Филтер
 • Књижевно вече

  3. април 2015.

  Nikola TeslaУ читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" вечерас ће бити представљена трилогија "Тесла у народној пјесми и стваралаштву Добривоја Павлице". Учествују аутор и рецензент проф. др Ненад Вуњак.

  Почетак је заказан за 19 часова.

   

 • Оглас за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намене на одређено време за постављање привремених монтажних објеката

  31. март 2015.

  OglasРасписан је Оглас за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намене на одређено време за постављање привремених монтажних објеката.

  Оглас траје 30 дана од дана јавног оглашавања, односно од 31.03.2015. године до 30.04. 2015. године, а пријаве се подносе до 30.04. 2015.године до 15:00 сати.

  Образац пријаве се преузима у Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме.Писмена пријава се доставља на адресу Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", Улица 27.октобра 38/II .

  Јавно надметање одржаће се дана 05.05.2015.године у 9 часова у просторијама Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", Улица 27.октобра 38/2.

  Оглас

 • Радни обилазак Баре Трсковаче

  31. март 2015.

  Obilazak Bare TrskovačeУ четвртак, 26. марта 2015. године, на Заштићеном станишту „Бара Трсковача“ представници Туристичке организације општине Рума, која је управљач овог подручја, дочекали су сараднике из Покрајинског секретаријата за урбанизам, градитељство и заштиту животне средине, на челу са секретаром, др Слободаном Пузовићем.

  У сусрет новим радовима и наставку ревитализације и унапређења овог барско – мочварног екосистема, стручни тим обишао је терен и препешачио Трсковачу обимом од десетак километара.

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  31. март 2015.

  Vašar obaveštenjeЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. марта.

   

   

   

 • Сребрна медаља за Ненада Ћосића

  31. март 2015.

  Bogović i ĆosićВише него добар наставак сезоне за румски Кик бокс клуб "Ру-09".

  На сениорском Првенству Србије које је одржано у Врбасу 28. и 29. 2015. године наступио је један представник "Ру-09" Ненад Ћосић и он је освојио сребрну медаљу. Ћосић је прво у четвртфиналу савладао противника из новосадског клуба "Victory", прекидом у првој рунди. Затим је у полуфиналу имао одличан меч против Дамира Барака из Сомбора, кога је победио на поене.Другог такмичарског дана је радио финални меч против још увек актуелног јуниорског првака света Митра Дугалића из Ниша. Након три рунде одличне борбе Ненад је поражен у финалу.


 • Нови поклон санитет за Дом здравља "Рума"

  30. март 2015.

  Slađan Mančić, dr Snežana Bojanić Stojić i dr Aleksandar MartinovićСлужба Хитне медицинске помоћи румског Дома здравља од данас је богатија за још једно санитетско возило. Реч је о возилу Fiat Ducato вредном пет милиона динара, које је Дому здравља Рума донирало Министартво здравља Републике Србије. Уз присуство председника Општине Рума Слађана Манчића и председника СО Рума и народног посланика др Александра Мартиновића, санитет је представљен јавности.

  Ово је у последњих пет месеци друго санитетско возило које Дом здравља Рума добија од Министарства здравља, што је доказ одличне сарадње, али потврда квалитета здравствене установе у Руми, казао је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Изузетно ми је драго што је Министартво здравља препознало одговоран и марљив рад директорице др Снежане Бојанић Стојић и запослених у Дому здравља "Рума". Од овог новог, комплетно опремљеног санитетског возила, највеће користи ће имати грађани Општине Рума и сигуран сам да је здравствена заштита, овим санитетом, подигнута на један виши ниво. Ова донација је и потврда добре сарадње Општине Рума и Владе Републике Србије, не само када је у питању здравство, већ и многе друге области које су битне за подизање квалитета живота", изјавио је председник Манчић.

  Oprema u sanitetuДиректорица румског Дома здравља др Снежана Бојанић Стојић је истакла да је ново санитетско возило далеко најопремљеније које је стигло у Службу хитне помоћи. "Ово возило је практично реанимобил. Дакле, потпуно опремљено за реанимацију, тј. оживљавање најтежих пацијената и с обзиром на територију коју покривамо ово возило је заиста "злата" вредно. Када нам је Министарство здравља јавило да ћемо добити возило, верујте нико није био срећнији од радника наше службе Хитне медицинске помоћи. За њих нема веће сатисфакције него када спасу живот пацијента, који би се могао, народским језиком, окарактерисати као "изгубљен" случај", казала је директорица др Бојанић Стојић.

 • „О С(А)ВЕСТИ“ најбоља представа 18. Арт трема феста

  30. март 2015.

  Четвородневни позоришни фестивал Арт трема фест Рума – „Трема у марту“ завршен је синоћ. Покровитељ фестивала, који се по 18. пут одржава у нашем граду, је Општина Рума, а љубитељи позоришне уметности имали су могућност да уживају у 12 представа.

  Представе су се ове године такмичиле у две конкуренције.Осам представа се нашло у конкуренцији професионалних продукција, а четири у конкуренцији студентских испитних представа. О квалитету представа одлучивао је стручни жири предвођен театрологом мр Мирославом Радоњићем, драмском уметницом Мирјаном Карановић и редитељем Мирославом Бенком.

  Златну маску за најбољу представу професионалних продукција освојила је „О С(А)ВЕСТИ“Есеј у покрету о Дади Вујаси­новић, "Хлеб" театра из Београда - копро­дук­ција Битеф театра и Удружења драм­ских умет­ника Србије. Сребрном маском је награђена представа „Живот из два дела” шведског театра "The­atron" из Лунда. Бронзану маску добила је представа „Ја и ти” Пан театра из Београда - копро­дук­ција Битеф театра и Удружења драм­ских умет­ника Србије.

  За најбољу мушку улогу награђен је Радослав Миленковић - "Наши дани” (ауторски рад - по делима Радоја Домановића и Владислава Петковића Диса), а за женску Сузана Сантрач - представа "Живот из два дела”.

  Најбољи режисер 18. Арт терма феста је Том Линдстром ("Живот из два дела”).

  У конкуренцији студентских представа све награде је освојила представа "Разред", Про­цес театра из Београда и Мас­тер класа сту­де­ната глуме.

  Специјална плакета је додељена плесном ансамблу из представе "Тишина" (Ерг ста­тус плесни театар Београд).

 • Далида Грмуша - Вече клавирске импровизација

  30. март 2015.

  Dalida GrmušaСреда, 1. април / Велики хол КЦ-а / 20.00

  Улаз слободан

  Далида Грмуша рођена је 3.8.1989. године у Сремској Митровици. Нижу музичку школу завршила је у класи проф. Гордане Малиновић, средњу у класи проф. Злате Малеш, а тренутно је студент на ФМУ у Београду у класи проф. Ненада Радића. Добитница је многобројних награда у земљи и иностранству. Лауреат трећег ЕПТА пијанистичког такмичења посвећеном делима Ф. Шопена, прва награда на такмичењу младих пијаниста у Нишу, прва награда на такмичењу Јосип Славенски у Београду, прва награда на такмичењу младих пијаниста у Шапцу, прва награда на републичком такмичењу клавирских дуа, трећа награда на такмичењу А. Скријабин у Паризу, друга награда на такмичењу у Горицији и многе друге. Учествовала је у музичком пројектима Чајковски ''Годишња доба'' снимљен за ТВ школски програм РТС-а, Вечери С. Рахмањинова у САНУ, КЦБ, павиљону Цвијета Зузорић, Вече Савремене српске музике у културном центру у Паризу, Марибору, Љубљани и многим градовима Србије, "Концерт за пууууно руку" у великој сали Коларчеве задужбине. Такође пише и своју музику коју је представила публици концертима који су били импровизационог карактера.

  www.kcruma.co.rs

   

 • Златна медаља за Дамјана Марковића, сребрна за Вука Весића

  30. март 2015.

  Damjan MarkovićСпортисти Савате бокс клуба "Рума" освојили су у суботу 28. марта,по једну златну и сребрну медаљу у Београду, на Првенству Србије за јуниоре и сениоре у комбат саватеу.

  Један од најубедљивијих такмичара првенства био је Дамјан Марковић члан клуба из Руме, који је са два нокаута освојио златну медаљу до 70кг у сениорској конкуренцији и тиме доказао свој статус задње четири године у репрезентацији Србије у саватеу.

  Овај врхунски такмичар иза себе има велики број међународних медаља на првенствима Европе и Света као и бронзану медаљу са World Sport Accord Combat Games у Русији, такмичењу које је својеврсна Олимпијада борилачких спортова. Надамо се да ће нас и ове године обрадовати са једном од медаља на Балканском првенству у саватеу у мају месецу у Вараждину, Хрватска и Светском првенству у саватеу у јуну месецу у Француској.

  Поред Дамјана Марковића још један члан Савате бокс клуба "Рума" јуниор Вук Весић освојио је сребрену медаљу у категорији до 70кг. Савате бокс клуб "Рума" је најстарији савате клуб у Србији, тренинзи су бесплатни за све чланове клуба и одржавају се у "Малој сали" Спортског Центра у Руми понедељком, средом и петком од 20:30 до 22:00 сата. Клуб своје активности финансира захваљујући средствима Општине Рума и Савеза Спортова Општине Рума.

 • Одржано "Вече сећања"

  30. март 2015.

  Bosko PaukovićНа годишњицу обарања ловца бомбардера Ф-117А, у петак 27. марта одржано је „Вече сећања“ на НАТО агресију на СРЈ, која је трајала 78 дана.

  Своја сећања на ове догађаје, као и сведочења у виду пројекције бројних докумената – фотографија и новинских чланака, у Завичајном музеју изнео је Хаџи Божидар Пауковић. Посетиоци су уживали и у Радио репортажи: „Ноћни соко по други пут међу Буђановчанима“. Аутори ове репортаже су Бошко Неговановић и Златко Марковиновић, а за њу су награђени Првом наградом за репортажу Радиодифузних организација Србије.

 • Ускоро излетиште у Путинцима

  27. март 2015.

  Branko MandićУ Путинцима постоји део села, у којем се налазе стадион и Ловачки дом за који се мало зна да слови као сеоско излетиште. Зову га "плућа Путинаца", али би сваком пролазнику било јасно да је тај простор недовољно искоришћен. Ма како радови деловали успорено, у селу сазнајемо да баш и није тако.

  Бранко Мандић, председник Савета МЗ Путинци прича да је овде до прошле године било жбуње и шипражје. Простор који никада пре није уређиван, сада је раскрчен, а клацкалице за будуће дечје игралиште већ су готове. Оне ће бити постављене кад стигну већ поручене справе за омиљену забаву деце, а то су тобоган и љуљашка. За тај простор су спремне и две клупе и неће бити потребно превише времена да се све монтира.

 • Румљани уживали у дружењу са Љиљаном Хабјановић Ђуровић

  27. март 2015.

  Ljilajna Habjanović ĐurovićЈедна од најпопуларнијих и најтиражнијих српских списатељица Љиљана Хабјановић Ђуровић гостовала је синоћ у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић" у Руми. У отвореном и искреном разговору поделила је са публиком своја размишљања о књижевности, духовности, историји, екранизацији својих књига, плановима и неоствареним жељама. Централна тема вечери био је њен последњи роман ''Наш отац'', књига која говори о значају породице, али је истовремено и упозорење родитељима шта никако не могу урадити својој деци.

  Да би написала овај роман ауторка је накратко прекинула књижевни рад на духовном циклусу. "Наш отац" је трећи роман из породичног циклуса и наставак романа "Ана Марија ме није волела" и "Женски родослов". То је прича о једној кћери и оцу који се срећу после 43 године. Са њом су биле њене успомене. Са њим његова кћи из другог брака. Отуд и назив аутобиографског романа "Наш отац". Овај сусрет донео је коначно разрешење њихове животне драме. У правом животу заправо животна драма је већ разрешена његовим одласком, каже Љиљана Хабјановић Ђуровић.

  Ljiljana Habjanović Đurović"Након ове књиге звало ме је много људи којима се десила иста ситуација и сваки случај је био идентичан. Поновни сусрет између детета и оца, након много година раздвојености, заправо је сусрет двоје потпуних странаца. "Наш отац" сам морала да напишем да из себе избацим сав свој јад и у почетку нисам ни била сигурна да ћу рукопис објавити као књигу. Ипак, желела сам да пошаљем поруку тим очевима, да тамо одакле су отишли нису  оставили кофере или ствари, већ жива бића која чезну, пате, сањају, расту и која временом постају странци. Дакле, да пожуре да се врате у животе те деце, не и у брак, али у животе своје деце, иначе ће их неповратно изгубити и осакатити за цео живот. Ја сам расла и без мајке јер је она умрла када сам имала 12 и по година. Осећала сам бол, али потпуно другачији. Ја на своју мајку нисам била љута. Знала сам да би она била поред мене да је могла и нисам се због њеног одласка осећала поражено и понижено, већ само несрећно. Због одласка свога оца осећала сам се и поражено, понижено и напуштено, јер сам знала да он није морао да оде, а отишао је", истакла је Љиљана Хабјановић Ђуровић, која је дуго након промоције Румљанима потписивала књиге.

 • Почео 18. Арт трема фест

  27. март 2015.

  Pomorandžina kora18. по реду Арт трема фест РумаТрема у марту“ отворен је синоћ у Културном центру Рума. Првог фестивалског дана су одигране три представе "Живот из два дела" шведског театра "Theatron", "Поморанџина кора" Пулс театра из Лазаревца и "О С(а)ВЕСТИ" ауторски пројекат Сање КрсмановићТасић.

  До недеље 29. марта публику очекује још девет представа. На овогодишњем Арт трема фесту биће представљени ауторски пројекти и ауторске представе у камерној форми професионалних продукција насталих у сарадњи са установама културе и/или независних театарских трупа и позоришта, као и представе студената академија, академских позоришта и трупа.

  Организатор 18. Арт трема феста, чији је један од покровитеља и Општина Рума, Золтан Фридман из Градског позоришта "Рума" напомиње да је нови начин оцењивања и жирирања представа разлика у односу на претходне године.

  Zoltan Fridman"Скоро 50 представа су биле у конкуренцији за овогодишњи фестивал, а 12 најбољих љубитељи позоришне уметности у Руми имаће прилике да виде током трајања Арт трема феста. Четири представе се налазе у конкуренцији студентских испитних представа, а осам у конкуренцији професионалних продукција. О победнцима, добитницима златне, сребрне и бронзане маске одлучиваће стручни жири предвођен театрологом мр Мирославом Радоњићем, драмском уметницом Мирјаном Карановић и редитељем Мирославом Бенком", казао је Фридман.

  Фестивал је отворила заменица председника општине Рума Марија Стојчевић, заједно са директором Позоришног музеја Војводине Зораном Максимовићем.

 • „Вече сећања“ у Завичајном музеју Рума - 16 година од пада "невидљивог"

  27. март 2015.

  Хаџи Божидар Пауковић„Вече сећања“ на 24.март 1999. године и 78 дана бомбардовања Србије, биће одржано у Завичајном музеју Рума,  у петак 27. марта, са почетком у 19 часова.

  Своја сећања на ове догађаје, као и  сведочења у виду пројекције бројних докумената – фотографија и новинских чланака, изнеће Хаџи Божидар Пауковић. Такође,  биће емитована и Радио репортажа : „Ноћни соко по други пут међу Буђановчанима“. Аутори ове репортаже су Бошко Неговановић и Златко Марковиновић, а за њу су награђени Првом наградом за репортажу Радиодифузних организација Србије.

  Управо на данашњи дан пре тачно 16 година, ловац бомбардер Ф-117А, који је учествовао у НАТО бомбардовању СРЈ, оборен је у атару Буђановаца.

  Летелицу Ф-117А оборио је 3. Дивизион 250. Бригаде противваздушне одбране, који су у 20.42, захваљујући способности јединице, исправној техници и "малој техничкој иновацији" успели да га погоде са земље. 

  Авион је пао у атар села Буђановаца, пошто је претходно гађан са две ракете типа "нева", а јединицом која га је оборила командовао је пуковник Золтан Дани.

  Ноћ 27. марта 1999. године може се сматрати датумом смрти пројекта Ф-117, иако је целокупна флота повучена 2008. године.

 • Решење о додели средстава за суфинансирање пројеката ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години

  26. март 2015.

  Grb Opštine RumaПредседник Општине Рума Слађан Манчић је донео Решење за пренос средстава из буџета Општине Рума за суфинансирање пројеката изабраних по Јавном позиву за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума, ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години.

  Решење

   

   

 • Упитник за процену задовољства грађана

  23. јун 2016.

  Општинска управа тежи ка сталном унапређењу квалитета услуга које пружа грађанима Општине Рума. Из овог разлога Општинска управа ће обављати периодично анкетирање грађана о квалитету рада својих службеника, чиме ће бити остварено праћење ефикасности рада у складу са стандардом ИСО 9001.

  Попуњене упитнике пошаљите на мејл ruma@ruma.rs или доставите на адресу Орловићева 5, 22400 Рума, до 20. јула 2015. године.

   

  Упитник за процену задовољства грађана (odt)

  Упитник за процену задовољства грађана (doc)

   

 • Боље и квалитетније водоснабдевање у Општини Рума

  26. март 2015.

  Mirko StojčićЈП "Водовод" наставља са улагањима у водоводну мрежу. Након значајних инвестиционих радова у претходној, ЈП "Водовод" планира и у овој години даљу реконструкцију водоводне мреже и подизање квалитета водоснабдевања, каже директор ЈП "Водовод" Мирко Стојчић.

  "Водоснабдевање у румској општини се одвија на најбољи могући начин и у протеклој 2014. години није било рестрикција у испоруци воде. Да бисмо обезбедили довољне количине воде у наредној летњој сезони, када је по правилу потрошња знатно већа, већ смо предузели конкретне кораке. Извршили смо ревитализацију пет бунара, чиме смо добили нових 40 литара воде у секунди. Такође, планирамо и изградњу три нова бунара на Фишеру, у Јарку и Добринцима. Општина Рума је спремна да помогне и обезбедила је око 10 милиона динара. Надамо се да ћемо наићи на разумевање и у Покрајини где смо такође конкурисали за средства", изјавио је директор ЈП "Водовод" Мирко Стојчић.

  Пред крај прошле године, ЈП "Водовод" је обавило и важну реконструкцију водоводне мреже у суседној иришкој општини, коју такође снабдева водом. Одрађена је црпна станица "Лола" у Врднику, постављене су две нове пумпе и бустер. За ову инвестицију Јавно предузеће "Водовод" Рума је обезбедило средства из сопствених извора у висини од 5.500.000,00 динара.

 • Културни центар 1985 - 2015

  26. март 2015.

  Izgradnja Kulturnog centra RumaУстанова Културни центар прославља ове године 30 година свог постојања и рада. Један од догађаја који ће бити уприличен тим поводом је и изложба која ће подсетити на оне дане када је почела изградња ове установе културе.

  Културни центар Рума позива све који поседују фотографије из тог времена, а које се односе на саму изградњу објекта, да се јаве на телефонски број 022/473–979.

  www.kcruma.co.rs

   

 • У биоскопу - И даље Алис

  26. март 2015.

  И даље Алис - плакат26. март – 1. април
  Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00
  Цена улазнице – 200 динара

  Синопсис: Алис, угледна професорка лингвистике на Унивезитету у Колумбији, води срећан живот са својим мужем и троје одрасле деце. Међутим, једног дана открива да има Алцхајмерову болест у почетном стадијуму. Оно што је највише брине је чињеница да је болест наследна и да ће је вероватно и њена деца имати. Алис користи свој телефон да у њему напише питања на која мора да даје одговоре сваког јутра. Болест утиче на целу породицу, на одлуку једне ћерке да роди бебе, али и на сазревање и озбиљност друге. Чињеница да Алис читавог живота изучава језике и комуникацију, постаје моћно средство у борби против менталног пропадања, али то такође значи и да има јединствено додатно узнемирујуће схватање онога што следи.

  Режија: Ричард Глацер, Вош Вестморленд
  Улоге: Џулијен Мур, Кристин Стјуарт, Алек Болдвин

 • Вечерас почиње 18. Арт трема фест Рума

  26. март 2015.

  Ово­годишњи, 18. по реду Арт трема фест Рума – „Трема у марту“ биће одржан од 26. до 29. марта. Током четири фес­ти­вал­ска дана биће пред­стављени ауторски про­јекти и ауторске пред­ставе у камер­ној форми про­фе­сион­ал­них про­дук­ција насталих у сарад­њи са установама кул­туре и/​или неза­в­ис­них театарских трупа и позоришта, као и пред­ставе сту­де­ната акадамија, академ­ских позоришта и трупа. Ове године стручни жири ће пред­стављати: мр Мирослав Радоњић, театролог, Мир­јана Кара­новић, драм­ска умет­ница и Мирослав Бенка, ред­итељ. Орга­ни­за­тор фес­ти­вала је Град­ско позориште Рума, а коор­ди­на­тор овог про­јекта је Золтан Фрид­ман, ред­итељ. Техничку подршку ће пружити Кул­турни цен­тар Рума, Град­ска биб­лиотека „Атанасије Сто­јковић“, Зав­ича­јни музеј Рума, Омладин­ски савет и Тур­ис­тичка орга­ни­зација опш­тине Рума. Покровитељи фес­ти­вала су Општина Рума, АП Војво­д­ина и Мин­истарство кул­туре Репуб­лике Србије.

  Про­грам фестивала:

 • Очишћена депонија у Индустријској улици

  25. март 2015.

  Cisćenje deponijeЈавна површина од 5.600 квадратних метара која се налази у Индустријској улици, преко пута "Новоградње" очишћена је акцијом ЈП "Комуналац" Рума.

  Одвежено је 1 200 кубика нагомиланог кућног смећа и грађевинског отпада. Како би ова акција била спроведена из општинске касе је издвојено 800 000 динара, са позиције заштите животне средине.

   

 • Ново санитетско возило за румски Дом здравља

  25. март 2015.

  SanitetМинистарство здравља Републике Србије обавестило је данас директорицу Дома здравља "Рума" др Снежану Бојанић Стојић, да је ова здравствена установа добила на поклон још једно санитетско возило. "Не памти се да је један Дом здравља добио два санитетска возила у размаку од само пет месеци. То сведочи о високом рејтингу нашег Дома здравља који је, у овако комплексним друштвено-економским условима у којима живимо, учинио велики напор да задржи реноме своје професије и поверење грађана. Изразила бих велику захвалност Министарству здравља на поклону који грађани Општине Рума знају да поштују и цене", изјавила је директорица др Снежана Бојанић Стојић.

  Возило ће бити уручено крајем ове седмице у Београду у Заводу за хитну медицинску помоћ. Вредност возила је око пет милиона динара.

  Посетом тима спољних оцењивача Агенције за акредитацију здравствених установа Србије, Дом здравља "Рума" је завршио процес реакредитације који је трајао од 22. до 24. марта 2015. године. Оцењивачи су прегледали документацију, пратили спровођење процедура и обавили низ разговора са запосленима у румском Дому здравља, пацијентима ове установе и представницима локалне самоуправе. "У завршној оцени представници Агенције за акредитацију здравствених установа Србије су апострофирали континуирани напредак у квалитету и стандарду пружања здравствене заштите румског Дома здравља. Похваљен је ентузијазам колектива, тимски рад и велика жељу менаџмента установе да, препознајући значај процеса акредитације, остваре своју мисију и визију на најбољи могући начин, уз сталне напоре и активности на побољшању квалитета рада и безбедности пацијената и запослених", истакла је директорица др Бојанић Стојић.

 • Љиљана Хабјановић Ђуровић пред румском публиком

  25. март 2015.

  Љиљана Хабјановић ЂуровићГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" ће, у четвртак 26. марта 2015. године, читалачкој публици у Руми представити роман ''Наш отац'' Љиљане Хабјановић Ђуровић. Почетак је заказан за 19 часова.

  Роман "Наш отац" је трећa књигa из породичног циклуса - наставак романа "Ана Марија ме није волела" и "Женски родослов".

  Тo je потресна и истинита прича о једном оцу и једној кћери, који су се срели први пут после четрдесет три године. Са њом су биле њене успомене. Са њим његова кћи из другог брака. Тај сусрет донео је коначно разрешење њихове животне драме.

   

 • Наставак рада на пројекту "Израда Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома"

  25. март 2015.

  Општина Рума наставља процес израде Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома. У просторијама Треће месне заједнице 2.4.2015. године одржаћесе други састанак Комисије за израду Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома. Након првог састанка у овиру којег је дефинисана методологија рада и специфични циљеви овог стратешког документа урађена је СВОТ анализа. На основу СВОТ анализе чланови Комисије ће на другом састанку одредити програме и пројекте за сваки од специфичних циљева (Специфични циљеви: Становање; Образовање; Запошљавање; Здравствена заштита; Социјална заштита; Култура, информисање и развој цивилног сектора).

  Израду Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома финансирала је Влада АП Војводине, кроз Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова а за спровођење израде овог стратешког документа ангажовани су стручњаци из консултанске фирме НАИСА.

 • Акт о отпису накнаде за одводњавање

  25. март 2015.

  Opština RumaКако би помогла у отклањању штетних последица поплава и клизишта насталих због поплава у мају 2014. године, Влада Републике Србије донела је акт којим се сагласила да се власници и корисници пољопривредног шумског и грађевинског земљишта који су претрпели штету у прошлогодишњим мајским поплавама, ослободе обавезе плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину, као и да се тим обвезницима одобри одлагање плаћања дуга по основу накнаде за одводњавање за 2013. годину до 31. јула 2015. године, без обрачунавања камате за период одлагања плаћања дуга.
  Актом Владе је такође предвиђено да су, ради остваривања права на ослобађање од плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину, обвезници дужни да надлежном органу који врши обрачун и задужење тих накнада (Министарство финансија-пореска управа, Јавно водопривредно предузеће „Србијаводе“ Београд, Јавно водопривредно предузеће „Воде Војводине“ Нови Сад и Јавно водопривредно предузеће „Београдводе“ Београд) доставе писани доказ (решење или потврду) издат од стране надлежног органа локалне самоуправе, да су током поплава у мају 2014. године претрпели штету на земљишту или усевима.

  За пољопривреднике из румске општине рок за остваривање права за ослобађање од плаћања накнаде за одводњавање за 2014. годину је продужен до 10. априла 2015. године.
  Пољопривредницима са територије
  Општине Рума потврду о претрпљеној штети на земљишту и усевима од поплава у мају 2014. године, издаваће Комисија за утврђивање и процену штете на пољопривредном земљишту и усевима настале услед поплава на територији Општине Рума, у Градској кући, улица Главна 155 Рума, радним данима од 07 до 15 часова. Потврде о претрпљеној штети издаваће се само регистрованим пољопривредним газдинствима, па су пољопривредници дужни да Комисији приложе потврду о активном статусу газдинства.

 • Успешан викенд за чланове Џудо клуба "Рума"

  25. март 2015.

  Протекли викенд за такмичаре Џудо клуба "Рума" из Руме протекао је врло успешно.

  У суботу,  21. марта, у Степановићеву је одржано првенство државе у џудоу за кадете. Млада џудисткиња Мина Пешић је освојила друго место (сребрну медаљу) и тиме себи обезбедила одлазак на првенство Балкана.

  У недељу 22. марта, на Клиси је одржан Међународни турнир са укупно 350 такмичара из 7 земаља. Катарина Орловић освојила је златну, а Милош Марчетић сребрну медаљу у категорији старијих понира.

  Истог дана најмлађи такмичари полетарци и млађи пионири такмичили су се на Међународном турниру у Мађарској у граду Баја, где су се окитили са прегршт медаља: Дуња Младеновић - златна и сребрна медаља, Ана Пејић - златна, Слађана Малетић - сребрна, Валентина Гагић - сребрна, Лука Матковић - сребрна медаља, Немања Томић - бронзана и Сара Пуач - бронза.

 • Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини

  24. март 2015.

  Расписан је Оглас о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградсе производних, складишних и пословиних објеката и пратећих објеката уз пословање у складу са Планом детаљне регулације "Румска петља" у Руми. Оглас је отворен од 24.3.2015. до 23.4.2015. Јавно надметање ће се одржати 27.4.2015. у просторијама Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме" са почетком у 9 сати.

  Оглас

   

 • Мере заштите животне средине у 2015. години

  24. март 2015.

  Zastita zivotne sredine

  За реализацију Програма средства буџетског Фонда за заштиту животне средине на територији наше Општине за 2015. годину, који је усвојен на последњој седници Општинског већа, планирају се средства у укупном износу од 24,7 милиона динара.

  За праћење стања животне средине (мониторинг) на територији Општине, намењено је 1,5 милиона динара, а у 2015. години, између осталог, вршиће се анализа воде језера Борковац и изворске воде, пратиће се квалитет ваздуха, ниво буке у комуналној средини, а мере ће се спроводити и у ванредним ситуацијама. Реализацију мера ће обавити Завод за јавно здравље Сремска Митровица, са којим ће бити склопљен и уговор.

  Највећи део средстава се издваја за подстицајне, превентивне и санационе мере. Укупно 22,7 милиона динара опредељује се за сузбијање комараца и крпеља, дератизацију домаћинстава, санирање депонија, израду пројектне документације за трансфер станицу за комунални отпад и израду пројектне документације за депонију грађевинског отпада, одржавање зелених површина и комуналних објеката итд.

   

 • Обележена годишњица бомбардовања

  24. март 2015.

  Odavanje pošteПолагањем венаца на Градском гробљу у Руми, данас је обележено 16 година од почетка бомбардовања СР Југославије.

  Ваздушни напади НАТО снага на Србију, односно тадашњу СРЈ, почели су на данашњи дан 1999. годинe. Представници локалне самоуправе, СУБНОР-а Општине Рума, политичких партија и грађана положили су венце на споменик погинулима у ратовима од 1990 до 1999. године.

  Секретар СУБНОР-а Рума Предраг Вукмирић подсетио је да је НАТО агресија почела без објаве рата и сагласности Савета безбедности УН.

   Predsrag Vukmiric"Операцију агресије на нашу земљу су назвали "Милосрдни анђео", а колико у томе има перфидности и цинизма доказују чињенице. За 78 дана бомбардовања извршено је 58.574 авионска налета, бачено је 25.000 тона експлозива укључујући и касетне, а бацане су и бомбе са осиромашеним уранијумом. Порушено је 60 мостова и исто толико фабрика. Гађани су готово сви комуникациони одашиљачи, зграде телевизије у Београду и Новом Саду. На касарну у Руми пало је шест бомби и начињена је велика материјална штета. Према званичним подацима на територији СРЈ погинуло је близу 3.000 људи, а бар три пута више је рањено. За НАТО агресоре сви су они били колатерална штета. За њих је мала Милица, која је погинула у свом стану у Батајници, колатерална штета, као и цивили на мосту код Сићевца и колона албанских цивила која је бежала од бомбардовања", истакао је Вукмирић.

 • Промоција књиге "Сербиа"

  24. март 2015.

  Плакат Промоција књиге "Сербиа" биће одржана вечерас, у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић". У програму ће учествовати: Радомир Раде Дамјановић, Ново Томић, Никола Мирков и Ратко Рацковић. Почетак је у 19 сати.

   

   

 • Представа "Казимир и Каролина"

  24. март 2015.

  Plakat Kazimir i KarolinaПредстава "Казимир и Каролина"/ Атеље 212 /по тексту Едена фон Хорвата
  Уторак, 31. март / Велика дворана КЦ / 20.00
  Цена улазнице - 700 динара

  Режија: Снежана Тришић

  Играју: Бојан Димитријевић, Јелена Ђокић, Маринко Маџгаљ, Катарина Жутић, Тихомир Станић, Ненад Цирић, Небојша Илић...

  Радња комада одиграва се између два светска рата, 30-их година у Минхену, током једне ноћи на Октоберфесту. Главни ликови су шофер који је остао без посла и његова вереница која га напушта, јер у страху за егзистенцију тражи себи бољу прилику. Према речима редитељке, Хорват прича о томе "шта су узроци и последице човекове беде, како материјална беда утиче на моралну и емоционалну беду, а у време садашње светске економске кризе то је више него актуелно".

 • Јавни позив за доделу стипендија спортистима

  23. март 2015.

  Расписује се јавни позив за доделу 10 стипендија спортистима који су у току 2014. године,у категорији појединачног или екипног олимпијског спорта, у конкуренцији кадета, јуниора или сениора, остварили један од следећих спортских успеха:

  1. учествовали на светском првенству и остварили пласман од првог до десетог места,

  2. учествовали на европском првенству и остварили пласман од првог до осмог места,

  3. учествовали на балканском првенству и освојили медаљу, односно остварили пласман од првог до трећег места,

  4. учествовали на републичком првенству и освојили медаљу, односно остварили пласман од првог до трећег места,

  5. наступили за репрезентацију Републике Србије.

  Стипендија се додељује у трајању од десет месеци у износу од 8.200 динара месечно.

  Рок за подношење пријава је од 24.3.2015. до 8.4.2015. године. Пријаве се подносе Комисији за доделу стипендија спортистима, путем Писарнице Општинске управе општине Рума, Орловићева 5, 22400 Рума, са назнаком "Комисији за доделу стипендија спортистима".

  Јавни позив

  Пријава

   

 • Почела реакредитација румског Дома здравља

  23. март 2015.

  ReakreditacijaОцењивачи Агенције за акредитацију здравствених установа Србије од јуче бораве у Дома здравља "Рума". Подсетимо, румски Дом здравља ушао је процес реакредитације, а како је на недавно одржаној конференцији за медијаe истакла директорица ове здравствене установе др Снежана Бојанић Стојић, циљ реакредитације није само добијање новог акредитационог периода, већ да све новине, процедуре које у раду постоје, заправо и заживе у пракси.

  Посета спољних оцењивача ће трајати до 24. марта, а акредитује се укупно 13 области из примарне заштитне (клиничке, неклиничке и област клиничке подршке). Акредитација се може добити на период од једне, три или седам година, а важно је напоменути да се сваке године обавља и једнодневна контролна посета.

 • Одржана XIII седница Општинског већа

  23. март 2015.

  Sednica VećaОдлука о давању сагласности на Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији Општинске управе Општине Рума усвојена је данас на XIII седници Општинског већа. Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић нагласио је да је реч о изменама у систематизацији које се односе на обједињену процедуру. "Према новом Закону о планирању и изградњи сви градови и општине у Србији су у обавези да издају грађевинске дозволе највише за 28 дана. Локалним самоуправама је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наложило да уведу обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола. Та процедура подразумева да инвеститори и грађани не морају више да иду од шалтера до шалтера како би прикупљали разну документацију, већ ће то за њих радити државна управа по службеној дужности. Подсетићу, ми смо у Руми имали ненајављену контролну посету из Министарства, којом је требало да се утврди степен примене обједињене процедуре. Републички инспектори су оценили да Општина Рума цитирам "савршено примењује обједињену процедуру", што је велика похвала за Општинску управу и Одељење за урбанизам. Пред Општинским већем ће се ускоро наћи и нова систематизација, јер након увођења стандарда ИСО 9001 крећемо у реорганизацију Општинске управе. Биће промена у погледу броја одељења, а у плану је и формирање нових служби", изјавио је начелник Љубишић.

  Веће је усвојило и Одлуку о измени оснивачког акта ЈУП "ПЛАН" Општине Рума и Општине Пећинци. Наиме, Општина Пећинци је решила да иступи из ЈУП "План" и оснује своје предузеће, стога је било неопходно усвојити Одлуку о измени оснивачког акта. Председник Општине Рума Слађан Манчић је рекао да су интереси Општине Рума заштићени. Председник Манчић је искористио прилику и да похвали директорицу Милку Павловић која је својим ангажовањем заштитила интересе ЈУП "План". "Општина Пећинци дугује "Плану" око 11 милиона динара, што је покушано да буде пребијено преко удела у капиталу који је наводно био у односу 70 - 30%. Потпуно је нелогичан и неутемељен удео пећиначке општине од 30 одсто и срећом решење је правовремено поништено у Агенцији за привредне регистре. Готово сав капитал у ово предузеће инвестирала је Општина Рума и стога нема говора о односу 70 -30%", тврди први човек румске општине. ЈУП "План" Рума, како ће бити званичан назив овог јавног предузећа, је тренутно ангажовно и на неколико послова у суседној иришкој општини.

 • XIII седница Општинског већа - награђени полицајци из Општине Рума

  23. март 2015.

  Opštinsko većeНа седници Општинског већа данас је усвојена Одлука о додели новчане награде полицијским службеницима који су учествовали у акцији хапшења отмичара двогодишње девојчице 13.03.2015. године. Због савесног обављања дужности и исказане храбрости приликом хапшења отмичара, локална самоуправа ће са по 30.000 динара наградити, седам полицајаца са територије Општине Рума који су учествовали у тој акцији. Награђени су полицајци: Дмитар Вукелић, Зоран Филиповић, Бобан Бајатовић, Милан Петковски, Жељко Мирковић, Стеван Родић и Горан Ђукић.

  Како би се обезбедило финансирање пројекта "Лични пратиолац деци са сметњама у развоју", на данашњој седници Већа, одобрена је и промена буџетске апропријације у висини од 516.555 динара.

  Због заузетости досадашњег председника Комисије за израду предлога годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији Општине Рума Небојше Стојичића, на ту функцију је именован др Јован Кромпић. Његова заменица биће Биљана Дамњановић, а за чланове Комисије именовани су Никола Вулић, Ђорђе Варничић, Милан Карајловић, Бранислав Рахар и Биљана Крезовић Иванић.

 • Златна медаља за Катарину Орловић

  23. март 2015.

  Џудо клуб Рума у ФранцускојЧланови Џудо клуба Рума Немања Томић, Никола Табанџелић и Катарина Орловић учествовали су на међународном такмичењу у џудоу за старије пионире, које је одржано у Француској у граду Сан Крупион. Катарина је постигла велики успех освојивши златну медаљу. Имала је пет борби и сваку је добила ипоном. На такмичењу је учествовало 650 такмичара из 17 земаља.

   

 • Заказана XIII седница Општинског већа

  20. март 2015.

  Gradska kucaXIII седница Општинског већа Oпштине Рума биће одржана у понедељак 23. марта, у Градској кући, са почетком у 9 часова. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1.Предлог Одлуке о промени буџетске апроприjације;

  2. Предлог Одлуке о давању сагласности на Правилник о изменама и допунама Правилника о унутрашњем уређењу и систематизацији Општинске управе Општине Рума;

  3. Предлог Програма коришћења средстава буџетског фонда за заштиту животне средине на територији Општине Рума за 2015. годину;

  4. Предлог Програма контроле и смањења популације напуштених паса и мачака на територији Општине Рума;

 • У сусрет пролећу и Светском дану поезије

  20. март 2015.

  Svetski dan poezije u Gradskoj biblioteciУ ишчекивању пролећа и сутрашњег Светског дана поезије најмлађи чланови Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' дружили су се са песницима Надеждом Симић, Тодором Бјелкићем и Јаником Печијем. Као што то увек бива, сусрет песника и деце протекао је у креативном надигравању у којем су песници говорили своје стихове а деца  цртежима изразила свој дожовљај њихових песама.

  Обележавање Светског дана поезије наставиће се и сутра, 21. марта,  у подне  на Градском тргу. Тада ће почети отворени песнички сусрет који организује  Градска библиотека  под мотом "Прочитајмо песму - поздравимо пролеће".
  Организатори позивају све ствараоце и љубитеље поезије да узму учешће у овој манифестацији и прочитавши своју или туђу песму  поздраве пролеће и Светски дан поезије.

  Извор: Градска библиотека "Атанасије Стојковић"

 • Награђени полицијски службеници

  20. март 2015.

  Novčane nagrade policajcimaПолицијски службеници из Сремског региона који су учествовали у акцији откривања и хапшења осумњичених за отмицу детета у Београду 13. марта 2015. године, награђени су јуче у Сремској Митровици у присуству челника својих општина и полицијских званичника. Полицајци из Сремске Митровице, Руме и Пећинаца који су награђени са по 30 000 динара су: Рољић Владимир, Чергић Небојша, Папић Сава, Манојловић Миодраг, Ускоковић Чедомир, Андрић Саша, Стеванић Саша, Влаисављевић Никола, Марчета Бранко, Алимпић Жељко, Јефтић Милан, Туфегџић Александар, Андрић Јован, Предраг Јанковић, Тешић Момчило, Ђукић Горан, Родић Стеван, Вукелић Дмитар, Филиповић Зоран, Бајаловић Бобан, Петковски Милан и Мирковић Жељко.

  "Драго ми је што сам старешина ових полицајаца који су учествовали у акцији потере отмичара и спашавања детета. Оно што ми преостаје као старешини ове Полицијске управе је да им се захвалим, али и да поменем оне који иако нису учествовали директно, дали су свој допринос да све прође како треба. Захваљујем се и представницима локалних самоуправа на чију иницијативу су уследиле награде. Преузимам на себе одговорност да ће ова Полицијска управа остати сервис грађана и гарант безбедности у Срему", рекао је Ђура Мандић, заменик начелника Полицијске управе Сремска Митровица.

   

 • Почиње пролеће

  20. март 2015.

  ProlećeНа северној Земљиној полулопти данас почиње пролеће, 15 минута пред поноћ. У исто време за становнике на јужној Земљиној полулопти почиње јесен. Пролеће ће трајати до 21. јуна, када почиње лето.

  Летње рачунање времена у Србији почеће у ноћи између 28. и 29. марта, када часовнике треба померити један сат унапред.

   

 • Представљање књиге "Српски писци у Великом рату"

  20. март 2015.

  PlakatГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" ће вечерас, са почетком у 19 часова, представити читалачкој публици књигу Олге Красић Марјановић "Српски писци у Великом рату".

  Књига је настала као плод вишемесечног читања ратне периодике и литературе настале током рата и непосредно по његовом завршетку. Она је, на неки начин, сажета антологија дела српских писаца из Великог рата, а "није писана и састављана с намером да донесе прецизну оцену и попис целокупне српске књижевности у Првом светском рату, јер је завршна реч о писцима и њиховим делима записана је већ у књижевној историји и књижевној критици".

   

 • КЦ клуб - Hot Club of Belgrade - субота, 21. март

  20. март 2015.

  PlakatСубота, 21. март / 22.00
  Цена улазнице - 100 динара

  Hot Club of Belgrade је основан фебруара 2006. године и од тада је активан на музичкој сцени Србије уз гостовања Француској и Словенији. Иза себе има два музичка издања, ЦД- "Perdido" и "The Balkan swinging melody". Оснивач овог gypsy jazz састава је jazz гитариста Бранко Мачић-Мачак а поред њега у саставу су и: Филип Крумес –виолина, Владимир Никић-бас, Пешић Небојша –гитара.

  Репертоар овог јединственог састава на нашим просторима чине композиције Djanga Reinhardta и Stephana Grapelija као и jazz стандард, обрада everygreen мелодија и староградских песама са простора Војводине, народних песама Србије, Босне и Македоније.

  Извор: www.kcruma.co.rs

 • Решење о разрешењу и именовању чланова комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

  19. март 2015.

  Opština RumaНачелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић, донео Решење о разрешењу и именовању чланова комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања.

  Решење је донето на основу члана 9. Одлуке о расписивању јавног позива за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, а на предлог новинарских и медијских удружења.

  За чланове комисије именовани су Милош Лазић, Катарина Филиповић и Ненад Радомировић.

  Задатак Комисије је да размотри пријаве пристигле на Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, број 401-11/2015-IV од 23.02.2015. године, те да председнику Општине Рума достави образложен предлог пројеката који би требало суфинансирати.

  Решење о разрешењу и именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

 • У биоскопу - Енклава

  19. март 2015.

  Plakat19 - 25. март
  Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00 /Цена улазнице - 250 динара


  Глумци: Филип Шубарић, Денис Мурић, Небојша Глоговац, Аница Добра, Миодраг Кривокапић, Горан Радаковић, Мето Јовановски, Цун Лајци, Ненад Јездић, Растко Јанковић...

  Режисер: Горан Радовановић

  Најбољи филм у селекцији Српски филм на ФЕСТ-у 2015!

  Синопсис: Ненад, десетогодишњи дечак из српске енклаве на Косову, да би сахранио деду мора да зађе иза непријатељских линија у ратом дубоко подељеном Косову. И тамо налази пријатеља... Филм обрађује тему српске заједнице која је остала на Косову да живи у енклавама, острвима хришћанске мањине окружена морем муслиманске већине. То је прича о животу Срба и Албанаца, смештена у 2004. годину, само неколико недеља после погрома на Косову.

 • Стандардизација рада Општинске управе

  19. март 2015.

  ISO standardiОпштинска управа пролази кроз обуку о примени имплементираног ИСО 9001 система менаџмента квалитетом. Стручњаци Националног центра за одрживи развој већ су завршили почетну анализу и анализу радних места у оквирима наше Управе. Дошли су, заједно са начелницима постојећих одељења и њиховим сарадницима, до трећег степена, а то је креирање нацрта документације, имплементација документације и обука запослених.

  "Имамо и унапређење услова и подизање квалитета задовољства грађана и њиховог начина живота и сарадње са локалном самоуправом, а то је онај део који се тиче олакшане примене одређених образаца, олакшаног остваривања права за одређене ставке, то су табеле, записи и обрасци доступни и на интернету. Имамо информацију да сте ви сада похваљени за урбанизам и обједињену процедуру од стране Владине инспекције, која вас је посетила", рекла је током обуке у Руми Ива Вучковић, председник Управног одбора Националног центра за одрживи развој. "Све што је транспарентније и што се боље успоставља тај однос према грађанима, то је и квалитетнији њихов начин живота", рекла је Вучковић.

 • Реакредитација румског Дома здравља

  18. март 2015.

  Dom zdravljaДом здравља "Рума" ушао је процес реакредитације и тим поводом данас је у овој здравственој установи одржана конференција за медије.

  Директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић истиче да циљ реакредитације није само добијање новог акредитационог периода, већ да све новине, процедуре које у раду постоје, заправо и заживе у пракси. То подразумева пружање безбедне, квалитетне и сигурне здравствене заштите свим пацијентима, сматра директорица Бојанић.

  "Први пут смо акредитовани 2011. године на период од три године. Чим је то време истекло, пријавили смо се за реакредитацију. Поступком акредитације уводи се ред у свим сегментима рада установе. Припремајући се за реакредитацију, сматрали смо да ћемо свој рад унапредити и ревидирањем многих значајних докуменета на којима почива безбедност и квалитет пружања здравствене услуге. Имамо комплетно нову визију и мисију, стратегију за безбедност и управљање ризицима, изменили смо стратешке и оперативне планове. Морам да истакнем да наша установа има Стратешки план за период 2012-2016. године, врло важан документ којим су планиране, на првом месту, превентивне здравствене услуге. У њему се налазе и два оперативна плана који се односе на рад службе за здравствену заштиту одраслих и за здравствену заштиту жена. Идемо у корак са временом и наш императив је константно усавршавање, трајан процес побољшања квалитета рада и безбедности пацијената", изјавила је директорица др Снежана Бојанић Стојић.

 • Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

  18. март 2015.

  Opština RumaНачелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић, донео Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања.

  Решење је донето на основу члана 9. Одлуке о расписивању јавног позива за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, а на предлог новинарских и медијских удружења.

  За чланове комисије именовани су Катарина Филиповић, Ненад Радомировић и Валентина Кубурић.

  Задатак Комисије је да размотри пријаве пристигле на Јавни позив за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години, број 401-11/2015-IV од 23.02.2015. године, те да председнику Општине Рума достави образложен предлог пројеката који би требало суфинансирати.

  Решење о именовању комисије за оцењивање пројеката у области јавног информисања

 • Француски филмски караван 4

  18. март 2015.

  Плакат20-23 март / Велики хол Културног центра
  20 часова / улаз слободан

  У оквиру Месеца франкофоније, Ворки Тим Рума у сарадњи са Француским институтом у Србији представља циклус афричких франкофоних филмова “Лица афричког филма“.

  Више информација о програму можете прочитати на блогу Ворки тима.

   

 • Изложба илустрација за књиге "Ситнице за одрастање"

  18. март 2015.

  Раде Марковић, изложба илустрацијаЗавичајни музеј Рума, вечерас са почетком у 19.00 часова, отвара изложбу илустрација за књиге за децу – под називом: “Ситнице за одрастање“, аутора Радета Марковића.

  „Молим за вашу нежну пажњу, управо улазимо у једиствен свет! Свет јунака којима је Раде Марковић подарио обличја да би могли да се самоспознају. Пре тога живели су само у језику, у поетским сликама и њиховој музици. Тек после ауторовог надахнутог рада, постали су главом и брадом крунисани дечаци, лавови који се смеју, плави китови, страшила која се друже са птицама...“

  Овим речима нас  г-ђа Зорица Бајин-Ђукановић, у својој рецензији за каталог изложбе, уводи у уметниково ликовно маштање и истраживање света књига и завршава са поруком:

  “Једном када заслужите, сањаћете да сте се пробудили у раскоши Марковићевих илузија, у том ватромету малих галаксија и њихових усковитланих светова, Јер, и сам живот је тек горопадна ситница у којој се они најхрабрији усуде да се, пуног срца и освојеним правом, успротиве шмиргли одрастања.“

  Раде Марковић је рођен 1955.године  у Београду. Истакнути уметник је од 1988.године и члан УЛУПУДС-а у статусу слободног уметника.

 • Чај у 8 - Altro Senso

  18. март 2015.

  Altro SensoПрограм "Чај у 8" / Квинтет Altro Senso / среда, 18. март
  Велики хол КЦ / 20.00 / улаз слободан

  Клавирски квинтет Алтро сенсо основан је у априлу 2014.године. Наступа на солистичким и хуманитарним концертима.

  Алтро Сенсо: Наташа Шпачек клавир, Теа Петровић - Балинт виолина, Мила Мирковић виолина, Јован Стојановић виола, Душан Кочишевић виолончело.

  www.kcruma.co.rs

 • Закључак

  Редни број

  Катастарска парцела(број,кат.оп. и површ.)

  Намена         

  Инвеститор подносилац захтева            

  Број лок. услова               

  Датум подношења

   Датум издавања

  1.

  6897/1 К.О. РУма

  Грађ. дозвола, пословни простор, магацинска хала

  ДОО "М&М Fruits" Београд

  351-47/2015

  25.03.2015.

  31.03.2015.

             
               
 • Корак ближе добијању електричне и топлотне енергије из биомасе

  17. март 2015.

  BiomasaЗавршна конференција пројекта „Мапирање локалних, просторних, инфраструктурних, ресурсних и логистичких предуслова за производњу електричне и/или топлотне енергије из биомасе у Сремском округу", одржана je данас, у Хотелу "Парк" у Руми. Поред представника локалних самоуправа из Срема, Сталне конференције градова и општина и Регионалне развојне агенције Срем конференцији је присуствовао и Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији.

  Његова екселенција амбасадор Финске у Србији Пека Орпана, је на данашњој конференцији истакао да ова скандинавска земља има велико искуство са производњом енергије из биомасе и да је Финска спремна да пренесе своја знања из ове области.

  Ambasador Finske"Зато смо врло радо и подржали овај пројекат, који је веома добро написан. Имамо стручан кадар и врхунске компаније које се баве овом делатношћу. Као што знате Финска је најхладнија земља у Европи и производња енергије из биомасе знатно је унапредила наш енергетски сектор. Морам да истакнем да чак 40 одсто топлотне енергије долази из биомасе. Све компаније које су дистрибутери, било да су приватне или државне, су изузетно профитабилне, иако је грејање међу најјефтинијим у Европи. Имамо веома развијену шумарску индустрију и она нам је главни ресурс за биомасу. Са друге стране, регион Срема има огроман потенцијал производње биомасе из пољопривреде, а оно што је увек могуће је производња биомасе и из отпада. Наставићемо да подржавамо Србију у искоришћавању биомасе за добијање топлотне и електричне енергије. Наредне седмице, 27. марта Финска амбасада организује једну велику конференцију у Привредној комори Србије, на тему развоја биомасе у Србији, на коме ће бити презентован и пројекат о коме смо данас говорили у Руми", поручио је амбасадор фински амбасадор Пека Орпана.

 • Планирана искључења струје за 18. март

  17. март 2015.

  Од 8.30 до 13.30:

  - насеље Аеродром

  Од 8.00 до 9.00:

  - Вељка Дугошевића од Кудошке до З. Челара

  Од 9.00 до 10.00:

  - Вељка Дугошевића од Кудошке до Врдничка

  Од 10.00 до 13.00:

  - 15. Мај од Кудошке до Врдничка

 • Још један дан траје позив избеглицама из Босне и Хрватске да се евидентирају за стамбено збрињавање

  17. март 2015.

  KIRSРади успешног наставка спровођења Регионалног стамбеног програма, који има за циљ да стамбено збрине 16.780 најугроженијих избегличких породица у Републици Србији, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије позива све породице избеглица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које нису решиле своје стамбено питање, да се евидентирају у локалном повереништву до 18. марта 2015. године. Овај позив се односи на већ евидентиране избеглице, као и на оне који до сада нису евидентирани.

  Избегличке породице треба да понесу документацију коју поседују како би се могло утврдити да ли испуњавају услов за добијање тражене помоћи (односи се на породице које у власништву имају плац или стамбени објекат коме је потребна адпатацији/доградња).

  У августу 2012. године, као припрема за Регионали стамбени програм, почело је евидентирање стамбених потреба избеглица у свим јединицама локалне самоуправе у Србији. Како евидентирање и ажурирање података о евидентираним породицама које су у стању потребе треба да буде континуирано, неопходно је наставити са наведеним активностима.

 • Hot Club of Belgrade - КЦ клуб 21. март

  17. март 2015.

  HotClubofBelgradeHot Club of Belgrade је основан фебруара 2006. године и од тада је активан на музичкој сцени Србије уз гостовања у Француској и Словенији. Иза себе има два музичка издања, Perdido” и “The Balkan swinging melody”. Оснивац овог gypsy jazz састава је гитариста Бранко Мачић-Мачак, а поред њега у саставу су и Филип Крумес –виолина, Владимир Никић-бас и Небојша Пешић–гитара. Репертоар овог јединственог састава на нашим просторима чине композиције Djanga Reinhardta и Stephana Grapelija као и џез стандард, обрада евергрин мелодија и староградских песама са простора Војводине, народних песама Србије,Босне и Македоније.

  Кц Клуб / Субота, 21.3.2015. / 22:00 /
  Цена улазнице - 100 динара

  www.kcruma.co.rs

 • Победа рукометашица "Словена"

  17. март 2015.

  loptaУ 17. колу "Прве рукометне лиге Србија - Север" играчице "Словена" из Руме савладале су у гостима екипу "Петроварадина" резултатом 28:26 (12:14). Румљанке су седме на табели, у конкуренцији 12 клубова. У наредном колу ЖРК "Словен" дочекује "Темерин".

  Пролећни део сезоне у "Трећој лиги Срем - Јужна Бачка" за рукометаше "Путинаца" ,"Руме", хртковачке "Слоге" и рукометашице "Кленка 09" почиње наредног викенда. Подсетимо, први део сезоне РК "Путинци" и ЖРК "Кленак 09" су завршили на првој позицији.

  Одбојкашице "Руме" поражене су на гостовању у Инђији од екипе "Младости" резултатом 3:2. ЖОК "Рума" је задржао трећу позицију на табели "Друге лиге група север" и у наредном колу дочекује четвртопласирану екипу "Славије".

  Словен је у "Првој војвођанској лиги" протеклог викенда био слободан. У наредном колу у Руму долази екипа "Баната".

 • Епидeмиолошка ситуација грипа на територији сремског округа

  17. март 2015.

  На основу резултата епидемиолошког надзора над грипом, у Срему се за сада региструју појединачни случајеви болести али је број оболелих и даље на нивоу уобичајеном за  ванепидемијски период. Тренд оболевања од акутних респираторних обољења иобољења сличних грипу је стабилан у односу на претходну недељу.

  Од почетка 2015. године, Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Сремска Митровица је код особе са привременим боравком на територији Сремске Митровице потврдио инфекцију вирусом грипа АH1N1pmd09, а код двоје деце предшколског узраста са територије општине Сремска Митровица инфекцију вирусом АХ3Н2.

  Код особа са пребивалиштем на територији општинa Инђија и Ириг, који су због са тешке респираторне болести хоспитализовани на Институту за плућне болести у Сремској Каменици, потврђен је вирус грипа АХ1Н1pdm09 односно АХ3Н2.

 • Нови успех ученика музичке школе

  16. март 2015.

  Muzička školaУченици Основне музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић" освојили су четири прве и четири друге награде на реномираним фестивалима који су одржани протекле седмице:

  14. ФЕСТИВАЛ ВОЈВОЂАНСКЕ ТАМБУРЕ, Кула 11. 03. 2015. године

  Класа: Смиљана Јанчић:

  01. АЛЕКСА СТРАЈИН, 2. разред - 1. НАГРАДА

  02. ДУШАН МИСИРКИЋ, 3. разред - 1. НАГРАДА

  03. НИКОЛА ЦРНОБРЊА, 4. разред - 2. НАГРАДА

  04. ТЕОДОРА МИСИРКИЋ, 6. разред – 2. НАГРАДА

  16. ФЕСТИВАЛ УМЕТНИЧКЕ ТАМБУРЕ, Нови Сад 13. 03. 2015. године

  Класа: Смиљана Јанчић:

  01.ДУШАН МИСИРКИЋ, 3. разред – 2. НАГРАДА

  02.НИКОЛА ЦРНОБРЊА, 4. разред – 2. НАГРАДА

  03.ТЕОДОРА МИСИРКИЋ, 6. разред – 1. НАГРАДА

  15. ТАКМИЧЕЊЕ МЛАДИХ ПИЈАНИСТА, Зрењанин 15. 03. 2015. године

  Класа: Немања Огњановић

  01.МАРИЈА ШАПОВАЛОВА, припремни разред - 1. НАГРАДА

 • Пријава за фестивал Mister Vorky

  16. март 2015.

  Ворки тим Рума расписао је конкурс за пријем филмова за 2. Међународни фестивал једноминутног филма Mister Vorky, који ће се одржати у Руми од 5. до 7. јуна 2015. године. Пријаву можете преузети на блогу Ворки тима. Рок за слање је 15. мај.

   

   

 • Производња електричне и/или топлотне енергије из биомасе у Сремском округу

  16. март 2015.

  RRA Srem logoЗавршна конференција пројекта „Мапирање локалних, просторних, инфраструктурних, ресурсних и логистичких предуслова за производњу електричне и/или топлотне енергије из биомасе у Сремском округу", биће одржана у уторак 17. марта, у Хотелу Парк у Руми, са почетком у 12 часова. Поред представника локалних самоуправа из Срема, Сталне конференције градова и општина и Регионалне развојне агенције Срем конференцији ће присуствовати и Пека Орпана, амбасадор Финске у Србији.

  На Скупу ће бити представљени резултати Пројекта, односно Студија локалних просторних, инфраструктурних, ресурсних и логистичких предуслова за производњу електричне и/или топлотне енергије из биомасе у Сремском округу, као и методологија по којој је урађена.

  Овај документ треба да послужи општинама у Сремском округу да сагледају потенцијале биомасе на својим територијама, као и тренутно расположиве и будуће потребне инфраструктурне предуслове за њену интензивнију употребу.

  На Скупу ће Студија бити предата Регионалној развојној агенцији Срем и јединицама локалне самоуправе у Сремском округу.

 • Одигране утакмице 16. кола "Сремске лиге"

  16. март 2015.

  Fudbal

  Утакмицама 16. кола почео је пролећни део "Сремске лиге". Дерби румске општине одиграли су фудбалари "Првог маја" и "Партизана" из Витојеваца. Румљани су пред својим навијачима славили резултатом 2:0 и тренутно се налазе на седмој позицији са 25 освојених бодова. Витојевчани су упркос поразу задржали другу позицију са 34 бода, четири мање од лидера "Будућности" из Салаша Ноћајског. Фудбалери ГФК "Словен" поражени су минималним резултатом 1:0 у Попинцима од екипе "Напретка". "Словен са 31 бодом и даље држи трећу позицију на табели "Сремске лиге". Велику победу у протеклом колу остварили су фудбалери "Доњих Петроваца". Они су на гостовању у Белегишу савладали домаћи "Подунавац" резултатом 2:1. Са скором од 7 победа и исто толико пораза и два ремија "Доњи Петровци" заузимају девету позицију на табели. Најубедљивију победу у овом колу остварили су фудбалери "Хртковаца". Представник румске општине је на гостовању у Шимановцима декласирао екипу "Хајдука 1932" резултатом 5:1. Хртковчани су на одличној петој позицији, а до сада су освојили 26 бодова. "ПСК" Путинци су поражени у комшијском дербију од екипе "Јадрана" из Голубинаца резултатом 1:0. "ПСК" је 14. са исто толико освојених бодова.

 • Проглашен Дан жалости

  14. март 2015.

  Dan žalostiВлада Републике Србије усвојила је данас одлуку да недељу 15. март прогласи Даном жалости због трагичне смрти седам особа, које су погинуле у паду хеликоптера.

   У паду хеликоптера Војске Србије, који је превозио животно угрожену бебу из Рашке у Београд, погинуло је седам особа, међу којима посада хеликоптера и медицинско особље које је било у пратњи бебе.

  У несрећи су страдали пилот Омер Мехић, капетан Милован Ђукалић, заставник Небојша Трајић, механичар летач заставник Иван Миладиновић, лекар Џевад Љајић, анестетичар Мирослав Веселиновић и беба из породице Адемовић из Новог Пазара.

  Влада Србије изјавила је саучешће порадицама страдалих и позвала медије да и данас ускладе свој садржај са одредбама о дану жалости.

 • Представа "Казимир и Каролина"

  13. март 2015.

  PlakatПредстава "Казимир и Каролина"/ Атеље 212 /по тексту Едена фон Хорвата
  Уторак, 31. март / Велика дворана КЦ / 20.00
  Цена улазнице - 700 динара

  Режија: Снежана Тришић

  Играју: Бојан Димитријевић, Јелена Ђокић, Маринко Маџгаљ, Катарина Жутић, Тихомир Станић, Ненад Цирић, Небојша Илић...

  Радња комада одиграва се између два светска рата, 30-их година у Минхену, током једне ноћи на Октоберфесту. Главни ликови су шофер који је остао без посла и његова вереница која га напушта, јер у страху за егзистенцију тражи себи бољу прилику. Према речима редитељке, Хорват прича о томе "шта су узроци и последице човекове беде, како материјална беда утиче на моралну и емоционалну беду, а у време садашње светске економске кризе то је више него актуелно".

 • Рани јавни увид у израду Измена и допуна Плана детаљне регулације

  13. март 2015.

  Обавештава се заинтересована јавност да је Скупштина општине Рума на седници одржаној дана 6.3.2015. године донела Одлуку о изради Измена и допуна Плана детаљне регулације "за блокове 3-13-1, 3-13-2, 3-8-14 и делове блокова 3-12-3 и 3-8-12 у радној зони" у Руми.

  У току трајања раног јавног увида заинтересована правна и физичка лица имају право упознавања са општим циљевима и сврхом израде плана, могућим решењима за развој просторне целине, могућим решењима за урбану обнову и ефектима планирања.

  Обавештавају се и позивају органи, организације и јавна предузећа који су овлешћени да утврђују услове за заштиту и уређење простора и изградњу објеката да дају мишљење у погледу услова и неопходног обима и степена процене утицаја на животну средину.

 • Одлука о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта

  13. март 2015.

  Gbr Opštine RumaОпштина Рума једна је од првих у Србији која је донела Одлуку о утврђивању доприноса за уређење грађевинског земљишта            

  Допринос за уређивање грађевинског земљишта утврђује се на основу просечне цене квадратног метра станова новоградње на територији општине према последњем објављеном податку у складу са Законом, укупне нето површине објекта који је предмет градње, коефицијента зоне и коефицијента намене објекта.

  Просечна цена квадратног метра станова новоградње на територији општине према последњем објављеном податку износи 65.082 динара.

  Допринос за уређивање грађевинског земљишта плаћа инвеститор.

  Износ доприноса се утврђује решењем о издавању грађевинске дозволе, а на основу обрачуна доприноса који врши Јавно предузеће "Дирекција за изградњу Руме" Рума и доставља надлежним органима Општинске управе.

  Одлуком је Општина Рума подељења на шест зона, плус зона екстра пословања која обухвата радну зону „Румска петља“ и „Југ 2“.

  Локална самоуправа сматра да ће ова Одлука имати позитивне ефекте на развој Општине Рума, јер је њоме предвиђено да се за производне и складишне објекте не плаћа допринос.

 • Изложба графика "КОНСТАНТИН"

  13. март 2015.

  GrafikeВељко Михајловић, академски сликар, рођен је 1948. године у Сарајеву, а живи и ради у Београду. До сада је имао преко 180. изложби у земљи и свету,учествовао је на бројним колективним изложбама и добитник је више значајних награда и признања.
  Врсни графичар, Вељко Михајловић посветио је циклус графика Константину Великом. Обилазећи манастире и цркве – од Албаније, Румуније, Хиландара, Македоније, Црне Горе, Италије, Мађарске, Србије али и Ватикан (Рафаелова соба, Константинов славолук Рим, Арецо – Пјеро де ла Франческа – Легенда о часном крсту и царица Јелена) – овај уметник проучава и зналачки преноси ликове Светог Константина и његове мајке С
  вете царице Јелене,који су увек сликани заједно, он - први хришћански цар и она – јер је нашла крст на којем је био разапет Христ. Управо тако их на својим графикама, обучене као владаре, са крстом између себе, представља и Михајловић, с тим што његова дела нису пука копија живописа.

  Изложба ће се одржати вечерас, у Великом холу Културног центра у Руми, са почетком од 19 часова.

  Улаз је слободан.

  Више информација на сајту КЦ Рума

 • Међуокружно првенство у одбојци

  13. март 2015.

  OdbojkaМечевима пионира данас се, у Спортском центру "Рума", завршава међуокружно првенство у одбојци. За пласман на републичко такмичење, које се ове године одржава у Панчеву, надмећу се основци из Пећинаца, Шапца, Љига и Београда. Претходна два дана су одиграни мечеви пионирки и омладинки. У обе конкуренције најбоље су биле ученице из Београда. Победнице долазе из ОШ "Радоје Домановић" и "Спортске Гимназије".

  Школе из Руме, Гимназија "Стеван Пузић" и ОШ "Вељко Дугошевић" су освојиле треће место.

  Организатор међуокружног првенства је Савез Спортова Општине Рума.

 • Општина Рума поклонила два аутомобила полицији - Министар Стефановић похвалио сарадњу локалне самоуправе и Полицијске станице у Руми

  11. март 2015.

  Primopredaja automobilaМинистар унутрашњих послова др Небојша Стефановић и директор полиције Милорад Вељовић присуствовали су данас у Руми званичној примопредаји два аутомобила које је Општина Рума донирала Полицијској станици.

  Кључеве два аутомобила марке Пежо начелнику Полицијске станице у Руми Жељку Секуловићу, уручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић је похвалио гест локалне самоуправе, која је, како је рекао, на прави начин препознала потребе полиције .

  Razgovor ministra Stefanovića i predstavnika lokalne samouprave""Општина Рума је прави пример сарадње локалне самоуправе и полиције. Веома смо захвални председнику Слађану Манчићу и руководству Општине Рума, на овој вредној донацији. Возила ће се користити у патролним активностима и свакако су добродошла. Нагласио бих да сам у разговорима са преставницима свих сремских општина апострофирао значајнију улогу полиције у локалној заједници. Иако је криминал у Руми на доста ниском нивоу и даље постоји простор да се безбедност унапреди. Наш циљ је да грађани осете безбедност на улици, а да полиција буде неко коме ће се обратити са поверењем. Полицијска станица у Руми доста марљиво ради на томе и ја им овом приликом јавно честитам", изјавио је министар Стефановић.

  IzjaveПредседник Општине Рума Слађан Манчић је изразио захвалност министру Стефановићу што је одвојио своје време и заједно са директором полиције Милорадом Вељовићем посетио Општину Рума. Председник Манчић сматра да добра сарадња Општине Рума и Полицијске станице у Руми мора да се настави, као и да је модернизација полиције у интересу свих грађана.

  "Донација ова два аутомобила је потврда добре сарадње коју локална самоуправа има са Полицијском станицом у Руми, али и доказ да смо спремни да активно подржимо побољшање услова рада припадника министарства унутрашњих послова у нашој Општини. То ће сигурно резултовати и повећањем безбедности и сигурности свих грађана румске општине. Са брендирањем возила и уградњом ротације, за ове аутомобиле смо издвојили нешто преко 2 милиона динара. Реч је о аутомобилима марке Пежо, модел 308, у одличном стању, а у избору возила прихватили смо сугестије из ПС Рума. Поред модернизације возног парка, Општина Рума је донирала и рачунаре (7 компјутера) и пратећу опрему(штампаче) и канцеларијски материјал", казао је Манчић.

   

 • Румљанин Зоран Марковић рекордер Србије

  12. март 2015.

  Фото: Мића ИгњатовићНови рекорд Србије на ултрамаратону од шест сати, поставио је Зоран Марковић из АК "Рума", на трци у мађарском граду Секешфехервару.

  Зоран је протеклог викенда убедљиво освојио 1. место у трци на 6 сати са новим рекордом Србије од 77.828 метара (по гармину 79.870). Резултат вредан дивљења и поштовања.

  "Бити најбољи у Србији у било ком спорту је невероватан успех. Када цео живот посветите спорту, као ја трчању и остварите такав резултат, не постоје речи којима бих описао тај осећај. Поносан сам на себе, али осећам и једну велику дозу захвалности према људима који ми помажу, посебно бих истакао Владу Радића, који је са спонзорске стране доста тога учинио за мене", каже Марковић.

  Најбољи српски ултрамаратонац истиче да је маратон прво борба са самим собом, па тек онда са другим атлетичарима.

  "Потребна је велика ментална снага, али и жесток свакодневни тренинг. Како би се успешно завршила трка, човек мора, пре свега, добро познавати своје могућности. Уколико се не држи прави темпо, маратон се најчешће завршава одустајањем", каже Марковић. Он истиче да није лако уклопити све дневне обавезе, али да без посвећености нема резултата. "Нисам у могућности, као моје колеге да тренирам два пута дневно, али зато сам изузетно посвећен сваком тренингу. Месечно, са једним тренингом дневно, претрчим од 500 до 550 километара, што је опет за око 200 км мање од ултрамаратонаца из светског врха", тврди Марковић.

  Познато је да је за атлетичаре који трче "дуге пруге" најважније да поседују искуство, а да се издржљивост често ставља у први план испред брзине. Зато су пред 42-годишњим Румљанином још многе трке и нови велики успеси.

 • У биоскопу - Једнаки

  12. март 2015.

  Од 12. до 18. марта
  Мала дворана КЦ / 19.00 и 21.00
  Цена улазнице - 250 динара

  Чини га шест прича о тужним и трагичним судбинама деце којој су ускраћена права на безбрижно детињство, одрастање у породици, здравствену заштиту, прихватање њихове различитости од околине и шире друштвене заједнице. Кроз личне приче дечака и девојчица који су рођени, одрастају и сазревају у тешким друштвеним околностима, овај омнибус говори о правима деце и проблемима с којима се суочавају најмлађи чланови нашег друштва. Свака се прича бави специфичном темом и има властитог хероја.

  Режија: Младен Ђорђевић, Дејан Караклајић, Милос Петричић, Ивица Видановић, Игор Стоименов, Дарко Лунгулов

  Улоге: Небојша Глоговац, Марко Гверо, Неле Карајлић, Мирјана Карановић, Лана Караклајић, Данијела Михајловић, Срђан Милетић, Ненад Окановић, Сергеј Трифуновић...

 • Представа "Ноди и весела дружина"

  12. март 2015.

  Позориште "Јеленица" Београд

  Субота, 14. 3. 2015
  Велика дворана КЦ / 12.00 / цена улазнице - 250 динара

  Режија: Јелена Кркић
  Играју: Јелена Кркић, Даница Радуловић, Татјана Жерајић и Андрија Ковач.

  Представа која говори о љубави и пријатељству. У земљи играчака, пуној живота, радости и боја, сви живе срећно. Међутим, Нодија је зачарала вештица, а његови другари којима помаже Пипи Дуга Чарапа одлучни су у томе да му помогну. На крају у томе и успевају, али уз много потешкоћа. Пипи се бори за Нодија, који је зачаран од стране вештице, која на крају постаје добра. На овај начин, кроз ликове, деца спознају шта је добро, а шта зло.

  www.kcruma.co.rs

 • Филмско вече - Капела анђела

  12. март 2015.

  Ворки тим Рума и СПЦО Рума, Храм силаска Светог Духа на апостоле, организују у недељу, 15. марта, приказивање руског филма "Капела анђела". Пројекција ће бити одржана у 20 часова, у Малој дворани Културног центра Рума. Улаз је слободан.

  Више информација о филму можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

   

 • Представљање књиге "Повест о апокрифу"

  12. март 2015.

  Plakat Povest o apokrifuПредстављање књиге Микице Илића "Повест о апокрифу" биће одржано вечерас у Градској библиотеци "Атанасије Стојковић", у Руми.

  Књига “Повест о апокрифу“ је најбољи роман на конкурсу ИК „Арте“ 2014. У библијско-историјском уметничком оквиру, аутор Микица Илић у седам поглавља, позивајући се на Кјеркегора, Жида, Достојевског, Ничеа, Конфучија…, кроз ликове Понтија Пилата, апостола Томе, Петра, Павла, Валерија, Јакова Јерусалимског и Мариам из Магдале, предочава људску потрагу за одговорима и тежњу да спозна истину, која нуди спасење духа, а самим тим и човека.Роман универзалних порука о егзистенцијалном погледу на човека и дубоком продору у његов унутарњи свет, о човеку који се нагризен сумњом, суочава са својим страховима и слабостима.

  О књизи ће поред аутора говорити књижевници Момир Васиљевић и Тодор Бјелкић. Почетак је заказан за 19 часова.

 • Међуокружно првенство у одбојци

  11. март 2015.

  Savez sportova Opštine RumaТродневно, школско међуокружно првенство у одбојци почело је данас у Спортском центру "Рума". Данас су на програму мечеви у конкуренцији пионирки, сутра ће на паркет Спортског центра "Рума" изаћи омладинке, док ће у петак 13. марта своје мечеве одиграти пионири.

  Утакмице се играју сваки дан од 10 часова.

  Победници ће се пласирати на републичко првенство.

   

 • Одлука о измени и допуни Одлуке о држању домаћих животиња

  11. март 2015.

  ŠapeНа последњем скупштинском заседању усвојена је Одлука о измени и допуни одлуке о држању домаћих животиња.

  Правни основ за доношење ове Одлуке је Закон о добробити животиња ("Сл. гласник РС" број 41/09) и Закон о локалној самоуправи ("Сл. гласник РС" број 129/07 и 83/14) којима је између осталог регулисано да Општина преко својих органа уређује и организује вршење послова у вези са држањем и заштитом животиња.

  Одлуком о држању домаћих животиња ("Сл. лист Општина Срема" број 28/05 и 36/09) је регулисано поступање са псима и мачкама луталицама који су смештени у прихватилиштима од стране зоохигијеничарске службе ЈП "Комуналац" Рума.

  У Одлуци о измени и допуни Одлуке о држању домаћих животиња се наводи да ће се уколико ухваћеном псу или мачки најдуже у року од 30 дана од дана смештаја у прихватилишту не пронађе власник, односно ако се не збрине на други начин, ЈП "Комуналац" Рума дужно да поступа у складу са Програмом контроле и смањења популације напуштених паса и мачака.

  Овом изменом члана 25 ђ. из Одлуке избачен је термин еутаназија.

  Програм контроле и смањења популације напуштених паса и мачака донеће Општинско веће.

  Одлука о измени и допуни одлуке о држању домаћих животиња

 • Решења о именовању директора у четири јавна предузећа

  11. март 2015.

  Opština RumaНа основу члана 21. став 2. и члана 25. Закона о јавним предузећима („Службени гласник РС“, бр.119/12), члана 32. став 1. тачка 9. Закона о локалној самоуправи („Службени гласник РС“, бр.129/27) и члана 37. став 1. тачка 10. Статута Општине Рума („Службени лист Општина Срема“, бр. 6/2009 и 38/2012, 28/14), Скупштина Општине Рума, на седници одржаној дана 06.03.2015. године, донела је одлуку о именовању директора у четири јавна предузећа.

  За директора "Дирекције за изградњу Руме" је именована Владислава Стаменовић, дипломирани правник из Руме.

  -Одлука о именовању директора "Дирекције за изградњу Руме"

  За директора ЈП за дистрибуцију природног гаса "Гас - Рума" именован је Рада Маравић, дипломирани економиста из Руме.

  - Одлука о именовању директора JП за дистрибуцију природног гаса "Гас - Рума"

  За директора Јавног урбанистичког предузећа ''План'' Општине Рума и Општине Пећинци именована је Милка Павловић, дипломирани архитекта пејзажне архитектуре из Руме.

  -Одлука о именовању директора Јавног урбанистичког предузећа ''План''

  За директора ЈП "Стамбено" именован је Живан Михајловић, дипломирани машински инжењер из Руме.

  -Одлука о именовању директора ЈП "Стамбено"

  Сви директори су именовани на период од четири године.

 • Промет туриста у општини Рума у 2014. години

  11. март 2015.

  Смештајни објектиНа тер­и­торији опш­тине Рума има седам смеш­та­јних објеката, а то су: Хотел Парк, Вила Хит, Хотел Борко­вац, Ресторан Вулин, Ресторан Кра­јина у Вогњу, Мотел Узелац на аутоп­уту и Tammy конак у Платичеву. Сви ови смеш­та­јни објекти имају заједно око 450 лежаја. Треба напоменути и то да на тер­и­торији опш­тине Рума не пос­тоји рег­истрован при­ватни смештај.

  Према подацима Репуб­личког завода за ста­тис­тику у опш­тини Рума у 2014. години борав­ило је 4570 домаћих тур­иста, који су ост­вар­или укупно 8561 ноћење, што значи да је у прос­еку сваки домаћи тур­иста ост­варио 1,87 ноћење.

  Што се тиче страних тур­иста у опш­тини Рума у 2014. години борав­ило је 7417 особа, које су укупно ост­вар­иле 15460 ноћења. Из овог податка произилази да је у прос­еку сваки страни тур­иста ост­варио 2,08 ноћења.

 • У току акредитовање румског Дома здравља

  11. март 2015.

  dr Snežana Bojanić StojićСа 2015-ом годином истиче рок за акредитацију свих здравствених установа. Дом здравља "Рума" је тај процес први пут прошао 2011-те године и био акредитован на рок од три године. ,,Чим је то време истекло, ми смо се пријавили за реакредитацију", каже др Снежана Бојанић Стојић, директор румског Дома здравља. То је константно усавршавање, трајан процес побољшања квалитета рада, безбедности пацијената... "Постоје параметри које оцењивачи примењују, а пре свега морате имати стручни кадар и опрему. Без тога не можете почети било шта и ризиковати нечије здравље. 22-ог, 23-ћег и 24-ог марта долазе стручњаци Агенције за акредитацију, два лекара, једна виша медицинска сестра и један правник. Основа свега је квалитет услуге, услови у којима се ради, опрема, хигијена, процедуре у смислу папирологије, квалитет лечења, нежељени догађаји, ризици, животна околина и регулисање медицинског отпада. Не ради се само о инфективном отпаду, него и фармацеутском и хемијском отпаду. Фармацеутски отпад, а то су лекови са истеклим роком употребе не треба да буду бачени у комунално смеће, већ се то чини у обе апотеке Дома здравља у Руми и бесплатно је. Хемикалије, реагенси, баријум, све се отклања по јасној процедури, а по тај отпад долазе за то ангажовани људи", прича др Бојанић Стојић. Стерилизација Дома здравља је такође јасно дефинисана,а уколико установа жели да напредује у акредитацији мора да се усавршава. Тимови морају стратешки радити на сваком детаљу, од ризика нестанка лекова до ризика квара инсталација и све мора бити разрађено. Кључни медицински апарати морају максимално бити изузети од ризика, каже директорка. Примера ради, постоји и Комисија за борбу против инфекција. Али све су то ствари на којима се ради.

 • Одличан почетак сезоне за румске кикбоксере

  10. март 2015.

  Ru-09 na Prvenstvu VojvodineНа првом такмичењу одржаном ове сезоне, Првенству Војводине (за све узрасте) у Новом Саду, такмичари Кик бокс клуба "Ру-09" из Руме су забележили завидне резултате. У сениоској конкуренцији златну медаљу је освојио Ненад Ћосић. Илија Вукотић и Драгана Нешковић су у конкуренцији кадета такође освојили златне медаље. Кадет Данијел Роксандић се окитио сребрном медаљом, док је Урош Косанић, такође у конкуренцији кадета, освојио бронзану медаљу. Дебитант на такмичењу, Михајло Михајловић је у конкуренцији пионира успео да се окити бронзаним одличјем. Биланс такмичења: три златне, једна сребрна и две бронзане медаље. Први резултати указују да би ово могла бити најуспешнија сезона од оснивања клуба. "Ру-09".

 • Планирана искључења струје за 11. март

  10. март 2015.

  Од 9.00 до 13.00:

  - Зграда у ул. Вељка Дугошевића бр. 173

  Од 9.00 до 11.00:

  - Орловићева од бр. 146 А и 143 до краја

  - Управна зграда "Водовод" у Орловићевој улици

  - Румски базен и хотел "Борковац" као и викенд насеље око хотела и ловачког дома "Рума"

  - Плантажа "Борковац"

  У случају лоших временских услова радови ће бити одложени.

 • Чај у 8 - Александра Падров и Evergreen Trio

  9. март 2015.

  PlakatСреда, 11.3.2015. / Велики хол КЦ-а / 20.00 сати

  Улаз слободан

  Александра Падров рођена је 1975. године у Вуковару. Музичко образовање и занимање: дипломирала у класи примадоне мр Смиљанић Радмиле, солиста Радио Телевизије Војводине, професор соло певања у Музичкој школи “Петар Кранчевић” у Сремској Митровици, извођач је класичне музике, jazz стандарда, популарне стране и домаће музике, обраде старих севдалинки и старих традиционалних песама, као и војвођанских и српских народних песама. Има богато музичко и сценско извођачко искуство. Са 9 година остварила је своје прве концерте као млади пијаниста и као солиста дечијег хора/збора у Вуковару. Наступала са Филхармонијом младих Београд, Великим тамбурашким оркестром РТВ Војводине, солиста СКД "Просвјета" Вуковар (од 2002-2007), солиста КУД “ Бранко Радичевић” Сремска Митровица. Снимила је велики број трајних снимака за Радио Нови Сад, чији је солиста од 2007 године. Фестивали: ”Војвођанске Златне Жице”, “Златна тамбурица" (2012. победничка песма “Банат”), Фестивал Бања Лука - Градске и забавне музике, Грожђенбал Сремски Карловци, победничка песма 2013 “Берба”- Бранко Радичевић.

   

 • Румљанин Зоран Марковић рекордер Србије

  10. март 2015.

  Foto Mića IgnjatovićНови рекорд Србије на ултрамаратону од шест сати поставио је Зоран Марковића из АК "Рума" на трци у мађарском граду Секешфехервару 8.марта 2015. године.

  Његов колега Мића Игњатовић се у његово име захвалио свима на подршци."Зоран је освојио убедљиво 1. место у трци на 6 сати са новим рекордом Србије од 77.828 метара (по гармину 79.870). У јуну ће рушити рекорд Србије и на 24 сата, а у септембру на 100км. Верујте ми, стварно немамо ништа, а имамо све, чаробну Борковачку шуму и магични павловачки пут, казао је Игњатовић.

 • Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре: Рума савршено примењује обједињену процедуру

  9. март 2015.

  Aleksandra DamnjanovićНајвећи број локалних самоуправа од 1. марта примењује обједињену процедуру предвиђену новим Законом о планирању и изградњи, која подразумева да се грађевинске дозволе издају за највише 28 дана, изјавила је државна секретарка у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Александра Дамњановић.

  Дамњановић је гостујући на ТВ Пинку рекла да је ресорно министарство уредило све подзаконске акте који су неопходни да би закон заиста функционисао и да је то дало резултате.

  "Са свим општинама су одржани састанци, на којима смо их питали да ли постоји још нешто у чему Министарство може да им помогне. Резултати састанака су такви да су општине рекле да имају све што је потребно, да је процедура обједињена и може да се применује од 1. марта", рекла је она.

  Дамњановић је похвалила општине које су у свему поступиле у складу са законом. У петак су представници министарства обишли Руму која, како каже, савршено примењује обједињену процедуру, а слично се чини и у Сремским Карловцима, Сремској Митровици, Беочину...

   

 • Спортске стипендије

  9. март 2015.

  На последњој седници Скупштине Општине Рума усвојена је Одлука о изменама и допунама Одлуке о стипендирању спортиста. Новина у односу на претходну Одлуку је да уместо спортиста, пријаву на јавни позив подносе њихови клубови. Клубови ће подносити листе приоритета са највише 5 предложених најбољих спортиста.

  Право на стипендију моћи ће да оствари највише двоје спортиста из истог клуба. Уколико се пријави мањи број спортиста стипендије ће се поделити по бодовном систему, што је разлог због кога клубови предлажу 5 најбољих спортиста.

  Локална самоуправа сматра да ће се овом изменом Одлуке убудуће извршити праведнија расподела стипендија између различитих спортова, те да ће се на овај начин они равномерније стимулисати.

  Општина Рума додељује 10 спортских стипендија за појединачне и 5 стипендија за колективне спортове, у месечном износу од 8.200 динара.

  За реализовање ове Одлуке су потребна средства средства у укупном износу од 1.230.000 динара. Ова средства су планирана у буџету Општине Рума за 2015. годину.

   

 • Планирана искључења за 10. март

  9. март 2015.

  Iskljucenja strujeРума

  Од 9:00 до 13:00:

  -Зграда у ул. Вељка Дугошевића бр.175 - улаз бр. 1.

  Од 13:00 до 15:00:

  -Фирме Румекон и Румапромет у Источној радној зони.

  Од 08:00 до 09:30:

  -Вука Караџића од бр. 2 до бр. 34.

  - Бранка Радичевића.

 • Фински POINT COLLEGE представљен у Срему

  9. март 2015.

  Finski modelУ Старој Пазови је организована презентација POINT COLLEGE франшизе, финског система образовања који је тамо установљен пре три деценије и годинама доноси изванредне резултате. Смисао таквог патента је усклађеност између привреде и образовања, која доводи до смањења броја незапослених и ствара развијенију државу. Организатор и домаћин била је Општина Стара Пазова, а предавач Србољуб Лукић, фински привредник нашег порекла, који је објаснио да би Срем могао добити базу система образовања у средњим и вишим стручним школама, на коју се надограђује и уклапа већ постојећи систем, а све то имајући у виду постојеће законе. Франшиза обавезује обе стране на сарадњу и развој односа на више нивоа и у више грана.
  Финска је већ више година заредом најбоље котирана земља у ЕУ у областима образовања (ПИСА) стандард, економије и као најмање корумпирана земља на свету (Transparency International).

  "У књигама које су они направили, првих 20 година је прошло у свађама и несугласицама између старог и новог система образовања" каже Србољуб Лукић. "Тек после је све пошло како треба. Нису ни они успели то да уведу преко ноћи. Финци су доказали да образовање има најважнију улогу у привреди једне земље. Први кораци које би у сремском региону могли начинити представници заинтересованих општина јесу: потписивање Меморандума о сарадњи и обраћање Министарству просвете, науке и технолошког развоја за даље кораке", истакао је Лукић.
  Како се могло чути приликом презентације, којој су присуствовали представници Општина: Стара Пазова, Рума, Ириг, Пећинци и Града Сремска Митровица најпре би требало кроз пројекат дефинисати постојеће стање студијом на локалном нивоу. Затим би се ишло на могућност добијања финансијске помоћи од ЕУ, заједничким ангажовањем на локалном, републичком и финском нивоу, са тамошњим експертима. На трећем нивоу овог пројекта укључили би се и међународни представници и експерти.

 • Успех Џудо клуба "Рума"

  9. март 2015.

  JK RUMAПротеклог викенда у Зрењанину је одржано државно првенство у џудоу за сениоре. Такмичари ЏК "Рума" из Руме још једном су потврдили квалитет и на овом такмичењу су освојили три сребрне медаље. Одличјима су се окитили Милош Вујашковић у категорији до 81кг, Стефан Шимонковић до 90кг и Никола Јеремић преко 100кг. Успехом на овом такмичењу ЏК "Рума" се сврстао међу три најуспешније екипе у Србији, а уједно је остварен и највећи појединачни успех, у сениорској конкуренцији, од оснивања клуба.

  Подсетимо, ЏК "Рума" Рума је обезбедио пласман у Супер лигу Србије, а недавно је проглашен и за најбољу сениорску екипу у Општини Рума, у 2014. години.

   

 • XI Сремски колач: Mного тога да се види, много тога да се проба

  8. март 2015.

  Под покровитељством Општине Рума традиционална манифестација“И кад прођу славе остаје колач", одржана је јуче по 11. пут у Руми. У прелепом амбијенту Хотела „Парк“, организатори манифестације познате и као "Сремски колач“, одлучили су се да ове године промовишу и сремске сувенире. Идеју су здушно активи жена и своје штандове украсили разноврсним ђаконијама које асоцирају на Срем.

  Овогодишња манифестација била је најбројнија и по броју излагача, али и по броју посетилаца. Организатор „Сремског колача“ Петар Димитријевић из Туристичке агенција „Панонија турс истиче да су се удружења жена представила на укупно 44 штанда, а да је Хотел „Парк“ изабран са намером, како би се женском стваралашту дао додатни значај.

 • Срећан 8. март

  8. март 2015.

  Srećan 8. martПредседник општине Рума Слађан Манчић пожелео је свим дамама из наше срећан Међународни дан жена 8. март.  „У име Општине Рума и у своје лично име свим грађанкама наше општине од срца честитам данашњи празник. Прошло је време када је један пол био надмоћнији и ја верујем да се равноправност више никада неће довести у питање. Доказано је да су жене вредније, марљиве, осећајније и њихово учешће у друштвеној, политичкој и свакој другој области живота је обавеза модерног доба у коме живимо. Наша средина је позната по равноправности и толерантности и сигуран сам да ћемо сви заједно радити на просперитету Општине Руме“, поручио је председник Манчић.

 • Одржана XXX седница СО Рума

  6. март 2015.

  SO RumaСкупштина Општина Рума изабрала је на данашњој седници директоре четири јавна предузећа. Уместо разрешених вршиоца дужности изабрани су директори који ће о јавним предузећима руководити наредне четири године. За директора ЈП „Гас Рума“ изабран је Рада Маравић (дипл. економиста), на чело ЈП „Стамбено“ постављен је Живан Михајловић (дипл. машински инжењер), Милка Павловић (дипл. архитекта пејзаже архитектуре) је постављена за директорицу ЈУП „План“, док ће "Дирекцијом за иградњу Руме" руководити Владислава Стаменовић (дипл. правник).

  „Скупштина је апсолутном већином указала поверење најбоље рангираним кандидатима које је предложила Комисија за именовања Општине Рума. Цео поступак је био транспарентан и страначки интереси су остављени по страни. Подсетићу да нисмо мењали председника ове Комисије, човека који је на том месту био и за време претходне власти. Он се чак налазио и на листи кандидата за одборника једне опозиционе странке. Овај пример недвосмислено указује да је локалној самоуправа приоритет интерес грађана Општине Рума“, изјавио је председник СО Рума др Александар Мартиновић.

 • Отварање изложбе „Спирала као симбол вечности - поглед из 2015“

  6. март 2015.

  Fotografija www.novosti.rsСвечано отварање изложбе уникатног, ручно плетеног накита "Бошковић", биће одржано данас, у Завичајном музеју Рума, са почетком у 18 сати.

  Држећи се веровања да су једино уметничка дела трајне вредности, породица Бошковић је још давне 1986. године, као израз свог културног капитала, отворила прву приватну галерију уметничких дела у Војводини, односно другу у тадашњој СФРЈ, а последњих 11 година се бави израдом уникатног металног накита.

  Израда накита се изводи старим техникама Викинга, Келта и Египћана, путем преплитања и савијања бакарне (која се посребљује или позлаћује), месингане или сребрне жице.

  Полазећи од тога да уметност оплемењује, основни мотив – спиралу као симбол вечности – уплићу у клеопатру, дански чвор, келтски низ, панцирку и краљевски низ и до сада су представили на више изложби/перформанса.

  Последњи пут породица Бошковић је излагала у Руми пре 10 година.

 • Редовна одбрана

  6. март 2015.

  На водотоку реке Саве, на територији румске општине, од јуче је на снази редовна одбрана од поплава. Наредба је издата на основу Општег плана за одбрану од поплава ( 2012 - 2018 ) и Оперативног плана за одбрану од поплава за 2015-у годину. Поучени прошлогодишњим искуством услед мајских поплава у Штабу за ванредне ситуације у Руми, на чијем челу је Слађан Манчић, председник Општине Рума, на време су предузели потребне мере спречавања продора воде из реке Саве преко насељених места Кленак, Грабовци, Хртковци.

   

 • Представљање књиге "Мера за меру"

  6. март 2015.

  PlakatГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" представиће вечерас читалачкој публици у Руми књигу "Мера за меру" филмског и телевизијског редитеља и сценаристе Александра Мандића. Поред аутора о књизи ће говорити и проф. др Жарко Требјешанин. Почетак је заказан за 19 часова.

  "Манда своје текстове, своју књигу, пише управо зато да одблокира све што је у нама блокирано. У његовим текстовима има поука и дидактике, али ко може да каже да нам то, оваквима какви смо данас није потребније него икада?
  Уосталом, та поука и дидактика се лако гутају и варе, зато што Манда, отворено се суочавајући с најактуелнијим и најосетљивијим проблемима, пише озбиљно, интелигентно и неконвенционално, зато што пише природно, живо, убедљиво и духовито, без шминке и афектације. Његова књига није само крупан допринос нашем критичком мишљењу; она је допринос природности и јасности нашег стила и језика
  ".
  Љубомир Симовић

 • Огласи - Закуп грађевинског земљишта ради постављања привремених монтажних објеката

  6. март 2015.

  Расписани су огласи за давање у закуп грађевинског земљишта јавне намене ради постављања привремених монтажних објеката. Огласи трају 30 дана од дана јавног оглашавања, односно од 6.3.2015. до 6.4.2015. године.

  Сва ближа обавештења и информације могу се добити у правној служби Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме " Рума , Улица 27.октобра 38/2 и на тел. 478-077.

  Преузмите огласе

 • Предузете превентивне мере одбране од поплава у Општини Рума

  5. март 2015.

  Grb Opštine RumaШтаб за ванредне ситуације Општине Рума, на челу са комадантом Штаба Слађаном Манчићем, предузима све неопходне мере у циљу одбране од поплава. Мере се спроводе због најава које стижу из Републичког хидрометеоролошког завода Србије, а у којима је подручје Срема означено као критично због могућих обилних падавина, које се прогнозирају.

  Штаб за ванредне ситуације Општине Рума је наложио свим надлежним службама да буду у стању приправности и да преузму све оперативне и превентивне мере у склопу јединственог система заштите и спасавања.

  Како не би дошло до сценарија сличног прошлогодишњим мајским поплавама које су погодиле Србију, представници надлежних служби, јавних предузећа и месних заједница обилазе и прате ситуацију на терену, како у граду тако и у селима румске општине.

  Акценат је посебно стављен на каналску мрежу и пропусте, а надлежне службе у обавези су да пријаве ситуацију на терену и поднесу детаљан извештај о томе, а све у циљу спречавања могућих неприлика.

 • Прослава 8. марта у Путинцима и Краљевцима

  5. март 2015.

  8. martСавет МЗ Путинци организује у недељу, у великој сали Дома културе, за све даме прославу 8. марта. Почетак је заказан за 20 часова.

  Дан жена, организовано ће прославити и Удружење жена ,,Краљевчанке”. Почетак прославе у сеоском Дому културе је планиран за 19 сати.

   

 • У биоскопу - Бели бог

  5. март 2015.

  PlakatОд 5. до 11. марта
  Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00 / цена улазнице 200 динара

  Прича о супериорним бићима и подређенима...

  Фаворизујући педигриране псе, установљен је нови порез на мешанце. Власници их напуштају, и склоништа постају пренатрпана. Лили, 13-годишња девојчица, очајнички се бори да задржи свог љубимца Хагена, али њен отац а пушта самог на улицу... Хaген и његова господарица очајнички трагају једно за другим, све док Лили не изгуби веру да ће га пронаћи. Борећи се да опстане, Хаген схвата да нису сви пси - пријатељи! Придружује се једној групи, али убрзо бива ухваћен и послат у кафилерију. С мало наде за боље сутра, пси смишљају план за бексто и устанак против људи. Њихова револуција биће без милости. Једино Лили може да заустави предстојећи рат између људи и животиња!

 • Заказана XXX седница Скупштине општине Рума

  5. март 2015.

  XXX седница Скупштине општине Рума ће се одржати у петак, 6. марта, са почетком у 10.00 часова, у конференцијској сали Културног центра Рума. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о измени и допуни Одлуке о прибављању и располагању стварима у јавној својини Општине Рума

  2. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о стипендирању спортиста

  3. Предлог Одлуке о ангажовању екстерне ревизорске институције за ревизију консолидованог завршног рачуна буџета Општине Рума за 2014. годину

  4. Предлог Одлуке о изменама и допунама Одлуке о локалним комуналним таксама

 • XI "Сремски колач" - субота 7. март

  5. март 2015.

  Сремски колачТрадиционална манифестација “И кад прођу славе остаје колач", одржаће се по 11. пут у Руми, у суботу 7. марта. Новина у односу на претходну годину је да ће манифестација, позната и као "Сремски колач", одржати у Хотелу "Парк". Почетак је заказан за 10 часова.

  Организатор манифестације је Туристичка агенција „Панонија турс“, а покровитељ је Општина Рума. Техничку подршка пружиће Туристичка организација Општине Рума.

 • Акција добровољног давања крви

  5. март 2015.

  Jedna kap menja sve

  Акција добровољног давања крви биће одржана данас у просторијама Црвеног крста у Руми. Румски Црвени крст организује ову акцију у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Даваоци крви могу бити све здраве особе оба пола између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака три месеца, код је код жена то ограничено на свака четири месеца.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова, а из Црвеног крста позивају све хумане људе који могу да дају крв, да то у четвртак и учине.

   

 • Одржана XII седница Општинског већа

  4. март 2015.

  Општинско већеОпштина Рума наставља са унапређењем популационе политике кроз побољшање општинских одлука које уређује ову област. На данашњој седници Општинског већа усвојена је Одлука о изменама одлуке о праву на финансијску помоћ незапосленим породиљама. Изменом постојеће Одлуке отклоњене су процедуралне мањкавости, пре свега регулацијом рокова за остваривање права на ову накнаду нагласила је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. „Суштина Одлука се није мењала. Незапослене породиље ће и даље 12 месеци примати новчану накнаду у износу од 10.000 динара. Оно што је новина је да је рок за остваривање права на финансијску помоћ померен са три на шест месеци од рођења детета. Највећи број жалби је управо био усмерен на тромесечни рок који се, у великом броју случаја, показао као кратак. Ми смо као Веће увек имали разумевања и усвајали жалбе, али би много сврсисходније било да се рок повећа на шест месеци, што су чланови Већа и подржали“, рекла је Марија Стојчевић. Такође, право на финансијску помоћ незапослена породиља може остварити ако има пребивалиште на територији Општине Рума три месеца пре рођења детета, а до сада је услов био шест месеци.

 • Упозорење Републичког хидрометеоролошког завода Србије

  4. март 2015.

  Obilne padavineТоком наредних неколико дана на територији целе земље очекују се обилне падавине. У четвртак (5. марта) и током ноћи на петак (6. марта) у већини места од 20 до 30mm кише, а у Срему и преко 60mm за 24h. У брдско-планинским пределима у четвртак и петак очекује се око 30cm влажног снега, а због појачаног северозападног ветра и појава вејавица и снежних наноса. На свим водотоковима у Србији у периоду од 5. до 8. марта 2015. године очекују се умерени и већи порасти водостаја.

  Штаб за ванредне ситуације Општине Рума преузеће овим поводом све неопходне оперативне и превентивне мере у склопу јединственог  система заштите и спасавања.

 • Заказана XII седница Општинског већа

  4. март 2015.

  Gradska kućaXII седница Општинског већа Oпштине Рума биће одржана данас у Градској кући, са почетком у 15 часова. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Нацрт Одлуке о доношењу Просторног плана Општине Рума до 2025. године.

  2. Нацрт Одлуке о отуђењу грађевинског земљишта из јавне својине Општине Рума по тржишној цени путем непосредне погодбе.

  3. Нацрт Решења о формирању Комисије за спровођење поступка непосредне погодбе.

  4. Нацрт Одлуке о утврђивању доприноса за уређивање грађевинског земљишта.

  5. Нацрт Одлуке о изменама одлуке о праву на финансијску помоћ незапосленим породиљама.

  6. Разматрање захтева за помоћ Милана Миљковића из Жарковца

  7. Текућа питања.

 • Почиње пријављивање за бесплатне уџбенике

  4. март 2015.

  UdžbeniciМинистарство просвете, науке и технолошког развоја обавестило је све основне школе у Србији да ће у оквиру Пројекта "Бесплатни уџбеници" обезбедити бесплатне уџбенике за један део ученичке популације. За овај пројекат намењено је 600 милиона динара из Буџета Републике Србије.

  Уџбенике ће добити ученици свих разреда основне школе, а прелиминарна расподела обавиће се у зависности од разреда и материјалног статуса ученика.

  У наредном периоду, учитељи и разредне старешине дистрибуираће родитељима и старатељима обрасце које треба да попуне за потребу добијање бесплатних уџбеника. Учитељи и разредне старешине обраћаће пажњу да ли су се пријавили родитељи или старатељи из социјално угрожених породица.

  У овом тренутку пријављују се ученици који ће у септембру 2015. године похађати наставу од другог до осмог разреда, док ће за будуће прваке пријављивање бити обављено током уписа.

  Рок за пријаву  је 13. март 2015. године. Након тога, формиране листе школе ће достављати Министарству до 18. марта.

 • Почела примена новог Закона о планирању и изградњи

  3. март 2015.

  Тања ДробацПрема новом Закону о планирању и изградњи сви градови и општине у Србији су у обавези да од 1. марта издају грађевинске дозволе највише за 28 дана. Локалним самоуправама је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре наложило да уведу обједињене процедуре издавања грађевинских дозвола.

  Та процедура подразумева да инвеститори и грађани не морају више да иду од шалтера до шалтера како би прикупљали разну документацију, већ ће то за њих радити државна управа по службеној дужности.

  Општинска управа Општине Рума је на време обавила све неопходне припреме и Одељење за урбанизам и комунално стамбене послове почело је ове седмице са званичном применом Закона о планирању и изградњи, што подразумева поступање по правилницима које је донело ресорно министарство, истакла је начелница Одељења за урбанизам и комунално стамбене послове Тања Дробац.

  "Сви запослени у нашем Одељењу који су радили на издавању грађевинских и употребних дозвола, локацијских дозвола, а сада услова, су прошли стручну обуку и потпуно су припремљени за спровођење новог закона. На канцеларије у којима се ради обједињена процедура смо окачили обавештења. Такође, у складу са новим законом на Званичној презентацији Општине Рума поставили смо банер Обједињена процедура, на коме ће бити истакнути сви локацијски услови и све грађевинске и употребне дозволе. На нашем сајту у одељку Одељења за урбанизам су постављени и сви обрасци захтева, који су усклађени са новим законом и у којима је тачно наведено шта сваки од инвеститора треба да достави од документације", изјавила је начелница Дробац.

 • У биоскопу - Бићемо прваци света

  3. март 2015.

  PlakatСубота, недеља и понедељак, од 7. до 9. марта
  Велика дворана КЦ-а / 18.00 и 20.30 / Цена улазнице - 250 динара

  Режисер: Дарко Бајић
  Глумци: Страхиња Блажић, Милош Биковић, Александар Радојићић, Марко Јанкетић...

  Од продуцената најгледаније домаће филмске и ТВ саге „Монтевидео“, фирме "Intermedia Network", долази још једна истинита спортска прича која је посвећена кошарци. „Бићемо прваци света“ је прича о четири пионира који су основали Југословенску школу кошарке и који су заслужни за развој овог спорта у Европи – Небојша Поповић, Борисав Станковић, Радомир Шапер и Александар Николић.

 • У биоскопу - Звончица и чудовиште из Недођије 3Д (синхронизовано)

  3. март 2015.

  Plakat7. и 8. марта у Великој дворани Културног центра Рума приказиваће се анимирани филм "Звончица и чудовиште из Недођије". Цена улазнице је 250 динара, а термини пројекције су: 12.00, 14.00 и 16.00 часова.

  "Звончица и чудовиште из Недођије“ води Звончицу и Дизнијеве виле на епску акциону авантуру препуну емоција и напетих сцена.

   

 • Евидентирање чланова Црвеног крста

  3. март 2015.

  Crveni krstЦрвени крст Рума ће у периоду од 1. марта до 30. априла вршити редовно евидентирање чланова и прикупљање чланарине за 2015. годину.

  Евидентирање и прикупљање чланарине вршиће активисти Црвеног крста који ће имати оверена овлашћења и оверене спискове.

   

 • Позив избеглицама из Босне и Хрватске да се евидентирају за стамбено збрињавање

  3. март 2015.

  KomesarijatРади успешног наставка спровођења Регионалног стамбеног програма, који има за циљ да стамбено збрине 16.780 најугроженијих избегличких породица у Републици Србији, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије позива све породице избеглица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које нису решиле своје стамбено питање, да се евидентирају у локалном повереништву до 18. марта 2015. године. Овај позив се односи на већ евидентиране избеглице, као и на оне који до сада нису евидентирани.

  Избегличке породице треба да понесу документацију коју поседују како би се могло утврдити да ли испуњавају услов за добијање тражене помоћи (односи се на породице које у власништву имају плац или стамбени објекат коме је потребна адпатацији/доградња).

  У августу 2012. године, као припрема за Регионали стамбени програм, почело је евидентирање стамбених потреба избеглица у свим јединицама локалне самоуправе у Србији. Како евидентирање и ажурирање података о евидентираним породицама које су у стању потребе треба да буде континуирано, неопходно је наставити са наведеним активностима.

 • Велики успех ученика Музичке школе

  2. март 2015.

  На 17. међународним сусретима "Тахир Куленовић" који су одржани 28. фебруара и 1. марта, у Ваљеву, у организацији Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Удружења музичких и балетских педагога Србије, ученици Основне музичке школе "Теодор Тоша Андрејевић" из Румe постигли су следеће резултати:

  1. Ален Лакатош, 1. разред, класа: Марија Ивановић - 2. награда
  2. Ана Зрнић, 1. разред, класа: Тања Минов - 2. награда
  3. Марко Ивковић, 2. разред, класа: Тања Минов - 3. награда
  4. Алена Лакатош, 3. разред, класа. Марија Ивановић - 1. награда
  5. Ела Балаж, 3. разред, класа: Марија Ивановић - 2. награда
  6. Ања Мандић, 3. разред, класа: Тања Минов - 3. награда
  7. Миња Томашевић, 4. разред, класа: Тања Минов - 2. награда
  8. Ирина Суботић, 5. разред, класа: Тања Минов - 1. награда
  9. Милена Лазић, 6. разред, класа: Тања Минов - 2. награда
 • Планирана искључења струје за 3. март

  2. март 2015.

  Рума

  Од 8.30 до 13.30:

  - Станка Пауновић Вељка од бр. 1 и 2 до бр. 19 и 20

  - Филипа Кљаића од бр. 1 и 2 до бр. 11 и 20

  Од 10.30 до 13.30:

  - Кратка

  - ЈНА од ул. Саве Ковачевића до ул.Кратке

  - Станка Пауновић Вељка од бр. 19 и 20. до бр. 49А и 54

  - Главна бр.28 и 30

 • Преусмеравање саобраћаја за време вашара

  2. март 2015.

  ObaveštenjeЈавно предузеће "Комуналац" обавештава грађане и привредне субјекте да ће због одржавања вашара саобраћај бити преусмерен у периоду од 1. до 3. марта.

   

   

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001