Филтер
 • Третман сузбијања комараца 2. јула

  2. јул 2015.

  KomaracЗавод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију "ЕКО-САН" извешће третман сузбијања комарања на територији Општине Рума данас, уколико се за то створе повољни метеоролошки услови. Сузбијање ће бити изведено уређајима из ваздуха у периоду од 18.00 до 22.00 сата, препаратом MOSLINK 0.8 ULV, на бази ламбда-цихалотрина.

  Моле се пчелари да предузму неопходне мере заштите пчела.

 • Председник Манчић одржао састанак са инвеститорима из Непала

  30. јун 2015.

  Sastanak u Gradskoj kućiПредседник Општине Рума Слађан Манчић примио је јуче у Градској кући представнике непалског инвеститора "CINNOVATION GROUP", компаније која жели да покрене своју производњу у Руми.

  "CINNOVATION GROUP" је, на светском плану, значајан инвеститор чији је власник милијардер Binod Chaudhary.

  Непалски инвеститор планира изградњу постројења за производњу различитих врста тестенина, а према бизнис плану, у Руми ће запослити 409 радника.

  "Имамо све више инвестиција и то је најважнија ствар за грађане румске општине. Састанак са представницима непалске компаније је за нас био изузетно битан, јер се ради о једној од водећих светских компанија. Међутим, Општина Рума је отворена за све оне који овде желе да улажу и ми ниједном инвеститору нисмо затворили врата, без озбира колико људи жели да запосли. Са сваким смо разговарали, одвели га код председника Владе или министра са којим је желео да одржи састанак. Учинили смо све што је у нашој моћи да у Руми буде што више инвестиција, ми ћемо са том политиком наставити и даље, јер она даје резултате", рекао је Манчић.

  Obilazak Gradske kućeПосле састанка у Градској кући председник Манчић је са непалским инвеститорима обишао индустријске зоне, тј. потенцијалну локацију за изградњу фабрике. Незванично "CINNOVATION GROUP" жели да од Општине Рума купи парцелу, што ће бити додатни прилив средстава у општински буџет. Подсетимо, локална самоуправа је као стимулацију за долазак инвеститора, оним компанијама које задовоље прописане критеријуме уступала земљиште без накнаде.

  Председник СО Рума др Александар Мартиновић и народни посланик у републичком парламенту је јуче потврдио да ће у четвртак у Влади Србије бити потписан уговор о државној помоћи непалском инвеститору, као и да ће највероватније у току ове седмице стићи и банкарске гаранције за француски "Хачинсон", који је већ кренуо са радовима на изградњи фабрике у Руми.

 • Отварање базена у Руми - 4. јул

  30. јун 2015.      

                                

                                         {youtube}xDdB92Xs8hs{/youtube}

   

   

 • Јавни позив за реализацију програма стручне праксе

  30. јун 2015.

  stručna praksaПрограм стручне праксе намењен је незапосленим лицима која се први пут стручно оспособљавају за занимањa за која су стекла одређену врсту и степен стручне спреме или која су се стручно оспособљавала краће од времена потребног за полагање стручног испита, а ради оспособљавања за самосталан рад и полагање стручног испита, у складу са законом или општим актом послодавца, без заснивања радног односа.

  Програм стручне праксе траје у складу са законом, а најдуже до 12 месеци, односно у складу са актом о организацији и систематизацији послова код послодавца, и то:

  •  до 6 месеци за лица са средњим образовањем,
  •  до 9 месеци за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем,
  •  до 12 месеци за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем.

  Лице које се стручно оспособљавало краће од времена потребног за полагање стручног испита, у програм се укључује за преостали период потребан за стицање услова за полагање стручног испита.

  Tоком трајања стручне праксе Општина Рума за запошљавање:

  1.     ангажованим лицима исплаћује новчану помоћ у месечном износу од:

  -       18.000,00 динара за лица са најмање четворогодишњим високим образовањем,    

  -       16.000,00 динара за лица са вишим или високим трогодишњим образовањем и

  -       14.000,00 динара за лица са средњим образовањем;

  2.     врши обрачун и уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести, у складу са законом.

  Услови:

  Право учешћа на Јавном позиву има послодавац под условом да:

  -       уредно измирује обавезе по основу пореза и доприноса за обавезно социјално осигурање;

  -       је измирио раније уговорне обавезе према Општини Рума, осим за обавезе чија је реализација у току;

  -       има најмање једно запослено лице;

  - има кадровске и друге капацитете за стручно оспособљавање лица односно обезбеди ментора за област за коју се лице усавршава,

  -       усавршава незапослено лице са евиденције Националне службе запошљавање- испостава Рума које:

  •       има средње, више или високо образовање,

  •       нема радног искуства, нити је стицао практична знања и вештине у занимању или нема радног искуства довољног за стицање услова за полагање стручног испита.

  Јавни позив је отворен до утрошка средстава.

  Преузмите јавни позив (word)

  Преузмите јавни позив (pdf)

 • Током летњег распуста у Руми дежурају два вртића

  30. јун 2015.

  VrtićУПВО "Полетарац" је у сарадњи са локалном самоуправом донео одлуку да предстојећег летњег распуста у Руми дежурају два вртића.

  Поред традиционално дежурног објекта у Првомајској улици, од 1. јула малишанима ће бити доступан и објекат "Центар" у улици Вељка Дугошевића. Вртићи ће дежурати радним данима у времену од 5:30 до 15:30 часова.

  Подсетимо, начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић је јуче предочио јавности да је локална самоуправа, на захтев родитеља, разговарала са руководством "Полетарац" о могућности увођења још једног дежурног објекта. Иницијатива је на радост деце и родитеља, врло брзо подржана.

 • Општина Рума усвојила Локални акциони план за унапређење положаја Рома

  30. јун 2015.

  Načelnik Dušan LjubišićОвај плански документ усвојен је на јучерашњој седници Скупштине Општине Рума. Реч је о документу који дефинише све правце деловања Општине Рума у области унапређења положаја Рома, конкретне мере и активности којима би се побољшао положај припадника ромске заједнице, као и јасне механизме помоћу којих се може пратити остварење циљева, казао је начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  "ЛАП за унапређење положаја Рома је предуслов за све будуће конкурсе који се тичу ромске популације. Он је један добар модел да на систематичан начин решимо проблеме са којим се сусрећу Роми и да унапредимо положај наших суграђана ромске популације када је у питању социјална и здравствена заштита, образовање, запошљавање и култура. Ми се у Општини Рума заиста озбиљно бавимо овим питањем. Према неким незваничним подацима, у румској општини има око 3.000 Рома, а ми се поред ЛАП-а и ромског координатора, који од децембра ради у Руми, трудимо да и низом других пројеката помогнемо припадницима ромске националне заједнице", казао је начелник Љубишић.

  Локални акциони план за унапређење Рома планира активности за пет година (2015 - 2020.). Начелник Љубишић се захвалио свима који су учествовали у његовој изради. Он је изразио наду да ће све институције, јавни и приватни сектор, као и грађани деловати заједно у циљу реализације задатака овог Акционог плана чији је основни мотив унапређење положаја Рома.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  30. јун 2015.

  Obaveštenje KomunalcaЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. јула.

   

   

   

 • Одржана XXXII седница Скупштине Општине Рума

  29. јун 2015.

  Skupština RumaНа данашњем скупштинском заседању одборници локалног парламента дискутовали су о буџетској и инвестиционој политици у Општини Рума, о неколико планова детаљне регулације, унапређењу положаја Рома, субвенционисању градског и приградског превоза, али и о дежурству румских вртића.

  О усвојеном завршном рачуну буџета за 2014 и ребалансу буџета за 2015. годину, говорио је начелник Одељења за привреду и буџет Општине Рума Душан Бараћ.

  "Завршни рачун је показао да је 2014. била година стабилизације и консолидације буџетског пословања. Напоменуо бих да је остварен је суфицит од наменских средстава која се преносе из претходне у ову годину у висини од 77 милиона динара и та средства смо данашњим другим ребалансом лоцирали на одговарајуће позиције у буџету за 2015. годину", казао је начелник Бараћ и додао је тренутни прилив средстава, за близу 30 милиона, већи него у истом периоду претходне године.

  Др Александар Мартиновић је истакао да је ретка ситуација да се ребаланс буџета ради због повећаног прилива средстава и да је то пут којим Општина Рума треба да иде и у наредном периоду. Једино решење за нагомилане економске проблеме не само у Руми већ у целој Србији је отварање нових радних места, оценио је Мартиновић.

  "Приходи се у последњих неколико месеци константно повећавају и ми смо се зато и одлучили на овај ребаланс. Повећању прихода су допринели добар рад Локалне пореске администрације и добро убирање пореза који су у надлежности Општине Рума. Оно што је много важније је податак да је дошло до значајног повећања броја инвестиција. Председник Општине Рума Слађан Манчић данас треба да прими инвеститоре из Непала, који желе да поред, јуче отворене, фабрике меморијске пене, изграде свој производни погон. Непалски инвеститор се бави производњом различитих врста тестенина, а према бизнис плану, запослиће 409 радника", рекао је Мартиновић.

  Мартиновић је потврдио да ће у четвртак у Влади Србије бити потписан уговор о државној помоћи непалском инвеститору, као и да ће највероватније у току ове седмице стићи и банкарске гаранције за француски "Хачинсон", који је већ кренуо са радовима на изградњи фабрике у Руми.

  Martinović i MančićПредседник СО Рума др Александар Мартиновић и председник Општине Рума Слађан Манчић су обелоданили податак да је на општинском рачуну свакодневно између 100 и 110 милиона динара, што је јасан показатељ да је финансијско пословање стабилно, кажу челни људи румске општине.

  Одборници су изгласали и предлог за раскид уговора са "Руматрансом", јер се он не поштује од стране превозника. "Уговор је био веома штетан за Општину Рума. Са једне стране он је изискивао велика новчана средства која смо ми на месечном нивоу издвајали за субвенционисање одређених линија, а оно што је још значајније је да је "Руматранс" самовољно престао да вози одређене линије или их чак никада није ни возио, а ми смо их плаћали. Ја сам овим поводом формирао и радну групу која је имала задатак да испрати поштовање или непоштовање уговорних одредби од стране "Руматранса". Резултати су показали да "Руматранс" не поштује или није у стању да испоштује свој део обавеза. Добио сам уверење да нема законске препреке и да можемо једнострано раскинути уговор и јутрос, пре скупштине, одржали смо седницу Већа на којој је усвојен предлог раскида, који су касније подржали и одборници", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Изложба "Украс мушког лица - БРК"

  29. јун 2015.

  Izložba BRKУ уторак 30. јуна у Завичајном музеју у Руми, биће организована изложба "Украс мушког лица - БРК". Ауторка изложбе је етнолог и антрополог Ивана Јовановић-Гудурић из Музеја Града Новог Сада.

  Свечано отварање је заказано за 20 часова.

   

   

 • Отворена фабрика меморијске пене у Руми

  28. јун 2015.

  Everrest otvaranjeПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић отворио је данас у Руми кинеско – данску компанију меморијске пене „Everrest production“. Свечаности су присуствовали и министар привреде Жељко Серттић, амбасадори Кине и Данске, Ли Манчанг и Михаел Борг – Ханесен, као и челни људи локалне самоуправе, председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума др Александар Мартиновић.

  Фабрика ће запослити у првој фази 359 радника, а реч је о инвестицији вредној 15 милиона евра и изградњи производног погона од 28.880 m2.

  Presecanje vrpceПројекат је у четири фазе, а подразумева улагање од 50 милиона евра у проширење производног погона и запошљавање 1.200 радника.

  Председник кинеске компаније "Healthcare" Занген Ни и власник данске компаније "Everrest" Кристиан Фрисмодт, као и директор "Healtcare Europe" Александар Андерсен Подравац истакли су да је Србија изабрана за регионални производни центар због њеног стратешког положаја, а нови производни погон у Руми ће снабдевати европско тржиште, Русију, Блиски исток, Северну Америку.

  U fabriciПроизводња меморијске пене за јастуке и душеке је еколошки безбедна, а фабрика ће се снабдевати сировинама са домаћег тржишта, најавили су представници компанија.

  Компанија "EverRest production" основана је 2012. у Новом Саду, као резултат заједничког улагања данске компаније "Everrest" и кинеске компаније "Healthcare Co.Ltd", која је светски лидер у производњи меморијске пене, те је ова инвестиција од непроцењивог значаја за јачање српске економије.

  Dolazak premijeraФабрика се налази у модерној индустријској зони Румска петља.

  Представништво "Healthcare Co.Ltd" се налази у Ругаоу, у кинеској провинцији Јиангсу.

  "Healthcare Co. Ltd" највећим делом производи јастуке, душеке и софе од меморијске пене, али и CNC машине за сечење полиуретана. Током последњих неколико година "Healthcare Co. Ltd" је ојачао свој положај у Кини уз помоћ бренда MLILY.

 • Решавање стамбеног питања за 14 избегличких породица у Општини Рума

  27. јун 2015.

  Ivica Dačić i ŠkorićiПрви потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић боравио је данас у Никинцима где је породици Шкорић, избеглицама из Хрватске, уручен грађевински материјал за обнову куће.

  Пакети грађевинске помоћи  вредни до 9.000 евра додељују се у оквиру првог потпројекта Регионалног стамбеног програма Србије (РСП), а Шкорићи су једна од 14 породица са територије Општине Рума које ће добити овакву помоћ.

  Predsednik Mančić i ŠkorićiПоред министра Дачића породицу Шкорић су посетили и челни људи Општине Рума, предвођени председником Слађаном Манчићем, комесар за избеглице и миграције Владимир Цуцић, директор „ЈУП истраживање и развој“ Горан Квргић, шефом Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт и замеником амбасадора САД у Србији Гордон Дугуд.

  Дачић се захвалио донаторима на помоћи у проналажењу трајних решења за избеглице који су током 90-тих напустили своје државе, додајући да се последице тог проблема, нажалост, осећају и данас.

  Практична помоћ, која решава животно важна питања, је, према његовим речима, најефикаснија.

 • EVERREST - отварање у недељу

  26. јун 2015.

  Најавили смо да ће 28. јуна, на Видовдан бити отворена фабрика меморијске пене. То ће се и десити у недељу око 11 сати. Долазак премијера Владе Републике Србије Александра Вучића се очекује непосредно пре заказаног чина, око 10:30. Од 1. јула ће први радници почети да раде. Као што вам је познато у првој фази ће бити запослено више од 300 радника. Овом приликом честитам и људима из EVERREST-а, који су буквално три месеца пре рока завршили изградњу фабрике, али то показује и нашу ажурност, јер смо им административно у свему изашли у сусрет. Никаквог застоја ту није било, а посао је ишао по плану. Долазак премијера потврђује да имамо изузетно добру сарадњу са Владом Републике Србије, која нам излази у сусрет и саветодавно и субвенцијама, испричао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Он даље наводи да 29. јуна у наш град долази власник CINNOVATION GROUP, с којим ће обићи парцелу. Првих дана јула ће га у Београду примити и премијер Вучић, управо у вези са инвестирањем у Руми.

  Замајац који се покренуо у смислу инвестиционе политике у Руми окреће се све брже и брже, казао је Манчић.

 • Уређење вашаришта

  26. јун 2015. 

  VasaristeПовршина од око 2 хектара, на којој се одржава традиционални румски вашар посута је каменом, који ће спречити стварање нехигијенских услова ширењем блата. Када је време кишовито, одржавање ове манифестације у том делу постаје проблематично, а овом површином која је сада посута добија се знатно бољи и условнији простор. Слађан Манчић, председник Општине Рума каже да је ово битан корак јер се ради о делу вашара на којем су сва места увек распродата. 2 000 кубика камена добијеног од ,,Железница Србије" послужило је сврси, а радници ,,Комуналца" су обавили посао.

  Ми смо овај камен добили од оснивача, а тиме добијамо да нам се више неће десити да велик део вашара буде у блату. Вредност радова је 1,2 милиона динара. Нашим корисницима пружамо бољу услугу, а и за посетиоце је сада условније, каже Жељко Дошен, помоћник директора ,,Комуналца" за техничка питања.

  traktorОво предузеће обнавља своју механизацију, потврдио је Дошен. Нов трактор и фреза, као и ,,ауто смећар" који стиже у септембру, док се чека и на булдожер. Укупна вредност ових инвестиција је око 40 милиона динара, што подразумева и опремање пијачног простора. Кредитно задужење је око 15 милиона динара, а остало су средства ,,Комуналца".

  „Менаџмент Комуналца се одлучио се да обнови механизацију, што није ни чудно, с обзиром да локална самоуправа више нема ни динара, од затеченог, дуга према овом јавном предузећу и оно сада може да размишља о модернизацији опреме и механизације. Некада је дуг Општине Рума оптерећивао редовно пословање ЈП „Комуналац“ и оно није могло да на прави начин замени дотрајалу механизацију. Ми то сада мењамо и морам напоменути да је политика локалне самоуправе иста и према другим јавним предузећима“, казао је председник Манчић. 

 • Пријем и награде за најбоље ученике Општине Рума

  26. јун 2015.

  Prijem vukovacaДанас је у Градској кући организован традиционални пријем за вуковце и ученике који су освојили награде на републичким такмичењима.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је са својим сарадницима, земеницом Маријом Стојчевић и начелником Општинске управе Душаном Љубишићем и начелником Одељења за друштвене делатности Светиславом Дамјанчуком, угостио 91. вуковца (81 основац и 10 средњошколаца) и 29 ученика који су на републичким такмичењима освојили неко од прва три места.

  Челни људи румске општине честитали су ученицима на успеху у досадашњем школовању и пожелели још боље резултате у средњој школи, односно на факултету.

  Prijem vukovaca u G. kući"Желимо да са истим ентузијазмом наставите школовање. Млади образовани људи су понос наше средине, а данашњи пријем и новчане награде су само симболичан знак пажње и потврда да локална заједница брине о образовању, пружа подршку и цени уложени труд и марљивост ђака. Ми ћемо наставити са улагањем у образовање, јер је то улагање у будућност. Још једном вам од срца честитам", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  За одличне успехе, али и уложен труд ученицима су уручене похвалнице, књига "Лексикон насеља Општине Рума", али и новчане награде од по 3.000 динара.

 • Премијер Вучић у Руми отвара кинеско - данску фабрику за производњу меморијске пене

  26. јун 2015.

  everrestproductionНа Видовдан 28 јуна у Руми ће бити отворена кинеско - данска фабрика меморијске пене "Everrest production". Фабрику ће, у 10:40 часова, свечано отворити председник Владе Републике Србије Александар Вучић када ће, заједно са Zhanggen Niјем власником "Healthcare Co" и Christianом Frismodtом власником "EverRest Aps", симболично укључити машине. Поред представника локалне самоуправе, очекује се долазак и амбасадора из Данске и Кине, као и министара у Влади РС.

  Након свечаног отварања биће потписан и меморандум о сарадњи између "HealthCare Europe" и Владе Републике Србије о наставку изградње другог дела фабрике.

  Меморандум ће потписати Жељко Сертић, министар привреде, и Александар Андерсен Подравац, генерални директор компаније "HealthCare Europe" и Слађан Манчић председник Општине Рума.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да је долазак премијера Вучића на отварање фабрике потврда да се у Руми води права инвестициона политика.

  Predsednik Mančić""Everrest" је, као и сваки инвеститор, имао пуну подршку локалне самоуправе. То је резултовало чињеницом да су рекордном року изградили производни погон, а сада су кренула и прва запошљавања. Од 1. јула ту ће радити преко 300 људи. Што се тиче француског "Хачинсона", постављају се стубови, тако да се обриси производне хале већ назиру. Оно што је за нас веома битно је да 29. јуна у Руму долазе представници непалског "CINNOVATION GROUP -a". Очекујемо да ће 2. или 3. јула уследити и потписивање уговора са премијером Вучићем у Влади Србије. Велика је вероватноћа да ће овај инвеститор купити земљиште на којој ће градити фабрику. Све су ове добре вести за грађане Општине Рума. Ми смо и обећали запошљавање људи у реалном, привредном сектору и на том плану ће доста тога бити учињено ове и наредне године", казао је Манчић.

  "Everrest production" је на "Румској петљи" изградио 30.000 квадратних метара пословног простора. "Everrest production", има најразвијенији погон у Кини, а део производње за европско и северноафричко тржиште премешта се у Руму. Ово је по свим показатељима инвестиција која својим производом има загарантовано тржиште у свету.

  Производни погон у Руми је прва кинеска “грифилд” инвестиција у Србији и друга данска.

 • Заказана XXXII седница Скупштине општине Рума

  26. јун 2015.

  XXXII седница Скупштине општине Рума ће се одржати у понедељак, 29. јуна, са почетком у 10.00 часова, у конференцијској сали Културног центра Рума. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о завршном рачуну буџета општине Рума за 2014. годину са Извештајем о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за 2014. годину

  2. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2015. годину

  3. Предлог Одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације "Источна радна зона" у Руми

  4. Предлог Одлуке о изради измена и допуна Плана детаљне регулације блока 4-1-6 "Културни центар" у Руми

  5. Предлог Одлуке о изради Плана детаљне регулације "Румска петља запад" у Руми

  6. Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о радном времену у угоститељским, трговинским и занатским објектима

  7. Предлог Одлуке о изради измена и допуна Плана генералне регулације насељеног места Платичево

  8. Давање сагласности на Одлуку о Измени и допуни Статута ЈП "Стамбено" Рума број 577 од 9.4.2015. године

   

 • Одложен третман сузбијања комараца

  26. јун 2015.

  Завод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију "EKO-SAN" обавештава грађане да се третман сузбијања комараца на територији Општине Рума одлаже. Третман ће се извести када се стекну повољни метеоролошки услови.

   

   

 • Вече историје у румској библиотеци

  26. јун 2015.

  У оквиру Културног лета 2015, вечерас ће у Читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" бити одржано предавање на тему "Сви турски султани". Предавач је Драгомир Лајшић, а почетак је заказан за 20 часова. Улаз је бесплатан.

   

   

 • Изложба цртежа, слика и графика Миленка Хаџића

  26. јун 2015.

  Milenko Hadžić - PlakatПетак, 26. јун / 20.00 / Велики хол КЦ-а

  Миленко Хаџић рођен је 30. септембра 1951. године у Војки. Као ликовни педагог живи и ради у Старој Пазови. Један је од оснивача и дугогодишњи председник Удружења ликовних уметника Стара Пазова. Био је први председник "ЛИРА 82". Имао је више самосталних изложби а учесник је и многобројних колективних изложби. Ове године Миленко Хаџић, обележава 40. година успешног ликовног стваралаштва током којег је добијао награде и признања.

  www.kcruma.co.rs

 • Дечија представа "Маша и медвед"

  26. јун 2015.

  Субота, 27. јун / Велика дворана КЦ-а / 18.00
  Цена улазнице - 250 динара

  Ииграју: Александар Радевић, Јелена Кркић, Милан Тошић
  Режија: Драгана Суџук

  Маша је мала, преслатка девојчица са најслађим осмехом и неодољивим погледом. Освојила је и срце једног медведа који јој је постао најбољи пријатељ. Маши је рођендан и пресрећна је што организује рођенданску забаву. Међутим, Злоћко Боцко (чаробњак) заледио је целу шуму и њене становнике и покварио Машину забаву. Маша и медвед ће пробати да уз помоћ другара из публике победе Злоћка Боцка и да прославе њен рођендан.

 • Концерт дечијих група АНИП-а Бранко Радичевић

  26. јун 2015.

  Вечерас, са почетком у 19 часова, у Великој сали Културног центра у Руми, одржаће се Концерт дечијих група АНИП-а Бранко Радичевић из Руме. Наступиће шест дечијих група, међу којима је и припремни састав који је ове године освојио Сребрну плакету на 54. Музичком фестивалу деце Војводине, у категорији старијег узраста. 

  На истој сцени у петак увече ће наступити око 200 деце који похађају школе фолклора у АНИП-у Бранко Радичевић. Ово је завршни концерт и прилика да деца покажу шта су то све научила у претходном периоду.

  За 46 године постојања ово друштво је изнеговало многе играче, свираче и певаче. Друштво од најранијих дана код деце негује изворност у игри и песми, а како се води рачуна о томе исто тако се води рачуна и о костиму који АНИП поседује а неки примерци су стари и преко 100 година. Свим љубитељима добре песме и игре препоручујемо да дођу и подрже ове малишане који носе своју традицију у гласу, корацима и срцу.

   

 • "Хајде да без дрога развијамо наше животе, заједницу и идентитет"

  25. јун 2015.

  Ne drogamaСветски дан борбе против злоупотребе и кријумчарења дроге 26 јун, биће ове године обележен и у Руми.

  Тим поводом румски Дом здравља у петак планира активности везане за информисање становништва о проблему злоупотреба дрога и промоцији здравих стилова живота.

  На Градском тргу, од 18 до 19 часова, биће постављен штанд, а здравствени радници ће разговарати са грађанима и делити промотивни материјал.

  Слоган  кампање за 2015. годину  је: "Хајде да без дрога развијамо наше животе, заједницу и идентитет".

   

 • Нови радови у Путинцима

  25. јун 2015.

  Branko MandićРадови на адаптацији дискотеке у Путинцима, која се налази у центру села, у склопу путиначког Дома културе почели су ове седмице.

  У овај објекат дуго није улагано, а диско клуб не ради већ пуних десет година.

  С обзиром да Путинци немају свечану салу пригодну за прославе, Савет МЗ Путинци је дошао на идеју да адаптира и преуреди постојећу дискотеку и омогући мештанима села да у њој организују рођендане, крштења и свадбе, каже председник путиначког Савета Бранко Мандић.

  Radovi u disko klubu"Сала за прославе је изузетно потребна Путинцима. Наши мештани су до сада били приморани да прославе организују у неким другим местима. Сада неће морати да путују и имаће могућност да праве прославе у свом селу. Са друге стране имали смо дискотеку која је деценију ван функције и било би штета не искористити празан простор. Ми смо прошле године кренули са молерским радовима, а сада желимо да и унутрашњост доведемо у најбоље могуће стање и зауставимо даље пропадање објекта", истиче Мандић

  Вредност радова је процењена између 650.000 и 700.000 динара. Од тога Општина Рума је издвојила 500.000, Савез МЗ је обезбедио 100.000, док ће остатак између 50.000 и 100.000 динара донирати спонзори. "Ништа од ових радова не би било да нам председник Општине Рума Слађан Манчић није изашао у сусрет и финансијски подржао овај пројекат. Како би објекат добио своју пуну репрезентативност, у току је малтерисање диско клуба, постављају се гипсане плоче, уградиће се ЛЕД осветљење и ПВЦ столарија, а комплетно се раде нова купатила, подне, зидне плочице, као и санитарије", рекао је Мандић.

 • Дан поља у Пољопривредној школи

  25. јун 2015.

  Milan PupovacУочи Видовдана Средња пољопривредна школа "Стеван Петровић Бриле" из Руме традиционално сваке године организује "Дан поља".

  Ова манифестација је одлична прилика да школа прикаже резултате које су ученици постигли заједно са професорима и знања која су професори пренели на ученике кроз практични део предмета, каже директор ове образовне установе Милан Пуповац.

  "Поред радова на нашим парцелама, ове године ми презентујемо и изграђене објекте сточарске економије. Школа ове године прославља 50 година рада и ми напокон имамо своје објекте на Dan poljaсвом земљишту. Завршен је овчарски и говедарски објекат који је направљен за едукацију и обуку наших ученика у усвајању практичних вештина и примени теоретског знања из области ветерине и сточарства. Пут до ових објеката смо посули каменом који смо добили од локалне самоуправе и ово је само један у низу послова који имају за циљ да унапреде услове у школи. Ми ћемо уз помоћ Фонда за капитална улагања АП Војводине направити и савремени кабинет за сточарство, а наши ученици ће имати могућност да се у практичном делу наставе баве свињарством, тј одгојом прасића. За кабинет смо добили 14 милиона динара, а за нека два месеца очекујемо почетак радова", казао је Пуповац.

  СППШ "Стеван Петровић Бриле обрађује 100 хектара земљишта у две парцеле и 5 хектара у склопу самог дворишта школе. У плану је подизање савременог засада јабуке на око 70 ари, са противградним мрежама. Оно што сада тренутно највише окупира школу је будући упис првака.

 • У биоскопу - Домаћи филм "Off"

  25. јун 2015.

  Од 25. јуна до 1. јула
  Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице - 250 динара

  Жанр: драма, трилер
  Дужина трајања филма: 76 минута
  Редитељ: Предраг Стојић
  Улоге: Никола Ђуричко, Љубомир Бандовић, Слободан Павелкић, Марко Баћовић, Милан Чучиловић, Вук Јовановић, Мина Манојловић Водушек, Танасије Узуновић, Горан Султановић

  Минималистичка драму са елементима трилера, која је смештена у миљеу сурове реалности београдских улица где влада тајанствени кодекс уличних трка. Изненадни телефонски позив млађег брата, уцењеног од корумпираног инспектора који му прети затворском казном, мења живот Михајла Лубарде из корена. У узнемирујућој потрази за својим братом, он се увлачи у замршену мрежу београдске полиције, непрегледан лавиринт тајних служби и тајанствен свет полуилегалних трка које се и даље несметано одржавају на градским улицама.

 • Укључивање грађана у буџетски процес

  24. јун 2015.

  Participativno budžetiranjeУ организацији невладине организације BIRN и Општине Рума данас је у Градској кући одржана радионица на тему партиципативног буџетирања.

  Радионици су пристуствовали привредници, представници удружења грађана и локалне самоуправе, а највише се говорило о повећању транспарентности буџетског процеса и подизању нивоа знања грађана о буџетском процесу. Представници удружења грађана су на састанку изнели досадашња искуства проистекла из сарадње са локалном самоуправом, али и смернице за будућност.

  Учешће што већег броја грађана у одлучивању о буџету једне заједнице доприноси што квалитетнијој и транспарентнијој расподели јавног новца, напоменуо је Слободан Георгиев из BIRN-a.

 • Програм Културног лета 2015

  24. јун 2015.

  Програм Културног лета 2015 можете погледати на сајту Културног центра Рума.

  www.kcruma.co.rs

   

   

   

 • Пријем за најбоље ученике румске општине

  24. јун 2015.

  Пријем за вуковце и ученике који су освојили награде на републичким такмичењима биће уприличен у петак 26. јуна, у Градској кући у Руми.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић, угостиће 90 вуковца (80 основаца и 10 средњошколаца) и 29 ученика који су на републичким такмичењима освојили неко од прва три места.

  Свечаност почиње у 11 часова, а ученицима ће том приликом бити уручени и пригодни поклони и новчане награде.

 • "Дан поља" у Пољопривредној школи у Руми

  24. јун 2015.

  Dan poljaСредњa пољопривредно-прехрамбенa школa "Стеван Петровић Бриле" из Руме организује у четвртак 25. јуна (9:30 часова) "Дан поља - "Видовданско благосиљање поља".

  Догађају ће присуствовати представници локалне самоуправе, професори, ученици и пријатељи школе, а најављен је долазак и епископа сремског г. Василија.

   

 • Циклус летњих празника и обичаја у Срему

  24. јун 2015.

  Вечерас у 20 часова у Завичајном музеју Рума биће одржано предавање Циклус летњих празника и обичаја у Срему. Кустос етнолог Јелана Арсеновић ће у занимљивом четрдестоминутном излагању подсетити румску публику на старе традиционалне српске обичаје везане за летње празнике. Ово предавање је први од 12 програма које је Завичајни музеј Рума припремио за овогодишњу манифестацију Културно лето. Улаз је слободан.

   

 • Циклус руског филма

  24. јун 2015.

  ПлакатУ организацији Ворки тима Рума и Културног центра Рума, од 27. до 30. јуна у Великом холу Културног центра приказиваће се Циклус руског филма. Почетак је у 21 сат

  27. јун - Варљиво сунце 2: Цитадела

  28. јун - Два дана

  29. јун - Пет невести

  30. јун - Сибир, Монамур

  Више информација о филмовима можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

   

 • Сузбијање комараца од 26. јуна

  24. јун 2015.

  Завод за дезинфекцију, дезинсекцију и дератизацију "ЕКО-САН" извешће третман сузбијања комарања на територији Општине Рума, у периоду од 26.6.2015. године, када се за то створе повољни метеоролошки услови. Сузбијање ће бити изведено уређајима из ваздуха у периоду од 18.00 до 22.00 сата, препаратом MOSLINK 0.8 ULV, на бази ламбда-цихалотрина.

  Моле се пчелари да предузму неопходне мере заштите пчела.

   

 • Припреме за 4. јул, отварање базена

  23. јун 2015.

  4. јула у 10 сати биће свечано отворен базен на познатом румском излетишту Борковац. Тог дана за све посетиоце биће бесплатан улаз, уз мноштво забавних садржаја прилагођених свим узрастима. Председник општине Рума, Слађан Манчић, обишао је данас румски базен.

  "Напокон су се стекли услови да базен буде отворен, односно да буде уступљен на коришћење грађанима општине Рума и грађанима околних општина. Овом приликом бих позвао грађане да дођу 4. јула на отварање и да у предстојећим врелим данима користе услуге базена. 

  Оно што је најбитније у овом моменту је да су сви радови у комплетном износу од 376 милиона исплаћени. 12. јуна смо примили базен од извођача, за 10 дана је испражњен, дезинфикован, очишћен и напуњен водом. Тренутно се уређује простор око базена, а до 4. јула биће постављене лежаљке, сунцобрани, бина, ресторан... Анализа која је рађена у априлу је показала да се број туриста у Руми у односу на претходну годину повећао. Самим отварањем базена очекујем да ће тај број бити још већи", изјавио је председник Манчић.

   

  Базен ће радити свакодневно, од 9 до 20 часова. Целодневна карта ће коштати 300 динара, а за децу до 12 година улаз ће бити бесплатан.

   

   

   

   

 • Обавештење о поднетом захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину

  23. јун 2015.

  Обавештава се јавност да је инвеститор "JAKOB BECKER" д.о.о. из Руме, ул. Индустријска бб поднео захтев за одлучивање о потреби процене утицаја на животну средину пројекта "Привремено складиште опасног и неопасног отпада" у Руми, ул. Индустријска бб, к.п. 6747/6 К.о. Рума, Општина Рума.

  Увид у податке и документацију из захтева носиоца пројекта, може се извршити у просторијама Одељења за урбанизам и комунално-стамбене послове Општинске управе Општине Рума, ул. Орловићева бр. 5. канцеларија бр. 24 у периоду од 24.06.2015. до 03.07.2015. год. у времену од 8 до 13 часова.

  У року од 10 дана од дана објављивања овог обавештења, заинтересвана јавност може доставити мишљења о захтеву за одлучивање о потреби процене утицаја, овом органу.

  Овај орган ће у року од 10 дана од дана истека рока из става 3. овог обавештења донети одлуку о томе да ли је за предложени пројекат потребна процена утицаја на животну средину, о чему ће благовремено обавестити јавност.

   

 • Наставак прекограничне сарадње

  22. јун 2015.

  Poseta Opšstini GoričinПредставници Општине Рума боравили су током викенда у Хрватској, у Општини Горичан као учесници последње активности пројекта: "Организације цивилног друштва за међусобну сарадњу", који се финансира из програма Европа за грађане.

  Како је тема догађаја била култура и пројекти у овој области,општину су својим учешћем подржали представници Гимназије "Стеван Пузић" из Руме, Градског позоришта "Рума", Библиотеке "Атанасије Стојковић" , Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Путинаца, Српске православе цркве и невладиног удружења Ворки Тим.

 • Позив за учешће у радионици за укључивање грађана у буџетски процес

  22. јун 2015.

  BIRN Србија позива све заинтересоване грађане да се прикључе радионици која ће бити одржана 24. јуна 2015. године у сали за седнице Општинског већа у Градској кући, с почетком у 12 часова. Радионица је намењена свим заинтересованим грађанима, представницима удружења грађана, медија и бизнис заједнице.
  Како повећати транспарентност буџетског процеса, како повећати ниво знања грађана о буџетском процесу, како укључити грађане у процес и како повезати грађане, управу, пословни сектор и медије - биће теме на овој радионици. Процес учешћа грађана у одлучивању о буџету једне заједнице подразумева удруживање свих актера, који могу допринети што квалитетнијој и транспарентнијој расподели јавног новца. Управа Општине Рума препознала је значај ове иницијативе и одлучила да у општински буџет за 2016. годину уврсти приоритете онако како их виде грађани.

  Ко је одговоран за процес: каква је улога управе, а каква грађана, њихових удружења, медија и привреде?
  На који начин је могуће спроводити процес укључивања грађана у прављење буџета за 2016. годину?
  Шта је оно што ваша локална управа може да вам понуди?
  Шта је оно што је грађанима најважније да се уради у наредној години?
  Које пројекте бисте сами предложили и у којима бисте били спремни да учествујете?
  Шта је потребно вашем граду да буде боље место за живот?

  Позивамо вас да нам се прикључите у разговору, да можда нешто ново научите и вашој локалној управи помогнете да боље разуме потребе грађана и да на њих одговори на прави начин.
  Дођите директно или се најавите на мејл: ivana.vukic@birn.eu.com.

 • У биоскопу 25. јуна

  22. јун 2015.

  У мојој глави - 3Д (синхронизовано)

  Четвртак, 25. јун / 17.00 и 19.00
  Велика дворана КЦ-а / цена улазнице 250 динара

  Свет из доба јуре - 2Д

  Четвртак, 25. јун / 21.00
  Велика дворана КЦ-а / цена улазнице 250 динара

  Више информација о филмовима можете прочитати на сајту Културног центра Рума.

   

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  22. јун 2015.

  Донета је Одлука о расписивању Огласа о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње   производних, складишних и пословних објекта и пратећих објеката уз пословање у складу са Планом детаљне регулације ”Румска петља" у Руми.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 17.6.2015. годинедо 16.7.2015. године.

  Јавно надметање ће се одржати 17.7.2015. године у просторијама Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме" са почетком у 9 сати.

  Преузмите Оглас

   

 • Успешан викенд румских бораца

  22. јун 2015.

  Nenad ĆosićСпортисти Клуба борилачких спортова "Колосеум" из Руме освојили су протеклог викенда две златне медаље на Првенству Србије у лајт санди - кунгфуу, које је одржано у Новом Бечеју.

  За екипу из Руме наступила су два такмичара и обојица су освојили златне медаље, кадет Никола Ракић до 60кг и сениор Милош Вијук до 80кг.

  Са њима је био њихов тренер Миодраг Ракић који напомиње да је задовољан наступом својих такмичара и да се нада да ће овај клуб наставити са успесима.

 • Представа Издаја - уторак, 23. јун

  22. јун 2015.

  Predstava-Izdaja"Издаја“ – Југословенско драмско позориште

  Уторак, 23.јун / Велика дворана КЦ-а / 20.00
  Цена улазнице – 350 динара

  Режија: Горан Шушљик
  Играју: Наташа Шолак, Гордан Кичић, Необојша Дугалић и Слободан Тешић

  Горка комедија и наизглед класична драмска прича о љубавном троуглу, води нас у свет једног брака, неверства, дволичности, заблуда и издаје. Два мушкарца, једна жена и тајни кревет. Реч је о љубавној комедији која открива све нивое односа мушкараца и жена, од пријатељских до љубавних. Брачни пар има заједничког љубавника. Сви све "тајне" знају, али о томе не говоре. То је свет у коме се у исто време глорификује и деградира љубав.

  Радно време благајне: понедељак - субота 10.00 - 12.00 и 19.00 - 22.00, недеља 19.00 - 22.00

 • Увођење видео надзора у Руми

  19. јун 2015.

  Savez za bezbednostПрва седница Савета за безбедност Општине Рума, у новом сазиву, одржана је данас у Градској кући. Представници локалне самоуправе, полиције и правосуђа разматрали су на данашњем заседању актуелну безбедносну ситуацију на подручју територије Општине Рума и начине за унапређивање исте.

  Савет је донео и два Закључка у којима предлаже Општинском већу постављање видео надзора у граду, али и организацију едукативних и превентивних активности које имају за циљ повећање безбедности у саобраћају.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да је стање у општинском буџету повољно, те да постоје довољна средства којима би се финансирао видео надзор у Руми. Сама чињеница да је град под видео надзором ће превентивно деловати на све грађане сматра председник Манчић.

  Savet za bezbednost"Камере планирамо да поставимо на све битне раскрснице у граду, на улазе и излазе из града, зграде Општине Рума, судове, вртиће, школе, Дома здравља итд... Одређене прелиминарне разговоре са стручним службама смо већ обавили на ову тему. Морам да кажем да видео надзор овог типа не изискује велика средства и зато сматрам да не постоје препреке за реализацију тог посла. Камере ће бити умрежене, а контролна видео соба ће се налазити у Полицијској станици у Руми и у наредном периоду ћемо разговарати са оператерима који послују у нашој општини. Свима нам је заједнички интерес да безбедност у нашој општини буде на највећем могућем нивоу", изјавио је први човек локалне самоуправе.

   

 • Финска делегација у посети Општини Рума - образовни систем спаја Срем и Скандинавију

  19. јун 2015.

  Sastanak u Gradskoj kućiПредседник Општине Рума Слађан Манчић и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић угостили су данас у Градској кући финску делегацију која у Срему промовише фински систем образовања - POINT COLLEGE.

  Смисао POINT COLLEGE је усклађеност између привреде и образовања, која доводи до смањења броја незапослених и ствара развијенију државу.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић се у поздравној речи захвалио гостима из Финске што су вољни да помогну да се систем образовања у Србији подигне на виши ниво.

  Slađan Mančić i Dušan Ljubišić "Драго ми је што је баш Срем изабран за регион у коме ће се примењивати фински модел образовања, за који знамо да је један од најбољих на свету. Општина Рума даје пуну подршку овом пројекту. Спона између привреде и образовања је од изузетног значаја, а пошта привреда у Руми иде једном узлазном линијом, праве бенефите тек очекујемо", казао је председник Манчић.

  Један од чланова финске делегације је и Србољуб Лукић, привредник нашег порекла који је напоменуо да регион Срема није случајно изабран за реализацију пилот пројекта.

  "Обишао сам много региона у Србији, сарађивао са бројним локалним самоуправама и донео закључак да је Срем најспремнији за реализацију овако значајног пројекта. Усмерен на едукацију одраслих и младих, POINT COLLEGE прави мост између привреде и грађана. Овај модел је у Финској већ три деценије на снази и дао је невероватне резултате. Сматрам да су потребе Срема за таквом школом велике и надам се да ће се уз помоћ Министартсва просвете овај пројекат реализовати у најскорије време", поручио је Лукић.

   

 • Међународни дан јоге

  19. јун 2015.

  Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 21. јун за Међународни дан јоге и ове године се први пут обележава широм света.

  Тим поводом, хуманитарна организација Арт оф Ливинг - Рума се својим активностима придружује одржавању јавног часа јоге у Руми, у Интернет парку, 20. јуна од 08.30 до 09.30 часова.

   

 • Значајна донација Општине Рума Дому здравља - Боља превенција остеопорозе

  18. јун 2015.

  Dr Bojanić i predsednik MančićЗахваљујући локалној самоуправи Дом здравља "Рума" од данас је у још једном сегменту рада унапредио здравствену заштиту. Наиме, Општина Рума је румском Дому здравља донирала ултразвучни остеодензитометар - апарат за ултразвучно одређивање коштане густине, а вредност апарата износи 1.020.000 динара.

  Овај апарат је изузетно значајан за борбу против остеопорозе, болести од које, према подацима Светске Здравствене организације болује 200.000.000 људи у свету (на сваких 30 секунди се догоди један прелом због остеопорозе). Остеопороза је болест која не боли, а настаје због губитка коштане масе са годинама старости. Не показује никакве симптоме. Остеопороза захвата 10 одсто популације од тога преко 90 одсто жена.

  Predsednik Opštine Ruma Slađan MančićУ име локалне самоуправе председник Општине Рума Слађан Манчић је данас апарат предао на употребу директорици Дома здравља у Руми др Снежани Бојанић Стојић.

  "Настављамо са издвајањем средстава за модернизацију нашег Дома здравља, мада бих похвалио и рад руководства ове установе на челу са директорицом др Снежаном Бојанић Стојић, јер су значајне донације, попут санитетских возила, успели да издејствују од Министарства. То је један од показатеља да Дом здравља "Рума" ангажовано ради на унапређењу здравствене заштите, у чему им ми свесрдно помажемо. Директорица ми је предочила да је реч о изузетно квалитетном апарату, кога је изузетно тешко наћи на тржишту. Превенција остеопорозе је изузетно битна и сада имамо услове да на том пољу много квалитетније радимо", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  У 2013. години код жена из Општине Рума од 50 до 80 година, 281 жена је имала прелом од тога 114 прелом кука и бутне кости. 4.200 евра је просечна цена коштања лечења и рехабилитације прелома кука без компликација, истакла је директорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић.

 • У биоскопу - Бићемо прваци света

  18. јун 2015.

  Од 18. до 24. јуна / Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00
  Цена улазнице – 250 динара

  Од продуцената најгледаније домаће филмске и ТВ саге „Монтевидео“, још једна истинита спортска прича која је посвећена кошарци.

  Режија: Дарко Бајић
  Улоге: Страхиња Блажић, Милош Биковић, Александар Радојичић, Марко Јанкетић, Леон Лучев, Сергеј Трифуновић, Ива Бабић, Небојша Дугалић, Нина Јанковић, Тамара Драгичевић, Стефан Капичић, Јуре Хенигман, Радован Вујовић, Тони Михајловски
  Дужина трајања филма : 126 минута

 • Завршена мала матура

  18. јун 2015.

  Завршни испит (мала матура) за ученике осмих разреда завршен је јуче, полагањем комбинованог теста, а као и прошле године, ученици основних школа у Руми остварили су највише бодова на овом тесту, у просеку 6,50. Просек из српског језика је 5,60, из математике 4,40. Најбоље резултате из српског језика и математике остварили су ученици Основне школе "Милош Црњански" из Хртковаца, а ученици Основне школе "Миливој Петковић - Фећко" из Платичева најбоље су урадили комбиновани тест.

  Председник Актива директора основних и средњих школа општине Рума, Зоран Дробац, задовољан је како су завршни испити протекли. "Захваљујемо се на помоћи Полицијској станици Рума која нас је свако јутро водила за Сремску Митровицу и наравно подршци из Општине Рума јер смо ишли општинским комбијем. Организација је у свим школама била добра, нигде нисмо имали неке инциденте или веће проблеме, комисија је дошла на време, кључеви су на време послати из министарства, тако да је све било брзо. Целокупан утисак је да је полагање које траје три дана напорно за ученике осмог разреда и то је био мој став и прошле године. Што се тиче излазности, малу матуру је у румској општини полагало 489 ученика, а 5 није изашло", изјавио је Дробац.

  У неким школама већ су објављени прелиминарни резултати, а у свим осталим биће познати до 19. јуна. Коначни резултати биће објављени 25. јуна. Предаја попуњених листа жеља резервисана je за 26. и 27. јун, а упис у првом кругу je 6. и 7. јула. Други уписни рок је 9. јула. Поред поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодује се и успех од 6. до 8. разреда који носи максималних 70 поена.

  У општини Рума у четири средње школе има укупно 530 места, од чега највише 170 у Средњој стручној школи "Бранко Радичевић", затим 150 у Средњој техничкој школи "Миленко Брзак Уча", 120 у Гимназији "Стеван Пузић" и 90 у Средњој пољопривредно - прехрамбеној школи "Стеван Петровић Бриле".

 • Финска делегација обилази сремске општине

  18. јун 2015.

  POINT COLLEGE, финска франшиза образовног система полако припрема терен за примену код нас, на основу потписаног Меморандума о сарадњи од стране свих седам сремских општина. Само неколико дана од повратка представника наших локалних самоуправа из Финске, њихова делегација је стигла у Срем. Јуче је одржан састанак у Старој Пазови, данас је у плану скуп у Пећинцима, сутра у Руми, а у понедељак највероватније у Сремској Митровици. Овог пута са Србољубом Лукићем, финским привредником нашег порекла стигла је и Сари Густафсон, извршни директор и ректор POINT COLLEGE универзитета у граду Porvoo у Финској. Они су у Старој Пазови таксативно навели следеће кораке у реализацији овог пројекта, тако да су пред нашим локалним самоуправама сада послови око организовања финансијских, техничких и других детаља, а заједничка одлука је да се пред ресорно министарство изађе као јединствен регион у својој намери да систем образовања прилагоди својој привреди. Тачна вредност овог пројекта се још увек не зна, али је чињеница да ће Срем имати финансијску подршку како у земљи, тако и ван ње. Систем образовања који се тако уводи неће реметити постојећи, али ће послужити, како је истакла Густафсон да се увиди значај стручних школа, односно заната, а не превасходне тежње да се школују академски грађани. Тако ће и привреда имати спремне људе за ангажовање у сваком тренутку. Интерес имају сви: грађани, привреда, локална самоуправа.

  - Финска важи за земљу број један у свету у погледу система образовања и економије, казао је Лукић. Чак и тамо су, приликом увођења овог система људи прво били скептични, а временом су постали пример тражен у свету. Сада у Финску због пресликавања овог модела долазе странци из целог света.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић, примиће финску делегацију сутра у 9 сати у Градској кући.

   

 • Планирана искључења струје за 19. јун

  18. јун 2015.

  Struja 2Рума

  Од 08:30 до 11:30 часова.

  -ул. Железничка од бр.69 и 74 до бр. 89 и 112.

  -ул. Марка Орешковића од бр. 25 и 26 до бр. 43 и 52А.

  -ул. Пролетерска од ул. Пинкијева до ул. Железничка.

  -ул. Гробљанска од бр.43 и 34Б до краја до ул. Железничке.

  Хртковци

  Од 08:30 до 11:30 часова.

  -Т.С. "Економија", "Хртковачка драга", "БВЗ".

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

 • Састанак председника Манчића и владике Василија

  17. јун 2015.

  Predsednik Mančić i Episkop sremski VasilijeУ Градској кући у Руми данас је одржан састанак председника Општине Рума Слађана Манчића и Његовог Преосвештенства Епископа сремског Господина Василија. Тема састанка било је унапређења односа између локалне самоуправе и Српске православне цркве. Председник Манчић је оценио да је досадашња сарадња Општине Рума и верских заједница била на завидном нивоу, али да је увек могуће неке ствари унапредити.

  "Захвалио бих се Епископу сремском Господину Василију на данашњој посети. Ми смо разговарали о темама које су битне за СПЦ, а конкретно се тичу верских објеката на територији румске општине. Као што знате Општина Рума брине о верским заједницама, ми путем конкурса сваке године издвајамо значајна средства која су доступна свим признатим црквама и верским заједницама из наше општине. У овој години смо издвојили два милиона динара, тако да ће бити средстава за санацију појединих верских објеката", изјавио је председник Манчић.

  Његово Преосвештенство Епископ сремски Господин Василије често борави у нашој општини јер је, како каже, Рума раскршће путева у Епархији сремској.

 • Планирана искључења струје за 18. јун

  17. јун 2015.

  StrujaПлатичево у два наврата од 08:30 до 09:00 и од 12:00 до 12:30 часова.

  лица Железничка.

  -ул. Владимира Назора од бр. 110 и 129 до краја.

  -ул. Баир.

  -ул. Вука Караџића од бр. 45 и 56 до краја.

  Кленаку два наврата 08:30 до 09:00 и од 12:00 до 12:30 часова.

  Платичево од 08:30 до 12:30 часова.

 • Обележавање хоризонталне сигнализације

  17. јун 2015.

  Obeležavanje ulicaНа територији румске општине ради се на поправци хоризонталне саобраћајне сигнализације. Поред обележавања пешачких прелаза, радиће се и поправка оштећених семафора. Извођач посла је београдски ,,Баомајстер", а вредност уговора износи скоро 4 милиона динара, сазнајемо у Дирекцији за изградњу Општине Рума.

   

   

 • Будући средњошколци данас полажу комбиновани тест

  17. јун 2015.

  OsmaciУченици осмог разреда основних школа у Србији, данас, трећег дана полагања "мале матуре", решаваће комбиновани тест из природних и друштвених наука.

  Полагање теста почеће у 10 сати у матичним основним школама, а ђаци на располагању имају два сата за решавање 20 задатака из историје, биологије, географије, хемије и физике.

  Прва два дана полагања ђаци су решавали тестове из српског језика и математике.

  Полагање теста из математике, који су ученици осмог разреда решавали у оквиру завршног испита "мале матуре", протекло је без проблема и нерегуларности, саопштило је Министарство просвете науке и технолошког развоја.

 • И званично креће сезона купања на Борковачком језеру

  16. јун 2015.

  BorkovacЗавод за јавно здравље у Сремској Митровици је обавио анализу воде из језера и утврђено је да су сви критеријуми задовољени, а вода исправна, те сезона и званично може да почне. Стручна и лиценцирана лица биће током лета задужена да брину о безбедности купача, а пред Румљанима и онима који долазе из других средина ове године је избор језеро, базен, или обе опције истовремено.

  "Данас смо добили званичан документ из Завода за јавно здравље у Сремској Митровици да је вода исправна. Температура је око 26 степени, одлична је за купање, тако да сезона званично може да почне. Услови су се стекли и раније, али чекали смо да формално стигне потврда и на папиру, како бисмо информацију пласирали. Ретко се дешава да у језерима вода буде тако доброг квалитета као на нашем Борковцу", испричао нам је Славко Хаџић, којем је и поверена брига о језеру у сезони купања.

  Четворица спасилаца бринуће не само да купачи буду безбедни, већ и да свима којима је то потребно омогуће адекватну обуку.

 • Осмаци полажу тест из математике

  16. јун 2015.

  Mala maturaЂаци осмог разреда у Србији данас полажу тест из математике. Решавање теста почиње у 10 часова. Осмаци су јуче полагали српски језик, а сутра ће решавати комбиновани тест са питањима из историје, биологије, географије, физике и хемије.

  Министарство просвете је јуче после теста из српског језика саопштило да је први дан завршног испита, према подацима добијеним од школских управа, окончан успешно и без проблема.

  "Излазност на испит из српског, односно матерњег језика, према подацима из седамнаест школских управа је 98,16 одсто", наводи се у саопштењу. 

  На тестовима је по 20 задатака који нису из збирки за припрему испита. Прелиминарни резултати завршног испита биће објављени 19. а коначни 25. јуна. Упис је 6. и 7. јула, а новина ове године је што завршни испит носи 30 бодова, за 10 мање него лани.

 • Отварање базена у Руми 4. јула

  15. јун 2015.

  4. јула у 10 сати биће свечано отворен базен на познатом румском излетишту Борковац. Тог дана за све посетиоце биће бесплатан улаз, уз мноштво забавних садржаја прилагођених свим узрастима. Ово ће бити јединствена прилика за све суграђане, као и посетиоце из целог Срема да лето проведу у својој средини, али на нов и јединствен начин. Базен ће почев од 4. јула свакодневно радити у времену од 9 до 20 часова, а цена карте биће 300 динара. На дан отварања надлежни ће изнети све информације у вези са погодностима коришћења градског базена. Уз културно - уметнички програм, аниматоре и бројне садржаје, који ће јавности благовремено бити познати, биће отворен базен, чиме ће Рума употпунити свој туристички потенцијал. Уз постојеће смештајне капацитете, очекује се да ће нашем граду овај корак много значити.

 • Данас почиње полагање мале матуре

  15. јун 2015.

  Завршни испит за ученике осмих разреда почео је данас, изласком на тест из српског, односно матерњег језика. Сутра је полагање теста из математике, а у среду ученике очекује комбиновани тест са питањима из биологије, хемије, историје, физике и географије. Испити сва три дана почињу у 10.00 часова и трајаће 120 минута.

  Прелиминарни резултати биће објављени 19. јуна, а коначни 25. јуна. Предаја попуњених листа жеља резервисана je за 26. и 27. јун. Од 5. јула почеће распоред ученика по школама, а упис у првом кругу 6. и 7. јула.

  Сва три теста носе по 10 бодова. Поред поена на завршном тесту, за упис у средњу школу бодује се и успех од 6. до 8. разреда који носи максималних 70 поена.

  Ову школску годину завршило је 494 осмака у нашој општини, а на завршни испит изаћи ће 490.

   

 • После посете Финској, делегација из Срема донела позитивне утиске

  15. јун 2015.

  Начелник Душан Љубишић у ФинскојКолеџ који школује искључиво кадрове потребне привреди могао би бити отворен и код нас. За седиште пилот пројекта и град у којем би физички био смештен колеџ виђена је Рума, каже Душан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума. Он је, заједно са Гораном Савићем, помоћником председника Општине Стара Пазова и још двоје сарадника из Срема боравио у финском граду Porvoo, поводом Меморандума о сарадњи који су потписали представници свих сремских општина, у намери да примењују овакав систем образовања у својим срединама.

  "Била нам је намера да видимо како то стварно функционише тамо, која је власничка структура у том колеџу и каква је сарадња између локалне самоуправе и привреде. Овај колеџ едукује оне кадрове за којима постоји потреба, не само у привреди, него и у јавном сектору. Сви који заврше POINT COLLEGE, већ имају обезбеђен посао у оним фирмама у којима су обављали стручну праксу током студирања. Сада следи посета финске делегације, која стиже у Србију у среду. Планиран је састанак у Министарству просвете и више састанака на нивоу Сремског округа. Ту би учешће узели и представници Националне службе за запошљавање и Привредне коморе Срема", казао је начелник Љубишић.

  Фински модел школовања кадрова потребних привреди један је од најпознатијих у свету, а осим наше, сремске делегације, тамо су из истог разлога боравиле и делагације из Хрватске, Холандије, Немачке, Русије, Литваније.

   

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  13. јун 2015.

  Услед прекида у напајању електричном енергијом на изворишту и фабрици воде дошло је до краткотрајног прекида испоруке воде. Након успостављања напајања од стране Електродистрибуције (радови у токунастављено је нормално водоснабдевање. До краја дана очекује се нормално и повремено отежано водоснабдевање. 

   

   

 • Одржана XVIII седница Општинског већа

  12. јун 2015.

  На данашњој седници Општинског већа општине Рума највише пажње посвећено је првој тачки која се односила на други Ребаланс буџета Општине Рума за 2015. годину. "Други Ребаланс буџета је рађен пре свега из разлога да се оно што је утврђено по Завршном рачуну буџета Општине Рума, као суфицит, распореди конкретно у Одлуци и на приходној и расходној страни, а то је првенствено износ од 77,7 милиона динара. Када се гледају укупне суме констатује се да је дошло до повећања и на приходној и расходној страни за 93,6 милиона динара", изјавио је начелник Одељења за привреду и буџет, Душан Бараћ. Други битан основ за овај Ребаланс је омогућавање одређених нових или додатних инвестиционих радова, а треће што би се Ребалансом желело постићи је да се код корисника створи могућност да коришћење средстава ускладе са својим потребама, јер увођењем програмског буџетирања поједини корисници у оквиру својих активности и пројеката нису могли све детаљно предвидети. На седници је усвојен и Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве. Одобрена су недостајућа средства у износу од 250.000 динара ради обезбеђивања неопходних средстава за процену тржишне вредности катастарских парцела број 1776 и 1777 к.о. Рума са објектима.

  Ради побољшања и развоја саобраћајне и путне инфраструктуре, усвојена је Одлука о приступању реализацији Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводини у 2015. години за суфинансирање развоја саобраћаја и путне инфраструктуре (Израда пројектно техничке документације за изградњу раскрснице са кружним током саобраћаја за блокове 4-17-1; 4-14-2; 4-14-3; 4-16-7; 4-16-8 и делове блокова 4-16-2; 4-18-1; 4-18-2 у насељу Борковац) и одобрена су средства за реализацију конкурса у износу од 1.000.000 динара, што представља 50% од укупног износа вредности пројекта. Такође су одобрена средства у износу од 1.250.000 динара за реализацију Конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама на територији АП Војводине за суфинансирање изградње и реконструкције водних објеката у јавној својини и објеката фекалне канализације (Реконструкција и замена електромашинске опреме у ЈП "Водовод" Рума).  Одобрена средства представљају 21% од укупног износа вредности пројекта.

 • Обележен дан добровољних давалаца крви

  12. јун 2015.

  Поводом 14. јуна, Светског дана давалаца крви, Општинска организација Црвеног крста Рума традиционално је у Градској кући доделила признања заслужним грађанима, који су својим хуманим чином спасили нечији живот. Пријему су присуствовали и представници Службе за трансфузију крви из Сремске Митровице, као и представници Општинске управе општине Рума.
  Црвени крст општине Рума је у 2014. години организовао укупно 17 акција, на којима је учествовало 1036 давалаца, од којих је 245 нових. На омладинским акцијама крв је дало 117 матураната. У току прошле године 49 грађана стекла су право да добију признање Црвеног крста.

  Mutić BožidarГрађани који су крв дали 50 пута и добили бронзане плакете су: Васић Горан, Дражић Милорад, Гагић Милан и Петковић Горан. Сребрну плакету добио је Мутић Божидар који је крв дао 75 пута. "Осећам се одлично! Ја могу још 4 године да дајем крв, до 65. године старости. Требало би сви млади људи да се прикључе акцији, ништа им не смета здравствено, чак и погодује", поручио је Божидар.

   

 • 52. Фестивал музичких друштава Војводине

  12. јун 2015.

  52. Фестивал музичких друштава Војводине биће одржан 13. и 14. јуна, у Великој дворани Културног центра Рума. Покровитељи фестивала су Покрајински секретаријат за културу и јавно информисање и Општина Рума, а организатори су Завод за културу Војводине и Културни центар Рума. Улаз на обе фестивалске вечери је слободан.

  Програм можете погледати на сајту Културног центра Рума.

   

 • Манифестација "Family funday"

  12. јун 2015.

  Family fundayОва ман­и­фестација ће се одржати у Руми у суб­оту, 13. јуна на Град­ском тргу са почетком од 14 часова (квиз почиње у 15 часова). У квизу општег знања на енглеском језику учество­ваће тим­ови из целe Србије.

  Догађај ће имати и хуман­и­тарни карак­тер. Сви при­ходи ће бити уплаћени за „Neil4BC“ (добротворна орга­ни­зација за борбу про­тив рака црева) и „Giv­ing Back Ser­bia “ (хуман­и­тарна орга­ни­зација за едукацију деце и омладине).

  Од додатног садржаја биће постав
  љене тезге на којима ће моћи да се купе домаћи колачи, пред­мети домаће ради­ности, вино, рак­ија, производи од меда…

  Најм­лађи ће моћи да ужи­вају у игри на гуменом дворцу, у јахању понија, а ани­ма­тори ће бити задужени за ослика­вање деце. Том при­ликом ће бити и пред­стављена ман­и­фестација „Рим­ски дани“, која се одржава сваке године у сеп­тем­бру у Хртковцима.

  Орга­ни­за­тор ове ман­и­фестације је Bel­grade For­eign Vis­i­tors Club, Тур­истичка орга­ни­зација
  Опш­тине Рума и Тур­ис­тичка аген­ција "Панон­ија турс".

 • Ускоро почиње "Румско културно лето"

  11. јун 2015.

  Градски трг РумаСа 23. јуном стартује "Румско културно лето", манифестација која се сваке године одржава под покровитељством Општине Рума, а коју организује и реализује Културни центар. Трајаће до 31. августа а обухватиће низ различитих позоришних, музичких, филмских и ликовних програма, уз учешће свих установа културе у Руми. Сви садржаји, осим позоришних представа биће бесплатни за публику, а и саме представе ће бити наплаћиване по симболичним ценама. Примера ради, карта за представу ЈДП Београд "Издаја" - Харолд Пинтер, којом се отвара сезона, коштаће свега 350 динара.

  Ни овог лета неће изостати наступи познатих бендова и извођача, који су афирмисани у Србији. Тако ће 10. или 11. јула на Градском тргу бити приређен концерт Звонка Богдана, а 17. јула љубитељи "Партибрејкерса" имаће прилику да прате њихов концерт, такође у центру Руме. Своје учешће у оквиру летњег програма потврдио је Бора Ђорђевић, у својству књижевника и публика ће моћи да чује његове песме у дворишту Завичајног музеја, док ће накнадно бити утврђен дан и термин његовог доласка. Румски етно састав "Врело" ће такође узети учешће у овој летњој манифестацији, док се на крају лета на Градском тргу очекује концерт групе "Ван Гог".

  Програм манифестације ће на време бити доступан свим грађанима, а по њеном завршетку следи "РУМФЕСТ", с почетка јесени, тако да неће бити наглог прекида у редоследу културних садржаја, а Румљани који већи део сезоне проводе у свом граду могу очекивати занимљиво лето.

 • Утисци немачке делегације после посете Руми објављени у тамошњој штампи "Немци и Сремци у Руми"

  11. јун 2015.

  Немачки лист "Osnabrücker Zeitung" је у тексту новинарке Lenе Stangenberg, која је са делегацијом Града Брезенбрика боравила у Руми, објавио да је посета одлично протекла и да је између ова два града на помолу културна и привредна сарадња. Како се у тексту наводи приликом пријема у Градској кући у Руми, главна тема са председником Слађаном Манчићем је била пољопривреда, јер је то заједнички именитељ овим општинама, које се налазе у пољопривредним подручјима. "Председник Општине Рума Слађан Манчић је у центар пажње ставио комплетну привредну сарадњу, што је градоначелник Брезенбрика др Хорст Бејар безрезервно прихватио", наводи лист у свом издању на српском језику.

  "Драгић је започео сарадњу са Румом, једним типичним Балканским градом у Србији, између Саве и Дунава у којем живе Срби, Хрвати, Мађари, а где је пре рата постојала немачка заједница. Први градоначелник тог града је био немачког порекла. Град је средње величине, око 30 000 становника. По структури подсећа на Брезенбрик, чији су представници у мају 2015. године посетили ово место, контактирајући претходно представнике градске власти којима су предложили програм међусобне сарадње", наводи се у немачком издању. Подсетићемо да је др Жељко Драгић, немачки привредник нашег порекла био иницијатор посете.

  У немачкој штампи су описани и детаљи посете Београду, која је претходила Руми, а где их је у Парламенту Србије поздравио посланик Милан Новаковић, а примио их је и београдски надбискуп Станислав Хочевар. Овај немачки град развио је сарадњу и са Бјељином.

  У граду Брезенбрику, како кажу очекују и узвратну посету румске делегације.

   

 • Заказана XVIII седница Општинског већа

  11. јун 2015.

  XVIII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 12.6.2015. године са почетком у 13.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2015. годину

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве

  3. Предлог Одлуке о приступању реализацији Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводина у 2015. години за суфинансирање развоја саобраћаја и путне инфраструктуре (Израда пројектно техничке документације за изградњу раскрснице са кружним током саобраћаја а према решењу о локацијској дозволи за изградњу инфраструктуре за блокове 4-17-1,4-14-2,4-14-3,4-16-7,4-16-8 и делове блокова 4-16-2,4-18-1,4-18-2 у насељу Борковац) који је расписао Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова.

  4. Предлог Одлуке о приступању реализацији Јавног конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама у АП Војводина у 2015. години за суфинансирање изградње и реконструкције водних објеката у јавној својини и објеката фекалне канализације (Реконуструкција и замена електромашинске опреме у ЈП "Водовод" Рума) који је расписао Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство

  5. Нацрт Одлуке о доношењу измене и допуне Плана детаљне регулације "за блокове 3-13-1,3-13-2,3-8-14 и делове блокова 3-12-3 и 3-8-12 у радној зони" у Руми

 • У биоскопу - Џема Бовери

  11. јун 2015.

  Од 11. до 17. јуна / Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице - 200 динара

  Жанр: комедија,драма,романтични
  Држава: Француска
  Трајање: 99 минута
  Режија: Ан Фонтен
  Улоге: Фабрис Лушини, Џема Атертон, Џејсон Флеминг

  Синопсис: Мартин, бивши париски хипстер, који обожава Гистава Флобера, настањује се у једном нормандијском сеоцету и почиње да ради као пекар. На малу оближњу фарму досељава се енглески пар, чија имена не само да су Џема и Чарлс Бовари, већ је и њихово понашање инспирисано Флоберовим јунацима. У тренуцима када Џемино понашање показује да ће завршити трагично као „госпођа Бовари“, Мартион одлучује да се умеша у њену судбину.

 • 14. јун - Светски дан добровољних давалаца крви

  11. јун 2015.

  Цео свет 14. јуна обележава Светски дан добровољних давалаца крви. Овај датум је прилика да се захвали добровољним, неплаћеним даваоцома крви за то што спасавају животе, као и да се јавност подсети на важност редовног давања крви да би се обезбедио квалитет, безбедност и доступност крви и крвних деривата за све пацијенате којима је трансфузија медицински индикована.

  Слоган овогодишње кампање је "Хвала што сте ми спасили живот".

  Трансфузија крви и крвних деривата спасава милионе живота годишње. Она помаже пацијентима који су животно угрожени да живе дуже и квалитетније и даје подршку низу медицинских и хируршких процедура.

  У много земаља потребе превазилазе резерве и системи здравствене заштите се суочавају са изазовом да обезбеде довољне количине крви не одустајући од квалитета и безбедности. Обезбеђивање довољних количина безбедне крви може се постићи искључиво захваљујући неплаћеним даваоцима крви. Циљ Светске здравствене организације је да обезбеди у целом свету безбедну крв од неплаћених давалаца крви до 2020. године. Потпуно добровољно давалаштво крви у 100% случајева постоји данас у свега 62 земље света док је чак 40 земаља зависно од породичних па чак и плаћених давалаца крви.


 • Одржан "Дан поља" у Руми

  10. јун 2015.

  Dan poljaНа огледним пољима Пољопривредне стручне службе Рума (ПСС Рума), која се налазе поред пута Рума - Шабац, данас је одржан "Дан поља".

  Манифестацију је посетио велики број пољопривредника из Општине Рума, представника семенских кућа, задруга, али и ђаци Средње пољопривредно-прехрамбене школе "Стеван Петровић Бриле" из Руме.

  Директор ПСС Рума др Јован Кромпић је одржао поздравни говор у коме је изразио наду да ће "Дан поља" бити садржајан, едукативан и да ће пољопривредници усвојити најновија научна достигнућа и смернице у пољопривредној производњи.

  Goran DrobnjakУ фокусу "Дана поља" била су стрна жита, а пољопривредници су добили све неопходне информације о више врста пшенице, јечма и тритикалеа, каже стручни сарадник за биљну производњу у ПСС Рума Горан Дробњак.

  "Ове године на огледним пољима имамо 51 сорту. Највише има пшенице, али је ту и јечам, тритикале, овас, раж, као и једна сорта спелте или крупника. Ово је сјајна прилика да пољопривредници виде како ове сорте изгледају у овом тренутку. Као и сваке године након жетве вршиће се мерење приноса сваке сорте и ти резултати биће доступни свим произвођачима. То су, да тако кажем, битни параметри при одлучивању за сетву наредне године", рекао је Дробњак.

  Nenad KatanićУ Општини Рума је под стрним житом око 10.000 хекара земље што је једна петина укупних усева.

  "Дан поља" у Руми су као и претходних година посетили и представници Министарства пољопривреде.

  Помоћник министра пољопривреде Ненад Катанић сматра да су овакве манифестације драгоцене, јер у директном контакту са произвођачима и ПСС најлакше се стиче увид у реално стање на терену. "Као бивши радник ПСС Рума посебно ми је задовољство да присуствујем "Дану поља". Наука и технологија напредују из дана у дан и веома је битно да пољопривредници примене модерни начин производње. Ја морам напоменути да пољопривредници у Општини Рума и у Срему поштују струку и науку, да заиста прате све новине и тенденције у производњи, што потврђује и број рекордера по приносима који долазе из овог региона", изјавио је Катанић.

 • Водоснабдевање данас није отежано, што се односи и на високу спратност

  10. јун 2015.

  Čaše, vodaПоследице јучерашње хаварије, до које је дошло на бунару број 6 у Јарку су истог дана и отклоњене. Подсетићемо, до нестанка воде није дошло, али је водоснабдевање било отежано, што су поготово осетили потрошачи на вишим спратовима стамбених објеката. Сви бунари су данас у функцији, потврдио нам је Мирко Стојчић, директор румског ,,Водовода". Он је додао да нема бојазни од нестанка воде.

   

 • Начелник Општинске управе у Финској

  10. јун 2015.ж

  Dušan Ljubišić i Goran SavićДушан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума борави у Финској поводом спровођења POINT COLLEGE, система образовања који је директно повезан са привредом.

  Овај систем образовања је пре неколико месеци први пут у Старој Пазови представио Србољуб Лукић, фински привредник нашег порекла.

  Меморандум о сарадњи потписали су представници свих 7 сремских општина, те је овај регион постао место спровођења пилот пројекта.

   

  Srboljub Lukić i Načelnik Ljubišić"Први смо у Србији покренули иницијативу која јасно показује да желимо да мењамо ствари, а не да их препуштамо случају. Тиме смо показали озбиљност и оперативност. Пројекат финансира Министарство просвете, а сагласност је дао премијер Александар Вучић. Привреда у Срему је на довољно високом степену развоја да би овај пројекат уопште могао доћи у обзир", рекао је Душан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума.

  Начелник Љубишић данас завршава званичну посету Финској, где се налази заједно са помоћником председника Општине Стара Пазова за економска питања Гораном Савићем и сарадницима.

   

 • Изложба у Завичајном музеју Рума

  10. јун 2015.

  Rade Marković - IzložbaВечерас у 19 сати, у Завичајном музеју Рума, отвара се ретроспективна изложба ликовног уметника - сликара, графичара, илустратора, карикатуристе, стрип цртача и дизајнера, Рада Марковића из Београда, уз представљање монографије изашле поводом 40 година (1973-2013.)  његовог стваралаштва.

  Током три наредне недеље уметник ће избором од преко тридесетпет ауторских табли, румској публици приближити чудесан, оригиналан свет цртежа - маштовит и узбудљив.

  У протекле 42 године Раде Марковић је раскошним талентом и вредним радом створио на хиљаде стрипова, илустрација и карикатура необично занимљивог жанровског и тематског распона од бајки, народних легенди и јуначких романа до бритких сатиричних карикатура и актуелних новинских илустрација.

  Тако, румска публика добија прилику да упозна, после стваралаштва за децу (током марта ове године) и други део импозантног опуса једног од најзначајнијих, а свакако најплоднијих, српских цртача и карикатуриста.

 • Општина Рума представила своје туристичке потенцијале у Милану

  9. јун 2015.

  Boško Negovanović Туристички потенцијали Општине Рума, представљени су у оквиру Националног павиљона Србије на Светској изложби EXPO 2015. у Милану.

  Основни мото Светске изложбе у Милану је „Нахранити планетуенергија за живот“, што је потврђено кроз најразноврснију понуду хране у свим павиљонима, коју у појединим националним ресторанима припремају највиђенији кувари из дотичне земље.

  Кроз причу о туристичким потенцијалима румске општине посебна пажња је, имајући у виду основни мото Светске изложбе, посвећена гастрономским манифестацијама, што је присутним посетиоцима дочарано и краћим пропагандним филмом Туристичке организације и филмом о „Сремском колачу“. Ови видео записи вртели су се тих дана по неколико пута и на екрану самог павиљона Србије, на којем су се нашли и каталози и остали пропагандни материјал румске туристичке организације.

  Опширније на сајту Туристичке организације Општине Рума

 • Фудбалери из Платичева путују у Љубљану

  9. јун 2015.

  Dres JedinstvaМлади фудбалери из Платичева, њих деветоро, путују у Словенију на међународни турнир за млађе категорије(2004-то годиште). Деца старости до 11 година, чланови ФК "Јединство" Платичево крећу у петак 12. јуна, а враћају се 14. јуна. Вођа пута биће Стевица Попов, директор Основне школе "Миливој Петковић Фећко" у Платичеву, а са њима ће бити и њихов тренер Славен Зелинац. Покровитељи и спонзори пута су Општина Рума и компанија CABLEX - S.

   

 • Нижа цена гаса за сектор домаћинства

  9. јун 2015.

  JP Gas RumaЦена природног гаса за јавно снабдевање малих купаца и домаћинстава смањена је за 5,19% по у тарифном ставу ,,енергент". На одлуку Надзорног одбора Гаса, сагласност је дала Агенција за енергетику Републике Србије, а одлука важи од 1. јуна.

  У току године може се очекивати још једно смањење цене гаса, сазнајемо у ЈП "Гас Рума".

  Одлука

   

 • Отежано водоснабдевање у Руми због хаварије

  9. јун 2015.

  На бунару 6 у Јарку избила је хаварија, те је због тога отежано водоснабдевање у Руми.

  Интензивно се ради на отклањању квара, због којег су ван функције и бунари 7, 8 и 9 из којих се водом снабдева град Рума, напомиње директор ЈП "Водовод" Мирко Стојчић.

  Надлежни из ЈП "Водовод" поручују грађанима да нема места паници, али ни потребе да се стварају залихе воде.

   

 • Годишњи концерт ОМШ "Теодор Тоша Андрејевић"

  9. јун 2015.

  MusicГодишњи концерт на коме ће наступити ученици свих класа Основне музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић" из Руме, биће одржан у среду 10. јуна 2015. године, у Великом холу Културног центра Рума.

  Концерт почиње у 18 часова, а улаз је слободан.

   

   

 • Успех бораца Кик бокс клуба "Ру - 09"

  9. јун 2015.

  РУ-09На првенству Србије за кадете и јуниоре одржаном у Прокупљу 6. и 7. јуна, такмичари Кик бокс клуба "Ру-09" су по ко зна који пут доказали квалитет. Клуб су на овом такмичењу представљала три такмичара: Илија Вукотић, Урош Косанић и Драгана Нешковић. Косанић је након паклене борбе са противником из новосадске Војводине заустављен у полуфиналу и освојио je бронзану медаљу. Илија Вукотић је доказао да му у Србији нема премца у категорији кадета до 47 кг. По прилично лако је савладао свог противника у финалу и након златне медаље у дисциплини к-1 успех je поновио и у дисциплини лоу кик. Драгана Нешковић је након освојеног злата у дисциплини к-1 у кадетском узрасту, овог пута наступила у јуниорској конкуренцији пошто у кадетској није имала противнице. Иако најмлађа савладала је у полуфиналу далеко искуснију противницу из Ниша, док јој је противница из Бора предала финалну борбу.

 • Дамјан Марковић освојио треће место на Светском првенству

  9. јун 2015.

  Damjan Marković na Svetskom prvenstvu 2015. godineДамјан Марковић, члан Савате бокс клуба "Рума", освојио је 3. место у категорији до 70кг за сениоре на Светском првенству у combat саватеу за јуниоре и сениоре у La Roche Sur Yon у Француској.

  Светско првенство је одржано од 5. до 6. јуна 2015. године, а на њему је Марковић остварио три победе и то против Хрвата Марија Петека, Италијана Barbaro Giuzeppea и Кинеза Shen Lia. У овим мечевима Марковић је озледио ребра тако да је у полуфиналу, због повреде, изгубио од Француза Nassibou Ludovica.

  Репрезентација Србије освојила је 4 бронзане медаље од којих је Дамјан имао најтежи пут и по мишљењу селектора Мирослава Оџића био је најубедљивији од наших спортиста.

  Дамјан Марковић већ четири године доноси медаље са великих светских и европских првенстава и овај пут нас је обрадовао новим успехом. Са њим је био и његов тренер Миодраг Ракић.

 • Клавирски концерт Катарине Ракановић вечерас у Културном центру

  9. јун 2015.

  Katarina RakanovićПрограм "Чај У 8"
  Уторак, 9. јун / Велики хол КЦ-а / 20.00

  Катарина Ракановић је рођена у Сремској Митровици 20.12.1996. године. Основну школу "Вељко Дугошевић" завршила је у Руми где је упоредо похађала и Основну музичку школу "Теодор Тоша Андрејевић", у класи професорице Зоране Вулин и професорице Маје Пантелић. Као ученица основне музичке школе истакла се на бројним такмичењима на којима је освојила 11 награда. Као ученик генерације завршавашколовање у Руми и уписује Средњу музичку школу "Исидор Бајић" у Новом Саду, у класи професорице Дине Шуклар. Наставља са такмичењима и усавршавањима. Истиче се првим наградама на Међународном такмичењу "Петар Коњовић" у Београду, Међународном такмичењу младих пијаниста у Шапцу, такмичењу "Јосип Славенски" у Београду, Фестивалу пијанизма у Сремској Митровици. Учествовала је на интернационалном такмичењу "Virtuosi per musica" у Чешкој и интернационалном такмичењу "Меморијал Исидор Бајић" у Новом Саду. У марту 2015. на Међународном такмичењу младих пијаниста у Нижњем Новгороду, освојила је друго место. Током школовања, усавршавала се код професора Дориана Лељака, професорице Рите Кинке и на master class курсевима на Светској пијанистичкој конференцији у Новом Саду, као и на Пијанистичкој академији у Грчкој, на острву Порос. Катарина завршава четврти разред Средње музичке школе "Исидор Бајић" у класи професора Срдјана Далагије, а румској публици представља свој матурски програм.
   
   
 • Радови на уређењу центра Кленка

  8. јун 2015.

  Slađan Mančić i Nebojša KostićПредседник Општине Рума Слађан Манчић и директорица Дирекције за иградњу Руме Владислава Стаменовић обишли су данас радове у центру Кленка.

  Реч је о радовима на уређењу пешачке стазе и паркинга у центру села, а за ове радове локална самоуправа је издвојила око 3 милиона динара.

   

   

  Radovi u Klenku"Центар села је изузетно битан за становнике Кленка, јер се овде налази основна школа, амбуланта, пошта и месна канцеларија. Кленак је једна од највећим МЗ на територији Општине Рума, а опет дуги низ година овде није ништа улагано и био је ред да се центар села уреди. Радови се одвијају по плану. Пар кишних дана је можда мало успорило динамику, али очекујемо да ће центар Кленка добити свој нови изглед већ за десетак дана. Ми смо и прошле године планирали ове радове, међутим, због консолидације буџета тај посао је уврштен у план Дирекције за ову годину", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Кадети РК "Слога" из Хртковаца шампиони "Прве лиге Војводине"

  8. јун 2015.

  Turnir u HrtkovcimaМлади рукометаши "Слоге", дечаци рођени 1998. године и млађи, тријумфовали су пред својим навијачима, на завршном турниру "Прве лиге Војводине". Турнир је одигран у новој спортској сали ОШ "Милош Црњански" у Хртковцима, а поред "Слоге" за прво место су се бориле екипе "Пролетера" из Зрењанина и "Сомборелекра" из Сомбора. Хртковчани су на турниру остварили победу над екипом Сомбора 20:14, док је меч са "Пролетером" завршен нерешеним резултатом 11:11. Пошто је "Пролетер" славио над Сомбором 21:20, због боље гол разлике рукометаши "Слоге" су освојили титулу првака.

  О надмоћи кадета "Слоге" у Војводини најбоље говори податак да су у сезони 2014/15, осим ремија са "Пролетером", остварили све победе. За најбољег играча "Прве лиге Војводине" изабран је рукометаш "Слоге" Марко Дошен. Хртковчане је до успеха са клупе предводио Драган Танасић.

  Покровитељ завршног турнира у Хртковцима био је Рукометни савез Војводине.

   

 • Дан поља у Руми

  8. јун 2015.

  У среду 10.јуна са почетком у 10 сати биће организовано окупљање пољопривредника на огледним пољима ПСС Рума. Стручњаци Института за ратарство и повртарство из Новог Сада, произвођачи хемијских препарата и пољопривредници из наше општине обићи ће парцеле поред пута Рума - Шабац, а у фокусу ће бити стрна жита и хербицидни огледи у пшеници, сазнајемо у Пољопривредно стручној служби у Руми, која је организатор скупа.

   

 • Први меморијални турнир у Краљевцима

  8. јун 2015.

  У Краљевцима ће 13.јуна бити одржан први по реду меморијални турнир у малом фудбалу "Драган Михајловић Таја", у организацији Омладинске организације Краљеваца уз помоћ Месне заједнице. Општина Рума и привредници помогли су и подржали одржавање овог турнира, у знак сећања на трагично страдалог фудбалера "Јединства" из Краљеваца. За учеснике турнира су обезбеђене и награде.

  Пријаве трају од данас 8-ог јуна, до петка 12. јуна у просторијама Омладинске организације, сазнајемо у Савету МЗ Краљевци од председника Привременог тела Николе Чанаџића.

   

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта

  8. јун 2015.

  Донета је одлука о расписивању Огласа о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње објекта породичног становања у складу са Генералним планом Руме.

  Оглас је отворен од 5.6.2015. године до 6.7.2015. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме" најкасније до 6.7.2015. године до 15.00 сати.

  Преузмите Оглас

   

 • Завршена Сремска лига

  8. јун 2015.

  fudbalУпркос победи од 2:1 над голубиначким "Јадраном" фудбалери ГФК "Словен" нису успели да се изборе за пласман у виши ранг, јер су две првопласиране екипе "Сремске лиге" "Будућност" из Салаша Ноћајског и "Подунавац" из Белегиша такође забележили победе. "Словен" је сезону завршио са 66 бодова, три мање од шампиона "Будућности" и једним бодом мање од "Подунавца" који ће играти бараж за попуну "Новосадско - сремске лиге".

  Четврту, пету и шесту позицију на табели "Сремске лиге" држе клубови из румске општине витојевачки "Партизан"(60), "Хртковци"(49) и "Први мај"(47 бодова). Све три екипе су забележелиле победе у последњем колу. "Партизан" је као домаћин декласирао врднички "Рудар" резултатом 5:0, "Хртковци" су славили у Иригу резултатом 4:2, а "Први мај" у Доњим Петровцима 3:0.

 • Радови на крову IV Месне заједнице у Руми

  5. јун 2015.

  Radovi IV MZ RumaНа згради IV Месне заједнице у Руми у току су радови на санацији крова. IV Месна заједница је највећа МЗ у Општини Рума и има око 12.000 становника, а колико је ово значајна инвестиција најбоље говори податак да је последња адаптација крова урађена давне 1960. године, истиче председник IV Месне заједнице у Руми Светозар Коров.

  "Желео бих да се захвалим председнику Општине Рума Слађану Манчићу и начелнику Општинске управе Општине Рума Душану Љубишићу јер су схватили неопходност ових радова. Поред радова на крову, за два месеца ће почети радови и у унутрашњости зграде, јер је плафон у доста лошем стању, као и паркет. Све трошкове сноси Општина Рума. Ми се понашамо домаћински и трудимо се да што више тога урадимо са средствима која су нам на располагању. Имали смо и раније стрпљења и разумевања за радове у сеоским месним заједницама и увек сам подржавао да се прво ураде ургентни послови, али ми је драго што су коначно почели радови и на овој згради", напомиње Коров.

  Svetozar KorovЗавршетак радова на кровној конструкцији се очекује за десетак дана.

  Општина Рума је за радове IV Месној заједници издвојила 470.000 динара, а како каже Светозар Коров, IV МЗ планира и у наредној години нове радове на објекту и уређењу простора око зграде.

  Коров је похвалио и ангажованост председника Општине Рума Слађана Манчића у решавању проблема са којим се сусрећу МЗ. "Пракса коју је увео председник Манчић да једном месечно одржи састанак са председницима МЗ је за сваку похвалу. Сматрам да на тај начин МЗ могу решити своје проблеме на много бржи начин", каже Светозар Коров.

 • Сремска лига 30 коло

  5. јун 2015.

  FudbalПредстојећег викенда играју се мечеви последњег кола "Сремске лиге". ГФК "Словен" на свом стадиону дочекује голубиначки "Јадран". Румљани се и даље надају да ће кроз бараж ући у виши ранг, а пошто се тренутно налазе на трећој позицији, њихова судбина зависи од резултата другопласираног "Подунавца", који гостује "Зеки Буљубаши" у Равњу. Тим из Белегиша је сакупио 64 бода, што је један више од "Словена". Лидер првенства екипа "Будућности" из Салаша Ноћајског(66 бодова) пред својим навијачима дочекује "Напредак" из Попинаца. "ПСК" из Путинаца ће снаге одмерити са фудбалерима "Хајдука 1932" из Шимановаца, док "Хртковци" путују у Ириг. "Доњи Петровци" ће угостити "Први мај", а "Партизан" из Витојеваца врднички "Рудар".

   Сви мечеви се играју у недељу, са почетком од 17 часова.

 • Вечерас почиње 2. Фестивал MISTER VORKY

  5. јун 2015.

  Plakat festivalaПрограм фестивала:
  5.јун
  20.00 Отварање ФЕСТИВАЛА MISTER VORKY, КЦ-мала дворана
  20.30 ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ 1, КЦ-мала дворана
  22.00 Отварање изложбе-
  Vorkapich”, Завичајни Музеј Рума
  6.јун
  16.00 Презентација: Румстердам (креативни Wеб Портал- Маја Жикић), Тони Шарић (фестивал ДОРФ, Хрватска, члан међународног жирија фестивала), КЦ-мала дворана
  18.00 Филмови пратећег програма на тему: САОБРАЋАЈ, по избору селектора фестивала Марка Костића, КЦ-мала дворана
  19.00 Трибина: О правом филму, КЦ-мала дворана
  20.30 ТАКМИЧАРСКИ ПРОГРАМ 2, КЦ-мала дворана
  22.00 Концерт групе Канда, Коџа и Небојша, КЦ-клуб
  7.јун
  16.00 Филмови пратећег програма на тему: САОБРАЋАЈ, по избору селектора фестивала Марка Костића, КЦ-мала дворана
  18.00 Презентација: Горан Терзић (професор филмске монтаже,Србија, члан међународног жирија фестивала), Екин Казан (редитељ из Турске, члан међународног жирија фестивала), КЦ-мала дворана
  20.30 Проглашење победника ФЕСТИВАЛА МИСТЕР ВОРКY, КЦ-мала дворана
  21.00 Филм изнена
  ђења (Затварање 2. Фестивала MISTER VORKY) , КЦ-мала дворана

 • IV Румске дечије олимпијске игре

  5. јун 2015.

  IV Румске дечије олимпијске игре биће одржане у суботу, 6. јуна, са почетком у 10.00 часова, у дворишту Средње техничке школе "Миленко Брзак-Уча". Организатори манифестације су Полетарац и спортско удружење Мост.

  Циљ ове манифестације је промоција спорта и спортског духа,  дружење и лепе успомене на вртић. Жеља организатора је да укључи што већи број деце, да свако од њих добије подједнаку шансу за игру и победу, да кроз васпитне и хумане вредности спорта развију правилан однос према победи и поразу. Будући да се у сваком спорту подстиче fer play, организатори истичу да ће свако дете, само својим учешћем већ бити победник.

  Деца ће се такмичити у три спортске дисциплине појединачно (трчање на 30m, скок у даљ, бацање вортекса), а у једној дисциплини екипно (надвлачење конопца).

  У случају кише такмичење ће бити одложено.

 • У биоскопу - Сунчаница

  4. јун 2015.

  Од 4. до 10. јуна / 20.00 / Цена улазнице - 200 динара

  Глумци: Мартинш Калита, Викторија Соловјова, Милош Биковић

  Режија: Никита Михалков

  Трајање: 180 минута

  Синопсис: Само једна ноћ са странцем довољна је да промени све! Он је поручник, а она прелепа незнанка. Срели су се на броду и заједно отишли у хотел у малом провинцијском обалском граду... Следећег јутра, жена је нестала - код куће су се чекали муж и ћерка! Годинама касније, војник не може да заборави љубавну аферу..."Сунчаница" је времеплов који нас води у двадесете године прошлог века, на Крим, одакле се после грађанског рата евакуише поражена Бела армија. Рат је завршен, изгубљен, нема пуцњаве, више нико никога не убија, не масакрира, не урезује звезде у тело. Предстоје тридесете-четрдесете године, са свим последицама тог рата, али и питањем како и зашто се све то десило, који су узроци убијања...

 • Планирана искључења струје за 5. јун

  4. јун 2015.

  Isključenje strujeРума

  Од 8:00 до 11:00 часова.

  -Зграде у ул. Вељка Дугошевића бр 167 и 169.

  Од 11:30 до 14:30 часова.

  -Зграде у ул. Вељка Дугошевића бр 171 и 173.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

   

 • Акција добровољног давања крви

  4. јун 2015.

  Akcija dobrovoljnog davanja krviАкција добровољног давања крви биће одржана данас, у просторијама Црвеног крста у Руми. У питању је традиционална акција коју румски Црвени крст организује у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Даваоци крви могу бити све здраве особе оба пола између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака три месеца, код је код жена то ограничено на свака четири месеца.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова.

 • Пионирке румског "Словена" играју најбољи рукомет у Србији

  3. мај 2015.

  ŽRK"Sloven" RumaМладе рукометашице ЖРК "Словен" из Руме освојиле су пионирску титулу првака Србије. Девојчице рођене 2000. године и млађе су блистале на државном такмичењу које је протеклог викенда одржано у Аранђеловцу. Редом су побеђиване рукометашице Врања(20:5), "Таурунума" из Земуна (11:9), домаћег "Књаз Милоша" (11:9), а идентичним резултатом 11:9 у финалу је савладана и екипа Кикинде.

  У румском клубу не крију задовољство постигнутим успехом. Катарина Радовић из ЖРК "Словен" истиче да је рад са млађим категоријама предуслов за формирање квалитетног и стабилног клуба. "Сматрам да успех једног клуба лежи у континуитету рада из генерације у генерацију. Сви у клубу се заиста труде да се међу девојчицама у Општини Рума првенствено популарише рукомет, а затим да се максимална пажња и енергија усмери на сву ону деца која дођу да тренирају. Пионирке нашег клуба су титулом шампиона Србије потврдиле огроман таленат, али и спортску посвећеност. Три девојчице су већ позване у репрезентацију Србије (2000. годиште). Ова година је једна од најуспешнијих у историји клуба и срце ми је пуно због добрих резултата, јер знам да смо сви жртвовали доста тога како би стигли до успеха", казала је Катарина Радовић.

  Пионирске првакиње Србије су следеће играчице:

 • Потписана Декларације о мрежи заштићених подручја у савском сливу

  3. јун 2015.

  Покрајинска влада овластила је покрајинског секретара за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, др Слободана Пузовића да потпише Декларацију мреже заштићених подручја у савском сливу - Сава Паркс, чиме се и Војводина придружила активностима осталих потписника на очувању природе дуж реке Саве, од њеног изворишта у словеначким Алпима, све до њеног ушћа у Дунав код Београда.

  У понедељак, 1. јуна 2015. године, у 11 часова, поводом Међународног дана реке Саве, у згради Покрајинске владе потписана је Декларација о мрежи зађтићених подручја у савском сливу. Декларација је потписана у оквиру иницијативе европске фондације ЕуроНатур а у сарадњи са Јавном установом Парк природе „Лоњско поље“ и Хрватским друштвом за заштиту птица и природе, као део пројекта „Јачање заштите реке Саве и њених поплавних површина, са циљем да се очува биолошка разноврсност у заштићеним подручјима дуж реке Саве.“

  Овом приликом, Декларацију је испред Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине потписао др Слободан Пузовић, испред Туристичке организације Општине Рума Марија Ћуић, испред Јавне установе за управљање заштићеним природним вредностима Вуковарско-сремске жупаније из Винковаца Никола Крижанац, представник Владе Републике Српске (БиХ) и представник Националног парка „Триглав“ Богомил Брезник.

 • Представа Издаја - уторак, 23. јун

  3. јун 2015.

  Издаја - Представа“Издаја“ – Југословенско драмско позориште

  Уторак, 23.јун / Велика дворана КЦ-а / 20.00
  Цена улазнице – 350 динара

  Режија: Горан Шушљик
  Играју: Наташа Шолак, Гордан Кичић, Необојша Дугалић и Слободан Тешић

  Горка комедија и наизглед класична драмска прича о љубавном троуглу, води нас у свет једног брака, неверства, дволичности, заблуда и издаје. Два мушкарца, једна жена и тајни кревет. Реч је о љубавној комедији која открива све нивое односа мушкараца и жена, од пријатељских до љубавних. Брачни пар има заједничког љубавника. Сви све "тајне" знају, али о томе не говоре. То је свет у коме се у исто време глорификује и деградира љубав.

  Радно време благајне: понедељак - субота 10.00 - 12.00 и 19.00 - 22.00, недеља 19.00 - 22.00

   

 • Планирана искључења струје за 4. јун

  3. јун 2015.

  Isključenja strujeПлатичево

  Од 8:00 до 15:00 часова.

  -Улица Железничка од пруге ка Хртковцима.

  (од бр. 1 и 2 до бр.. 59А и 30).

  Искључење у два наврата од 8:00 до 8:30 и од 14:30: 15:00.

  -ул. Железничка.

  -ул. Владимира Назора од бр. 110 и 129 до краја.

  -ул. Баир.

  -ул. Вука Караџића од бр. 45 и 56 до краја.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

 • Фестивал MISTER VORKY 2. издање од 5. до 7. јуна 2015.

  3. јун 2015.

  Plakat Mister Vorky Након успешно одржаног првог издања фестивала Мистер Ворки, 2014. године, Ворки Тим наставља своју мисију промовисања филмске и видео уметности.

  Друго издање Фестивала ће бити одржано првог викенда у јуну (5-7.), са међународним трочланим жиријем: ГОРАН ТЕРЗИЋ, професор филмске монтаже (Србија), ЕКИН КАЗАН, редитељ (Турска) и ТОНИ ШАРИЋ, директор фестивала ДОРФ (Хрватска), као и другим гостима фестивала.

  Такмичарски део програма који обухвата 103 филма из целог света, трајаће две вечери (петак и субота), а у недељу ће бити проглашење победника.

 • На помолу сарадња гимназија из Руме и Берзенбрика

  2. јун 2015.

  Nemačka delegacija u poseti rumskoj GimnazijiГимназија "Стеван Пузић" из Руме и Гимназија из немачког града Берзенбрика ускоро би могли да започну заједничку сарадњу,од које би највише користи имали ученици двеју школа. Тим поводом данас је румску Гимназију посетила делегација из Берзенбрика, која данас завршава своју тродневну посету Општини Рума.

  Госте из Немачке у Гимназији "Стеван Пузић" су данас дочекали директорица Бранислава Коњевић и заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. Директорица румске Гимназије је немачку делегацију упознала са историјатом школе, знаменитим ученицима и професорима, са образовним системом у Србији, али се разговарало и о будућој сарадњи.

 • Интервју председника Општине Рума, Слађана Манчића за НИН "Тренд отварања нових радних места биће настављен"

  2. јун 2015.

  NIN intervju - Slađan Mančić, predsednik Opštine RumaПротекла дешавања у Руми, слава општине, отварање ,,Адриане текс", планови за предстојећи период, теме су којима се бави недељник НИН у последњем броју. Највећи проблем грађана, а то је незапосленост се полако али сигурно решава, прича први човек румске општине. На евиденцији Националне службе за запошљавање затечено стање је било обесхрабрујуће, цифра незапослених дошла је до 7 000. Није било лако померити се са те тачке. Само добра стратегија и добра проходност ка државним службама и агенцијама могла је да промени стање. Донета је одлука да се компанијама бесплатно даје грађевинско земљиште, да би за мање од годину дана у Руму дошле три велике светске компаније: EVERREST PRODUCTION, HUTCHINSON, CINNOVATION GROUP.

  - Ми смо веома реални и све што планирамо засновано је на чињеницама, а чињеница је да Рума има оно што тренутно ни једна општина у Србији нема - потпуно инфраструктурно опремљену радну зону од 230 хектара, дакле зону која има воду, путеве, струју, гас, каже председник Манчић. EVERREST PRODUCTION, веома велика и захтевна компанија у рекордном року је направила фабрику у близини Румске петље, а свечано отварање се очекује на Видовдан.

  Говорећи о улагањима у развој свих сегмената друштвеног живота, Слађан Манчић, председник Општине Рума за НИН прича како је доста новца уложено у опремање сеоских школа.

  - У школу у Малим Радинцима нико од представника локалне самоуправе није долазио 20 година, када смо је посетили била је у веома лошем стању и ми смо уложили значајна средства да у њој обезбедимо услове какве деца заслужују.

  Манчић је говорио и о румском базену као инвестицији која није дошла у прави тренутак, али је то ситуација коју ми нисмо креирали.

  - Бољи би потез био улагање у индустријске зоне, јер да смо у старту новац уложили у то, након четири године могли бисмо да изградимо два таква базена и не бисмо имали проблеме које сада имамо.

  Манчић је говорио и о аграрним улагањима, пружању финансијске подршке спортистима и уопште свим удружењима на територије целе општине. Циљ је не запоставити ни један сегмент живота и бити добар сервис грађана, закључује он.

 • Успеси АНИП-а "Бранко Радичевић"

  2. јун 2015.

  Nastup u SivcuАНИП „Бранко Радичевић“ из Руме је претходног викенда имао много успешних наступа. У суботу 30. маја Извођачки састав АНИП-а је учествовао на Фестивалу Срба староседелаца Војводине у Сивцу који се одржава већ 16 годину за редом. Румљани су се публици представили краљичким обичајем из Срема, сплетом народних мелодија у извођењу Народног оркестра и свадбеним обичајима, играма и песмама из Срема.

  У недељу 31. маја Припремни састав АНИП-а је учествовао на 54. музичком Фестивалу деце Војводине у Бачкој Тополи. Представили су се кореографијом „Игре Врањског поља“ чији је аутор уметнички руководилац ове групе Петар Поповић. Стручни жири у саставу Љубомир Вујчин- кореограф, Дајана Костић-кореограф, Душанка Дмитровић-кореограф и проф.др. Нице Фрациле – етномузиколог наградио је Румљане са Сребрном плакетом у укупном збиру бодова 89.25.

  Kraljice u portiУ понедељак 1. јуна реализована је последња фаза пројекта „Да и нашим шором краљице крену“. Наиме, двогодишњи Пројекат који је подржала Општина Рума, прераста у традиционалну манифестацију. Идеја руководства и чланова АНИП-а је била да се краљички обичај врати у Руму и да као такав заиста заживи и постане традиција која живи. Ово је уједно и део дипломског рада Шефа АНИП-а Поповић Петра, који је апсолвент на ВШССОВ у Кикинди на смеру васпитач за традиционалну игру. Уз велику помоћ ментора Гордане Рогановић успео је да реконструише краљички обичај, онаквим какав је био пре више од једног века на подручју Срема. Уз велику помоћ Управе Храма Св. Духа у Руми, на дан храмовне славе после више од једног века поново је изведен краљички обичај у Руми.

 • XVII ликовна колонија у ГЦ "Срем"

  2. јун 2015.

  Likovna kolonijaУ Геронтолошком центру "Срем" јуче је почела XVII ликовна колонија, под називом "Бела бреза". У питању је традиционална манифестација ГЦ “Срем”, која сваке године има хуманитарни карактер. У колонији учествује 27 сликара и 5 вајара.

  Колонија се завршава 5. јуна.

   

 • Обавештење о раду апотеке на центру

  2. јун 2015.

  Apoteka ilustracijaДом здравља "Рума" обавештава грађане да ће у четвртак 4. јуна апотека на центру радити до 13 часова. После 13 часова планиран је попис, па се пацијенти обавештавају да своје лекове тога дана могу преузети у апотеци у Дому здравља "Рума".

   

   

 • Тродневна посета немачке делегације Општини Рума

  1. јун 2015.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић угостио је данас у Градској кућу делегацију из немачког града Берзенбрика. Деветочлана делагација предвођена градоначелником др Хорстом Бајером борави од јуче у тродневној посети Општини Рума, а челни људи румске општине су се потрудили да гостима на прави начин презентују привредне, економске, туристичке,образовне, културне и спортске потенцијале румске општине.

  "Представили смо Општину Рума у једном најбољем светлу. Желели смо да на прави начин покажемо гостопримљивост, а у исто време и да разговарамо и о важним економским питањима, инвестицијама и доласку немачких компанија у Општину Рума. Градоначелник Бајер је са својим сарадницима обишао наше индустријске зоне и на лицу места имао прилику да се увери у атрактивност и опремљеност "Румске петље", али и осталих радних зона. Локалној самоуправи су инвестиције приоритет и тај став смо јасно презентовали колегама из Немачке, ипак, са друге стране верујемо да ова посета може бити почетак једне плодне сарадње на више различитих поља",изјавио је председник Манчић.

  Гости из Немачке су јуче посетили Српску православну цркву у Руми и присуствовали Годишњем концерту ХКПД "Матија Губец". После данашњег обиласка радних зона, они ће обићи и Римокатоличку цркву у Руми, излетиште Борковац и друге занимљиве туристичке локације у нашој општини.

  Такође, у немачкој делегацији је и представник Гимназије из Берзенбрика, који има жељу да са нашом школом успостави сарадњу, тако да је за сутра у десет организована и посета Гимназији "Стеван Пузић".

  Градоначелник Берзенбрика др Хорст Бајер напомиње између Берзенбрика и Општине Рума има много сличности.

 • Покрајинско такмичење у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда обољења и стања

  1. јун 2015.

  Crveni krst RumaПокрајинско такмичење у пружању прве помоћи и реалистичком приказу повреда обољења и стања, које традиционално организује Црвени крст Војводине, одржано је у суботу, 30. маја и недељу 31. mаја 2015.године, у Сомбору.

  На такмичењу су учестовале екипе основних и средњих школа из 28 војвођанских градова и општина, са укупно 47 екипа прве помоћи и 9 екипа реалистичког приказа повреда, стања и оболења.

  У конкуренцији Омладине екипа Црвеног крста Рума заузела је ПРВО место , екипа Подмлатка –ДРУГО место , као и екипа Реалистичког приказа повреда и обољења са освојеним ДРУГИМ местом. СВЕ ЕКИПЕ ЦРВЕНОГ КРСТА РУМА СУ СЕ ПЛАСИРАЛЕ НА ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ.

 • "Краљевчанке" и "Грабовчанке" изложиле своје ручне радове

  1. јун 2015.

  Aktiv žena "Grabovčanke"Викенд је протекао радно за поједине активе жена у Срему. "Грабовчанке" су организовале изложбу у свом сеоском Дому културе, а међу посетиоцима су били Марија Стојчевић, заменица председника Општине Рума и Душан Љубишић, начелник Општинске управе у Руми.

  Светлана Радић, председница грабовачког актива прича да су се жене неформално окупиле још пре 4 године, што је била ствар њихове добре воље.

   

  Aktiv ženaТо је углавном резултирало организованим прославама 8. марта као празника жена, а ефекат њихових спонтаних окупљања је био зближавање не само женске популације, већ целокупног становништва у селу.

  Производ њиховог ручног рада је видљив за све посетиоце Дома културе, а речи хвале су сувишне за умеће о којем најбоље говори слика.

  "Поред свог нашег посла ми редовно одвајамо време да дођемо овде и дружимо се", каже Светлана Радић.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  1. јун 2015.

  Obaveštenje - VašarЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. јуна.

   

   

   

 • Конкурс Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" за први, необјављивани роман

  1. јун 2015.

  Književni konkursГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" Рума расписала је књижевни Конкурс "Атанасије Стојковић" за први, до сада необјављивани роман написан на српском језику.Право учешћа на Конкурсу имају аутори из Србије и расејања.

  Конкурс је отворен од 1. јуна 2015. године а пријаве на Конкурс и рукописи могу се достављати до 30. септембра 2015. године.
  Рукописе на Конкурс доставити у 3 машински или компјутерски откуцанa примерка. Уз откуцане примерке доставити и један CD са нарезаним текстом романа у PDF или WORD формату.
  Рукописи се потписују шифром а решење шифре се доставља у засебној коверти.

  Пријава на Конкурс може се преузети ОВДЕ.
  Пристигле рукописе оцењиваће трочлани жири састављен од једног књижевника, једног књижевног критичара и једног представника Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''.

  Најуспешнији рукопис по оцени жирија Градска библиоптека ''Атанасије Стојковић'' ће наградити објављивањем о свом трошку, у тиражу од 1000 примерака, од којих ће аутору припасти 30% тиража.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001