Филтер
 • Дани словенске писмености и културе - Предавање Владимира Меденице

  20. мај 2015.

  Vladimir MedenicaУ оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", вечерас ће у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" говорити Владимир Меденица, филозоф и публициста, редован учесник манифестације која велича културно наслеђе словенских народа. Меденица ће одржати предавање на тему "Вера и истина", а почетак је заказан за 19 часова.

  "Дани словенске писмености и културе" одржавају се пети пут у Руми,  а организује их Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' уз покровитељство Општине Рума. Први пут ове године манифестацију је финансијски подржало и  Министарство културе и информисања Републике Србије.

 • Добитник НИН-ове награде Филип Давид представио Румљанима роман "Кућа сећања и заборава"

  29. мај 2015.

  Filip DavidУ срдачном и пријатном разговору са читаоцима, добитник НИН-ове награде за 2014. годину Филип Давид представио је свој роман „Кућа сећања и заборава“ читалачкој публици у Руми.  Роман  “Кућа сећања и заборава” бави се истраживањем природе и порекла зла кроз четири приче Јевреја страдалника и њихових породица, а у складно компонованом роману срећу се сан и јава, патња и жеља, стварност и могућност, митско и мистично, документ и фикција.

  Аутор је у Читаоници Градске библиотеке „Атанасије Стојковић“ вечерас отворено говорио о пореклу зла, о томе шта је страшније сећање или заборав, о науци, метафизици, мистицизму кабале и другим елементима који прожимају награђени роман.

  Književno veče „Моји читаоци знају да је зло у центру интересвања многих или боље речено свих мојих романа. Борба добра и зла је актуелна од постанка света. Верујем да постоје људи који на планети одржавају равнотежу и не дозвољавају злу да победи. Те људе називамо праведници и они су у нормалним временима анонимни и неупадљиви. Њихова вредност се види тек кад наступи тешко доба. Праведници су били и људи који су скривали моју породицу за време Другог светског рата од нациста. Они су знали наше јеврејско порекло, али нас нису издали. Сви који буду читали књигу суочиће се са многим аутентичним аутобиографским моментима, који су прожети тананом нити фикције. Укомпоновати стварност и фикцију био је тежак задатак, а реакције читалаца ме уверавају да је тај посао ипак добро обављен“, изјавио је Филип Давид.

  Добитник НИН-ове награде се поверио публици да га књижевне вечери и сусрети са читаоцима посебно радују.

 • Одржана XVII седница Општинског већа

  29. мај 2015.

  На дневном реду данашње седнице Општинског већа нашло се неколико тачака које се односе на општински буџет. Први је усвојен Нацрт Одлуке о завршном рачуну буџета општине Рума за 2014. годину са Извештајем о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за 2014. годину. Начелник Одељења за привреду и буџет Душан Бараћ је подсетио да је главни циљ у претходној години било консолидовање буџетског пословања. "У фокусу је било очување текуће ликвидности, као и измирење приспелих и наслеђених обавеза. У томе смо имали доста успеха, пре свега захваљујући контроли трошкова. Ниво остварених прихода у 2014. години је био на нивоу од 82,32 одсто. И у овој, првој години програмског буџетирања, нас очекују изазови и њима већ поклањамо нашу пуну пажњу", рекао је Бараћ.

  Чланови Већа су подржали и Извештај о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период од 01.01-31.03.2015. године. За поменути квартал приходи Општине Рума су износили око 287 милиона динара што је на нивоу од 16,84 одсто. Председник Слађан Манчић је напоменуо да је у 2015. години у првом кварталу приходовано 3 милиона више него у 2014. години, али и да очекује значајнији прилив средстава у другој половини године. "Повећана инвестициона активност, најављена продаја одређених некретнина и парцела у индустријским зонама сигурно ће допринети бољем пуњењу буџета. Говорим искључиво о активностима које су реалне и за које са великом сигурношћу можемо рећи да ће се и догодити. Разлога за оптимизам има и очекујем значајан корак напред у односу на раније године", казао је председник Манчић.

 • У биоскопу - Тело

  29. мај 2015.

  Plakat28. мај - 4. јун
  Мала дворана КЦ / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице - 200 динара

  Пољска / Берлински филмски фестивал 2015 - Сребрни медвед за режију

  Режија: Малгожата Шумовска
  Улоге: Јануш Гајос, Маја Осташевска, Јустина Сувала

  Филм "Тело“се на духовит начин бави питањима - шта значи бити жив, како се људи носе са губитком и шта долази после? Драма је набијена црним и нешто ведријим хумором, али не претендује да има одговоре на поменута питања.У центру филма је иследник Јануш - човек кога није лако шокирати. Бави се прецизним истраживањима и анализира сцене злочина до најситнијих детаља. Упркос тешким ситуацијама са којима се сусреће, он ради вредно. Ипак, осећа се беспомоћно када мора да се суочи са својом анорексичном ћерком Олгом, која и даље пати за мртвом мајком. У страху да ће се повредити, одводи је у клинику где се за њу брине психотерапеуткиња Ана. Неколико година раније, Ана је изгубила бебу и сада се изоловала у свом забарикадираном стану где дозива духове који комуницирају са живима.

   

 • Концерт ХКПД "Матија Губец"

  29. мај 2015.

  HKPD MAtija GubecКонцертом Великог тамбурашког оркеста ХКПД "Матија Губец" обележиће 112 година рада. Концерт ће се одржати у недељу 31. маја у Великој дворани Културног центра у Руми. Поред вредног јубилеја ХКПД "Матија Губец", на концерту ће се обележити и 40 година певања Душана Ступара. Почетак концерта је заказан за 20 часова.

  Улаз: добровољни прилог за школу тамбуре.

 • Премијер Вучић: Општина Рума прави партнер инвеститорима

  29. мај 2015.

  Premijer Vučić u RumiПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић је током своје недавне посете Општини Рума рекао да је ова локална самоуправа изградила репутацију у очима инвеститора.

  Као илустрацију тој тези премијер је набројао озбиљне светске инвеститоре попут "Хачинсона", "Everrest production", "CINNOVATION GROUP", који почињу са радом у Општини Рума или ће то у најскорије време почети. Повећано интересовање инвеститора, Општина Рума је завредела озбиљним приступом и поузданошћу, што пословни свет и те како зна да цени, поручио је Вучић.

  "Сматрам да развој Руме иде у добром правцу, а нова радна места која се отварају, или ће ускоро бити отворена, говоре у прилог томе. Верујем да ће Рума и даље бити веома привлачна за све стране инвеститоре. То не кажем само због повољног, атрактивног географског положаја, него због правог, партнерског односа локалне самоуправе према свима који желе да улажу у ову сремску општину. То мора бити лекција и свим другим локалним самоуправама. Није довољно само имати потенцијал, он се мора и искористи", рекао је премијер.

  Ispred gradske kućeПредседник Владе је нагласио да кључ успеха управо лежи у односу према инвеститорима. "Све зависи од људи. Имате земље које имају најлепши излаз на море, а имају по 10 или 15 пута мање туриста од Аустрије и Швајцарске, а још нисам видео њихово море. У привлачењу инвестиција најважнији је однос према компанијама које желе да улажу у вашу општину. Наши људи имају велики капацитет и желимо да заједничким напорима створимо окружење у којем ће се инвеститори у Руми, у Срему и у целој Србији осећати као код своје куће", закључио је Вучић.

  Током прошлонедељне посете Руми први човек српске Владе је најавио и нова улагања у путну инфраструктуру у Општини Рума. Кроз део Општине Рума ће проћи главни магистрални правац који ће спајати Нови Сад са Мачвом, али ће се током лета и јесени, па и наредне године, радити на поправљању путне инфраструктуре у Руми и целом Срему, тврди Вучић.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је поновио став да Општина Рума има снажну подршку Владе РС.

 • Сремска лига 29. коло

  29. мај 2015.

  PSK PutinciГФК "Словен" наставља борбу за улазак у виши ранг. Румљани у 29. колу "Сремске лиге" гостују "фењерашу" шимановачком"Хајдуку 1932" . "Словен" је на табели тренутно трећи са шест бодова заостатка у односу на лидера екипу "Будућности". Од другопласираног "Подунавца" га дели један бод. "Партизан" из Витојеваца путује у Адашевце на мегдан екипи "Граничара 1924". Витојевчани су једно место лошије пласирани од "Словена" и тренутно имају 57 бодова. Петопласирани "Први мај" пред својим навијачима дочекује "Зеку Буљубашу". У претпоследњем колу у Хртковце стиже екипа "ПСК-а" из Путинаца, док играчи "Доњих Петроваца" путују у Врдник, где ће снаге одмерити са домаћим "Рударом".

  Утакмице се играју у недељу од 17 сати.

 • Решавање проблема на локалном нивоу је први корак ка стварању бољих услова за живот

  28. мај 2015.

  Sastanak predsednika Mančića i predsednika MZПредседник Општине Рума Слађан Манчић одржао је данас у Градској кући састанак са председницима Месних заједница са територије наше Општине. Састанку су присуствовали и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић и начелник Одељења за привреду и буџет Душан Бараћ.

  На састанку је било речи о проблемима који тиште МЗ, моделитетима за њихово решавање, али и недавно завршеним активностима на побољшању услова живота, пре свега у сеоским срединама.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је изразио задовољство јер је од последњег састанка, на нивоу месних заједница,  доста тога учињено.

  Dušan Ljubišić i Slađan Mančić"Уложено је доста новца у чишћење банкина, канала, одржавање домова култура, канцеларија и кречење школа. За готово све приоритетне послове које је Савет МЗ сматрао да треба урадити, ми смо дали сагласност, али смо и испоштовали све рокове плаћања и не дугујемо никоме. Мишљења сам да је до сада сарадња између Општине Рума и МЗ била добра и верујем да су томе значајно допринели и ови састанци. Понављам да не можемо све одрадити одједном и зато сам и позвао месне заједнице да обавесте локалну самоуправу о приоритетима и тај посао добро иде, проблеме решавамо постепено, али успешно", казао је председник Манчић.

  Први човек локалне самоуправе је данас информисао председнике МЗ да је завршен тендер за летње одржавање путеве и да ускоро почињу нова улагања у путну инфраструктуру. "Циљ нам је да колико је то год могуће санирамо све путне проблеме, ударне рупе, али и да наспемо атарске путеве. Преко Дирекције за изградњу Руме иде посао око одржавања некатегорисаних путева, постављања саобраћајне сигнализације и све те послове желимо да завршимо до јесени. Данас смо дали подршку одређеним МЗ попут Буђановаца и Вогња, које на рачуну имају довољно средстава, да крену у решавање проблема", поручио је председник Манчић.

 • XVII седница Општинског већа

  28. мај 2015.

  XVII седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 29.5.2015. године, у 12.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о завршном рачуну буџета општине Рума за 2014. годину са Извештајем о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за 2014. годину

  2. Разматрање и усвајање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период од 01.01-31.03.2015. године

  3. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 200.000,00 динара

  4. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 300.000,00 динара

  5. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 4.000.000,00 динара

   

 • Музичка школа организује пријемне испите

  28. мај 2015.

  Основна музичка школа "Теодор Тоша Андрејевић" у Руми организује од 1. до 6. јуна, у времену од 10 до 13 часова, пријемне испите за упис ученика у припремни и први разред школске 2015/2016. године.

  За све информације обратити се секретаријату школе, ЈНА 140, 022/474-042.

   

 • Дувачки камерни ансамбл Београдске филхармоније у Руми

  28. мај 2015.

  Peća i vukДувачки камерни ансамбл Београдске филхармоније одржаће концерт за најмлађу публику данас у Руми.

  Мали музички караван Београдске филхармоније припремио је музичку авантуру за децу, бајку "Пећа и вук" Сергеја Прокофјева, коју ће у Руми у Културном центру извести за предшколце у 10 часова, а за школарце у 12 часова.

  У музичком каравану Београдске филхармоније су флаутисткиња Марина Ненадовић, кларинетиста Вељко Кленковски, обоиста Бојан Пешић, фаготиста Ненад Јанковић и хорниста Ненад Васић, гост из Новог Сада.

  У причању чувене бајке о храбром дечаку Пећи, који уз помоћ животиња и ловаца успева да ухвати злог вука, помоћи ће им тимпаниста Иван Марјановић и глумац Александар Лазић.

  Уз помоћ музичких лајтмотива деца уче да повезују звук инструмента са одређеним ликом. Сваки инструмент представља неку животињу: мачку представља кларинет, птичицу флаута, патку обоа...

  Програми едукације постали су део редовних активности Београдске филхармоније, једном годишње, камерни састави изведу неки од програма за децу у неколико градова у Србији.

 • Локална самоуправа субвенционише камате регистрованим пољопривредним газдинствима

  28. мај 2015.

  Njiva - useviУ склопу Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Рума за 2015. годину, локална самоуправа субвенционише камате за краткорочне кредите пољопривредника код пословних банака(кредити до годину дана, у износу од 60.000 до 300.000 динара).

  Тим поводом Општина Рума је недавно и потписала уговоре са BANCA INTESA и OPPORTUNITY BANK-om, а учешће локалне самоуправе у субвенционисању дела камате износи 10%.

  Услови су једноставни, довољно је да је пољопривредно газдинство регистровано и да се налази на територији Општине Рума. На располагању је укупно четири милиона динара, новац ће се опредељивати по приспелим захтевима, до утрошка средстава.

  За сваки кредит одобрен физичким лицима - регистрованим пољопривредним газдинствима са територије Општине Рума, локална самоуправа ће субвенционисати камату у износу десет индексних поена на годишњем нивоу (пример: ако је каматна стопа банке 18%, локална самоуправа ће субвенционисати 10%, а 8% одсто ће платити корисник кредита).

  За потпуније информације, заинтересованипољопривредници могу да се јаве:

  - BANCA INTESA BEOGRAD, EXP.RUMA II, 15.маја 143 Рума.

  - OPPORTUNITY BANKA, Снежана Радовић 062/757-304.

   

 • Концерт у ГЦ "Срем"

  27. мај 2015.

  GC SremПоред квалитетних услова за кориснике, професионалности и стручности запослених, још један од заштитних знакова Геронтолошког центра "Срем" је и богат музички програм и прегршт других пропратних активности и садржаја, којима се употпуњава слободно време свих људи који живе у овој установи.

  Тако је јуче за кориснике ГЦ "Срем" одржан концерт на којем су наступили Новосадски хор „Споменак“ и ученици Музичке радионице "До Ре Ми", под руководством Дамира Милошевића.

   

 • Трећи Јадрански конгрес у Неуму

  27. мај 2015.

  Jadranski kongresСлађан Манчић, председник Општине Рума боравио је са сарадницима у Неуму поводом Трећег Јадранског конгреса, који има за циљ позиционирање југоисточне Европе као повољне пословне дестинације. Рума је први пут сертификована 2011. године да би 2013. дошло до ресертификације и добијања како националног, тако и регионалног сертификата BFC SEE(business friendly certificate South East Europe). Наша општина сада улази у нову ресертификацију, али као дестинација у којој се већ виде резултати. Током ове године, како је раније изјавио председник Манчић биће отворено око 1 000 нових радних места. Иза нас је симболично пуштање у погон фабрике "Адриана текс"д о о, која већ запошљава више од 300 радника, а циљ је да се иде до 600. Ускоро следи отварање "Хачинсона" и "Евереста", француске аутоиндустрије и кинеско-данске израде меморијске пене.

  U NeumuКонгрес у Неуму имао је за циљ окупљање већ сертификованих општина, али и оних којима је тај документ тек уручен (Панчево и Бања Лука).

  "Свим општинама које су у процесу сертификације желим да га што пре остваре. Сам сертификат сигурно неће бити један од кључних услова који ће довести инвеститора, али биће знак да је та локална заједница транспарентна, функционална и боља у смислу привлачења инвестиција", казао је на конгресу у Неуму Златан Клокић, министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

 • Свечано уручење сертификата ИСО 9001 Општини Рума

  27. мај 2015.

  Уручење сертификатаНационална агенција за одрживи развој (НАЦОР) свечано је данас у Градској кући уручила Општини Рума међународно признат сертификат ИСО-9001. 

  Овом приликом начелник Општинске управе Општине Рума, Душан Љубишић, захвалио се агенцији НАЦОР која је активно учествовала у изради сертификата. "Као начелник Општинске управе сматрам да смо урадили лакши део посла и да оно што следи јесте имплементација и примена ИСО 9001 сертификата у Општинској управи, што ће практично захтевати да се овај труд, који је уложен до сада, настави и да сви запослени у оквиру свог радног места дају све од себе да у нашој Општини овај сертификат функционише. Сертификација је спроведена у кратком року, трајала око 3 и по месеца и успели смо да оправдамо сва средства која смо добили од покрајинског секретаријата. Сертификат је званично стечен 30. марта када смо имали проверу независног тела ЦЕСНА, који је при институту за сертификацију у Барселони. Морам да истакнем да Општинска управа у Руми прва у Срему поседује сертификат ИСО 9001", рекао је Љубишић.

  "Ми као консултанти који су били задужени за креирање, документацију и помоћ при имплементацији не бисмо ово успели да урадимо у овако кратком року да нисмо имали подршку како Начелника, тако и комплетног тима за квалитет, па и свих запослених који су активно учествовали у изради документације, примени, у креирању нових форми. Наравно све је рађено у циљу повећања квалитета и задовољства грађана и свих заинтересованих страна. Тај наш труд резултирао је добијањем сертификата од акредитованог међународног сертификационог тела из Шпаније. Сертификат је издат на три године, а на вама је да се и даље тога придржавате, да се све те форме усвајају и ја се надам да ћете тек видети пуну примену, квалитет и резултате у неком наредном периоду", рекла је Ива Вучковић, председник Управног одбора Националног центра за одрживи развој.

   

 • Духовски концерт - Градски трг, 1. јун

  1. јун 2015.

  Plakat1. јуна, на Градском тргу у Руми биће одржан Духовски концерт на коме ће учествовати:

  - Ученици ОШ "Змај Јова Јовановић“ песмама (руским, грчким, енглеским, француским...) показаће јединство дара језика и дара песме

  - Дечији хор „Звончићи“

  - АНИП „Бранко Радичевић“ Рума и извођење старог српског обичаја „Краљице“

  Концерт је завршница пројекта „Да и нашим шором краљице крену“ који је подржан од стране Општине Рума, а у сарадњи са Храмом Сошетствија Св. Духа.

  Наиме, идеја АНИП-а је да се поново врати и ревитализује стари српски обичај „Краљице“ који је извођен увек о Духовима. Тако ће бити и овог 1. јуна 2015. године. Краљице ће поново кренути по Руми и обићи својом игром и песмом све домове који буду хтели да их угосте.

  Stara fotografijaЗа све заинтересоване који желе да виде Краљице, прво ће се појавити у Храму Сошетствија Св. Духа на храмовној слави, у 9.30 када почиње литургија којој ће присуствати Епископ сремски Господин Василије. По завршетку литургије Краљице ће обилазити домове и изводити овај обичај.

  Почетак Духовског концерта је у 17 часова.

   

 • "Пекарски дани" у Руми

  27. мај 2015.

  У организацији компаније Лезафр Србија и Млинпек завода, данас и сутра у Руми ће бити одржана Међународна конференција у оквиру индустрије пекарства. Овогодишњи "Пекарски дани“" окупиће стручњаке у пекарству, а током дводневне конференције биће речи о економским и техничким условима, квалитету сировина и процеса при изради пекарских производа.

  Више информација на www.rtv.rs.

   

 • Добитник НИН-ове награде Филип Давид вечерас гостује у Руми

  29. мај 2015.

  Filip DavidГрадска библиотека ''Атанасије Стојковић'' представиће Румљанима Филипa Давидa добитника  НИН-ове награде за 2014. годину. Филип Давид ће у румској библиотеци вечерас  читалачкој публици представити свој награђени роман ''Кућа сећања и заборава''. Почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова.

  ''Кућа сећања и заборава''
  Свако понекад пожели да буде неко други, али шта ако добије прилику за то?

  Алберт Вајс је још од детињства имао прилике да промени свој идентитет. Након што је 1942. године под окриљем ужасног рата остао без родитеља и брата Елијаха, неко време је провео у кући фолксдојчера који га називају Ханс и нуде му да замени њиховог несталог сина и тако се спасе од сигурне смрти. Алберт се тада ипак одлучује да сачува свој идентитет и побегне из немачке породице која га је умало усвојила.

 • 3Д биоскоп - субота, 30. мај

  29. мај 2015.

  Сунђер Боб на сувом

  16.30 / Велика дворана КЦ-а / Цена улазнице 250 динара

  Жанр: анимирани, породични

  Полтергајст кућни дух

  18.30 / Велика дворана КЦ-а / Цена улазнице 250 динара

  Жанр: хорор, трилер

  Побеснели Макс: Аутопут беса

 • Представљен Јавни позив за доделу бесповратних средстава за изградњу постројења за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије из биомасе/биогаса

  26. мај 2015.

  У организацији Министарства рударства и енергетике РС, а уз подршку Програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Регионалне развојне агенције Срем, данас је у хотелу Парк у Руми одржана презентација Јавног позива за доделу бесповратних средстава за изградњу постројења за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије из биомасе/биогаса.

  Презентацији су присуствовали представници приватног сектора, потенцијални инвеститори, као и представници комерцијалних банака које су заинтересоване да кредитирају овакве пројекте.

  Јавни позив је расписало Министарство рударства и енергетике РС дана 8. маја и траје до 15. октобра 2015. године.

  Бесповратна финансијска средстава у исносу од 1,6 милиона УСД као подршка инвеститорима за изградњу до осам постројења за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије из биомасе или биогаса, обезбеђује Глобални фонд за животну средину и УНДП кроз реализацију Пројекта: „Смањење баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији”. Појединачне донације по пројекту износиће 15% од инвестиционе вредности пројекта, односно максимално 266.000 УСД, под условом да је укупна инвестициона вредност пројекта већа од 1.200.000 УСД.

 • Представа "Капетан Џон Пиплфокс"

  26. мај 2015.

  Дечија сцена / Градско позориште Рума
  Четвртак, 26. мај / 17.00 / Велика дворана КЦ
  Цена улазнице - 150 динара
  У представи играју глумци - ученици румских основних школа:
  Лука Сучевић, Лука Кобал, Јован Војновић, Вук Ћирић, Василије Арсеновић, Јован Каран, Лука Јозић, Ива Гавриловић, Маша Спалевић, Александра Добријевић, Јана Каран, Ана Галечић, Николина Атанацковић, Теодора Ливада, Тамара Станић, Наташа Милојевић, Мина Ђумић и Ања Тубић.... и чудовиште...

  Сценографија, избор музике и режија: Золтан Фридман.

 • Три злата за Савате бокс клуб "Рума"

  25. мај 2015.

  Tara, Vladimir i PetarНа Првенству Војводине за пионире и кадете у assaut саватеу, које је одржано 24. маја у Спортском Центру у Руми, спортисти Савате бокс клуба "Рума" освојили су 3 златне и 2 бронзане медаље. Златне медаље освојили су млађа пионирка Тара Самарџић до 30кг, Петар Јованов, млађи пионир до 36кг и Владимир Делић, старији пионир до 52кг. Бронзане медаље освојили су старији пионири Алекса Станишић, до 45кг и Никола Ракић, до 56кг. Спортисти Савате бокс клуба "Рума" су одлично кренули ову сезону и на сваком такмичењу обрадовали су нас новим медаљама. Нажалост, јуче није наступила најбоља кадеткиња Марија Гавриловић која је имала операцију неколико дана пре такмичења. Желимо јој брз опоравак и да се што пре врати у салу међу своје другаре из клуба. Бронзану медаљу освојио је и старији пионир Ненад Жрвнар до 56кг, члан Клуба борилачких спортова "Колосеум" из Руме. Наступило је преко 80 такмичара из 18 клубова Војводине. Организатор такмичења био је Савате бокс клуб "Рума" и Савате Савез Војводине. Покровитељ првенства била је Општина Рума и Савез Спортова Општине Рума као и хамбургерија "Панта" из Руме.

 • Премијер Александар Вучић у Руми отворио фабрику "Адриана текс"

  22. мај 2015.

  Adrijana teks KalcedonijaПредседник Владе Републике Србије Александар Вучић данас је у Руми свечано отворио фабрику "Адриана текс". Реч је о фабрици која производи купаће костиме и послује под окриљем италијанске компаније "Калцедонија". У погону у Руми тренутно је запослено 325 људи, махом радница, а пун капацитет фабрике је 600 радника.

  "Адриана текс" се налази на површини од 9.000 квадратних метара, климатизована је и модерно опремљена најсавременијим машинама и производном опремом, а укупна вредност инвестиције износи 10 милона евра. Свечаном отварању су присуствовали и амбасадор Италије у Србији Ђузепе Манцо и др Сандро Веронези, председник Групе "Калцедонија",министарграђевине, саобраћаја и инфраструктуре Србија Зорана Михајловић, као и челни људи Општине Рума.

  Premijer VučićУ свом обраћању премијер Александар Вучић је радницима у "Адриана тексу" пожелео успешан и срећан рад, али и велике плате. "Својом марљивошћу и преданим радом ви сте најбоља препорука за долазак нових инвеститора. Захвалио бих се амбасадору Ђузепеу Манцу на његовом ангажману у привлачењу италијанских инвеститора у Србију. Влада РС је овде са 1.848.000 еврасубвенционисала запошљавање 264 радника, махом дама, што нам је посебно драго. Добром вољом др Сандра Веронезија, директора Групе Калцедонија упослена је још 61 особа. Верујемо да ће у Руми у овом погону радити 600 људи, колико је и капацитет фабрике. Када се осврнем на последње две године заиста је у Руми, Старој Пазови и Сремској Митровици, генерално у целом Срему, урађено доста тога на пољу инвестиција", истакао је премијер Вучић.

 • Обележена слава Општине Рума - Свечаности присуствовао и премијер Вучић

  22. мај 2015.

  Slavski kolacЛутургијом у Николајевској цркви, литијом и ломљењем славског колача у Градској кући, данас је у Руми обележена слава Свети Николај Чудотворац.

  Поред црквених великодостојника, представника локалне самоуправе учешће у прослави су узели и бројни грађани, који славу осећају као своју. Обележавању славе Општине Рума присуствао је и председник Владе Републике Србије Александар Вучић, којег су у Градској кући угостили председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума др Александар Мартиновић.

  Разлог премијерове данашње посете Руми било је отварање фабрике "Адриана текс", али пошто је данас и слава румске општине Свети Николај Чудотворац, Вучић је присуствовао и церемонији сечења славског колача у Градској кући.

  predsednik Opštine RumaУ име локалне самоуправе председник Општине Рума Слађан Манчић се захвалио премијеру Александру Вучићу и Влади Републике Србије на свој досадашњој подршци нашој општини.

  "Честитао бих свим грађанима Општине Руме данашњу славу, без обзира на националну или верску припадност, јер ово је слава свих становника наше општине. Изузетно ми је задовољство што је данашњу свечаност у Руми увеличао и премијер Александар Вучић. Општина Рума има снажну подршку Владе РС и данашња посета премијера и поред његовог згуцнутог распореда, показује да он има велику жељу да обиђе сва места у нашој држави и разговара са грађанима. Влада РС је наш главни партнер у привлачењу инвестиција и ми имамо заједнички циљ, а то је да отворимо што више радних места и запослимо наше грађане", поручио је председник Слађан Манчић.

  premijer VucicЧеститајући Румљанима славу премијер Александар Вучић је нагласио да је Влада Србије у развој Општине Рума уложила значајна средства. "Компанију "Калцедонија" под чијим окриљем ради "Адријана текс" смо субвенционисали са преко 1,8 милиона евра и ту данас ради 325 радника. За производни погон француског "Хачинсона" у Руми Влада РС ће издвојити око два милиона евра, а запослиће се око 200 радника. Увек гледамо да помогнемо развоју бизниса, отварању нових радних места, али наш посао је и да разговарамо са људима. Велико ми је задовољство што сам и данас у Руми могао да разговарам са грађанима, саслушам њихове проблеме и муке и такав однос тражим и од локалних структура. Обични грађани морају знати да је наша обавеза да их саслушамо и покушамо да им помогнемо у решавању њихових проблема. Најчешће ми те проблеме не можемо решити, али људи ће поштовати труд, нашу пажњу и посвећеност. Таквим ставом, уверен сам да ћемо направити разлику у односу на оно што је раније било", рекао је премијер Вучић.

  Премијер је истакао да је Рума одлична дестинација за све инвеститоре, не због повољног географског положаја, већ због правог, партнерског односа локалне самоуправе према свима који желе да улажу у ову сремску општину.

 • У биоскопу - Далеко од људи

  22. мај 2015.

  Daleko od ljudi - PosterОд 21. до 27. маја
  Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00 / Цена улазнице - 200 динара

  Држава: Француска
  Режија: Давид Оелхофен
  Улоге:Виго Мортенсен, Реда Катеб, Џемал Барек...

  Рат у Алжиру почиње 1954. године и сеоски учитељ Дару, бивши француски војник, нађе се у проблему. Рођен у Алжиру, а шпанског порекла, Дару је човек ван времена и места, кога и Алжирци и колонијалисти, Французи, посматрају као туђина. Када добије наређење да једног дисидента, Мухамеда, одведе у регионалну полицијску станицу, приморан је да преиспита своја убеђења. Све то добија на снази када војници и побуњеници почну да ратују, због чега је Дару приморан да склопи договор са заробљеником док беже кроз опасне и хладне планинске венце Атласа.

   

 • Субвенционисање камата пољопривредницима

  22. мај 2015.

  Општина Рума је потписала уговоре са BANCA INTESA и OPPORTUNITY BANK-om о краткорочном кредитирању регистрованих пољопривредних газдинстава са територије општине Рума у 2015.години, уз учешће локалне самоуправе субвенционисањем дела камате у износу од 10%.

  За потпуније информације, заинтересована лица могу да се јаве:

  - BANCA INTESA BEOGRAD, EXP.RUMA II, 15.маја 143 Рум.

  - OPPORTUNITY BANKA, Снежана Радовић 062/757-304.

 • Обавештење за грађане

  22. мај 2015.

  Opština RumaЗбог славе Општине Рума Светог Николаја Чудотворца, дана 22. маја 2015. године Општинска управа радиће до 13 часова. Шалтер овера(Орловићева бр. 5) радиће до 17 часова.

   

   

 • Приводе се крају радови на излетишту у Путинцима

  21. мај 2015.

  Radovi u PutincimaНа иницијативу Савета МЗ Путинци, а на задовољство мештана овог села, пре око месец дана почели су радови на уређењу излетишта у Путинцима.Наиме, реч је о делу села у којем се налазе стадион и Ловачки дом, а за који се мало зна да слови као сеоско излетиште.

  У овај део Путинаца се годинама није улагало, а Савет МЗ Путинци је, уз подршку локалне самоуправе, покренуо акцију која има за циљ да се сјајни, природни амбијент на прави начин искористи, каже председник Савета МЗ Бранко Мандић.

  "Тренутно се равнају терени, паркинг, а правимо и летњи пут који ће водити од стадиона "ПСК-а" до бензинске пумпе на путу према Старој Пазови. Радове изводи фирма "Летач" из Инђије. Такође, правимо терен за одбојку на песку, што је уз кош била жеља мештана Путинаца. Урадили смо и осветљење, а ускоро ће бити завршене и справе за вежбање, тако да ћемо имати и мини теретану за вежбање у природи. Овај део Путинаца је био веома запуштен, међутим, Савет МЗ је прошле године донео одлуку да кренемо у обнову овог дела, јер Путинце не чини само центар, желимо да сви делови села буду на понос мештана", каже Мандић.

  Predsednik MZ PutinciПредседник Савета МЗ је нагласио и изузетну подршку локалне самоупаве у обнови излетишта у Путинцима.

  "Сваки наш захтев је уважен од стране председника Општине Рума Слађана Манчића и сарадња са Општином Рума је више него одлична. Морам да истакнем да поред локалне самоуправе у овом послу имамо и подршку великог броја спонзора. Управо од њих ћемо добити љуљашке, клацкалице и остали мобилијар за дечије игралиште. Дирекција је преузела на себе трошкове осветљења, а фирма "Летач" део радова наплаћује, а део ће одрадити спонзорски", напомиње Мандић.

 • Планирана искључења струје за 22. мај

  21. мај 2015.

  Од 7.30 до 14.30:

  - 22. децембар

  - зграде "Детелина" имаће нормално снабдевање

  - Лењинова бр. 2А и 2Б

  У случају лоших временских услова радови ће бити одложени.

   

 • Слађан Манчић, председник Општине Рума у "Теми" Сремске телевизије

  21. мај 2015.

  "Ово је година у којој се у Руми отвара 1000 нових радних места - то су ствари за које се ми боримо."

  "Игром случаја доста позитивних и лепих ствари дешава се управо на дан Светог Николаја, славе града. Биће то круна претходног рада. Очекујемо посету премијера Александра Вучића, свечано отварање фабрике Калцедонија и када се узме у обзир све што смо радили очекујемо да у овој години буде отворено 1 000 нових радних места. Ако вам кажем да смо у процедуру са Хачинсоном ушли негде крајем марта, а сад већ очекујемо камен темељац, односно почетак рада, онда је јасно да су се ствари одвијале доста брзо. Компанија Еверест је расписала оглас за запошљавање, реч је о 314 радних места, а свечано отварање уследиће на Видовдан. То су ствари за које се ми боримо, а то је и наш посао, да обезбедимо радна места грађанима. С друге стране на нама је и брига о сигурности општинског буџета, чије пуњење морамо обезбедити", казао је гостујући у Теми Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Комплетну емисију можете погледати овде:

   

  {youtube}GYfOpMehjX4{/youtube}

 • Положени венци на спомен плочу код Плавог крила

  21. мај 2015.

  Polaganje venacaУдружење ваздухопловаца Војводине обележило је данас у Руми, полагањем венаца на спомен плочу код Плавог крила, Дан ратног ваздухопловства и противваздушне одбране СФРЈ. Венце су положили и представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума и грађани.

  Испред локалне самоуправе окупљенима се обратио помоћник председника Општине Рума Крум Васев. "Честитао бих представницима Удружења ваздухопловаца Војводине Дан ратног ваздухопловства и противваздушне одбране. Надам се да ће те се данас пријатно осећати у Срему и да ћемо се на овом истом месту састати и наредне године", казао је Васев.

 • Обавештење Градске библиотеке "Атанасије Стојковић"

  21. мај 20105.

  Čitaonica Gradkse biblioteke u RumiЗбог обележавања Светог Јована Богослова, славе Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'', ова установа данас неће радити са корисницима.

  Због изненадне спречености једног од предавача одлаже се трибина ''Руска књижевност и рат'',  која је требала да се одржи у четвртак, 21. маја у оквиру Дана словенске писмености и културе.
  Планирана трибина ће се одржати у термину који ће
  се накнадно утврдити, чим се стекну услови за долазак планираних предавача.

 • Планирана искључења струје за 21. мај

  20. мај 2015.

  StrujaРума - у времену од 7:30 до 14:30 часова.

  -Улица 22. Децембар

  -Зграде "Детелина" имаће нормално снабдевање

  -Улица Лењинова бр. 2А и 2Б.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

   

 • Изложба слика Предрага Пеђе Тодоровића - "Снавања"

  20. мај 2015.

  Плакат - Предраг Пеђа ТодоровићПетак, 22. мај / 20.00 / Велики хол КЦ-а

  Предраг Пеђа Тодоровић - Рођен је 1967. године у Београду. Дипломирао сликарство на ФЛУ у Београду 1991.год. Магистрирао је на одсеку за зидно сликарство - мозаик 1994. године. Члан УЛУС-а од 1993.год. Има статус самосталног уметника. Дела му се налазе у музејима, галеријама и приватним колекцијама у земљи и иностранству, између осталог у Народном музеју у Београду, у Народном музеју
  у Пожаревцу, у Народном музеју у Тополи, у галерији "Saint Julian" у Слиеми-Малта, у приватним колекцијама у Бечу, Мадриду, Барселони, Милану, Риму, Ла Валети, Минхену, Паризу, Сант-Петерсбургу, Сиднеју итд.

 • Одржан Сајам образовања

  19. мај 2015.

  Sajam obrazovanjaВелики број румских осмака посетио је данас Сајам образовања који је одржан у ОШ "Вељко Дугошевић у Руми. Традиционално сваке године у мају се организује Сајам образовања намењен будућим средњошколцима, који још увек нису донели дефинитивну одлуку у којој ће школи наставити своје образовање. И ове године своје образовне профиле су презентовале све четири средње школе из Руме, али и школе из околних сремских општина, те Новог Сада и Шапца.

  Будућим средњошколцима је у румским средњим школама на располагању 560 места. С обзиром да у Општини Рума има око 550 осмака, што је за око 70 ученика више у односу на лане, све школе у упис улазе са доста више оптимизма.

 • Донета Одлука о додели стипендија спортистима у 2015. години

  19. мај 2015.

  Grb Opštine RumaПо предлогу Комисије за доделу стипендија спортистима, а у складу са буџетом Општине Рума за 2015. годину председник Општине Рума Слађан Манчић донео је Одлуку о додели стипендија спортистима у 2015. години.

  Додељује се укупно шест стипендија спортистима који су остватили спортски успех у 2014. години, у категорији појединачног и колективног спорта, у конкуренцији кадета, јуниора или сениора.

  Спортске стипендије су добили: Ирис Јовић Вујаковић (теквондо), Андријана Антонић (теквондо), Војин Димић (атлетика), Немања Стричић (атлетика), Славица Новевски (атлетика) и Марко Дошен (рукомет).

  Износ стипендије је 8.200 динара месечно и она се исплаћује од 1. марта 2015. године до 31. децембра 2015. године.

  Одлука о додели стипендија

 • Фински POINT COLLEGE у Срему

  19. мај 2015.

  Душан ЉубишићДушан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума отпутоваће у Финску поводом спровођења POINT COLLEGE, система образовања који је директно повезан са привредом и боравиће тамо 9. и 10. јуна. Циљ је да сви представници сремских општина на лицу места чују како се овај образовни систем уводи и спроводи и шта ће нам ново та франшиза донети за будуће генерације. "Сремски регион је показао озбиљност и оперативност у реализацији овог пројекта. Председници свих седам општина потписали су Меморандум о сарадњи. То је оно што је јако важно и на основу чега ће овај округ бити носилац пилот пројекта у Србији. Финансираће га Министарство просвете, а сагласност је дао Александар Вучић, премијер Владе Републике Србије. Привреда је на довољно високом степену развоја у Срему да би пилот пројекат уопште могао бити спроведен", казао је начелник Љубишић.
  У Старој Пазови је први пут, пре неколико месеци организована презентација POINT COLLEGE франшизе, финског система образовања који је тамо установљен пре три деценије и годинама доноси изванредне резултате. Смисао таквог патента је усклађеност између привреде и образовања, која доводи до смањења броја незапослених и ствара развијенију државу.

  Организатор и домаћин била је Општина Стара Пазова, а предавач Србољуб Лукић, фински привредник нашег порекла, који је објаснио да би Срем могао добити базу система образовања у средњим и вишим стручним школама, на коју се надограђује и уклапа већ постојећи систем, а све то имајући у виду постојеће законе.

 • Планирана искључења струје за 20. мај

  19. мај 2015.

  Од 7.30 до 15.00:

  - 27. октобар од ул Првомајске до ул. 8. Март

  Од 8.30 до 13.30:

  - Комплетне зграде насеље Тивол

  - Алексе Шантића од ул. В. Караџића до ул. С. Пенезића Крцуна

  - Саве Ковачевића од бр. 32 и 37 до ул. С. Пенезића Крцуна

  - Филипа Кљаића од ул. С. П. Вељка до ул. Нова

  - Нова од бр. 27 и 58 до ул. Саве Ковачевића

  - Др Предрага Вулете од бр. 33 и 46 до ул. Ф. Кљајића

  - Атанасија Стојковића од ул. Кратка до ул. Ф. Кљајића

 • Турнеја "Слободне зоне" у Руми од 25. до 27. маја

  25. мај 2015.

  ПлакатОрганизатор: Ворки тим Рума
  Велики хол Културног центра, улаз слободан

  Филмски фестивал "Слободна зона" креће на Турнеју на којој ће посетити преко 40 градова Србије.

  Публика у Руми ће од 25. до 27. маја видети следећа 3. филма:
  25. мај - О коњима и људима
  26. мај - Омар
  27. мај - Долазимо као пријатељи

  Филмови "Со земље" и "20.000 дана на земљи" већ су играли у биоскопу КЦ Рума и због тога се неће приказивати у склопу Турнеје у Руми.

  Више информација можете прочитати на блогу Ворки тима.

   

 • Почела пријава за Концерт румских бендова

  19. мај 2015.

  Omladinski savet RumaОмладински савет Рума крајем септембра 2015. године организује традиционални "Концерт румских бендова 2015". Сви заинтересовани бендови и извођачи румске општине који желе да узму учешће на овом концерту могу да се пријаве у inbox facebook профила Дома омладине Рума или на телефон Омладинског савета Руме. Потребно је доставити само име бенда или извођача и контакт телефон неког од чланова, а након тога ће пријављени бити контактирани од стране Дома омладине Рума где ће добити детаљне информације о концерту. Све информације у вези са концертом могу се такође добити и на телефон Омладинског савета Руме 022/473-953.

 • Дани словенске писмености и културе - „Андрићева прича -ТРУП“

  19. мај 2015.

  Milo LomparУ Читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми вечерас ће проф. др Мило Ломпар одржати предавање на тему „Андрићева прича -ТРУП“. То је једно у низу предавања у оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", која у нашем граду траје до 23. маја. Предавање професора Ломпара почиње у 19 часова.

  Приповетка „Труп“ припада такозваном „фратарском циклусу“ Андрићевог приповедачког опуса, а може, потенцијално, бити посматрана и као развијени екскурс (епизода) романа „Проклета авлија“. Прича „Труп“ премијерно је објављена 1936. године. Главни казивач је фра Петар. Као и у „Проклетој авлији“ он прича доживљај из свога заточеништва.

 • Свечано уручење сертификата ИСО 9001 Општини Рума

  18. мај 2015.

  ISO 9001Општинска управа Општине Рума успешно је завршила процес имплементације ИСО 9001 Система менаџмента квалитетом. ИСО 9001 је међународни стандард који садржи захтеве за систем управљања квалитетом у пословној организацији које организација мора испунити да би ускладила своје пословање са међународно признатим нормама. Сврха овог стандарда је повећање ефикасности организације кроз примену процесног приступа. Национална агенција за одрживи развој(НАЦОР) свечано ће 27. маја Општини Рума уручити међународно признати сертификат ИСО-9001.

  Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић подсећа да је локална самоуправа примени ИСО 9001 стандарда приступила посвећено и одговорно, а да је примарни циљ било унапређење услова и подизање квалитета сарадње између Општинске управе и грађана. Он је напоменуо и чињеницу да је НАЦОР рад Општинске управе у Руми оценио као високо стручан и усаглашен са свим најновијим директивама и смерницама.

   

 • Сајам образовања

  18. мај 2015.

  Sajam obrazovanjaОсновна школа "Вељко Дугошевић" из Руме биће и ове године домаћин Сајма образовања. Циљ Сајма је да се осмаци из наше општине на једном месту упознају са образовним профилима које нуде средње школе из Општине Рума, околних сремских општина, Београда и Новог Сада.

  Сајам образовања се одржава у фискултурној сали "Вељкове" школе, у уторак 19. маја, у времену од 13 до 15 часова.

   

 • Запажен наступ АНИП "Бранко Радичевић" на зонској смотри музичког стваралаштва за децу

  18. мај 2015.

  АНИП Бранко РадичевићУ организацији Установе за неговање културе „Срем“, 17, маја је у Сремској Митровици одржана зонска смотра музичког стваралаштва за децу, за фолклорне групе. Групе су биле подељене у три категорије, млађи и старији узраст и групе селектоване за изворно стваралаштво. Међу старијим групама појавила се и група АНИП-а „Бранко Радичевић“ из Руме и на сцени наступила са кореографијом „Игре Врањског поља“, кореограф и уметнички руководилац Петар Поповић.

   

 • Деца чувари традиције - Ђерам, субота 23. мај

  18. мај 2015.

  КУД ЖарковацУ организацији Културно уметничког друштва "Жарковац", у суботу, 23. маја, у Жарковцу ће се одржати међународна фолклорна манифестација "Деца чувари традиције - Ђерам". На овогодишњој, деветој по реду манифестацији, учествују културно уметничка друштва из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине.

  Свечани дефиле учеснике је у 18.00 часова, а почетак програма предвиђен је за 18.30 у центру Жарковца.

   

 • Деца са родитељима "Завртела точак"

  18. мај 2015.

  Zavrti točakУПВО "Полетарац" у сарадњи са Удружењем "Спорт за све - Мост" обележио је у петак 15. маја Светски дан породице, организовањем забавне и рекреативне манифестације "Заврти точак".

  Манифестација је започела вожњом родитеља и деце(бицикли, ролери и тротинети) од Малог парка до Градског трга. а затим је на Центру у Руми организован пригодан музички програм за најмлађе.

   

 • Конкурс - Додела средстава за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница

  18. мај 2015.

  Расписује се јавни позив за доделу средстава из буџета Општине Рума за 2015. годину, за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница које делују на територији Општине Рума.

  Средства се распоређују за обављање градитељске делатности, научне делатности, као и за унапређење редовне делатности цркава и верских заједница, које они обављају у складу са законом и другим прописима.

  Рок за подношење пријава је од 20.5.2015. до 4.6.2015. године.

  Јавни позив

  Пријава

   

 • Дани словенске писмености и културе - Предавање Драгослава Бокана

  18. мај 2015.

  Dragoslav BokanУ оквиру манифестације "Дани словенске писмености и културе", вечерас ће у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" говорити Драгослав Бокан српски режисер, књижевник и публициста. Бокан ће одржати предавање на тему "Митрополит Михајло Јовановић као најважнија личност српско-руских односа". Почетак предавања је заказан за 19 часова.

  "Дани словенске писмености и културе" одржавају се пети пут у Руми,  а организује их Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' уз покровитељство Општине Рума. Први пут ове године манифестацију је финансијски подржало и  Министарство културе и информисања Републике Србије.

   

 • Одбојкашице Србије у Руми избориле пласман на Светско првенство

  17. мај 2015.

  Slavlje reprezentativki SrbijeПобедом над селекцијом Турске резултатом 3:0 јуниорска репрезентација Србије обезбедила је пласман на Светско првенство. Квалификациони турнир који је од петка до недеље игран у Руми, наша репрезентација завршила је са скором од две победе и једним поразом. Исти учинак су имале и репрезентације Турске и Француске, али је Србија имала бољи сет количник у односу на ривале.

  Меч Србије и Турске био је дуел шампиона и трећепласиране репрезентације са прошлогодишњег Европског првенства.

  Ношене подршком са трибина наше одбојкашице су  савладале турске играчице лакше него што се очекивало. 

 • Свечано отворени 5. "Дани словенске писмености и културе"

  16. мај 2015.

  У Великој дворани Културног центра у Руми синоћ је свечано отворена пета по реду манифестација „Дани словенске писмености и културе“.

  Уз  присуство представника амбасада словенских народа и бројне публике, част да свечано отвори манифестацију је припала амбасадору Словачке у Србији, Његовој екселенцији Јану Варши.

   

  „Драго ми је што постоји манифестација која велича значај словенског наслеђа, јер је то онa нит што у Европи повезује 12 народа. Културно-историјски гледано, још од времена великих просветитеља Ћирила и Методија много више ствари нас Jan Varšoповезује него што нас раздваја. И овог пута у Руми има много симболике. Прошле године манифестацију је отворио мој колега словеначки амбасадор Франц Бут, а те године је и завршио своју дипломатску мисију и вратио се у своју земљу. Ја такође ове године завршавам свој посао у Србији и одлазим у Словачку и чини ми се да са вечерашњом манифестацијом заокружавам једну лепу целину свог боравка у вашој земљи“, казао је амбасадор Словачке Јан Варшо. У свом обраћању он се извинио ако је направио неку грешку приликом изговора појединих српских речи, што је публика поздравила великим аплаузом.

  У име Општине Рума поздравну реч је упутила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић.

 • Румљанин Марко Антић двоструки првак света

  15. мај 2015.

  Marko Antić i Hermina LukačКадетски репрезентативац Србије у куглању Марко Антић блистао је на Светском првенству, које је ове седмице одржано, у Шпајхерздорфу у Немачкој. Млади Румљанин се окитио са два најсјанија одличја и то у конкуренцији парова.

  Кадетски српски микс тандем Хермина Лукач и Марко Антић, освојио је шампионску титулу победивши убедљиво у финалу са 2:0 словеначку комбинацију Катја Жнидарчић – Жига Пожар.
  У полуфиналу, Хермина Лукач и Марко Антић су победили немачку комбинацију Сомер – Тонат са 2:0.

  У првом колу били су бољи до пољског микса Бонк - Михала, а у другом колу победили су француски пар Хубер – Менарт. Оба меча решили су са 2:0.

  Marko Antić i Sebastijan MolnarПре овог најсјанијег одличја, Марко се златом окитио и у мушком тандему са Себастијаном Молнаром.
  "Играли смо доста рано и у почетку ми није ишло, али када сам се загрејао, кугла је почела да ме слуша", каже Марко Антић, који је са две златне медаље, у тандему са Молнаром и у миксу са Хермином Лукач, најуспешнији учесник првенства. "Бодрили смо се међусобно јер је било малих осцилација, али на срећу без великих киксева. У финалу је било притиска, али смо све добро издржали. Колико смо били мотивисани, најбоље говори податак да нисмо изгубили ни један сет", закључио је Антић.
  Мушки тандем Србије Марко Антић и Себастијан Молнар
  је у финалу, после „златних кугли“, победио тандем Хрватске Матија Тутњевић – Домагој Брадарић. Бронзане медаље припале су тандемима Француске (Корентин Рошер, Жереми Форленшлагер) и Мађарске (Марк Хази и Андраш Лендваи).

 • Сремска лига 27. коло

  15. мај 2015.

  FudbalФудбалери румског "Првог маја" пред својим навијачима сутра дочекују екипу "Радничког" из Ирига. Све остале утакмице 27. кола "Сремске лиге" фудбалски клубови са територије Општине Рума играју у недељу.

  Борбу за пласман у виши ранг "Словен" наставља у Путинцима, "Партизан" из Витојеваца гостује "Јадрану" у Голубинцима, а "Доњи Петровци попиначком "Напретку". Хртковци на свом стадиону дочекују лидера првенства "Будућност" из Салаша Ноћајског.

  Сви мечеви се играју од 17 часова.

 • Вечерас почињу 5. "Дани словенске писмености и културе"

  15. мај 2015.

  Dani slovenske pismenostiДани словенске писмености и културе  одржаће се ове године од 15. до 23. маја.

  Свечано отварање је заказано вечерас за 19 часова у Великој дворани Културног центра уз поздравну реч председника Општине Рума Слађана Манчића и протојереја Сретена Лазаравића, архијерејској намесника румског. Овогодишњу манифестацију отвориће амбасадор Републике Словачке у Србији Јан Варшо.

   

  PlakatЗа вечерас је припремљен и уметнички програм у којем ће наступити првак опере Српског народног позоришта у Новом Саду Бранислав Јатић, ГТО "Бранко Радичевић, Новосадски квартет, Словачко културно уметничко друштво из Ердевика, АНИП "Бранко Радичевић" и Српско певачко друштво у Руми. Водитељ програма биће Бошко Неговановић.

  Ова традиционална манифестација посвећена је афирмацији културе, филозофије и уметности свих словенских народа, са акцентом на књижевна стваралаштва 12 земаља у којима живе словенски народи. Конципирана је тако да се у исто време обележи и дан светих великих просветитеља Ћирила и Методија.
  Дани словенске писмености и културе  одржавају се пети пут у Руми,  а организује их  Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' уз покровитељство Општине Рума. Први пут ове године манифестацију је финансијски подржало и  Министарство културе и информисања Републике Србије.
  Комплетан програм манифестације погледајте овде.

 • Општина Рума пољопривредницима субвенционише камате

  14. мај 2015.

  Slađan Mančić, predsednik Opštine RumaУ склопу Програма мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Рума за 2015. годину, локална самоуправа ће субвенционисати камате за краткорочне кредите пољопривредника код пословних банака. Председник Општине Рума Слађан Манчић истиче да је Јавни позив недавно завршен и да је начелник Општинске управе Општине Рума потписао уговоре са банкама које су се јавиле на конкурс. "Оpportunity банка и Banca Inteса су две банке које су се пријавиле на Јавни позив. Већ наредне седмице заинтересовани носиоци пољопривредних газдинстава могу преко банака обратити Општини Рума за ову врсту помоћи. Ми ћемо субвенционисати део камата и то до десет одсто, за краткорочне кредите, до годину дана у износу од 60.000 до 300.000 динара. Услови су једноставни, довољно је да је пољопривредно газдинство регистровано и да се налази на територији Општине Рума. На располагању је укупно четири милиона динара, новац ће се опредељивати по приспелим захтевима до утрошка средстава. Апелујемо на пољопривредна газдинства да искористе ову погодност. Знамо да је свака помоћ добродошла и верујем да ће пољопривредници искористити могућност да отплаћују главницу, док ће камату сносити локална самоуправа", изјавио је председник Манчић.

  За сваки кредит одобрен физичким лицима - регистрованим пољопривредним газдинствима са територије Општине Рума, локална самоуправа ће субвенционисати камату у износу десет индексних поена на годишњем нивоу (пример: ако је каматна стопа банке 18%, локална самоуправа ће субвенционисати 10%, а 8% одсто ће платити корисник кредита).

 • Чај у 8 - Вечерас концерт ансамбла Libercuatro

  20. мај 2015.

  LibercuatroСреда, 20.5.2015.
  Велики хол КЦ / 20.00 / Улаз слободан

  Пројекат ансамбла "Libercuatro" настао је из идеје музичара да шири аудиторијум заинтересује за танго музику која је октобра 2009 .године уврштена на UNESCO-ву листу културног наслеђа. Музика квартета
  "Libercuatro" је колоритна фузија традиционалног танга, џеза, необарокног стила и театра.
  "Libercuatro" квартет наступа у саставу: Ксенија Ристић (клавир), Теута Асллани (сопран), Урош Гавриловић (виолина) и Милош Лончар (хармоника).

  www.kcruma.co.rs

 • Изложба слика Удружења ликовних стваралаца Руме

  14. мај 2015.

  ПлакатУдружење ликовних стваралаца Руме организује изложбу слика у Културном центру Рума. Отварање је вечерас у 20 сати.

   

   

   

 • Рума домаћин одбојкашког квалификационог турнира за одлазак на Светско првенство

  15. мај 2015.

  Odbojkasice SrbijeУ наредна три дана у Руми ће се водити борба за одлазак на јуниорско XVIII Светско првенство у одбојци, које се од 3. – 12. јула игра у Лимасолу и Като Полемидији, на Кипру.

  Женску јуниорску одбојкашку репрезентацију Србије у Руми очекују три меча и то са репрезентацијама Француске, Чешке и Турске. Сви мечеви наше селекције ће се играти од 18 сати и 30 минута.

  Распоред Турнира II рунде европских квалификација за одлазак на XVIII Светско првенство 2015:

  1. КОЛО - ПЕТАК 15. МАЈ:

  СРБИЈА – ФРАНЦУСКА 18,30
  ТУРСКА – ЧЕШКА 16,00

  2. КОЛО – СУБОТА, 16. МАЈ:

  СРБИЈА – ЧЕШКА 18,30
  ТУРСКА – ФРАНЦУСКА 16,00

  3. КОЛО – НЕДЕЉА, 17. МАЈ:

  СРБИЈА – ТУРСКА 18,30
  ЧЕШКА – ФРАНЦУСКА 16,00

  Улаз је бесплатан.

 • Представа "Капетан Џон Пиплфокс"

  14. мај 2015.

  Plakat predstaveДечија сцена / Градско позориште Рума
  Четвртак, 14. 5. 2015 / 17:00 / Велика дворана Кц
  Цена улазнице - 150 динара
  У представи играју глумци - ученици румских основних школа:
  Лука Сучевић, Лука Кобал, Јован Војновић,Вук Ћирић, Василије Арсеновић, Јован Каран, Лука Јозић, Ива Гавриловић, Маша Спалевић, Александра Добријевић, Јана Каран, Ана Галечић, Николина Атанацковић,Теодора Ливада, Тамара Станић,Наташа Милојевић,Мина Ђумић и Ања Тубић.... и чудовиште...

  Сценографија, избор музике и режија: Золтан Фридман.

 • Промоција инвестиционих потенцијала Општине Рума у Немачкој

  13. мај 2015.

  Poseta Nemackoj.jpgПредседник Општине Рума Слађан Манчић боравио је протекле седмице у Немачкој, у студијској посети, у оквиру BFC SEE Инвестиционе мисије, коју је организовао НАЛЕД (Национална алијанса за локални економски развој). Рума је одабрана јер се налази међу десет градова југоисточне Европе са повољним пословним окружењем.

  Инвестициона мисија је имала и образовни карактер јер су учесници имали могућност да виде најбоље праксе успешних немачких општина и градова. Посебно је било речи на тему шта стране инвеститоре највише интересује и какве услуге и подршку градови и општине треба да пруже пословном сектору.

  "Посета је прошла доста добро. Посетили смо Берлин и још неколико градова у окружењу. Разменили смо искуства и разговарали са многим битним људима у Немачкој, представницима значајних компанија. Примио нас је градоначелник Берлина, као и Ораниенбурга, а присуствовали смо и састанку Привредне коморе у Потсдаму. Ја сам искористио студијску посету да представим потенцијале наше русмке општине, индустријске зоне "Румска петља", са посебним освртом на аутоиндустију. У нашој Општини послују Каблекс С, Албон, Митас, а почела је и изградња Хачинсона. Све поменуте компаније тесно сарађују са аутоиндустријом, а познато је да је Немачка велесила у овој грани индустрије", рекао је председник Манчић.

 • Обавештење

  13. мај 2015.

  Opština RumaОбавештавају се грађани да ће шалтер Овера Општинске управе Општине Рума у Орловићевој улици бр. 5, почев од 13. маја 2015. године па до краја месеца јуна, због повећаног обима посла, средом и петком, радити од 7 до 19 часова.

   

   

 • Пријемни испити за музичку школу

  13. мај 2015.

  Prijemni za muzičku školuОсновна музичка школа еодор Тоша Андрејевић" у Руми организује од 18. до 22 маја, у времену од 10 до 13 часова, пријемне испите за упис ученика у припремни и први разред школске 2015/2016 године.

  Заинтересовани се за све информације могу обратити секретаријату школе улица ЈНА бр. 140 или на телефон 022/474-042.

   

 • Јавна расправа о нацрту Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома

  13. мај 2015.

  Локални акциони план РомиОтворена је јавна расправа о нацрту Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома за период 2015-2020 године. Како би се обезбедио и спровео консултативан процес, како би грађани били упознати са досадашњим радом на изради Локалног акционог плана и могли да дају своје мишљење, предлоге и коментаре, овај стратешки документ је стављен на увид грађанству. Нацрт Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома можете преузети у електронској форми кликом на линк који се налази испод текста.
  Предлоге и коментаре за измену и допуну нацрта Локалног акционог плана за
  унапређење положаја Рома можете доставити Канцеларији за локални економски развој:
  - на електронску адресу ruma.razvoj@gmail.com;
  - на адресу Канцеларије за локални економски развој, ул. Главна 107 (бараке);
  - донети лично у просторије Канцеларије за локални економски развој, сваког радног дана од 7 до 15 часова.

 • Слава ГЦ Срем - Представници Општине Рума уручили установи и корисницима вредне поклоне

  13. мај 2015.

  Slava GC SremГеронтолошки центар "Срем" обележио је јуче славу установе Светог Василија Острошког. Тим поводом јуче су ГЦ "Срем" посетили представници локалне самоуправе - председник Општине Рума Слађан Манчић и председник СО Рума др Александар Мартиновић.

  Челни људи румске општине честитајући славу су корисницима пожелели добро здравље, угодан боравак и дуг живот.

  "Поред оног најважнијег, а то је здравље, желим вам личну и породичну срећу и угодан боравак у овој установи која је сигурно једна она најбољих у Војводини, а рекао бих и Србији. Надам се да ћете овај свечани дан провести у добром расположењу и дружењу са вашим пријатељима. Будући да знам да међу корисницима има много креативних људи, пуних снаге и енергије, то је најбољи доказ да живот не престаје када човек дође у зреле године. Још једном пуно здравља и среће, локална самоуправа ће се трудити колико год може да вам побољша услове боравка, који су признаћете на једном високом нивоу", казао је др Александар Мартиновић.

  Као што је раније и обећано председник Општине Рума Слађан Манчић је у име локалне самоуправе директорици ГЦ "Срем" Даници Јеремић уручио нови телевизор.

 • Обележен Међународни дан сестринства

  13. мај 2015.

  SestrinstvoМеђународни дан сестринства, који се 12. маја слави широм света, обележен је јуче свечаношћу и у Дому здравља "Рума". Како би указала на значај сестринства ова румска здравствена установа је по први пут доделила и захвалнице за најбоље сестре.

  "Оно што нас је определило да на овај начин прославимо овај дан, јесте чињеница да друштво и даље не препознаје у правој мери колико је заправо велик значај медицинских сестара. Оне су један од најважнијих фактора у процесу оздрављења пацијената. То људи много више схватају када су болесни, него када су здрави. Сестринска нега, њихова топла реч, праћење, рад на терену, преношење лекару информација о стању или опоравку пацијента је један велики допринос здравству који се мора ценити", изјавила је директорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић.

 • Злато и сребро за Румљане на Балканском првенству у саваету

  11. мај 2015.

  Damjan i VukПротеклог викенда у Спортској хали "Арена" у Вараждину одржано је Балканско првенство у саватеу за јуниоре и сениоре. Спортисти Савате бокс клуба "Рума" Дамјан Марковић и Вук Весић доказали су да и ове године заслужују место у репрезентацији Србије. Дамјан Марковић је освојио златну медаљу у сениорској конкуренцији у категорији до 70кг у combat саватеу, а Вуку Весићу је припала сребрна медаља такође у сениорској конкуренцији до 70кг, али у assaut саватеу. Из табора српске репрезентације сматрају да је и Вук требао добити златну медаљу јер је био супериорнији и у финалу против Роко Новака из Хрватске као и у елиминацијама против Назима Цакира из Турске, који је предао меч после прве рунде. Остварени резултати у Вараждину биће велики подстрек за румске борце за наставак сезоне. Дамјана Марковића очекује Светско првенство у combat саватеу од 4. до 7. јуна, у Француској, а Вука Весића Првенство Европе у assaut саватеу у октобру месецу у Будимпешти, Мађарска.

 • Награде за ученике Основне музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић"

  11. мај 2015.

  Muzička školaУченици Основне музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић" из Руме остварили су одличне резултате на републичким и међународним такмичењима, која су одржана у протеклих месец дана. На укупно пет такмичења освојено је исто толико првих места, а укупно седам пута ученицима ове музичке школе припале су награде за друго и треће место.

  1. Такмичење из солфеђа “ЉИЉАНА ЂОРЂЕВИЋ ШКАРИЦА“ Лазаревац, 5.04.2015. године

  Нада Боровић, 1. разред, наставник: Дарко Ђокић – 1. НАГРАДА(100 бодова).

  2. Екипни фестивал солфеђа“СЛАВЕНСКИ“, Нови Сад, 24.и 25.04.2015. године

  ЕКИПА "СРЕМИЦЕ“ (Ирина Суботић, Миња Томашевић и Јелена Станковић), наставник: Милана Велимировић, Александра Пилиповић – 1. НАГРАДА.

 • Манифестација "Заврти точак"

  15. мај 2015.

  Zavrti točakУПВО "Полетарац" у сарадњи са Удружењем "Спорт за све - Мост" обележава 15. мај Светски дан породице, организовањем забавне и рекреативне манифестације "Заврти точак".

  Манифестација се одржава у Главној улици у Руми на релацији Мали парк-Градски трг, где ће деца заједно са родитељима да заврте точак (возиће бициклове, ролере и тротинете, а посебна категорија биће малишани из јаслица).

  Циљ манифестације је пропагирање првенствено дружења родитеља и деце, здравих стилова живота, буђења еколошке свести о важности чисте средине, али и физичке активности. Акцији су се прикључили Општина Рума, Црвени крст, Дом Здравља "Рума" и Дневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју.

  Након дефилеа на точковима биће уприличен пригодан програм на Градском тргу у организацији Маркетиншког тима вртића "Полетарац" уз поздравни говор заменице председника Општине Рума Марије Стојчевић, социјалног радника из УПВО "Полетарац“ Гордане Јововић, и директорице Дома Здравља др Снежане Бојанић Стојић.

  Почетак манифестације, која има ревијални карактер, је планиран за 16 часова.

 • Општина Рума и наредне академске године стипендира 100 студената

  11. мај 2015.

  StipendijeОпштина Рума ће и у наредној школској години стипендирати 100 најбољих студената. Од 100 стипендија 30 је намењено студентима прве године, 55 за студенте од друге до пете године студија и 15 за мастер студије. Председник Општине Рума има право на предлог Комисије за доделу стипендија и да прошири листу.

  Како би се унапредио досадашњи поступак доделе стипендија Општинско веће Општине Рума је усвојило нову Одлуку о стипендирању студената. Услов за доделу стипендија биће просечна оцена 8,00, што до сада није био случај. Право на стипендију имаће само студенти првог и другог степена академских студија, чиме су из права на стипендију искључени студенти струковних студија. У образложењу Одлуке се наводи да струковне студије нису исте тежине као академске, па се жели избећи неравноправан положај при рангирању. Критеријем дефицитарних занимања је задржан, али је флексибилније постављен, с обзиром а се појам дефицитарних занимања стално мења. Из права на стипендије су изостављени студенти војних школа/академија.

  Код друштвено осетљивих група услови су остали исти.

 • Обележен Дан победе на фашизмом

  9. мај 2015.

  Dan pobede70. годишњица победе над фашизмом обележена је данас и у Општини Рума.

  Представници Општине Рума, Амбасаде Руске Федерације, СУБНОР-а, политичких партија  и грађана положили су данас венце на спомен обележја жртава у Другом светско рату на Градском гробљу у Руми.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је ус вом обраћању напоменула да је Европа на данашњи дан пре 70. година  упловила у луку мира.

   

 • Румска публика адут јуниорки Србије

  8. мај 2015.

  Selektor Marijana BoričićЖенска јуниорска одбојкашка репрезентација Србије започела је јуче у Руми припреме за турнир II рунде европских квалификација за одлазак на XVIII Светско првенство 2015. Квалификациони турнир се игра у нашем граду, од 15. до 17. маја, а ривалке наших репрезентативки биће одбојкашице, Француске, Чешке и Турске. Тренер српске репрезентације Маријана Боричић сматра да Србију очекује тешка борба за пласман на Светско првенство, али да реноме националне селекције и домаћи паркет у Руми обавезују и да ће девојке дати 100 одсто својих могућности. "Ми на овај турнир улазимо са нешто измењеним и слабијим саставом, али као европски прваци ми морамо приказати нашу најбољу игру. Наше ривале добро познајемо, са свима смо већ играли у групи на прошлом Европском првенству и заиста је реч о квалитетним екипама. Главна конкуренција за прво место биће нам селекција Турске, освајач бронзане медаље на ЕП. Имамо велико самопоуздање и враћамо се у Руму на место успеха и верујем да ћемо потврдити квалитет и таленат", изјавила је Маријана Боричић.

  Рума је другу годину домаћин српским јуниоркама квалификационих турнира за одлазак на велика такмичења. Претходне године у Руми је игран квалификациони турнир за Европско првенство, где су наше репрезентативке, ношене подршком са трибина, убедљиво славиле и касније се и окитиле златном медаљом на шампионату Старог континента. Из репрезентације Србије поручују да Рума није случајно изабрана да поново буде домаћин овако важног турнира.

  Juniorke Srbije"Сјајни услови у Спортском центру "Рума", велика подршка навијача током нашег претходног боравка поново су препоручили ваш град да буде наша база у Србији. Близина хотела, хале, али и аеродрома, ако узмемо у обзир и гостујуће селекције, све то заједно је једна одлична комбинација и нема разлога да добре ствари мењамо. Ја бих искористила прилику и да позовем све Румљане да дођу у што већем броју, а ми ћемо се потрудити да им се победама одужимо на подршци", поручила је Маријана Боричић.

  Јуниорке Србије ће у 1. колу, 15. маја, играти против Француске, у 2. колу, 16. маја, против Чешке и у последњем, 3. колу, 17. маја против Турске. Све утакмице у Руми јуниорке Србије ће одиграти од 18,30 часова.

 • Светски Дан Црвеног крста

  8. мај 2015.

  Crveni krstЦрвени крст Србије обележава 8.мај Светски Дан Црвеног крста, на рођендан оснивача Црвеног крста, Анри Динана. Широм света, Међународни покрет Црвеног крста и Црвеног полумесеца помаже милионима људи сваке године - у време сукоба, природних катастрофа и криза.

  Црвени крст Србије обезбеђује непосредну помоћ, подршку или едукацију за преко два милона грађана Србије кроз различите програме као што су: Деловање у несрећама, Социјална делатност, Прва помоћ, Здравствено превентивни програм, Активности с младима.

  Ове године, највећа и најстарија хуманитарна организацијана свету, Црвени крст свој дан обележава темом коју јео пределила Међународна федерација друштава Црвеног крста и Црвеног полумесеца: "Снага хуманости - Основни принципи у акцији", обележаваjући 50-ту годишњицу усвајања Основних принципа Црвеног крста и њиховог значаја у спровођењу хуманитарних активности. Основних принципа има седам и то су: хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

 • Конкурс за доделу помоћи у грађевинском материјалу

  8. мај 2015.

  Zgrada Opštine RumaОбавештавамо Вас да је дана 08.05.2015.године расписан Конкурс за доделу помоћи у грађевинском материјалу у вредности од 550.000 динара породицама избеглица на територији општине Рума.

  Конкурс траје од 08.05.2015. до 25.05.2015.године.

  Све потребне информације и документација могу се преузети у просторијама Повереништва за избеглице и миграције, Главна 107, Рума или у просторијама месних канцеларија.

   

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  8. мај 2015.

  Vojna vežba

  Јединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања обавити у 14. и 15. маја 2015. године, на полигону у Никинцима, у времену од 9:00 до 17:00 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету због извођења гађања је у обавези да то пријави Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 20. маја 2015. године.

 • Обележавање Дана победе над фашизмом

  8. мај 2015.

  Drugi Svetski rat u brojkamaПредставници Oпштине Рума, борачких удружења и грађана обележиће у суботу 9. маја, полагањем венаца на Градском гробљу, 70. годишњицу победе над фашизмом.

  Венци ће бити положени у 10 часова, а очекује се и долазак представника руске амбасаде.

  Из СУБНОР-а Општине Рума позивају грађене да дођу и одају признање храбрим борцима који су положили своје животе зарад слободе свих нас.

 • Изложба - Ћилими и узорци ткања из збирке музеја

  11. мај 2015.

  Завичајни музеј Рума организује отварање изложбе Ћилими и узорци ткања из збирке музеја, у уторак 12. маја 2015. године, са почетком у 19 часова. Осим предмета од текстила биће изложени и цртежи(мустре), ауторке Јелке Петровић, рођене сестре Славке Средовић Петровић, познате вајарке и сликарке, пореклом из Руме. Цртежи су поклоњени Установи у периоду 1965. и 1966. године, а настали су у периоду после Другог светског рата и представљају својеврстан документ ткања, јер су на њима приказани разноврсни типови шара и орнаментике ткања, заступљени на овом простору. Значајно је и то да никад раније нису приказани румској културној јавности. Аутор изложбе је Јелена Арсеновић, кустос-етнолог Завичајног музеја Рума.

  Изложбом Ћилими и узорци ткања из Музејске збирке, Завичајни музеј Рума се придружује манифестацији „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“.

  У периоду трајања манифестације „Музеји Србије, десет дана од 10 до 10“ Музеј ће бити отворен до 22 часа, а осим ове изложбе доступни су и следећи музејски садржаји: стална поставка – археолошки сегмент, сликарски легат Феђе Соретића и изложба слика О рату и устанку Миљане Драшковић.

  Улаз слободан.

   

 • Дамјан Марковић и Вук Весић наступају на Балканском првенству

  7. мај 2015.

  Damjan i VukСпортисти Савате бокс клуба "Рума" Дамјан Марковић и Вук Весић путују сутра у Вараждин, Хрватска на Балканско првенство у саватеу, које ће се одржати предстојећег викенда у суботу и недељу 9. и 10. маја. Иако је Весић још увек јуниор оба борца ће наступати у сениорској конкуренцији. Дамјан Марковић наступиће у combat саватеу у категорији до 70кг, а Вук Весић у assaut саватеу такође до 70кг. До сада су наши спортисти остваривали врхунске резултате на међународним такмичењима и очекујемо и да нас и са Балканског првенства обрадују новим медаљама. Са њима путује и њихов тренер Миодраг Ракић.

 • У биоскопу - Бездушни 2

  7. мај 2015.

  PlakatОд 7. до 13. маја
  Мала дворана КЦ-а / 20.00 и 22.00
  Цена улазнице - 200 динара

  Жанр: Драма
  Дужина трајања филма: 112 минута
  Режисер: Роман Прyгунов
  Глумци: Данила Козловскии, Милош Биковић, Маша Андреева, Александра Бортич, Доминик Пинон, Сергеи Бурунов...

  Филм је наставак истоименог хит-филма снимљеног 2012. године по бестселеру Сергеја Минајева, који је отворио Међународни Филмски Фестивал у Москви 2012. Добио је 5 номинација за награду „Златни орао“, међу којима и награду за најбољи филм године, а главни глумац Данила Козловски добио је „Златног орла“ за најбољу мушку улогу.

 • ''Дани словенске писмености и културе''

  13. мај 2015.

  Dani slovenske pismenostiДани словенске писмености и културе  одржаће се ове године од 15. до 23. маја.

  Ова традиционална манифестација посвећена је афирмацији културе, филозофије и уметности свих словенских народа, са акцентом на књижевна стваралаштва 12 земаља у којима живе словенски народи. Конципирана је тако да се у исто време обележи и дан светих великих просветитеља Ћирила и Методија.
  Дани словенске писмености и културе  одржавају се пети пут у Руми,  а организује их  Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' уз покровитељство Општине Рума. Први пут ове године манифестацију је финансијски подржало и  Министарство културе и информисања Републике Србије.
  Овогодишњу манифестацију отвориће  амбасадор Републике Словачке у Србији Јан Варшо.


  Програм свечаног отварања овогодишњих Дана словенске писмености и културе  можете преузети овде.

  Комплетан програм манифестације погледајте овде.

  Извор: www.biblruma.rs

 • Планирана искључења за 7. мај

  6. мај 2015.

  StrujaНикинци

  Искључење у два наврата. У времену од 08:30 до 09:00 и од 14:00 – 14:30 часова:

  -ул. В. Назора од бр. 31 и 40 до краја.

  -ул. Гајева.

  -ул. Вука Караџића од бр. 54 и 45 до краја.

  Краљевци

  Од 08:30 до 11:00 комплетно насеље.

  Од 08:30 до 13:00 улица Румска од бр. 68 и 79 до бр. 92 и 93.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

 • Манифестација "Заврти точак"

  6. мај 2015.

  Deca vozeУПВО "Полетарац" у сарадњи са Удружењем "Спорт за све - Мост" обележава 15. мај Светски дан породице, организовањем забавне и рекреативне манифестације "Заврти точак".

  Циљ манифестације је пропагирање првенствено дружења родиттеља и деце, здравих стилова живота, буђења еколошке свести о важности чисте средине, али и физичке активности.

  Предвиђен је дефиле деце и њихових родитеља, малишани ће возити бицикле, тротинете, ролере... Дефилеу ће се придружити и јаслене групе "Полетарца" са колицима, као и корисници услуга Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју.

  Почетак манифестације, која има ревијални карактер, је планиран за 16 часова.

 • Због радова на прузи воз Београд-Шид неће саобраћати до 1. јуна

  6. мај 2015.

  Pruga Због радова на десном колосеку између станица Голубинци-Путинци-Рума на прузи Београд-Шид-државна граница, воз Београд-Шид до 1. јуна неће саобраћати, саопштиле су Железнице Србије.
  Реч је о возу који по реду вожње полази из Београда у 8.04 сати за Шид, као и у повратку из Шида у 12.05 сати за Београд, трасом Голубинци-Путинци-Рума на прузи Београд-Шид-државна граница.

  Како је наведено, остали возови за превоз путника саобраћају по реду вожње и изменама које су и даље на снази.

 • Обележавање Међународног дана сестринства

  11. мај 2015.

  Medicinske sestreДом здравља "Рума" ће у уторак 12. маја обележити Међународни дан сестринства. Овај дан се широм света прославља у спомен на рођендан Флоренс Најтингел, зачетнице модерног сестринства, која је половином 19. века иницирала улазак професионално образованих жена у здравствену његу болесних, те давне 1860. године у Лондону отворила прву школу за медицинске сестре.

  Сваке се године на овај дан здравствени професионалци и јавност осврну на рад и улогу медицинске сестре у нези болесних и заштити здравих људи, чија здравствена заштита је незамислива без медицинских сестара.

  Свечаност у румском Дому здравља почиње у 13 часова и 15 минута и том приликом биће додељена и први пут установљена награда за најбољу сестру.

 • Представљање Општине Рума у Немачкој

  6. мај 2015.

  Slađan Mančić, predsednik Opštine RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић борави ове седмице у Немачкој, у студијској посети, у оквиру BFC SEE Инвестиционе мисије, коју је организовао НАЛЕД-а (Национална алијанса за локални економски развој).У румској делегацији је и Душан Бараћ, начелник Одељења за привреду и буџет Општине Рума.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић ће током посете представити потенцијале наше општине када је у питању улагање у производне погоне аутомобилске индустрије, јер код нас послују познате компаније управо из те области(Албон, Митас, Каблекс С, Хачинсон).

  Делегација Општине Рума присуствоваће пријему у Сенату Берлина, као и пријему код градоначелника Ораниенбурга. Посетиће и компаније у Ландкреису и боравити у Адлерсхофу на састанку са Управом Адлерсхоф Пословног и иновационог парка. Први човек румске општине Слађан Манчић током Инвестиционе мисије обићи и Потсдам, где ће присуствовати састанку тамошње Привредне коморе. Федерација немачких индустрија (БДИ) биће домаћин једног у низу састанака, којем ће такође присуствовати румска делегација.

 • У биоскопу - Сунђер Боб и Осветници

  5. мај 2015.

  Мобил 3Д Синема / Велика дворана КЦ-а

  6. и 7. мај

  "Сунђер Боб" - 16.30 и 18.30
  "Осветници" - 20.30
  Цена улазнице - 250 динара

   

 • Јуниорке Србије у четвртак почињу припреме за квалификациони турнир у Руми

  5. мај 2015.

  Juniorke SrbijeЖенска јуниорска репрезентација Србије, актуелни првак Европе, у четвртак, 7. маја почиње прирпеме за турнир Г групе II рунде европских квалификација за XVIII СП 2015, који ће се одиграти од 15. до 17. маја у дворани СПЦ “Рума” у Руми. Маријана Боричић, први тренер јуниорки Србије, на припреме је позвала 16 играчица.

  На списку су:
  ТЕХНИЧАРИ: ЈЕЛЕНА ВИГЊЕВИЋ (ТЕНТ, ОБРЕНОВАЦ), АЛЕКСАНДРА БРЂОВИЋ (ЦРВЕНА ЗВЕЗДА) И АЛЕКСАНДРА ЋИРОВИЋ (ВИЗУРА).
  КОРЕКТОРИ: ЈЕЛЕНА НОВАКОВИЋ (ДИНАМО, ПАНЧЕВО) И БОЖИЦА МАРКОВИЋ (БЕОГРАД).
  ЛИБЕРА: АЛЕКСАНДРА ТАДИЋ (ИТОН СРЕМ ТЕМПО, СРЕМСКА МИТРОВИЦА) И МИЛЕНА ДИМИЋ (ВИЗУРА).
  БЛОКЕРИ: МАЈА АЛЕКСИЋ (ВИЗУРА), ОЛГА ЈЕЈИЋ (ЦРВЕНА ЗВЕЗДА) И САРА ВУЧИЋЕВИЋ (ТЕНТ, ОБРЕНОВАЦ).
  ПРИМАЧИ: КАТАРИНА МАРИНКОВИЋ (РАДНИЧКИ, БЕОГРАД), САРА ЛОЗО (ВИЗУРА), БОЈАНА МИЛЕНКОВИЋ (ЦРВЕНА ЗВЕЗДА), МИЛИЦА ЋЕРАНИЋ (ТЕНТ, ОБРЕНОВАЦ), МАРИЈА ВУЈНОВИЋ (ЈЕДИНСТВО, СТАРА ПАЗОВА) И МИЛКА СТИЈЕПИЋ (ЦРВЕНА ЗВЕЗДА).
  Јуниорке Србије ће у 1. колу, 15. маја, играти против Француске, у 2. колу, 16. маја, против Чешке и у последњем, 3. колу, 17. маја против Турске. Све утакмице у Руми јуниорке Србије ће одиграти од 18,30 часова.

 • Медаље за рукометашице румског "Словена" на Међународном турниру у Новом Саду

  5. мај 2015.

  Mlade rukometašice "Slovena"Младе рукометашице ЖРК "Словен" из Руме освојиле су прво место у мини рукомету на петом Међународном турниру "Растимо - Трофеј града Новог Сада. Реч је о најмасовнијем турниру за децу у овом делу Европе, а учешће је узело 1.700 дечака и девојчица из најбољих српских клубова, али и из Данске, Словачке, Грчке, Румуније, Мађарске, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске и Црне Горе. За три дана турнира, у шест спортских дворана, одиграно је вишестотина утакмица у рукомету и мини рукомету.

  Девојчице ЖРК "Словен" рођене 2004. године и млађе тријумфовале су у изузетно јакој конкренцији 12 екипа. На турниру су наступиле и две селекције Срема чији је координарор била Катарина Радовић из ЖРК "Словен". Катаринине изабранице су тријумфовале и у конкуренцији играчица рођених 1998. године, а Општину Рума су у овом тиму представљале три девојчице. Велики успех остварила је и селекција Срема, девојчице рођене 2000. године, која је освојила бронзану медаљу. У овом годишту су наступале две рукометашице из румског "Словена".

 • Мере за безбеднији саобраћај на путу Буђановци - Пећинци

  5. мај 2015.

  Arhivska slikaОпштина Рума је приступила решевању проблема безбедности у саобраћају на локалном путу Буђановци-Пећинци.

  Комисија за безбедност саобраћаја је констатовала да пут нема употребну дозволу и да је као привремену меру потребно забранити теретни саобраћај и поставити одговарајућу саобраћајну сигнализацију како би се повећала безбедност учесника у саобраћају на том путу. Такође, неопходно је израдити и планску документацију. Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић је напоменуо да ће у решавању овог проблема бити укључена и Општина Пећинци, а да ће се о поштовању забране саобраћаја за теретна возила старати полиција.

  Одговарајућа саобраћајна сигнализација биће постављена у центру Буђановаца на почетку улице Небојша Јерковић, као и из правца Пећинаца према Буђановцима код скретања за Сибач.

  У наредном периоду планирана је реконструкција коловоза у насељеним улицама у Буђановцима.

 • Оглас - Закуп пословног простора

  5. мај 2015.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Руми, зграду у улици ЈНА број 106, површине 365m2. Оглас је отворен од 6.5.2015. до 20.5.2015. године. Пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме".

  Преузмите Оглас

   

 • Почео упис деце у вртиће

  4. мај 2015.

  Objekat KockicaУпис деце у Предшколску установу "Полетарац" почео је данас и трајаће до 29. маја 2015. године. Места у вртићима има довољно, а право на упис имају деца старости од годину до пет и по година.

  Упис деце у припремни предшколски програм за школско – васпитну 2015/ 2016. годину, такође, је почео данас.

  Директорица УПВО "Полетарац" Драгана Стојшић је поновила став да је поред васпитно - образовног рада веома битна и социјализација деце. "Није потребно да оба родитеља раде како би се дете уписало у вртић. Нама је циљ што већи обухват деце и сигурни смо да ће вртићи и наредне школске године бити пуни. Прошле године на упису је било места за сву децу и није било листа чекања. УПВО "Полетарац је инклузиван, тако да ћемо и ове године уписати и децу са сметњама у развоју која ће бити распоређена у редовне групе", казала је директорица Драгана Стојшић.

 • Велики успех младих рукометаша "Слоге" из Хртковаца

  4, мај 2015.

  RK Sloga HrtkovciНа Међународном турниру у рукомету и мини рукомету "Растимо - Трофеј града Новог Сада“, који је, протеклог викенда, по пети пут одржан у спортским дворанама у Новом Саду, Футогу и Каћу, кадетска екипа РК "Слога" из Хртковаца освојила је друго место. Хртковачки дечаци рођени 1998. године су синоћ у финалу турнира поражени од РК "Нови Београд" резултатом 27:22.

  Турнир "Растимо - Трофеј града Новог Сада“ је једна од најзначајнијих и најмасовнијих манифестација намењених спортистима млађих категоријама. Ове године учествовало је око 1.700 деце из преко 120 клубова из Мађарске, Румуније, Словеније, Републике Српске, БиХ, Црне Горе и Србије. Учешће најбољих српских екипа Металопластике, Војводине, Југовића, Црвене Звезде чини успех Хртковчана још већим. Поред тимске игре изабраници тренера Драгана Танасића су се истакли и индивидуалним квалитетима. Први стрелац турнира је играч "Слоге" Марко Дошен.

 • Епидемиолошка ситуација у Срему

  4. мај 2015.

  GripНа основу резултата епидемиолошког надзора над грипом, у Срему се региструју појединачни случајеви болести, а број оболелих је на нивоу уобичајеном за ванепидемијски период, подаци су Завода за јавно здравље Сремска Митровица.
  Тренд оболевања од акутних респираторних обољења и обољења сличних грипу је у паду у односу на претходну недељу.
  У Општини Рума није било већих проблема проузрокованих грипом. Од почетка 2015 године, Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Сремска Митровица је у овој сезони потврдио инфекцију вирусом грипа на територији Сремске Митровице (АХ1Н1пмд09), Шида (АХ1Н1пдм09 и АХ3Н2) и Инђије (АХ1Н1пдм09 и АХ3Н2), наводи се у саопштењу Завода.

 • Акција добровољног давања крви

  7. мај 2015.

  Akcija dobrovoljnog davanja krviАкција добровољног давања крви биће одржана у данас, у просторијама Црвеног крста у Руми. У питању је традиционална акција коју румски Црвени крст организује у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Даваоци крви могу бити све здраве особе оба пола између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака три месеца, код је код жена то ограничено на свака четири месеца.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian