Select a news topic from the list below, then select a news article to read.

Конкурси за пројекте

2019. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2018. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

 

 

2017. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2016. година

Додела средстава за програме и пројекте из области културе

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

 

2015. година

Додела средстава за редовне активности и програме удружења:

Додела средстава за програме и пројекте из области културе:

Додела средстава за програме и пројекте из области спорта:

Зимске службе на терену - Апел возачима

26. фебруар 2018.

SnegПред нама су три најхладнија дана од почетка зиме. Снег пада у већем делу земље, температура и до минус 15 степени Целзијусових.

Дежурне зимске службе у Општини Рума су од јутрос, од 4:45 часова, на терену, со је посута на свим приоритетним путним правцима, па на тим саобраћајницама тренутно нема потребе за чишћење снега. Из Штаба за ванредне ситуације поручују да се ситуација прати и да механизација у приправности.

Упућен је и апел возачима да буду максимално опрезни и прилагоде брзину кретања ситуацији на путу. Возачима се саветује да смање брзину, повећају одстојање између возила, избегавају нагле промене праваца и нагла кочења.

Обавештење о затварању улица за време Румског полумаратона

23. август 2019.

У суботу 24. августа од 15 часова, због одржавања Румског полумаратона биће затворене улице које улазе у полумаратонску трасу, све до 20.00 часова. Молимо грађане да користе алтернативне правце, као и да имају стрпљења у ситуацијама где ће полиција пропуштати саобраћај након проласка колоне тркача.

Траса кретања полумаратонске трке, ДДОР Трке задовољства и Штафетне трке 3x7km:

Старт центар / Орловићева улица (наспрам фонтане на Градском тргу) - Орловићева - Првомајска - Моше Пијаде - Језерска - 7. војвођанске бригаде - Лењинова - Тиволска - Вука Караџића (према Вогњу) – потом на мостићу окрет ка Руми, наставља се Вука Караџића (према центру) - Главна - Циљ Центар Орловићева улица (наспрам фонтане на Градском тргу).
Наведена траса је 7 035m и потребно је 3 круга за полумаратонску трку, 1 круг за ДДОР Трку задовољства, док у штафетној трци сваки такмичар прелази по један круг.

Одржана седница Актива директора основних и средњих школа

23. август 2019.

У Основној школи „Змај Јова Јовановић“ одржана је седница Актива директора основних и средњих школа, у присуству полицијских службеника Полицијске станице Рума. Циљ је подићи безбедност саобраћаја на највиши могућ ниво уочи почетка школске године. Присутним директорима обратио се Влатко Тадић, начелник ПС Рума. Саобраћајна сигнализација мора бити у перфектном стању, истакао је он и сви су у обавези да пријаве евентуалне неисправности.

Дејан Младеновић је професионални школски полицајац за Руму, чињеница је да их треба више, али полицијске патроле су максимално ангажоване.

Директори школа изнели су проблеме које имају у школским окружењима где су смештени заједнички паркови, а сматрају да им је због окупљања потребна интензивнија полицијска контрола. То су случајеви код основних школа „Душан Јерковић“ и „Вељко Дугошевић“, као и код Гимназије „Стеван Пузић“ и ССС „Бранко Радичевић“.

опширније...

5

 * кроз општину Рума пролази и траса државног пута првог реда М-21, Нови Сад – Шабац.

Сарадња Руме и Берзенбрика - Деца из Руме отпутовала у Немачку

23. август 2019.

Пријатељство и сарадња између Руме и Берзенбрика се наставља. Као што је и најављено у јуну месецу, када су у Руми боравила деца из Немачке, јуче је у поподневним часовима кренула група деце из румске општине у посету братском граду Берзенбрику.

Родитељи, родбина и ми као представници локалне самоуправе смо дошли да их испратимо. Одредили смо нашег кустоса - историчара, Александру Ћирић, која ће бити вођа пута и представник наше општине тамо. Најбитније у свему је да наша деца имају прилику да посете једну од најуређенијих европских земаља, да упознају нове пријатеље, да виде знаменитости Берзенбрика, њихову културу, њихове потенцијале и да упознају своје вршњаке и пријатеље за цео живот. Та размена младих је нешто што је најбитније у овом моменту, јер сви ми који имамо децу или који ћемо их имати, живимо за њихову едукацију, пролаз у свет и то ће им донети лепо и ново искуство“, рекао је председник Општине Рума, Слађан Манчић.

Ово је четврта година како Рума и Берзенбрик организују размене младих. На почетку братске сарадње са Берзенбриком, узајамне посете су се организовале на нивоу културно-уметичких друштава, да би се то касније проширило на децу са целе територије наше општине.

опширније...

4

   * аутопут Е-70 и железничка пруга - Коридор 10 се налазе на периферији града (Коридор 10 повезује Руму са Хрватском, Словенијом и целом западном Европом са једне стране и са Македонијом, Бугарском, Грчком и даље на исток са друге стране);

Покрајина подржала овогодишњи Румфест

7. август 2017.

RumfestПокрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство је, у оквиру конкурса за доделу средстава за одржавање традиционалних манифестација, финансијски помогао овогодишњи Румфест са 230.000 динара.

Румфест је ове године забележио велику посећеност, а Румљани су уживали у Винској улици, где су представљени гастрономски и туристички потенцијали Општине Рума. Такође, одржана су и два концерта Јелене Томашевић и Гаравог сокака, који су поред Румљана привукли и грађане из суседних општина.

опширније...

Трећи Румски полумаратон - субота у 17 часова

22. август 2019.

На трећем Румском полумаратону који ће бити одржан у суботу, 24. августа, учествоваће око 300 такмичара.

“Оно што можемо са поносом истаћи је да ћемо ове године имати најквалитетнију трку и уједно се надамо обарању рекорда стазе Румског полумаратона“, рекао је председник Организационог одбора, Александар Бундало.

Ове године главни фаворити за победнике у мушкој конкуренцији биће гости из Кеније Henry Kemoboi и Stanly Kipruto. Титулу прошлогодишње победнице у женској конкуренцији браниће сјајна репрезентативка Србије Теодора Симовић, а поред ње ће у Руми трчати и бивша словеначка олимпијка Хелена Јаворник, као и гошће из Кеније Emily Jemutai Cheruyot и Gladys Jepkurui Biwott.

Осим главне полумаратонске трке од 21.1км, која стартује у 17 часова, биће организован и пратећи програм. ДДОР Трка задовољства биће дуга седам километра и почеће у 17.05 часова(трчи се у истом смеру као и полумаратон), пузећа Неон Бамбини трка за децу млађу од две године одржаће се у 19 сати на Градском тргу, а полумаратонску стазу од 21 километар представници фирми моћи ће да савладају по штафетном систему: три пута по седам километара(стартује кад и полумаратон).

Позвао бих све наше суграђане да узму учешће у ДДОР трци задовољства и бар један круг трче уз велике шампионе. Та трка је бесплатна и сви учесници ће добити стартни број. Одзив из године у годину расте, тако да и ту очекујемо око 200 учесника, а надамо се укупно да ће бити око 500 стартера“, рекао је Бундало.

“Општина Рума је и ове године обезбедила вредне новчане награде“, рекао је Милош Марковић, генерални секретар Спортског савеза Општине Рума.

опширније...

3

* аеродром "Никола Тесла" налази се на само 35 км од града Руме
Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian