Филтер
 • Концерт Рибље чорбе у Културном центру Рума

  13. фебруар 2015.

  Riblja Čorba turnejaУ оквиру турнеје "Чорба се чује, и без струје", у суботу, 14. фебруара, у Културном центру Рума наступиће легендарна рок група Рибља чорба. Улазнице се продају од вечерас, на благајни Култног центра, а цена је 800 динара.

  Више информација о турнеји можете прочитати на сајту Културног центра Рума.

   

 • Одлука о додели средстава за програме и пројекте из области спорта

  30. јануар 2015.

  На IX седици Општинског већа општине Рума, која је одржана јуче у Градској кући, донета је Одлука о додели средстава из буџета Општине Рума за програме и пројекте из области спорта од значаја за Општину Рума за 2015. годину. Средства за ову намену, у износу од 18.000.000,00 динара, планирана су Одлуком о буџету Општине Рума за 2015. годину.

  Преузмите Одлуку

 • Новости из румског Дома здравља

  30. јануар 2015.

  Др Снежана Бојанић СтојићДр Снежана Бојанић Стојић, директорица Дома здравља Рума изјавила је да је установа у којој је она директор на путу да се званично акредитује код Агенције за акредитацију здравствених установа. Ово је потез који би Дом здравља сврстао у ред установа са кредибилитетом, традицијом и добрим искуством у пружању здравствених услуга грађанима. Уједно, ово је и законска обавеза која мора бити испуњена у 2015-ој години.
  Дом здравља у договору са челним људима локалне самоуправе планира и наставак акције Победимо рак, али и набавку апарата за мерење коштане густине што има за циљ превенцију остеопорозе. У најави је оснивање саветовалишта Центра за превенцију остеопорозе.
  У погледу пословања установе докторка Бојанић Стојић истиче да здравство плаћа данак лоше економске ситуације у земљи. Она је доласком на челно место установе затекла дуг од 48 милиона динара и каже да је 2014-а протекла у знаку враћања дуга који је сада прилично смањен. То је разлог зашто се не може рећи да је било инвестиција, али се радило на решавању проблема друге врсте. Примера ради уведено је правило примања пацијента код лекара опште праксе истог дана када дође, а заказивање прегледа је остало иза нас као пракса.

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  30. јануар 2015.

  ВојскаЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања обавити у понедељак 2. фебруара и уторак 3. фебруара 2015. године, на полигону у Никинцима, у времену од 9:00 до 17:00 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

 • "Вељкова" школа најбоља у Срему

  29. јануар 2015.

  Додела награда најуспешнијим школама Сремског округа у школском спорту за школску 2013/2014 годину, одржана је данас у холу Културног центра Рума, уз присуство бројних спортских легенди Срема, али и Србије.

  Велико признање и пехар за најбољу основу школу Срема уручен је ОШ "Вељко Дугошевић" из Руме. "Вељкова" школа је епитет најбоље понела пре свега захваљујући сјајним резултатима у атлетици. Подсетимо, ученице ове школе су важеће шампионке Србије у краљици спортова. Заменица председника Општине Рума Марија Стојчевић је истакла да је локална самоуправа презадовољна резултатима свих наших основаца, као и да данашња свечаност и резултати показују да школски спорт у румској општини живи. Она је поручила да ће Општина Рума наставити и у будућности са улагањем у школски спорт.

 • Одржана IX Седница Општинског већа Општине Рума

  29. јануар 2015.

  Општинско већеПред члановима Већа на данашњем заседању нашло се 20 тачака дневног реда, а у фокусу је био избор Општинског правобраниоца, додела средстава за програме и пројекте од значаја за Општину Рума из области спорта, као и неколико одлука везаних за безбедност у саобраћају.

  У складу са Законом о правобранилаштву Општинско веће је на функцију Општинског правобраниоца Општине Рума поставило дипломирану правницу Мирјану Црљеницу Дуликравић. Веће је констатовало да Мирјана Црљеница Дуликравић поседује потребна знања и искуство за успешно обављање послова Опшинског правобраниоца. Она је изабрана на мандат од пет година.

 • Планирана искључења струје за 30. јануар

  29. јануар 2015.

  Од 10.00 до 11.00:

  - Зграда дирекције "Водовода"

  - ул. Орловићева од бр. 143 и 146А до бр. 191 и 148

  Од 14.00 до 14.40:

  - Добринци, комплетно насеље

 • У биоскопу - Пре него што заспим

  29. јануар 2015.

  Плакат - Пре него што заспимОд 29. јануара до 4. фебруара у малој дворани Културног центра Рума приказиваће се филм "Пре него што заспим", психолошки трилер снимљен према истоименом бестселеру Британца С.Ј. Вотсона који је продат у 4 милиона примерака широм света.

  Улоге: Nicole Kidman, Colin Firth, Mark Strong, Anne-Marie Duff

  Режија: Rowan Joffe

  Кристина Лукас једног јутра буди се поред непознатог човека у непознатој кући. Човек до ње јој објашњава да је он њен муж Бен и да је доживела тешку саобраћајну несрећу која је узроковала перманентну амнезију. Кристина не само да се не сећа своје прошлости већ сваки пут кад се пробуди заборави дан пре. Међутим, ствари нису онакве каквим се чине на први поглед. И док сви други за стање окривљују Кристинин ум она не губи поверење у саму себе. Како би се снашла у трци са временом Кристина мора да фотографише сваки део свог живота.

  Време пројекције: 19.00 и 21.00 сат

  Цена улазнице: 200 динара

 • Обнова регистрације пољопривредног газдинства

  29. јануар 2015.

  Пољопривредно газдинствоРегистрација и обнова пољопривредног газдинства(ПГ) је први и основни корак у коришћењу  подстицаја у пољопривреди. Неопходну документацију чине :

  -обрасци за попуну који се могу добити у Управи за Трезор,

  -копија личне карте носиоца ПГ,

  -копије личних карата чланова ПГ ако се они пријављују у газдинство,

  -лист непокретности,

  -отворен наменски рачун у банци,

  -извод из центалне базе регистра о обележавању животиња и

  -остала документација која није неопходна , али се може доставити ако носилац газдинства инсистира(овлашћење за заступање, изјава о привременом носиоцу у случају смрти носиоца газдинства, изјава о именовању носиоца од стране чланова пољопривредног газдинства).

  Оно што је још важно напоменути је и то да радници Управе за трезор нису у обавези да прегледају документацију коју пољопривредници предају. Својим потписом, ви гарантујете за истинитост података.

 • Филмско вече - 20 стопа од звезда

  29. јануар 2015.

  Плакат - Филмско вече - 20 стопа до звездаДокументарни филм "20 стопа од звезда" биће приказан у малој дворани Културног центра Рума у недељу, 1. фебруара. Организатор филмске вечери је Ворки тим Рума. Улаз је бесплатан, а почетак је заказан за 20 сати.

  Више о филму можете прочитати на сајту vorkyteam.blogspot.com.

   

   

 • IX седница Општинског већа

  28. јануар 2015.

  Grb RumeIX седница Општинског већа општине Рума ће се одржати 29. јануара, у 12.00 часова у Градској кући. За седницу је предложен следећи дневни ред:

  1. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 3.750.000,00 динара

  2. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 471.600,00 динара

  3. Предлог Одлуке о промени буџетске апропријације у износу од 1.400.000,00 динара

  4. Предлог Одлуке о приступању реализацији Конкурса за доделу бесповратних средстава локалним самоуправама са територије АП Војводине за суфинансирање пројеката из области електронских комуникације и информационог друштва (Система видео надзора васпитно-образовне установе ради повећања безбедности ученика) који је расписао Покрајински секретаријат за привреду, запошљавање и равноправност полова

   

 • Планирана искључења струје за 29. јануар

  28. јануар 2015.

  Од 8.30 до 10.00:

  - 22. децембар (зграде Детелине имаће нормално снабдевање)

  Од 11.00 до 14.00:

  - Првомајска од ул. 27. октобар до Павловачке

  - Нушићева од ул. 8. март до ул. Лењинова

  Од 12.00 до 13.30:

  - Железничка бр.12

  - Зграда Суда Рума

  У случају лоших временских услова радови ће бити одложени.

 • Награде за школски спорт

  28. јануар 2015.

  Додела награда најуспешнијим школама Сремског округа у школском спорту за школску 2013/2014 годину, биће уприличена сутра у холу Културног центра Рума, са почетком у 11 сати. Овогодишњи домаћин је Савез спортова Рума. Најуспешнија основна школа Срема је Вељко Дугошевић Рума, а средња Економска школа 9. мај Сремска Митровица. Организатор је Савез за школски спорт Срема.

   

 • Предавања на тему "Превенција рака грлића материце"

  28. јануар 2015.

  Превенција ракаПоводом обележавања „IX недеље превенције рака грлића материце“ Дом здравља „Рума“ ће спроводити активну кампању у циљу превенције и раног откривања рака грлића материце. Поред медијске промоције планирана су и предавања у ССШ „Бранко Радичевић“ и Гимназији „Стеван Пузић“ за ученице завршних разреда средње школе и професорице ових образовних установа. У Културном центру Рума, у четвртак 5. фебруара 2015. године одржаће се предавање на тему превенције и раног откривања рака грлића материце и дојке. Почетак је заказан за 13 часова.

  Поводом обележавања Националног дана без дуванског дима планирана су предавања у основним школама (VII и VIII разреди), упознавање са штетности пушења и последицама за здравље. Ове активности ће спроводити Саветовалиште за младе у сарадњи са поливалентном патронажном службом.

   

 • Вечерас у Културном центру - Frame Orchestra

  28. јануар 2015.

  Frame OrchestraЧај у 8
  Велики хол КЦ-а / 20.00 / улаз слободан

  "Frame Orchestra" за кратко време, колико егзистира, свој музички израз успева да дефинише као спој дуге и цењене традиције класичарске музике, са јасно дефинисаним фолклорним наслеђем шаренолике заједнице која насељава њихов урбани миље. Окупљени око централне ауторске личности Лазара Новкова досежу идеал извођачке једноставности којој мало треба да се креативно размаше и дочара основни ток емоција преточене у нотни запис.

 • Закуп грађевинског земљишта јавне намене

  28. јануар 2015.

  Грађевинско земљиште јавне намене даје се у закуп на одређено време путем јавног надметања у сврху постављања привремених монтажних објеката на период од 5 година и то:

  - у Руми локација број 2 на "Брегу" кућиште 2, 3 и 4 површине 18,75м2, почетни износ месечне закупнине износи 7.500,00 динара.

  Пријаве се подносе до 27.2.2015. године.

  Сва ближа обавештења и информације могу се добити у правној служби Јавног предузећа "Дирекција за изградњу Руме " Рума , Улица 27. октобра 38/2 и на тел. 478077.

  Преузмите Оглас

   

   

   

 • Школе румске општине прослављају Светог Саву

  27. јануар 2015.

  ГимназијаСве школе у румској општини данас, пригодним програмом, обележавају школску славу Светог Саву. Председник Општине Рума Слађан Манчић присуствовао је данас приредби коју су приредили ученици Гимназије "Стеван Пузић". За разлику од претходних година када су за програм били задужени ученици драмске секције, овај пут приредбу су уприличили ђаци који похађају фото секцију и секције руског и енглеског језика румске Гимназије.

   

   

 • Уручене Светосавске повеље најбољим ученицима

  27. јануар 2015.

  Светосавка академијаСвечана Светосавка академија одржана је синоћ у препуној Великој дворани Културног центра у Руми. Домаћин овогодишње академије је била Гимназија "Стеван Пузић", чији су ученици за ту прилику припремили пригодан програм који је подсетио на живот Растка Немањића, тј. Светог Саве, али и на остале кључне личности и догађаје из историје Србије.

  Беседу поводом школске славе одржао је јереј Сретен Лазаревић, архијерејски намесник Руме, који је подсетио да је Свети Сава једна од најважнијих историјских личности Србије. Традиционално синоћ су уручене Светосавске повеље најбољим ученицима завршних разреда, а први човек румске општине Слађан Манчић је ђаке наградио и са по 10.000 динара које је Општина Рума обезбедила из свог буџета.

 • Свети Сава прослављен и у Геронтолошком центру

  27. јануар 2015.

  Хор "Звончићи" у Геронтолошком центруКорисници услуга Геронтолошког центра „Срем“ у Руми су ове године уживали у два програма припремљена поводом обележавања Светог Саве: уочи празника, 26.јануара, дечији црквени хор „Звончићи“, који ради при храму Сабора српских светитеља у Руми, под руководством вероучитељице Александре Гаруновић, извео је сплет духовних и етно композиција посвећених Светом Сави, а данас, 27.јануара, румски свештеник у пензији, протојереј ставрофор хаџи Јован Јовичић, је освештао светосавски колач. Чланови секција рецитатора, литерата и хора су извели свој програм.

 • Сутра се затвара конкурс за пројекте у области културе

  27. jануар 2015.

  КултураКомисија за доделу средстава за програме и пројекте из области културе расписује Конкурс за пријаву пројеката у области културе који се финансирају и суфинансирају из буџета Општине Рума за 2015. годину. Конкурс се расписује за области:

  - библиотечко-информационе делатности,

  - културно-образовне делатности,

  - заштите културних добара,

  - музичког стваралаштва,

  - аматерског стваралаштва,

  - сценског стваралаштва,

  - визуелне уметности,

  - кинематографије и аудио-визуелног стваралаштва.

  Пријаву на конкурс, са свом потребном документацијом, доставити у затвореној коверти, у периоду од 08.1.2015. до 28.1.2015. године до 15 часова.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

 • Још сутра отворен конкурс за редовне активности и програме удружења

  27. јануар 2015.

  УдружењаКомисија за доделу средстава за програме удружења на тероторији Општине Рума расписује Конкурс за доделу средстава из буџета Општине Рума намењених за редовне активности и програме удружења са територије Општине Рума у 2015. години. Конкурс се расписује за области:

  - људска права и развој цивилног друштва

  - социјално-хуманитарне активности

  - екологија, заштита животне средине и здравља грађана

  - културна баштина и неговање историјских тековина

  - омладински активизам и аматеризам

  - заштита бораца, ратних војних и цивилних инвалида

  - заштита и помоћ хендикепираним лицима

  - активности пензионерских организација

  - други садржаји који доприносе афирмацији грађанске иницијативе.

  Пријаву на конкурс, са свом потребном документацијом, доставити у затвореној коверти, у периоду од 08.1.2015. до 28.1.2015. године до 15 часова.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније на страници Конкурси за пројекте.

 • Одлука о додели студентских стипендија

  26. јануар 2015.

  StudentiДодељује се укупно 103 студентских стипендија за школску 2014/2015 годину студенатима од прве до последње године основних студија првог степена и студија другог степена (мастер) и то:

  - укупно 30 студентских стипендија за школску 2014/2015 годину студенатима прве године студија првог степена - основних академских студија или основних струковних студија

  - укупно 61 студентска стипендија срудентима од друге до последње године студија првог степена - основних академских студија или основних струковних студија за школску 2014/15. годину.

  - укупно 12  студентских стипендија срудентима другог степена дипломских академских студија (мастер) за школску 2014/15. годину.

  Висина стипендије износи 8.200,00 динара месечно и исплаћује се у трајању од десет месеци.

  Преузмите Одлуку

  Преузмите списак студената

   

 • ЈП "Гас Рума" - одобрен репрограм

  26. јануар 2015.

  ЛогоНадзорни Одбор ЈП "Гас Рума" на седници одржаној 22.01.2015. године донео је следећу одлуку:
  Одобрава се
  одложено плаћање рачуна за испоручени природни гас за период јануар - март 2015. године за купце из категорије "домаћинства", тако да се рачуни за испоручену количину природног гаса деле према датуму доспећа и то:
  - 70% месечног дуга доспева до 15-
  ог у текућем месецу за претходни месец;
  - 30% остатка месечног дуга доспева по истеку 120 дана од датума доспећа.
  Ова
  одлука је већ ступила на снагу и примењиваће се почев од рачуна зајануарску потрошњу.

 • Недеља превенције рака грлића материце

  26. јануар 2015.

  ПревенцијаНедеља превенције рака грлића материце обележава се ове године по девети пут, у периоду од 25. до 31. јануара, са циљем да се побољша информисаност жена и опште популације о значају превентивних прегледа жена, да се унапреди спровођење програма организованог скрининга рака у нашој земљи и да се на тај начин допринесе смањењу обољевања и умирања од овог, још увек веома озбиљног, проблема јавног здравља. Важно је знати да се скоро сваки случај рака грлића материце може спречити.

  Поводом IX Европске недеље превенције рака грлића материце стручњаци поручују да је редован Гинеколошки преглед најбоља заштита. Једноставним и безболним Папаниколау тестом промене могу да буду откривене у најранијој фази када је излечење могуће у више од 90 одсто случајева.

 • Представа "Тако је морало бити", 31. јануар

  26. јануар 2015.

  Представа "Тако је морало бити"Представа "Тако је морало бити" Југословенског драмског позоришта биће изведена у суботу, 31. јануара, у великој дворани Културног центра Рума.

  Играју: Предраг Ејдус, Анита Манчић, Бранка Петрић, Михајло Јанкетић, Војин Ћетковић, Небојша Дугалић, Миодраг Радовановић ...

  Цена улазнице: 700 динара

   

 • Пољопривредна школа у Руми добила опрему вредну близу 40.000 евра

  23. јануар 2015.

  ОпремаСредња пољопривредно-прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“ добила је, посредством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Управе за заштиту биља, од Европске уније пакет опреме за тестирање и контролу машина за заштиту биља, прскалица и атомизера.

  Данашњи тренинг у свечаној сали Средња пољопривредно-прехрамбене школе „Стеван Петровић Бриле", оквиру пројекта "Agri conto cleen" „Допринос пољопривреде чистом окружењу и здравој храни“, искоришћен је и за промоцију пристигле опреме. Подсетимо, "Agri conto cleen" је пројекат прекограничне сарадње између Србије и Хрватске, чији је носилац са српске стране Средња пољопривредно-прехрамбена школа „Стеван Петровић Бриле“ из Руме, а са хрватске стране Пољопривредни факултет из Осијека.

  Вредност опреме износи око 38.000 евра, каже Милан Пуповац директор румске пољопривредне школе.

 • Представа "Кокошка"

  20. јануар 2015.

  КокошкаПредстава "Кокошка" рађена је према тексту Николаја Кољаде и говори о животима новосадских глумаца и уметника који су своје животе и своју уметност "закопали" у провинцији. Комад се бави људима који, ништа не предузимајући, чекају да им се деси живот. Кољада је врло духовит аутор који добро познаје позориште и његове механизме, будући да је и сам био глумац пре него што се посветио писању.

  Режија - Алиса Дебелић
  Играју:
  Бојана Милановић, Сунчица Милановић, Јована Белиовић,
  Димитрије Аранђеловић,
  Иван Марковић, Душан Вукашиновић
  Представа се игра на камерној сцени Културног центра
  Петак,23.1.2015 / 20:00 / цена улазнице - 300 динара

 • Светосавска академија

  23. јануар 2015.

  Свети СаваСвечана Светосавска академија ће се одржати у понедељак 26. јануара, у Великој дворани Културног центра Рума, са почетком у 20 часова.

  Домаћин овогодишње свечане Светосавске академије је Гимназија "Стеван Пузић". Током програма најбољим ученицима ће на академији бити уручене светосавске повеље и новчане награде, а у програм прославе је укључена и Српска православна црквена општина Рума. Tрадиционално Свети Сава ће се 27. јануара обележити и у свакој школи, наше општине, понаособ.

 • У биоскопу - Топ је био врео

  23. јануар 2015.

  Сцена из филма22. јануар - 28. јануар
  Мала дворана КЦ-а / 21.00 / цена улазнице 250 динара

  Сценарио и режија: Слободан Скерлић

  Улоге: Анита Манчић, Станислав Ручнов, Славко Штимац, Никола Ђуричко, Мира Бањац, Бојана Маљевић, Ивица Видовић

  Синопсис: Граната с брда убија родитеље десетогодишњака током опсаде Сарајева 1994. године. Дечак престаје да говори. Прихвата га комшиница и негује као свог сина. Сарајево је под опсадом и гранатирано, решетано снајперима. У граду расте нервоза, цвета безакоње, фукара газдује, цивилизацијски ниво се срозава све ближе елементарној егзистенцији. Када дечака локални насилници избаце из девастираног стана, почиње да луња улицама са школским другом, где прерано и пребрзо пролази кроз процес одрастања. Дечаков водич у свет одраслих је његов бивши школски друг, док је школе било. Он га упознаје са светом криминала, алкохола, дроге, отимања, злочина, силовања, смрти, безобзирности, бескрупулозности...

 • У биоскопу - Себастијан и Бела

  22. јануар 2015.

  Sebastijan i Bela plakat22. јануар - 28. јануар
  Мала дворана КЦ-а / 19.00 / цена улазнице 200 динара

  Уколико сте волели филм "Леси се враћа кући”, ова прича ће вас одушевити својом топлином и лепотом приказаних пејзажа, као и причом о једном дивном пријатељству. У средишту радње, смештене у француске Алпе 1943. године, налази се пар - шестогодишњи дечак Себастијан и његова одана љубимица Бела, интелигентан пас, припадник расе пиринејски планински пас. Себастијан је један сналажљив и независтан шестогодишњак, који живи са својим деком у малом селу. Захваљујући својој храбрости и упорности успева да укроти дивљег пса од кога се сви житељи села плаше. Убрзо потом га назива Бела и њих двоје постају нераздвојни другари, чије пријатељство нико не може да раздвоји...

 • Обавештење - артиљеријско гађање на полигону у Никинцима

  22. јануар 2015.

  Полигон НикинциЈединица Војне поште 2342-8 Никинци обавештава грађане да ће се извођење артиљеријског опитног гађања обавити данас и сутра, на полигону у Никинцима, у времену од 8:30 до 17:30 часова.

  У реонима Буђановаца, Брестача, Доњег Товарника, Огара, Обрежа, Грабоваца, Витојеваца, Платичева и Никинаца, забрањено је кретање, задржавање и боравак људи, стоке, моторних возила и сточне запреге ради њихове личне безбедности.

  У току извођења гађања на територији војног полигона Никинци постоји могућност да ће остати неексплодираних пројектила који представљају опасност за лица која им се приближе или их дирају. Војска упозорава становништво да је најстроже забрањено свако прикупљање или дирање нераспрснутих зрна и да су при наиласку на таква зрна, дужни да о томе обавесте органе полиције или најближу команду Војске Србије.

 • Дечија изложба „Новогодишња честитка Руме“

  22. јануар 2015.

  ЧеститкаИзложба свих радова румских предшколаца и школараца пристиглих на име конкурса „Новогодишња честитка Руме“, отворена је у уторак 20 јануара, у холу Културног центра Рума. Конкурс „Новогодишња честитка Руме“ је спровела Туристичка организација општине Рума за време трајања манифестације "Божићна улица".

   

   

   

 • Адаптација основне школе у Буђановцима

  21. јануар 2015.

  УчионицаЗаменица председника Општине Рума Марија Стојчевић обишла је данас ОШ "Небојша Јерковић" у Буђановцима. Разлог посете је адаптација учионица и других просторија ове образовне установе, за коју је општина Рума издвојила 400.000 динара. "Настављамо са активностима које имају за циљ унапређење услова у школама румске општине. Након школе у Малим Радинцима, румских основних школа "Вељко Дугошевић" и "Змај Јова Јовановић", средње економске и техничке школе, на ред је дошла и адаптација унутрашњости у основној школи у Буђановцима. Ми ћемо наставити и у овој години са значајним улагањима и верујем да ћемо, на радост ђака и наставног кадра, створити лепше и боље услове у нашим образовним установама", изјавила је Марија Стојчевић.

 • Хуманитарни фонд ''Јасмина Милошевић'' изабрао најбоље литерарне радове

  21. јануар 2015.

  ПисањеСтручна комисија Хуманитарног фонда „Јасмина Mилошевић“, Рума, у саставу: Мирјана Марковић - председница комисије, Драгана Ћорковић и Жаклина Неговановић – чланови комисије, je шесту годину за редом изабрала најбоље литерарне радове школске омладине Општине Рума за  2014. годину.

  Проглашење награђених и додела награда ће бити обављена 26 јануара 2015. године , Културни центар Рума, на Светосавској свечаности.

  Награђени су ученици:

  1. Категорија: I-IV разред основне школе

  Aнђела Јеремић,ОШ "Вељко Дугошевић", Рума, оделење: I-3.

  Рад: „Велика сам, велика“;

  1. Категорија: V- VIII разред основне школе

  Јелена Черги, ОШ "Милош Црњански", Хртковци, оделење: VIII-1

  Рад: „Светиња“;

  1. Категорија: I- IV разредсредње школе

  Јелена Силађи,ССШ   "Бранко Радичевић", Рума, Оделење I-Е

  Рад: „Слабић је онај ко мисли да је јачи“.

 • Бесплатна дигитализација за социјално најугроженије грађане

  21. јануар 2015.

  Дигитална телевизијаУ оквиру процеса преласка са аналогног на дигитално емитовање телевизијског програма Министарство трговине, туризма и телекомуникација упутило је јавни позив угроженим потрошачима за пријаву за доделу опреме за пријем сигнала дигиталне телевизије, односно СТБ уређаја.

  СТБ уређај омогућује пријем дигиталног телевизијског сигнала на телевизорима на којима се програм прати путем собне или кровне антене.

  Пријаву за доделу СТБ уређаја може да поднесе:

  - корисник права на новчану социјалну помоћ који то право остварује у складу са Законом о социјалној заштити или

  - корисник права на додатак за помоћ и негу другог лица који то право остварује у складу са Законом о социјалној заштити. Грађани који испуњавају ове услове пријављују се Центру за социјални рад Општине Рума(адреса Железничка 28).

  - корисник права на новчану накнаду за помоћ и негу другог лица који то право остварује у складу са Законом о пензијском и инвалидском осигурању или

  - корисник права на пензију који живи сам и који остварује месечни износ пензије који није већи од најнижег износа пензије утврђеног у осигурању запослених, а што на дан објављивања овог позива износи 13.288,01 динар. . Грађани који испуњавају ове услове пријављују се Републичком фонду за пензијско и инвалидско осигурање, испостава Рума (адреса ЈНА 164, соба 12).

 • Филмско вече - EXquisite Corpse Cinema

  21. јануар 2015.

  EXcorpseCinema плакатУ организацији Ворки тима Рума у недељу, 25. јануара, у Културном центру Рума биће представљен Омнибус филм EXquisite Corpse Cinema. Реч је о филмском пројекту који је инициран од стране ауторке експерименталних филмова Salise Hughes из Сијетла, САД, која је била гошћа Ворки тима у јесен 2013. године.

  У пројекту је учествовало 13 аутора, који су имали за задатак да реализују кратки филм/видео у дужини од 2 до 5 минута, уз унапред одређен први и задњи кадар њиховог дела при том не знајући задатке осталих аутора. Поред 11 америчких аутора и аутора из Велике Британије у реализацији овог пројекта је била укључена и екипа Ворки тима.

 • Завршена лицитација пољопривредног земљишта

  20. јануар 2015.

  Лицитација пољопшривредног земљиштаПрви круг јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума завршен је јуче, лицитацијом земљишта у катастарским општинама Краљевци и Жарковац. Парцеле у ове две катастарске општине излицитиране су по почетним ценама, што је углавном био случај и у претходним данима јавног надметања, казала је заменица председника Комисије за доделу државног пољопривредног земљишта у закуп Тања Дробац.

  "Високе почетне цене су вероватно допринеле да пољопривредно земљиште у свим катастарским општинама оде по почетној цени. У К.О. Вогањ смо једино код једне шифре имали надметање и ту је достигнута цена од 59.000 динара што је и највећа излицитирана цена ове године. Није сва земља дата у закуп. Незакупљено је остало још око 300-350 хектара, што је на нивоу ранијих година. Упутићемо захтев ресорном министарству да нам омогући расписивање другог круга лицитације, а уколико одговор буде негативан, земљиште ће ући у Програм за 2015. годину", изјавила је Тања Дробац.

 • Исплата новчане социјалне помоћи

  20. јануар 2015.

  ИсплатаИсплата новчане социјалне помоћи, посебне новчане накнаде ( право по Закону о социјалној заштити) и накнаде за издржавање корисника на породичном смештају, за децембар 2014. године, почела је данас, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. У среду 21. јануара почеће исплата родитељског и дечијег додатка за децембар 2014. године.

   

 • Чај у 8 - Frame Orchestra

  19. јануар 2015.

  Frame OrchestraСреда, 28.1.2015
  Велики хол КЦ-а / 20.00 / улаз слободан

  "Frame Orchestra" за кратко време, колико егзистира, свој музички израз успева да дефинише као спој дуге и цењене традиције класичарске музике, са јасно дефинисаним фолклорним наслеђем шаренолике заједнице која насељава њихов урбани миље. Окупљени око централне ауторске личности Лазара Новкова досежу идеал извођачке једноставности којој мало треба да се креативно размаше и дочара основни ток емоција преточене у нотни запис.

 • Слађана Мандић победница пливања за Часни крст у Руми

  19. јануар 2015.

  Пливање за Часни крстПод покровитељством Општине Рума, на језеру Борковац, по четврти пут заредом се, на Богојављење, пливало за Часни крст. Стазу дугу 33 метра, која симболише године које је Исус имао кад је разапет, прва је препливала Слађана Мандић, једина дама у друштву још 22 мушкарца, колико их је данас пливало у Руми.

  Улазак Слађене у воду остали такмичари су испратили певањем химне Боже правде, након чега су ускочили у хладну борковачку воду и запливали ка Часном крсту.

   

 • Изложба радова у оквиру конкурса „Новогодишња честитка Руме“

  19. јануар 2015.

  Божићна улицаКао што је и најављено за време одржавања „Божићне улице“, Туристичка организација општине Рума организује изложбу свих радова пристиглих на име конкурса „Новогодишња честитка Руме“. С обзиром на око две стотине приспелих радова и веома тежак задатак који је имао жири, жеља организатора је да овом изложбом пружи свим заинтересованим малим и великим другарима, као и онима нешто старијима, могућност да уживају у мотивима и умећу наших младих, талентованих суграђана. Позивамо вас да посетите изложбу у трајању од 20. до 26. јануара 2015. године постављену у холу КЦ Рума.

 • Лицитација -Краљевци и Жарковац

  19. јануар 2015.

  ЊиваЛицитацијом земљишта у катастарским општинама Краљевци и Жарковац завршава се први кругјавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини.

  Почетне цене у ове две катастарске општине су међу највишим у овом кругу лицитације. Почетна цена у Краљевцима износи 50.170, а у Жарковцу 41.370 динара.

  Лицитација ће се одржати у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми. Почетак је заказан за 15:30 часова.

 • Пливање за Часни крст

  19. јануар 2015.

  Пливање за Часни крст

  Под покровитељством Општине Рума, на језеру Борковац, по четврти пут заредом ће се пливати за Часни крст. Традиционално за Часни крст се плива на хришћански празник Богојављење који се слави 19. јануара.

  Стаза коју треба препливати је симболично дуга 33 метра, колико је и Исус имао година када је разапет.

  При­јава за учешће у пливању траје до 15. јан­у­ара 2015. године. При­јављи­вање учесника се може обав­ити у Савезу спортова опш­тине Рума, ул. Вељка Дугоше­вића 100, теле­фон: 022 474972 и у Храму Саб­ора Срп­ских Светитеља, ул. Тицанова бб, отац Бранислав Мишковић, теле­фон: 063 7246451.
  Орга­ни­за­тор пли­вања за Часни крст је Срп­ска православна црквена општина Рума и Савез спортова опш­тине Рума.

   

 • Залеђено језеро премешта пливаче у Сремску Митровицу

  16. јануар 2015.

  БорковацЗбог залеђеног Борковачког језера ове године се, у популарном румском излетишту, неће пливати за Часни крст. 22 такмичара, колико их се ове године пријавило за пливање у Борковцу, ће у понедељак 19. јануара, на Богојављење, пливати за Часни крст у Сремској Митровици.

  Почетак пливања је заказан за подне, а аутобус са пливачима из Руме полази у 10 сати и 30 минута. 

 • Отворена Канцеларија за инклузију Рома

  16. јануар 2015.

  Канцеларија за инклузију РомаОпштина Рума чини велике напоре како би се положај ромске популације у нашој општини подигао на један виши ниво. У прилог томе говори и чињеница да је данас у нашем граду свечано отворена и Канцеларија за инклузију Рома. Реч је о заједничком пројекту Општине Рума и Покрајинског секретаријата за привреду, запошљавање и равноправност полова, за који ће бити издвојено између 500.000 и милиона динара. Пројекат ће трајати годину дана, а Покрајина је обезбедила 240.000 динара.

  Данашњем свечаном отварању Канцеларије је присуствовао и начелник Општинске управе Општине Рума Душан Љубишић који је пројекат означио као изузетно битан. "Зато смо и ушли у реализацију овог пројекта са Покрајинским секретаријатом, јер је то први корак ка системском решавању проблема са којим се сусрећу припадници ромске популације. Обезбедили смо просторије и сву неопходну техничку подршку за рад координатора, а других шест месеци трајања пројекта општина ће и финансирати рад ове Канцеларије. Потрудићемо се максимално да овај пројекат има одрживост и да након једне године ова Канцеларија постане саставни део Општинске управе", изјавио је начелник Љубишић.

  Начелник Општинске управе је истакао и да је у току и поступак израде Акционог плана за унапређење положаја Рома.

 • У биоскопу - Дечко мрав

  16. јануар 2015.

  ПлакатСинхронизовани филм за децу "Дечко мрав" приказиваће се у малој дворани Културног центра Рума од 15. до 21. јануара.

  Након што га је ујео мрав, дванестогодишњи дечак Пеле добија супер моћи. Уз помоћ заљубљеника у стрипове Вихема, Пеле ствара тајни идентитет – постаје суперхерој Дечко мрав. Када страшни зликовац под именом Мува нападне малу заједницу у којој Пеле живи, Дечко мрав мора да одговори на претњу и заштити своје пријатеље.

  Цена улазнице: 200 динара

  Време пројекције: 19.00

 • У биоскопу - Голуб седи на грани размишљајући о постојању

  16. јануар 2015.

  ПлакатФилм "Голуб седи на грани размишљајући о постојању" приказиваће се у малој дворани Културног центра Рума од 15. до 21. јануара.

  Режија: Roy Andersson

  Улоге: Holger Andersson, Nils Westblom

  Два путујућа трговца, продају необичне "ситнице". у савременој Шведској. Међу њима су, рецимо, и вампирски зуби, док се кроз њихове "путешествије" одсликава сва трагика, али и хумор који красе актуелни тренутак постојања људског рода...

  Цена улазнице: 200 динара

  Време пројекције: 21.00

 • Упис у АНИП "Бранко Радичевић"

  16. јануар 2015.

  АНИП "Бранко Радичевић"Ансамбл народних игара и песама "Бранко Радичевић" Рума врши упис у све групе школе фолклора, Извођачки састав и Народни оркестар. Ако волите да се дружите, играте, свирате, путујете придружите се Ансамблу и квалитетно потрошите своје слободно време. Телефони за све информације: 022/431 179, 062 824 56 31 (подбински простор КЦ-а).

   

 • Лицитација - Добринци и Рума

  16. јануар 2015.

  ЊиваПољопривредници из румске општине надметаће се данас за земљиште у катастарским општинама Добринци и Рума.

  Јавно надметање за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у општини Рума се одржавау просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Почетна цена земљишта у Добринцима износи 38.600 динара, а у Руми 34.990 динара. Земљиште се даје у закуп на период од годину дана

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

  Први круг лицитације се завршава у понедељак 19. јануара лицитацијом земљишта у катастарским општинама Краљевци и Жарковац.

 • Спречено кршење Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору

  15. децембар 2015.

  Слађан Манчић и Сандра ПоповићПоводом изнетих оптужби и кривичних пријава које најављују представници бивше власти у вези са именовањем нових директора јавних предузећа Општине Рума, данас је одржана конференција за медије у Градској кући у Руми.

  Председник општине Рума Слађан Манчић је оптужбе окарактерисао као вешту манипулацију, којој опозиција прибегава у недостатку аргумената за праву политичку борбу. Он је обавестио јавност да нема основа за било какву сумњу у законску исправност целокупног поступка. Директори јавних предузећа "Дирекција за изградњу Руме", "Стамбено", ЈУП "План" и "Гас Рума" су у својству вршиоца дужности именовани до 30.12.2014. године. Одлуком Скупштине Општине Рума од 6.12.2014. расписан је конкурс, који је објављен у Службеном гласнику РС 12. децембра 2014.године. Рок за подношење пријава истекао је 12. јануара 2015. године. Док траје поступак који спроводи Комисија за именовање Општине Рума, а до одржавања следећег скупштинског заседања, које ће бити крајем јануара, направљена је једна врста прелазног периода, да би јавна предузећа нормално пословала.

  "Главни аргумент у нападима на општинску власт је наводна Одлука Скупштине Општине Рума са седнице 30. децембра 2014. године. Нити одлука постоји, нити је седница била одржана. Председавајући Скупштине Општине Рума, која иначе поставља и разрешава директоре јавних предузећа, чији је оснивач Општина Рума, др Александар Мартиновић је дописом на време апеловао да се поштује Уредба о поступку за прибављање сагласности за ново запошљавање и додатно јавно ангажовање. Он је позвао председнике Надзорних одбора јавних предузећа да поштују закон и поменуту Уредбу, као и остале прописе и да одрже седнице и са в.д. директорима закључе нове уговоре о раду на период до ступања на дужност директора јавних предузећа изабраних по основу јавног конкурса. Реч је дакле о допису председника СО Рума послатом 30. децембра 2014., а не о решењу или одлуци", изјавио је Манчић.

  Председник румске општине је напоменуо да се садашња локална власт понашала крајње одговорно и да је спречено кршење Уредбе о забрани запошљавања у јавном сектору.

 • Регресирање трошкова превоза ученика средњих школа

  15. јануар 2015.

  Списак ученика средњих школа који су остварили право на субвенционисан превоз можете преузети овде.

   

   

   

 • Општи позив за увођење у војну евиденцију

  15. јануар 2015.

  Министарство одбране Републике СрбијеНа основу члана 15. Закона о војној, радној и материјалној обавези и члана 4. став 3. Уредбе о начину и поступку извршавања војне, радне и материјалне обавезе позивају се сва лица мушког пола, рођена 1997. године и старијих годишта која из одређеног разлога нису уведена у војну евиденцију у календарској години у којој су навршиила осамнаест година живота, да се јаве у: Центар Министарства одбране за локалну самоуправу, Железничка број 22, собе 1 и 2, ради увођења у евиденцију.

  Увођење у евиденцију вршиће се сваког радног дана, у периоду од 2.2. до 27.2.2015. године, од 9.00 до 14.00 часова. Регрут који се уводи у војну евиденцију треба да поднесе на увид:

  - личну карту и
  - уверење о држављанству Републике Србије или извод из матичне књиге рођених.

  Регрути који бораве у иностранству дужни су да се ради увођења у војну евиденцију јаве надлежном дипломатско - конзуларном представништву Републике Србије.

   

 • Један случај малих богиња (морбили) у Срему

  15. јануар 2014.

  Мале богињеНакон увођења пооштреног епидемиолошког надзора над морбилама у Републици Србији од 21. новембра 2014. године, закључно са 9. јануаром 2015. године, пријављено је 72 случајева сумње (37 са територије града Београда, 3 са територије Сремског округа, 2 са територије  Севернобанатског округа, 18 са територије Јужнобачког округа, 2 са територије Јабланичког округа, 5 са територије Мачванског, 2 са територије Јужнобанатског округа, 2 са територије Моравичког округа), од којих је 38 лабораторијски потврђено. У складу са мерама, дневно нулто извештавање успостављено је на територији града Београда, Сремског, Јужнобачког, Јужнобанатског  и Мачванског округа.

  На територији Сремског округа од три пацијента за колико се сумњало регистрован је само један случај морбила, код детета које је претходно боравило у азилу за имигранте у Берлину.

 • Филмско вече, недеља 18. јануар

  15. јануар 2015.

  Плакат "Живан прави панк фестивал"Документарни филм "Живан прави панк фестивал" редитеља Огњена Главонића биће приказан у малој дворани Културног центра Рума у недељу, 18. јануара. Организатор ове филмске вечери је Ворки тим Рума, а пројекција је заказана за 20 сати. Улаз је слободан.

  Више информација о филму можете прочитати на сајту Ворки тима.

   

 • Наставак улагања у индустријску зону "Румска петља"

  14. јануар 2015.

  СастанакОпштина Рума ће наставити сарадњу са Министартвом привреде на заједничком инфраструктурном опремању индустријске зоне ""Румска петља". Тим поводом општину Рума је данас посетила и Јелена Спасић помоћница министра привреде. Она је са председником општине Рума Слађаном Манчићем и његовом заменицом Маријом Стојчевић одржала двочасовни састанак на коме се разговарало о потенцијалима индустријске зоне и развоју румске општине.

  "Заједно са Министарством привреде ћемо и у 2015. години сарађивати на опремању "Румске петље". Постоји значајно интересовање страних компанија да инвестирају у нашу општину и то баш у индустријску зону "Румска петља". Зато је веома битно опремити радну зону ваљано, због чега и тражимо финансијску помоћ Министарства привреде. Део данашњег састанка је био посвећен и разговору на тему доласка нових инвеститора и проширењу производних капацитета постојећих. Још увек нећемо у јавност излазити са конкретним именима, али оно што могу да кажем је да се преговори са две стране компаније приводе крају и верујем да ћемо ускоро реализовати још неколико инвестиција", изјавио је председник општине Рума Слађан Манчић.

 • Румљани на Градском тргу дочекали Православну Нову годину

  14. јануар 2015.

  TопалкоУ сјајној атмосфери без иједног инцидента протекао је синоћни дочек Православне Нове године на Градском тргу у Руми.

  У оквиру музичког програма који је организовала локална самоуправа за Румљане су синоћ певали и свирали тамбураши "Аdagio" које махом чине чланови ГТО "Бранко Радичевић", етно састав "Врело", бенд "Момо и Додир", млада певачица Гранда Александра Стојковић Џиџа и звезда вечери Милан Топаловић Топалко.

   

   

 • Лицитација - Буђановци и Хртковци

  14. јануар 2015.

  ЊиваУ оквиру првог круга лицитације за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у општини Рума, данас су у понуди њиве у катастарским општинама Буђановци и Хртковци.

  Почетна цена земљишта у Буђановцима је једна од највећих у овом кругу лицитације и износи 47.900 динара. Почетна цена у Хртковцима је 16.740 динара.

  Јавно надметање за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у општини Рума ће се одржати као и претходних година у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

 • Обавештење о донетом решењу о издавању интегралне дозволе за складиштење и третман неопасног отпада

  14. јануар 2015.

  ГрбОдељење за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе општине Рума на основу члана 69. Закона о управљању отпадом („Службени гласник Републике Србије”, број 36/09 и 88/10) објављујеОбавештење о донетом решењу о издавању интегралне дозволе за складиштење и третман неопасног отпада.

  Одељење за урбанизам и комунално стамбене послове Општинске управе општине Рума, на захтев оператера „ЂАКОВИЋ“ Д.О.О. ул. Темерински пут 18, Нови Сад, регистрован у Агенцији за привредне регистре под матичним бројем 08187649, спровео је поступак у коме је донето решење о издавању интегралне дозволе за складиштење и третман неопасног отпада, на локацији у Руми катастарска парцела бр. 11070 КО Рума Блок 2-11-1 у Радној зони, на излазу из Руме према Шапцу.

 • Честитка председника за Православну Нову годину

  13. јануар 2015.

  СРЕЋНА НОВА ГОДИНАСРЕЋНА ВАМ ПРАВОСЛАВНА НОВА ГОДИНА

  Поштовани суграђани,

  Поделили смо много тешких, али и лепих тренутака у години иза нас. Решавати егзистенцијалне проблеме и обезбедити пристојан живот свим грађанима , више је него озбиљан задатак. Трудили смо се, уважавајући ваше критике, похвале, молбе, као и захтеве да наша борба има исти циљ - подизање животног стандарда на територији читаве Општине Рума.

  Настојаћемо да 2015.година донесе више нових радних места и просперитета. Такође, свим суграђанима желим добро здравље и много среће на личном плану.

  Слађан Манчић, председник Општине Рума

 • Лицитација - Грабовци, Платичево и Никинци

  13. јануар 2015.

  ЊиваПољопривредници из румске општине надметаће се данас за земљиште у катастарским општинама Грабовци, Платичево и Никинци.

  Јавно надметање за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у општини Рума ће се одржати као и претходних година у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Почетна цена земљишта у Грабовцима износи 22.400 динара, у Платичеву 13.200 динара, а у Никинцима 18.290 динара.

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

 • Дочек Српске Нове године

  12. јануар 2015.

  Дочек Српске Нове годинеПод покровитељством Општине Рума биће организован дочек Српске Нове године. На Градском тргу за Румљане 13. јануара ће певати популарни певач Милан Топаловић Топалко, који је, пред наступ у Руми, поручио да публику очекује одличан провод уз бројне поп, рок и хитове народне музике.

  Програм почиње у 20:30 часова наступом Градског тамбурашког оркестра "Бранко Радичевић", затим ће на бину изаћи румски етно састав "Врело", који већ има искуство новогодишњих наступа пред Румљанима. Овог пута за своје суграђане "Врело" ће извести нови акустични програм.

  Након "Врела" следи наступ бенда "Момо и Додир" који на репертоару има крајишке и популарне народне песме. Овај састав је и прошле године певао на Градском тргу за Српску Нову годину. Пре наступа звезде вечери Милана Топаловића Топалка, грађанима Општине Рума ће се представити и млада певачица Александра Стојковић Џиџа. Поред музичког програма за поноћ је планиран и ватромет, као и молебан који ће служити свештенство Српске православне цркве.

  Цео новогодишњи програм уживо ће преносити Регионални радио "Срем" Рума 102,7 МHz и радио "Фрушка гора" 105,0 MHz.

 • Председник Манчић у посети прворођеној беби у румској општини

  12. јануар 2015.

  Породица Ћендо са председником Општине РумаОпштина Рума је и ове године традиционално даровала прворођену бебу у нашој општини. Председник општине Рума Слађан Манчић посетио је данас породицу Ћендо у Руми која је 4. јануара добила сина. Мали Никола је прва рођена беба у 2015. години на територији румске општине, а први човек локалне самоуправе Слађан Манчић јеродитељима малог Николе, Данијели и Петру уручио пригодне поклоне.

  Поред пакета у вредности 10.000 динара, у коме се налазе најосновније ствари за новорођенче попут пелена, крема, флашица и првих патикица, Општина је за малог Ниџу обезбедила и 50.000 динара.

  "Честитам породици Ћендо, а Николи желим дуг и срећан живот. Обезбедили смо поклоне у складу са могућностима локалне самоуправе и верујем да ће они породици Ћендо добро доћи. Данијели и Петру је ово друго дете, обоје су запослени и то желимо да омогућимо и другим паровима у Општини Рума. Желимо да кроз отварање нових радних места створимо једну финансијску сигурност за све оне младе брачне парове који се планирају да прошире породицу. Данас делимо радост породице Ћендо, али и размишљамо и о свој другој деци у нашој општини. Због њих ћемо се трудити да Општина Рума буде изнад других када је у питању животни стандард", изјавио је председник Општине Рума Слађан Манчић.

 • Лицитација - Стејановци, Кленак, Витојевци

  12. јануар 2015.

  ОраницеУ оквиру Јавног надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у Општини Рума, данас ће се лицитирати за земљиште у катастарским општинама Стејановци, Кленак и Витојевци.

  Земља се закупљује на период од годину дана. Надметања ће се одржати као и претходних година у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Почетак лицитације је заказан за 15:30 часова.

   

 • Конкурс за пројекте из области спорта

  9. јануар 2015.

  Спорт

  Комисија за доделу средстава за програме и пројекте из области спорта расписала је Конкурс за пријаву пројеката у области спорта који се суфинансирају из буџета Општине Рума за 2015. годину.

  Пријаву на конкурс, са свом потребном документацијом, доставити у затвореној коверти, до 15.1.2015.године до 15 часова.

  Текст конкурса, Правилник о начину остваривања права на доделу средстава из буџета општине Рума и обрасце за конкурисање можете преузети на нашем сајту, тачније настраници Конкурси за пројекте.

 • ЗД филмови у румском биоскопу

  9. јануар 2015.

  3Д биоскопФилм "Exodus" 3Д / 9. - 10. 1. 2015. године

  Мојсије изводи Јевреје из Египта на слободу у обећану земљу, након сукоба са египатским фараоном Рамзесом II. Прича филма је заснована на Књизи Изласка, која је део Старог завета. Познатом холивудском редитељу Ридлију Скоту је било битно да прикаже мање познате детаље из жиvота Мојсија и Рамзеса II. Филм је сниман у Шпанији, Мароку и Енглеској.

  Жанр: Акциони, Драма, Авантура
  Трајање: 150 мин
  Режисер: Ридл
  и Скот
  Глумци: Арон Пол, Сигорн
  и Вивер
  Велика дворана Кц / 20:00 / цена улазнице - 250 динара

 • Милан Топаловић Топалко пева за Румљане за дочек Српске Нове године

  8. јануар 2014.

  Конференција за медијеРумљани ће Српску нову годину дочекати уз песме популарног певача народне музике Милана Топаловића Топалка.То је данас и потврђено на конференцији за медије која је уприличена поводом дочека Српске Нове године.

  Топалко је поручио да са нестрпљењем чека 13. јануар и да је почаствован што ће певати у нашем граду за Српску Нову годину. „Обећавам добар провод и сјајну забаву на Градском тргу. Ја и мој бенд ћемо за ову прилику извести прегршт рок, поп и хитова народне музике. Пре уласка у Гранд сам десет година певао поп песме, те ћу своју музичку свестраност са задовољством представити румској публици. Позвао бих све грађане румске општине да дођу на Градски трг и да весели заједно увеличамо прославу Српске Нове године“, изјавио је Топалко.

  Пре наступа Топалка за Румљане ће свирати и певати Градски тамбурашки оркестар „Бранко Радичевић“, етно састав „Врело“, бенд  „Момо и Додир“ који свира крајишку музику, млада звезда Гранда Александра Стојковић Џиџа, а за поноћ је планиран ватромет, као и молебан који ће служити свештенство Српске православне цркве.

 • У току рани јавни увид Генералног плана Руме и Плана детаљне регулације Малих Радинаца

  8. јануар 2015.

  Планска документацијаОбавештава се заинтересована јавност да је Скупштина Општине Рума на седници одржаној дана 20. 12. 2014. године донела Одлуку о изради Измена и допуна Генералног плана Руме и Одлуку о изради Плана генералне регулације насељеног места Мали Радинци.

  Рани јавни увид ће се обављати у просторијама Јавног урбанистичког предузећа “План” Рума ул. 27 октобар бр.7А сваког радног дана од 9,00 часова до 14,00 часова и трајаће од 05. јануара 2015. до 20. јануара 2015. године.

  У току трајања раног јавног увида заинтересована правна и физичка лица имају право упознавања са општим циљевима и сврхом израде плана, могућим решењима за развој просторне целине, могућим решењима за урбану обнову и ефектима планирања.

 • Репрограм

  8. јануар 2015.

  Јавно предузеће "Гас Рума" најављује репрограм дуга за јануарске, фебруарске и мартовске рачуне. То практично значи да би грађани 70 одсто од укупног дуга могли да плате у редовном року, а остатак од 30 одсто 120 дана касније , изјавио је Рада Маравић, директор "Гаса". Тако би преостали део јануарског дуга грађанима приспео у мају, фебруарског у јуну, а мартовског у јулу. Репрограм се финансира из сопствених средстава овог јавног предузећа.

   

 • Лицитација

  8. јануар 2015.

  grbЈавна надметања за давање у закуп пољопривредног земљишта у државној својини у општини Рума,почињу у петак 9. јануара и трајаће до 19. јануара.2015. године. Рок за подношење документације за пријављивање истиче данас у 11 часова.

  Ове године у закуп даје укупно 2417 хектара земље, распоређених у 18 катастарских општина.Земља се закупљује на период од годину дана. Надметања ће се одржати као и претходних година у просторијама IV Месне заједнице, Партизанска 41а у Руми.

  Највеће почетне цене ове године су у Краљевцима 50.170 и у Буђановцима 47.900 динара, док је најнижа у Кленку 11.400 и у Платичеву 13.200 динара.

  Распоред јавног надметања:

 • Улагање у водоводну мрежу

  8. јануар 2015.

  Црпна станицаНа локацији постојеће црпне станице "Лола" за снабдевање Врдника пијаћом водом, пуштена је у рад нова црпна станица. За ову инвестицију Јавно предузеће "Водовод" Рума је обезбедило средства из сопствених извора у висини од 5.500.000,00 динара.

  Нова црпна станица за снабдевање водом Врдника смањиће дугогодишње губитке воде за најмање 10 л/сек уз далеко мању потрошњу електричне енергије, 50 одсто у односу на досадашње стање. Такође, контролом притисака број кварова (цурења) на водоводној мрежи ће се знатно смањити и тиме допринети квалитетнијем водоснабдевању. Уложена средства у нову црпну станицу кроз све набројане уштеде ће се исплатити већ у наредних шест месеци. ЈП "Водовод" ће и у 2015. години уложити значајна средства у реконструкцију водоводне мреже.

 • У биоскопу - "Зимски сан"

  8. јануар 2015.

  Зимски санТурски филм "Зимски сан" у режији Нури Билге Сејлан приказиваће се у Малој дворани Културног центра Рума од 8. до 14. јануара 2015. године.

  Синопсис: Ајдин је био славна личност, а сада се повукао у добровољну пензију.
  Дане проводи у малом хотелу у централној Анадолији. У његовом животу постоје две жене - његова хладна жена од које се разводи и њена сестра. Зимска депресија и све јачи снег чине Ајдинове живце веома напетим...
  Жанр: Драма
  Трајање: 196 минута
  Фестивали: Победник Фестивала у Кану 2014, Палић 2014., ЕФА 2014.
  Улоге: Халук Билгинер, Мелиса Созен, Демет Акбаг
  Мала дворана Кц / 20:00 / цена улазнице - 200 динара

  Од 8. до 14. јануара у Малој дворани од 18 часова може се погледати и дечији филм "Рајско путовање".

 • Акција добровољног давања крви

  8. јануар 2015.

  КрвАкција добровољног давања крви биће одржана данас, у просторијама Црвеног крста у Руми. Румски Црвени крст организује ову акцију у сарадњи са Центром за трансфузију Сремска Митровица.

  Даваоци крви могу бити све здраве особе оба пола између 18 и 65 година. Мушкарци могу дати крв свака три месеца, код је код жена то ограничено на свака четири месеца.

  Акција ће бити реализована у времену од 8 до 11 часова, а из Црвеног крста позивају све хумане људе који могу да дају крв, да то и учине.

 • Бадње вече

  6. jануар 2014.

  ПовечерјеЧелни људи локалне самоуправе, директори јавних предузећа и установа и бројни верници присуствовали су обележавању Бадње вечери у Храму Силаска Светог Духа у Руми. Након богослужења и паљења, односно налагања бадњака, програм обележавања је настављен и на Градском тргу, где је одржан концерт ученика веронауке и дечијих хорова.

  Концертом је уједно и затворена манифестација „Божићна улица“, која својим датумом одржавања сваке године повезује католички и православни Божић.

 • Дочек Српске Нове године у Руми

  6. јануар 2015.

  ТопалкоКонференција за новинаре, поводом организованог дочека Српске Нове године на Градском тргу у Руми, биће уприличена у четвртак 8. јануара у конференцијској сали Културног центра. Почетак је заказан за 17 сати, а конференцији ће присуствовати естрадни уметник Милан Топаловић Топалко, чији је наступ раније уговорен. Детаљи у вези са целокупним програмом планираним за 13. јануар биће познати после обраћања организатора јавности, а како је већ најављено, међу извођачима ће се наћи и Александра Стојковић Џиџа, румски састав Врело, као и састав Момо и Додир.

 • Jавни позив за признавање права на субвенцију градског и приградског превоза инвалидних лица

  6. јануар 2015.

  АутобусРасписује се јавни позив за признавање права на субвенцију градског и приградског превоза инвалидних лица, у износу од 100% од цене превозне карте.

  Право на субвецију у градском и приградском превозу имају инвалидна лица, која имају пребивалиште на територији Општине Рума, а којима је решењем надлежног органа признат степен инвалидности. У приградском превозу, субвенција се односи на превоз на релацији од места пребивалишта до Руме, и обратно.

  Субвенција траје од признавања права до 31.12.2015. године.

  Рок за подношење пријава је од 08.01.2014. године до 31.01.2015. године.

  Преузмите позив и пријаву:

  Документа у пдф-уДокумента у doc формату

   

   

   

 • Представа за децу

  6. јануар 2015.

  ПредставаУ оквиру манифестације "Божићна улица" данас ће у малој сали Културног центра Рума бити одиграна представа за децу, у изведби Драмског студија Градског позоришта "Рума". Почетак представе је заказан за 12 часова.

   

   

 • Проходни путеви у општини Рума

  6. јануар 2015.

  Снег на путуСнег који је синоћ и ноћас падао није изазвао веће проблеме на територији општине Рума. Саобраћај се одвија нормално, зимске службе су правовремено интервенисале и сви путеви у општини Рума су проходни.

  У току раних јутарњих часова екипе ЈП "Комуналац" ће очистити Градски трг и посути га сољу и ризлом.

  Путеви Србије су апеловали на све учеснике у саобраћају да због појаве снега и поледице на коловозу користе зимске пнеуматике, буду посебно опрезни, прилагоде брзину кретања условима на путу и поштују ограничења брзине и постојећу сигнализацију.

  Како би се спречиле евентуалне повреде старијим грађанима се саветује да у току поледице не излазе напоље без преке потребе.

 • Божићна честитка председника општине Рума

  5. јануар 2015.

  Поводом Бадњег дана и Божића, најрадоснијег хришћанског празника, свим грађанима румске општине желим мир, срећу и благостање. Да година у коју смо закорачили свима буде успешнија и боља. Све што нам је сметало оставићемо у прошлости, а у духу нових победа и помирења наставићемо да градимо бољу будућност!

  Најискреније честитке поводом Божића, Мир Божији Христос се роди.

  Председник Oпштине Рума Слађан Манчић

 • Обележавање - Бадње вече и Божић

  5. јануар 2015.

  Распоред богослужењаСвештенство Храма Силаска Светог Духа на апостоле у Руми организује обележавање Бадње вечери и Божића за своје суграђане. По традицији догађају ће присуствовати и челни људи Општине Рума, а после богослужења и паљења, односно налагања бадњака, програм обележавања ће бити настављен на Градском тргу, у оквиру Божићне улице.

   

   

 • 3Д биоскоп - Пети лептир

  5. јануар 2015.

  Филм "Пети лептир" режисера Милорада Милинковића приказиваће се 9. и 10. јануара у великој дворани Културног центра Рума. Пројекције су заказане за 18 сати, а цена улазнице је 250 динара. У филму играју: Тања Бошковић, Марко Николић, Миша Јанкетић, Горан Радаковић, Љуба Бандовић, Петар Божовић.

  Алекса, тринаестогодишњак без родитеља, заједно са својим пријатељима из Дома за незбринуту децу бива уплетен у мистериозну игру са оностраним, иза које стоји зли маг, адвокат Јовица Вук. Лукави старац користи видовитог дечака да допре до Злодолаца, припадника тајног реда средњовековних ратника кадрих да видају смртоносне ране и тако мењају ток историје. Очајнички желећи да се домогне њихове тајне бесмртности, Јовица Вук са хордом својих језивих послушника креће на мистичне витезове. Ту, на древним врлетима планине Таре, догодиће се нешто што нико није очекивао...

 • Турнир "Новогодишња радост"

  5. јануар 2014.

  Дечији турнирУстанова Спортски центар "Рума" и Спортски клуб - Школа фудбала "Рума" организују традиционални дечији турнир у малом фудбалу "Новогодишња радост". Турнир је почео у суботу и трајаће до уторка 13. јануара 2015. године. Намењен фудбалерима рођеним од 1998. до 2007. године. Данас су у спортској хали на програму мечеви 2001. годишта. Победнике поред медаља и пехара очекују и вредне робне награде. Најбоље екипе у 1998. и 1999. годишту биће награђене са по 10.000 динара.

 • Дечија представа "Новогодишња принцеза"

  5. јануар 2015.

  Дечија представа "Новогодишња принцеза"  дечијег студија за забаву "Печурко" биће одржана у малој сали Културног центра Рума, а не на Градском тргу како је најављено у програму манифестације "Божићна улица".  Почетак је у 12 часова.

   

   

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian
Inspekcijska služba

ISO 9001