Articles

Нова улагања у румској Пољопривредној школи

величина слова

12. фебруар 2016.

Milan PupovacСППШ "Стеван Петровић Бриле" из Руме је школа која се већ годинама уназад модернизује и настоји да поред теоретског знања својим ученицима омогући и врхунске услове за практичну наставу.

Ове седмице у воћњаку румске пољопривредне школе почело је подизање противградних стубова, а радове изводе управо ученици ове школе, што је један од начина стицања практичних знања и вештина, сматра директор ове образовне установе Милан Пуповац.

"На површини од пола хектара подигли смо стубове и поставили анкере, а за дан или два, кад време дозволи, ставићемо на врхове "капе" и провући сајле како би се учврстили стубови. Цео посао раде наши ђаци и то нам је и био циљ да ученике упознамо са целим процесом, како од једне празне ледине доћи до модерног воћњака. Да та знања сутра примене у својим газдинствима", рекао је директор Пуповац.

 

За подизање противградних стубова СППШ "Стеван Петровић Бриле" је од Покрајинског секретаријата добила пола милиона динара, док је школа учествовала са 100.000 динара. Директор Пуповац напомиње да је ово само прва фаза у подизању савременог воћњака.

Protivgradni stuboviрајем фебруара иде нови конкурс за постављање саме противградне мреже и жице за воће. На тај конкурс ћемо се такође пријавити и затим комплетирати један модеран воћњак у коме ћемо засадити 19 редова јабука. Намерно смо три реда јабука оставили без противградне мреже, па ће у случају временских непогода, попут града, наши ђаци видети и поредити колика је штета на ком засаду", изјавио је Пуповац и додао да је од заједничким средствима ресорног Секретаријата (360.000) и школе (120.000 динара) купљена и лабароторијска опрема за испитивање земљишта.

Ускоро би у Пољопривредној школи требала да почне изградња Кабинета за ветерину и сточарство, површине 450 метара квадратних. Тај пројекат вредан око 22,5 милиона динара заједнички финансирају Општина Рума (7,2 милиона), Покрајина (13 милиона), док ће остатак средстава обезбедити сама школа.

Serbian Croatian English German Macedonian Slovenian