Филтер
 • Повеља лидера одрживог развоја за Руму

  27. фебруар 2015.

  Dobitnici poveljaУ Сремској Митровици је одржана Прва конвенција ,, Лидери одрживог развоја 2015 ", на којој су уручене Повеље бројним општинама са истакнутим резултатима. Међу њима је и Рума, јер је по оцени Програмског савета учинила велике напретке у примени обновљивих извора енергије и управљању отпадом и водама на својој територији.
  Прва од пет Конвенција одржана је у Сремској Митровици, где су се сусрели главни одлучиоци из 26 локалних самоуправа са финансијским и технолошким развојним организацијама заинтересованим за реализацију представљених пројеката. Присуствовали су представници 26 општина са подручја Србије.

 • Јавни позив за суфинансирање пројеката у области јавног информисања

  24. фебруар 2015.

  Предмет овог Јавног позива/Конкурса је суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума у области јавног информисања, у циљу информисања јавности о актуелним дешавањима од значаја за живот свих грађана Општине Рума – а посебно кроз подршку производњи медијских садржаја у циљу заштите и развоја људских права и демократије, унапређивања правне и социјалне државе, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система, развоја науке, спорта и физичке културе, као и заштите животне средине и здравља људи.

  Право учешћа на Конкурсу имају:

  1. издавачи медија који су уписани у Регистар медија;

  2. правна лица, односно предузетнци, који се баве производњом медијских садржаја, а који приложе доказ да ће суфинансирани медијски садржај бити реализован путем медија.

  Јавни позив

  Конкурсна документација

  Одлука

  Позив новинарским и медијским удружењима

 • Француски филмски караван

  18. фебруар 2015.

  ПлакатФранцуски филмски караван

  - Од 16. до 19. фебруара

  - Велики хол КЦ-а, 20.00 часова, улаз слободан

  Француски институт Србије приказује нови циклус филмова у Руми, Раскршћа: избор новијих филмова који се баве кључним тренуцима у животу протагониста, тренутком када се нађу пред избором, раскршћем, који ће заувек редефинисати њихове животе.

  Опширније на сајту Ворки тима Рума.

 • Милош Марковић и Јелена Богданов најбољи спортисти Општине Рума

  28. фебруар 2015.

  Под покровитељством Општине Рума, а у организацији Савеза спортова Општине Рума синоћ су у Културном центру додељене награде најбољим спортистима са територије наше општине за 2014. годину. Свечаности су присуствовали челни људи локалне самоуправе, преставници готово свих спортских клубова из румске општине и бројни љубитељи спорта. Награде су додељене у укупно 16 категорија, а мимо званичне конкуренције уручена је једна специјална и једна награда за животно дело.

  Част да синоћну свечаност отвори имала је заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. „Вечерашња манифестација велича  спорт и даје подршку развоју свих спортских дисциплина. Претходна година је, са спортског аспекта, била изузетно успешна. Свим добитницима награда желим да честитам и да им се захвалим што на најбољи могући начин представљају своју општину. Желим им пуно спортске среће у наставку каријере, а локална самоуправа ће и у наредном периоду бити ту да подржи све позитивне активности младих људи, јер гледано процентуално највећи број спортиста у Општини Рума има мање од 18 година“, казала је Марија Стојчевић.

 • Додела признања најбољим спортистима

  27. фебруар 2015.

  Ja volim sportСвечана додела признања најбољим спортистима и клубовима из Општине Рума у 2014. години, биће одржана вечерас у 19 часова, у Холу Културног центра у Руми.

  Комисија за избор најбољег спортисте бирала је најбоље спортисте у 2014. години у више категорија. Поред пионира, јуниора, сениора биране су и најбоље школе, педагози физичке културе, спортски радници, а биће уручена и специјална награда, као и награда за животно дело у спорту.

 • Додељене студентске стипендије

  27. фебруар 2015.

  StipendijeСвечана додела уговора о стипендирању студената са подручја румске општине одржана је данас у Холу Културног центра у Руми.

  Ове године стипендију је добило 106 студената. Месечни износ стипендије је повећан у односу на раније године и износи 8.200 динара. Стипендија се испалћује десет месеци.

  Данашњој свечаности су присуствовали студенти који су остварили право на општинску стипендију и бројни родитељи, а уговоре је доделила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић. "Локална самоуправа вреднује напоре којe ови млади људи улажу у своје образовање. Ми смо ту да их подржимо и надам се да ће им стипедније добро доћи. Својим вредним и марљивим радом они су их свакако заслужили. Општина Рума ће наставити и у наредним годинама да на разне начине помаже ученицима основних и средњих школа и студентима", изјавила је Марија Стојчевић.

   

 • Закуп грађевинског земљишта ради пољопривредне обраде

  27. фебруар 2015.

  Председник општине Рума донео је Одлуку о расписивању огласа о давању у закуп на одређено време грађевинског земљишта у јавној својини општине Рума, у индустријској зони "Румска петља", ради пољопривредне обраде. Оглас о јавном надметању је отворен од 27.2.2015. до 6.3.2015. године. Јавно надметање ће се одржати 10.3.2015. године у просторијама ЈП "Дирекција за изградњу Руме", са почетком у 10.00 сати.

  Преузмите Оглас

 • Крећу конкурси за војвођанске пољопривреднике

  26. фебруар 2015.

  Poljoprivredna skolaКредити, субвенције, бесповратна средства и остале могућности интересантне за све војвођанске пољопривреднике, тематска је целина која је окупила више од 100 румских земљорадника. Скуп је организован у сарадњи између Покрајинског секретаријата за пољопривреду, локалне самоуправе у Руми, као и румске Пољопривредне стручне службе у просторијама Пољопривредне школе Стеван Петровић-Бриле. Поздравном речју се великом броју присутних обратио Милан Пуповац, директор Пољопривредне школе.
  Мирослав Дуњић, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду казао је да је Рума међу прве три општине у Војводини које су повукле највише средстава из конкурсних фондова. У протекле две године тај износ је достигао 50 милиона динара. "У 2015-ој години биће финансирано наводњавање, противградне мреже, сточарство, мини месаре, мали производни погони и све то до износа од 975 милиона динара. Конкурс ће потрајати све до коначне расподеле намењених средстава", рекао је Дуњић.

 • Одржана XI седница Општинског већа

  26. фебруар 2015.

  Sednica VećaОпштинско веће Општина Рума је упутило Скупштини Општине Рума предлог о именовању директора четири јавна предузећа из наше општине. Подсетимо, конкурс је био расписан 12. децембра 2014. године и трајао је месец дана. Сви кандидати су прошли писмену и усмену проверу. За места директора јавних предузећа ЈУП "План" и Дирекција за изградњу Руме" стигла је само по једна пријава и то од садашњих вршиоца дужности Милке Павловић и Владиславе Стаменовић. Комисија за именовања је стога и предложила да у наредне четири године на челу ЈУП "План" буде Милка Павловић (дипл. архитекта пејзаже архитектуре), а да "Дирекцијом за иградњу Руме" руководи Владислава Стаменовић (дипл. правник) што је Веће на данашњем заседању и прихватило.

  За ЈП "Гас Руме" конкурисало је двоје кандидата Рада Маравић и Ангелина Сибинчић, а на основу већег броја бодова Комисија је предложила да нови директор буде додашњи вршилац дуижности Рада Маравић(дипл. економиста).

  Највеће интересовање је изазвао конкурс за место директора ЈП "Стамбено" на који се пријавило укупно пет кандидата. Највише бодова је остварио Живан Михајловић (дипл. машински инжењер), па га је Веће и предложило Скупштини за новог директора предузећа. Досадашњи вршилац дужности Срђан Николић је из личних разлога повукао своју пријаву, док су од Михајловића слабије рангирани били Зоран Вујин, Бранислав Лазић и Милан Ћосић.

  Нови директори би требало да буду именовани на период од четири године, на првом наредном заседању локалног парламента.

 • Додељена средства за пројекте из области културе

  26. фебруар 2015.

  Opštinsko većeНакон доделе средстава удружењима и спортским клубовима за активности и програме од значаја за Општину Рума, на ред су дошли и пројекти из области културе. На данашњој седници Општинског већа усвојена је Одлука о додели средстава, а локална самоуправа ће у 2015. години подржати 27 пројеката. Укупан износ средстава који је издвојен за финансирање ових програма и пројеката је 6.386.410 динара.

  Секретарка СО Рума Сандра Поповић напомиње да је основни мотив доношења ове Одлуке, поред постизања општег интереса у области културе, предузимање мера подстицања културног развоја на територији наше општине.

  Начелник Одељења за друштвене делатности Светислав Дамјанчук је истакао да се на конкурс пријавило 33 удружења која се баве културом, а да је средства добило њих укупно 27. "Комисија је за три удружења утврдила да поседују довољна средства из сопствених извора за финансирање програма, који и нису окаректерисани да су од великог значаја за Општину Рума, док су три удружења одбијена јер им је седиште ван Општине Руме. Сви програми ће морати да се финансијски оправдају и морам да кажем да су у 2014. години сва средства оправдана", изјавио је Дамјанчук.

 • Усвојен Локални акциони план запошљавања Општине Рума за 2015. годину

  26. фебруар 2015.

  Akcioni plan zapošljavanjaОпштинско веће Општине Рума усвојило је на данашњем заседању Локални акциони план запошљавања Општине Рума за 2015. годину(ЛАПЗ 2015). Основни циљеви активне политике запошљавања у 2015. години усмерени су на:

  -Побошљање услова на тржишту рада и усклађивање понуде и тражње;

  -Улагање у људски капитал и унапређење квалитета радне снаге;

  -Подстицање запошљавања и социјалну инклузију теже запошљивих лица.

  У буџету Општине Рума су у 2015. години планирана средства за ЛАПЗ и финансирање активних мера запошљавање у износу од 19.400.000 динара, преостале обавезе за претходну годину су 4.900.000 динара, а укупно 14.500.000 динара је намењено за финансирање програма стручне праксе и јавних радова у 2015. години. Планирано је и аплицирање за додатних 13.853.916 динара из буџета Републике Србије.

  "Сваке године усвајамо ЛАПЗ и он углавном обухвата људе са средњим и високом образовањем. Ове године у фокусу су стручна пракса намењена младим образованим људима којима је потребно радно искуство и јавни радови који већ традиционално упосле значајан број људи. За финансирање јавних радова биће издвојено 7, а за стручну праксу 7,5 милиона динара. Конкурс се завршава сутра тако да ћемо знати тачно колико ће људи бити обухваћено овим ЛАПЗ-ом", казала је секретарка Скупштине Општине Рума Сандра Поповић.

 • Потписан Меморандум о разумевању са француским Hutchinson-ом

  26. фебруар 2015.

  Потписивање Меморандума о разумевању између познатог светског произвођача HutchinsonУ Влади Републике Србије потписан је Меморандум о разумевању између познатог светског произвођача Hutchinson, који на тржиште пласира гумене делове за аутоиндустрију, Општине Рума и Владе Републике Србије, односно њеног ресора Министарства привреде. Потписивању су присуствовали Слађан Манчић, председник Општине Рума и Драган Стевановић, државни секретар Министарства привреде. Инвеститор свој погон из Пољске намерава да пресели код нас у Руму. Локална самоуправа му је у сарадњи са Владом изашла у сусрет и обезбедила земљиште површине 6,7 хектара, речено је приликом потписивања Меморандума.

 • У биоскопу - Плава соба

  26. фебруар 2015.

  Плава соба - плакатМодеран, сензуални психолошки трилер прослављеног глумца и редитеља Метју Амалрика, биоскопска публика биће у прилици да гледа од 26. фебруара до 4. марта, у малој дворани Културног центра Рума. Термини пројекција су 19.00 и 21.00 сат, а цена улазнице је 200 динара.

   

   

 • XI седница Општинског већа

  25. фебруар 2015.

  XI седница Општинског већа Општине Рума ће се одржати 26.2.2015. године са почетком у 08.30 Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Локалног акционог плана запошљавања Општине Рума за 2015. годину

  2. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области културе од значаја за Општину Рума за 2015. годину

  3. Нацрт Одлуке о измени и допуни Одлуке о држању домаћих животиња

  4. Предлог одлуке о распуштању Савета Прве месне заједнице Рума

  5. Предлог решења о именовању Привременог тела Прве месне заједнице Рума

  6. Предлог Одлуке о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2015. годину-коришћење сале

 • Правилник о остваривању права на трошкове превоза

  25. фебруар 2015.

  Грб Општине РумаПрви пут Општинска управа Рума уводи Правилник којим се јасно дефинише ко остварује право на трошкове превоза и под којим условима. Он ће се примењивати од 1.марта 2015.године. Правилник о условима и начину остваривања права и висини накнаде трошкова превоза за долазак и одлазак са рада запослених у Општинској управи Општине Рума је донет како би прецизно уредио ову област, у којој неретко на подручју читаве Србије долази до злоупотреба. Душан Љубишић, начелник Општинске управе Општине Рума каже да је постојала потреба за тим да се одреагује на велик број притужби које су пристизале у вези са тим на подручју наше Општинске управе. Начин и услови под којим су се раније остваривала права на трошкове превоза нису били регулисани Правилником, зато је ово важан корак за регулисање питања од којег у великој мери зависи рад Општинске управе на свакодневном нивоу.

 • У библиотеци гостује "Путник у бијелом оделу"

  25. фебруар 2015.

  ПлакатГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" организоваће у четвртак 26. фебруара поетско вече на коме ће се румској публици представити хрватски песник Валерио Орлић. Вишеструко награђивани песник из Ријеке ће, у Читаоници румске библиотеке, представити збирку изабраних песама "Путник у бијелом оделу". Гости вечери биће Горјана Ана Дабић и Душан Живковић. Почетак је заказан за 19 часова.

   

 • Ворки тим Рума представља фестивал O!PLA 2014

  25. фебруар 2015.

  PlakatНедеља 1. март
  Мала дворана КЦ-а / 20.00 / улаз слободан

  Свепољски фестивал анимираног филма O!PLA 2014, одржан је у 44 пољска града од 21. марта до 8. јуна 2014. године. И на овом, другом издању фестивала публика је одлучивала о победницима. Фестивал организује независна културна организација Анимација преко граница, чији оснивач је Пјотр Кардас. Румска публика ће имати прилику да погледа програм у трајању од 90 минута, на којем ће се наћи најбољи краткометражни пољски анимирани филмови у периоду од 2012. до 2014.

  Више информација на сајту Ворки тима Рума.

 • Румљани на семинару FilminSerbia у организацији Српске филмске асоцијације

  24. фебруар 2015.

  FilminПредставници румске општине, тачније Канцеларије за локални и економски развој, као и Туристичке организације били су међу званицама семинара FilminSerbia у Београду. Наша општина је једна од 30 на нивоу Србије, које су сертификоване од стране Српске филмске асоцијације. То значи да спада у одабране средине, које су интересантне творцима филма и рекламних кампања. Сви они, умрежени у ову асоцијацију по потреби могу користити потенцијале наше општине уз одређену надокнаду. То је оно што с једне стране ову сарадњу чини корисном и економски исплативом за нас, а с друге стране доноси добар маркетинг и позитивно утиче на брендирање Руме. Српска филмска асоцијација, као невладина организација има сарадњу и са иностраним продукцијским кућама, што по аутоматизму отвара могућност презентације наших ресурса и ван граница земље.

 • Почетак реализације пројекта "Израда Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома"

  24. фебруар 2015.

  Општина Рума је започела процес израде Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома. У просторијама Треће месне заједнице 13.2.2015. године одржан је први састанак Комисије за израду Локалног акционог плана за унапређење положаја Рома. Током првог састанка дефинисана је методологија рада, захваљујући структури Комисије која у свом саставу има представнике локалне самоуправе, свих релевантних институција и удружења грађана стечен је прецизан увид у тренутну ситуацију у којој се налазе припадници ромске популације на територији општине Рума. Такође, дефинисани су и специфични циљеви овог стратешког документа а то су: Становање; Образовање; Запошљавање; Здравствена заштита; Социјална заштита; Култура, информисање и развој цивилног сектора. На овај начин започета је израда СВОТ анализе а самим тим започете су и прве пројектне активности.

 • Рума - могући дом српског аутомобилизма

  24. фебруар 2015.

  Sastanak u Gradskoj kućiРума би могла бити место за изградњу аутодрома,за који је заинтересовано више градова у Србији: Београд, Зрењанин, Краљево, Ниш, Баточина. Аутомобилизам би на тај начин коначно у Србији добио своје двориште, каже Горан Тороман, генерални секретар САКСС-а. За сада је инвестиција у форми идеје, а представници Савеза разговарали су са Слађаном Манчићем, председником Општине Рума о томе где би се евентуално налазила парцела и колика би она била у хектарима. Од првобитно мањих размера које су биле у оптицају, дошло се до закључка да за овако јединствену инвестицију у региону, а не само у Србији није довољна ни земљишна површина од 100 хектара, већ треба да буде између 150 и 200 хектара. За тако амбициозан план најпре је потребно упутити писмо о намерама на адресу Општине Рума, као и идејни пројекат за шта ће се побринути стручњаци Спортског ауто и картинг Савеза Србије. Када добију технички опис ове идеје у писаној форми представници румске општине одлучиваће о даљој реализацији изградње аутодрома, казао је први човек локалне самоуправе Слађан Манчић.

 • Потписивање уговора о стипендирању студената и додела награда најбољим спортистима румске општине

  24. фебруар 2015.

  StipendijeУговори о стипендирању студената са подручја румске општине биће потписани у петак 27. фебруара у 10 сати, у Холу Културног центра. Потписивању уговора ће присуствовати и Слађан Манчић, председник Општине Рума.

  Истог дана, са почетком у 19 сати, такође у КЦ-у биће организован Избор најбољег спортисте за 2014. годину.

   

 • Реконструкција сеоских Домова културе

  23. фебруар 2015.

  PlafonМештани Жарковца и Краљеваца приводе крају радове на реконструкцији сеоских објеката у којима се обавља највећи део друштвеног живота. Када је реч о Жарковцу наменска средства у износу од око пола милиона динара уложена су пре свега у обнову Дома културе и ресторана уз тај објекат, који је иначе у власништву Фудбалског клуба Напредак. Из општинске касе обезбеђен је читав износ средстава, која треба да омогуће онакав живот на селу какав становници памте.

 • "Диван је кићени Срем" на 37. сајму туризма у Београду

  23. фебруар 2015.

  Sajam За раз­лику од претход­них год­ина у којима су тур­ис­тичке орга­ни­зације срем­ских општина про­мо­висале своје тур­ис­тичке потен­ци­јале на зајед­ничком штанду Тур­ис­тичке орга­ни­зације Војво­дине, да би тек по која била у прилици да се самостално пред­стави на посебно заку­пљеном штанду, на ово­годишњем Међу­нар­о­д­ном сајму тур­изма у Београду Сремци су нас­тупили на зајед­ничком прос­тору под пров­ереним слоганом „Диван је кићени Срем“.

  На укусно уре­ђеном штанду, за чега је била задужена Тур­ис­тичка орга­ни­зација опш­тине Инђија, домини­рале су бела, плава и зелена боја, са тур­ис­тичком кар­том нашег региона и по три велике фотографије карак­тер­ис­тичне за Сремске Карловце, Инђију, Стару Пазову, Ириг, Пећинце, Шид, Срем­ску Митро­вицу и Руму, уз надалеко видљив дрвени путоказ који је указивао на најз­нача­јније тур­ис­тичке дестинације.

 • Тара Самарџић најуспешнија пионирка Савате савеза Србије

  23. фебруар 2015.

  Тара Самарџић и Миодраг РакићНа редовној годишњој Скупштини Савате савеза Србије, одржаној 22.2.2015. године у Конференцијској сали Спортског савеза Војводине у Новом Саду, додељена су признања најуспешнијим спортистима у 2014. години.

  Том приликом чланица Савате бокс клуба "Рума" Тара Самарџић проглашена је за најуспешнију млађу пионирку. Сара је тиме поновила успех од прошле године као првак Србије и Војводине у саватеу.

  Ова млада спортискиња последње две године није имала ни један пораз на такмичењима у саватеу и својом техником освојила је публику и стручна лица на свим својим мечевима и тиме доказала да је перспективна млада спортискиња не само Савате бокс клуба "Рума" већ и Савате Савеза Србије.

   

 • Јавни увид у план детаљне регулације насељеног места Павловци

  23. фебруар 2015.

  Javni uvidЈавни увид у План Генералне регулације насељеног места Павловци траје 30 дана и то од 20. фебруара 2015 године до 23. марта 2015. године.

  План Генералне регулације биће изложен на јавни увид сваког радног дана од 8,00 часова до 13,00 часова у просторијама јавног урбанистичког предузећа “План” Рума, ул. 27 Октобра бр.7А у Руми.

  Примедбе на План Генералне регулације заинтересована лица могу доставити у писменом облику Одељењу за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе Општине Рума ул. Орловићева бр. 5 Рума, закључно са 23. мартом 2015. године.

  Комисија за јавни увид ће након истека рока за јавни увид размотрити примедбе које су достављене у току јавног увида. Датум, место и време заседања Комисије за планове Општине Рума биће накнадно објављен у средствима јавног информисања.

  Јавни увид

 • Планирана искључења струје за 24. фебруар

  23. фебруар 2015.

  StrujaВогањ:

  Од 9 до 14 часова:

  лица Проке Ђиласа од бр. 3 и 62 до бр. 43 и 104.

  Од 10 до 11 часова:

  лица Митровачка од бр. 41 и 48 до краја.

  У случају лоших временских услова радови ће бити одложени.

 • Ученице ОШ "Вељко Дугошевић" првакиње Срема у одбојци

  23. фебруар 2015.

  ЛоптаУ спортској хали у Руми, у петак 20. фебруара одржано је школско првенство Срема у одбојци за пионирке. Сјајан низ спортских успеха наставиле су ученице ОШ "Вељко Дугошевић" из Руме које су освојиле прво место на овом такмичењу. Претходно су девојчице из "Вељкове" школе биле најбоље на општинском такмичењу. Подсетимо, ОШ "Вељко Дугошевић" је проглашена и за најуспешнију спортску школу у Срему за 2014.годину. Ученицама ове школе предстоји битка за међуокружног првака и пласман на државно првенство.


 • Отворена Изложба уметничке фотографије - 2. РУФ

  23. фебруар 2015.

  Са отварања изложбе2. РУФ - Изложба уметничке фотографије је отворена у суботу, 21. фебруара, у холу Културног центра Рума. Ове године окупило се 14 аутора.

  У име Културног центра Рума, изложбу је отворила академска вајарка Љиљана Војводић. "Композицију је најбоље научити преко фотографије и ово је прави пут да се уђе у уметнички свет. Фотографија је свакоме доступна захваљујући техници, али то не значи да ће свако успети да направи нешто уметничко. Направити уметничку фотографију је много теже јер је конкуренција кича огромна и то једно море у које се утапају веома добри радови треба разбити тиме што ће се правити стварно добре изложбе и предочити јавности оно што је најбоље и што је вредно. У Руми је добра атмосфера и похваљујем све оне који су се одважили да учествују на изложби. Аутори у Руми имају један висок захтев према себи, имају прави пут и међусобно утичу једни на друге веома повољно тако да је квалитет ове изложбе на високом нивоу", рекла је Љиљана.

  Изложба ће бити отворена до 8. марта, а радно време Галерије Културног центра Рума је од 10.00 до 12.00 и од 18. до 21.00 сат.

 • Победе одбојкашица и рукометаша, порази кошаркаша

  23. фебруар 2015.

  SPORTОдбојкашице "Руме" су у 10. колу "Друге лиге група север" оствариле седму првенствену победу. Румљанке су пред својим навијачима савладале екипу "Омладинца" резултатом 3:2 и тренутно се налазе на четвртој позицији.

  Рукометаши "Руме" и Путинаца" забележили су победе у 11. колу "Треће лиге Срем - Бачка". "Рума" је у општинском дербију савладала екипу "Слоге" из Хртковаца резултатом 28:22, док су "Путинчани у гостима надиграли "ЖСК 2" из Жабља резултатом 27:26. РК "Путинци" су победом задржали прво место на табели, "Рума" је пета, а "Слога" седма у конкуренцији 11 клубова.

  Куглашице "Срема" су у 12. колу "Супер лиге Србије" поражене од екипе новосадског "Радничког" резултатом 7:1 (интерни бодови). У наредном колу Румљанке гостују "Џамбо инвесту". Куглаши румског "Словена" су у неизвесном мечу савладали "ТСК" из Темерина. Румљани су у овом мечу оборили 10 чуњева више од ривала, а у наредном колу чека их дуел са "Војводином" у Бачком Градишту.

 • Делегација Руме у Мађарској - мађарски модел за грејање Тивола

  20. фебруар 2015.

  Посета МађарскојДелегација Општине Рума на челу са председником Општине Слађаном Манчићем посетила је мађарске градове Комло и Печуј. Председника Манчића је у Граду Комло примио градоначелник Polics Jozsef и истакао да му је веома драго што њихово искуство са коришћењем обновљивих извора енергије сада жели да примени и суседна Србија, односно Општина Рума. Наиме, у Комлу се налази Енергана која греје 5 000 станова користећи отпад дрвета, а која је 2010. године као пројекат финансиран од стране ЕУ, добила оцену најуспешнијег пројекта међу земљама чланицама. Делегација румске општине је обишла поменуту Енергану, а о искуству које сада има овај мађарски град од 25 000 становника говорили су тамошњи стручњаци из области енергетике. Била је то прилика да представници румских јавних предузећа Дирекција за изградњу Руме, Стамбено, План, као и представници Одељења за урбанизам Општинске управе у Руми на лицу места виде како то функционише.
  Везано за евентуални улазак Руме у такав пројекат, већ је потписан Уговор о изради студије као првог корака ка реализацији пројекта, а почетком марта у наш град долазе мађарски стручњаци који ће у складу са свим овдашњим параметрима уобличити неколико могућих верзија будуће студије за насеље Тивол.

   

 • Чувени флаутиста Емануел Паи у посети Руми

  20. фебруар 2015.

  Emanuel PaiОсновна музичка школа “Теодор-Тоша Андрејевић“ Рума ће у суботу, 21. фебруара, у холу Културног центра Рума, у времену од 14.00 до 15.30, угостити чувеног флаутисту Емануела Паиа.
  Емануел Паи је швајцарско-француски флаутиста, данас првак Берлинске филхармоније.
  Почео да се бави музиком са шест година, а са 22 године се придружио Берлинској филхармонији као прва флаута. Поред својих ангажмана са Берлинском филхармонијом, има успешну међународну каријеру као солиста и камерни музичар.
  У последње време наступао је са Симфонијским оркестром Јуте, Филхармонијом из Луксембурга, Камерним оркестром из Париза, Камерним оркестром из Потсдама, Брамбуршким симфонијским оркестром, а 2014. је свирао на традиционалном концерту BBC-а.  Основао је летњи музички фестивал "Musique a L'Imperi“ заједно са Ериком ле Сажом и Полом Мејером у Прованси, који представља јединствен фестивал камерне музике.
  За собом има више од 20 снимака који су добили одличне критике и многобројне награде. Његов последњи cd посвећен композицијама за флауту Фредерика Великог добио је награду “Classica Magazine” cd за 2012. годину. Награде су добили и његови албуми "Око света" и "Најбоља музика за квинтет".
  Емануел Паи ће за ученике и наставнике флауте Музичке школе одржати мастерклас.

 • Исплате студентских стипендија, дечијег и родитељског додатка

  20. фебруар 2015.

  ИсплатаИсплата републичких студентских кредита и стипендија почиње данас, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.
  Ради се о исплатама за новембар и децембар за школску 2014/2015. годину и то у износу од 8.400 динара месечно, односно 16.800 за та два месеца.
  Студенти који добијају студентски кредит могу да подигну чекове у својој високошколској установи, док ће онима који добијају стипендије новац бити уплаћен на отворене рачуне Уникредит банке, пише у саопштењу.

  У суботу 21. фебруара почиње исплата родитељског и дечијег додатка за јануар 2015. године за Србију и за Косово и Метохију. Такође, сутра ће бити исплаћене и накнаде за кориснике савезне борачке инвалиднине за јануар 2015. године.

 • У биоскопу - "Астерикс - Насеље богова" 3Д

  24. фебруар 2015.

  Plakat24. и 25. фебруар
  Велика дворана КЦ / 16.00 / цена улазнице 250 динара
  Синхронизовано!

  Једна од најпопуларнијих епизода стрип класика Астерикс и Обеликс по први пут на великом платну!

  Након што су успели да покоре целу Галију, Римљани муку муче с малим селом у коме живе надалеко познати јунаци велике снаге, Астерикс и Обеликс. Незадовољан том ситуацијом, Јулије Цезар одлучује да око њега сагради луксузни римски град не би ли галски варвари поклекли пред благодетима које он нуди. Астерикс и Обеликс ће морати добро да се намуче како би њихов народ одолео искушењима.

 • Јавни позив - Суфинансирање пројеката из области јавног информисања

  20. фебруар 2015.

  Општинско веће општине Рума,на седници одржаној 13.02.2015. године, донело је Одлуку о расписивању Јавног позива за суфинансирање пројеката из буџета Општине Рума ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања у 2015. години.
  Овом Одлуком се уређују обим, услови и начин суфинансирања пројеката из буџета Општине Рума у области јавног информисања у 2015. години, у циљу информисања јавности о актуелним дешавањима од значаја за живот свих грађана Општине Рума, а посебно кроз подршку производњи медијских садржаја у циљу заштите и развоја људских права и демократије, унапређивања правне и социјалне државе, слободног развоја личности и заштите деце и младих, развоја културног и уметничког стваралаштва, развоја образовања, укључујући и медијску писменост као део образовног система, развоја науке, спорта и физичке културе, као и заштите животне средине и здравља људи.

  Преузмите Одлуку овде.

   

   

 • "Скривена историја" у румској библиотеци

  20. јануар 2015.

  ПлакатПредавање под називом "Скривена историја" одржаће се вечерас у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" у Руми. На тему "Илирска Србија" и "Српско писмо" говориће академик др Јован И. Деретић. Почетак предавања је заказан за 19 часова.

   

   

 • Oгласи о отуђењу грађевинског земљишта

  19. фебруар 2015.

  Расписани су огласи о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини ради изградње у Руми и Хртковцима.

  Преузмите огласе:

  Рума

  Хртковци

   

 • Усвојена Политика квалитета

  Политика квалитета

 • Одлука о додели средстава за удружења са територије Општине Рума

  19. фебруар 2015.

  УдружењаНа последној седници Општинског већа Општине Рума донета је Одлука о додели средстава из буџета Општине Рума за редовне активности и програме удружењасатериторије Општине Рума за 2015. годину. Средства за ову намену, у износу од 6.500.000,00 динара, планирана су Одлуком о буџету Општине Рума за 2015. годину.

   

  Преузмите Oдлуку

  Образац за пренос средстава

   

 • У биоскопу - "Меси"

  19. фебруар 2015.

  Из филмаОд 19. до 25.2.2015.
  Мала дворана КЦ /19.00 и 21.00 / цена улазнице - 200 динара

  Филм о животу и каријери четвороструког освајача Златне лопте и прве звезде Барселоне Лионелу Месију! Без обзира да ли сте љубитељ ФК Барселона или само волите приче о људима који су добри у ономе што раде, филм "Меси" вас неће оставити равнодушним. Лионел Меси - стидљив дечко из сиромашног града Росариа, је захваљујући својој баки, којој шаље пољупце на небу након сваког гола, добио подршку да прати свој сан до краја. Упркос лечењу хормонима раста, како би достигао нормалну висину, Меси је постао највећи од свих - али је остао и даље скроман и повучен. Те његове особине се могу узети као објашњење његове огромне популарности.

 • У биоскопу 24. и 25. фебруара - "50 нијанси - Сива"

  23. фебруар 2015.

  Плакат24. и 25. фебруара
  Велика дворана КЦ / 18.00 и 20.30 / цена улазнице - 250 динара


  "Педесет нијанси - Сива“ је жељно ишчекивана филмска адаптација бестселера који је постао светски феномен. Од издавања, трилогија "Педесет нијанси“ преведена је на 51 језик и продата је у преко 100 милиона примерака чиме је постала серијал који је најбрже продат у највише примерака.

  Глумци: Jamie Dornan, Dakota Johnson, Jennifer Ehle

  Режија: Sam Taylor-Johnson

   

 • Почетак радова на прузи Рума - Голубинци

  19. фебруар 2015.

  ПругаРадови на реконструкцији и модернизацији пруге Рума-Голубинци на железничком Коридору 10, који ће се финансирати руским кредитом, почињу данас у Голубинцима.
  Вредност радова је око 48,7 милиона, a
  рок за завршетак је 205 радних дана.
  Радове изводи "РЖД Интернешнал", која је задужене за реализацију руског кредита у нашој земљи, према пројектној документацији коју је урадио Саобраћајни институт ЦИП.
  Радови се финансирају руским државним кредитом за модернизацију српских железница укупне вредности 800 милиона долара.

 • Чај у 8 - Александар Дујин оркестра & Тања Јовичевић

  25. фебруар 2015.

  Четвртак, 26.2.2015. / Велики хол КЦ / 20.00
  Улаз слободан


  Публика ће имати прилику да ужива у џез, соул и поп музици, односно у нумерама попут Summertime, Feel like making love, Take the A train, Can’t by me love, Пут кроз сан, My way, Јутро и многим другим.

  www.kcruma.co.rs

 • Кредити за пољопривреду

 • Отворени конкурси за војне школе

  19. фебруар 2015.

  ВојскаКонкурси за пријем ученика и кадета у војне школе отворени су у понедељак, 16. фебруара и трајаће до 31. марта 2015. године, саопштено је из Министарства одбране.
  У Војну гимназију биће примљено 90 ученика, у Војну академију 99 кадета, док ће на Медицински факултет Војномедицинске академије бити примљено 25 кадета, пише у саопштењу.
  Младићи и девојке који желе да конкуришу за упис у војне школе треба да поднесу пријаву у центрима Министарства одбране на територији сталног места боравка.
  Уз пријаву потребно је приложити неопходну документацију.
  Војна академија и Војна гимназија ће, за време трајања конкурса, сваке суботе организовати акцију „Отворена врата“. Тада ће сви заинтересовани бити у прилици да посете ове школе и непосредно се упознају са њиховим капацитетима и могућностима, док ће им запослени пружити све потребне информације у вези са конкурсом и условима живота и рада, наводи се у саопштењу.

 • Планирана искључења струје за 19. фебруар

  18. фебруар 2015.

  Вогањ

  Од 9.00 до 13.30:

  - Проке Ђиласа од бр. 3 и 62 до бр. 43 и 104

  Рума

  Од 8.30 до 13.30:

  - Милисава Дакића од ул. Павловачке до ул. Карађорђеве

  - Карађорђева од ул. М. Дакића до ул. Лењинова

 • Наступ ТОО Рума на Сајму туризма у Београду

  18. фебруар 2015.

  Лото Сајма туризмаПози­вамо Вас на 37. Међу­нар­о­дни сајам тур­изма ИТФ у Београду који се одржава од 19 . до  22. феб­ру­ара 2015. године.

  По први пут Тур­ис­тичка орга­ни­зација опш­тине Рума пред­ставиће се на зајед­ничком штанду са осталим тур­ис­тичким орга­ни­заци­јама Срема у оквиру штанда Тур­ис­тичке орга­ни­зације Војво­дине - Хала четири београд­ског сајма.

  Сваки дан сајма на штанду тур­ис­тичких орга­ни­зација Срема биће тематски, а сходно унапред одређеној теми све посе­ти­оце очекују богати и зан­имљиви садржаји у духу тур­ис­тичке понуде региона.

 • Позоришна представа за децу "Пчелица Маја”

  18. фебруар 2015.

  Pčelica Maja - Pozorištance "Jelenica" BeogradСубота, 21.2.2015.
  Велика дворана КЦ /12.00/ цена улазнице - 250 динара


  Продукција: Позориштанце "Јеленица" Београд
  Играју: Јелена Ковач Кркић, Даница Радуловић, Андрија Ковач
  Текст писала по мотивима анимиране серије: Јелена Ковач Кркић
  Музику компоновао: Зоран Несторовић

  Пчелица Маја је најслађа и најпаметнија пчелица на свету. Очарала је многе генерације које су се будиле уз њен глас и заразан осмех. Она има свог најбољег друга Паву и заједно уживају у новогодишњој чаролији. Паво често упада у невоље али његова најбоља другарица је увек ту да му помогне и избави га из невоље. Они се често смеју и шале.Али шала понекад зна и да увреди. Паво је увредио Мају и сада тражи начин да јој се извини и поврати њено поверење и дубоку пријатељску љубав. У свему томе,помажу му госпођица Касандра и буба Лилика(најбоља плесачица на ливади). Она успева да их помири и захваљујуци њој они схватају да је пријатељство једна од најдрагоценијих ствари у животу. Представа је поучна и забавна. Садржи пет ауторских, тематских сонгова које су глумци отпевали уз изводјење кореографија.

  Извор: Културни центар Рума

 • Представа "Свирај то поново Сем"

  18. фебруар 2015.

  ПлакатБеоградско драмско позориште

  Недеља, 22.2.2015 / Велика дворана КЦ /20.00/
  Цена улазнице - 700 динара


  Улазнице се продају сваког дана од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 и недељом од 18.00 до 21.00 сат на благајни Културног центра.

  Представа "Свирај то поново Сем" је урнебесна комедија о Алену Феликсу, неуротичном филмском критичару који после трауматичног развода покушава да излази са другим женама. Пошто нема среће у љубави, његов идол Хемфри Богарт се појављује у виду духа као саветник у играма завођења. Главни јунак је сам писац. Симпатични лузер, романтични идеалиста, себични меланхолик. Он припада њујоркшком снобовско-интелектуалном миљеу који се медјусобно рангира по томе шта слуша, где вечера, шта чита, чије слике преферира…По овој драми је 1972. снимљен истоимени филм са Вуди Аленом и Дајаном Китон у главним улогама.

  Режија: Марко Манојловић
  Играју: Марко Живић, Иван Томић, Љубинка Кларић, Ивана Николић, Сена Ђоровић, Милан Чучиловић

 • Обележен Светски дан деце оболеле од рака

  15. фебруар 2015.

  БалониПуштањем балона у многим градовима широм Србије, национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР) обележило је и ове године Светски дан деце оболеле од рака. Рума је један од градова који је узео активно учешће у обележавању Светског дана деце оболеле од рака, који је организован под слоганом "Сети се! Сваки дан!".

   

   

   

 • Наступ на манифестацији „Агртобизнис, храна и село“

  13. фебруар 2015.

  AgrobiznisОпштина Рума је имала за запажен наступ на сајамској манифестацији ,,Агробизнис, храна и село", која је одржана јуче, у организацији Интерарта-а на новосадском СПЕНС-у. Неколико удружења жена формирало је заједнички штанд сачињен од рукотворина, сланих и слатких специјалитета, сувенира, вежених пешкира, столњака и надстолњака, који је толико пленио пажњу гостију да је Рума, читајући између редова имала убедљиво најсимпатичнији наступ.

 • Наступ на манифестацији „Агртобизнис, храна и село“

  13. фебруар 2015.

  AgrobiznisОпштина Рума је имала за запажен наступ на сајамској манифестацији ,,Агробизнис, храна и село", која је одржана јуче, у организацији Интерарта-а на новосадском СПЕНС-у. Неколико удружења жена формирало је заједнички штанд сачињен од рукотворина, сланих и слатких специјалитета, сувенира, вежених пешкира, столњака и надстолњака, који је толико пленио пажњу гостију да је Рума, читајући између редова имала убедљиво најсимпатичнији наступ.

   

   

 • Отворена изложба посвећена кинеској Новој Години

  13. фебруар 2015.

   

  Отварање изложбеИзложба под називом „У сусрет кинеском Празнику пролећа“отворена је синоћ у Завичајном музеју у Руми. Музеј је ову изложбу посвећену Празнику пролећа, тј. популарном обележавању кинеске Нове године, организовао у сарадњи са Амбасадом Народне Републике Кине у Републици Србије.

   

  Изложбу је свечано отворио Сји Хонг саветник за културу из амбасаде НР Кине, а отварању су присуствовали и Ченг Каи атеше Одељења за културу, супруга кинеског амбасадора Ли Манчанга Ванг Донг Јинг, као и представници локалне самоуправе. Изложба је почела минутом ћутања, а Сји Хонг саветник за културу из амбасаде НР Кине је потом у име Амбасаде изјавио искрено саучешће поводом погибије српских радника у Сибиру.

 • Одржана X седница Општинског већа

  13. фебруар 2015.

  Општинско већеНакон доделе средства за спортске клубове, на дневном реду Општинског већа нашла се и Одлука о додели средстава из буџета Општине Рума за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума. Комисија за доделу средстава је имала на располагању 6,5 милиона динара, а на конкурс се пријавило 60 удружења. Председница Комисије за доделу средстава за активности удружења Катарина Филиповић је истакла да је Комисија настојала да нађе баланс и средства расподели на најбољи и најправичнији начин. "Шест и по милиона динара није износ који би могао задовољити све учеснике конкурса. На овогодишњи конкурс се пријавило двадесетак удружења више него лане, стога су и појединачни корисници добили нешто ниже износе. Дванаест удружења није добило средства јер нису испуњавали услове конкурса, сви остали су добили онолико колико смо тренутно у могућности да издвојимо", казала је председница Комисије.

  Председник Општине Рума Слађан Манчић је напоменуо да су износи средстава намењених за удружења, културу и спортске клубове условљена и процентом остварења буџета. "Средства која издвајамо по конкурсима можда не задовољавају увек жеље корисника. Али ја бих подсетио да је локална самоуправа дужна да исплати средства у проценту остварења буџета. У пракси то најчешће није случај, имамо разумевања за активности и програме који су од значаја за Општину Рума и чињеница је да и кад годину завршимо са 70 одсто остварења буџета ми удружењима и спортским клубовима пребацимо цео планирани износ, дакле, 100 одсто измиримо обавезу. Тешка економска ситуација захтева и једну дозу разумевања, али и одговорности при расподели средстава, тако да се искрено надам удружења која су конкурисала за средства Општине ће схватити да су опредељена средства заиста максимум који локална самоуправа може у овом тренутку да издвоји", изјавио је председник Манчић.

 • Позив избеглицама из Босне и Хрватске да се евидентирају за стамбено збрињавање

  13. фебруар 2015.

  Komesarijat za izbeglice - logoРади успешног наставка спровођења Регионалног стамбеног програма, који има за циљ да стамбено збрине 16.780 најугроженијих избегличких породица у Републици Србији, Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије позива све породице избеглица из Босне и Херцеговине и Републике Хрватске, које нису решиле своје стамбено питање, да се евидентирају у локалном повереништву у периоду од 18. фебруара до 18. марта 2015. године. Овај позив се односи на већ евидентиране избеглице, као и на оне који до сада нису евидентирани.

  Избегличке породице треба да понесу документацију коју поседују како би се могло утврдити да ли испуњавају услов за добијање тражене помоћи (односи се на породице које у власништву имају плац или стамбени објекат коме је потребна адпатацији/доградња).

 • Промоција књиге "Академија за срећологију"

  13. фебруар 2015.

  Корице за књигу Промоција књиге Светлане Гоге Костић "Академија за срећологију" биће одржана вечерас у читаоници Градске библиотеке "Атанасије Стојковић".
  Др Светална Гога Костић је мотиватор који помаже људима да превазиђу своје животне тешкоће. Ради и као тренер реконективног исцељења. Тврди да не постоји ниједан проблем на планети, само га ми стварамо својим лошим мислима. О томе како својим мислима утичемо на наше животе пише др Светлана Гога Костић у овој књизи.

  Почетак промоције је у 19 часова.

 • Планирана искључења струје за 13. фебруар

  12. фебруар 2015.

  Од 8.00 до 13.00:

  - Змај Јовина од бр. 2 до бр. 10а

  - Главна 181

  У случају лоших временских услова радови ће бити одложени.

   

 • У биоскопу - Добри људи

  12. фебруар 2015.

  Плакат - Добри људиФилм "Добри људи" приказиваће се у малој сали Културног центра Рума од 12. до 18. фебруара.

  Режија: Henrik Ruben Genz

  Улоге: James Franco, Kate Hudson, Anna Friel, Omar Sy, Tom Wilkinson

  Време пројекције: 19.00 и 21.00 сат

  Цена улазнице: 200 динара

 • X седница Општинског већа

  12. фебруар 2015.

  X седница Општинског већа општине Рума ће се одржати у петак, 13. фебруара, са почетком у 9.00 часова, у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 128.000,00 динара

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 79.880,00 динара

  3. Предлог Одлуке о промени буџетске апроприације у износу од 100.000,00 динара

  4. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 01.01.2014.-31.12.2014. године

 • Рума на зимској пољопривредној манифестацији

  11. фебруар 2015.

  Општина Рума ће се представити посетиоцима зимске пољопривредне манифестације Агробизнис, храна и село сутра на новосадском СПЕНС-у. Биће то прилика да се сретну многобројни учесници: представници Владе, општина, градова, али и велики број стручњака, са циљем да унапреде сарадњу. Посетиоци ће моћи да присуствују тематским радионицама, које ће водити представници Амбасаде Уједињених Арапских Емирата, Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Привредне коморе Србије, Фонда Европски послови, Министарства омладине и спорта, Покрајинског фонда за развој пољопривреде... Пословне ложе ће омогућити изношење нових идеја и иницијатива, као и повезивање заинтересованих страна. Рума ће бити приказана у најлепшем светлу, са својим карактеристичним производима од свежег и замрзнутог воћа и поврћа, колачима, пецивима, ракијом и вином, али и сухомеснатим производима. Такође ће се представити Пољопривредна стручна служба, све са циљем да се прикаже потенцијал у агробизнису.

 • Акција на Градском тргу "Сети се! Сваки дан!"

  13. фебруар 2015.

  PlakatУ недељу, 15. фебруара, на Градском тргу биће обележен Светски дан деце оболеле од рака. Акција, која ће бити спроведена у преко 10 градова широм Србије, носи назив "Сети се! Сваки дан!", а организатор је Национално удружење родитеља деце оболеле од рака.

  У 12 часова почеће емитовање концерта Александра Симића у сарадњи са музичком омладином Београда и Радио Београдом 1 који ће директно преносити концерт из Културног центра Београда. У 13 часова присутнима ће се обратити др Снежана Бојанић Стојић, директорица Дома здравља Рума, а предвиђено је и масовно пуштање балона подршке са Градског трга.

  Током акције биће прикупљан и добровољни прилог за подршку великом пројекту реконструкције дечијег хемато - онколошког одељења у Нишу које је од свих пет дечијих одељења у најлошијем стању.

 • Дани вина у Стејановцима

  13. фебруар 2015.

  Дани винаУ недељу 15. фебруара у Стејановцима, по 11. пут биће одржана манифестација "Дани вина". Програм почиње у 11 сати, а између осталог планиран је одлазак у цркву и освећивање винове лозе, предавање румске Пољопривредне стручне службе о вину и виновој лози, као оцењивање најбољих овогодишњих вина. Манифестацију организује стејановачко Удружење виноградара и винара и МЗ Стејановци. У Стејановцима тренутно има око 40 винограда, а упркос малим површинама под виновом лозом и даље се прави квалитетно вино у шта ће се уверити сви они који у недељу посете ово село на северу румске општине.

 • Планирана искључења струје за 12. фебруар

  11. фебруар 2015.

  Рума

  Од 8.00 до 10.00:

  - Тицанова од ул. Сремске до ул. Браће Грујовић

  - Гаврила Принципа од ул. Тицанове до ул. М. П. Камењара

  - Браће Грујовић

  Од 10.00 до 11.30:

  - Лењинова од ул. Ј. Суботића до ул. Сремске

  - Гаврила Принципа од ул. Тицанове до ул. Лењинова

  - Вртларска

 • "Вељковци" најбољи на такмичењу из физике

  11. фебруар 2015.

  Вељкова школаПоред спортских успеха ученици ОШ "Вељко Дугошевић" из Руме остварили су и одличне резултате на Општинском такмичењу из физике, које је одржано у суботу, 7. фебруара 2015. године.

  Ученици: Јелена Малетић 6/4 - 2. место          

  Младен Малобабић 7/2 - 1. место

   Марко Крстић 7/3 - 1. место

  Михаило Бабић 7/2 - 2. место

  Славко Крстић 8/2 - 1. место

  Давид Станић 8/3 - 1.место

  Захваљујући сјајним резултатима на такмичењу општинског нивоа обезбеђен је пласман и учешће на Окружном такмичењу које следи.

  "Овакав успех наших ученика, потврђује да рад удружен са знањем и ентузијазмом како ученика, тако и њихових наставника у ова тешка времена за просвету, зна бити награђен, што је велика сатисфакција и понос школе", поручују из ове образовне установе.

 • Концерт у ГЦ "Срем"

  11. фебруар 2015.

  ГЦ "Срем"За 30 корисника Геронтолошког центра "Срем" рођених у фебруару, у петак ће бити организована групна прослава рођендана. Тим поводом, у 10 часова, биће организован концерт народне музике. За слављенике ће певати Раде Јоровић и Зорица Паравинић Стела.

   

   

 • Изложба у Завичајном музеју - „У сусрет кинеском Празнику пролећа“

  12. фебруар 2015.

  Plakat za izložbuЗавичајни музеј Рума у сарадњи са Амбасадом Народне Републике Кине у Републици Србије, у 18.00 часова отвара изложбу под називом „У сусрет кинеском Празнику пролећа“.

  Празник пролећа (тј. популарно обележавање кинеске Нове године) је најраспрострањенији празник који обележава кинески народ. То је празник који има најдужу традицију у историји.  19. фебруара 2015. године, по традиционалном кинеском рачунању времена, улази се у кинеску 4712. годину, годину у знаку  козе (јарца, овце), нумеричке вредности броја 8.

 • Због Дана државности нерадни 16. и 17. фебруар

  13. фебруар 2015.

  Застава СрбијеМинистарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије саопштило је да ће понедељак и уторак бити нерадни дани због обележавања Дана државности Србије.
  Дан државности Србије се, по Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, празнује 15. и 16. фебруара, али ће овог пута нерадни дани бити понедељак и уторак јер је 15. фебруар недеља.
  Дан државности се обележава 15. фебруара у знак сећања на 1804. годину када је у Орашцу почела борба за ослобо
  ђење од Турака и на то што је на исти дан 1835. године Скупштина у Крагујевцу прогласила први Устав Србије.
  Скупштина Србије је 10. јула 2001. године одлучила да се 15. фебруар обележава као Дан државности, а од 2012. године тај празник се празнује два дана.

 • Планирана искључења струје за 11. фебруар

  10. фебруар 2015.

  Од 8.30 до 9.30:

  - Матије Гупца од бр.17 и 24 до бр. 37А и 36А

  Од 8.30 до 11.00:

  - Августа Цесарца од бр. 1 и 2 до бр. 32 и 27.

  - Главна 266

  Од 11.30 до 14.00:

  - Августа Цесарца од бр. 45А до краја

 • Балканима 2014 - недеља, 15. фебруар

  10. фебруар 2015.

  Balkanima 2014 - Vorki tim RumaУ недељу, 15. фебруара, у малој дворани Културног центра Рума приказиваће се "Балканима 2014", европски фестивал анимираног филма.

  Почетак је у 20 сати, улаз слободан.

  Више информација о фестивалу можете прочитати на страници организатора - Ворки тим Рума.

   

 • Повраћај ПДВ-а за беби опрему

  10. фебруар 2015.

  Повраћај ПДВ-аЗахтеви за рефундацију ПДВ-а за беби опрему подносе се до 18. фебруара надлежној организационој јединици Пореске управе, према месту пребивалишта подносиоца захтева. Држава ће вратити порез за опрему коју су родитељи (старатељи) купили за децу старости до две године. Порез се враћа на купљено млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столицу за храњење, седиште за аутомобил и пелене. Уз захтев, подносе се фискални исечци, фотокопије фискалних исечака и списак бројева тих фискалних исечака.

  Да би се остварило право на рефундацију, услов је да је укупан нето приход родитеља, односно старатеља бебе, у години која претходи години у којој се подноси захтев за повраћај, мањи од 981.120 динара. Други услов је да је укупна имовина родитеља, односно старатеља, на коју се плаћа порез на имовину мања од 23,9 милиона динара.

  Купац хране и опреме за бебе у првој години старости бебе може да оствари повраћај у износу ПДВ који је садржан у вредности фискалног рачуна за купљену храну и опрему, а највише до 40.880 динара, а од навршене прве до навршене друге године старости бебе, до 30.660 динара.  

  Образац РФНБ

 • Представа "Свирај то поново Сем", 22. фебруар

  9. фебруар 2015.

  PlakatБеоградско драмско позориште

  Недеља, 22.2.2015 / Велика дворана КЦ /20.00/
  Цена улазнице - 700 динара


  Улазнице се продају сваког дана од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 и недељом од 18.00 до 21.00 сат на благајни Културног центра.

  Представа "Свирај то поново Сем" је урнебесна комедија о Алену Феликсу, неуротичном филмском критичару који после трауматичног развода покушава да излази са другим женама. Пошто нема среће у љубави, његов идол Хемфри Богарт се појављује у виду духа као саветник у играма завођења. Главни јунак је сам писац. Симпатични лузер, романтични идеалиста, себични меланхолик. Он припада њујоркшком снобовско-интелектуалном миљеу који се медјусобно рангира по томе шта слуша, где вечера, шта чита, чије слике преферира…По овој драми је 1972. снимљен истоимени филм са Вуди Аленом и Дајаном Китон у главним улогама.

  Режија: Марко Манојловић
  Играју: Марко Живић, Иван Томић, Љубинка Кларић, Ивана Николић, Сена Ђоровић, Милан Чучиловић

 • Почиње реконструкција пруге Голубинци - Рума

  9. фебруар 2015.

  Пруга"Железнице Србије" су најавиле да ће 19. фебруара почети реконструкција пруге Београд-Шид-државна граница. Радови обухватају реконструкцију грађевинске и електротехничке инфраструктуре по десном колосеку између станица Голубинци и Рума, укључујући и станицу Путинци.
  Радови, вредни 48,7 мил
  иона долара, ће бити финансирани из дела државног кредита Руске Федерације, док су "Железнице" обезбедиле учешће од 15 одсто.
  Укупно ће бити реконструисано 18
  километара колосека на отвореној прузи и 4 колосека у станици Путинци, где ће бити уграђене и четири нове скретнице. Биће реконструисано и шест путних прелаза преко оба колосека.

 • Конкурси намењени пољопривредницима

 • Проходни путеви у Општини Рума

  9. фебруар 2015.

  Снег у РумиДежурне екипе зимске службе ЈП "Комуналац" чистиле су синоћ и ноћас снежни покривач у улицама првог приоритета у Руми. Посуто је доста соли и очекује се да са повећањем саобраћаја у наредних сат времена дође до потпуног отапања снега. Дежурне екипе су у приправности иако за данас нису најављене нове падавине.

  Зимска служба "Сремпута" чисти регионалне, магистралне и сеоске путне правце у Општини Рума јуче од 17 часова. Екипе су и даље на терену, а највише проблема је изазвала појава сметова. Из "Сремпута" поручују да су путни правци у Општини Рума проходни.

 • Отворен нови објекат за физикалну рехабилитацију у ГЦ "Срем"

  8. фебруар 2015.

  Нови објекат за физикалну рехабилитацију свечано је отворен данас у Геронтолошком центру „Срем“ у Руми.  Објекат је завршен крајем прошле године, а данас су га свечано у рад пустили министар рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Александар Вулин и подсекретарка Покрајниског секретаријата за здравство, социјалну политику и демографију Новка Мојић.

  Објекат за физикалну рехабилитацију простире се на 130m2, а за његову изградњу и опремање издвојено је 8 милиона динара, каже директорица Геронтолошког центра „Срем“ Даница Јеремић.

 • Зимске службе чисте снег у Општини Рума

  6. фебруар 2015.

  Све надлежне зимске службе у нашој општини налазе се на терену и чисте приоритетне путне правце.

  Дежурне екипе зимске службе ЈП „Комуналац“ су почеле са чишћењем улица првог приоритета у  граду у 17:30 часова. Из овог јавног предузећа поручују да је тренутно сва расположива механизација ангажована на чишћењу улица, као и да залиха соли има довољно. Чишћење снега ће трајати докле год за то има потребе.

  Саобраћај је успорен, али су сви приоритетни путни правци у Oпштини Рума проходни.

  "Сремпут" са свом расположивом механизацијом уклања снежни покривач са регионалних и магистралних путева и села румске општине. У овом предузећу истичу да су спремни и за интензивније падавине.

  Из штаба за ванредне ситуације општине Рума апелују на грађане да прилагоде брзину возила, условима у саобраћају.

 • Планирана искључења струје за 9. фебруар

  6. фебруар 2015.

  Од 8.30 до 9.30:

  - Матије Гупца од бр. 17 и 24 до бр. 37А и 36А

  Од 8.30 до 11.00:

  - Августа Цесарца од бр. 1 и 2 до бр. 32 и 27

  - Главна 266

  Од 11.30 до 14.00:

  - Августа Цесарца од бр. 45А до краја

 • На данашњи дан основано Српско друштво Црвеног крста

  6. фебруар 2015.

  dr Vladan ĐorđevićИдеје Црвеног крста је у Србију донео др Владан Ђорђевић, лични лекар краља Милана Обреновића. Иницијативу за оснивање организације Црвеног крста у Србији подржала је Влада Кнежевине Србије која је донела одлуку о прихватању "Правила Српског друштва Црвеног крста за добровољну помоћ рањеницима и болесницима". По приступању Владе Кнежевине Србије Женевској конвенцији стекли су се услови да Српско друштво Црвеног крста буде међународно признато што је и потврђено на Међународној конференцији одржаној 14. јуна 1876. године.

  Српско друштво Црвеног крста једно је од првих петнаест организација Црвеног крста које су основане у свету.

  Међународни комитет Црвеног крста је 21. септембра 2006. године потврдио признање Црвеном крсту Србије као пуноправном члану Међународног покрета, у континуитету, од дана његовог првог међународног признања, 14. јуна 1876. године. Данас Црвени крст Србије чине 183 организације Црвеног крста у градовима и општинама, 2 покрајинске организације Црвеног крста и више десетина хиљада волонтера који свакодневно доприносе реализацији различитих врста активности.

   

 • Нови објекат за физикалну рехабилитацију у ГЦ "Срем"

  6. фебруар 2015.

  Физикална терапијаСвечано отварање новосаграђеног објекта за физикалну рехабилитацију корисника који су смештени у Геронтолошком центру "Срем" Рума, биће уприличено у недељу, 08. фебруара 2015. године у 10 часова.

  Нови објекат ће отворити министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Александар Вулин.

  Поред новог објекта за физикалну рехабилитацију, Геронтолошкки центар "Срем" ће истог дана презентовати и нови простор за радно окупациону терапију као и реновирани простор са новом опремом у вешерају.

 • Спортски викенд

  6. фебруар 2015.

  ПлакатУ "Првој лиги Србије група север" рукометашице румског "Словена" гостују у суботу у Сомбору екипи "Раванграда". Почетак утакмице је заказан за 17:30 часова.

  Кошаркаши румског "Словена" у недељу, у Спортском центру "Рума", дочекују екипу "БНС-а" из Банатског Новог Села. Утакмица почиње у 18 часова.

  У 10. колу "Супер лиге Србија" куглашице "Срема" из Руме путују у Зрењанин где ће снаге одмерити са екипом "Јединства". Меч се игра у суботу са почетком у 12 часова, на куглани "Банат" у Зрењанину. Један сат касније у Суботици се игра меч куглаша румског "Словена" и домаћег "Спартака 024".

 • Формиран Тим за спровођење Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица

  6. фебруар 2015.

  Стамбено збрињавање избеглицаУ циљу решавања проблема избеглица који се налазе на територији наше општине, локална самоуправа је на последњој седници Већа образовала Тим за спровођење Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица.

  Регионални програм стамбеног збрињавања представља заједничку иницијативу Србије, Босне и Херцеговине, Хрватске и Црне Горе који има за циљ коначно решавање проблема избеглица.

  Укупна вредност пројекта износи 584 милиона евра, од чега је за Србију предвиђено 335,2 милиона евра.

  Регионалним програмом стамбеног збрињавања предвиђена су четири вида стамбеног збрињавања и то изградња стамбених јединица, додела монтажних кућа, додела пакета грађевинског материјала и додела средстава за куповину сеоских кућа са окућницом.

 • Обавештење румског Дома здравља - Служба за заштиту школске и предшколске деце

  6. фебруар 2015.

  ПрехладаЗбог великог броја деце оболеле од респираторних инфекција праћених високом температуром, службе за заштиту школске и предшколске деце Дома здравља "Рума" су веома оптерећене што је уобичајено у ово доба године. Моле се родитељи да деци дају средства за обарање температуре, да им дају довољно течности и да их расхлађују, јер висока температура траје око два дана и касније постепено спада. Због стварања великих гужви у педијатријским службама молимо Вас за стрпљење и разумевање, а у случају да сте у недоумици можете назвати и на директан телефон 022/473-130(педијатрија).

 • "Превенција најбољи лек"

  5. фебруар 2015.

  ПредавањеРумски Дом здравља је данас у Културном центру Рума, организовао предавање на тему превенције и раног откривања рака грлића материце и дојке. Предавачи су били гинеколог др Небојша Церо и директорица ове здравствене установе др Снежана Бојанић Стојић.

  Др Небојша Церо, гинеколог у румском Дому здравља, сматра да је превенција прва карика у систему здравља. "Предавањем и јавним трибинама желимо да грађанкама Општине Руме приближимо орган који је скривен, али је веома битан за живот жене. Рак грлића материце је један од најчешћих карцинома у Србији. Ми смо земља која је пета по броју оболелих од овог карцинома у Европи, а друга по броју умрлих од ове болести, одмах иза Румуније. Зато смо и организовали предавање јер желимо да женама представимо колико је велики значај гинеколошког прегледа. На време, у раној фази откривен карцином даје велику наду за потпуно и успешно оздрављење", рекао је др Церо.

  Директорица Дома здравља "Рума" Снежана Бојанић Стојић истиче да сваке године 30.000 жена у Европи изгуби живот због рака грлића материце, а да та болест може бити избегнута захваљујући скрининг прегледима.

 • У биоскопу - Со земље

  5. фебруар 2015.

  So zemljeОд 5. до 11. фебруара у малој дворани Културног центра Рума приказиваће се документарни филм Вима Вендерса и Џулијана Салгада "Со земље". Цена улазнице је 200 динара, а пројекције су заказане за 19.00 и 21.00 сат.

  Последњих 40 година, фотограф Себастиао Салгадо путовао је по континентима, стопама којима се мењала историја човечанства. Био је сведок великих догађаја у нашој историји – интернационалних конфликата, глади и егзодуса. Упушта се у истраживање нетакнутих територија, дивље флоре и фауне, грандиозних пејзажа – дела огромног фотографског пројекта који је омаж лепоти земље. У филму "Со земље" невероватне црно-беле фотографије, смењују се са драгоценим документарним снимцима.

 • Оглас - Закуп грађевинског земљишта

  5. фебруар 2015.

  Расписан је Оглас о давању у закуп грађевинског земљишта јавне намене на одређено време путем јавног надметања у сврху постављања привремених монтажних објеката - киоска и гаража на период од 5 година.

  Преузмите Оглас

   

   

 • Планирана искључења струје за 5. фебруар

  4. фебруар 2015.

  Од 10.00 до 11.00:

  - Зграда дирекције "Водовода"

  - Орловићева од бр. 143 и 146А до бр. 191 и 148

  Од 8.30 до 10.30:

  - 15. мај од ул. Орловићеве до ул. 27. октобар.

  - 27. октобар од ул. 15. мај до ул. В. Дугошевић.

  - Маркет "Идеа", банка "Интеза" и зграде у ул.15. Мај имаће нормално снабдевање ел. енергијом

  - Зграда "Кастанија" у ул. 27. октобар имаће нормално снабдевање ел. енергијом

 • 2.RUF - Изложба уметничке фотографије

  4. фебруар 2015.

  Stari fotoaparatИ ове године у галерији Културног центра, одржаће се изложба уметничке фотографије аутора са територије румске општине. Заинтересовани могу доставити највише три рада, у просторије Културног центра сваког радног дана од 8.00 до 15.00 часова, најкасније до 19.2.2015. године. Аутори су слободни у избору теме и мотива. Формат фотографије креће се од 20x30 па до већих формата.

  Контак телефони су: 474-343 и 065/54-78-901.

  Изложба ће бити отворена у суботу, 21. фебруара и моћи ће да се погледа до 8. марта ове године.

  Извор: www.kcruma.co.rs

 • Наставак два важна програма социјалне заштите

  4. фебруар 2015.

  Дневни боравакУслуга социјалне заштите Помоћ и нега за стара и инвалидна лица као и услуга Дневни боравак за децу и младе, се од 03.02.2015. године поново реализује преко Центра за социјални рад Oпштине Рума.

  Центар за социјални рад је у складу са Одлуком о социјалној заштити у Општини Рума и у обавези да реализује поменуте услуге социјалне заштите тј. да предузме активности пружања подршке и помоћи појединцу и породици ради побољшања, односно очувања квалитета живота отклањања или ублажавања ризика неповољних животних околности, као и стварање могућности да самостално живе у друштву.

  Услугу Помоћ и нега у кући ће у наредном периоду реализовати 12 радница, а услугу Дневни боравак за децу и младе 6 радника.

  За наставак реализације ових пројеката средства је обезбедила Општина Рума.

 • Без епидемије грипа у Срему

  4. фебруар 2015.

  ГрипНа основу резултата епидемиолошког надзора над грипом, у Срему се засада региструју појединачни случајеви болести али је број оболелих на нивоу уобичајеном за ванепидемијски период, поручују из Завода за јавно здравље Сремска Митровица. Тренд оболевања од акутних респираторних обољења и обољења сличних грипу је у порасту у односу на претходну недељу. У односу на исти период прошле године, региструје се виша стопа инциденције обољења сличних грипу и акутних респираторних инфекција.

  Од почетка 2015 године, Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Сремска Митровица је код једне особе са привременим боравком на територији општине Сремска Митровица, прошле недеље, потврдио је инфекцију вирусом грипа АХ1Н1пмд09, а код двоје деце предшколског узраста са територије општине Сремска Митровица инфекцију вирусом АХ3Н2 , што представља први потврђен случај грипа на територији Срема у сезони 2014/2015. Анализу узорака је извршио Институт за јавно здравље Војводине.

 • Предавања на тему "Превенција рака"

  4. фебруар 2015.

  Превенција ракаРедовни одласци на превентивне прегледе један су од начина да се спречи тренд раста оболевања од малигних болести. Румски Дом здравља ће у четвртак 5. фебруара 2015. године, у Културном центру Рума, организовати предавање на тему превенције и раног откривања рака грлића материце и дојке. Почетак је заказан за 13 часова.

  Циљ предавања је да се грађани Општине Рума упознају са значајем превенције и раног откривања болести рака као и промене лоших животних навика, престанка пушења тј. формирање здравих ставова према ризичном понашању.

  Предавачи: др Небојша Церо и др Снежана Бојанић Стојић

  Улаз: слободан

 • Репрограм и повећање цене гаса

  3. фебруар 2015.

  Рада МаравићЈП "Гас Рума" је и ове године омогућио својим потрошачима (из категорије "домаћинства") одложено плаћање рачуна за испоручени природни гас за период јануар - март 2015. године.

  Рачуни за испоручену количину природног гаса деле према датуму доспећа и то: 70% месечног дуга доспева до 15-ог у текућем месецу за претходни месец, док 30% остатка месечног дуга доспева по истеку 120 дана од датума.

  Да би се грађанима обезбедило одложено плаћање рачуна потребно је издвојити значајна средства каже директор ЈП "Гас Рума" Рада Маравић.

  "Процењујемо да су трошкови овогодишњег репрограма око 40 милиона. Он се финансира из средстава нашег предузећа. Размишљали смо да ове године не буде репрограма, међутим скок цене гаса који је додатно оптеретио наше потрошаче, нас је на неки начин обавезао да покажемо друштвено одговорно пословање. Многи дистрибутери нису још ни измирили обавезе према Србијагасу, а о репограму нема ни говора. Дакле, ми смо и ове године успели да превазиђемо проблеме и омогућимо грађанима одложено плаћање дела рачуна, што је доказ да је наше предузеће међу најбољима у бранши, тј. да је пословање ЈП "Гас Рума" одговорно и домаћинско", поручио је Маравић.

  Уз децембарске рачуне ЈП "Гас Рума" је послало грађанима и обавештење о корекцији цене гаса која ступа на снагу од 2. марта 2015. године.

 • Бесповратна средства у опреми за мала и породична предузећа и пољопривредна газдинства

  3. фебруар 2015.

  EnecaУ оквиру програма "Покрени се за посао", који реализује oргaнизaциja ENECA вeћ шeсту гoдину зa рeдoм зaхвaљуjући пoдршци кoмпaниje Филип Moрис, дoдeљуjу сe бeспoврaтнa срeдствa у oпрeми у врeднoсти дo 220.000 динaрa зa пoкрeтaњe или унaпрeђeњe вeћ пoстojeћих мaлих и пoрoдичних прeдузeћa, као и  пољопривредних газдинстава. Taкoђe, кoрисницимa прoгрaмa je нa рaспoлaгaњу вeлики брoj пoслoвних и стручних oбукa, кao и сaвeтoдaвна пoмoћ eкoнoмских стручњaкa у трajaњу oд двe гoдинe. Прoгрaм je oтвoрeн зa грaђaнe сa дoбрoм пoслoвнoм идejoм из цeлe Србиje.

  Више информација можете прочитати на сајту subvencije.rs.

 • У биоскопу - Горчило јеси ли то дошао да ме видиш

  3. фебруар 2015.

  PlakatДомаћа комедија "Горчило јеси ли то дошао да ме видиш" у режији Милана Караџића, приказиваће се у великој дворани Културног центра од 6. до 8. фебруара.

  Глумци: Мима Караџић, Андрија Милошевић, Виктор Савић, Дубравка Дракић, Боро Стјепановић, Емир Ћатовић, Младен Нелевић, Анита Манчић, Кристина Стевовић

  Време пројекције: 18.00 и 20.00

  Цена улазнице: 250 динара

 • Акција добровољног давања крви

  3. фебруар 2015.

  Црвени крстАкција добровољног давања крви биће одржана у четвртак 5.  фебруара, у просторијама Црвеног крста у Руми. Румски Црвени крст организује ову акцију у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Добровољно давалаштво крви представља хуманитарну активност људи који давањем крви шире идеје и основне постулате добровољног давалаштва: АНОНИМНОСТ, СОЛИДАРНОСТ, ДОБРОВОЉНОСТ И БЕСПЛАТНОСТ и на тај начин помажу у лечењу повређених и оболелих. Добровољно давалаштво има дугу традицију на нашим просторима и датира још од Другог светског рата.

 • Општина Рума поштује законска ограничења броја запослених

  2. фебруар 2015.

  Председник Слађан Манчић и начелник Душан ЉубишићПредседник општине Рума, Слађан Манчић, одржао је данас у Градској кући конференцију за новинаре поводом писања појединих медија да је у локалној самоуправи Руме запослено 228 људи и да је то противно законском ограничењу да на 1.000 становника ради 4 чиновника у управи.

  "Тачан је податак да имамо 228 запослених радника. Ту спадају сви запослени у Општинској управи и запослени у Установама чије плате се исплаћују из општинског буџета: Градска библиотека, Завичајни музеј, Културни центар и Спортски центар. Није тачан податак да имамо 22 запослена на 1.000 становника. Општина Рума има близу 56.000 становника тако да ако бисмо помножили 22 са 56 значило би да наша локална самоуправа броји 1.232 запослена. Општина Рума поштује Уредбу Владе о забрани запошљавања како у Општинској управи тако и у јавним предузећима. Постоје мала одступања у Општинској управи, али су она дозвољена Уредбом с обзиром на чињеницу да се ради о затеченом стању у моменту доношења исте", изјавио је председник Манчић.

 • Одржана прва Кобасицијада у Платичеву

  2. фебруар 2015.

  Кобасицијада у ПлатичевуНа првој Коба­си­ци­јади у Платичеву, орга­ни­зо­ваној првог дана феб­ру­ара у поп­у­ларном угос­титељском објекту „Fratello“ окупили су се срем­ски домаћини, произвођачи ове тради­ционалне пре­рађевине од свињског меса из овог села, Кленка, Грабо­ваца и Витојеваца.

  У конкурен­цији од 26 узо­рака димљене домаће сремске коба­сице прву награду за најукус­нији производ из сеоског домаћин­ства осво­јио је Никола Црно­јачки из Кленка, друга је при­пала Сло­бо­дану Трип­ићу из Платичева, а трећа Радославу Рајче­вићу из Кленка. Одлуку о томе донела су два жирија. Најпре је петочлани жири од 26 понуђених коба­сица из домаће ради­ности одабрао три најукус­није, а затим је трочлани месарски жири одредио кра­јњи поредак, односно прво, друго и треће место.

  Више о овој манифестацији прочитајте на сајту Туристичке организације општине Рума.

 • Од 1. фебруара повраћај ПДВ-а за беби опрему

  2. фебруар 2015.

  БебаЗахтеви за рефундацију ПДВ-а за беби опрему подносиће се од 1. до 15. фебруара надлежној организационој јединици Пореске управе, према месту пребивалишта подносиоца захтева. Држава ће вратити порез за опрему коју су родитељи (старатељи) купили за децу старости до две године. Порез се враћа на купљено млеко за одојчад, кашице, креветац, колица, столицу за храњење, седиште за аутомобил и пелене. Уз захтев, подносе се фискални исечци, фотокопије фискалних исечака и списак бројева тих фискалних исечака.

  Да би се остварило право на рефундацију, услов је да је укупан нето приход родитеља, односно старатеља бебе, у години која претходи години у којој се подноси захтев за повраћај, мањи од 981.120 динара. Други услов је да је укупна имовина родитеља, односно старатеља, на коју се плаћа порез на имовину мања од 23,9 милиона динара.

  Купац хране и опреме за бебе у првој години старости бебе може да оствари повраћај у износу ПДВ који је садржан у вредности фискалног рачуна за купљену храну и опрему, а највише до 40.880 динара, а од навршене прве до навршене друге године старости бебе, до 30.660 динара.  

  Образац РФНБ

 • Стамбено збрињавање у Републици Хрватској

  2. фебруар 2015.

  Државни уред за обнову и стамбено збрињавањеУ Републици Хрватској процес стамбеног збрињавања одвија се у складу са Законом о подручјима посебне државне бриге и Уредбе о утврђивању статуса бивших носиоца станарских права и чланова њихове породице, условима и поступку њиховог стамбеног збрињавања.

  У складу са горе наведеним законским оквирима, потенцијално заинтересоване избеглице, повратници и бивши носиоци станарских права могу поднети захтеве за стамбено збрињавање у периоду од 1.1.2015. до 15.2.2015. године. Захтеви се предају канцеларијама државне управе у жупанијама и управном телу Града Загреба.

  Контакти канцеларија државне управе

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian