних места. Углавном су то образовни профили са средњом и основном стручном спремом, којих у Руми, према евиденцији Националне службе за запошљавање и има највише. Како ме је обавестио господин Шато прва запошљавања крећу већ крајем овог месеца, што је за грађане наше општине од изузетног значаја. Овом инвестицијом наставиће се тренд смањивања броја незапослених, што је, како сам то већ неколико пута поновио, приоритет локалне самоуправе", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Први човек Општине Рума је истакао и да су стигле банкарске гаранције, на чему је локална самоуправа инсистирала у, како каже, "тврдим" преговорима са француским инвеститором. Банкарска гаранција износи 40,5 милиона динара.

  Завршетак радова на изградњи фабрике је планиран за септембар, док би производња почела у јануару наредне године.Оливије Рејмонд Андре Шато је напоменуо да су капацитети у фабрикама у Пољској(пет фабрика са више хиљада запослених) попуњени и да се "Хачинсон" због сјајног геостратешког положаја наше земље, одлучио да овде прошири своју производњу.

  Izgradnja fabrike""Хачинсон" долази у Србији да би овде дугорочно пословао. Ми ћемо извозити у Мађарску, Немачку, Италију, Русију, снабдевати Фиат у Србији. Проценили смо да је Србија идеално место за улагање, јер поред геостратешког положаја има и квалитетну и квалификовану радну снагу. Радници ће прво проћи обуку у нашим фабрикама у Пољској, тако да ће почетак производње дочекати потпуно спремно. Општина Рума је са друге стране показала невероватну спремност да ми отворимо наш погон управо у вашем граду. Похвално је што Општина Рума нуди много погодности и олакшица инвеститорима и ми ћемо се потрудити да кроз другу фазу овде заправо запослимо 329 радника", поручио је Шато.

  Вредност инвестиције у Руми је процењена на око 7.300.000 евра. Производни погон у Руми ће бити једна врста излога, који ће на достојан начин репрезентовати француског произвођача, тврде у "Хачинсону.

 • Звонко Богдан и "Осам тамбураша с Петроварадина" наступају за Румљане

  9. јул 2015.

  Zvonko Bogdan u RumiРумско културно лето које је почело 23. јуна одмиче по плану, а приближава се она тачка која за љубитеље тамбурице представља кулминацију. То је наступ Звонка Богдана који ће пред румску публику изаћи 10. јула и одржати концерт на Градском тргу, са почетком у 21:30. Њега ће пратити легендарни тамбураши с Петроварадина. Као предгрупа, са почетком у 21:00 за Румљане ће свирати чланови Градског тамбурашког оркестра "Бранко Радичевић" Рума.

  Већ 17-ог јула у 21:00 на истом месту, а то је Градски трг, наступиће култна рок група "Партибрејкерс". Њихова предгупа ће бити румско-митровачки бенд "Кофеин".

 • Радови у ОШ "Душан Јерковић"

  8. јул 2015.

  Laza Miličević - zbornica У ОШ "Душан Јерковић" овог летњег распуста се спроводе бројни радови на уређењу и адаптацији просторија унутар школе.

  У току је кречење оба ходника и улаза у приземљу школе, реновира се библиотека и боравак, извлачи се влага из зидова и сређују учионице и зборница, каже директор ОШ "Душан Јерковић" Лаза Миличевић.

  "Највеће користи од ових радова имаће наши ученици, јер ће их од 1. септембра дочекати нове, чисте, окречене учионице и много лепши услови за школовање. Деци ће такође много значити и адаптирани простор боравка, јер га реновирамо по највишим стандардима", казао је Миличевић.

  Радове финансира Општина Рума у износу од 750.000 динара и скоро сва срества ће отићи на трошкове материјала, каже директор Лаза Миличевић. "Како би на што бољи начин искористили средства, за саме радове смо махом ангажовали раднике из наше школе. На тај начин смо уштедели значајна средства. Квалитет радова је на високом нивоу и надам се да ћемо цео посао завршити на време", закључио је директор Миличевић.

 • Аутобуске линије током јула појачано саобраћају до излетишта Борковац

  8. јул 2015.

  Bazen BorkovacДо краја овог месеца, због исказане потребе за чешћим поласцима на Борковачки базен аутобуси Мастер буса ићи ће три пута дневно на познато румско излетиште.

  1. 10:20h

  2. 14:30h

  3. 19:00h

  У наведеним терминима аутобусе Мастер буса Румљани могу сачекати преко пута старог ДДОР-а и одвести се до базена по цени од 50 динара. Овај превозник обавештаве све кориснике и грађане који су заинтересовани за превоз да је ово још увек експериментална фаза, што значи да ће се поласцима и одласцима превозник још прилагођавати својим путницима. То практично значи да ће у току купалишне сезоне бити још промена, а све у циљу задовољавања интереса што већег броја корисника.

   

 • Оглас о давању пословног простора у закуп

  8. јул 2015.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Руми, улица Главна број 121, површине 26,65m2. Оглас је отворен од 8. до 23. јула. За све потребне информације и увид у документацију у вези предмета овог огласа заинтересовани се могу обратити Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме "Рума Улица 27. октобра 38/2 или на телефон број 478-077.

  Преузмите Оглас

   

 • У биоскопу - Четвртак, 9. јул: Малци, Тед 2, Терминатор 5

  8. јул 2015.

  Културно лето 2015

  Четвртак 9. јул / Велика дворана КЦ-а / Цена улазнице 250 динара

  17.00 - Малци

  Режија:  Pierre Coffin, Kyle Balda
  Улоге: Pierre Coffin, Steve Carell, Sandra Bullock, Jon Hamm, Hiroyuki Sanada, Chris Renaud

  Прича о Малцима почиње од почетка времена. Почели су као једноћелијски жути организми, а развијали су се вековима и увек су служили најгрознијим господарима. Стално неуспешни у задржавању ових господара, од Ти Рекса до Наполеона, Малци су остали без господара коме би служили и пали су у депресију.
  Али један Малац по имену Кевин, има план и он ће, уз помоћ безобразног тинејџера Стјуарта и дражесног Боба отићи у свет да нађе новог злог шефа којег ће његова браћа следити. Овај тројац ће кренути на узбудљиво путовање које ће их на крају довести до следеће потенцијалне господарице, Скарлет О’Пакић (Дубравка Мијатовић), првог највећег женског зликовца на свету. Они ће путовати од хладног Антарктика до Њујорка ’60-их, а завршиће у Лондону где ће се сусрести с највећим изазовом до сад: спашавањем Малаца од истребљења.

 • Биоскопски репертоар за јул

  8. јул 2015.

  Мала дворана Културног центра / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице 200 динара

  • од 2. до 8. јула - Ел Нињо
  • од 9. до 15. јула - Због тебе променићу презиме
  • од 16. до 22. јула - Земља странаца
  • од 23. до 29. јула - Глупљи и тупљи
 • У неизвесном мечу Србија поражена од Француске

  8. јул 2015.

  Srbija - FrancuskaУ првој провери пред одлазак на Светско првенство у Бразил (20.07. - 01.08.), јуниорска репрезентација Србије поражена је у Руми од Француске 24:26 (14:14.) У првом полувремену изабраници селектора Дејана Перића и тренера Владимира Станојевића добро су парирали “триколорима”. Било је то изједначених 30 минута, па се на одмор отишло са нерешеним резултатом 14:14.

  У другом делу игре, тачније од 44. минута Србија је први пут повела са 3 гола разлике (23:20), али се предност истопила за само 5 минута, тако је Француска победила 26:24. Добру партију пружио је пивотмен Иван Поповић који је постигао 5 погодака, као и Дарко Ђукић, стрелац 7 голова.

  Владимир Станојевић, тренер репрезентације Србије сматра да је утакмица била добра прилика да стручни штаб наше селекције види добре сегменте у игри "Орлића", али и да уочи неке недостатке. "Најправедније би било да смо одиграли нерешено, али у последњих неколико минута направили смо пар грешака које су нас довеле у ситуацију да будемо поражени. До Бразила имамо времена да све недостатке исправимо и ја као и цео стручни штаб верујемо да ћемо бити спремни за старт Светског првенства", казао је Станојевић.

  Следећу проверу наши јуниори имаце у суботу 11. јула од 22,00 сата у Руми са селекцијом Египта.

 • Србија - Босна и Херцеговина: Прекогранична сарадња кроз пројекат "Санација и превенција од поплава"

  7. јул 2015.

  Представници општине Рума и општине Модрича из Републике Српске дана 6.7.2015. одржали су други радни састанак поводом трећег ИПА позива прекограничне сарадње Србија - БиХ, који се финансира из предприступних фондова Европске Уније, на којем ће заједно да аплицирају са пројектом који доприноси смањењу ризика од поплаве кроз предузимање заједничких активности. Састанак у општини Модрича је уследио након састанка у општини Рума. На састанку одржаном у Руми су дефинисани циљеви, пројекти и задаци пројектних тимова, док се на састанку у Модричи акценат ставио на закључење активности, изналажењу прекограничног аспекта и усаглашавању истоветних активности са обе стране кроз временски период, буџет и конкретне акције које ће се спроводити у току пројектне реализације.

  Састанку у Модричи су присуствовали Начелник општинске управе општине Рума Душан Љубишић и Начелница општинског одељења за привреду и друштвене делатности општине Модрича Аленка Иловчевић, који својим учешћем доприносе даљем успостављању сарадње и унапређењу партнерских односа између ове две општине. Начелница Аленка Иловчевић је изјавила да ће се са стране општине Модрича у оквиру пројекта вршити реконструкција корита реке Дусе. Начелник Душан Љубишић представио је активности које ће се вршити од стране општине Рума, а које се односе на стабилизацију леве обале Саве у подручју насељеног места Хртковци, чиме се настоји решити питање обале које река Сава својим током временом односи и тиме угрожава пре свега локално становништво. Начелник Љубишић је нагласио и значај археолошког налазишта "Гомолава" које ће такође бити заштићено у оквиру комплетног пројекта санације леве обале Саве код Хртковаца.

 • Завршен пројекат "Организације цивилног друштва за међусобну сарадњу"

  7. јул 2015.

  Организације цивилног друштва за међусобну сарадњуПројекат: "Организације цивилног друштва за међусобну сарадњу", који се финансира из програма Европа за грађане је завршен. У њему је учестовала и Општина Рума, а у склопу пројекта организовано је укупно пет догађаја.

  - Први догађај - Конференција за размену најбољих пракси између организација цивилног друштва и локалних власти

  Учешће : На наведеном догађају учествовало је је укупно 88 грађана, од којих је 17 било из Општине Горичан (Хрватска), 18 из ЛАГ Мура-Драва (Хрватска), 27 из Општине Тотсзентмартон (Мађарска), 12 из Општине Лендава (Словенија) те 14 из Општине Руме (Србија).

  Локација и датум: Догађај се одржао у Прелогу, Горичан те у Доњем Видовцу (на подручју које обухваћа ЛАГ МУРА ДРАВА-е у Међимурјској жупанији, Хрватска) од 13/03/2014 до 15/03/2015.

 • Пријатељска утакмица Србије и Француске вечерас у Руми

  7. јул 2015.

  PlakatНајбољи млади рукометаши Србије и Француске одиграће вечерас у Руми пријатељску утакмицу у склопу припрема за Светско јуниорско првенство, које се игра у Бразилу (20. јул - 2. август).

  Подсетимо, мушка јуниорска репрезентација Србије другу фазу припрема проводи у Руми и ту ће бити све до пута за Бразил (15. јул).

  Организатори позивају Румљане да дођу у халу и дају подршку талентованој генерацији српских рукометаша од које се на предстојећем Светском првенству доста очекује.

  Вечерашњи меч, у Спортском центру "Рума", почиње у 20 сати. Улаз је бесплатан.

 • Резултати са 11. Спортске олимпијаде радника Војводине

  6. јул 2015.

  На 11. Спортској олимпијади радника Војводине која је одржана у Сомбору од 3. до 5. јула, Руму је представљало око 100 радника. Остварени су следећи резултати:

  1. Маја Недић - СШ "Стеван Петровић Бриле", прво место на 3000 метара
  2. Татјана Вранеш - Савез спортова општине Рума, прво место на 1000 метара и прво место у тробоју
  3. Жељко Иванковић - Печењара Радић, прво место у тенису
  4. Милош Буновић - Геронтолошки центар " Срем", друго место куглање
  5. Радић Владимир и Ћелић Драган - Печењара Радић, друго место тенис дубл
  6. Радић Владимир - Печењара Радић, треће место тенис
  7. Железница Рума - прво место жене пикадо
  8. Општина Рума - треће место жене одбојка

 • Чишћење Борковачког канала

  6. јул 2015.

  Borkovački kanal čišćenjeУ Општини Рума у току је акција чишћења и уређења каналске мреже. Радови на чишћењу Борковачког канала су почели 22. јуна и тренутно су у току радови у делу канала поред стадиона ГФК "Словен".

  Радови се обављају на основу уговора који је Општина Рума потписала са "Водама Војводине" и "Хидросремом". Поред чишћења и измуљавања канала, ради се и раскрчивање и уклањање шибља.

  "Ове радове финансирамо заједно са Покрајином у односу 50:50%. Реч је о износу од око 16 милиона динара, а радови су поверени "Хидросрему" и "Галовици". За сада све тече по плану и очекујем у наредним данима завршетак радова на Борковачком каналу", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Slađan MančićПоред уређења каналске мреже у Општини Рума су у току и радови у сеоским месним заједницама. У Никинцима, Буђановцима и Путинцима су у току радови на домовима културе, пут између Добринаца и Доњих Петроваца се насипа каменом са пруге Рума - Голубинци, уређује се и центар Кленка, а обављен је и значајан посао на адаптацији сеоских основних школа, каже први човек румске општине.

  "Трудимо се да равномерно улажемо у сва насељена места наше општине. Доста тога је у протеклом периоду урађено и када је реч о обнови домова културе, радовима у школама, поправци путне инфраструктуре. Гледамо да на време одговоримо свим захтевима који стижу из месних заједница и да се сви приоритетни послови заврше на време. Камен који смо добили од Железница Србије је скоро потрошен и он је заиста искоришћен на прави начин", рекао је Манчић.

 • Порекло – Српски ДНК пројекат

  6. јул 2015.

  У склопу Румског културног лета 2015. године, Завичајни музеј Рума организује научно-популарно вече са темом „Порекло – Српски ДНК пројекат“. У програму учествују главни уредник Српског ДНК пројекта Синиша Јерковић, уредник портала Порекло Јовица Кртинић и сарадник на овом пројекту из Руме, Јован Ерор. Презентација пројекта заказана је за 7. јул,  20 часова и 30 минута, у дворишту Завичајног музеја Рума. Улаз слободан.

   

 • Турнир у малом фудбалу "Кленак 2015"

  6. јул 2015.

  Mali fudbalФудбалски клуб "Борац" Кленак организује традиционални Ивањдански турнир у малом фудбалу "Кленак 2015". Турнир почиње вечерас у 19 часова, а полуфинални мечеви и финале је на програму сутра такође од 19 часова.

  Котизација за учешће на турниру износи 5.000 динара по екипи, а пријава екипа траје данас до 18:30 часова.

  Победнику турнира припашће награда у износу од 100.000 динара, док ће другопласирана екипа добити 20.000 динара. Турнир се игра на школском терену ОШ "23. октобар" у Кленку.

 • Упозорење на високе температуре

  6. јул 2015.

  Обавештавају се грађани Општине Рума да је РХМЗ издао упозорење на високе температуре за подручје Србије од 06.07. до 08.07. Максимална температура у већини места данас ће бити од 34 до 36°C, у уторак и среду још топлије, са максималним температурама од 36 до 39°C.

  Препоручује се избегавање директног излагања сунцу, уношење довољно течности, ношење лагане и комотне одеће и обуће, лака исхрана, опрез у саобраћају и придржавање савета лекара.

  Kada su visoke temperature vazduha, pored uzimanja dovoljno tečnosti, preporučuje se i nošenje lagane i komotne odeće i obuće, laka mediteranska ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdravlje/SAVET-LEKARA-Zbog-paklenih-vrucina-izbegavajte-sunce-i-pijte-dosta-tecnosti.a-263230.267.html#sthash.M64zL8Mx.dpuf
  Kada su visoke temperature vazduha, pored uzimanja dovoljno tečnosti, preporučuje se i nošenje lagane i komotne odeće i obuće, laka mediteranska ishrana, sa dosta voća, uzimanje pet obroka dnevno, odmor i oprez u saobraćaju. - See more at: http://www.nadlanu.com/pocetna/zivot/zdravlje/SAVET-LEKARA-Zbog-paklenih-vrucina-izbegavajte-sunce-i-pijte-dosta-tecnosti.a-263230.267.html#sthash.M64zL8Mx.dpuf

  Због погодних услова за настанак пожара суграђани се обавештавају да не пале ватру на отвореном простору, изузев на одређеним и за то видно обележеним местима у складу са прописаним мерама зажтите од пожара, као и да је забрањено спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака.

 • Jавни позив за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта

  6. јул 2015.

  Комисија за израду Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта општине Рума, упућује јавни позив за доказивање права пречег закупа пољопривредног земљишта у државној својини на територији Општине Рума за 2016. годину.

  Рок за достављање захтева и потребне документације  је 30. октобар 2015. године.

  Контакт особа за све информације у вези са овим јавним позивом је Биљана Дамљановић, телефон: 022/478-712 локал 109 или лично у просторијама Одељења за привреду и буџет Општинске управе општине Рума, Улица Главна, бр.107, први спрат, канцеларија број 6.

 • Обележен Дан борца

  6. јул 2015.

  Polaganje venacaПолагањем венаца на Градском гробљу, на спомен обележје жртвама из Другог светског рата, у суботу је у Руми обележен Дан борца. Венце су положили представници локалне самоуправе СУБНОР-а, удружења грађана и политичких партија.

  Секретар румског СУБНОР-а Предраг Вукмирић је нагласио да је Народноослободилачка војска четири године водила тежак и беспоштедан рат са бројно и технички надмоћнијим непријатељем, испољавајући моралне, људске и борбене врлине претходних генерација ратника за слободу народа.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је истакла да ће Општина Рума наставити да негује тековине антифашистичке борбе и да обележава важне датуме из наше историје.

 • Отворен базен у Руми

  4. јул 2015.

  presecanje vrpceМинистар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Општине Рума Слађан Манчић свечано су данас отворили олимпијски базен у румском излетишту Борковац. Свечаном отварању су поред председника СО Рума др Александра Мартиновића и челних људи румске општине, присуствовали и секретар за спорт и омладину Бограда Славко Гак, народни посланик Зоран Бабић и државни секретар у Министарству пољопривреде Ненад Катанић.

  Купачима су у Борковцу сада на располагању два базена.

  Олимпијски базен димензија 50 пута 25 метара, чија је почетна дубина 2,20 метара, на средини је дубина 2,5 метара, док део предвиђен за скокове у воду дубине 4,80 метара. otvaranje bazena

  Дечији базен је дугачак близу 18 метара, а дубина је 80цм.

  Приликом свечаног отварања министар Удовичић је казао да данас у Руми има посебну емоцију, јер је цео живот провео у базену.

  „Знам колико ми је добро тога у животу донео  базен и надам се да ће овде у Руми иста позитивна искуства доживети и нека нова деца и млади људи. Свакодневно се трудимо да обнављамо, реконструишемо или као данас отварамо нове спортске објекте. Базен у Руми је потребан не само Румљанима, већ и мештанима pogled iz zgradeоколних села и општина. Мало је градова у Европи који могу да се похвале са оваквим базеном, који је урађен по свим стандардима, не само за пливање и ватерполо, већ и скокове у воду, синхроно пливање, али највише за рекреацију“, изјавио је Удовичић.

  Министар је истакао да му је част што је у Влади која може да се похвали светским спортским резултатима. „Стварамо предуслове како би наши спортисти остваривали врхунске резултате. Базени на отвореном нигде у свету нису исплативи у довољној мери, тако да Министарство спорта и омладине најозбиљније размишља да Општини Рума помогне како би овај објекат био доступан грађанима и спортским клубовима 12 месеци годишње. Ми планирамо да на румском базену направимо балон конструкцију, што је модел који се практикује и у свету. То нећемо бити у прилици да урадимо ове, али наредне године би требали да определимо средства за ту намену“., поручио је Удовичић.

  Otvaranje bazenaСлађан Манчићм председник Општине Рума се захвалио министру Удовичићу, али и свим грађанима који су дошли на отварање базена.

  “Стекли су се услови да се базен коначно отвори и да он буде на располагању грађанима који су и финансирали његову изградњу. У овај спортски комплекс је уложено око три милиона евра и сва потраживања су измирена. Сада ћемо по страни оставити све оне замерке које смо имали приликом изградње и потпуности се посветити томе да он испуни сва очекивања грађана“, казао је председник Манчић.

 • Конкурс- Јавни радови 2015

  3. јул 2015.

  Logo NSZНационална служба за запошљавање расписује јавни конкурс за организовање спровођења јавних радова на којима се ангажују незапослена лица и незапослене особе са инвалидитетом у 2015. години.

  Јавни конкурс је отворен од дана објављивања у дневном листу. Последњи рок за пријем пријава за учешће на јавном конкурсу је до 20.07.2015. године.

  Све додатне информације могу се добити у свакој организационој јединици Националне службе, путем Позивног центра Националне службе: 0800/300-301 или на сајту www.nsz.gov.rs.

  Текст Јавног конкурса

  Пријава

 • Повезивање Добринаца и Доњих Петроваца атарским путем

  3. јул 2015.

  Nasipanje atarskog putaСавети МЗ Добринци и Доњи Петровци су заједничким снагама започели пројекат повезивања два села атарским путем. Пројекат се не би могао реализовати да није било финансијске помоћи Општине Рума, која је за насипање  атарског пута издвојила 1.560.000 динара.

  За ове радове се користи камен са пруге Рума - Голубинци, који је Општина Рума бесплатно добила од Железница Србије и који је на располагању свим месним заједницама у нашој општини.

  Нови атарски пут биће дужине 3.100 метара, а ширине 5 метара. Поред пута раде се и отресишта, чиме ће се смањити изношење блата са њива, што само по себи представља ризик за безбедност у саобраћају.

  Djordje TomićЂорђе Томић председник Савета МЗ Добринци напомиње да су радови на насипању атарског пута почели пре десетак дана и да се завршетак планира до краја седмице. Он се захвалио локалној самоуправи, уз констатацију да је повезивање два села од великог значаја за мештане Добринаца и Доњих Петроваца.

  "Имамо одличну сарадњу са Општином Рума и председником Слађаном Манчићем. Локална самоуправа је увидела значај спајања два села и мештани Добринаца и Доњих Петроваца са нестпљењем очекују завршетак пута. Раније се у Доње Петровце морало ићи околним путем, тако да је сада раздаљина скраћена за, веровали или не, 25 километара", изјавио је Томић.

 • Уведене аутобуске линије до Борковца

  3. јул 2015.

  BazenОтварање базена на румском излетишту Борковац доноси још једну важну новину, а то је увођење неколико аутобуских линија ка том делу града, управо због повећане потребе за превозом. Аутобуси "Мастер буса" полазе сутра (када се карта неће наплаћивати) са центра у 9:20, 12:35 и 17:35. Враћају се на центар у 9:30, 12:45 ,17:45 и 20:30. Повећан број вожњи до Борковца у суботу организован је због отварања базена, док ће 5. јула према овом излетишту саобраћати две линије: прва са центра у 8:54, а друга, такође са центра у 17:34. Превозник поручује да ће се линије током лета прилагођавати потребама грађана, а очекује се и увођење линије познатог ,,жутог возића".

 • Рукометаши Србије, Француске и Египта у Руми темпирају форму за Светско првенство

  2. јул 2015.

  Vladica SpasojevićОпштина Рума ће у наредним данима угостити јуниорске рукометне репрезентације Србије, Француске, а једну пријатељску утакмицу у нашем граду одиграће и селекција Египта. Директор свих мушких селекција Рукометног савеза Србије Владица Спасојевић је потврдио да ће наша репрезентација након Златибора други део припрема одрадити у Руми, а два дана у нашем граду ће боравити и најбољи млади играчи Француске.

  "У току су припреме за јуниорско Светско првенство у Бразилу, које се одржава 19. јула до 2. августа. Меч Србије и Француске се игра у уторак 7. јула у Спортском центру "Рума". Бесплатне улазнице ће ускоро почети да се деле. Сигуран сам да ће Румљани уживати у мечу, јер са једне стране ми имамо талентовану генерацију играча од које много очекујемо, док је Француска опште позната рукометна велесила и најуспешнија репрезентација у последњих 20 година", казао је Спасојевић који се захвалио и граду домаћину.

  "Рума је већ много пута у пракси показала колико је гостопримљива и колико воли рукомет. Верујем да је пун погодак долазак у ваш град. Услови за тренинг су на завидном нивоу, очекујем да ће публика испунити трибине и против Француза, али и 11. јула, када ће у Руми наши играчи снаге одмерити са репрезентативцима Египта", рекао је Спасојевић.

 • Завршени радови у Завичајном музеју

  2. јул 2015.

  Snežana JankovićУ Завичајном музеју у Руми завршени су радови на адаптацији дворишта, источног дела фасаде и забата. Радови су извршени како би ова установа спремно дочекала манифестацију Културно лето 2015, каже директорица Завичајног музеја у Руми Снежана Јанковић.

  "Ове године ми смо домаћини и програмима Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" и Културног центра. Зато смо желели да извршимо неколико поправки како би улепшали амбијент и омогућили посетиоцима да се пријатно осећају у нашем простору. Углавном је реч о молерско-фасадерским радовима, средили смо салу др Романа Соретића, депо у коме чувамо екпонате, као и источни део фасаде. Што се тиче самог дворишта, саниранесу надстрешница и позорница, које су оштећене током прошлогодишњих непогодних временских услова. Све радове је финансирала Општина Рума, као и програме који ће се овог лета одвијати у нашој установи. За те намене је издвојено између 300.000 и 350.00 динара", изјавила је директорица Снежана Јанковић.

  Muzejske večeriПоред ових радова, нешто раније је обављенои санитарно сечење грана у простору Музеја.

  У оквиру Културног лета вечерас ће у Завичајном музеју Весна Дедић представити књигу "Чувај ме", док је за петак заказана изложба "Формат мали".

   

   

 • Изложба "Формат мали"

  2. јул 2015.

  Format maliУ оквиру манифестације Културно лето 2015, у петак 03.07.2015. године Завичајни музеј Рума у сарадњи са Арт центром из Београда представља  нову изложбу дела рађених у малом формату.

  Ова групна изложба носи назив "Формат мали" а приређује се једном годишње. У нашем граду гостује девети пут, па ће Румљани поново имати прилику не само да виде него и да гласају за најуспешнији рад, односно најуспешнијег аутора за 2015. годину.

  Отварање је заказано за 20 часова у сали легата др Романа Соретића у Завичајном музеју Рума. Улаз слободан.

 • Отварање нових радних места приоритет локалне самоуправе

  2. јул 2015.

  dr Aleksandar MartinovićУслед знатно повећаних инвестиционих активности, решавање проблема незапослености у Општини Рума је далеко извесније него у блиској прошлости, оценио је председник Скупштине Општине Рума др Александар Мартиновић.

  "Ми тренутно на евиденцији Националне службе за запољшавање имамо око 6.000 незапослених у Општини Рума. Отварање нових радних места је приоритет локалне самоуправе. Ако се у потпуности реализују инвестиције "Everresta", "Хачинсона", компаније из Непала и неких других инвеститора са којима тренутно разговарамо, ми у наредних годину дана, најдуже, практично нећемо имати незапослених. Или да будем потпуно прецизан незапослен ће бити само онај ко заиста не жели да ради", изјавио је Мартиновић.

  За повољан инвестициони амбијент у Општини Рума подједнаке заслуге имају локална самоуправа и Влада Републике Србије, сматра Мартиновић.

  "На последњој седници СО Рума смо изменили и неколико планова који се односе на радне зоне. То је доказ да постоји интересовање инвеститора да улажу у Општину Рума, али и потврда наше спремности да свима онима који хоће да упосле грађане наше општине изађемо у сусрет. Сама чињеница да је српски премијер Александар Вучић у последњих месец дана два пута долазио у Руму, да су у овој години у Руму долазили и министар унутрашњих послова, министар привреде и министарка саобраћаја и инфраструктуре говоре у прилог тези да локална самоуправа има добру сарадњу са Владом РС, али и да је привлачна за домаће и стране инвеститоре. Полако али сигурно хватамо корак за општинама за којима смо до јуче много заостајали", закључио је председник СО Рума.

  Недавно на отварању фабрике меморијске пене рад локалне самоуправе у Руми похвалио је и сам председник Владе Републике Србије Александар Вучић. "Премијер је врло шкрт на похвалама, али је и он приметио да је у Општини Рума видљив напредак. Крећемо се у добром правцу, а да ли ћемо у том правцу наставити зависи од нас. Оно што се види, што се мери, јесте број људи које смо запослили. Запошљавања у јавном сектору нису могућа и због садашњег великог броја запослених и због уредбе Владе РС и зато ми посвећено радимо како би се сви незапослени нашли ухлебљење у реалном, привредном сектору", изјавио је Мартиновић.

 • Акција добровољног давања крви

  2. јул 2015.

  jedna kap menja sveАкција добровољног давања крви биће одржана данас у просторијама Црвеног крста у Руми. Румски Црвени крст организује ову акцију у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова.

   

 • Румски вртићи пуни и на јесен

  1. јул 2015.

  Poletarac - decaВелики број деце уписан је и ове године у Установу предшколског васпитања и образовања "Полетарац". Иако још увек траје упис у полудневник боравак, од септембра се у вртићима очекује око 1260 деце.

  По први пут од како су у рад пуштени објекти "Коцкица" и монтажни вртић у Првомајској улици, постоји листа чекања. Највећи проблем се јавио при упису деце у јаслице, те је за сада на листи чекања 66 малишана, каже директорица УПВО "Полетарац" Драгана Стојшић. "Ове године имамо 240 новоуписане деце, док је њих 66 за сада на листи чекања. Од тога 40 деце је рођено 2013. године, њих седморо су 2014., а 19 дечака и девојчица су 2012. годиште. После дужег времена у ситуацији смо да имамо листу чекања. Неколико пута сам поновила да је наш циљ што већи обухват деце и њихово што раније укључивање у систем образовања и васпитања је од великог значаја, поготово ако је реч о деци из осетљивих друштвених група. Нама је жао што тренутно капацитети не дозвољавају упис већег броја деце. Оно што такође морам да истакнем да у Општини Рума влада много веће интересовање за упис деце него ранијих година, што је својеврсна похвала овој установи и доказ да су родитељи упознати са квалитетом рада "Полетарца ", изјавила је директорица Стојшић.

 • Почели радови на уређењу Дома омладине у Никинцима

  1. јул  2015.

  NikinciУ Никинцима су у току радови на уређењу Дома омладине, који се налази у центру села. Последњи радови забележени на овом објекту су били пре десет година.

  Тада је санирана кровна конструкција, која опет захтева корекције, али у овом тренутку процењено је да је најбитније довести у функцију салу Дома омладине, која се рентира и доноси приходе Савету Месне Заједнице. Ентеријер ове просторије, коју чине кухиња, тоалет и сала за изнајмљивање мора бити саниран како би простор уопште избегао зуб времена.

  Radovi u NikincimaПопуцале су плочице, прозори више немају функцију, јер чак и киша продире кроз њих, тако да се на ове радове дуго чекало, каже Велимир Милић, председник Савета МЗ Никинци. Вредност радова је 380.000 динара, а средства су обезбеђена из буџета Општине Рума.

   

   

 • Представљање романа Весне Дедић - 2. јул

  1. јул 2015.

  Cuvaj meУ оквиру манифестације Културно лето 2015, у четвртак 2. јула у дворишту Завичајног музеја у Руми, биће представљен роман Весне Дедић "Чувај ме". Почетак је заказан за 20 часова.

  "Чувај ме"

  Две главне јунакиње, медицинска сестра Марта и Јелена која је познати хирург, срећу се на ноћном дежурству у тренутку када је једна преварена и остављена а друга занесена очекивањем велике љубави какву су имали њени родитељи.
  Ту почиње прича у којој ће се препознати све заљубљене и усамљене, преварене и остављене жене, сва усвојена деца, жене које су се суочиле са стерилитетом мушкарца којег воле, оне које не могуда се изборе са својим срушеним сновима о срећној породици.
  Роман "Чувај ме" је прича у којој ће се препознати сви који верују у љубав и који се труде да у очима оног кога воле буду бољи од самих себе.

   

 • Отварање базена у Руми 4. јул

  3. јул 2015.

  Rumski bazenГрадски базен на излетишту Борковац отвориће у присуству великог броја грађана Срема Вања Удовичић, министар омладине и спорта у Влади Републике Србије и Слађан Манчић, председник Општине Рума. Чин свечаног отварања и првог симболичног испливавања базена заказан је за 10 часова. Овај тренутак увеличаће Певачка група АНИП "Бранко Радичевић " Рума. После тога посетиоци, који тог дана неће плаћати улазнице, могу пратити специјалан културно - уметнички и забавни програм све до 20 часова. Врло брзо по отварању представиће нам се младе гимнастичарке Гимнастичко - ритмичког клуба "Ру ритма" Рума, који воде Љиљана Орловић и Биљана Војчанин. Уз лето иде и плес, а то је идеална прилика да нам своје плесно умеће, негде око поднева, представе чланови плесног састава Горана Галара из Руме. Убрзо потом Бојан Маравић и чланови његовог фитнес клуба ,,Ајрон фит" показаће нам идеалне вежбе за ову сезону.

  Prilaz bayenuНе само што ће моћи да уживају уз музички репертоар (народна, фолк и забавна музика) у извођењу сремских бендова, већ ће за њих током дана наступати и тамбураши ГТО ,,Бранко Радичевић" ( у преподневном термину) и тамбураши "Матија Губец" Рума у вечерњем термину. У поподневним сатима између 14 и 15 часова наступиће Александра Падров, а затим следи сегмент програма без којег је немогуће замислити лето на базену - модна ревија. За љубитеље домаћег рока, у периоду од 15:30 - 16:30 наступиће румски састав "Фреди Кругер". Посетиоце очекује и концерт изненађења у времену од 19:00 - 20:00 часова.

  Овако наведен садржај ипак није знак да је то све. Програм ће бити употпуњен корисним информацијама о раду базена и могућностима превоза до тог места, као и саветима на лицу места од стране стручних лица, а који се тичу безбедности купача. Сви који дођу сазнаће и детаље о дешавањима током лета у Руми, која је ове године град испуњен културно-уметничким и забавним садржајима. Звонко Богдан, састави  "Партибрејкерс" и "Ван Гог" , Бора Ђорђевић и други поделиће овог лета тренутке са румском публиком. Програм румског културног лета се налази на званичном сајту КЦ-а, а могуће га је видети и на сајту Oпштине Рума.

                                                                

                                        

                                           {youtube}DcHTwNjbyh4{/youtube}

                               

   

   

   

 • Ново смањење цене гаса

  1. јул 2015.

  GasОдлуком Надзорног одбора ЈП ''Гас-Рума'', на коју сагласност даје Агенција за енергетику Републике Србије, цена природног гаса за јавно снабдевање малих купаца и домаћинства, смањена је за 11 одсто по метру кубном у тарифном ставу ''енергент''.
  Примена нове цене природног гаса почиње данас.

  Обавештење о смањењу цене гаса од 1. јула

   

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  1. јул 2015.

  OglasПредседник Општине Рума је донео Одлуку о расписивању Огласа о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини Општине Рума ради изградње.

  Предмет отуђења је сувласнички део Општине Рума од 18/108 дела на грађевинском земљишту под парцелом 860 - земљиште у грађевинском подручју, у површини од 43а 23м2   уписано у ЛН број 121   к.о. Кленак   јавна својина општине Рума.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 01.јула 2015.године до 30.јула2015. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу најкасније до 30. јула 2015. године до 15:00 часова.

  Јавно надметање ће се одржати дана 03.августа 2015.године у просторијама Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме " Рума , са почетком у 10 сати.

  Преузмите Оглас

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian