Филтер
 • EVERREST PRODUCTION и Општина Рума позивају све заинтересоване да се пријаве поводом отварања нових радних места у оквиру ове компаније и почетка рада производног погона на Румској петљи

  26. мај  2015.

  Everrest

  Највећа данско-кинеска инвестиција у Србији, фабрика меморијске пене EVERREST PRODUCTION, која се налази у Радној зони Румска петља,  расписује конкурс за потребна радна места у свом производном погону.

  Инвеститор попуњава следећа радна места:

  -200 кројачица

  -60 помоћних радника

  -5 радника на ливењу

  -електричар и бравар.

  Пријаве можете слати на следеће мејлове:  dav@everrest.com и office.serbia@everrest.com.

  Заинтересовани се могу пријављивати и посредством Општинске управе Општине Румa kabinet@ruma.rs

  EVERREST PRODUCTION је компанија са еколошки чистом и савременом технологијом. Фабрика се простире на 30 000 метара квадратних и има све потребне капацитете, којим ће снабдевати европско тржиште, Русију, Средњи Исток и Северну Америку.

  У Прилогу се налазе детаљи о условима конкурса.

  Услови конкурса WORD, PDF.

 • Продужен рок за бесплатну рехабилитацију у бањама

  14. април 2015.

  Penzioneri u banjiРок за пријаву на оглас за бесплатну рехабилитацију пензионера у бањама продужен је до 20. априла због Ускршњих празника саопштили су из Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

  Подсетимо, Дом здравља "Рума" бесплатно издаје пензионерима уверења о здравственом стању ради упућивања на бањски опоравак у организацији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.
  Према овом огласу право на бесплатну рехабилитацију у здравствено-стационарним установама и бањско-климатским лечилиштима, у трајању од 10 дана, имају корисници старосних, инвалидских и породичних пензија, који имају пребивалиште на територији Републике Србије и чија је пензија за јануар, односно фебруар нижа од износа просечне пензије у Фонду, односно од 23.159,00 динара.
  Право да се јаве на оглас имају пензионери из категорије запослених, самосталних делатности и пољопривредници, који, осим пензије која је нижа од горе наведеног износа, немају друга лична примања. Право да се јаве на оглас имају и пензионери који су то право остварили применом домаћих прописа и на основу међународних уговора (прерачунато по средњем курсу НБС на дан 15.1.2015. године 1 евро = 122,489 динара), под условом да збир тих пензија не прелази износ од 23.159,00 динара.

  Чланство у пензионерским организацијама није услов за коришћење овог права.

 • Планирана искључења струје за 8. април

  7. април 2015.

  Због радова на електроенергетској мрежи следеће улице у Руми неће имати струје у среду 8. априла:

  Од 08:00 до 14:30 часова

  - Главна бр. 179 и 181;

  - Змај Јовина од бр. 2 до бр. 10А.

  Од 08:30 до 13:30 часова

  - Главна од бр. 194 и 165 до бр. 230 и 225;

  - Гробљанска од бр. 1 и 2 до бр. 7 и 14;

  - Ј.Н.А. од бр. 192 и 179 до бр. 220 и 199;

  - Трг Ослобођења бр. 1, 1А и 2.

  Вогањ комплетно насеље у времену од 08:00 до 14:30 часова.

  Павловци комплетно насеље у два наврата и то од 07:30 до 08:00 и од 14:00 до 14:30 часова.

  Стејановци комплетно насеље у два наврата и то од 07:30 до 08:00 и од 14:00 до 14:30 часова.

  У случају лоших временских прилика радови се одлажу.

 • "Распевано пролеће Србије 2015" - У Руми најбоље Исидора Југовић и Тијана Соколовић

  30. април 2015.

  Marija Stojčević14. Фестивал музике за децу "Распевано пролеће Србије 2015" одржанје јуче у Спортском центру "Рума".

  На фестивалу су учествали солисти певачи из свих основних школа Руме и предшколске установе "Полетарац", хор ОШ "Душан Јерковић" и оркестар музичког центра Панчево.

  Фестивал "Распевано пролеће Србије" постоји више од 30 година и сваке године, за то такмичење, се штампа збирка потпуно нових, непознатих песама.

  Циљ фестивала је афирмација музике за најмлађе.

  Una BorojevićПокровитељ фестивала је Општина Рума, а "Распевано пролеће Србије 2015" свечано је отворила земеница председника Општине Рума Марија Стојчевић. "Потребно је много труда да би се органозовала оваква смотра стваралаштва, у којој пролази само оно што је ново и оригинално. Деца изводе тачке које нико пре њих није извео. Много маште и креације треба њиховим наставницима и њима. То је за сваку похвалу. То је наш највећи успех када видимо да су најмлађи задовољни и да њихову слободу нико и ништа не спутава. Општина Рума је покровитељ многих манифестација за које процењује да су значајне, а ја ћу себи дати слободу да кажем да је ово најлепша од свих приредби које се организују у нашем граду", казала је Марија Стојчевић.

  Ове године наступила су 22 певача, а свака нумера је била пропраћена и одговарајућом кореографијом. Према оцени Сручног жирија најбоља је била ученица ОШ "Змај Јова Јовановић" Тијана Соколовић. Прву награду жири публике је доделио Исидори Југовић ученици ОШ "Душан Јерковић".

 • На излетишту Борковац појачане мере безбедности у празничним данима

  30. април 2015.

  Grb Opštine RumaСви грађани који су донели одлуку да празник 1. мај проведу на излетишту Борковац, могу да очекују појачане мере безбедности од стране припадника полиције. Такође, на излетишту Борковац завршена је и акција третирања крпеља, а терен очишћен и спреман за излетнике. Из ПУ у Сремској Митровици стиже упозорење грађанима да не ремете јавни ред, да не изазивају туче и не учествују у њима, као и да ватру ложе искључиво у за то предвиђеним ложиштима. Министарство унутрашњих послова, преко ПУ у Сремској Митровици обавештава грађане да ће појачане активности у време празника спроводити на свим излетиштима у којима се традиционално очекује масовније окупљање људи.

  Саопштење ПУ Сремска Митровица:

  Поводом предстојећих празника, очекује се масовнија посета грађана традиционалним излетиштима у Срему, посебно на Фрушкој гори.

  Припадници полиције појачаће мере обезбеђења свих места на којима ће се окупљати већи број грађана.

  Саобраћајна полиција предузеће појачану контролу саобраћаја, нарочито путних праваца који воде према посећенијим излетиштима и објектима.

  Упозоравамо грађане да за време празника не ремете јавни ред, да не изазивају туче и не учествују у њима.

  Возачи, поштујте све саобраћајне прописе, нарочито забране насилничке вожње и вожње под утицајем алкохола. Возите опрезно, поштујте прописана ограничења брзине. Будите стрпљиви и у случају застоја, немојте претицати колоне возила.

 • XVI седница Општинског Већа: Пољочувари, именовано Привремено тело Друге МЗ, већа безбедност на локалном путу Буђановци - Пећинци

  30. април 2015.

  Opštinsko većeПред члановима Већа на данашњем заседању нашао се Извештај о раду пољочуварске службе. У претходној години било је ангажовано 22 пољочувара чији је рад финансирала Општина Рума. За ту намену издвојено је 6,123.824 динара. Начелник Одељења за привреду и буџет Душан Бараћ сматра да су пољочувари савесно обављали свој посао и да су оправдали поверење, те ће у мају у Општини Рума поново бити ангажована пољочуварска служба. Начелник Бараћ је посебно апострофирао чињеницу да је захваљујући пољочуварској служби значајно смањено паљење усева.

  Општинско веће је донело одлуку о разрешењу Савета Друге МЗ у Руми. За то су се стекли услови јер се Савет није састао три месеца. Именовано је и Привремено тело којим ће председавати Никола Јурца.

 • XVI седница Општинског Већа: Помоћ ромским основцима, нова одлука о стипендирању студената и хармоника за малу Анђелу

  30. април 2015.

  Sednica Opštinskog većaНа данашњој седници Веће је подржало и Предлог Одлуке о приступању, реализацији и суфинансирању програма образовања ромске деце основношколског узраста од V до VIII разреда у школској 2015/2016. години. Ова Одлука је предуслов да Општина Рума конкурише на јавни позив Покрајинског секретаријата за рад, запошљавање и равноправност полова. Максимални износ који се може добити је 150.000 динара, а Општина Рума планира да издвоји још толико, казао је начелник Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук.

  "У нашој општини има 117 ромске деце деце узраста од V до VIII разреда и за њих ће бити обезбеђен школски прибор или уџбеници. Прошле године смо добили максималан износ и верујем да ће тако бити и ове године. На данашњем већу усвојили смо још једну одлуку која има везе са образовањем. Реч је о Одлуци о стипендирању студената Општине Руме. Поменуо бих кључне новине у односу на предходне одлуке. Уведена је најнижа просечна оцена (8) што до сада није био случај, чиме ћемо предност дати бољим студентима. Финансираће се само основне академске студије, јер су нам струковна занимања суфицитарна. Критеријум ефикасности студирања, који је доносио одређени број бодова по години студија, је у овој Одлуци избачен. У пракси је доказано да је тај критеријум раније фаворизовао студенте са лошијом просечном оценом, па смо се из тог разлога одлучили да променимо Одлуку и у овом делу. Код друштвено осетљивих група услови су остали исти и ту нисмо ништа мењали", изјавио је начелник Дамјанчук.

 • Градско позориште Рума - Успех представе „Капетан Џон Пиплфокс“

  30. април 2015.

  Дечија сцена Драмског студија остварила је лепе успехе и најавила дугу и успешну театарску пловидбу. Лепотице из Хаване и храбра посада брода из представе „Капетан Џон Пиплфокс“ по мотивима дела Душка Радовића, а у режији Золтана Фридмана на Фестивалу „Отворена сцена“ у Бачкој Паланци освојила је награду за најбољу сценографију, а у конкуренцији од 12 представа на Смотри дечијег драмског стваралаштва Срема у Пећинцима изборила је пласман на „Мајске сусрете“ у Темерину међу 10 најбољих представа Војводине.


  Такође, најављујемо свечану румску премијеру представе „Капетан Џон Пиплфокс“ за петак 14. мај од 17 часова на Великој сцени КЦ Рума.
  У представи играју глумци - ученици румских основних школа:
  Лука Сучевић, Лука Кобал, Јован Војновић, Вук Ћирић, Василије Арсеновић, Јован Каран, Лука Јозић, Ива Гавриловић, Маша Спалевић, Александра Добријевић, Јана Каран, Ана Галечић, Николина Атанацковић, Теодора Ливада, Тамара Станић, Наташа Милојевић, Мина Ђумић и Ања Тубић.

 • Свечана конференција поводом објављивања Трећег позива за прикупљање пројектних предлога

  30. април 2015.

  Svečana konferencijaКанцеларија за европске интеграције Владе Републике Србије у сарадњи са Дирекцијом за европске интеграције Босне и Херцеговине уз подршку Заједничког техничког секретаријата, организовала је 29.04.2015. у Београду, у Дому омладине свечану конференцију поводом објављивања 3. позива за достављање предлога пројеката у оквиру Прекограничног програма Србија – Босна и Херцеговина кроз Инструмент за претприступну помоћ (ИПА).
  Конференцију је посетило више од 70 гостију, а присутнима су се обратили званичници Оскар Бенедикт – заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији и Љиљана Панџић – менаџер програма Делегације Европске уније у БиХ. Такође, испред Канцеларије за европске интеграције Републике Србије присутнима се обратио Срђан Мајсторовић – заменик директора, а испред Дирекције за европске интеграције БиХ обратила Нада Бојанић – шеф одсека за прекограничне, међународне и посебне програме помоћи ЕУ БиХ
  . Конференцији су присуствовали и представници румске Канцеларије за локални економски развој Ивана Бојанић и Драган Косановић.

 • Одржана прва информативна сесија у Београду

  30. април 2015.

  Informativna sesijaЗаједнички технички секретаријат, у сарадњи с уговорним телима, Делегацијом Европске уније у Републици Србији и Босни и Херцеговини и у сарадњи са Канцеларијом за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекцијом за европске интеграције Босне и Херцеговине је одржао прву информативну сесију у Београду у Дому омладине пред више од 50 присутних. Информативној сесији су присуствовали и представници румске Канцеларије за локални економски развој Ивана Бојанић и Драган Косановић.
  Присутнима је представљено неколико презентација у вези са 3. Позивом и то:
  Смернице за апликанте – специфичности III позива;
  Апликациони пакет – документација коју треба попунити;
  Апликациони пакет – Припрема апликације;
  Процедура оцењивања апликација.
  После целокупне презентације, учесницима је било дозвољено да поставе уопштена питања и добију одговор.

 • Представа "Егзибициониста" - Атеље 212

  4. мај 2015.

  Predstava EgzibicionistaПонедељак, 18. мај, 20.00, Велика дворана КЦ-а

  Режија: Милан Караџић
  Играју: Исидора Минић, Бранимир Брстина, Дара Џокић, Војислав Брајовић, Владислав Михаиловић

  Цена улазнице - 700 динара

  Забавна и духовита представа, која се веома успешно изводи на Великој сцени Атељеа 212, бави се проблемима модерног урбаног човека у економски просперитетном друштву. "Егзибициониста“ је савремена драма која се бави проблемима модерног урбаног човека на размеђу векова у условима високо стандардизоване цивилизације. У фокусу драме је патолошка појава сексуалне изопачености са којом се савремено друштво обрачунава на два начина: санкционише је затвором или покушава да је лечи психијатријом. Једино што свим актерима недостаје је љубав. Премијера је одржана 16. јануара 2003. године.

 • Филмски програм - Мај 2015.

  30. април 2015.

  Мала дворана Културног центра / 20.00 и 22.00

  Од 7. до 13. маја "Бездушни"
  Од 14. до 20. маја "Ескобар" (16. и 17. Велика дворана)
  Од 21. до 27. маја "Далеко од људи"
  Од 28. маја до 4. јуна "Тело"

  Цена улазнице - 200 динара

  Мобил 3Д Синема
  Велика дворана КЦ-а

  6. и 7. мај

  "Сунђер Боб" - 16.30 и 18.30
  "Осветници" - 20.30

  Цена улазнице - 250 динара

  Празничних дана у периоду од 1. маја до 6. маја биоскоп неће радити.

  www.kcruma.co.rs

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  30. април 2015.

  ObaveštenjeЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. маја.

   

   

   

 • Студијска посета председника Општине Рума Слађана Манчића Немачкој

  29. април 2015.

  Slađan Mančić predsednik Opštine RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић отпутоваће у Немачку у оквиру BFC SEE инвестиционе мисије од 3-8 маја 2015.године, у организацији НАЛЕД-а (Национална алијанса за локални економски развој). У румској делегацији ће бити и Душан Бараћ, начелник Одељења за привреду и буџет Општине Рума. Међу посетиоцима из Србије биће и градоначелници Лесковца и Пирота, као и помоћници председника Општине Стара Пазова.
  Председник Општине Рума Слађан Манчић представиће потенцијале наше општине када је у питању улагање у производне погоне аутомобилске индустрије, јер код нас послују познате компаније управо из те области. На територији Руме
  "АЛБОН" већ производи клипњаче за Фордове аутомобиле, "МИТАС", чешка гумарска индустрија европски је лидер у производњи пнеуматика за пољопривредну механизацију и грађевинске машине, словеначки "KАБЛЕКС-С" који производи каблове, а ускоро им се прикључује и француска компанија "ХАЧИНСОН", која производи гумене делове за аутоиндустрију. Све наведене компаније препознале су управо Руму као дестинацију где могу унапредити своје пословање. Рума постаје озбиљан производни центар аутомобилске индистрије, која запошљава све већи број радника.
  Делегација Општине Рума присуствоваће пријему у Сенату Берлина, као и пријему код градоначелника Ораниенбурга. Посетиће и компаније у Ландкреису и боравити у Адлерсхофу на састанку са Управом Адлерсхоф Пословног и иновационог парка. Први човек румске општине Слађан Манчић током Инвестиционе мисије боравиће и у Потсдаму, где ће присуствовати састанку тамошње Привредне коморе. Федерација немачких индустрија (БДИ) биће домаћин једног у низу састанака, којем ће такође присуствовати румска делегација.
  Ова посета ће бити изузетна прилика за размену искустава између представника земаља учесница и промоцију привредних резултата и потенцијала ван граница наше земље.

 • Конкурс за нови лого Дома здравља

  29. април 2015.

  Dom zdravljaДом здравља Рума и Општина Рума расписују конкурс за избор новог логоа за Дом здравља Рума. Конкурс је отворен од 4.5.2015. до 25.5.2015. године, до 12 часова. Избор за лого ће извршити стручни жири, а пре коначне одлуке радови ће бити изложени у Културном центру Рума. Најбољи рад ће бити хонорисан са 15.000 динара.

  Преузмите Конкурс

   

 • Одржан едукативни скуп у Геронтолошком центру

  30. април 2015.

  У оквиру стручне подршке установама за одрасле и старије Покрајински завод за социјалну заштиту је 28.4.2015. реализовао едукативни стручни скуп у Геронтолошком центру „Срем“ на тему процене корисника. Предавачи су били Татијана Грнчарски и Снежана Ђурић, саветнице за социјалну заштиту Покрајинског завода за социјалну заштиту, а учествовали су стручни радници из четири државне установе, Геронтолошкоих центара из Новог Сада, Зрењанина, Бачке Паланке и Руме и тринаест приватних домова за стара лица са територије Војводине: „Конак“ из Сремске Каменице, „Атерос“ из Суботице, „Долина сунца“ из Суботице, Национални дом из Владимировца, „Луана“ из Шида, „Момчиловић“ из Шида, „Препород“ из Старог Сланкамена, „Гала“ из Новог Сланкамена, „Милка“ из Футога“, „Наш други дом“ из Новог Сада, „Mass Green House“ из Петроварадина, „Sanus Vita“ из Новог Сада и „Медик“ из Бачке Паланке.

 • Велемајстор Дејан Антић шампион државе

  29. април 2015.

  Дејан АнтићНа 9. појединачном шампионату Србије у шаху које је одржано од 18. до 28. априла у Врбасу прво место и титулу шампиона државе освојио је велемајстор Дејан Антић, члан Словена из Руме.
  У одлучујућем мечу последњег кола савладао је вишеструког првака државе, велемајстора Бранка Дамљановића и на тај начин поделио прво место са прошлогодишњим шампионом, велемајстором Александром Инђићем, али је по додатним критеријумима освојио титулу шампиона Србије.
  Овај резултат је подстрек за све у клубу Словен да ове године понове успех са екипног шампионата Србије када су освојили бронзану медаљу. Можда овог пута медаља буде и сјајнија.
   
 • XVI седница Општинског већа

  29. април 2015.

  XVI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 30.4.2015. године са почетком у 12.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање и усвајање Извештаја о раду пољочуварске службе у 2014. години

  2. Предлог Одлуке о распуштању Савета Друге месне заједнице Рума

  3. Предлог Решења о именовању привременог тела Друге месне заједнице Рума

  4. Предлог Одлуке о приступању, реализацији и суфинансирању програма образовања ромске деце основношколског узраста од V до VIII разреда у школској 2015/2016. години

  5. Предлог Правилника о расподели буџетских средстава црквама и верским заједницама које делују на територији општине Рума у 2015. години

  6. Нацрт Одлуке о стипендирању студената општине Рума

 • Обавештење ЈП "Комуналац"

  30. април 2015.

  Јавно предузеће "Комуналац" обавештава кориснике својих услуга да се у време државног празника, односно 1. и 2. маја, неће одвозити смеће, као и да се неће вршити наплата паркинга.

   

   

 • Полетарац обележио 61 годину постојања

  29. април 2015.

  Gusari iz vrtićaУстанова предшколског васпитања и образовања "Полетарац" јуче је прославила 61 годину рада. Тим поводом у Великој дворани Културног центра у Руми одржана је пригодна приредба. Целокупан програм су осмислили васпитачи и деца која похађају УПВО "Полетарац". Око 700 гледалаца, махом родитеља, уживало је у маштовитости, креативности и јединственом хумору својственом само деци. Без трунке треме малишани су показали велики таленат за игру, песму и глуму, што је публика наградила громогласним аплаузима. У програму су учествовале групе деце из свих објеката "Полетарца".

   

 • Менторинг за 100 новооснованих и постојећих МСПП и кластере

  28. април 2015.

  NARR logoНационална агенција за регионални развој објављује јавни позив "Менторинг за 100 новооснованих и постојећих МСПП и КЛАСТЕРЕ"

  Овај јавни позив за реализацију менторинг програма спроводи Национална агенција за регионални развој у сарадњи са акредитованим регионалним развојним агенцијама и центрима за развој МСПП у Суботици, Зрењанину, Новом Саду, Руми, Београду, Пожаревцу, Крагујевцу, Краљеву, Ужицу, Новом Пазару, Нишу, Лесковцу, Врању, Зајечару, Крушевцу, Лајковцу и Лозници.

  Циљ пројекта:Бесплатна услуга менторинга за одабраних 100 предузетника/привредних друштава/кластера у трајању од 50 сати по клијенту, а до краја новембра 2015. године. 

 • У биоскопу - Дивље приче

  28. април 2015.

  PlakatОд 23. до 29. априла / Мала доврана КЦ-а / 19.00 и 21.00 / Цена улазнице 200 динара

  Синопсис: Неједнакост, неправда и захтеви света у коме живимо узрокују стрес и депресију код многих људи. Неки од њих пуцају. Ово је филм о тим људима. Рањиви у судару с реалношћу која се стално мења и изненада бива непредвидива, ликови филма Дивље приче прелазе ону танку линију која цивилизацију дели од варварства. Издаја љубавника, повратак у тешку прошлост и насиље уплетени у свакодневне сусрете, терају јунаке у лудило док они попуштају непорецивом задовољству које долази од губитка контроле.

  www.kcruma.co.rs

   

 • Посета велшких ватрогасаца Геронтолошком центру "Срем"

  28. април 2015.

  Vels Дугогодишњи пријатељи Србије, група ватрогасаца из Јужног Велса, посетила је крајем прошле седмице Геронтолошки центар „Срем“ у Руми. Гости су обишли целу Установу, упознали се и спријатељили са групом корисника који су ангажовани у Радној терапији и изразили задовољство условима боравка у нашој установи. Успостављено је још једно лепо пријатељство.

   

   

 • Обавештење Дома здравља

  30. април 2015.

  Hitna pomoć Doma zdravlja RumaПоводом првомајских празника Дом здравља Рума ће у петак 1.5.2015. радити по следећем распореду:

  · Дежурна служба за одрасле од 7 до 19 часова

  · Дежурна служба за децу и омладину од 7 до 19 часова

  · Дежурна стоматолошка амбуланта од 7 до 19 часова

  Дежурна апотека је Апотека „Рума“ у центру и радиће од 7.30 од 19.30.
  Служба хитне помоћи ради од 00 од 24 часа.

 • Француски филмски караван - Циклус "Дани з'анимације"

  28. април 2015.

  Plakat Француски институт Србије приказује нови циклус филмова у Руми, и то анимираних. "Дани з’анимације" представиће нека од најбољих остварења француског анимираног филма. Протеклог четвртка приказана је "Кожа боје меда", а следе пројекције још три филма.

  30.4.2015. ОШ "Душан Јерковић" Рума
  Дан врана

  7.5.2015. ОШ "Душан Јерковић" Рума
  Приче из ноћи

  14.5.2015. ОШ "Душан Јерковић" Рума
  Жан са Месеца

  Организатор: Ворки тим Рума
  Техничка подршка: Културни центар Рума и ОШ "Душан Јерковић" Рума

  Више информација о филмовима можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

 • Извештај о раду Општинске управе у протеклој години

  27. април 2015.

  Dušan LjubišićДушан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума известио је одборнике румског Парламента о раду комплетне Општинске управе и плановима за период који следи. "Имамо извештаје из 4 одељења, односно од 4 начелника, а на првој страници извештаја ја сам се трудио да све оне главне ствари које су урађене током 2014.године, а које не спадају у неки редован оквир надлежности и пословања управе издвојим као засебне целине и да их набројим. Такође сам настојао да све те новине не изискују нека велика финансијска средства за своје спровођење, а да подижу ниво квалитета рада. Примера ради, сви запослени на месечном нивоу сада шаљу извештаје о свом раду у електронској форми и адресирају их на мене као начелника. Коришћење друштвених интернет мрежа, што смо пронашли као проблем смо софтверски онемогућили, што је одјекнуло у медијима, а о чему је писао и дневни лист Блиц. Изглед и концепција општинске интернет презентације није мењана од момента када је установљена. Зато смо је променили и прилагодили већем броју корисника. Наравно, трудили смо се да тај сајт буде што бољи. У сарадњи са Удружењем грађана BIRN преко NALED-а имамо одређених уверавања да ће то бити још боље спровођењем "Партиципативног буџетирања" као пројекта. Поштовање радног времена јесте један од основних предуслова добре Општинске управе, било којег предузећа или привредног друштва, тако да смо увели електронску идентификацију у управи што је значајно допринело да запослени поштују ред, рад и дисциплину.

 • Заједнички пројекти сремских општина тема састанка у Руми

  27. април 2015.

  Sastanak RRA SremУ Руми је одржан састанак свих туристичких организација из Срема, које учествују у пројекту отварања регионалне бициклистичке стазе, а у организацији Регионалне развојне агенције Срем, која има седиште у Руми. Састанку су присуствовалии Душан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума и Томислав Јанковић, заменик градоначелника Сремске Митровице. Говорили су о више пројеката и планова, пре свега са циљем да у њиховој реализацији аплицирају на време, на све могуће адресе за средства која су потребна. Највише простора је тематски узела презентација и прича о реализацији пројекта бициклистичке руте кроз Фрушку Гору. Шта је све преостало да се она приведе крају и како употпунити пројекат савременим комуниколошким средствима, на која су европски љубитељи бициклизма навикли.

  "Ми сада кад означимо руту, онда је готово "скували смо чорбу". Бициклисти и туристи имају отворена врата да се у овом региону крећу вођени бициклистичком сигнализацијом и свим оним што смо на тој рути предвидели. Више шале нема. Следећа активност је да видимо шта нам још на рути фали од сервиса који су бициклистима потребни, а када је у питању IT. Ми имамо web site ,,srembike", али треба да видимо који је то сет алата информационих технологија, које ми треба још да имамо да би се бициклиста примера ради путем GPRS-а снашао. Све оно што бициклиста у Европи има као подршку, да има и овде. Такође, морамо на завршној конференцији ствари поставити на највиши ниво, од тога да аустријски амбасадор буде присутан, јер су Аустријанци дали новац, до тога да присуствују представници других туристичких организација, хрватске комшије које пружају до граничног прелаза своју руту Срем, тако да су то активности које нам предстоје. Приоритет је свакако означити коначно бициклистичку руту, тако да можемо да водимо бициклистички саобраћај на Фрушкој Гори", казао је Милан Мирић, директор РРА Срем.

 • Одржана Општинска смотра фолклорног стваралаштва

  27. април 2015.

  У недељу 26 04 2015 године у Великој дворани Културног центра одржана је Општинска смотра фолклорног стваралаштва, овог пута за дечије саставе и изворне групе. На смотри су учествовали АНИП „Бранко Радичевић“ са својим припремним саставом и КУД „Крајишник“ са својом изворном групом. Обе групе су успешно извеле своје наступе и упућене су на даље такмичење.

  Припремни састав АНИП-а ће учествовати на зонској смотри у Сремској Митровици која ће бити одржана 17. маја, а КУД „Крајишник“ на зонској смотри изворног стваралаштва у Пећинцима која се одржава 27. јуна.

  Селектор Општинске смотре била је Дајана Костић, кореограф из Старе Пазове.

 • Првенство Србије за пионире и кадете у assaut саватеу

  27. април 2015.

  Savate boks klub RumaУ недељу, 26. априла, у хали ОШ "11. Новембар" у Сенти одржано је Првенство Србије за пионире и кадете у assaut саватеу на којем су спортисти Савате бокс клуба "Рума" освојили 5 медаља: златну медаљу освојила је кадеткиња Марија Гавриловић до 65кг, сребрне медаље освојили су старији пионири Владимир Делић до 52кг, Алекса Станишић до 45кг и млађи пионир Петар Јованов до 36кг, бронзану медаљу освојио је старији пионир Никола Ракић до 56кг. Наши спортисти су били одлични на овом великом такмичењу, сви су прошли прво коло и показали завидну технику.

 • Накнада за незапослене породиље - Ублажена процедура за добијање финансијске помоћи

  27. април. 2015.

  dr Aleksandar Martinović На последњој седници Скупштине Општине Рума усвојена је Одлука о изменама одлуке о праву на финансијску помоћ незапосленим породиљама. Изменом Одлуке незапослене породиље ће лакше остваривати право на ову надокнаду.

  Захтев за остваривање права на финансијску помоћ подносиће се најкасније до навршених шест месеци живота детета, а до сада је рок био три месеца. Такође, право на финансијску помоћ остварује незапослена породиља, држављанка Републике Србије, са пребивалиштем на територији Општине Рума најмање три месеца пре дана рођења детета, раније је било потребно најмање шест месеци.

  "Очигледно је да тромесечни рок за подношење документације за остваривање права на накнаду за незапослене породиље био кратак. Много породиље су се жалиле Већу јер нису успеле да предају документацију у предвиђеном року. Општинско веће је и до сада било прилично толерантно. Нисмо се увек држали стриктних законских рокова за жалбе, формално то није за похвалу, али суштински јесте. Породиље су се некада жалиле и након истека рока, али је Веће је прихватало све жалбе. Имали смо разумевања је у питању једна категорија жена која се налази у изузетно тешкој ситуацији и овом одлуком смо покушали да њихов положај, колико зависи од локалне самоуправе, побољшамо", изјавио је председник Скупштине Општине Рума др Александар Мартиновић.

  Имајући у виду тежак економски положај породица са децом где породиља није у радном односу и не прима никакву накнаду по основу зараде, обе измене Одлуке, усвојене су у циљу ублажавања услова за остваривање права, а самим тим и омогућавању већем броју незапослених породиља да остваре право на ову финансијску помоћ, поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • "Полетарац" прославља 61. годишњицу постојања

  27. април 2015.

  Deca iz vrtićaУстанова предшколског васпитања и образовања "Полетарац" обележиће у уторак 28. априла, приредбом у Културном центру Рума, 61. годину постојања.

  Приредба предшколаца и малишана из вртића почиње у 17 часова. Улазнице су дељене родитељима чија деца похађају УПВО "Полетарац" и не налазе се у слободној продаји.

   

 • Среда 29. април / Велика дворана КЦ-а / 20.00 / Цена улазнице 500 динара

  27. април 2015.

  Vivax VohХор Viva Vox из Београда, предвођен диригенткињом Јасмином Лорин, постоји од 9. маја 2005. године. 2009. године у своје наступе
  уводи ритмичку подршку битбокса, вокалне технике којом се имитирају звуци бубњева и перкусија и окреће се извођењу популарне музике искључиво гласовима, без инструменталне пратње. Ова комбинација чини их јединственим у нашој земљи.

  Ширу популарност у земљи и свету стекли су у јулу 2011. године, када је видео снимак њиховог извођења песме Du hast немачког бенда Rammstein постао вирални хит на друштвеној мрежи YouTube. Уследио је концерт у београдском Сава Центру 1. децембра 2011. године, за који су карте биле распродате већ две недеље унапред. На овом концерту први пут су у свом маниру извели микс песама британског бенда The Prodigy који је по популарности надмашио њихову обраду песме Du hast. Само годину дана касније,почетком децембра 2012. Viva Vox је пред препуном великом салом Сава Центра одржао не један, већ три концерта у низу. Остатак света добио је прилику да их слуша уживо на турнејама у Пољској, Чешкој, Аустрији, Белорусији и многим другим земљама.

 • XXXI седница СО Рума: Реализација крупних инвестиција потврда одличне инвестиционе климе у Руми

  25. април 2015.

  SO RUMAОпштина Рума је данас направила још један значајан корак ка реализацији велике инвестиције, чиме је још једном потврђен сјајан инвестициони амбијент који влада у нашој општини.

  Наиме, на данашњој седници Скупштине Општине Рума једногласно је усвојен Елаборат о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони у оквиру плана детаљне регулације " за блок 3-12-1,део блока 3-16-2 и део блока 3-14-2 у у индустријској зони" у Руми у корист HUTCHINSON d.o.o. Београд“, важан документ којим је Општина Рума испунила све предуслове за долазак ове познате француске компаније.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је истакао да се не памти да ће једна инвестиција бити реализована у краћем року и да је то јасан показатељ да је локална власт у потпуности посвећена сузбијању проблема незапослености. „Осећам један огроман понос што смо у пракси доказали да у Руми влада одличан инвестициони амбијент. Све неопходне правне и биракратске послове смо завршили у заиста најкраћем могућем року. Код Дирекције за имовину РС смо издејствовали пренос власништва над овом парцелом, исту укњижили у Катастру, затим одржали седницу Већа на којој је подржан Елаборат и ова седница СО Рума је заказана по хитном поступку, како би овај се овај Елаборат већ у понедељак нашао пред Владом Републике Србије, која ће дати сагласност за реализацију овог пројекта. Већ после првомајских празника француска компанија ће почети са обележавањем градилишта и првим радовима. У Хачинсону постоји велика жеља да се производни погон у Руми изгради што пре и они су најавили да ће први радници бити ангажовани већ на јесен“, казао је председник Манчић.

  Хачинсон је један од најпознатијих произвођача делова за аутоиндустрију, а у фабрици у Руми ће се правити гумена црева за расхладне уређаје за потребе аутоиндустрије. Производни погон ће бити изграђен преко пута фабрике „Албон“ у „Западној индустријској зони“. Према бизнис плану у фабрици ће у почетку радити 200 запослених, а до 2020. године могуће је ангажовање 339 радника. У Руму ће бити премештен производни погон ове компаније из Пољске.

  SO RUMAПредседник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је бенефит од доласка француске компаније вишеструк. „Поред запошљавања великог броја радника и смањења незапослености, у општински буџет ће се слити значајна средства кроз порезе на зараду и имовину. Веома је важна и чињеница да ће компанија користити гас као енергент, а годишња потрошња је процењена на 3 милиона кубних метара. Остали инвеститори који ускоро почињу са радом у нашој општини такође користе гас што ће додатно повећати приходе нашег јавног предузећа „Гас Рума“. Ово су инвестиције које вуку целу привреду и веома смо срећни што наша општина доживљава индустријски процват“, нагласио је председник Манчић.

 • ОШ "Шеста ударна војвођанска бригада" Грабовци - Традиција неговања ученичких и наставничких вредности која на јесен пуни 43 године

  24. април 2015.

  Učenici u GrabovcimaАко, само примера ради упоредимо школску 1985/86 и 2015/16 годину школа "Шеста ударна војвођанска бригада" Грабовци је бројала 185 ученика, а данас броји 94. Просек броја ученика је током три деценије пао са 20 на 10. Поврх свега, овде нема говора о томе да првог разреда неће бити и да објективних услова за обављање наставе неће бити. Грабовачка школа на листи је оних које локална самоуправа обухвата својим планом уређења и улагања у просвету.

  Последњи радови, ако говоримо о побољшању техничких услова за наставу били су на оспособљавању грејног котла за зиму. То је омогућило да учионице буду топле, али ипак има још пуно тога да се ради. Ово је остала једина школа на територији румске општине у којој се ђаци и запослени греју на чврсто гориво. Баш ових дана стигао је нови контигент угља за наредну сезону. Славица Петровић, секретар школе прича да има низ ставки које треба узети у обзир приликом уређивања школских објеката у румској општини, а када је реч баш о овој школи. Неопходна је замена прозора, а реновирање тражи и фискултурна сала, каже Петровић.

 • Заказана XXXI седница Скупштине општине Рума

  24. април 2015.

  Grb RumeXXXI седница Скупштине општине Рума ће се одржати у 25.04.2015. године са почетком у 10.00 часова у конференцијској сали Културног центра Рума. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о Изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2015. годину

  2. Предлог Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони у оквиру плана детаљне регулације " за блок 3-12-1,део блока 3-16-2 и део блока 3-14-2 у у индустријској зони" у Руми у корист HUTCHINSON d.o.o. Београд

  3. Предлог Одлуке о измени оснивачког акта ЈУП "ПЛАН" општине Рума и општине Пећинци

  4. Предлог Одлуке о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине Општине Рума по тржишној цени путем непосредне погодбе

  5. Предлог Решења о формирању Комисије за спровођење поступка непосредне погодбе

  6. Предлог Одлуке о изменама Одлуке о праву на финансијску помоћ незапосленим породиљама

  7. Предлог Одлуке о доношењу измена и допуна Генералног плана Руме

  8. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о социјалној заштити у Општини Рума

  9. Разматрање и усвајање Извештаја о раду Општинске управе за 2014. годину

  10. Разматрање и усвајање Извештаја о степену реализације програма пословања за период 01.01.-31.12.2014. године ЈП "Дирекција за изградњу Руме" Рума

 • Школски спорт

  24. април 2015.

  Savez sportovaНа Међуокружном првенству у малом фудбалу за пионирке у Шапцу сремски округ представљала је ОШ " 23 Октобар" из Kленка и освојила 3 место.
  На окружном и међуокружном првенству у гимнастици које је одржано у Сремској Митровици, Рума је постигла следеће резултате
  1-4 разред окружно II место - ОШ
  "Душан Јерковић" Рума
  5-6 разред окружно II место - ОШ " Душан Јерковић" Рума
  7-8 разред окружно I место и II место на међуокружном првенству
  У појединачној конкуренцији
  Нађа Новаковић II место на окружном и Невена Новаковић III место на окружном
  22.04.2015 у Руми је одржано школско окружно првенство у рукомету за омладинце на којем су учествовале школе из 5 градова (
  Рума, Сремска Митровица, Инђија, Шид и Стара Пазова) победник је школа из Сремске Митровице која је и остварила пласман на међуокружно првенство у Београд, наша школа СТШ " Миленко Брзак Уча" заузела је друго место.

 • Стабилизација и консолидација обележили пословање јавних предузећа у претходној години

  24. април 2015.

  Opštinsko većeНа XV седници Општинског већа већи део дневног реда односио се на извештаје о пословању јавних предузећа и установа Општине Рума у 2014. години. Циљ готово свих предузећа и установа претходне године биo је стабилизација и консолидација финансијског пословања, што је у знатној мери и остварено.

  Највећу финансијску добит остварило је ЈП "Гас Рума" и она је износила 22.415.915,68 динара. Добит би сигурно била и већа да није било скока курса долара који је у многоме смањио профит предузећа, казао је директор румског дистрибутера природног гаса Рада Маравић. "Упркос сложеној економској ситуацији, пре свега везану за растући курс долара, ми смо у претходној години уложили чак 32,9 милиона динара у инвестиције. У гасовод је уложено 29.926.701,06 динара, у мераче 2.560.453,48 динара, а у осталу опрему 494.973,84 динара. У 2014. години смо изградили гасовод укупне дужине 5.158 метара, од чега 3.899м челичног гасовода и 1.259м дистрибутивног гасовода. Када је у питању наплата она је задовољавајућа, а највећи проблем су дуговања ЈП "Стамбено", казао је Маравић.

  Укупна дужина гасовода ЈП "Гас Рума" износи 519.448м, а гас користи 6.999 потрошача, од тога 6.638 из групе домаћинства.

  ЈП "Водовод" је у климатски непогодној 2014. години предузео све неопходне мере како би се смањио губитак на мрежи. Направљена је нова црпна станица, постављене су две пумпе и бустер, ревитализовано је неколико бунара. У 2015. години су преузети локални водоводи у Кленку, Хртковцима и Платичеву чиме је целокупно водоснабдевање у Општини Рума сада у надлежности ЈП "Водовод". "Цена воде за мештане ових села биће у овој години, иста као што су је плаћали и у 2014. години. Нисмо желели да одмах изједначимо цену са ценом у Руми и ова одлука је једно прелазно решење, јер се до сада о водоснабдевању старала месна заједница. Нас је закон обавезао да све послове водоснабдевања преузме ЈП "Водовод", што није наишло на одобравање у појединим месним заједницама. Уважили смо и чињеницу да су локални водоводи рађени од самодоприноса и да је МЗ имала и запослена лица на одржавању водоводне мреже и заиста смо хтели да цео процес примопредаје прође што безболније. Отуда и став да се цена воде неће мењати, односно да ће остати иста као и претходне године", рекао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Међународни онлајн пројекат "Змајеве" школе

  23. април 2015.

  Nataša MajstrovićОсновна школа ""Змај Јова Јовановић" из Руме је преко eTwinning интернет портала узела учешће у пројекту који има за циљ да охрабри девојчице да се определе за занимања у области информационо-комуникационих технологија, као и да се промовише родна равноправност. Наташа Мајстровић, професорица информатике је осмислила пројекат у који је укључен и Ученички парламент школе "Змај Јова Јовановић" Рума. eTwinning је интернет портал који подржава виртуелну сарадњу и размену добрих пракси и онлајн материјала између наставника и васпитача, а сада и ученика широм Европе.

  "Тренутно 25 школа из девет различитих земаља, учествује у овом пројекту.. Све нас је повезао еТwinning портал, а данас на Међународни дан девојчица у информационим и комуникационим технологијама, путем скајп конференције са школама партнерима почињемо реализацију пројекта који ће трајати до 1. јуна. Током трајања пројекта девојчице ће проћи обуку из појединих информатичких области као што су програмирање, веб дизајн, анимација и графика. Наредне седмице планирамо и једно мини такмичење, да проверимо стечено знање. Пројекат јесте намењен девојчицама, али наравно да смо укључили и дечаке и они ће имати прилике да покажу знање и креативност из области које најбоље познају, а да то нису игрице. Оно што ће сигурно највише обрадовати наше ученице јесте комуникацијама са другим учесницима пројекта, девојчицама из Велике Британије, Италије, Македоније, Турска и других земаља", казала је Наташа Мајстровић.

 • Предлог првог ребаланса

  23. април 2015.

  Budzet 2015Општинско веће Општине Рума усвојило је на XV седници одржаној 22. априла 2015. године Нацрт Одлуке о Изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2015. годину.

  Законски основ за доношење Одлуке о изменама и допунама Одлуке о буџету општине Рума за 2015. годину је садржан у члану 63. тачка 1. Закона о буџетском систему („Сл. гласник РС“ број 54/09, 73/10, 101/10, 101/11, 93/12, 92/13, 62/13, 63/13, 108/13, 142/2014), члану 32. Закона о локалној самоуправи („Сл. гласник РС“ број 129/2007) и члана 37. став 1. тачка 2. Статута општине Рума („Службени лист општина Срема“, број 6/2009 и 38/2012).

  Коначну одлуку о првом ребалансу донеће одборници Скупштине Општине Рума.

  Предлог ребаланса

 • Пројекат BIRN-a и NALED-a "Подршка цивилном сектору"

  23. април 2015.

  BIRN NALEDКоординатори ових организација посетили су Руму са циљем постизања договора око спровођења пројекта подршке цивилном сектору. Меморандум о сарадњи је потписан, а пројекат ће у наредних годину дана повезати интересе грађана, представника власти, удружења грађана и привредног сектора. Сви ће бити укључени ради остваривања заједничког циља. Пројекти свих ових категорија друштва биће предвиђени буџетом и изабрани тако да сви од њих не само имају корист, него и да буду активни у креирању услова сопственог живота у одређеној средини.

  Sastanak u Gradskoj kući"Идеја је да се оно што је најважније за становништво подигне на виши ниво у смислу комуникације са грађанима, покушаја њиховог већег укључивања и касније боље презентације онога што је одлучено. Програм укључивања грађана треба да се одреди кроз посебну буџетску апропријацију, да се предвиди одређен износ, а затим позову грађани да кандидују своје мини пројекте, који би се у такав буџет уклапали. Било би омогућено да људи са села и града предложе неке мале ствари које су њима важне. Можда је то оно што није предвиђено планом Дирекције за изградњу, али је за њих тај микрипројекат важан. Касније се организује гласање и оне идеје које добију највише гласова пролазе. Ово треба да мотивише људе да гледају даље од свог прага и мисле о друштвеној заједници", испричао је Слободан Георгиев, програмски координатор BIRN-а.

 • У суботу почиње Фрушкогорски маратон - организован превоз из Руме

  23. април 2015.

  Fruškogorski maratonТридесет и осми по реду, Фрушкогорски планинарски маратон одржаће се у суботу и недељу, 25. и 26. априла 2015. године, на Фрушкој Гори, у организацији Планинарског спортског друштва Железничар из Новог Сада.

  Право учешћа на Фрушкогорском планинарском маратону имаће сви заинтересовани старији од 18 година (лица млађа од 18. година морају бити у пратњи старије пунолетне особе), који се осећају психо-физички спремним за овакав вид активности.

  Организован превоз из Руме до Иришког венца је аутобусима, у суботу са поласком у 6:30 часова, код аутобуског стајалишта за Нови Сад у Орловићевој улици. Цена повратне карте је 250 динара, саопштио је Планинарски клуб "Борковац".

 • Циклус норвешког филма

  23. април 2015.

  PlakatУ сарадњи са Амбасадом Краљевине Норвешке и Норвешким филмским институтом Ворки тим Рума представља Циклус норвешког филма.

  26. април, Велики хол КЦ-а, 20.00

  - Побуна у Каутокеину

  27. април, Велики хол КЦ-а, 20.00

  - Човек који је волео Ингве

  28. април, Велики хол КЦ-а, 20.00

  - Вегас

  30. април, Велики хол КЦ-а, 20.00

  - Девојка са поморанџама

  Више информација о филмовима можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

 • Изложба Миљане Драшковић

  23. април 2015.

  Изложба Миљане Драшковић - ПлакатСамостална изложба сликарке Миљане Драшковић из Ужица биће отворена данас у 18.30, у Завичајном музеју Рума.

  Изложено је више од 50 дела насталих углавном током последње деценије. У свом визуелно препознатљивом, оригиналном сликарском маниру тематски обрађује стара српска гробља као, понекад, једине сведоке бивствовања - живота и страдања овог народа. Као посебан сегмент - по коме је названа читава изложба „О рату и устанку“ цртачком и стилском виртуозношћу уметнички представља Албанску голготу српске војске, чија се стогодишњица обележава ове године.

  Изложба Миљане Драшковић отвара се у част обележавања стогодишњице Великог рата и двестогодишњице Другог српског устанка.

 • У фокусу седнице Општинског већа инвестиције и први ребаланс

  22. април 2015.

  Sednica Opštinskog većaУсвајањем Елаборатао оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони у оквиру плана детаљне регулације "за блок 3-12-1, део блока 3-16-2 и део блока 3-14-2 у у индустријској зони" у Руми у корист "HUTCHINSON d.o.o.", створени су сви предуслови за долазак овог великог француског инвеститора у нашу општину.

  Пре усвајања ове тачке дневног реда председник Општине Рума Слађан Манчић обавестио је чланове Општинског већа да је локална самоуправа на најбржи могући начин одговорила захтевима француског инвеститора и да ће до званичног потписивања уговора доћи већ почетком маја. "Ја сам данас имао састанак са челним људима "Хачинсона" и заиста је приметна велика жеља инвеститора да што пре крене са изградњом производног погона у Руми. Ми смо се показали у најбољем могућем светлу. После потписивања Меморандума(26. фебруар), у невероватно кратком року ми смо парцелу успели да из власништва Републике преведемо у власништво Општине Рума(17. април), након чега смо буквално у два дана радна дана завршили комплетан поступак око укњижења у Катастру. По убрзаној процедури Елаборат се данас нашао пред вама, а по хитном поступку он ће се у суботу наћи и пред одборницима румског парламента. Након "зеленог светла" СО Рума ми ћемо у понедељак Елаборат проследити Влади Републике Србије и верујем да ћемо пре првомајских празника имати позитиван одговор. Дакле, извесно је да већ почетком маја потписујемо уговор са "Хачинсоном", након чега крећу и радови на изградњи фабрике за производњу гумених делова за аутоиндустрију(гумена црева за расхладне уређаје). Инвеститор је презадовољан односом локалне самоуправе и професионалношћу Општинске управе и то је једна добра порука коју шаљемо и другим компанијама које желе да улажу у нашу општину", поручио је председник Манчић.

  Predsednik Opštine Ruma Slađan MančićУ данашњем разговору са представницима француске компаније председник Манчић је информисан да ће први радници бити ангажовани већ на јесен. "У плану је запошљавање 200 радника, од чега 120 у првој фази. На јесен ће почети обука радника вероватно у "Хачинсоновој" фабрици у Пољској, а према бизнис плану до 2020. године планира се ангажовање 339 радника. Још једном бих се захвалио и премијеру Александру Вучићу. Подсетићу Влада РС ће за овог инвеститора финансирати изградњу колектора, односно пречистача, а тај посао је вредан близу милион евра", нагласио је први човек локалне самоуправе.

  На дневном реду седнице Већа било је и других тачака које су у тесној вези са унапређењем инвестиционе климе у Општини Рума.

 • Књижевно вече

  23. април. 2015.

  Nedeljko PoppovićЈедан од најпопуларнијих и најтиражнијих српских песника Недељко Попадић представиће свој стваралачки опус читалачкој публици у Руми.

  Он вечерас бити гост Градске библиотеке "Атанасије Стојковић", а почетак књижевне вечери је заказан за 19 часова. Специјални гости вечери биће Александар Клевернић и Бранислав Бреберина.

   

 • Заказана XV седница Општинског већа

  22. април. 2015.

  XV седница Општинског већа општине Рума ће се одржати данас са почетком у 14.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Елабората о оправданости отуђења грађевинског земљишта без накнаде у радној зони у оквиру плана детаљне регулације "за блок 3-12-1, део блока 3-16-2 и део блока 3-14-2 у у индустријској зони" у Руми у корист HUTCHINSON d.o.o. Београд у Руми

  2. Нацрт Одлуке о Изменама и допунама Одлуке о буџету Општине Рума за 2015. годину

  3. Разматрање и усвајање Извештаја о коришћењу кредита за инфраструктурно опремање радне зоне "Румска петља", Рума (II фаза)

  4. Нацрт Одлуке о изменама и допунама Одлуке о социјалној заштити у Општини Рума

  5. Разматрање Извештаја о раду Општинске управе за 2014. годину

  6. Разматрање Извештаја о степену реализације програма пословања за период 01.041-31.12.2014. године ЈП "Дирекција за изградњу Руме" Рума

  7. Разматрање Извештаја о реализацији програма пословања са финансијским извештајима за период јануар - децембар 2014. године Јавног предузећа ''Гас - Рума'', Рума

 • Свечано уручење сертификата о акредитацији Дома здравља Рума

  22. април 2015.

  Uručenje sertifikata o akreditacijiСвечано уручење сертификата о акредитацији Дома здравља Рума на 7 година одржано је 21. априла у Дому посланика Београд.

  Присутни су били председник општине Рума, Слађан Мандић, директор Дома здравља Рума, др Снежана Бојанић - Стојић, координатор за акредитацију, др Татјана Маричић и координатор за ризике др Татјана Панић.
  Свечаност је отворила директорка Агенције за акредитацију ЗУ Србије, др Радољупка Радосављевић, а испред Министарства здравља Републике Србије се обратио проф. др Предраг Саздановић, помоћник министра здравља.

 • Исплата додатака за помоћ и негу другог лица

  22. април 2015.

  NovacДанас је почела исплата додатка за помоћ и негу другог лица за март 2015. године, саопштено је из Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.
  Исплата основних инвалидских примања војних инвалида и корисника породичне инвалиднине за март 2015. године почеће у четвртак, 23. априла 2015. године, наводи се у саопштењу.

   

 • Измењен ред вожње

  22. април 2015.

  Železnička stanica

  Почев од среде, 22. априла па до окончања извођења грађевинских радова на десном колосеку између железничких станица Голубинци и Рума, извршене су привремене промене у саобраћају воза број 2203 на релацији Шид-Београд.

  1. Локални путнички воз број 2203 на релацији Шид – Београд, а који из Шида полази у 06,22 часа и у станицу Београд долази у 08,04 часа САОБРАЋА СА ИЗМЕЊЕНИМ ПОЛАСКОМ из станице ШИД у 05,55 часова и доласком у станицу Београд у 08,04 часа;
  Измењени ред вожње воза 2203 на релацији Шид-Београд:

 • Достојна брига о старим и немоћним лицима у Руми

  21. април 2015.

  GC SremПравци социјалне политике и деловања су установљени тако да надлежне установе пружају добру основу и још бољу надоградњу. Све то чине уз велику подршку локалне самоуправе која кроз буџетске позиције издваја годишње више од 120 милиона динара.

  Општина Рума чини све да унапреди мере социјалне заштите. Намера је да се у циљу рационалног располагања простором обједине потребе Предшколске установе "Полетарац" и Центра за социјални рад, тако што ће се простор за Дневни боравак изградити у приземљу, а простор за потребе ,,Полетарца" на спрату истог објекта.

  Више од 120 милиона динара на годишњем нивоу је озбиљна сума, која мора бити оправдана и довољна да покрије све потребе оних слојева друштва који су најрањивији.

  Министар Александар Вулинје почетком 2015.године отворио објекат за физикалну рехабилитацију у оквиру Геронтолошког центра, изграђен сопственим средствима и средствима Покрајинског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију, и реновирани радни простор за вешерај, опремљен новим машинама за прање и сушење веша, за које је Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања издвојило око 2.200.000 динара. Укупно је уложено око 10 милиона динара, са циљем да ови људи могу достојно да проводе своју старост, прича Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Slađan MančićОн каже да ових дана ради на томе да корисници Геронтолошког центра добију заједнички телевизор, са великим екраном, како би у слободно време у холу могли да га гледају. Биће им поклоњен и лап топ рачунар, јер корисници су прошли обуку коришћења интернета, а претежно им је потребан скајп, како би комуницирали са ближњима из иностранства. Једној корисници су обезбеђена средства за издавање књиге, што значи да се заиста трудимо да испунимо све њихове основне, здравствене, хигијенске али и интелектуалне потребе, казао је први човек румске општине.

  Старост је привилегија, ако је проводите у установи као што је Геронтолошки центар "Срем" Рума, речи су једне кориснице, која је још свему додала и тврдњу да дух лечи тело. А ако се дух несметано развија под окриљем једног објекта и запослених у њему, онда то значи да корисницима ништа не недостаје. Да им било шта смета, сигурно не би били у позицији да започињу романтичне везе, а овде тога, веровали или не, има у неколико случајева.

 • Разменом искустава до средстава из ЕУ фондова

  21. април 2015.

  SeminarСеминар под називом "Војводина ЕУ - Биланс успеха 2007-2013" одржан је данас у Конференцијској сали Културног центра у Руми. Семинар је организован под окриљем Центра локалне демократије Суботица уз сарадњу Општине Рума, РРА "Срем", Удружења "Просперо" из Темерина.

  Основни циљ семинара јесте да окупи општине и институције из Срема које су као носиоци или као партнери учествовале на ЕУ пројектима у претходном програмском периоду. Испред домаћина присутнима се обратио начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић. "Општина Рума је веома срећна што је изабрана да буде домаћин овог семинара који има регионални карактер. Наш интерес је да се регионално повезујемо. Овај вид размене искустава је више него драгоцен. Постоје бројни пројекти где је потребно заједничко учешће више локалних самоуправа, како би се повукла средства из фондова Европске уније. Та средства нису мала и зато је добро целом послу приступити крајње озбиљно и уверен сам да ће из размене досадашњих искустава проистећи квалитетни пројекти који ће бити суфинансирани од стране ЕУ", поручио је Љубишић.

 • Француски филмски караван - Циклус "Дани з'анимације"

  21. април 2015.

  Dani z'animacije-PlakatФранцуски институт Србије приказује нови циклус филмова у Руми, и то анимираних. "Дани з’анимације" представиће нека од најбољих остварења француског анимираног филма.

  23.4.2015. Културни Центар Рума 11.30, Мала дворана
  Кожа боје меда

  30.4.2015. ОШ "Душан Јерковић" Рума
  Дан врана

  7.5.2015. ОШ "Душан Јерковић" Рума
  Приче из ноћи

  14.5.2015. ОШ "Душан Јерковић" Рума
  Жан са Месеца

  Организатор: Ворки тим Рума
  Техничка подршка: Културни центар Рума и ОШ "Душан Јерковић" Рума

  Више информација о филмовима можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

 • Школски спорт

  21. април 2015.

  Savez sportovaУ Руми је јуче почело тродневно окружно првенство у рукомету за пионире, пионирке, омладинце и омладинке. На овом такмичењу Руму представљају у категорији пионири ОШ " Милош Црњански " из Хртковаца, у категорији пионирки ОШ " Душан Јерковић" из Руме, у категорији омладинаца Средња техничка школа " Миленко Брзак Уча" и у категорији омладинки ССШ " Бранко Радичевић". Првог дана такмичења у конкуренцији 6 школа ( Нова Пазова, Шид, Сремска Митровица, Купиново, Инђија и Хртковци ) победила је ОШ " Милош Црњански" из Хртковаца и изборила пласман на међуокружно првенству које се одржава 29.04.2015. године у Београду.
  У недељу 19.04.2015. одржано је школско републичко првенство у џудоу у Кикинди и постигнути су следећи резултати:
  1. Ана Бјелић - ОШ " Д
  ушан.Јерковић" Рума 1 место категорија од 5 - 8 разреда - 36 кг
  2. Немања Бјелић - ОШ " Душан.Јерковић " Рума 1 место 1 - 4 разреда - 25 кг
  3.
  Стефан Зубовић - ОШ " Душан Јерковић" Рума 1. место 1- 4 разреда -42 кг
  4. Јован Вулин - ОШ " Душан Јерковић" Рума 1. место 5-8 разреда -73 кг
  5. Бранислава Бјелић - ОШ " Душан Јерковић" Рума 2. место 5-8 разреда -40 кг
  6. Владимир Ушљебрка - ОШ " Душан Јерковић" Рума 3. место 5-8 разред -55 кг
  7. Урош Мадзаревић - Гимназија " Стеван Пузић" Рума 2. место -66 кг
  8. Дејан Босанчић - СШ " Бранко Радичевић" Рума 5. место-81 кг
  9.
  Мина Пешић - ОШ "Душан Јерковић " 2. место 5-8 разред -44 кг
  10.
  Катарина Орловић - ОШ " Душан Јерковић" Рума 3. место 5 -8 разреда +63 кг
  11.
  Дуња Младеновић - ОШ "Змај Јова.Јовановић" Рума 2. место 1-4 разреда +4 3кг

 • Завршен пројекат прекограничне сарадње

  20. април 2015.

  Milan Pupovac i Zdenko LončarićЗавршна конференција пројекта "Agri conto cleen- Допринос пољопривреде чистом окружењу и здравој храни“ одржана је данас у Средњој пољопривредно-прехрамбеној школи „Стеван Петровић Бриле“ у Руми.

  Реч је о пројекту прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, чији је носилац са српске стране Средња пољопривредно-прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“ из Руме, а са хрватске стране Пољопривредни факултет из Осијека.

  Пројекат је трајао две године, а вредност је процењена на 430.000 евра, од чега је за српску страну издвојено 209.000 евра. Циљ пројекта је био допринос бољој заштити животне средине и стварање услова за производњу квалитетније хране и пољопривредних производа, а данас су представљени резултати пројекта.

  Директор Средње пољопривредно-прехрамбене школе „Стеван Петровић Бриле“ Милан Пуповац напомиње да је пројекат успешно реализован, али и да је ово само први корак на плану очувања чисте животне средине и производње здраве хране. "Потребно је сва стечена знања применити у пракси. Зато данашњој завршној конференцији присуствују и наши ђаци. Дакле, подижемо свест код најмлађих о значају чисте околине и здраве хране и ако то усвоје сада са 15 година неће бити проблема у будућности. У оквиру овог пројекта издато је и девет приручника са резултатима анализа који су потврдили незагађеност земљишта у Срему, што је предуслов за здраву храну. Тај податак треба да буде смерница да и даље чувамо чисту околину, па и да је унапредимо", казао је директор Пуповац.

 • Јачање капацитета Срема у области пољопривреде

  20. април 2015.

  Milan Mirić i Jonel DubićУ просторијама Регионалне развојне агенције "Срем" данас је потписан Споразум о пословно – техничкој сарадњи између РРА "Срем" и Института за економику пољопривреде Београд.

  Овај споразум регулише обавезе у оквиру будуће сарадње на јачању капацитета региона Срем у области пољопривреде и руралног развоја, изради и реализацији заједничких пројеката на домаћем и иностраном тржишту као и других, споразумом регулисаних обавеза. Споразум су потписали директор РРА "Срем" Милан Мирић и директор Института за економику пољопривреде проф.др Јонел Субић.

  "Очигледно је за поједине пројекте РРА "Срем" потребна подршка науке, посебно у области пољопривреде и руралног развоја. И РРА "Срем" и Институт за економику пољопривреде су пројектне институције дакле финансирамо се од пројеката. Отворени су многи позиви у Европској унији и да би њих квалитетно аплицирали не смемо дозволити импроцизације, већ пројекат мора бити спој науке и праксе и зато смо се и одлучили да данас потпишемо овај Споразум. Ми смо се већ договарали око заједничких апликација, а добра сарадња на неколико пројеката попут наводњавања сремског региона, употребе биомасе и бициклистичке руте Срем, даје нам добру полазну основу", изјавио је Мирић.

 • Једнодневни семинар у Руми

  20. април 2015.

  SeminarОпштина Рума биће сутра домаћин једнодневног семинара под називом "Војводина ЕУ - Биланс успеха 2007-2013" који се организује под окриљем Центра локалне демократије Суботица уз сарадњу Општине Рума, РРА "Срем", Удружења "Просперо" из Темерина. Семинар се одржава у Конференцијској сали Културног центра Рума, са почетком у 11 часова.

  Основни циљ семинара јесте да окупи општине и институције из Срема које су као носиоци или као партнери учествовале на ЕУ пројектима у претходном програмском периоду.

 • Краткорочно кредитирање регистрованих пољопривредних газдинстава

  20. април 2015.

  Позивају се банке заинтересоване за краткорочно кредитирање обртних средстава, физичких лица - носиоца активног пољопривредног газдинства, а уз учешће локалне самоуправе субвенционисањем дела камате пољопривредним произвођачима да општини Рума поднесу понуде са условима кредитирања.

  Понуде се подносе у згради општине Рума, Орловићева број 5. Рок за достављање је од 22.4.2015. до 29.4.2015. године.

  Преузмите Јавни позив

   

 • Одличан наставак сезоне за чланове Кик бокс клуба "Ру-09" Рума

  20. април 2015.

  Ру-09На првенству Србије у дисциплини К-1 за сениоре (А класa) и кадете одржаном у Новом Пазару 18.04.2015. наступила су три члана Кик бокс клуба "Ру-09". У кадетском узрасту Драгана Нешковић и Илија Вукотић су се окитили златним одличјима, импресивним победама над својим ривалима. Ненад Ћосић је као дебитант у А класи, у покушају да избори место у репрезентацији, заустављен у полуфиналу и тако дошао до бронзаног одличја. Сјајан наставак одлично започете сезоне.

 • Првенство Србије у assaut саватеу

  20. април 2015.

  Дамјан и ВукУ суботу 18.04.2015. године у Спортској хали у Футогу одржано је Првенство Србије за сениоре и сениорке у assaut саватеу на којем су спортисти Савате бокс клуба "Рума" освојили три медаље, Вук Весић освојио је златну медаљу, а Дамјан Марковић и Бојана Андрејић су се окитили сребром.
  Златна медаља је Вуку Весићу обезбедила пласман у састав сениорске репрезентације Србије у asaut саватеу у категорији до 70 кг. Поред Весића нашу земљу ће представљати и Дамјан Марковић који је сениорског тима у combat саватеу до 70кг на предстојећем Балканском Првенству, које ће се одржати у Вараждину, Хрватска од 9. до 10. маја 2015. године. Подсетимо, Дамјан Марковић је освајач бронзане медаље на Sport Accord World Combat Gamesu 2013. као и више бронзаних медаља на првенствима Европе и света, док Вук Весић иза себе има сребрну медаљу на светском првенству и бронзану на европском првенству.

   

 • Завршна конференција пројекта "Agri conto cleen"

  17. април 2015.

  OrganicЗавршна конференција пројекта "Agri conto cleen" биће одржана у понедељак у Средњој пољопривредно-прехрамбена школи „Стеван Петровић Бриле“ у Руми.

  Реч је о пројекту прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, чији је носилац са српске стране Средња пољопривредно-прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“ из Руме, а са хрватске стране Пољопривредни факултет из Осијека.

  Циљ пројекта је био допринос бољој заштити животне средине и стварање услова за производњу квалитетније хране и пољопривредних производа, формирањем центра за обуку фармера за органску производњу.Упитању је први пројекат те врсте у нашој земљи

  Почетак завршне конференције је заказан за 10 часова, а организатори позивају све пољопривреднике из румске општине да у понедељак присуствују овом скупу.

 • Нових 1.000 радних места у Општини Рума

  17. април 2015.

  Potpisivanje ugovoraОпштина Рума наставља са активном политиком привлачења страних инвеститора и стварању предуслова за отварање нових радних места. Данас је у Градској кући потписан Уговор о преносу својине над земљиштем на територији Општине Рума, који је из власништва Републике Србије прешао у надлежност локалне самоуправе. То је још један значајан корак ка реализацији нове велике инвестиције, јер ће поменуто земљиште, парцела површине 7,86 хектара бити уступљена светски познатој француској компанији "Хачинсон", која жели да изгради производни погон у Индустријској зони "Запад". "Хачинсон",произвођач гумених делова за аутоиндустрију, треба да отвори 200 радних места на територији румске општине и у великој мери допринесе смањењу незапослености. Инвестиција је вредна око 7,3 милиона евра, а Уговор о преносу власништва над парцелом у Инсутријској зони је један од предуслова за реализацију пројекта.

  Уговор о преносу својине над земљиштем на територији Општине Рума су потписали председник Општине Рума Слађан Манчић и директор Републичке Дирекције за имовину Републике Србије Јован Воркапић. Потписивање уговора је доказ да Влада Републике Србије, Републичка Дирекција за имовину и Општина Рума заједно, посвећено раде на стварању услова за бољи живот наших грађана, казао је први човек румске општине Слађан Манчић.

  Slađan Mančić"Ми смо крајем марта упутили званичан захтев за пренос власништва за поменуту парцелу и ево након непуних десет радних дана ми потписујемо уговор. Дакле, брз, ефикасан рад је императив којим се руководимо и веома сам срећан што имамо подршку Владе и Дирекције за имовину, која ће резултовати новим радним местима за грађане наше општине. Ово је добра реклама и порука за све потенцијалне домаће и стране инвеститоре да су добродошли у Општину Рума и да се све администативне процедуре решавају у најкраћем могућем року. После овог Уговора о преносу власништва са Републике на Општину Рума ми ћемо, уз поштовање процедуре, земљиште доделити француској компанији Хачинсон. У наредна три дана укњижићемо земљиште у Катастру, до краја месеца одржаће се седница Скупштине Општине Рума на којој ће се верификовати одлука о уступању земљишта, а затим ће почетком маја уследити и потписивање уговора са "Хачинсоном", након чега би кренула и изградња производног објекта", изјавио је председник Манчић.

  Он је напоменуо да је локална самоуправа већ неколико пута успешно сарађивала са Републичком Дирекцијом за имовину. "Један од послова на којем смо заједно радили је и "Адријана текс", односно Калцедонија, чије ће свечано отварање бити уприличено 22. маја. Тамо је већ запослено 350 људи, махом су у питању раднице. Кинеско - данска компанија за производњу меморисјке пене "Everrest production" почиње 28. јуна ове године. У плану је ангажовање 314 радника, иако је по елаборату тај број био 225. Чак сам обавештен да постоји могућност да се до краја године уводе и трећа смена што би значило нових 150 радних места, чиме би број запослених био дупло већи од првобитно планираног. Приводимо преговоре крају и са непалским инвеститором "CINNOVATION GROUP". По елаборату они ће запослити 409 радника, али је као и код кинеско - данског инвеститора врло могуће да ће стваран број радника бити и нешто већи. Као што је већ објављављено Влада Републике Србије ће за овог инвеститора издвојити субвенције у висини од 2.600.000 евра. Ако томе додамо и да је премијер Александар Вучић најавио и подршку при реализацији француске инвестиције. Наиме, Влада Републике Србије ће финансирати изградњу, колектора, тј. пречистача отпадних вода који је неопходан за рад Хачинсона, а тај посао вреди близу милион евра, јасно је да бољи дани за Општину Рума и њене грађане тек долазе. Како ствари стоје у овој години готово извесно можемо очекивати 1.000 нових радних места. Све су то показатељи једног марљивог рада и добре сарадње и координације локалне самоуправе, Владе Србије и Републичке Дирекције за имовину", закључио је Манчић.

  Директор Републичке Дирекције за имовину Јован Воркапић сматра да добра пословна клима у Руми заслужује све похвале, али да се до тако нечега не може доћи преко ноћи.

 • У биоскопу - Дивљи живот

  17. април 2015.

  Divlji život - PlakatОд 16. до 22. априла
  Мала дворана КЦ-а /19.00 и 21.00 / Цена улазнице - 200 динара

  Држава: Француска, Трајање: 106 минута
  Режија: Седрик Кан
  Улоге: Матје Касовиц, Селин Салет, Давид Гасту, Жил Ритманик, Роаман Депре

  Синопсис:
  Пако и Нора су некада били идеалан пар. Обоје су волели природу, номадски начин живота, па су се договорили да подижу своју децу далеко од трулежи потрошачког друштва. Нора се, међутим, за разлику од Пака, уморила од таквог начина живота, решила је да напусти Пака и поведе децу са собом. Пако не може да прихвати такву издају, нарочито зато што је Нора добила старатељство над децом. Но, како је имао права да виђа децу, Пако користи прилику и бежи са своја два сина, Цалијем и Окјесом. Њихово бекство је трајало невероватних једанаест година.

 • Планирана искључења струје за 17. април

  16. април 2015.

  StrujaРума

  Од 9 до 13 часова:

  -зграда у ул. Главна бр.162.

  Од 12 до 14 часова:

  -ул. Владимира Назора од ул. Нова Школска до ул. Косовска.

  -ул. Владимира Назора бр. 48, 48А, 48Б, 48Ц, 48Д, 48Е

  -ул. Нова од ул. Д. Јерковића до ул. В.Назора

  -ул. Нова од ул. В. Назора до ул. Партизанска

 • Потписивање Уговора о преносу својине над земљиштем

  16. април 2015.

  Opština RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић и директор Дирекције за имовину Јован Воркапић потписаће сутра у Градској кући Уговор о преносу својине над земљиштем на територији Општине Рума. По преносу са државног у власништво Општине Рума земљиште ће бити уступљено компанији Хачинсон, француском произвођачу гумених делова за аутоиндустрију.

  Хачинсон треба да отвори 200 радних места на територији румске општине и у великој мери допринесе смањењу незапослености, а Влада Републике Србије се обавезала да ће за потребе овог инвеститора финансирати пречистач вредан око 950 000 евра.

  Потписивање уговора је планирано за 10 часова и 30 минута.

 • Закуп грађевинског земљишта јавне намене

  16. април 2015.

  Донета је Одлука о расписивању Огласа за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намене на одређено време за постављање привремених монтажних објеката. Јавно надметање биће одржано 15. маја 2015. године, а пријаве се подносе до 13. маја. Образац пријаве се преузима у Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме". Писмена пријава се доставља на адресу Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", Улица 27.октобра 38/II .

  Преузмите Оглас

   

 • Alternative film/video 2014

  16. април 2015.

  Alternative film/video 2014 - PlakatУ организацији Ворки тима Рума, у недељу, 19. априла, у Малој дворани Културног центра Рума, биће представљен фестивал Alternative film/video 2014.

  Почетак је у 20.00 сати, а улаз је слободан.

  Више о фестивалу можете прочитати на блогу Ворки тима.

   

 • Наставак радова на изградњи пута ка базену

  15. април 2015.

  Radovi prilazni putЛепо време отворило је грађевинску сезону.

  Излетиште Борковац добија и прве контуре будућег пута који води ка базену. Практично се само настављају послови дефинисани прошлогодишњим Уговором, чија је вредност преко 20 милиона динара.

  Приступни пут ка базену предвиђен је у дужини од око 300 метара, а у припреми је и нов тендер за другу фазу радова.

   

 • Изложба слика Мирослава Мунижабе

  16. април 2015.

  Miroslav MunižabaПетак, 17. април / Велики хол КЦ-а / 19.00
  Улаз слободан

  - Радно време Галерије: од 18.00 до 21.00 сат

  - Изложба ће моћи да се погледа до 30. априла

  Реч је о уметнику велике стваралачке креативности, бескрајне експериментације, смелости и продуктивности каква се ретко налази. У стотинама, чак и хиљадама могућих варијација некада сличних а некада сасвим различитих тема, Мунижаба ствара опус карактеристичан по слободи експеримента али иистовремено чврсто компоноване иконографије постмодерног израза.

  www.kcruma.co.rs

   

 • “Чајић у 8” - Лимански бећари

  15. април 2015.

  Чајић у 8 - плакатСреда, 15. април / Велики хол КЦ-а / 20.00
  Улаз слободан

  Ансамбл “Лимански бећари” из Новог Сада, постоји око три године. Оформљен је при Основној школи “Јован Поповић”, а његови покретачи и иницијатори су директорица школе Сузана Илић и професори Марта и Флоријан Балаж. Оркестар сада броји шест виолина, две гитаре, три хармонике, три флауте, тамбуру, обоу, као и вокално - ритмичку секцију. Како би слика била употпуњена, професорица Марта Балаж, иначе професорица соло певања, направила је малу аудицију и оформила хорић при Бећарима.

 • Магичност мисли

  17. април 2015.

  Radišic Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' вечерас, са почетком у 19 часова, организује трибину на тему ''Магичност мисли''. Гост трибине је проф. др Светозар Радишић, чија књига ''Магичност мисли'' од свог појављивања заокупља пажњу стручне али и шире јавности.

  После пуних 18 година истраживања, аутор књиге „Магичност мисли” професор др Светозар Радишић решио је да са читаоцима подели сазнања о изузетно значајним и веома сложеним феноменима везаним за људску душу, психу, емоције, мисли, дух, мозак, срце и свест. Стручњак кога јавност памти и као портпарола Војске Југославије, пуковник који је завршио све највише војне школе у бившој Југославији, већ неколико деценија истражује најделикатније савремене феномене и управо је зато један од најчитанијих писаца који анализира данашњицу и њене планетарне странпутице.

 • Берза ситних животиња

  17. април 2015.

  Berza sitnih zivotinjaУ организацији Удружења за одгој и заштиту ситних животиња Општине Рума, у недељу, 19. априла, у дворишту ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми ће се одржати берза ситних животиња. Цена улазнице износи 100 динара, док је улаз за децу и даме бесплатан.Берза ће трајати од 6 до 14 часова.

   

   

   

 • Цео Срем за фински систем образовања

  14. април 2015.

  ŠkolaСве сремске општине потписале су Меморандум о сарадњи на увођењу франшизе финског POINT COLLEGE образовног система. Иницијатива је потекла из Старе Пазове, где је недавно организована презентација система образовања који у тој земљи постоји већ три деценије и даје одличне резултате. Финска је повезала образовање и привреду и ускладила их. Тако је добила смањен број незапослених и развијенију привреду. Србољуб Лукић, фински привредник нашег порекла је том приликом објаснио да би Срем могао добити базу система образовања у средњим и вишим стручним школама, на коју се надовезује и уклапа већ постојећи систем, а све то у складу са важећим законима. То је практично велик корак у усклађивању кадрова које производимо и привредних потреба, а франшиза обавезује обе стране на сарадњу. Школоваћемо младе људе пре свега за професије које имају перспективу.

  "У књигама које су они направили, првих 20 година је прошло у свађама и несугласицама између старог и новог система образовања. Тек после је све пошло како треба. Нису они успели то да уведу преко ноћи. Финци су доказали да образовање има најважнију улогу у привреди једне земље", рекао је приликом презентације у Старој Пазови Србољуб Лукић.

 • До лета много боља инвестициона слика у Руми

  14. април 2015.

  Слађан Манчић и Јасна ПрапотникОвих неколико месеци (април, мај и јун) имају пресудну улогу у реализацији неколико инвестиција о којима се већ дуго говори. Ту се пре свега мисли на долазак ,,Хачинсона", свечано отварање а након тога и проширење капацитета ,,Адриане текс", као и свечано отварање ,, Евереста" на Видовдан. То није све, почетком маја се очекује пријем главног непалског инвеститора код премијера Александра Вучића, а након тога и његов долазак на румску локацију на којој ће се градити фабрика из области прехрамбене индустрије.

  Ово су подаци које је између осталог, на последњој седници Општинског већа изнео Слађан Манчић, председник Општине Рума. Да би најаве биле конкретизоване, изнео је и податак да ће у петак 17.априла у Градској кући бити потписан Уговор о преносу власништва над земљиштем које ће бити уступљено ,,Хачинсону". Тим поводом ће у Руму доћи Јован Воркапић, директор Дирекције за имовину, а догађај је планиран за 10 часова и 30 минута. Убрзо по преносу својине биће одржана седница Општинског већа, а потом и седница СО Рума, на којој ће се одборници изјаснити о корацима који су претходили доласку француског инвеститора, који је у свету познат по производњи гумених делова за аутоиндустрију. ,,Ово је свакако велик корак у погледу нашег финансијског прилива, запошљавања и озбиљне инвестиционе политике, која у овом тренутку у Србији није баш свуда сјајна. Наша добра комуникација са државним врхом допринела је да се инвеститори определе где ће доћи. Тако је рецимо Влада Републике Србије преузела на себе крупан финансијски издатак од око 950 000 евра, како би финансирала Уговором предвиђен пречистач за потребе Хачинсона", рекао је Слађан Манчић, председник Општине Рума и додао да не треба посебно наглашавати колико то румској општини у овом тренутку значи.

  Адриана тексУ месецу мају, као што је већ речено биће заокружени преговори са непалском "CINNOVATION GROUP", а затим се 22.маја, на званичном отварању ,,Адриане текс" као подршка очекује и долазак Владиних званичника. Позван је премијер Владе Републике Србије Александар Вучић. О детаљима протокола уочи Ускршњих празника разговарали су Слађан Манчић, председник Општине Рума и Јасна Прапотник, директорица ,,Адриане".

  ,,Доста је посла пред нама, сва средства која смо иначе планирали да уложимо у развој инфраструктуре већ усмеравамо за те потребе, а нема сумње да ће ових неколико инвестиција за румску општину и њен буџет представљати велику инјекцију. Број запослених ће се битно повећати, а сва позитивна дешавања која нам предстоје последица су дуготрајних напора и великог труда који смо уложили", казао је Манчић.

 • Планирана искључења струје за 15. април

  14. април 2015.

  Isključenja strujeРума

  Од 8 до 14:30 часова

  -Ул. Орловићева бр. 4 улаз А,Б,Ц,Д.

  Од 8 до 9 часова:

  -ул. С. П. Крцуна од бр. 33 и 42а до бр.49 и 62.

  Од 9 до 10 часова:

  -ул. Иве Андрића од бр. 1 и 2 до бр.5 и 4.

  ул. Петра Кочића бр. 88 и 90.

  ул. Нова Школска од ул. Иве Андрића до ул. А.Шантић.

  Од 10 до 11 часова:

 • Упис ђака првака

  14. април 2015.

  PrvaciУ току је упис деце у први разред основнe школe, а према статистици, ове године у школским клупама широм Србије можемо очекивати више првака.
  У школској 2015/16. години уписују се сва деца рођена од марта 2008. до марта 2009. године и по статистичким показатељима у том периоду рођено је 68.740 деце.
  Од докумената су потребни
  : извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, потврда да је дете похађало предшколски програм, а треба и да обави систематски преглед, има уверење од лекара да је способно за школу и доказ о вакцинацији.
  Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

  Постоји могућност да дете раније крене у школу, са шест до шест и по година, али тек након провере спремности за полазак у школу. Такође, ако дете старије од седам и по година, због болести или других разлога, није уписано у први разред, може да се упише у први или одговарајући разред на основу претходне провере знања.
  Школа је дужна да упише свако дете са свог подручја, али на захтев родитеља, у складу са могућностима школе, дете може похађати и школу којој територијално не припада.

 • Сутра се завршава грејна сезона

  14. април 2015.

  StambenoУ целој Србији сутра се завршава грејна сезона, што нам је потврђено и у румском јавном предузећу "Стамбено". Према речима директора ЈП "Стамбено" Живана Михајловића и по истеку грејне сезоне законска обавеза налаже да се до 3. маја прате климатски услови, како би се у случају нужде станови и даље грејали. А од половине априла када се формално ставља тачка на обавезу грејања станова почиње процес сагледавања резултата грејне сезоне. Тачније следи очитавање калориметара и анализа трошкова, са циљем формирања финансијског извештаја.

  Из ЈП "Стамбено" поручују да има довољно енергената и за евентуално продужење грејне сезоне.

 • Представа "Уносно место" - субота, 18. април

  14. април 2015.

  Plakat predstaveСубота, 18. април / Велика дворана КЦ-а / 20.00
  Цена улазнице - 800 динара

  Радно време благајне КЦ: понедељак - субота 10.00 - 12.00 и 18.00 - 21.00, недеља - 18.00 - 21.00

  Режија: Егон Савин
  Играју: Никола Ракочевић, Бранислав Лечић, Јелисавета Сека Саблић, Предраг Ејдус, Срђан Тимаров, Богдан Диклић, Небојша Љубишић…

  Комедија “Уносно место” Александра Николајевича Островског о друштву огрезлом у корупцију, која је написана пре више од 150 година, и даље је актуелна!
  Представа је у режији Егона Савина премијерно изведена 7. марта 2014. године, на сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта.
  Ова песимистичка комедија на тему корупције, мада у костимима из 19. века, представља духовито огледало данашњег времена. Радња се дешава у миљеу државних чиновника и преко ноћи обогаћених трговаца, а готово сви ликови сматрају да је мито сасвим нормална ствар, да је онај ко не уме да се “снађе” сам крив што је сиромашан. Једини млади човек који се ватрено залаже за поштење и друштвену правду у таквом окружењу делује смешно и глупо.

  www.kcruma.co.rs

 • Одржана XIV седница Општинског већа

  9. април 2015.

  Opštine RumaНа данашњој седници Општинског већа Општине Рума усвојен је Извештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 01.01.2014. до 31.12.2014. године. Начелник одељења за привреду и буџет Душан Бараћ напомиње да је Извештај о извршењу буџета уједно и одраз укупне привредне ситуације.

  "Прилив, од 81,17% бруто планираних прихода и примања у Општински буџет, је мањи од очекиваног, али да је са друге стране остварен примарни циљ:стабилизација буџетског пословања. Успели смо и да измиримо највећи део пренетих обавеза и та ставка је значајно оптерећивала буџет. Обезбедили смо и добар део инвестиционих улагања и редовно текуће пословање", рекао је начелник Бараћ.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је изразио наду да ће се значајнији прилив средстава видети већ у овој години. "На то нас охрабрују најављене инвестиције. Јавност је већ упозната са компанијама из Француске и Непала које желе да улажу у нашу Општину. Такође имамо и неколико заинтересованих купаца за поједине локације и некретнине у власништву Општине Рума, као што је плава зграда у Главној улици, у којој је некада била смештена већина политичких странака", казао је председник Манчић.

  Чланови Већа су усвојили и Програм мера подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Рума за 2015. годину. Председник Општине Рума Слађан Манчић напомиње да је ово само прва од мера намењених пољопривредницима. "Локална самоуправа ће субвенционисати камате пољопривредника код пословних банака. Определили смо четири милиона динара за ову намену. Право конкурисања имаће регистрована пољопривредна газдинства са територије Општине Рума. Субвенционишемо краткорочне кредите, до годину дана у износу од 60.000 до 300.000 динара. Добили смо сагласност Министарства за пољопривреду да субвенционишемо камате у до 10 одсто. Такође, у току су разговори са Министартвом пољопривреде о оснивању Фонда за пољопривреду у Општини Рума. Потреба је више него очигледна, јер је Рума пољопривредни крај и верујемо да би то била права подршка за наше пољопривреднике", поручио је председник Манчић.

  На данашњој седници одобрен је и велики број апропријација како би се омогућио рад пољочувара у свих 20 месних заједница у Општини Рума. Пољочувари ће бити ангажовани на период од 6 месеци. Изгласана је и Одлука о доношењу измена и допуна Генералног плана Руме

 • Jaвни позиви приврeдним субjeктимa за достављање пријава за бeсплaтнo сeртификoвaњe и субвенционисану имплементацију мeђунaрoдних систeмa мeнaџмeнтa и бeзбeднoсти хрaнe

 • Ускршњи поклони за децу из Дневног боравка

  9. април 2015.

  Dnevni boravakПоводом предстојећих празника кориснике Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју ће, већ традиционално, у суботу 11.априла у 10 часова, посетити бајкери Мото клуба "Фалконс" ичланови Општинског удружења пензионера Руме.

  Том приликом представници ова два удружења ће корисницима Дневног боравка уручити пригодне ускршње поклоне. Након тога, деца и млади ће се прикључити акцији осликавања ускршњих јаја у порти "Грчке" цркве у центру града.
  Поред тога,
  корисници услуга Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју су се прикључили и акцији Црвеног крста Руме у обележавању овог празника, тако што и сама осликавају јаја за децу из ромског насеља на Вашаришту.

 • Заседао Штаб за ванредне ситуације Општине Рума

  9. април 2015.

  Štab za vanredne situacijeСедница Штаба за ванредне ситуације Општине Рума одржана је данас у Градској кући. На дневном реду данашњег заседања нашао се записник са претходне седнице, Годишњи извештај о раду Штаба у 2014. години, План рада за текућу 2015. годину, као и Нацрт оперативног плана за одбрану од поплава на водама другог реда за 2015. годину.

  Због мајских поплава Штаб за ванредне ситуације Општине Рума је прошле године заседао 14 пута, а комадант Штаба и председник Општине Рума Слађан Манчић је оценио да је локална самоуправа, у кризном периоду 2014. године, на најбољи могући начин одговорила задатку. "Ја сам се на данашњој седници још једном захвалио свим члановима Штаба, надлежним службама, јавним предузећима, установама и грађанима на учињеном у одбрани од поплава током маја 2014. године. Сматрам да је урађен добар посао, како у граду, где је дошло до изливања канала, тако и у селима наше општине, пре свега Хртковцима и Кленку који се наслањају на реку Саву. Најважније је да нисмо имали људских жртава, штета на грађевинским објектима није била велика, а што се тиче пољопривредног земљишта ту је било мало више штете, али углавном у оним тзв. небрањеним деловима наше општине. Наравно, свака појединачна штета је за наше грађане велика, али реално када сагледамо каква је била ситуација у неким општинама које су у нашем окружењу, морамо се сложити да је Општина Рума добро прошла",казао је председник Манчић.

  Анализирајући ванредну ситуацију у мају 2014. године, Штаб за ванредне ситуације Општине Рума је сачинио план рада за 2015. годину.

  "Данас смо усвојили и Закључак да из буџета Општине Рума издвојимо средства за куповину две црпне пумпе. Прошле године смо на делу видели да би још ефикасније реаговали у поплавама да смо имали додатне пумпе. Наше ватрогасно - спасилачке јединице покривају и иришку општину и зато је врло битно да имамо на располагању адекватан број пумпи. Пумпе ће бити власништво Општине Рума, а користиће их ватрогасно - спасилачка јединица", изјавио је први човек локалне самоуправе.

 • Ускршња честитка председника Општине Рума

  9. април 2015.

  Uskršnja čestitkaПоводом Ускршњих празника свим православним верницима и грађанима честитам празник и желим више наде и вере у бољу будућност.

  Желим Вам да највећи хришћански празник Ускрс прославите и проведете у лепом расположењу, здрављу, љубави, слози, праштању и сваком добру са вашим најмилијима, вашим пријатељима и комшијама, а у духу мира, толеранције и међусобног разумевања.

  Још једном Вам у име Општине Рума и у своје лично име честитам Ускрс и нека празнични дани донесу духовни мир и радост породичног окупљања. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

  Председник Општине Рума

  Слађан Манчић

 • Ускршња честитка председника Скупштине Општине Рума

  9. април 2015.

  Uskršnja čestitkaНајсрдачније Вам честитамо празник Васкрсења Христовог и поздрављамо Вас радосним поздравом Христос Воскресе.

  Ускршњи празници у себи носе поруку обнове и наде, подстичу да будемо упућени једни на друге и увек нас изнова подсећају на вредности међусобног уважавања и поштовања. Нека Ускрс у свима нама пробуди најдубља осећања и подстакне нас да градимо и стварамо боље услове за живот будућих генерација.

  Председник СО Рума

  др Александар Мартиновић

 • 20 000 садница у продајном центру "Комуналца"

  9. април 2015.

  Plastenik JP KomunalacЦвеће и украсно биље, све оно што можете пожелети за сопствени врт биће доступно купцима у ,,Јеленачкој улици" број 2 у Руми, почев од 15.априла. После више година паузе, од прошле године је поново покренута производња у пластеницима. "Ове године засадили смо 20.000 садница, а продаја креће од средине априла. Направили смо продајни центар на отвореном и имамо све од украсног биља, шибља до садница, цвећа и осталог, а трајаће до средине септембра. Више ништа не купујемо од других лица, већ је све у производњи наших радника", рекао је Жељко Дошен, помоћник директора за техничке послове у румском ,,Комуналцу".

  Радно време продајног центра биће од 8 - 17 сати, а суботом од 8 - 14. У овом предузећу истичу да ће цене бити и до 20 одсто ниже, него на другим продајним местима.

 • Заказана XIV седница Општинског већа

  8. април 2015.

  Gradska kuća

  XIV седница Општинског већа Oпштине Рума биће одржана у четвртак 9. априла, у Градској кући, са почетком у 13 часова. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1.Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума  за период од 01.01.2014.-31.12.2014. године.

  2. Предлог Програма мера  подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја Општине Рума  за 2015. годину.

  3. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве  у износу од 1,00 динар. (Друга МЗ Рума).

  4. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве  у износу од 1,00 динар. (Трећа МЗ Рума).

  5. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве  у износу од 1,00 динар. (Четврта  МЗ Рума).

 • Стигла потврда о висини субвенција за "CINNOVATION GROUP"

  8. април 2015.

  Predsednik Opštine Ruma Slađan MančićВлада Републике Србије ће субвенционисати непалског инвеститора са 2.860.000,00 евра, саопштено је из кабинета премијера Александра Вучића, уз земљиште које локална самоуправа даје без надокнаде.

  "Учинили смо све да бисмо ову инвестицију реализовали баш на територији наше општине. Ова фирма градиће своја постројења у Руми и изузетно смо задовољни због тога. Реч је о инвестицији вредној око 9 милиона евра", казао је Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Непалски инвеститор није случајно одабрао Руму у којој постоји традиција у области прехрамбене индустрије, где се, што је за инвеститора веома битно школују млади људи баш за ту област и где сировине има у изобиљу. Ова група производиће многобројне врсте тестенина, нудле, макароне, супе, а запослиће више од 500 радника.

 • Дом здравља "Рума" акредитован на период од седам година

  8. април 2015.

  Dr Snežana Bojanić Stojić i Slađan MančićДа је квалитет здравствених услуга у румском Дому здравља на највишем могућем нивоу потврдио је и извештај Агенције за акредитацију здравствених установа Републике Србије, који је јуче стигао у ову здравствену установу. У извештају се, између осталог, наводи да је Дом здравља "Рума" на најбољи могући начин испунио захтевне критеријуме које је пред њега поставила Агенција за акредитацију здравствених установа и да је због тога акредитован на максималан период од седам години.

  Тим поводом данас је у Градској кући одржана конференција за медије на којој су говорили председник Општине Рума Слађан Манчић и директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић.

  "До сада је само 26 здравствених установа (болнице, клинике, домови здравља..) у Србији акредитовано на период од седам година, што је максималан број година на који се може акредитовати. То је још једно велико признање нашој установи за које, поред запослених у Дому здравља, велики удео има и локална самоуправа, која је и финансирала поступак реакредитације. Период на који смо акредитовани за нас представља велику обавезу да наставимо да усавршавамо и унапређујемо оно што смо добро радили и наравно прихватимо нове препоруке како би услуга у нашем Дому здравља била још квалитетнија", казала је директорица др Снежана Бојанић Стојић.

  Dom zdravlja RumaСвечаност поводом акредитације биће уприличена 21. априла у Београду, а директорима акредитованих здравствених установа сертификате ће уручити министар здравља др Златибор Лончар.

  Сам период од седам година на колико је акредитован Дом здравља "Рума" говори о одговорном, стручном и посвећеном раду руководства установе и запослених, изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић. "Успех сваког јавног предузећа и установе сматрамо и за наш лични успех, јер смо ми сви један тим који има заједнички циљ унапређење услова живота у Општини Рума. Ми ћемо и у наредном периоду пружати помоћ свим нашим предузећима и установама, а посебно Дому здравља, који има специфичну важност јер брине о здрављу становника Општине Рума. У прилог томе бих напоменуо да је локална самоуправа из општинског буџета издвојила и 500.000 динара за набавку рачунарске опреме у румском Дому здравља. Дакле, акредицаја је добијена, али ми желимо да додатно унапредимо и модернизујемо Дом здравља и сигурно ћемо то чинити и у будућности", поручио је председник Манчић.

 • Обавештење Дома здравља Рума

  8. април 2015.

  Služba hitne pomoćiПоводом Ускршњих празника Дом здравља ће у петак 10.4.2015. и у понедељак 13.4.2015. радити по следећем распореду:

  - Дежурна служба за одрасле од 07 до 19 часова

  - Дежурна служба за децу и омладину од 07 до 19 часова

  - Дежурна стоматолошка амбуланта од 07 до 19 часова


  Дежурна апотека је Апотека "Рума" у центру и радиће од 7.30 до 19.30 часова.

  Служба хитне помоћи ради од 0 до 24 часова.

 • Обавештење ЈП "Комуналац"

  8. април 2015.

  JP KomunalacЈавно предузеће "Комуналац" обавештава кориснике својих услуга да се смеће неће одвозити и неће се вршити наплата паркинга у дане државних празника, односно 10. и 13. априла 2015. године.

   

   

 • Почела адаптација школе у Платичеву

  7. април 2015.

  Radovi na fasadiСа првим данима пролећа почели су и радови на ОШ "Миливој Петковић Фећко" у Платичеву. Ово је само једна у низу школа чије је реновирање финансирала Општина Рума. Тренутно су у току радови на обнови фасаде на згради школе, а председник Привременог тела Савета МЗ Платичево Јован Салатић напомиње да је ово само прва фаза радова.

  "У свакој сеоској месној заједници школа је један од најбитнијих објеката. Имамо одличну сарадњу са Општином Рума и могу рећи да је Савет МЗ Платичево био спона између основне школе и локалне самоуправе. Чим смо предочили значај реновирања школе, првенствено због деце која је похађају, наишли смо на разумевање председника Општине Рума Слађана Манчића и његових сарадника. Недуго затим уследили су и ови радови чија ће вредност бити до 400.000 динара. Целокупна средства је издвојила Општина Рума, на чему су мештани Платичева изузетно захвални. Овде није крај радовима, школа је већ изнела своје предлоге шта је још потребно реновирати, који су наишли на одобравање локалне самоуправе и сигуран сам да ће, након предстојећег летњег распуста, школа својим ђацима омогућити један лепши, бољи и условнији амбијент", изјавио је Салатић.

  Stevica Popov i Jovan SalatićДиректор ОШ "Миливој Петковић Фећко" Стевица Попов истиче да су све активности школе усмерене на побољшање услова боравка платичевских основаца. "Рок за завршетак радова на фасади је 15 дана. Поред реновирања и кречења фасада до улице и унутар школског дворишта, предстоје нам и други радови на унутрашњости објекта, прилазним стазама и ограђивању школе. Ходник, део учионица и унутрашњих просторија је окречен у току претходне године, а имамо обећање од председника Општине Рума да ће локална самоуправа помоћи и остатак радова на ентеријеру. Трудимо се да због наших ђака створимо максималне услове у школи. Имамо информатички кабинет, три учионице са видео бимом, наравно ми планирамо и неке иновације у будућности и много нам значи када можемо да се ослонимо на локалну самоуправу. Наш заједнички циљ је да сеоске школе не буду скрајнуте у односу на градске и драго ми је да та теза и у пракси има потврду", истакао је директор Попов.

 • Књижевно вече са Мирославом Кусмуком

  7. април 2015.

  Miroslav KusmukУ четвртак, 9. априла, са почетком у 19 часова Градска библиотека ''Атанасије Стојковић'' организује књижевно вече са Мирославом Кусмуком.

  Мирослав Кусмук рођен је 29. јула 1970. године у Сарајеву, где је завршио основну и средњу Машинску школу. Од 1992. године живи и ствара у Инђији.

  Мирослав Кусмук  до сада је објавио роман ''Вук" у два издања, прво 2008. године у издању Издавачке куће ''Бесједа" из Бање Луке, а друго 2009. године у издању ''Пинцип-пресса" из Београда.

  Овај роман је награђен 2008. године на конкурсу Савета за културу града Бања Лука.

 • Светски дан здравља

  7. април 2015.

   

  Svetski dan zdravljaПоводом обележавања 7.априла - Светског дана здравља, румски Дом здравља ће, спровести едукативне активности у предшколској установи "Полетарац", конкретноза децу старијег узраста у вртићима у Првомајској и објекту "Коцкица".
  Циљ је едукација најмлађих суграђана о здрављу и његовом очувању са посебним акцентом на правилно чување и одржавање намирница и хране уз поштовање и одржавање хигијене руку и посуђа што је и један од предуслова за сузбијање инфекција
  Предавање ће одржати педијатри
  др Бранка Писањук и др Мирјана Радумило испред Службе за здравствену заштиту деце, медицинска сестра Невена Бјелобрк испред Службе за здравствену заштиту школске деце и виша медицинска сестра Милица Орошњак испред Поливалентне патронажне службе.
  Након предавања подстичу се мали суграђани да ликовним радовима прикажу оно ш
  то су научили и како они виде Светски дан здравља, а радови ће бити постављени у Дому здравља "Рума" и на сајту установе.


 • Прегршт награда за ученике румске Музичке школе

  6. април 2015.

  Музичка школаУченици Основне музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић" из Руме су освојили седам првих, две друге и седам трећих награда на недавно одржаним такмичењима републичког и међуокружног нивоа.

  РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ 2015., Београд, Нови Сад, од 18.03. до

  01. 04. 2015. године

  ФЛАУТА:

  ИРИНА СУБОТИЋ, 5. разред, класа: Тања Минов-1. НАГРАДА

  АЊА МАНДИЋ, 3. разред, класа: Тања Минов-1. НАГРАДА

  АЛЕНА ЛАКАТОШ, 3. разред, класа: Марија Ивановић-2. НАГРАДА

  ЕЛА БАЛАЖ, 3. разред, класа: Марија Ивановић-3. НАГРАДА

  МИЊА ТОМАШЕВИЋ, 4. разред, класа: Тања Минов – 3. НАГРАДА

  МИЛЕНА ЛАЗИЋ, 6. разред, класа: Тања Минов – 3. НАГРАДА

  КЛАВИР:

  НЕМАЊА КАТИЋ, 3. Разред, класа: Немања Огњановић–3. НАГРАДА

 • Концерт Viva Vox - 29. април

  6. април 2015.

  Среда 29. април / Велика дворана КЦ-а / 20.00 / Цена улазнице 500 динара

  Хор Viva Vox из Београда, предвођен диригенткињом Јасмином Лорин, постоји од 9. маја 2005. године. 2009. године у своје наступе
  уводи ритмичку подршку битбокса, вокалне технике којом се имитирају звуци бубњева и перкусија и окреће се извођењу популарне музике искључиво гласовима, без инструменталне пратње. Ова комбинација чини их јединственим у нашој земљи.

 • У биоскопу 9. априла: Паклене улице, Ничије дете и Зашто (ни)сам појео свог тату 3Д

  9. април 2015.

  Zašto (ni)sam pojeo svog tatuЗашто (ни)сам појео свог тату 3Д

  Велика дворана КЦ-а / 16.00 / Цена улазнице 250 динара

  Синхронизована анимирана комедија "Зашто ни(сам) појео свог тату" враћа нас у период пре два милиона година, када је одмах након ручка, млади примат по имену Едвард пао са стабла.Како би преживео, Едвард се усправља и измишља ходање на две ноге, а након неког времена удвостручује своју генијалност - измишља ватру, лов, модерне станове, љубав и наду...
  Радња филма је настала на основу енглеског романа “Еволутион Ман”, а приказује борбу мале групе примата у северној Африци док покушавају да држе корак испред мајке природе. Група праисторијских људи има много истих брига које имамо данас: проналажење савршене пећине за целу породицу, чување успешног брака и састављање краја са крајем када “Тата” случајно запали оближњу шуму.

 • За сва питања о дигитализацији позовите 18911

  6. април 2015.

  Digital TVМинистарство трговине, туризма и телекомуникација Србије издало је званично саопштење да је у петак, 3. априла званично почео са радом Позивни центар за подршку грађанима у процесу преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског сигнала.
  Позивом на број 18911 грађани могу добити све корисне информације везане за дигитализацију.
  “Путем позивног центра грађани ће моћи да добију све информације о томе на који начин се обезбеђује пријем дигиталног телевизијског сигнала, преко којих предајника у Републици Србији ће бити емитован сигнал, које су неопходне техничке претпоставке да би био реализован пријем телевизијског дигиталног сигнала, како се инсталира уређај за пријем дигиталног сигнала, чему служи жиг гаранција „дигитал ТВ“, у којим зонама расподеле се налазе различите општине, места и градови у којима грађани живе, када се искључује аналогни сигнал у различитим општинама, местима и градовима. Позивни центар ће пружати и техничко-технолошку помоћ корисницима који су остварили право на субвенционисану куповину СТБ уређаја системом ваучера”, наводи се даље у саопштењу.

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  6. април 2015.

  JP Vodovod RumaПоводом честих дојава са територије румске општине о позивима које грађани добијају о наводној посети представника „Водовода“ и контроли квалитета воде, коју је потребно да се изврше у оквиру инсталација потрошача, ЈП "Водовод" Рума обавештава све потрошаче на територији коју снабдева водом о следећем:

  Да ЈП “Водовод“Рума нема податке о томе да званична стручна служба која је овлашћена за контролу квалитета воде врши било какву проверу на терену. Људе који се представљају као представници „Водовода“ нису од нас добили овлашћење да контролишу квалитет воде, уколико им дозволите посету Вашем домаћинству то радите на свој ризик.

  Квалитет воде која се испоручује потрошачима контролише се редовно у интерној лабораторији Ј.П.“Водовода“ Рума и у Заводу за заштиту здравља из Сремске Митровице. Резултати показују да је квалитет воде испуњава све прописе и стандарде квалитета воде за пиће.

 • Општина Рума пример како се примењује обједињена процедура

  3. април 2015.

  Zorana MihajlovićНакон признања Општинској управи Општине Руме за примену обједињене процедуре, изречених од стране државне секретарке у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александре Дамњановић, ефикасност и квалитет рада Општинске управе у Руми похвалила је и министарка Зорана Михајловић.

  Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић је у изјави за РТС казала да је у протеклих месец дана издато 225 грађевинских дозвола, што је чак 45 пута више него у истом периоду прошле године. Налазимо се на правом путу који води ка издавању електронских грађевинских дозвола, истиче Михајловићева.

  "Постоје општине које су то одмах могле да раде и одмах да издају грађевинске дозволе, а такве су биле Рума, Шабац и Ниш, али постоје и оне које се нису снашле", указује министарка Михајловић.

  Министарка је напоменула да још није време за казне и да ресорно министарство на терену има људе који упућују и саветују локалне самоуправе како да закон примене на што бољи начин.

 • Ускршња честитка председника Скупштине општине Рума

  3. април 2015.

  Uskršnja čestitka predsdnika Skupštine

   

   

   

   

   

 • Проба мале матуре 24. и 25. априла

  17. април 2015.

  Mala maturaПрипремна настава, намењена осмацима које у јуну очекују завршни испити, одвија се у свим школама румске општине. Oвај вид допунске наставне активности се спроводи по плану и ученици ће бити спремни за пробне завршне испите који су заказани 24. и 25. априла, потврдио је председник Актива директора румских основних и средњих школа Зоран Дробац.

  "На пробном тесту у првом плану нису број бодова и резултати, већ да ученици виде технику како се полаже завршни испит и шта их на тесту очекује. По правилу после овог теста ученици интезивирају своје припреме за завршни испит. Припремна настава се нормално одвија, али је приметно да је похађа мали број ђака. Да ли је разлог припремање у приватној режији или нешто друго, углавном надамо се већем броју ученика". казао је Дробац.

  И ове године завршни испит се састоји из три теста: српски језик, математикa и комбиновани тест.

  Осмаци ће решавати комбиновани тест 24. априла, са почетком у 12 сати, док ће сутрадан од 9 часова полагати тест из матерњег језика, а потом из математике у 11:30, саопштило је Министарство просвете.

 • Ускршња честитка председника Општине Рума

  3. април 2015.

  Uskršnja čestitka

   

   

   

   

   

 • Обавештење румског Дома здравља

  3. април 2015.

  Dom zdravlja RumaОдлуком управног одбора, Дом здравља "Рума" ће бесплатно издавати пензионерима уверења о здравственом стању ради упућивања на бањски опоравак у организацији Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање.

   

   

 • "CINNOVATION GROUP " стиже у Руму

  2. април 2015.

  Opština RumaНепалска компанија, позната у свету прехрамбене индустрије послала је свој бизнис план на адресу Општине Рума. Уследиће израда елабората о инвестицији која треба да отвори 500 нових радних места на "Румској петљи".

  Са представницима Владе Републике Србије договорена је висина субвенција за овај пројекат, а потписивање уговора којим би то било и формално договорено се очекује током овог месеца. Ово је потврдио Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  У вези са продајом румског Клуза чија се приватизација већ дуго ишчекује, све је још отворено, а локална самоуправа спремна да понуди одређене повољности за потенцијалне инвеститоре. Ово је, поводом новог рока за продају који истиче 15.априла, потврдио први човек румске општине Слађан Манчић. Oн је казао да су се турски инвеститори, који се не баве текстилном индустријом, интересовали за импозантан простор некадашњег гиганта. Какав ће бити исход, тек ће се знати, али у оптицају је посао који би обухватио бар три стотине радника.

 • Безбедност младих и деце у саобраћају

  2. април 2015.

  PažljivkoСавез параплегичара и квадриплегичара Србије и Агенција за безбедност саобраћаја заједнички спроводе акције које имају за циљ повећање безбедности младих и деце у саобраћају. Данас су промотивне кампање одржане и у Руми. Агенција за безбедност у саобраћају презентовала је акцију Пажња сад“, намењену већој безбедности деце у саобраћају, док је Савез параплегичара и квадриплегичара Србије за будуће возаче организовао акцију „Још увек возим“.

  У препуној сали основне школе "Душан Јерковић“ данас је одржан едукативни час за ђаке прваке и предшколце из Општине Рума на тему безбедности саобраћаја. Том приликом, маскота Агенције за безбедност саобраћаја „Пажљивко“ је свим ђацима причао шта треба да знају и како да се понашају док се налазе у саобраћају, како би безбедно учествовали у свакодневним ситуацијама у саобраћају на путу од куће до школе. Циљ кампање је промоција и значај поштовања саобраћајних прописа и саобраћајне културе, каже Душко Пешић из Агенције за безбедност саобраћаја.

  Duško Pešić"Желимо да подигнемо свест код најмлађих, да кроз један интерактивни час дечицу научимо неким најосновнијим правилима безбедног понашања у саобраћају. Презентујемо десет најважнијих ситуација са којима се деца срећу у саобраћају, покушавамо да кроз игру и забаву, а уз помоћ и савете наше маскоте Пажљивка, допремо до деце и унапредимо њихово понашање у саобраћају", казао је Пешић.

  Агенција за безбедност саобраћаја организује овакве акције широм Србије већ четири године. Пешић истиче да је акција дала велике резултате, јер се из године у годину смањује број настрадале деце у саобраћају. "Драстично се смањио број деце која су настрадала као пешаци, али се зато бележи тенденција пораста у саобраћајним удесима, где су малишани путници. Наша Агенција тежи циљу који је поставила Национална стратегија безбедности саобраћаја, а то је да 2020. године немамо погинуле деце. То је задатак који није само поверенАгенцији за безбедност саобраћаја, већ захтева укључивање свих релевантних друштвених институција", закључио је Пешић.

 • У биоскопу - Потрага

  2. април 2015.

  Potraga filmОд 2. до 8. априла / Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00
  Цена улазнице - 200 динара

  Режија: Мишел Азанависијус
  Улоге: Беренис Бежо, Анет Бенинг, Максим Емелијанов, Абдул-Халим Мамацујев, Зухра Дујшвили

  Други чеченски рат. Година 1999. Пошто му убију родитеље у селу, дечак Хаџи бежи и придружује се реци избеглица. Упознаје Керол, вођу делегације Европске уније и мало-помало, уз њену помоћ, он се враћа у живот. У исто време, његова старија сестра Раиса га неуморно тражи међу избеглим цивилима.

  www.kcruma.co.rs

   

 • Представа "Жена мог мужа" - 8. април

  7. април 2015.

  Žena mog muža - PredstavaСреда, 8. април / Велика дворана КЦ-а / 20.00
  Цена улазнице - 500 динара

  Радно време благајне КЦ-а: понедељак - субота 10.00 - 12.00 и 18.00 - 21.00, недеља - 18.00 - 21.00

  Глумац Саша Пантић написао је водвиљ “Жена мога мужа”. У представи Саша глуми поред Наде Блам и Тијане Чуровић. Ова комедија је, према Пантићевим речима, настала на основу истините приче о човеку који је имао две легалне жене, једну у Србији, другу у Црној Гори. Због тога је главни лик стјуарт који свакога дана путује у Тиват, код једне жене, а увече се враћа у Београд, код друге. Проблем настаје када, после деценије тајног брака, тиватска жена долази у Београд, проналази другу жену, и почиње препирка.

  www.kcruma.co.rs

   

 • Турнир основних школа у мини рукомету

  2. април 2015.

  Mini rukometОпштина Рума и женски рукометни клуб "Словен" организују данас школски турнир у мини рукомету. Утакмице се играју у Спортском центру "Рума", а учествује око 400 ученика и ученица од другог до четвртог разреда основних школа "Душан Јерковић", "Змај Јова Јовановић" и "Иво Лола Рибар".

  Финални мечеви се играју после 13 часова. Победници добијају слатке пакетиће, док је Рукометни савез Србије обезбедио лопте за школе.

   

 • Представа "Уносно место" - субота, 18. април

  2. април 2015.

  Уносно место - ПредставаСубота, 18. април / Велика дворана КЦ-а / 20.00
  Цена улазнице - 800 динара

  Радно време благајне КЦ: понедељак - субота 10.00 - 12.00 и 18.00 - 21.00, недеља - 18.00 - 21.00

  Режија: Егон Савин
  Играју: Никола Ракочевић, Бранислав Лечић, Јелисавета Сека Саблић, Предраг Ејдус, Срђан Тимаров, Богдан Диклић, Небојша Љубишић…

  Комедија “Уносно место” Александра Николајевича Островског о друштву огрезлом у корупцију, која је написана пре више од 150 година, и даље је актуелна!
  Представа је у режији Егона Савина премијерно изведена 7. марта 2014. године, на сцени "Љуба Тадић" Југословенског драмског позоришта.
  Ова песимистичка комедија на тему корупције, мада у костимима из 19. века, представља духовито огледало данашњег времена. Радња се дешава у миљеу државних чиновника и преко ноћи обогаћених трговаца, а готово сви ликови сматрају да је мито сасвим нормална ствар, да је онај ко не уме да се “снађе” сам крив што је сиромашан. Једини млади човек који се ватрено залаже за поштење и друштвену правду у таквом окружењу делује смешно и глупо.

  www.kcruma.co.rs

   

 • Убрзана процедура отварања "Хачинсона" у Руми

  1. април 2015.

  Slađan Mančić, predsednik Opštine RumaУз "Everrest production" чије је отварање већ извесно у наредна два месеца, убрзано се ради на реализацији још једне инвестиције. Реч је о раније најављеном доласку француског ,,Хачинсона", који се бави производњом гумених делова за аутоиндустрију.

  То би Румљанима донело 200 нових радних места, потврдио је Слађан Манчић, председник Општине Рума. Он каже да је елаборат готов, а бизнис план већ достављен. У овом тренутку се посредством Дирекције за имовину ради на преносу власништва земљишта у јавну својину Општине Рума, како би оно могло бити издато ,,Хачинсону", који се иначе већ регистровао у Србији. Овим је поменута компанија, са којом су Влада Србије и Општина Рума већ закључили меморандум у фебруару ове године, показала да је спремна да инвестира већ од овог месеца.

  Rumska petlja"Оно што је битно истаћи јесте да је од стране Владе Републике Србије донета одлука о финансирању колектора. Изградња постројења за пречишћавање воде орјентационо би износила око 950 000 евра и била би реализована током ове и наредне године", истакао је председник Манчић. Он наглашава да ће долазак овог инвеститора битно побољшати пуњење буџета и подизање стандарда живота.

  Овај француски инвеститор послује на свим континентима и има укупно 31.087 радника. Компанија "Хачинсон" има 91 фабрику у 25 земаља.

 • Акција добровољног давања крви

  1. април 2015.

  Акција добровољног давања крви биће одржана у четвртак, 2. априла 2015.године, у просторијама Црвеног крста у Руми. У питању је традиционална акција коју румски Црвени крст организује у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова, а из Црвеног крста позивају све хумане људе који могу да дају крв, да то у четвртак и учине.

 • Налог за безбедно понашање у саобраћају

  1. април 2015.

  Налог за безбедно понашање у саобраћајуПаркинг служба Ј.П."Комуналац" у Руми ће у сарадњи са Министарством грађевинарства,саобраћаја и инфраструктуре, као и у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, данас организовати акцију под називом „Налог за безбедно понашање у саобраћају".

  Акција је усмерена на унапређење безбедности саобраћаја, са циљем смањења броја и последица саобраћајних незгода. Заједничка акција има за циљ скретање пажње младим возачима на последице вожње под дејством алкохола.

  Акција је већ реализована у Београду и том приликом је подељено 50000 флајера. С обзиром да је акција била примећена и да је изазвала позитивне коментаре и похвале, припремљена је акција за територији целе Републике Србије, односно у локалним самоуправама где постоји организована наплата паркирања.

  Од укупно 61 локалне самоуправе у Републици Србији где је успостављен систем контроле и наплате паркирања, њих 56 (92%) ће учествовати у данашњој заједничкој акцији која ће се одржати у времену од 09,00 до 15,00 часова.

 • Акт о отпису накнаде за одводњавање

  8. април 2015.

  Opština RumaКако би помогла у отклањању штетних последица поплава и клизишта насталих због поплава у мају 2014. године, Влада Републике Србије донела је акт којим се сагласила да се власници и корисници пољопривредног шумског и грађевинског земљишта који су претрпели штету у прошлогодишњим мајским поплавама, ослободе обавезе плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину, као и да се тим обвезницима одобри одлагање плаћања дуга по основу накнаде за одводњавање за 2013. годину до 31. јула 2015. године, без обрачунавања камате за период одлагања плаћања дуга.
  Актом Владе је такође предвиђено да су, ради остваривања права на ослобађање од плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину, обвезници дужни да надлежном органу који врши обрачун и задужење тих накнада (Министарство финансија-пореска управа, Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“ Београд, Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ Нови Сад и Јавно водопривредно предузеће „Београдводе“ Београд) доставе писани доказ (решење или потврду) издат од стране надлежног органа локалне самоуправе, да су током поплава у мају 2014. године претрпели штету на земљишту или усевима.

  За пољопривреднике из румске општине рок за остваривање права за ослобађање од плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину је продужен до 10. априла 2015. године.
  Пољопривредницима са територије
  Општине Рума потврду о претрпљеној штети на земљишту и усевима од поплава у мају 2014. године, издаваће Комисија за утврђивање и процену штете на пољопривредном земљишту и усевима настале услед поплава на територији Општине Рума, у Градској кући, улица Главна 155 Рума, радним данима од 07 до 15 часова. Потврде о претрпљеној штети издаваће се само регистрованим пољопривредним газдинствима, па су пољопривредници дужни да Комисији приложе потврду о активном статусу газдинства.

 • Почео упис првака

  1. април 2015.

  PrvaciУпис деце у први разред основне школе званично почиње данас, а према статистици, ове године у школским клупама широм Србије можемо очекивати више првака.
  У школској 2015/16. години уписују се сва деца рођена од марта 2008. до марта 2009. године и по статистичким показатељима у том периоду рођено је 68.740 деце.
  Од докумената су потребни извод из матичне књиге рођених, потврда о пребивалишту, потврда да је дете похађало предшколски програм, а треба и да обави систематски преглед, има уверење од лекара да је способно за школу и доказ о вакцинацији.
  Деца из осетљивих друштвених група могу да се упишу у школу без доказа о пребивалишту родитеља и потребне документације.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian