Филтер
 • Првих 1.000 прегледа мамографом

  24. новембар 2015.

  dr Snezana Bojanic StojicДом здравља "Рума" покренуо је у априлу прошле године акцију "Победимо рак" која има за циљ подизање свести код жена о значају раног откривања карцинома дојке и подразумева и бесплатне прегледе мамографом. У оквиру ове акције до сада је у Општини Рума мамографски прегледано близу 1.400 жена, а директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић представила је јавности извештај првих 1.000 обављених прегледа мамографом.

  Одзив жена је 59,17 одсто, а од 1.000 прегледаних, њих 410 је из града, док 590 жена живи у неком од села румске општине.

  "Од 1.000 жена њих 129 је у даљој процедури праћења. То значи да су им заказане контролне мамографије и контролни ултразвук. У овом периоду урађена су три оперативна захвата, од чега две жене имају зрачну терапију, а то значи да су случајно дошле, као позване, а откривен им је већ развијен карцином. Ова једна жена од те три је срећница због које се све ово ради, а то значи да је карцином откривен у раној фази. Суштина мамографије, која је златни стандард за рано откривање рака, јесте да се ухвати карцином испод центиметра, значи најбоље 4, 5, 6 милиметара јер центиметар и више се напипа, а у том случају постоји реална опасност, бар метастаза у лимфним жлездама пазуха. Мамографија је та која продужава на 99 одсто преживљавања код оних код којих се открије док није пипајући чвор", казала је директорица др Бојанић Стојић.

 • Сарадња Општине Рума са Немачком

  30. новембар 2015.

  Посета делегације Општине Рума немачкој покрајини Доња Саксонија и градићу Берзенбрику била је успешна, оценио је први човек локалне самоуправе Слађан Манчић. Он је на данашњој конференцији за медије у Градској кући нагласио да су приликом тродневне посете успостављени добри односи за будућу сарадњу и да је на помолу братимљење градова, што у перспективи може бити велики бенефит за Општину Рума.

  "Добићемо много самим чином братимљења са Берзенбриком, градом из Европске уније и на неки начин додатно ћемо отворити врата фондова ЕУ. Мислим да се ниједан град у скоријој прошлости није братимио са градом из тако јаке европске земље и сматрам ће то у перспективи допринети и већој проходности ка инвеститорима", тврди председник Манчић.

  Поред председника Манчића делегацију су чинили: Сандра Поповић секретар СО Рума, Бранко Мандић члан Општинског већа, Стеван Ковачевић представник СО Рума и у делагацији задужен за област културе, Душко Беић председник Привредног савета Општине Рума, Никола Вулић пољопривредник и Бранислава Коњевић директорица Гимназије "Стеван Пузић".

  Представници Општине Рума су у Немачкој одржали бројне привредне и економске састанке, а председник Манчић је био гост регионалне привредне коморе у Оснабрику (четврти по величини град у Доњој Саксонији), која у свом саставу броји 60.000 великих, средњих и малих предузећа.

 • Стоп насиљу над женама

  30. мовембар 2015.

  Stop nasiljuУ склопу борбе против насиља над женама сутра ће у Великом холу КЦ Рума бити одржана трибина под називом „16 дана активизма у борби против насиља над женама".

  Од почетка године, у случајевима породичног насиља у Србији, убијене су тридесет и четири жене. У 2015. години полицији је пријављено преко четири хиљаде случајева насиља у породици. Насиље и даље често остаје „невидљиво", што нажалост води ка трагичном исходу.

  Да бисмо почели да решавамо проблем, важно је охрабрити жртве да пријављују насилнике и да имају поверење у институције државе.

  Почетак трибине је заказан за 18 часова.

 • Борба против АИДС-а - тестирање на ХИВ у Руми

  2. децембар 2015.

  Borba protiv sideУ склопу борбе против АИДС-а Центар за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље у Сремској Митровици у сарадњи са НВО Превент из Новог Сада, у среду 2. децембра организује у Руми поверљиво саветовање и тестирање на ХИВ.

  Тестирања на ХИВ ће се обављати у времену од 15 до 17 часова, а том приликом на Градском тргу биће постављено специјализовано возило за ту намену.

  У оквиру акције, поред тестирања на ХИВ свих заинтересованих грађана, биће организовано и дељење пригодног промотивног материјала са темама из превенције болести и здравих стилова живота.

 • Завршено 18. такмичење соло певача „Никола Цвејић“

  29. новембар 2015.

  Melena DamnjanovićТитулу лауреата  на 18. такмичењу соло певача "Никола Цвејић“, које је синоћ завршено у Руми, понела је Милена Дамњановић, студенткиња Факултета музичке уметности у Београду. Перспективна соло певачица је јуче тријумфовала у трећој категорији, а свој раскошни таленат демонстрирала је и претходне године када је освојила прву награду у другој категорији.

  И ове године такмичење је имало међународни карактер, а учествовао је  41 соло певач из Србије, Босне и Херцвеговине, Македоније, Хрватске и Словеније.

   

   

  Ziri i publikaДодатну тежину такмичењу, као и сваки претходни пут, дао је стручни жири који су чинили: опеска дива др Радмила Бакочевић, професори ФМУ у БеоградуВиолета Панчетовић Радаковић, Анета Илић и мр Никола Китановски, директор и првак опере СНП-а у Новом Саду Бранислав Јатић,диригент и професор Георги Минов, професори Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу мр Оливер Њего и мр Марина Трајковић Биџовски. Синоћњем свечаном концерту поводом проглашења победника присуствовала је још једна оперска дива светског реномеа Бисерка Цвејић.

  Победница овогодишњег такмичења Милена Дамњановић је задовољна великим признањем, али како сама каже, жели да настави са усавршавањем своје технике певања.

 • Завршена званична посета Немачкој

  28. новембар 2015.

  Poseta NemackojПосетом Универзитету и Индустријској комори у Оснабрику јуче је завршен званични део посете делегације Општине Рума немачком граду Берзенбрику.

  За делегацију Општине Рума, коју предводи председник општине Слађан Манчић, на Универзитету у Оснабрику је приређена презентација програма факултета и департмана овог престижног универзитета, а затим и обилазак експерименталне лабораторије и огледних башти Пољопривредног факултета у овом граду.

  По завршетку посете овој високошколској установи уследио је пријем и радни састанак румске делегације у регионалној привредној комори у Оснабрику са менаџментом ове институције о могућности унапређења привредне повезаности регије Оснабрик и Општине Рума.

  Delegacija Opštine RumaУ том смислу, постигнута је сагласност да постоји обострани имтерес  да се ова сарадња унапреди, тим пре што постоји заинтересованост чланова ове коморе, а она броји преко 60.000 великих, средњих и малих предузећа, за инвестирање и развијање послова у Србији.

   

   

   

 • Свечаност за пензионере румског Дома здравља

  27. новембар 2015.

  Dom zdravlja svecanostДом здравља "Рума" обележава данас 39 година рада у постојећем објекту. Овим поводом одржана је и пригодна свечаност на којој су подељене картице бившим радницима, пензионерима Дома здравља, уз помоћ којих ће имати лакши приступ здравственим услугама у овој установи.

  "Желимо да одамо признање нашим радницима, за сав њихов дугогодишњи пожртвовани рад. Овим картицама имаће лакши приступ здравственим услугама у установи у којој су провели радни век. Драго ми је што се одазвао велики број пензионера и што су на окупу бивши и садашњи радници. За све оне који нису у могућности да дођу по картицу, ми ћемо их доставити на кућну адресу", изјавила је директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић.

  Картице је добило око 130 пензионера, а један од њих је и зубни техничар Тодор Овцин.

 • Реконструкција Градске пијаце и решавање проблема уличне продаје код Дома здравља

  27. новембар 2015.

  Gradska pijacaJавна набавка за реконструкцију Градске пијаце завршава се у понедељак 30. новембра, а пројекат, процењен на 20 милиона динара, заједнички финансирају Општина Рума и ЈП "Комуналац".

  Председник Општине Рума Слађан Манчић сматра да је крајње време да се Градска пијаца доведе у ред.

  "50 одсто средстава за радове ће издвојити ЈП "Комуналац", а исто толико и сама локална самоуправа. Говоримо о делу града који је строги центар Руме и он мора да се уреди онако како то доликује. Након реконструкције услови и за продавце и за купце биће на далеко вишем нивоу", поручио је Манчић.

  Помоћник директора ЈП "Комуналац" Жељко Дошен напомиње да ће се на пијаци обавити наткривање пијачног простора, реконструкција јавног тоалета, као и асфалтирање комплетног платоа.

 • Представљање књиге "Седам сремских чуда"

  27. новембар 2015.

  Књига "Средам сремских чуда"Градска библиотека "Атанасије Стојковић" вечерас, са почетком у 19 часова, представља још један у низу наслова који су обогатили њену овогодишњу издавачку продукцију.

  Овај пут највише ће се обрадовати поштоваоци стваралаштва Жељка Марковића и његовог репортерско-путописног пројекта Континент Срем. Наиме, у издању румске библиотеке недавно је изашла из штампе књига "Седам сремских чуда" која је наставак овог пројекта.

  Скоро све новинске приче или репортаже у овој књизи односе се на људе, догађаје и феномене из Руме и њене околине. Највећи број прича из ове књиге, објављених у серијалу Употреба живота, први пут се нашао у књизи, а неке приче су из прве две књиге циклуса Континeнт Срем.

 • Други дан посете Берзенбрику

  27. новембар 2015.

  Horst Bajer i Sladjan MancicДелегација Oпштине Рума, која се налази у посети Берзенбрику имала је јуче низ сусрета и састанака са званичницима овог немачког града.
  Најпре је посетила највећи индустријски парк у Доњој Саксонији - Niedersachsen park. То је индустријски парк у којем је активно преко педесет фирми, ме
  ђу којима и светски брендови попут Адидаса и Пежоа.
  Наша делегација је затим посетила Grimme Gruppe и упознала се са стратегијом, организацијом и плановима овог гиганта у области производње пољопривредне механизације.
  У послеподневним сатима делегација румске општине на челу са председником Манчићем, била је гост гимназије у Берзенбрику где се упознала са функционисањем ове установе, организовањем наставних и ваннаставних активности и педагошког рада.

 • 18. такмичење соло певача "Никола Цвејић"

  27. новембар 2015.

  PlakatФонд "Никола и Марица Цвејић" у сарадњи са Основном музичком школом "Теодор Тоша Андрејевић", организује 18. такмичење соло певача "Никола Цвејић". Концерти и цео ток такмичења ће се одвијати 27. и 28. новембра, у свечаној сали ОШ "Душан Јерковић" у Руми.

   

   

 • Француски филмски караван, Циклус - Нови француски филм

  27. новембар 2015.

  PlakatОд 27. до 30. новембра / Велики хол КЦ-а / Улаз слободан

  Ови филмови представљају праву посластицу за филмофиле и поштоваоце француске кинематографије, а уједно су и права прилика за све оне, који би о овој кинематографији желели да сазнају нешто више.

  Програм Француски филмски караван се реализује у сарадњи са Француским институтом у Србији, огранак у Новом Саду.

  Публика ће моћи да види филмове познатих аутора Тешинеа и Клапиша, али и да открије генерацију нових филмских стваралаца, као што су Паскал Феран и Томас Лилти. Њихови филмови говоре о статусу појединаца, који морају сами да се суочавају са бригама на послу, у љубави и опсесијама у друштвеном окружењу, које ни мало не води рачуна о проблемима човека као јединке у друштву. Публику очекују четири узбудљива филмска дана и један специфичан француски шарм који спаја све ове филмске приче.

  Више информација о програму можете прочитати на блогу Ворки тима Рума.

 • Телеграф пише о Руми

 • У биоскопу филм ''Панама''

  26. новембар 2015.

  Филм ''Панама'' приказиваће се од 26. 11. до 4. 12.2015. године у Малој дворани КЦ-а. Пројекције су од 19 и од 21 час а цена улазнице је 250 динара.

  Жанр: романтични/љубавни, трилер

  Глумци: Славен Дошло, Јована Стојиљковић, Милош Пјевач, Тамара Драгичевић, Јелисавета Орашанин

  Режисер: Павле Вучковић

  СИНОПСИС: Јован се између осталих девојака виђа са Мајом, која му делује наивно и неискусно. Постепено, њено амбивалентно понашање почиње да га интригира. Пратећи видео снимке и “трагове” са интернета, открива назнаке Мајиног паралелног живота и уплиће се у сопствену игру лажи и љубоморе. Јован губи себе, очајнички покушавајући да открије ко је заправо Маја.

   

 • Изложба слика Винке Давидовић

  26. новембар 2015.

  ПлакатПетак, 27. новембар / Велики хол КЦ-а / 19.00 часова

  Радно време галерије: сваки дан од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00

  Улаз слободан

  Винка Давидовић (рођ. Вулетин) рођена је 1942. године у Каштел Штафилићу код Сплита (Хрватска).

  Завршила је школу примењених уметности и педагошку академију у Сплиту. Излагала је преко стотину и двадесет пута на заједничким изложбама, учествовала у раду више колонија (Рума, Ечка, Кувеждин, Столив, Караш...) и хуманитарним изложбама (Дани Словеније 2002. у Суботици). Вишегодишњи је учесник међународног Бијенала минијатуре у Горњем Милановцу и добитник више награда за свој стваралачки рад. (Пролетњи ликовни салон 2001. и 2003, Ликовни салон Срем 2002...). Самостално излаже са групом “Југо” (Завичајни музеј Рума, децембар 1984. године), те Хотел Рума, мај 1985. године. Друго самостално излагање је у Београду 1991. године, Библиотека Више ПТТ школе, а потом у Библиотеци Ђачког дома у Сремској Митровици као и у Кафе Галерији “Талија”, такође у Сремској Митровици...

   

 • Први дан посете немачком граду Берзенбрику

  26. новембар 2015.

  БерзенбрикПрвог дана посете немачком граду Берзенбрику делегација општине Рума, коју предводи председник општине Слађан Манчић, разговарала је са званичницима римокатоличког жупног уреда у овом граду, а затим је имала први званични сусрет са градоначелником Берзенбрика Хорстом Бајером. Градоначелник Бајер је за делегацију наше општине приредио презентацију туристичких потенцијала Берзенбрика, са посебним освртом на пројекат Alfsee.

   

 • Зимска пауза за фудбалске клубове из Општине Рума

  25. новембар 2015.

  FK Mladost BudjanovciПротеклог викенда спуштена је завеса на фудбалским теренима у румској општини.

  Румски клубови се такмиче у три лиге: "Сремска лига", "Међуопштинска лига Срем" и "Општинска лига Рума - Ириг" и у свакој од њих неки од клубова са територије румске општине је у конкуренцији за улазак у виши ранг.

  За сада највеће амбиције у поменуте три лиге имају "Први мај" из Руме, "Борац" из Кленка и "Младост" из Буђановаца.

 • Јавни позив за доделу пакета грађевинског материјала

  25. новембар 2015.

  Предмет јавног позива је решавање стамбених потреба избеглица доделом пакета грађевинског материјала за побољшање услова становања на територији општине Рума за најмање 14 породичних домаћинстава.

  Помоћ је бесповратна и одобрава се у грађевинском материјалу неопходном за обезбеђивање основних услова становања, у маскималном износу до 9.000 евра, у динарској противвредности помоћи, по породичном домаћинству.

  Помоћ се додељује за завршетак започете градње или адаптацију неусловних стамбених објеката и то: за изградњу/реконструкцију носеће конструкције (зидови, кровна конструкција), хидроизолацију преградних зидова, изградњу/доградњу санитарног чвора, уградњу/замену зидних и подних облога, столарије, фасаде, малтерисање и увођење/замену електро и водоводних инсталација и друге радове неопходне за довршетак градње или адаптацију којом би се непокретност довела у стање у којем обезбеђује основне животне услове за употребу и становање.

  Документација се доставља у писарницу Општине Рума или путем поште на адресу: Општинска управа општине Рума - Писарница, Орловићева 5, 22400 Рума, са напоменом „За јавни позив – Регионални стамбени пројекат - потпројекат 2, грађевински материјал” .

  Рок за подношење пријаве са потребним доказима је 31. децембар 2015. године.

  Јавни позив

  Образац за пријављивање

  Изјава

 • Делегација Општине Рума у посети Берзенбрику

  25. новембар 2015.

  Ruma - BerzenbrikПредвођена председником Слађаном Манчићем делегација Општине Рума од данас је у четвородневној посети немачком граду Берзенбрику. Подсетимо, почетком јуна челни људи града из немачке покрајине Доња Саксонија, боравили су у Руми, када је и уговорена узвратна посета. Поред председника Манчића у Немачку су отпутовали и представници привреде, просвете и културе из румске општине.

  Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић сматра да Берзенбрик може послужити као добар пример да се нека искуства и пракса из овог града примене и у нашој општини.

  "Берзенбрик је град који заиста има шта да нам каже и чије искуство можемо да пресликамо овде у нашој општини и то је заправо и разлог што Општина Рума интензивно сарађује са овом немачком локалном самоуправом. У Немачкој ће се највише разговарати о важним областима у којима Општина Рума има потенцијала, а ту пре свега мислим на привреду и пољопривреду, али наравно и културу и просвету", рекао је Љубишић.

  Званична посета Немачкој завршава се у суботу.

 • Општина дели џакове за лишће

  25. новембар 2015.

  Dusan LjubisicЛокална самоуправа је за грађане Руме обезбедила додатних 20.000 џакова за лишће. Прва тура од 10.000 џакова је почетком новембра бесплатно подељена, а због повећане потражње локална самоуправа се определила за нову набавку.

  "Општина Рума већ годинама уназад дели џакове за лишће, међутим, ове године смо имали појачану потражњу, те смо обезбедили још једну туру. Купили смо још 30.000 џакова и за ту намену је из општинског буџета издвојено је 450.000 динара. Градским месним заједницама поделићемо 20.000 џакова, док ће се остатак користити за потребе Општинске управе. Месним заједницама џакови ће бити према броју домаћинстава пропоционално подељени, па ће већи део отићи за подручје III и IV месне заједнице", истакао је начелник Општинске управе Душан Љубишић.

 • Чај у 8 - Gipsy Flame

  25. новембар 2015.

  ПлакатСреда 25. новембар / Велики хол КЦ-а / 20.00

  Улаз слободан

  Gipsy Flame је вокално инструментални дуо који чине Илија Маџаревић (гитара, вокал) и Мирослав Вранешевић (гитара, вокал). Дуо више од десецније стилски интерпретира шпанску и латино музику.

   

 • Оглас - Закуп пословног простора у Грабовцима

  25. новембар 2015.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Грабовцима.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 25.11. 2015. године до 9.12.2015. године, а пријаве за учешће на јавном надметању са свим прилозима достављају се Јавном предузећу "Дирекција за изградњу Руме" на писарницу предузећа и поштом.

  Јавно надметање ће се одржати дана 11.12.2015. године у просторијама Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме".

  Преузмите Оглас

 • Пет милиона динара за опремање радне зоне "Румска петља"

  24. новембар 2015.

  Malenkovic i MancicОпштина Рума је добила од Управе за капитална улагања АП Војводине бесповратна финансијска средства за подршку локалног и регионалног развоја. Средства су одобрена за опремање радне зоне "Румска петља", а износ је 5.115.600,000 динара.

  Тим поводом данас су у Градској кући у Руми Уговор о додели средстава потписали председник Општине Рума Слађан Манчић и директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић.

  Први човек румске локалне самоуправе се захвалио Маленковићу на одобреним средствима и изразио наду да то неће бити једина помоћ за Општину Рума, поготово при опремању индустријских зона јер су оне будућност овог града.

  Sladjan Mancic"Без обзира на политичке разлике односно опције којима припадамо, препознали смо интерес улагања у индустријску зону "Румска петља", јер је то будућност не само Руме, него и Срема као региона у ширем смислу. Мислим да ће средства бити утрошена на прави начин, да ће допринети развоју и општине и региона, да ће доста наших суграђана и људи из околних места наћи своје ухлебљење у погонима који се отварају на Румској петљи, с обзиром да је Румска петља једна од најатрактивнијих и највећих потенцијала у индустријском смислу", сматра председник Манчић.

  Он је подсетио да је Општина Рума раније добила средства за опремање радне зоне и од Министарства привреде и да без опремљене индустријске зоне нема ни потенцијалних инвеститора.

  "Сви инвеститори желе да дођу тамо где постоји уређена инфраструктура у смислу приступног пута, воде, струје, гаса, тако да ће и ова средства, као и средства од Републике, биће утрошена за праву намену", казао је Манчић.

  Директор Управе за капитална улагања АП Војводине Небојша Маленковић је напоменуо да ће Општина Рума имати подршку при реализацији правих, квалитетних пројеката који подразумевају привредни развој, не само развој Општине Рума, већ и Војводине и Републике Србије у целини.

 • Обавештење о јавном позиву за доделу пакета грађевинског материјала

  24. новембар 2015.

  На основу члана 12. став 2. Правилника о условима и мерилима за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица доделом пакета грађевинског материјала за побољшање услова становања, поступку и начину рада Комисије за избор корисника, број 401-97-6/15-I од 24.11.2015. године, а у вези са Уговором о гранту - Регионални стамбени програма – Стамбени програм у Републици Србији, Потпројекат 2 – грађевински материјал, закљученим између Комесаријата за избеглице и миграције, „ЈУП Истраживање и развој“ д.о.о. и општине Рума, Комисија за избор корисника помоћи за решавање стамбених потреба избеглица доделом најмање 14 пакета грађевинског материјала

  ОБАВЕШТАВА

  Избеглице које су, услед догађаја из периода од 1991. године до 1995. године, стекле статус избеглице у Републици Србији, без обзира на њихов статус у време решавања стамбене потребе, и то: избеглице које живе у колективним центрима или неком другом виду колективног смештаја, формалног или неформалног и угрожене избеглице у приватном смештају и бивше носиоце станарског права, а које су без трајног решења у земљи порекла или Републици Србији, а све према утврђеним критеријумима угрожености, да ће јавни позив за доделу пакета грађевинског материјала за побољшање услова становања избеглица у оквиру Регионалног стамбеног програма, Стамбени програм у Републици Србији, Потпројекат 2грађевински материјал (у даљем тексту: Јавни позив), бити објављен 26. новембра 2015. године на огласним таблама општине Рума, месних заједница општине Рума и на интернет презентацији општине Рума www.ruma.rs и Комесаријата за избеглице и миграције www.kirs.gov.rs. Јавни позив ће трајати до 31. децембра 2015. године.

 • Надлежне службе у Општини Рума спремно дочекују зиму

  24. новембар 2015.

  На данашњој седници Штаба за ванредне ситуације могло се чути да је сва механизација исправна, те да залиха соли има довољно. Уговори за одржавање путне инфраструктуре у зимским условима су потписани са ЈП "Комуналац" који ће се старати о граду, док ће о осталим путевима у Општини Рума бринути "Војводинапут", односно "Сремпут".

  Месне заједнице ће саме изабрати предузећа која ће услед снежних наноса обезбедити проходност у саобраћају.

  "Спремно ћемо дочекати евентуалне елементарне непогоде, ту пре свега мислим на веће снежне падавине. Механизација је спремна, залиха соли има у довољним количинама и грађани не морају да брину, јер су се све надлежне службе максимално одговорно припремиле за зиму", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Укључи се! Гласај и подржи идеју! Рок за гласање 27. новембар

  26. новембар 2015.

  Projekat za 2016. god.Позивамо све грађанке и грађане Руме да заоруживањем гласају за предлог који ће бити финансиран из буџета општине у 2016. години.

  Кутија у коју можете убацити листу са заокруженим предлозима се налази у згради Општинске управе општине Рума у Орловићевој улици број 5. Гласање траје до 27. новембра, сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова.

  Листа одабраних предлога пројеката:

  1. План детаљне регулације обалоутврде на Сави у Хртковцима
  2. Замена прозора на школи - Гимназији "Стеван Пузић" у Руми
  3. Уградња видео-надзора на саобраћајним раскрсницама у Руми
  4. Реконструкција трим-стазе и мобилијара у излетишту "Борковац"
  5. Постављање теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми
  6. Асфалтирање дворишта ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми
  7. Санирање објекта јаслице У.П.В.О. "Полетарац" у Руми

  Укључи се!

  Нека твоја општина буде боље место за живот!

  Пројекат реализују општина Рума и оранизације БИРН Србија и НАЛЕД уз подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву 2013.

 • ОШ "Змај Јова Јовановић" обележава Дан школе

  24. новембар 2015.

  Поводом обележавања Дана школе и школских јубилеја - 140 година рада и 110 година школске зраде, Основна школа "Змај Јова Јовановић" у Руми организује целодневни програм:

  - 9.00 – 11.00 едукативне и забавне радионице за ученике у школи;

  - 17.00 – дочек колега из братске школе ОШ „Бранко Радичевић“ из Косовске Митровице;

  - 18.00 – отварање изложбе ученичких ликовних радова и фотографија у холу КЦ-а (додела награда најбољима);

  - 19.00 – представа у Великој сали КЦ-а „Бајка о бајкама“ у извођењу драмске секције наше школе.

 • Закуп грађевинског земљишта јавне намене

  24. новембар 2015.

  Грађевинско земљиште јавне намене даје се у закуп на одређено време путем јавног надметања у сврху постављања привремених монтажних објеката на период од 5 година.

  Оглас траје 30 дана од дана јавног оглашавања, односно од 24.11.2015. до 23.12.2015. године, а пријаве се подносе до 23.12.2015. године, до 15.00 сати.

  Писмена пријава се доставља на адресу Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме", Улица 27. октобра 38/II.

  Сва ближа обавештења и информације могу се добити у правној служби Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме " Рума , Улица 27. октобра 38/2 и на тел. 478077.

  Преузмите Оглас

 • Укључивање грађана у планирање буџета

  23. новембар 2015.

  Glasanje Gradski trgУ оквиру пројекта "Партиципативно буџетирање" грађани Општине Рума су данас узели активно учешће у планирању буџета за наредну годину.

  Они су на Градском тргу гласали за предлоге пројеката које је одредио Градски тим за имплементацију пројекта Партиципативно буџетирање. Пројекат реализују Општина Рума и организације БИРН Србија и НАЛЕД уз подршку Европске уније.

  Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић је изразио задовољство што је наша локална самоуправа ушла у круг десет самоуправа у целој Републици Србији које су одабране да спроведу програм партиципативног буџетирања.

  Budzetiranje"То сведочи да је наша локална самоуправа процењена као општина која има капацитет да овај пројекат до краја. Ово је нешто што се у западним, напредним демократијама спроводи одавно. Дакле, укључивање грађана у планирање буџета, у одабир пројеката за које сматрају да су најважнији, јесте обавеза за нас, да испоштујемо њихове жеље, наравно у складу са могућностима нашег локалног буџета. Надам се да ће овај добар одазив од стране грађана имати утицаја на то да они пројекти који добију највише гласова буду и реализовани током 2016. године", рекао је Љубишић и додао да се на овај начин јача и партнерство између грађана и локалне самоуправе.

   

 • XXXI седница Општинског већа - аутомобили за полицију, средства за спорт и нови пут ка базену

  23. новембар 2015.

  Sednica VećaУпотребом текуће буџетске резерве у износу од 347.000 динара, на данашњој седници Општинског већа, обезбеђена су довољна средства за куповину аутомобила Полицијској станици Рума.

  "С обзиром да је Полицијска станица у Руми у проблему што се тиче броја возила, ми смо решили да им ове године купимо два аутомобила. То су аутомобили Шкода Фабиа, за које је потребно око 2,3 милиона динара. Уједно смо данас и извршили и измену програма трошења средстава од новчаних казни изречених у саобраћају за 2015. годину. Имали смо 2.1 милиона динара што је било недовољно за расписивање тендера, сада са додатних 347.000 динара неће бити проблема и верујем да ћемо врло брзо уручити ПС Рума аутомобиле, који ће им у великој мери олакшати рад на терену", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  На претходној седници Већа спортским клубовима је додељено додатних милион динара, а на данашњој седници издвојено је нових 770.000 динара. Атлетски клуб "Рума", ЖРК "Словен", КК "Словен", ФК "Доњи Петровци" су добили по 150.000 динара, ФК "Младост" Буђановци - 100.000 динара, ОКК "Младост" Платичево 50.000 динара и 20.000 динара за наступ на Светском првенству у фудокан каратеу Бранку Станојевићу из Грабоваца.

  "Ребалансом смо издавања за спорт повећали за два милиона и сада распоређујемо та средства и помажемо клубове који имају резултата, али и оне који су тренутно у кризи. Наредне године за пет милиона повећавамо позицију у буџету за спортске клубове, а поред тих 25 милиона обезбеђујемо нових десет милиона за одржавање спортске инфраструктуре. Ако узмемо у обзир и средстава за закуп сале од око 6,2 милиона, то значи да ћемо у 2016. години имати преко 40 милиона динара на располагању за спорт", изјавио је председник Манчић.

 • 18. такмичење соло певача "Никола Цвејић"

  23. новембар 2015.

  PlakatФонд "Никола и Марица Цвејић" у сарадњи са Основном музичком школом "Теодор Тоша Андрејевић", организује 18. такмичење соло певача "Никола Цвејић". Концерти и цео ток такмичења ће се одвијати 27. и 28. новембра, у свечаној сали ОШ "Душан Јерковић" у Руми.

   

   

 • Првенство Војводине у combat саватеу

  23. новембар 2015.

  Спортска хала Рума била је у суботу 21.11.2015. године домаћин Првенства Војводине за све узрасте у combat саватеу. Спортисти Савате бокс клуба "Рума" остварили су резултат од 3 златне и 1 сребрне медаље и тиме се пласирали на 3. место на овом првенству у укупном пласману од 17 клубова и 58 такмичара.
  Златну медаљу освојио је најбољи сениор овог клуба Дамјан Марковић који је победио нокаутом Арон Берту из Сенте и тиме потврдио да је ове године првак Србије, првак Војводине, првак Балкана, трећи у Свету и трећи у Европи. Велики резултати за Дамјана Марковића показују да је задње четири године био освајач медаља на свим великим међународним првенствима у саватеу. Поред њега златну медаљу освојили су старији пионири Никола Ракић и Алекса Станишић а сребрну медаљу Петар Јованов. Савате бокс клуб "Рума" је на свим првенствима Војводине у 2015. години пласиран на 2. место са освојених 8 златних, 5 сребрених и 2 бронзане медаље у конкуренцији од 21 клуба што је одличан резултат и довољно говори о успешном раду овог клуба. Дипломе и медаље додељивали су гости Андреј Антонов из Русије и Пјер Ласержент из Француске. Организатор првенства био је Савате бокс клуб "Рума" заједно са Савате Савезом Војводине а покровитељи Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Општина Рума и Савез Спортова Општине Рума. Врховни делегат овог такмичења био је Миодраг Ракић из Руме а врховни судија Маја Оџић из Новог Сада.

   

 • Заказана XXXI седница Општинског већа

  20. новембар 2015.

  XXXI седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 23.11.2015. године са почетком у 09.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 50.000,00 динара

  2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 200.000,00 динара

  3. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 347.000,00 динара

  4. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 480.000,00 динара

  5. Предлог Измена и допуна Програма трошења средстава од новчаних казни изречених по прописима о безбедности саобраћаја на територији општине Рума за 2015. годину

  6. Предлог Решења о доношењу привремених урбанистичко техничких услова за постављање пијачних тезги у насељу "Игралиште" Блок "4-5-3" у улици Лењинова (код Дома здравља) у Руми

  7. Нацрт Одлуке о изради Плана детаљне регулације "Приступни путеви излетишту Борковац са Павловачког друма" у Руми

  8. Нацрт Одлуке о доношењу измене и допуне Плана детаљне регулације Блока 4-1-6 "Културни центар" у Руми

  9. Предлог Решења о разрешењу и именовању чланова Комисије за доделу средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта који су од значаја за Општину Рума

  10. Разматрање молбе за помоћ Ћулибрк Јелене из Путинаца

   

 • Међународни дан детета

  20. новембар 2015.

  PredstavaШиром света данас се прославља Међународни дан детета. Општина Рума је такође, узела учешће у обележавању овог значајног датума и за најмлађе становнике наше општине организовала је три представе.

  Предшколци из Руме уживали су у јавном часу Градског позоришта "Рума", а глумци су деци, сходно њиховом узрасту, дочарали саму технику настанка једне представе.

  Малишани су имали прилику да одгледају и у предпремијеру представе Градског позоришта "Рума" "Размажена принцеза и мусави разбојници".

  za decuИспред локалне самоуправе децу је поздравила заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић и том приликом нагласила да деца морају имати срећно детињство, али и научити да су сви једнаки и да међу њима нема разлике.

  Друге две представе се данас играју у Хртковцима и Путинцима.

  Дечије позориште - кабаре "Пеђолино" ће од 17 часова наступити пред малишанима у хртковачком Дому културе. Подршку представи "Пеђолино шоу" даће и подмладак КУД "Десанка Максимовић" из Хртковаца.

 • Сарадња Центра за социјални рад и Дома здравља "Рума"

  19. новембар 2015.

  Dnevni boravakДневни боравак за децу и младе са сметњама у развоју од децембра ће својим корисницима омогућити виши ниво услуга. Наиме, Центар за социјални рад Општине Рума и Дом здравља "Рума" потписали су данас уговор о пословно-техничкој сарадњи, који подразумева ангажовање физиотерапеута у Дневном боравку и пружање терапија деци са сметњама у развоју којима је тај вид здравствене услуге неопходан.

  "Од самог почетка рада Дневног боравка наш циљ је био да омогућимо најбољу могућу негу за кориснике. Ово је велика ствар за децу и младе који свакодневно долазе у наш борава , пре свега са здравственог аспекта. Физиотерапет из Дома здравља ће овде долазити три пута недељно и самим тим квалитет услуга Дневног боравка ће се подићи на један виши ниво", изјавила је директорица Центра за социјални рад Општине Рума Весна Павловић.

  Физиотерапет ће долазити у оквиру радног времена, тако да за реализацију овог пројекта неће бити потребна новчана средства. Директорица Дома здравља "Рума" др Снежана Бојанић Стојић је нагласила да рад Дневног боравка треба подржати јер је у процесу придруживања Европској унији посебно важан напредак у области заштите осетљивих друштвених група, инвалида и особа са сметњама у развоју.

   

 • Изабран нови лого Дома здравља

  19. новембар 2015.

  Лого Дома здравља РумаНа конкурсу за нови лого Дома здравља "Рума" изабран је рад Бојана Петровића који ће постепено заменити стари лого који није био оригинално обележје Дома здравља.

  Одлуку можете погледати овде.

   

   

 • Представљање књиге "Лепа књига у кићеном Срему"

  19. новембар 2015.

  Nova knjigaепа књига у кићеном Срему" је најновији наслов  књижевника, новинара и публицисте Анђелка Ердељанина. У овој књизи сабрани су прикази, чланци и записи које је овај аутор објавио у разним новинама и часописима.

  Књига је недавно изашла из штампе у издању Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић'' а румској публици ће бити представљена у петак, 20. новембра 2015. са почетком у 19 часова у читаоници Градске библиотеке ''Атанасије Стојковић''.

   

 • У биокскопу - Бокс

  19. новембар 2015.

  Од 19. до 25. новембра / Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00 час

  Режија и сценарио: Florin Serban

  Улоге: Rafael Florea, Hilda Péter

  Рафаел и Кристина су двоје људи који никада није требало да се сретну. Он има деветнаест година, ромске је националности, ради у ауто-перионици и жели да постане познати боксер. Она има 34 године, мађарске је националности и глуми у локалном позоришту. Кристина је пролази кроз професионалну и приватну кризу. Њен муж је звезда у позоришту и она је стално у његовој сенци. Фасциниран њеном појавом, Рафаел је следи из дана у дан улицама града. Једног дана, када се случајно окренула, нашли су се лицем у лице.

  Флорин Сербан је домаћој публици познат по филму из 2010. године "Ја кад желим да звиждим, ја звиждим". У продукцији драме Бокс учествовале су француске, немачке и румунске филмске екипе.

 • Првенство Војводине у combat саватеу

  20. новембар 2015.

  У суботу 21.11.2015. године у Спортском центру у Руми одржаће се Првенство Војводине у combat саватеу за све узрасте.
  Организатори Првенства су Савате бокс клуб "Рума" и Савате Савез Војводине а покровитељи су Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Општина Рума и Савез Спортова Општине Рума.
  Првенство ће се одржати у термину од 12 до 19 часова а улаз је бесплатан.

   

 • Помоћ социјално угроженим становницима Општине Рума

  18. новембар 2015.

  Podela briketaУ складу са Одлуком о социјалној заштити у Општини Рума којом је, између осталог, дефинисана и материјална подршка и други облици материјалне помоћи, Центар за социјални рад Општине Рума је започео испоруку дрвеног брикета за потребе социјално угрожених породица са територије Општине Рума.
  Дистрибуција огревног брикета се врши у складу са Решењем Председника
  Општине Рума о нематеријалној помоћи у огреву и списка социјално угрожених породица, корисника новчане социјалне помоћи Центра за социјални рад Општине Рума.
  На основу склопљеног Уговора између
  Општине Рума и ДОО „Korana Coop“ из Инђије, о испоруци огревног брикета, испоручилац се обавезао да испоручи до 30 тона брикета до 31.12.2015. године.

 • Вредна спомен-збирка дар румској библиотеци

  18. новембар 2015.

  Spomen-zbirkaГрадска библиотека "Атанасије Стојковић" од данас је богатија и за спомен-збирку Оливере Шијачки (1938- 2014). Спомен-збирка броји око 600 публикација, од којих су чак 86 јединствене и налазе се само у библиотеци у Руми.

  Директор Градске библиотеке "Атанасије Стојковић" Жељко Стојановић је нагласио да је за његову установу велика част што је баш она добила спомен-збирку врсне књижевнице, каква је Оливера била.

  "Већину ове спомен-збирке чине књижевна дела које је Оливера добијала на поклон од својих пријатеља писаца из различитих земаља, на небројено много језика. Од данас ће спомен збирка красити нашу библиотеку и чувати успомену на Оливеру Шијачки, која је оставила велики печат у српској култури. Вишеслојна спомен-збирка ће бити доступна читаоцима у Руми и књижевна грађа ће моћи да се користи у читаоници Градске библиотеке", рекао је Стојановић.

  Библиотекарка Драгана Вучковић истиче да је Оливера Шијачки била веома уважавана у књижевном свету, а да о томе најбоље сведоче посвете на књигама.

 • Укључи се! Гласај и подржи идеју! Можда баш твој фаворит уђе у буџет града за 2016. годину!

  20. новембар 2015.

  банерОве јесени општина Рума укључује грађане у планирање буџета за наредну годину. Учешће грађана у што већем броју помоћи ће општинској управи да боље сагледа потребе наше заједнице.

  Градски тим за имплементацију пројекта Партиципативно буџетирање одредио је листу предлога од којих ће један или више допринети унапређењу квалитета живота у Руми.

  Позивамо све грађанке и грађане Руме да заоруживањем гласају за предлог који ће бити финансиран из буџета општине у 2016. години.

  Кутија у коју можете убацити листу са заокруженим предлозима се налази у згради Општинске управе општине Рума у Орловићевој улици број 5. Гласање траје до 27. новембра, сваког радног дана од 7.00 до 15.00 часова.

  Листа одабраних предлога пројеката:

  1. План детаљне регулације обалоутврде на Сави у Хртковцима
  2. Замена прозора на школи - Гимназији "Стеван Пузић" у Руми
  3. Уградња видео-надзора на саобраћајним раскрсницама у Руми
  4. Реконструкција трим-стазе и мобилијара у излетишту "Борковац"
  5. Постављање теретане на отвореном у парку поред ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми
  6. Асфалтирање дворишта ОШ "Вељко Дугошевић" у Руми
  7. Санирање објекта јаслице У.П.В.О. "Полетарац" у Руми

  Дан за гласање је понедељак, 23. новембар 2015. године.
  Чекамо вас на Градском тргу од 12.00 часова!

  Укључи се!
  Нека твоја општина буде боље место за живот!

  Пројекат реализују општина Рума и оранизације БИРН Србија и НАЛЕД уз подршку Европске уније у оквиру програма Подршка цивилном друштву 2013.

 • Санација објекта за практичну наставу у Пољопривредној школи

  17. новембар 2015.

  Pupovac i LjubisicОпштина Рума и Средња Пољопривредно - прехрамбена школа "Стеван Петровић Бриле" заједнички финансирају радове на замени дотрајалих олука и столарије на објекту у коме се одвија практична настава.

  "Зуб времена је учинио своје, морали смо да заменимо олуке и прозоре како бисмо уштедели енергију и спречили даље отицање влаге која је почела да се појављује на зидовима ове просторије. Наши ученици проводе два дана током недеље у овим радионицама и у сваком случају стављањем нове столарије њихов рад унутар саме просторије биће много лепши и бољи. Хвала локалној самоуправи што је нашла разумевања за Пољопривредну школу, да заједничким снагама опремимо и оплеменимо један овако леп простор", изјавио је директор Пољопривредне школе у Руми Милан Пуповац.

  Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић је похвалио ову школу јер је са локалном самоуправом удружила сопствена средства, те се заједничким напорима ствара лепши амбијент за ђаке и запослене у јединој Пољопривредној школи у Срему.

  "Врло озбиљно се бавимо школством, тј. условима у објектима наших основних и средњих школа. Током летњег распуста су у школама извршене значајне адаптације објеката и то на територији целе општине. Издвојили смо преко 10 милиона за ту намену до сада. Опремљене су и фискултурне, стигли су нови реквизити за наставу физичког васпитања и заиста се трудимо да унапредимо услове у свим школама. Ови радови у Пољопривредној школи су практично наставак наше политике. Из општинског буџета је издвојено преко 300.000 динара, а исти износ је обезбедила и школа из својих извора. Наш став је познат: улагање у образовање је заправо улагање у будућност и стога ће бити значајних радова и у годинама које предстоје", поручио је Љубишић.

 • Реновиране просторије IV Месне заједнице у Руми

  17. новембар 2015.

  Локална самоуправа наставља са политиком обнове општинских просторија, како у граду тако и и у селима румске општине. Подсетимо, недавно је завршено реновирање месних канцеларија у Грабовцима, Краљевцима и Буђановцима, али и зграда Општинске управе на три локације у Руми.

  Поред тих радова упоредо се обављала и санација просторија IV Месне заједнице у Руми у коју је уложено око 900.000 динара, истиче начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  "Овде се ради о објекту IV Месне заједнице која има највише становника, не само у граду, него на територији целе Општине Рума. У овом објекту ради секретар МЗ, али и Савет МЗ, дакле овде је центар друштвених активности за ову месну заједницу. Урађено је доста. По речима председника Савета, од 1965. године ништа није улагано у овај објекат. Дакле објекат је био у доста руинираном стању, а у њега је сада уложено око 900.000 динара. Сређени су паркети, кров, цео објекат је доведен у стање да буде бољи и да практично све оне услуге које пружа и Општинска управа и Савет МЗ буде на вишем нивоу", изјавио је начелник Љубишић.

  Председник Савета IV Месне заједнице Светозар Коров је изразио захвалност локалној самоуправи на подршци коју она пружа Савету.

 • Петак посвећен најмлађим становницима Општине Рума

  19. новембар 2015.

  Deca na TrguОпштина Рума ће званично обележити 20. новембар, Међународни дан детета. Тог дана за најмлађе становнике наше општине биће организоване три позоришне представе. Општина Рума жели свој деци да пружи једнаке могућности да уживају у детињству, са посебним акцентом на малишане који живе на селу, те ће се стога, поред Руме, представе играти и у Хртковцима и Путинцима.

  Прва представа у изведби Градског позоришта "Рума" под називом "Јавни час" одиграће се у Малој сали КЦ Рума са почетком у 10 часова. Представа је намењена деци предшколског узраста и том приликом глумци румског позоришта ће деци, сходно њиховом узрасту, дочарати саму технику настанка једне представе.

  Дечије позориште - кабаре "Пеђолино" ће истог дана од 17 часова наступити пред малишанима у хртковачком Дому културе. Подршку представи "Пеђолино шоу" даће и подмладак КУД "Десанка Максимовић" из Хртковаца.

  DecaУ "Пеђолино шоу" уживаће деца свих узраста и у Путинцима. Представа почиње у 18:30 часова, а програм ће употпунити и КУД "Путинци". Том приликом родитељима ће у Дому културе бити представљен пројекат будућег вртића у Путинцима.

  Општина Рума позива сву децу и њихове родитеље да се прикључе прослави Међународног дана детета и да својим присуством увеличају обележавање овог значајног датума.

  Улаз за све представе је бесплатан. Локална самоуправа је обезбедила пригодно послужење за сву децу, као и поклончиће изненађења.

 • Филмско вече - Три приче III део

  17. новембар 2015.

  Tri priceУ организацији Ворки тима и СПЦО Рума у четвртак 19. новембра у Великом холу КЦ Рума биће приказан трећи део филма "Три приче". Почетак је заказан за 20 часова, а улаз је слободан.

  Три приче III део
  Режија: Монахиња Јoaна Орлова
  Година производње: 2012
  Продукција: Манастир Свете Јелисавете, Минск.

  Опширније на сајту Ворки тима

   

 • Планирана искључења струје за 17. новембар

  16. новембар 2015.

  Рума

  Од 8 до 12 часова

  -Улица Станка Пауновић Вељка од бр. 51 и 56 до бр. 79 и 88.

  од 12:30 до 14 часова

  -Ул. Иришки друм од бр. 25 и  до бр. 79.

  -Део улице Иришки друм потез иза гробља.

  Од 9 ди 13:30 часова.

  -Улица Кудошка од бр. 41 и 46 до краја према Сремској Митровици.

 • ЈП "Гас Рума" - одобрен репрограм

  16. новембар 2015.

  Gas RumaНадзорни Одбор ЈП "Гас-Рума" на седници одржаној 12.11.2015. године донео је следећу одлуку:

  Одобрава се ОДЛОЖЕНО ПЛАЋАЊЕ РАЧУНА за испоручени природни гас за период ДЕЦЕМБАР 2015. - МАРТ 2016. године за купце из категорије "ДОМАЋИНСТВА", тако да се рачуни за испоручену количину природног гаса деле према датуму доспећа и то:

  - 70% месечног дуга доспева до 15-ог у текућем месецу за претходни месец

  - 30% остатка месечног дуга доспева по истеку истеку 150 дана од датума доспећа.

  Ова одлука је већ ступила на снагу и примењиваће се почев од рачуна за децембарску потрошњу.

   

 • Чај у 8 - Marry Gospel

  16. новембар 2015.

  Среда, 18. новембар / Велики хол КЦ-а / 20.00 часова

  Улаз слободан

  Хор је основан 2001. године под управом диригента Марије Кубурић - Боровић. Од тад активно делује непуних десет година, успешно изводећи дела црначке духовне и госпел музике. Наступао је самостално као и на фестивалима духовне музике у земљи и иностранству. Издвајамо наступе у Београду, Нишу, Новом Саду, Зрењанину, Краљеву, Шиду, затим Бечу, Офембаху, Марушевцу, Малом и Велом Лошињу, Осору, Сарајеву, итд.

 • Асфалтирање улице Мише Убоје

  13. новембар 2015.

  Asfaliranje uliceПредседник Општине Рума Слађан Манчић обишао је данас радове на асфалтирању улице Мише Убоје у Руми.

  Реч је о улици дугој 1,3 километра, чије се асфалтирање очекује дуги низ година.

  "На радост нас у локалној самоуправи, али верујем и грађана који живе у улици Мише Убоје почело је асфалтирање. Људи су предуго чекали овај дан да напокон крене асфалтирање улице. Oно је обећавано скоро десет година, па на крају увек одлагано. Ми нипошто нисмо желели да дозволимо да ова инвестиција уђе у план радова за ову годину, а затим да се одложи", поручио је председник Манчић.

  Radovi u Miši UbojiРадови на канализационој мрежи и припреми пута су на време завршени и сада предстоји асфалтирање.

  "Очекујемо да се асфалтирање оконча у наредних седам дана. Асфалт се поставља у два слоја. Тренутно је механизација ангажована на овом првом слоју "грубљег" асфалта, након чега иде и друга фаза са "финијим" слојем. Поред асфалитања пута, раде се и тротоари у овој улици. У задњој фази на ред долазе канали. Лепо време нам иде на руку и сигурни смо да ће се цео посао завршити у предвиђеном року", рекао је Манчић.

 • Недеља активизма против насиља на женама

  13. новембар 2015.

  Nedelja aktivizmaПонедељак 16.11.2015. год. у 19 часова: Отварање изложбе ликовних уметничких радова на тему „Жене“.
  Уторак 17.11.2015. год. у 18 часова
  : Промоција романа издавачке куће Еврођунти – Београд „Белег на души“ Марије Гојковић и „Крв у леду“ Марије Микетић.
  Среда 18.11.2015. год. у 18 часова:
  Монодрама „Милунка“ у извођењу првакиње Југословенског драмског позоришта из Београда Весне Станковић.
  Четвртак 19.11.2015.
  год. у 18 часова: Трибина посвећена борби против насиља над женама.
  Петак 20.11.2015. год. у 18 часова
  : Концерт етно групе „ВРЕЛО“ и завршетак недеље активизма против насиља над женама.
  Локација: Културни центра Рума
  О
  рганизатор: Дом здравља „Рума

   

 • Обавештење о јавном позиву за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица

  13. новембар 2015.

  Komesarijat za izbegliceОпштина Рума обавештава избеглице и бивше избеглице које су, услед догађаја из периода од 1991. године до 1995. године, стекле статус избеглице у Републици Србији, без обзира на њихов статус у време решавања стамбене потребе, и то: избеглице које живе у колективним центрима или неком другом виду колективног смештаја, формалног или неформалног и угроженеизбеглице у приватном смештају и бивше носиоце станарског права, а које су без трајног решења у земљи порекла или Републици Србији, а све према утврђеним критеријумима угрожености, да ће јавни позив за доделу помоћи за решавање стамбених потреба избеглица при куповини 14 сеоских кућа у оквиру Регионалног стамбеног програма, Стамбени програм у Републици Србији, Потпројекат 2 – сеоске куће (у даљем тексту: Јавни позив), бити објављен 29. децембра 2015. године на огласним таблама општине Рума и месних заједница општине Рума, и на интернет презентацији општине Рума www.ruma.rs и Комесаријата за избеглице и миграције www.kirs.gov.rs.

 • Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину на територији Општине Рума

  13. новембар 2015.

  Porez na imovinuНа последњој седници Општинског већа, одржаној 12.11.2015. године усвојена је Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра за непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину на територији Општине Рума.

  Порез на имовину ће се и у 2016. години обрачунавати по идентичним просечним ценама квадратног метра као и у 2015.години, а став локалне самоуправе и Локалне пореске администрације је да се шири база и обухват порезника, а не да се повећава цена квадратног метра непокретности.

  Преузмите одлуку: Одлука о утврђивању просечних цена квадратног метра за непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину на територији Општине Рума.

 • Јавни позив за доделу студентских стипендија за академску 2015/2016. годину

  16. новембар 2015.

  Општина Рума је расписала јавни позив за доделу 100 студентских стипендија за академску 2015/2016. годину, студентима са територије Oпштине Рума, и то:

  - 30 стипендија студентима прве године основних академских студија;

  - 55 стипендија студентима од друге до последње године основних академских студија, и

  -15 стипендија студентима другог степена дипломских академских студија (мастер студија).

  Стипендија се додељује за десет месеци током академске године, у износу који је једнакизносурепубличкестудентскестипендије, без обавезе враћања, осим у случајевима предвиђеним Одлуком.

  Рок за подношење пријава траје до 24. новембра 2015. године.

  Пријаве се подносе Комисији за доделу стипендија путем писарнице Општинске управе општине Рума, лично или поштом на адресу: Рума, Орловићева 5.

  Јавни позив

  Захтев (прва година)

  Захтев (од друге до завршне године и мастер)

 • Више новца за спортске клубове у 2016. години

  12. новембар 2015.

  Predsednik MančićРешењима председника Општине Рума за спортске клубове издвојено је додатних милион динара. Општинско веће је дало сагласност на Решења, а за регулисање трошкова организације такмичења ФК "Први мај" ће добити 500.000 динара, док су ФК "Јединство" Краљевци, ФК "ПСК" Путинци и куглашице румског "Срема" добили по 100.000 динара. За реновирање ринга Савате бокс клубу "Рума" ће бити пребачено 200.000 динара.

  "Као што је то био случај и са конкурсом за верске заједнице, ја сам и за спорт најавио додатна средства уколико се за то укаже прилика. Овог пута је то милион динара. Посебно бих напоменуо значај реновирања ринга, јер смо од 8. до 13. јануара домаћини Купа нација за жене у боксу. То такмичење има велики реноме, у Руму долазе најбоље спортисткиње света, бројне новинарске екипе, амбасадори и други званичници и ред је да професионално оспособимо ринг, како би задовољио све критеријуме за то, али и остала такмичење", поручио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  У наредној години из општинског буџета биће издвојено много више средстава него што је то сада случај.

  "Стање у буџету нам даје за право да тако нешто учинимо. Издвојићемо више средстава, не само за спорт, већ и друге области. Међутим, пошто су се на данашњем Већу нашла Решења која се односе на спортске клубове, ја сам обелоданио да ће у 2016. години износ давања за спорт бити скоро дуплиран. Планирамо да за пет милиона повећамо давања самим клубовима, а издвојићемо и десет милиона за одржавање спортске инфраструктуре и када ту још урачунамо и закуп сала, то је укупно негде око 40 милиона динара", нагласио је први човек локалне самоуправе.

 • Без повећања пореза на имовину у 2016. години

  12. новембар 2015.

  Sednica Opštinskog većaПорез на имовину ће се и у наредној години обрачунавати по идентичним просечним ценама квадратног метра као у овој години.

  Предлог Одлуке о утврђивању просечних цена квадратног метра непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2016. годину на територији Општине Рума је данас добио подршку Општинско већа.

  Политика локалне самоуправе и Локалне пореске администрације је да се шири база и обухват порезника, а не да се повећава цена квадратног метра непокретности, истиче председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Ја ћу подсетити да смо ми 2014. године умањили порез на имовину и код станова и код кућа. То је дало резултат, задовољни смо наплатом пореза и поштујући тренутну економску ситуацију нисмо желели да увећавамо просечну цену квадрата, тако да су цене исте као и у 2015. години. Постоји само једна промена у новој Одлуци и она се односи на грађавинско земљиште у четвртој зони и ту је уместо 515 динара, сада цена 540 динара. То је процена Пореске управе Републике Србије и по тој цени смо заправо продавали и куповали земљиште и ове године", изјавио је председник Манчић.

  Шефица ЛПА Милева Ковачевић напомиње да су просечне цене квадрата у Руми најниже у Срему.

 • Одржана XXX седница Општинског већа

  12. новембар 2015.

  Opštinsko većeЧланови Већа усвојили су на данашњем заседању Извештај о извршењу Одлуке о буџету Општине Рума за период од 01. јануара до 30. септембра 2015. године.

  Текући буџетски приходи и примања су износили 988.327.155,13 динара и остварени су са 59,33%. Заједно са пренетим неутрошеним средствима из 2014. године, само буџетски приходи су остварени са 61,15%. У првих девет месеци 2015. године текући приходи су у односу на 2014. годину већи за око 54 милиона динара, што је евидентно повећање и доказ да је консолидација општинског буџета била успешна, сматра председник Општине Рума Слађан Манчић.

  "Имамо доста повољну буџетску ситуацију. Деветомесечни извештај показује да је приход скоро милијарду динара. Очекујемо да ћемо до краја године достићи пројектовани ниво буџета, односно да ћемо бити негде на 85% планираних прихода", рекао је председник Манчић и додао да у 2015. години није било проблема са ликвидношћу, те да се све пристигле обавезе измирују на време.

 • Отказана представа "Сакати Били са Инишмана"

  16. новембар 2015.

  Fotografja sa predstave

  Представа се одлаже, нови термин ће бити накнадно утврђен.

   

   

   

   

   

 • ГТО "Бранко Радичевић" учествује на фестивалу "Златни ансамбли Војводине"

  11. новембар 2015.

  У четвртак, 12.новембра у камерној сали РТВ студио "М" на седмом фестивалу "Златни ансамбли Војводине" прве вечери наступиће и ГТО "Бранко Радичевић"из Руме, добитник признања Гран при на 2. Mеђународном фестивалу великих тамбурашких оркестара који је одржан 30. и 31.октобра у Руми.

  Поред оркестра из Руме на фестивалу ће наступити народни хор и оркестар Академије уметности из Минска(Белорусија) и домаћи ансамбли, вокални састав "Сион", камерни дувачки оркестар и народни и тамбурашки оркестри АНИП "Вила из Новог Сада.

 • Заказана XXX седница Општинског већа

  10. новембар 2015.

  XXX седница Општинског већа Oпштине Рума ће се одржати 12.11.2015. године са почетком у 10.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Разматрање Извештаја о извршењу Одлуке о буџету општине Рума за период од 01.01.-30.09.2015. године.

  2. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 130.000,00 динара.

  3. Предлог Одлуке о промени буџетске апроприације из додатних извора буџетских корисника у износу од 1.100.000,00 динара.

  4. Предлог Одлуке о промени буџетске апроприjације у износу од 61.000,00 динара.

  5. Предлог Предлог Одлуке о промени буџетске апроприjације из додатних извора буџетских корисника у износу од 70.000,00 динара.

  6. Предлог Одлуке о промени буџетске апроприjације у износу од 130.000,00 динара.

  7. Предлог Одлуке о промени буџетске апроприjације у износу од 1.150.000,00 динара.

  8. Предлог Решења о употреби средстава текуће буџетске резерве у износу од 168.000,00 динара.

 • Среда 11. новембар - нерадан дан

  10. новембар 2015.

  Grb RumeЗбог обележавања Дана примирја у Првом светском рату Општинска управа Општине Рума неће радити у среду 11. новембра.

  Дан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

  Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

  Празник је у Србији први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

  У Србији је 11. новембар нерадан дан.

 • Представљање књиге Боре Отића

  10. новембар 2015.

  Bora OtićВечерас ће у Великом холу Културног центра у Руми бити представљења књига радијског и телевизијског новинара Боре Отића "Шором, средом". Почетак је заказан за 19 часова.

  Отићева књига се састоји од више појединачниих прича, које приказују начин живота у равници. Књига је документ о Војводини као целини, настала из ауторове потребе да сачува од заборава нематеријалну баштину, која полако одумире.

  Бора Отић је новинар на Радио-телевизији Војводине и аутор култне емисије “5казање”, која се емитује на програму поменуте телевизије. Емисије на сликовит начин приказују Војводину кроз пет прича о култури, обичајима, менталитету и хобијима народа са поднебља севера Србије. “Шором, средом” је прва Отићева књига.

   

 • Обавештење ЈП ''Комуналац''

  10. новембар 2015.

  ЈП ''Комуналац'' у Руми обавештава кориснике својих услуга да смеће неће одвозити из Краљеваца, Добринаца, Малих Радинаца, Грабоваца и Витојеваца и неће се вршити наплата паркинга за време државног празника, односно 11.11.2015. године.

  Смеће ће бити одвежено првог наредног термина, 18.11.2015. године.

   

 • Јавни позив за доделу студентских стипендија за академску 2015/2016. годину

  9. новембар 2015.

  Расписује се јавни позив за доделу 100 студентских стипендија за академску 2015/2016. годину, студентима са територије Oпштине Рума, и то :

  - 30 стипендија студентима прве године основних академских студија;

  - 55 стипендија студентима од друге до последње године основних академских студија, и

  -15 стипендија студентима другог степена дипломских академских студија (мастер студија).

  Стипендија се додељује за десет месеци током академске године, у износу који је једнакизносурепубличкестудентскестипендије, без обавезе враћања, осим у случајевима предвиђеним Одлуком.

  Рок за подношење пријава је од 9. до 24. новембра 2015. године.

  Пријаве се подносе Комисији за доделу стипендија путем писарнице Општинске управе општине Рума, лично или поштом на адресу: Рума, Орловићева 5.

  Јавни позив

  Захтев (прва година)

  Захтев (од друге до завршне године и мастер)

 • Чај у осам - обавештење

  10. новембар 2015.

  PlakatЗбог болести извођача отказује се концерт Чај у 8 - Соња Саша Дуо.

   

   

   

   

 • Државни празник - Дан примирја у Првом светском рату, 11. новембар

  9. новембар 2015.

  Наталијина рамондаДан примирја у Првом светском рату обележава се у знак сећања на 11. новембар 1918. године, када је у Француској, у специјалном вагону маршала Фердинанда Фоша, потписано примирје у Првом светском рату.

  Примирје, које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају, 28. јуна 1919. године, обележава се у свим земљама које су потписале споразум.

  Празник је у Србији први пут званично обележен 2012. године, на основу измена Закона о државним и другим празницима које је Скупштина Србије усвојила крајем 2011. године.

  У Србији је 11. новембар нерадан дан.

  Симбол празника је Наталијина рамонда, биљка која расте како у Србији, углавном на истоку, тако и на планини Ниџе, чији је највиши врх Кајмакчалан. Њена симболика је вишеструка, како због станишта, тако и због имена – цвет назван по краљици Наталији Обреновић.

  Цвет Наталијина рамонда је познат и као цвет феникс који се, и када се потпуно осуши, ако се залије, може оживети, што указује на васкрс српске државе из пепела после Првог светског рата.

 • Уређење каналске мреже у Руми

  9. новембар 2015.

  kanal kod GimnazijeОпштина Рума је издвојила 2,5 милиона динара за уређење каналске мреже. Радови су почели у петак, а председник Општине Рума Слађан Манчић истиче да ће механизација бити ангажована на осам локација у граду.

  "Чистимо канале који су нам били проблематични током прошлогодишњих мајских поплава. Прво је кренуло уређење канала код румске Гимназије, а затим ће на ред доћи санација каналске мреже на још седам локација у Руми. Ми смо након поплава санирали каналску мрежу, конкретно у Хртковцима, а сада смо се одлучили да ова средства уложимо у уређење канала у самом граду, како у случају неких кризних ситуација не би дошло зачепљења и изливања воде", изјавио је председник Манчић.

  Уређење каналске мреже, у дужини од близу три километра, трајаће две седмице.

 • Уређење центра Грабоваца

  6. новембар 2015.

  Uredjenje GrabovacaЛокална самоуправа наставља са политиком равномерног улагања у све месне заједнице на територији Општине Руме. Јуче су почели радови на уређењу центра Грабоваца, а реч је о постављању бехатона испред Дома културе.

  "Једнако улажемо и у град и у села наше Општине. Грабовци су имали бехатон који је купљен пре више година, али никад није постављен. Ми смо решили да сада уредимо простор испред Дома културе, где је до сада био испуцали тротоар, пун неравнина, а такође биће урађен и плато између Дома културе и сеоске амбуланте. Ови радови ће свакако допринети лепшем изгледу Грабоваца и подићи квалитет живљења у овом селу", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Члан Савета МЗ Грабовци Сава Добић истиче да се је у последњих годину дана у ово село Општина Рума уложила значајна средства, али и да није крај радова, те да значајни пројекти тек предстоје.

 • Три класе и госпођа Нушић

  6. новембар 2015.

  PlakatНедеља 22. новембар / Велика дворана КЦ-а / 20.00 часова

  Цена улазнице 700 динара

  Продаја карата почиње од суботе, 7. новембра. Радно време благајне од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 час.

   

  Београдско драмско позориште

  Владимир Ђурђевић

  - комедија -

  Режија: Милица Краљ

  Играју: Даниел Сич, Слободан Бода Нинковић, Паулина Манов Ђурђевић, Јелисавета Орашанин, Сандра Бугарски...

  Овај комад је оригинална прича која је плодотворна за позоришну игру. У тој игри Бранислав Нушић се среће са ликовима које ће касније прославити његове драме и живи на позоришним даскама готово као лик из неке од тих драма. Владимир Ђурђевић прави омаж великом писцу тако што га пушта да живи „главом, брадом и брковима" у нечему што јесте налик на његов (Нушићев) комад.

 • Ђорђе Балашевић у Руми

  6. новембар 2015.

  PlakatСреда 2. децембар / Велика дворана КЦ-а / 20.00 часова

  Продаја улазница почиње од суботе, 7. новембра. Радно време благајне од 10.00 до 12.00 и од 18.00 до 21.00 час.

  Ауторско вече Ђорђа Балашевића и промоција необјављене књиге "Календар мог детињства" уз клавирску пратњу Александра Дујина. Промотивна цена карте је 1000 динара, након продаје тих карата, редовна цена је 1200 динара.

  Број карата ограничен!

 • Обнављање мреже атарских путева у Општини Рума

  5. новембар 2015.

  Šljunčenje atarskog putaДанас је почело шљунчење атарских путева у Општини Рума. Председник румске општине Слађан Манчић је обишао прве радове који се изводе у Краљевцима и том приликом истакао да ће за пројекат ревитализације мреже атарских путева бити издвојено 20 милиона динара.

  "У Краљевцима се шљунче два атарска пута. Један код пластеника на улазу у село, а други у наставку Вељкове улице. Шљунчимо путеве према приоритетима које смо добили од месних заједница. Вредност радова у Краљевцима је преко 1,6 милиона динара, а иначе свих 20 милиона динара, које смо издвојили за шљунчење, су средства из буџета Општине Рума", изјавио је председник Манчић и додао да ће се поред атарских путева у Краљевцима на силазу са асфалтног пута радити и отресишта од 50 до 100 метара.

   

 • Обавештење за грађане: Скраћено радно време у згради Општинске управе

  5. новембар 2015.

  Šalter salaУ петак, 6. новембра, због реновирања шалтер-сале у згради Општинске управе општине Рума, у улици Орловићева број 5, радно време ће бити скраћено до 12 часова.

  Одељења Општинске управе у Главној улици број 107 радиће редовно.

   

 • Предавање у Музеју - "Циклус јесењих празника-крсна слава"

  5. новембар 2015.

  кољиво и колачУ петак, 6. новембра, у Завичајном музеју Рума биће одржано друго по реду предавање везано за циклус годишњих празника, са обичајима и веровањима Срба у Срему. Тема је "Циклус јесењих празника-крсна слава". Почетак је у 19 часова, а предавач је кустос-етнолог Јелена Арсеновић.

   

   

 • Средства за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница

  5. новембар 2015.

  Расписује се јавни позив за доделу средстава из буџета Општине Рума за 2015. годину, у укупном износу од 2.000.000 (словима: два милиона) динара за програме и активности традиционалних цркава и верских заједница које делују на територији Општине Рума.

  Средства се распоређују за обављање градитељске делатности, научне делатности, као и за унапређење редовне делатности цркава и верских заједница, које они обављају у складу са законом и другим прописима, а нарочито за:

 • У биоскопу - Девичанске планине

  5. новембар 2015.

  PlakatОд 5. до 11. новембра / Мала дворана КЦ-а / 19.00 и 21.00

  Цена улазнице 200 динара

  Главне улоге: Сигурјон Кјартансон (Sigurjon Kjartansson), Илмур Кристјансдотир (Ilmur Kristjansdottir), Арнар Јонсон (Arnar Jonsson)
  Сценарио и режија: Дагур Кари (Dagur Kari)

  Фуси је у својим четрдесетим, а још није скупио храброст да уђе у свет одраслих. Као месечар пролази кроз свакодневницу, у којој је најважнија рутина. Када у његов живот неочекивано уђу раздрагана жена и осмогодишња девојчица, он је приморан на скок.

 • Представа "Државни посао" - 6. новембар, Културни центар Рума

  5. новембар 2015.

  ДРЖАВНИ ПОСАО
  ПРОПАСТ АРХИВАТОРА
  - комедија -
  Петак 6. новембар / 20.00 / Велика дворана КЦ-а

  Чувени трио (Чварков, Торбица и Бошкић) кратке, успешне и веома популарне ТВ форме Државни посао, наступа и у нашем граду, само овога пута у форми позоришне представе. Како ће се познати ТВ јунаци снаћи на даскама које живот значе видеће и Румљани у Великој дворани Културног центра. Представа је играна по целој Србији пред пуним гледалиштем редовно и увек изазивајући салве смеха и бурне аплаузе!

  Цена улазнице - 1.000 динара

 • Обавештење ЈП "Водовод"

  5. новембар 2015.

  VodaУслед најављеног искључења електронапајања на изворишту румског Водовода, могући су проблеми у водоснабдевању у петак 06.11.2015. у периоду од 7:30 – 12:00 часова.

  Смањен притисак у мрежи до потпуног краћег прекида водоснабдевања задесиће потрошаче у Руми и осталим насељеним местима прикљученим на регионални водовод.

   

 • Најбоље боксерке света долазе у Руму

  4. новембар 2015.

  Boks konferencija5. Светски куп у боксу за жене окупиће у јануару најбоље светске такмичарке у Руми. Наш град ће бити домаћин овог престижног такмичења А класе, од 7. до 13. јануара, а директор турнира Јовица Панић(Војвођански боксерски Савез) очекује долазак преко 200 такмичарки из целог света.

  "За сада је учешће потврдило десет селекција са четири континента. То су репрезентације Русије, Словачке, Румуније, Велса, Норвешке, Хрватске, Новог Зеланда, Казахстана, Доминиканске Републике и наравно Србије. Ово је тек почетак, реално је да овим такмичењем оборимо претходне рекорде у бројности и верујемо да ће на 5. Купу нација у Руми учешће узети између 30 и 35 држава. На руку нам иде и померање Светског првенства у Казахстану за мај и нема разлога за бригу, сигурни смо да ће најбоље боксерске нације доћи у Руму", изјавио је Панић.

  SparingСелектор српске женске бокс репрезентације Марко Тубић верује у добар наступ наших такмичарки. "Долазак Русије и Казахстана, који у Руму доводе и А и Б селекцију, је велики мотив за наше девојке, јер су те те репрезентације сам врх светског бокса. Са друге стране ми имамо 12 медаља са европских и светских првенства и од 2010. године по учинку смо седма репрезентација у Европи", тврди Тубић.

  Највеће наде се полажу у капитена српске репрезентације Милену Матовић(19), вишеструку државну првакињу и освајачицу бронзаних одличја на Светском првенсту у Турској(2011. год.), те Европским првенствима у Русији (2012.) и Пољској (2013.).

 • Реновирање зграде Општине Рума у Орловићевој улици

  4. новембар 2015.

  NačelnikПредстојећег викенда у згради Општинске управе у Орловићевој улици бр. 5 реновираће се Шалтер сала. Начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић каже да се радови изводе у у циљу побољшања материјално-техничких услова рада Општинске праве, те да је за ову намену издвојено 400.000 динара.

  "У петак ће у згради Општине Рума у Орловићевој улици бити скраћено радно време до 12 часова, управо из разлога обављања послова на реновирању шалтер сале, како би се она већ у понедељак поново ставила у функцију. Такође, у популарној "малој општини", у Главној улици бр. 107 недавно су замењена стара дотрајала врата на улазу у зграду. Дакле, трудимо се да, колико је то могуће, унапредимо услове, али чињеница је да је Општини Рума потребна нова, јединствена зграда", изјавио је начелник Љубишић.

  Начелник је истакао да локална самоуправа за следећу годину најозбиљније разматра могућност изградње зграде у којој би све службе Општинске управе биле на једном месту.

  "Оно што планирамо следеће године превазилази радове који су сада у току. Наиме, током прве половине следеће године планирамо да уђемо у реализацију, односно израду пројекта нове зграде, где ће све службе бити на једном месту. Ту пре свега мислим на све општинске службе, али и Дирекцију за изградњу Руме, ЈУП "План", републичке инспекторе који су смештени у Главној улици, службу Војног одсека. Планирана локација за ову зграду је у Главној бр. 107. За све ово су потребна значајна финансијска средства. Део би обезбедили од продаје имовине у власништву Општине Рума, а део из текућих прихода у буџету, који су у порасту", поручио је Љубишић.

 • Оглас - Закуп пословног простора

  4. новембар 2015.

  Општина Рума даје у закуп путем јавног надметања пословни простор у Руми, улица Главна број 168 површине 11m2.

  Учесник у овом Огласу доставља пријаву у затвореној коверти са назнаком "ЗА ОГЛАС - пословни простор –" на адресу: Јавно предузеће "Дирекција за изградњу Рума" Рума, 27. октобра 38/2, Рума.

  Оглас о јавном надметању је отворен од 4. 11. 2015. године до 19. 11. 2015. године.

  Преузмите Оглас

 • Чај у 8 - Културни напад

  4. новембар 2015.

  PlakatКонцерт студената Академије уметности у Новом Саду

  Среда 4. новембар / Велики хол КЦ-а / 20.00 часова

  Извођачи: Агнеш Генце, IV година музичке педагогије и Тамара Кнежевић, композитор

  Програм можете погледати на сајту Културног центра Рума.

 • Ново улагање у "Румску петљу"

  3. новембар 2015.

  Slađan MančićУ радној зони "Румска петља" у току је изградња водоводне мреже. Радове, у вредности од осам милиона динара, заједнички финансирају Општина Рума и Влада Републике Србије, односно Министарство привреде.

  Извођач радова је компанија "Машинокоп" из Шапца, а ради се укупно 1.8 километара водоводне мреже.

  Радове су данас обишли председник Општине Рума Слађан Манчић и директорица Дирекције за изградњу Руме Владислава Стаменовић.             

                                                        

  Slađan Mančić"Општина Рума је издвојила 4.2 милиона динара, док је Министарство привреде допринело покривању "Румске петље" водоводном мрежом са 3,8 милиона динара. Ја слободно могу рећи да је "Румска петља" једна од најатрактивнијих индустријских зона у нашој земљи. Зато морамо константно да улажемо у њу, како би достигла свој пун потенцијал и оправдала очекивања инвеститора. 90 дана је пројектовани рок за завршетак радова, они за сада теку по плану, лепо време иде на руку и извођачу радова и нама", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

  Интересовање инвеститора за улагање у ову радну зону је изузетно велико тврди председник Манчић.

 • Светски куп нација - конференција за медије

  3. новембар 2015.

  BoksРума ће у јануару бити домаћин 5. Светског купа нација у боксу за жене. Турнир организују Војвођански боксерски Савез, Општина Рума и БК „Словен“ из Руме, а очекује се учешће око 150 такмичарки из 30-ак земаља.

  Поводом предстојећег турнира, у среду 4. новембра 2015. године, у Градској кући у Руми, биће одржана конференција за медије на којој ће говорити представници Општине Рума, Боксерског савеза, репрезентативке Србије и селектор женске репрезентације Србије у боксу. Почетак конференције је заказан за 12 часова.

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  5. новембар 2015.

  6. и 9. новембра, од 9.00 до 17.00 часова, Војна пошта 2342-8 Никинци вршиће артиљеријска опитна гађања у ширем рејону полигона Никинци.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

  Свако лице које претрпи материјалну штету због извођења гађања је у обавези да то пријави Војној пошти 2342-8 Никинци, најкасније до 11. новембра.

 • Реновиране просторије месне канцеларије у Краљевцима

  3. новембар 2015.

  Načelnik LjubišićНакон уређења месних канцеларија у Буђановцима и Грабовцима, током прошле седмице адаптиране су и просторије МК Краљевци. Локална самоуправа планира да сваке године реновира по две или три месне канцеларије и да све оне буду адекватно опремљене, тј. да задовољавају све потребе како грађана, тако и запослених у њима, изјавио је начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић.

  "Пре два месеца смо најавили да ће бити адаптиране и просторије МК Краљевци. Санација је била преко потребна. У инвестицију је уложено 600.000 динара и надам се да ће мештани Краљеваца бити задовољни вишим нивоом услуге које пружа Општинска управа у њиховом месту. Наша жеља је да омогућимо становницима наше општине који живе на селу, да имају исте услове као и они који живе у Руми", изјавио је Љубишић.

 • Дом здравља "Рума" позива на вакцинацију против грипа

  2. новембар 2015.

  ВакцинаУ току је вакцинација против сезонског грипа у Општини Рума. Грађанима је доступно укупно 2.200 доза, а из румског Дома здравља апелују на све оне који имају хроничне здравствене проблеме да се вакцинишу.

  Вакцинисати се сваке године пре него што почне сезона грипа је најбољи начин да:

  -смањите ризик од оболевања од грипа

  -смањите ризик од развијања тежих компликација болести, хоспитализације и смртног исхода.

 • Гранд при за ГТО "Бранко Радичевић" из Руме и словеначки ТО КУД „Добреч“

  2. новембар 2015.

  Tamburasi pobedniciПобедници 2. Међународног фестивала великих тамбурашких оркестара, који је у петак и суботу одржан у Руми, су Градски тамбурашки оркестар„Бранко Радичевић“ из Руме и ТО КУД „Добреч“ из Драгатуша (Република Словенија). Оба тамбурашка оркестра су од стручног жирија добила по 98 поена. Трочлани стручни жири у саставу проф. Слободан Атанацковић, проф. Зоран Мулић и проф. музике Нежа Жгур(Република Словенија) је златне плакете доделио Суботичком тамбурашком оркестру, ТО ХКПД „Томислав“ из Голубинаца и Тамбурашком оркестру Општине Семељци (Република Хрватска).

  TamburasiСребрне плакете су добили румски ВТО ХКПД „Матија Губец", Градски тамбурашки оркестар Бања Лука(БиХ), Тамбурашки оркестар РКУД „Пелагић“ такође из Бања Луке, док је бронзана плакета уручена чешком ТО „Брач“ из Студењке. У ревијалном делу програма наступили су гости из Македоније Кумановски тамбураши и Нино Величковски.

  Диригент Градског тамбурашког оркестра „Бранко Радичевић“ из Руме Бошко Богичевић сматра да је публика у Руми имала могућност да два дана ужива у врхунској тамбурашкој музици. "Евидентно је да су наступи свих тамбурашких оркестара били квалитетни и фестивал је оправдао очекивања. Нама је драго што смо освојили гранд при у изузетно јакој конкуренцији. Сви оркестри су се максимално озбиљно припремили и то даје додатну тежину овом успеху", изјавио је Богичевић.

  Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић истиче да велики број посетилаца најбоље сведочи о значају овог фестивала.

 • Археолошка изложба "Градина на Босуту"

  3. новембар 2015.

  PozivnicaВечерас у Завичајном музеју Рума биће отворена археолошка изложба "Градина на Босуту", Народне библиотеке "Симеон Пишчевић" из Шида, са почетком у 18 часова.

  Археолошки локалитет Градина на Босуту се налази на левој обали Босута, у атару села Вашице (општина Шид). Градина има елипсоидни облик, димензија око 200х40 m. Са северозападне и западне стране локалитет ограничава водоток Струга. Са јужне стране се налази река Босут, а са северне вештачки формиран одбрамбени ров ширине око 35 m. У одређеном историјском моменту локалитет је помоћним попречним ровом подељен на два дела неједнаких димензија. Источни, мањи део локалитета је назван Градац. Може се претпоставити да је овај део насеља имао посебну намену, због чега је био и додатно обезбеђен одбрамбеним ровом.

 • Изложба слика у Завичајном музеју Рума - Пеђа Јововић и Драган Дебиш

  2. новембар 2015.

  Дебиш, Неговановић и ПеђаИзложба слика Предрага Пеђе Јововића и Драгана Петровића Дебиша отворена је у петак, 30. октобра, у Завичајном музеју Рума. Изложбу је отворио заменик директора Туристичке организације општине Рума, Бошко Неговановић. „Пеђа и Дебиш, како се потписују на својим сликама, нуде нам нову прилику да откријемо ту лепоту у својим очима уз помоћ њихове имагинације и неоспорног талента, при чему Пеђа, који је и старији пуних 14 година, излаже по осми пут, а Дебиш трећи пут. На једној страни робусни и габаритни Пеђа, а на другој нешто тањи, нежнији уметник дечачког лика, Дебиш, сваки на особени начин уводе нас у свој свет боја и маште, желећи са нама да поделе своја сновиђења и своје доживљаје. И док Пеђа то демонстрира уљем на платну различите тематике са својственом текстуром слојевитих боја које одају његову личност истовремено сведочећи да се иза овог, на први поглед застрашујућег лика, крије уметничка душа, Дебишев акрил на платну карактерише савршена цртачка артикулација пуна нежности, ритма и тајанствености“, рекао је Неговановић.

  Пеђине и Дебишеве слике су изложене у легату др Романа Соретића, до 14. новембра.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001